Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe din Ierusalim, Alexandria, Antiohia si Cipru s-au intalnit pentru a discuta PROBLEME ECLEZIASTICE ale ortodoxiei. Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului va MEDIA intre Moscova si Fanar pe tema AUTOCEFALIEI UCRAINEI/ IPS Kallistos Ware critica din nou Patriarhia Ecumenica si pe Patriarhul Bartolomeu

19-04-2019 4 minute Sublinieri

  • Basilica: 

Patru Întâistătători de Biserici Ortodoxe s-au întâlnit în Cipru

Patru Întâistătători de Biserici Ortodoxe s-au întâlnit joi în Cipru pentru a discuta teme interortodoxe de actualitate.

La invitația Arhiepiscopului Ciprului, la întâlnire au participat Patriarhii Teodor al Alexandriei, Ioan al Antiohiei și Teofil al Ierusalimului.

La finalul întâlnirii, Întâistătătorii ortodocși au semnat o declarație comună în care fac apel la restabilirea comuniunii euharistice între toate Bisericile Ortodoxe locale, pentru că aceasta „reprezintă deplinătatea Bisericii în Hristos Iisus”.

Întâistătătorii celor patru Biserici Autocefale și-au exprimat intenția de a continua acest tip de întâlniri și colaborări „pentru binele Bisericii”.

„Chiar dacă în Ortodoxie pot exista păreri diferite, Biserica Ortodoxă rămâne unită și strălucitoare prin Capul ei, Domnul și Dumnezeul nostru făcut Om, continuând cursul său mântuitor în lume”, se menționează în declarație.

Printre temele discutate se numără diferendul dintre Patriarhiile Ierusalimului și Antiohiei pe subiectul jurisdicției în Qatar, oferirea tomosului de autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina de către Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului și răpirea celor doi mitropoliți de Alep.

Comunicat în urma întâlnirii Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu: text integral

Patru Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale din Orientul Mijlociu s-au întâlnit joi, 18 aprilie 2019, la sediul Arhiepiscopiei Ciprului din Nicosia, unde au discutat probleme de ordin interortodox.

Concluziile întâlnirii s-au concretizat într-o declarație comună semnată de cei patru lideri religioși.

Comunicat în urma întâlnirii Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu: text integral

Preafericiții și Preasfințiții Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu, Teodor al II-lea al Alexandriei, Ioan al X-lea al Antiohiei, Teofil al III-lea al Ierusalimului și Hrisostom al II-lea al Ciprului, s-au întâlnit în data de 18 aprilie 2019 la Sfânta Arhiepiscopie a Ciprului în Nicosia.

În timpul acestei întruniri s-au rugat pentru pacea întregii lumi, pentru buna stare a Sfintelor Biserici locale, mai ales pentru Orientul Mijlociu cel încercat.

Au înălțat rugăciuni pentru întărirea de către Dumnezeu a popoarelor acestei regiuni, astfel încât credincioșii Bisericilor respective să continue să ofere mărturia ortodoxă despre Domnul nostru Înviat din morți cu precădere aici în acest pământ binecuvântat pe care a pășit Hristos și preaslăviții Săi Apostoli și, în general, către întreaga lume, care dorește și așteaptă mesajul mântuitor și plin de nădejde al Evangheliei.

Preafericiții și Preasfințiții Întâistătători au subliniat nevoia de a depune cele mai mari eforturi pentru asigurarea stabilității în Orientul Mijlociu și au discutat despre aspecte ecleziale importante privind consolidarea prezenței creștine în această regiune și aprofundarea cooperării între Bisericile locale pentru atingerea acestui obiectiv.

De asemenea, au adresat un apel către toți actorii politici să lucreze cu multă conștiinciozitate pentru dezvoltarea acestei regiuni, pentru îndepărtarea nedreptății suferite de popoarele din zonă ca urmare a războaielor, a ocupării și a dificultăților economice care decurg din acestea.

În timpul unei întâlniri speciale pe care au avut-o Întâistătătorii Bisericilor Antiohiei și Ierusalimului, în duh de onestitate, frățietate și iubire, au făcut un schimb de opinii referitoare la problema cu care se confruntă cele două Biserici locale și și-au exprimat intenția și disponibilitatea de a depăși rapid aceste dificultăți pentru a ajunge la dorita comuniune euharistică.

În plus, Preafericiții Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu au discutat diversele probleme bisericești care apar ocazional în interiorul Bisericii Ortodoxe și au analizat mai ales modurile de rezolvare ale acestora.

De asemenea, au discutat despre problemele generate în urma oferirii autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

După o informare făcută de Preafericitul Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului, cu privire la inițiativa sa de mediere, cei trei Întâistătători au aderat la aceasta, astfel încât Preafericirea Sa va continua această inițiativă spre folosul unității în Hristos a Bisericii Ortodoxe.

În acest duh bisericesc, Preafericiții și Preasfințiții Întâistătători și-au afirmat angajamentul față de spiritul sfintelor canoane, care au fost stabilite de Sinoadele Ecumenice și privesc toate aspectele problemelor ecleziastice, relațiile bilaterale dintre Biserici sau Biserica Ortodoxă în general.

În acest context, au apelat la toate părțile implicate să lucreze, pe de o parte, la realizarea unității euharistice, care reprezintă plenitudinea Bisericii în Hristos Iisus, și, pe de altă parte, la protejarea credincioșilor și a sfintelor biserici și mănăstiri de atacuri și de orice acțiune violentă, de oriunde ar proveni acestea sau oricare ar fi cauzele și motivele care le generează.

Preafericiții Întâistătători au denunțat totala indiferență a statelor și a persoanelor puternice din lume față de soarta celor doi mitropoliți de Alep, Pavel Yazigi și Ioan Ibrahim, subliniind faptul că cea de a șasea aniversare a răpirii lor coincide anul acesta cu începutul Săptămânii Mari care urmează.

În încheiere, după ce mai întâi au subliniat intenția și determinarea lor de a continua comunicarea și cooperarea aceasta pentru binele Bisericii, Întâistătătorii au atras atenția că deși pot exista păreri divergente în Ortodoxie, Biserica Ortodoxă rămâne unită și strălucitoare prin Capul ei, Domnul nostru Dumnezeu-Omul, continuând cursul ei mântuitor în lume.

Încheind întâlnirea lor, Întâistătătorii au înălțat rugăciuni din inimă către Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos Care a pătimit pentru noi pentru ca, prin harul Său dumnezeiesc și făcător de viață, să vindece degrabă rănile de multe feluri ale popoarelor noastre și să lumineze, să liniștească și să strălucească inimile tuturor credincioșilor cu Lumina cea neînserată a Învierii Sale celei slăvite, să ne povățuiască pe noi pe toți la odihna cea duhovnicească și să ne păzească în unitatea credinței și a iubirii, dorind tuturor o sărbătoare binecuvântată a Învierii.

†Teodor II al Alexandriei
†Ioan X al Antiohiei
†Teofil III al Ierusalimului
†Hrisostom II al Ciprului

***

Nota noastra

Intalnirea celor patru intaistatatori ai bisericilor din Ierusalim, Alexandria, Antiohia si Cipru nu a dus la o decizie majora in chestiunea autocefaliei Ucrainei, insa reclama, implicit, esecul Patriarhiei Constantinopolului in aceasta privinta. Faptul ca Arhiepiscopul Hrisostom a fost desemnat sa MEDIEZE divergentele dintre patriarhia Moscovei si cea Constantinopolului arata ca PF Bartolomeu nu poate juca acest rol, ca e parte si cauza a conflictului si disensiunii si ca, prin urmare, nu exercita un primat functional asupra ortodoxiei universale. Acelasi lucru este exprimat si de intalnirea privata dintre Patriarhul Teofil si Patriarhul Ioan, care s-au angajat sa depaseasca actualul conflict, nu in urma medierii Patriarhului Ecumenic, ci in urma acestei intalniri din Cipru. In concluzie, este un fel de a spune patriarhului Bartolomeu ca pretentia sa de a juca un rol mai activ in calitate de primat peste ceilalti patriarhi, de „Biserica Mama”, este lipsita de continut.

Culturaduhului: Nouă declarație a Mitropolitul Callistos Ware, vizavi de situația Ortodoxiei din Ucraina

Într-un interviu acordat postului de televiziune ucrainean „Inter“ – citat și transcris în limba franceză de revista Orthodoxie – de Mitropolitul Callistos Ware de Diocleia (din Patriarhia Constantinopolului), acesta a declarat:

„Situația actuală din Ucraina, în opinia mea, este într-adevăr foarte gravă și nu numai creștinii ortodocși din Ucraina sunt îngrijorați. Această situație se referă la întreaga Biserică Ortodoxă. Știm că, în prezent, există o schismă între Patriarhia de Constantinopol și Patriarhia Moscovei. Ele nu sunt în comuniune. Patriarhia Constantinopolului a acordat, așa cum pretinde, autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, dar ea nu este recunoscută, nici de Moscova, nici de vreo altă Biserică Ortodoxă. Niciuna nu a sprijinit Patriarhia de Constantinopol. Acum, Patriarhia Moscovei a încetat comuniunea cu Patriarhia de Constantinopol. Noi, de partea Patriarhiei din Constantinopol, nu am rupt comuniunea euharistică cu nimeni, dar situația este foarte gravă.

De asemenea, în opinia mea – nu cea a Patriarhului – respectându-l profund pe Patriarhul Bartolomeu, nu sunt de acord cu decizia sa. Este destul de clar că, de peste 300 de ani, Ucraina a făcut parte din Biserica Rusă. Este un fapt istoric, nu putem schimba trecutul. De aceea, cred că a fost greșit ca Patriarhia Constantinopolului să intervină în treburile teritoriale ale Bisericii Ruse.

Sunt foarte îngrijorat de utilizarea forței și cred că nu vom ajunge la o soluție prin violență sau opresiune. Pentru mine ar fi un dezastru și un scandal mare în cazul în care, spre exemplu, ar fi expulzați cu forța călugării din Lavra Peșterilor din Kiev sau Poceaev. Sper și mă rog ca acest lucru să nu se întâmple.

Care este calea pentru o soluție? Ambele părți, Patriarhia de Constantinopol și cea a Moscovei, au luat o poziție diametral opusă, deci cum să găsească un compromis? Nu am o idee clară despre cel mai bun mod de a ajunge la o soluție, dar ar putea exista o discutare a problemelor din Ucraina, la o reuniune pan-ortodoxă a Primaților. S-ar putea chiar convoca un nou Sfânt și Mare Sinod, precum cel care a avut loc în Creta în 2016 și la care, din păcate, Biserica Rusă nu a fost reprezentată. Dar, noi am putea reconvoca Sinodul și, sper că prin Harul lui Dumnezeu, ar participa.

Noi numim Biserica Ortodoxă „sobornicească”, „sobornaya”, iar „sobornost” este respectarea celuilalt, capacitatea de a-l asculta pe celălalt. De aceea, să ne ascultăm reciproc, în onestitate și adevăr, dar cu dragostea lui Hristos”.

SINODUL BISERICII ALBANIEI respinge noua structură eclezială din UCRAINA și contestă canonicitatea hirotoniilor ex-schismaticilor/ BISERICA GRECIEI AMÂNĂ pronunțarea pe tema ucraineană/ SFÂNTA CHINOTITĂ (organul conducător al Sfântului Munte) NU a luat o decizie unitară privind noua structură. FIECARE MĂNĂSTIRE va hotărî dacă-i primește sau nu pe kieveni

Sinodul BOR NU recunoaste, pentru moment, noua structura ecleziastica din Ucraina. Se cer garantarea drepturilor lingvistice ale românilor ortodocști din Ucraina, Vicariat românesc și clarificarea statutului clericilor necanonici din Occident

ARHIEPISCOPIA CIPRULUI mustra Patriarhia Moscovei, dar NU recunoaste noua structura ecleziastica din Ucraina. Mai mult decat atat, pune problema VALIDITATII TAINELOR noilor episcopi kieveni!/ Episcopul Victor al BOU – PM reclama PERSECUTII asupra parohiilor pentru a le determina sa adere la noua structura autocefala (Video)/ Situatia ingrată românilor din Ucraina

PF BARTOLOMEU a semnat TOMOSUL de acordare a AUTOCEFALIEI Ucrainei. Autonomia noii structuri ecleziastice este LIMITATA, iar DIASPORA ucraineana se afla sub controlul Fanarului/ Ex-schismaticii din Kiev, la discutii pentru o „foaie de parcurs” cu Greco-Catolicii din Ucraina/ Porosenko ar pregati PRELUAREA Lavrelor Pecerska si Poceaev

Later Edit: Ce vor face comunitatile românești?/ „SINODUL UNIFICARII” din Ucraina si-a ales primatul: Mitropolitul Epifanie, vicar al „Patriarhului” Filaret/ Patriarhul Kirill denunta „INCEPUTUL UNOR PERSECUTII MASIVE” la adresa clericilor subordonati Moscovei/ Mitr. Kallistos Ware nu e de acord cu Patriarhul Bartolomeu in cazul Ucrainei


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului, Opinii, analize, Ortodoxie, Patriarhia Antiohiei, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Teofil al Ierusalimului, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe din Ierusalim, Alexandria, Antiohia si Cipru s-au intalnit pentru a discuta PROBLEME ECLEZIASTICE ale ortodoxiei. Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului va MEDIA intre Moscova si Fanar pe tema AUTOCEFALIEI UCRAINEI/ IPS Kallistos Ware critica din nou Patriarhia Ecumenica si pe Patriarhul Bartolomeu

  1. Pingback: „SEPARATIE si DIARHIE” in Biserica Ortodoxa a Ucrainei. DISENSIUNI puternice intre „patriarhul onorific” FILARET si Epifanie, primatul noii structuri ecleziastice din Ucraina/ Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului despre posibilitatea ca Biserica Gr
  2. Pingback: DISENSIUNI puternice intre „patriarhul onorific” FILARET si Epifanie, primatul noii structuri ecleziastice din Ucraina/ Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului despre posibilitatea ca Biserica Greciei sa recunoasca BOU: „PUTEM AJUNGE LA O SCHISMA!”
  3. Pingback: Biserica Greciei decide RECUNOAȘTEREA AUTOCEFALIEI noii structuri ecleziastice din Ucraina
  4. Pingback: RASPUNSURILE MITROPOLITULUI NEOFIT din Morfou (Cipru) despre RECUNOASTEREA BISERICII SCHISMATICE UCRAINENE si ce sa faca credinciosii din Bisericile care au legitimat pe EPIFANIE al KIEVULUI. “Ce v-a spus Efrem, aceasta sa faceti! SA ASTEPTATI, SA NU VA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare