“Valoarea faptei”: OAȘA – TINDA RAIULUI (Reportaj Trinitas TV)

29-08-2016 4 minute Sublinieri

“Daca un tanar vrea sa cunoasca bucuria si Viata, neaparat sa vina aici”


Trinitas TV: “Valoarea Faptei”. Ediția din 27.08.2016

Taberele de vara ale tinerilor ortodocsi romani de la OAȘA si NEMȚIȘOR

Vedeti si:

***

Mănăstirea Oașa - Alba-Iulia

  • La Taifas:

Mănăstirea OAȘA – refugiul sufletesc dintre munți și apă, cu vedere spre Cer

Fiecare mănăstire are istoria ei, povestea și frumusețea ei. Mănăstirea Oașa este unică prin cel puțin două lucruri: a fost întemeiată de doi scriitori vestiți – Mihail Sadoveanu și Ioan Pop, și este amplasată într-un loc mirific, mărginită de brazi falnici, și „scăldată” de priveliștea unui lac care îți taie respirația.

Mihail Sadoveanu spunea că acesta este unul din cele mai frumoase locuri din țară pe care le-a văzut, motiv pentru care a hotărât să zidească aici o bisericuță de lemn, în anul 1943.

Mănăstirea Oașa - Alba-Iulia

Privind imaginile aeriene, nu putem decât să fim de acord cu faptul că este într-adevăr una din cele mai fermecătoare locații din România.

Pe vremea comunismului, aici a fost construit un lac de acumulare, care astăzi întregește frumusețea acestui loc. Din această cauză, biserica a fost strămutată pe mal. Până în anul 2000, Mănăstirea Oașa a fost mănăstire de maici, însă din cauza altitudinii mari (1.400 m) și a condițiilor grele din timpul iernii, maicile au plecat, și au venit aici călugări.

În prezent, obștea mănăstirii are peste 20 de viețuitori. Călugării care viețuiesc în această zonă sălbatică sunt oameni foarte educați, cu studii superioare, care au lăsat toată slava lumească, dorind mai mult ca orice să se apropie de Dumnezeu, alegând o viață de liniște, de rugăciune și de multe bucurii duhovnicești, departe de zgomotul lumii. Pentru a ajunge în primul sat din zonă, trebuie să parcurgi 40 de km.

Mănăstirea Oașa

“Ce fericire să simți ritmurile naturii, să simți primăvara pământul reavăn, fărâmicios, să vezi cum plesnesc mugurii!” (Părintele Pantelimon)

Dintre viețuitorii Mănăstirii Oașa, cei mai “renumiți” sunt Părintele Sava, un american care s-a convertit de la catolicism la ortodoxism, și din bancher a devenit călugăr în România, și Părintele Pantelimon Șușnea, care a salvat multe suflete tinere prin cuvintele sale foarte pătrunzătoare.

Biserica de Lemn - Mănăstirea Oașa - Alba-Iulia

Tabăra duhovnicească de la Mănăstirea Oașa

De numele Mănăstirii Oașa este legată cea mai longevivă tabără duhovnicească din România. Este vorba despre Tabăra Națională Studențească “Părintele Teofil Părăian”.

De 22 de ani, Mănăstirea Oașa este gazda studenților ortodocși români care vin aici pentru a petrece câteva zile într-un cadru natural și duhovnicesc cu totul special.

Tinerii participă la slujbele Bisericești, dar și la muncile din cadrul mănăstirii, alături de călugări, care le sunt și îndrumători spirituali.

După trecerea la Domnul a Părintelui Teofil Părăian, rolul de îndrumător al studenților a fost preluat de ucenicii Părintelui Teofil, Părintele Stareț Iustin Miron și Părintel Pantelimon Șușnea.

Unde se află Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa se află în județul Alba Iulia, comuna Șușag, la poalele Munților Șureanu. Este localizată la 57 km de Petroșani și la 70 de km de Sebeș, la 5 km de barajul Oașa, pe partea dreaptă a drumului forestier.

Complexul mănăstirii este construită pe Valea Frumoasei (un nume cu adevărat potrivit), pe un platou înconjurat de păduri de conifere, cu vedere spre lac.

 

ASCOR Timisoara:

Oașa – tinda Raiului

Acasă. Colț de Rai. Tinda Raiului. Toate acestea echivalează în mod cert cu Oașa. Mănăstirea Oașa. Locul în care an de an o grămadă de tineri vin aici și fac ce fac și se întorc mai bogați. Mai bogați sufletește.

Adevărul e că nimeni nu poate să spună ce se întâmplă de fapt acolo, ce se întâmplă cu tine și cu tot ce simți și ce gândești.

M-am tot gândit și tind să cred că acolo nu are loc altceva decât întâlnirea fiecăruia cu sinele său, cu el cel adevărat, iar asta are loc mai ales prin modelarea simțurilor noastre de către tot ce e acolo:de la obștea mănăstirii până la peisajul superb de acolo.

De fieacare dată învăț ceva la Oașa, primesc o anumită lecție de care am nevoie în acea perioadă și în continuare aș vrea să vă povestesc ceva despre lecția de anul ăsta.

Spunea părintele stareț Iustin la începutul taberei că:Nu îl poți cunoaște mai bine pe cel de lângă tine decât muncind alături de el”. Sinceră să fiu nu prea am înțeles la început aceste cuvine, dar… urma să le înțeleg.

În tabără la Oașa fiecare primește câte o ascultare la care participă de-a lungul întregii perioade de desfășurare a taberei. Anul acesta eu mi-am ales grădina de legume ca ascultare. Astfel că pe perioadă taberei am plivit, am plantat ceapă, salată, varză, (am mâncat căpșuni) și am cules plante medicinale. Toate acestea nu singură ci cu o grămadă de alți tineri veniți și ei în tabără toți fiind sub îndrumarea unui frate al mănăstirii.

Ei bine, aici am învățat lecția de anul acesta. Aceea că ce zicea părintele în cuvântul de început este întru totul adevărat. Am muncit alături de tineri pe care nu i-a mai văzut niciodată și am ajuns să am impresia că îi cunosc de-o viață doar pentru că ne înțelegeam prin limbajul tăcerii,muncii și al rugăciunii. Bineînțeles, nu am realizat asta pe moment, dar când am ajuns acasă parcă mă despărțisem de prietenii mei din copilărie.

Fiecare are povestea lui de Oașa, fiecare lecțiile lui, de aceea doresc să ii revăd cu bine pe cei pe care i-am cunoscut și în alte dăți iar celor care nu au ajuns pe acolo încă, le doresc din tot sufletul să-i învrednicească Dumnezeu de asemenea bucurie.

Cu toții să ne întâlnim în rugăciune!

Adela Păun, studentă în anul 2 la Medicină generală.

13394200_633098270180552_8582949839322789942_n

Legaturi:


Categorii

Documentare/ Reportaje, Manastirea Oaşa, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la ““Valoarea faptei”: OAȘA – TINDA RAIULUI (Reportaj Trinitas TV)

  1. Pingback: Contabil american, monah la Mănăstirea Oașa. CĂLĂTORIA PĂRINTELUI SAVA SPRE ORTODOXIA ROMÂNEASCĂ: “Simteam ca nu traiesc dupa sinele meu adevarat” (reportaj VIDEO) | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: “Se-ascund in noi doruri, cautari nerostite si-un plans ce-i neplans… “ – TINERII ORTODOCSI, LIBERTATEA SI… FORTA BISERICII | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: COLINDELE, POARTA RAIULUI - Mănăstirea OAȘA și OTS SIBIU (video). "Să ne lăsăm pătrunși de colinde, de conținutul lor, de viața din ele" - Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: TABERELE PENTRU TINERI DIN MANASTIRI - noua tinta a activistilor progresisti. Prea multa ortodoxie si prea mult nationalism pentru tineri...
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare