CAFEA CANCERIGENA? Prof. Mencinicopschi arata ca mult mai periculosi sunt cartofii prajiti si alte alimente care contin ACRILAMIDA (VIDEO)

25-04-2012 1 minut Sublinieri

Si despre laptele, fructele si legumele pe care le mancam…


Uniunea Europeană a recomandat statelor membre să efectueze teste asupra unor sortimente de cafea, după ce o substanţă cancerigenă – acrilamida – a fost descoperită într-o serie de produse din Marea Britanie, aflate în vânzare şi în magazinele din România.   Testele au fost efectuate în cursul zilei de marţi şi în România, rezultatele analizelor urmând să fie gata în două zile. Specialistii de la Direcţia Sanitar-Veterinară estimează că posibilitatea de a găsi acrilamidă în produsele analizate este extrem de redusă.

Conform specialiştilor acrilamida apare în alimentele care conţin amidon şi care sunt supuse unui proces termic – cartofi prăjiţi, cereale, turtă dulce sau biscuiţi.  La o temperatura superioară celei de 120 de grade, amidonul sau poliglucidele din alimente se transforma in acrilamida. Observaţiile clinice au concluzionat că ingerarea unor cantităţi mari de produse care conţin acrilamidă, creşte riscul de tulburări de comportament, depresie, stare de oboseală cronică, pierderea în greutate. În timp, se poate ajunge chiar la cancer ovarian şi testicular.

Prezenţa acrilamidei în alimente este monitorizată din 2007. Comisia Europeana recomandând tuturor ţărilor să efectueze examene de analiză de laborator a alimentelor care, din cauza procesului tehnologic, pot conţine la un moment dat aceasta substanşă cancerigenă. Anul trecut, în România s-au prelevat şi au fost analizate 83 de probe, toate rezultatele indicând lipsa markerilor ce indică prezenţa substanţei cancerigene.

Autorităţile din Marea Britanie au depistat 13 produse care conţin o substanţă cancerigenă periculoasă, numită acrilamidă, într-o concentraţie care depăşeşte doza zilnică recomandată, conform Daily Mail. Pe lista acestor produse se află două tipuri de cafea care se găsesc și la noi pe piață.

Acrilamida este o substanţă care se găseşte în cantități mici în multe dintre alimentele gătite la temperaturi foarte mari, prăjite sau coapte. În concentraţii mari însă, ea devine periculoasă pentru sănătatea organismului, cea mai frecventă afecţiune pe care o cauzează fiind cancerul, sub diverse forme.

Cauzează tulburări de comportament

Expunerea la acrilamidă induce formarea tumorilor (cancer) în sistemul nervos central, în glandele mamare, în tiroidă și în uter.

„Expunerea acută provoacă tulburări de comportament, halucinații audio-vizuale, hipotensiune, sindromul distresului respirator al adultului, neuropatii periferice. Expunerea cronică determină apariția dermatitelor de contact, oboselii ineplicabile, pierderea în greutate fără suprimarea apetitului, modificări comportamentale”, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București în cartea „Compendiu de terapie naturală”, apărută la Editura Medicală în anul 2009.

Chipsurile, cele mai periculoase

Specialiștii afirmă că migdalele prăjite, covrigii, biscuiții, pâinea prăjită, cerealele tratate termic, orezul expandat, nuggets din pui, cafeaua preparată, prăjiturile zaharoase, crackers, chipsuri, cartofii prăjiți, măslinele în conservă, napolitanele, pizza, produsele de patiserie, semințele de floarea-soarelui și popcornul conțin acrilamidă. Cea mai mare cantitate o conțin chipsurile, urmate de cartofii prăjiți. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi afirmă că doza zilnică admisă este de 1 microgram/acrilamidă/zi, cantitate care este adesea depășită ca urmare a consumului de alimente obișnuite.


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Gheorghe Mencinicopschi, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “CAFEA CANCERIGENA? Prof. Mencinicopschi arata ca mult mai periculosi sunt cartofii prajiti si alte alimente care contin ACRILAMIDA (VIDEO)

 1. ” Pe lista acestor produse se află două tipuri de cafea care se găsesc și la noi pe piață.”

  Si de ce nu ni se spune NUMELE acelor tipuri de cafea, ca sa evitam sa le mai cumparam? Pierd comerciantii?

 2. @ Elena G:

  Pentru ca inca nu s-a clarificat daca este cu adevarat acrilamida, mai degraba.

 3. Nu prea inteleg tabelul. Cum adica “masline”, “paine prajita”, samd ? Pai in dreapta lor este o valoare. La CE CANITATE este valoarea respectiva ? O maslina, doua, jumatate de burcan ? O felie de paine sau o paine intreaga ? Eu spun ca este o chestie importanta de precizat.

 4. http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/cafea-de-firma-cu-o-substanta-cancerigena-261976.html

  Unele dintre aceste produse sunt comercializate şi pe piaţa din România. Este vorba despre cafeaua instant Nescafé Gold decofeinizată şi normală, produsă de compania Nestlé, cinci sortimente de chipsuri, aparţinând mărcilor Seabrook, Burt, Piper şi McCoy, respectiv patru sortimente de biscuiţi de la McVitie’s, Fox, Tesco şi Heinz. Acrilamida din toate aceste produse era peste limita considerată nepericuloasă pentru organismul uman.

  Reprezentanţii Heinz, precum şi cei de la United Biscuits, producătorii biscuiţilor McVitie’s, au fost atenţionaţi de autori-tăţile pentru siguranţa alimentară şi au reacţionat imediat schimbând reţetele produselor lor. Astfel, nivelul substanţei cancerigene a fost redus cu până la 70%.

  Nu la fel de prompţi au fost cei de la compania Nestlé, care au spus că este imposibil să scadă concentraţia de acrilamidă fără să afecteze aroma produsului. „Până în prezent nu există nici o dovadă certificată ştiinţific care să demonstreze că un produs alimentar anume are un efect negativ asupra sănătăţii consumatorului în contextul expunerii la acrilamidă”, au declarat cei de la Nestlé, care produc cafeaua instant Nescafé.

 5. Pingback: COVRIGII calzi, GUMA de mestecat, CAFEAUA DECOFEINIZATA si POP CORN-ul de cinema – pericole pentru sanatate - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: Emisiunea In premiera despre “OTRAVA DIN GALANTARE” – o ancheta socanta privind ESCROCHERIILE UCIGASE ALE HIPERMARKETURILOR (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: MANCAM ANTIBIOTICE SI PESTICIDE? - Ancheta "In premiera" (VIDEO) despre PERICOLUL DIN MANCAREA NOASTRA (II) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: Nu hrani cancerul! - DR. PAVEL CHIRILA - CONFERINTA DESPRE ALIMENTATIE SI STILUL DE VIATA SANATOS/ BOLNAV (video)/ Ce sa mancam in Post?/ SAREA IN EXCES UCIDE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: PACALEALA MEZELURILOR "TRADITIONALE", "NATURALE" - intre pervertirea gustului si perversiunea marketingului (Reportaj "Romania, te iubesc", VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. marea majoritate consuma cafea in fiecare zi… acrilamida se acumuleaza in organism. e simplu (si ipocrit) sa aratam cu degetul cartofii prajiti, din care absolut nimeni nu cred ca poate manca in fiecare zi. si cine are multi bani ca sa influenteze opinia institutelor de siguranta alimentelor? producatorii de cafea… pt mine e clar: mai putina cafea si mai mult ceai verde…

 11. Pingback: Prof. Gheorghe Mencinicopschi la Manastirea Antim despre SANATATE SI BOALA (audio, 2010)/ IN APARAREA DOCTORULUI MENCINICOPSCHI/ Emisiunea “Profesionistii” cu Eugenia Voda (VIDEO, 2008) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare