ROSIA MONTANA SI NU NUMAI: Basescu ordona guvernului sa deschida rapid exploatarile de metale, vanturand iluzia ticaloasa a “locurilor de munca”

20-09-2011 6 minute Sublinieri

DEMANTELAREA NOILOR MINCIUNI ALE PROPAGANDEI PREZIDENTIALE ANTIROMANESTI

Preşedintele Traian Băsescu i-a sfătuit astăzi pe miniştri să-şi ia gândul de o creştere economică de 3,5-4%, dacă nu au în vedere redeschiderea exploatărilor de aur, argint şi cupru, mineritul fiind o supapă pentru crearea de noi locuri de muncă.Obligaţia guvernului, a spus şeful statului, este să creeze locuri de muncă, în condiţiile în care deficitele nu pot fi rezolvate câtă vreme 4,9 milioane de pensionari sunt susţinuţi de 4,2 milioane de salariaţi.

Locul unde ne putem replia rapid e mineritul de aur, argint şi cupru. Redeschiderea exploatărilor nu necesită subvenţii. (…) Nu vă faceţi iluzia creşterii economice de 3,5-4% dacă nu deschideţi exploatări de metale. Şi vă spun eu – pentru că se simte şi vedem cifrele – încetinirea ritmului de creştere economică exact pe pieţele pe care România exporta. Vă sugerez să pregătiţi un buget pentru anul 2012 care să n-aibă nicio legătură cu alegerile, ci care să aibă legătură cu realitatea. Şi asta înseamnă un buget care să ia în consideraţie o creştere de 2 – 2,5%. Dar bazată pe investiţii“, a spus Băsescu.

Şeful statului nu a făcut economie de sfaturi, dar nici de avertismente.

Pe timp de criză cei care nu au curaj trebuie să plece din guvern. Cea mai mare responsabilitatea a guvernului este să ia decizii. Nu voi spune guvernului “faceţi, eu sunt preşedinte şi plutesc pe realităţi”. Sunt solidar, dacă faceţi ce trebuie. Dacă nu faceţi ce trebuie, mă voi distanţa de voi.

le-a spus Băsescu miniştrilor, prezenţi la ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru al Muncii Sulfina Barbu.

Şeful statului a continuat, sugerând ca bugetul pentru 2012 “să nu aibă legătură cu alegerile, ci cu realitatea” şi să ia în considerare o creştere eonomică de 2-2,5%.

Concluzia prezidenţială: dacă guvernul va face ce trebuie, aveţi mai mari şanse să obţineţi rezultate în alegeri [de]cât dacă sunteţi un guvern care nu face de frică”.

Presedintele Traian Basescu le cere ministrilor din Cabinetul Boc sa isi asume raspunderea politica si sa isi dea acordul pentru deblocarea unor exploatari miniere de aur, argint si cupru.

Nu va faceti iluzia cresterii economice de 3,5%-4%, daca nu veti lua decizia de deschidere de exploatari miniere”, a declarat seful statului, adresandu-se ministrilor prezenti la Cotroceni. Acesta a precizat ca este un moment favorabil pentru debloarea unor „proiecte care zac de prea multi ani”. In opinia sa, astfel de proiecte vor genera noi locuri de munca.

Daca guvernul face ce trebuie, veti avea mai mari sanse sa castigati alegerile. In caz contrar, ma distantez de voi”, le-a mai spus Traian Basescu.

Declaratiile au avut loc la Palatul Cotroceni, cu ocazia depunerii juramantului de investire al noului ministru al Muncii, Sulfina Barbu.

Chiar daca nu a pronuntat niciun nume, este cunoscut faptul ca seful statului este un sustinator declarat al demararii proiectului minier de la Rosia Montana. UDMR se opune acestui proiect.

Traian Băsescu s-a acoperit încă o dată de penibil în acțiunile lui propagandistice în favoarea companiei RMGC, care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană. Într-o emisiune la ProTV, șeful statului a afirmat:

Din punct de vedere al părţii de mediu, exagerăm în momentul de faţă şi după emisiune vă voi pune la dispoziţie cateva poze pe care le-am făcut eu ca amator când am fost acolo, din elicopter. Dacă dvs reuşiţi să le arătaţi la televizor, oamenii vor înţelege de ce nu sunt credibili toţi cei care spun că exploatarea de la Roşia Montană va genera poluare. Românii ar trebui să ştie ce este acum acolo”.

Supriza a venit când ”Gândul” a prezentat fotografiile realizate de Traian Băsescu. Pentru că, așa cum cititorii au sesizat deja, ele nu prezintă dezastrul ecologic de la Roșia Montană, ci pe cel produs de iazul de decantare Valea Șesii, rezultat în urma exploatării cuprului de la Roșia Poieni (localitate aflată la 10 km de Roșia Montană).

Dacă cineva își închipuie că este vorba de o gafă prezidențială, cauzată de apropierea dintre cele două localități ori de rezonanța numelor (Roșia Montană, respectiv Roșia Poieni), se înșeală. La mijlocul lui iulie 2009, adică doar în urmă cu doi ani, Traian Băsescu a fost la Roșia Poeni. Așadar, cunoaște zona în mod direct. În plus, motivul pentru care Traian Băsescu a fost la Roșia Poieni și istoria acestei exploatări reprezintă un precedent a cărui ignorare nu se poate face decât cu rea-credință.

Ideea privatizării companiei de stat Cuprumin Abrud a apărut în 2004. În 2007, un consorțiu format din societățile Cuprom, Energo Mineral și IPRONEF au semnat un contract de cooperare (asociere) cu Cuprumin. Asocierea prevedea realizarea la exploatarea minieră din Munții Apuseni a unor investiții toatel de 155 milioane de euro, într-o perioadă de cinci ani, pentru protecția mediului promițându-se o investiție de 50 de milioane de euro. Asocierea viza o perioadă de zece ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 10 ani, la dispoziția consorțiului fiind puse zăcământul, mijloacele fixe și licența de exploatare. Ca și în cazul de la Roșia Montană, statul urma să încaseze o redevența minieră și cotă parte din profit. Scăderea prețului cuprului, în 2009 și costurile ridicate ale ecologizării zonei, i-a făcut pe cei de la Energo Mineral, principala firmă a consorțiului, să solicite o renegociere a contractului. În urma refuzului statului român de a negocia, Energo Mineral a denunțat unilateral contractul, după care a intrat în insolvență. Astfel, problema ecologizării zonei a rămas în sarcina statului român. Mai mult, în acest an, o parte a salariilor restante din 2009, în valoare de 1,7 milioane de lei, au fost plătite tot de statul român, din Fondul Special de garantare a salariilor.

Iazul de decantare de la Valea Șesii se întinde pe 130 de hectare (cel de la Roșia Montană, de pe Valea Cornii, ar urma să aibă 600 de hectare) și cuprinde zeci de milioane de tone de steril, supuse fenomenului de leșiere. Pentru a preîntâmpina un dezastru, statul român cheltuiește zilnic 100.000 de lei, pentru a deversa în el tone de lapte de var pentru neutralizarea apelor acide. Cu Energo Mineral în lichidare, statul nu-și va mai recupera vreodată acești bani. În timpul vizitei efecuate în vara lui 2009 la Roșia Poieni, chiar Traian Băsescu a calificat această situație ca fiind o ”bombă ecologică”.

Așadar, probabilitatea ca Traian Băsescu să prezinte ”din greșeală” fotografii cu Roșia Poeni în loc de Roșia Montană este egală cu 0 (zero). Mai mult, președintele are un precedent cât se poate de clar și recent din care se poate vedea cât de ușor poate scăpa o firmă (prin insolvență, falimentare, închidere) de responsabilitatea ecologizării unei zone.

Și asta nu e tot. Prezentarea dezastrelor produse de fostele exploatări miniere de stat este dublat de un mesaj propagandistic mincinos, conform căruia ”investitorii vor asigura ecologizarea, inclusiv a daunelor produse până în acest moment”. Aceasta este o minciună pe față. În statutul societății Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), actualizat în urmă cu o lună și public pe site-ul Ministerului Economiei, se prevede expres la art. 5.7, aliniat 1, că toate daunele produse mediului de fosta exploatare de stat vor fi suportate de către Minvest Deva (adică partea română):

Art. 5.7. aliniatul 1:Urmare a transferului licențelor de concesiune miniere pentru Proiecte de la Minvest catre Societate, până la mutarea de către Minvest a echipamentelor și instalațiilor respective, Minvest rămâne răspunzătoare pentru operațiunile sale în perimetrele respective, precum și pentru eventualele pagube produse mediului ca rezultat al activităților desfășurate în perimetre până la data mutării echipamentelor și instalațiilor, dar care sunt identificate și/sau produc efecte după această dată.

Așadar, fie că se pune sau nu în practică proiectul RMGC, statul român are obligația și va suporta costurile de ecologizare a daunelor produse mediului până în acest moment. Mai mult, modul de redactare al articolului ”pagube produse mediului (…) care sunt identificate și/sau produc efecte după această dată (transferul licenței și eliberarea perimetrelor – n.a.)” lasă larg deschisă ușa posibilității suportării tot de către statul român și a unei părți a daunelor cauzate de extinderea exploatărilor. Aceasta e doar încă o minciună din lungul șir de minciuni propagandistice ale RMGC pe care președintele României a început să le promoveze.

P.S.: O întrebare pentru domnul Traian Băsescu (pusă de un localnic reprezentanților RMGC la o dezbatere publică și care a rămas fără răspuns): ”Dacă cianura e într-o concentrație într-atât de mică încât nu pune în pericol mediul, de ce trebuie stocate apele reziduale în spatele unui baraj?”.

Dacă vă uitați la televizor e imposibil să nu fi fost asaltați de reclamele RMGC legate de miile de locuri de muncă pe care proiectul minier de la Roșia Montană ar urma să le creeze. O teză susținută publicitar, de altfel, și de președintele României, Traian Băsescu. La finalul spotului aveți și un îndemn de a vizita site-ul RMGC.

Într-adevăr, dacă intri pe site-ul RMGC, primul mesaj care îți sare în ochi e cel în care se afirmă că ”3.600 de români vor avea de muncă” dacă proiectul pornește. ”În faza de construcţie a minei, la Roşia Montană vor lucra 2.300 de oameni. Apoi, pe perioada de funcţionare a minei, Proiectul Roşia Montană va crea peste 3.600 de locuri de muncă directe şi indirecte, conform economiştilor britanici de la Oxford Policy Management”, scrie în alt mesaj de pe site-ul RMGC. Cum am menționat și cu alte ocazii, informațiile de pe site-ul RMGC nu sunt cele oficiale (acesta fiind un site publicitar, la fel cum Oxford Policy Management este o firmă de PR și lobby, nu Universitatea Oxford).

Dacă doriți informații oficiale, atunci trebuie să vizitați și site-ul companiei mamă – Gabriel Resources, care deține 80,69% din RMGC. Fiind cotată la bursă, Gabriel Resources nu-și permite să se joace cu cifrele pe site-ul oficial. Iar dacă aveți răbdare să citiți sutele de pagini de studii și analize, veți afla măcar o parte dintre cifrele reale ale proiectului de la Roșia Montană. Cum ar fi și cele legate de locurile de muncă.

Astfel, veți putea citi studiul de fezabilitate realizat de Washington Group International, Inc. În 2005-2006, care a stat la baza proiectului depus de RMGC spre avizare la Guvernul României în iunie 2006. Câte locuri de muncă sunt necesare conform acestui studiu:

1040 de locuri de muncă directe și indirecte (vezi facsimil) în perioada de construcție (910 directe, 130 indirecte) ; adică mai puțin de jumătate decât cele din reclamele publicitare (iar aceste locuri de muncă sunt pe o perioadă maximă de 4 ani – cât durează faza de construcție a minei și a uzinei);

Un total de 634 de locuri de muncă în perioada de exploatare (vezi facsimil); aceste locuri de muncă nu se referă însă doar la cele directe, legate de mină și uzină, ci și cele indirecte, din administrație, contabilitate, IT, aprovizionare, resurse umane, relații publice, juridic, patrimoniu etc. (vezi facsimil); cifra e de 6 (șase) ori mai mică decât cea avansată în reclame!

Dacă doriți să aflați care sunt locurile de muncă generate direct de exploatarea minieră găsiți informații tot pe site-ul Gabriel Resources, mai exact studiul de fezabilitate refăcut în martie 2009 (după un prim studiu realizat în 2003) de către Independent Mining Consultants, Inc, din Tucson. La fel ca studiul realizat de Washington Group, și acest studiu a fost comandat tot de RMGC. Care este necesarul estimat de Independent Mining Consultans?

Un maxim de 68 de locuri de muncă de conducere (expați și/sau specialiști cu înaltă calificare);

Un maxim de 284 de locuri de muncă mediu calificate în al 9-lea an al exploatării, și o medie sub 250 de locuri de muncă mediu calificate în ceilalți ani (vezi tabelele de mai jos).

Dincolo de diferențele enorme (de 6 ori mai mici) față de minciunile publicitare, o analiză a locurilor de muncă oferite de proiect, arată că mai mult de jumătate (aproape 2/3 de fapt) din locurile de muncă oferite de proiect în perioada de exploatare nu vor fi ocupate de localnici, care nu au studiile necesare pentru așa ceva (de la cele din conducere până la cele indirecte: IT-iști, economiști, contabili, HR, juriști etc.). Despre modul în care ”dau de muncă” altor mii de români (marinari sau tiriști care fac unul sau două transporturi pentru RMGC, textiliști care croiesc câteva sute de salopete pentru RMGC etc.) vorbesc de la sine spoturile publicitare.

Vezi si:

***


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Razboiul impotriva Romaniei, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

29 Commentarii la “ROSIA MONTANA SI NU NUMAI: Basescu ordona guvernului sa deschida rapid exploatarile de metale, vanturand iluzia ticaloasa a “locurilor de munca”

  1. din seria ” cum am prostit poporul , cu televizorul ” .
    Pres-ul nu mai stie cum sa minte si ce sa minta dar stie foarte bine ca impactul unei informatii nu mai poate fi atenuat de o dezmintire sau de demontarea acelei informatii si merge pe aceasta cale , bazandu-se si pe unele caracteristici ale marii mase de romani .

    In articolul : http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/09/20/basescu-scrasnind-din-dinti-impotriva-painii-amare-a-saracilor-romaniei-ajutoarele-sociale-trebuie-radical-diminuate/
    gasim informatia data de Evenimentul zilei , conform careia , avem un EXCEDENT de 200.000 de salariati . Cine isi da cu stangul in dreptul , oare , cei de la EvZ sau insusi Pres-ul ? Cum sa ai excedent cand , de fapt , este vorba de deficit ? Oricum , haideti sa consideram ca a spus deficit de 200.000 de salariati , cu alte cuvinte atatea locuri de munca ar trebui infiintate in Romania pentru a scapa de belelele . 200.000 de locuri de munca .
    Apoi , in http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/09/20/rosia-montana-si-nu-numai-basescu-bate-din-picior-si-ordona-guvernului-sa-deschida-rapid-exploatarile-de-metale-vanturand-iluzia-ticaloasa-a-locurilor-de-munca/
    gasim cam cate locuri de munca se vor infiinta la Rosia Montana . Chiar si luand in calcul informatiile umflate , vedem ca este vorba de 3.600 de locuri de munca . Sa consideram acum ca se va trece si la exploatarea zacamintelor de la Moldova Noua , din celelalte rezerve strategice din Banat , alte zacaminte si campuri de exploatare din Apuseni si ca numarul locurilor de munca nou create ajunge la 10.000 sau haideti sa fim si mai optimisti , 15.000-20.000 cu indulgenta maxima ( de la nasu` mare , sa fie fara numar , fara numar ) . Adica , DOAR 10% din excedentul-deficit . Deci , ceea ce Pres-ul considera a fi o extraordinara ” supapa ” pentru crearea de noi locuri de munca , este de fapt inca o mare gogorita . Din pacate , daca aceasta gogorita a ajuns la urechile BOBORULUI , nu mai are nici o importanta cat adevar contine si cata minciuna .

    Doamne , ajuta-ne !

  2. Rosia Montana e numa fatza vazuta a aisbergului. Dar presedintele nu face referire numai la RMGC, uitati-va mai bine.

    Nu stiu daca ati obervat dar au aparut pe retina – din ce in ce mai des – referiri la exploatarea gazelor de sist precum si a altor metale (mai mult sau mai putin rare) – cupru si argint, cele mai vizibil dezbatute.

  3. Pingback: IPS BARTOLOMEU ANANIA DESPRE ROSIA MONTANA (2007; si audio); PARINTELE IUSTIN PARVU DESPRE AURUL ROMANIEI (2011, video)
  4. Pingback: ROSIA POIENI: zacamintele de cupru date pe nimic. INCA O MARE TRADARE NATIONALA (video)
  5. Pingback: ACADEMIA ROMANA DESPRE ROSIA MONTANA: Un proiect periculos pentru Romania
  6. Pingback: Film documentar CU MARTURII DESPRE ROSIA MONTANA al regizorului NICOLAE MARGINEANU
  7. Pingback: Moise Guran despre PUBLICITATEA perfida pentru ROSIA MONTANA (video)/ EPOPEEA CIANURII: dosarul afacerii sau NEOCOLONIALISM DE SECOLUL XXI
  8. Pingback: DINU GIURESCU, istoric si academician: ADEVARUL INTREG DESPRE DISTRUGEREA ROMANIEI - "Ce-am avut si ce-am distrus" (VIDEO integral "Punctul de intalnire")
  9. Pingback: Articolul saptamanii: CUM SA FURI SI SA DISTRUGI O TARA? - Razboi întru Cuvânt
  10. Pingback: “Revolutia” Pietei Universitatii intre UTOPIILE DEMOCRATIEI TOTALE si ale SCHIMBARII DIN TEMELII a sistemului - Razboi întru Cuvânt
  11. Pingback: MITINGUL impotriva proiectului minier Rosia Montana si BLOCADA PRESEI MAINSTREAM (inclusiv Antena3) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: “Minerii” de la Gold Corporation Rosia Montana, CHEMATI la o CONTRA-MANIFESTATIE in Bucuresti - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: BASESCU RELOADED. Reluarea in FORTA a “reformei [distrugerii] statului”: legea sanatatii, reorganizarea teritoriala si exploatarea resurselor miniere de corporatiile straine - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: DE CE VOTAM LA REFERENDUM? Ce ne asteapta dupa 29 iulie? RAZBUNAREA vanzatorului, EXECUTIA tarii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: DISTRUGATORUL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: REFERENDUMUL PENTRU DEMITEREA PRESEDINTELUI – opinii in raspar cu propaganda orwelliana a “intelectualilor” de casa ai regimului Basescu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: BASESCU isi continua cu inversunare presiunile in favoarea exploatarilor de la ROSIA MONTANA SI CUPRUMIN si aude ecoul potrivit prin vocea poporului… (video)/i> - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: TRAIAN BASESCU, LOBBYSTUL ”ASASINULUI ECONOMIC” FRANK TIMIS/ Rosia Montana: NOI LOVITURI PROPAGANDISTICE/ Statul va plati pentru ECOLOGIZAREA exploatatiei aurifere RMGC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: REFERENDUMUL CIANURILOR: Rezultat pozitiv, dar NEREPREZENTATIV pentru exploatarea de la ROSIA MONTANA si... unde se intalneste ANTENA3 cu TRAIAN BASESCU! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Inca o uriasa ticalosie si tradare: GUVERNUL PONTA VREA SA DEMAREZE IN TROMBA EXPLOATAREA DE LA ROSIA MONTANA! Ministrul liberal DANIEL BARBU s-a inrolat si el sub flamura cianurii, a lasitatii si ipocriziei! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: ROSIA MONTANA: Victor Ponta coabiteaza perfect cu Traian Basescu "intru bolsevismul corporatist" si foarte prost cu... propria sotie? SCHEMA HOTIEI LUI GABRIEL RESOURCES si EXPLICATIA INTENSIFICARII PROPAGANDEI - Razboi întru Cuvânt - Recomand
  22. Pingback: ROSIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRAPASTIEI. Filmul documentar integral [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: ROSIA MONTANA: Cum lucreaza SOROS la doua maini/ Traian Basescu, Realitatea TV si Mihai Tatulici: LOBBY AGRESIV pro Gold Corporation (si Video) - Recomandari
  24. Pingback: ROSIA MONTANA SE APROPIE DE FAZA FINALA: dezastrul programat al Transilvaniei. Filmul documentar PRETUL AURULUI [video] - Recomandari
  25. Pingback: E oficial: ROSIA MONTANA INCLUSA DE PONTA IN PLANUL DE INVESTITII SI LOCURI DE MUNCA!/ Alta: redeventele la GAZELE DE SIST si la cele din Marea Neagra vor fi MAI MICI! - Recomandari
  26. Pingback: De ce sunt impotriva proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana RMGC. Motive contra anti exploatarii miniere in Muntii Apuseni. Ecologie patrimoniu economie locuri de munca poluare turism etc (pol174) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comp
  27. Pingback: De ce sunt impotriva proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana RMGC. Motive contra anti exploatarii miniere in Muntii Apuseni. Ecologie patrimoniu economie locuri de munca poluare turism etc (pol174) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comp
  28. Pingback: De ce sunt impotriva proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana RMGC. Motive contra anti exploatarii miniere in Muntii Apuseni. Ecologie patrimoniu economie locuri de munca poluare turism etc (pol174) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comp
  29. Pingback: De ce sunt impotriva proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana RMGC. Motive contra anti exploatarii miniere in Muntii Apuseni. Ecologie patrimoniu economie locuri de munca poluare turism etc (pol174) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comp
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare