UPDATE: SUA, Franța și Marea Britanie AU DECLANSAT ATACUL ASUPRA SIRIEI. “Este un avertisment pentru Rusia. În funcție de reacția Rusiei, vom ști dacă am intrat într-o perioadă foarte fierbinte, poate de confruntare militară între mari puteri”/ RUSIA ACUZA OFICIAL MAREA BRITANIE DE INSCENAREA ATACULUI CHIMIC DIN SIRIA/ Seful Pentagonului admite ca situatia poate scapa de sub control/ Presa rusa face materiale despre cum te poti pregati de un RAZBOI NUCLEAR

13-04-2018 18 minute Sublinieri

VIDEO. Primele imagini cu țintele lovite de aliați

Statele Unite şi aliaţii lor – Marea Britanie şi Franţa – au bombardat noaptea trecută mai multe obiective militare ale regimului Bashar Al Assad. Între timp, au apărut şi primele imagini cu ţintele lovite de rachetele aliate în Siria. Centrul de cercetare ştiinţifică din Damasc a fost complet distrus.

Liderii occidentali vorbesc despre un „bombardament chirurgical” asupra unor ţinte precise – depozite de arme chimice şi laboratoare de cercetare pentru a descuraja regimul sirian să folosească arsenalul chimic împotriva propriului popor.

De partea cealaltă, sirienii susţin că au interceptat o bună parte din rachetele occidentalilor, dar este imposibil de verificat câte proiectile au fost doborâte. Şi aliaţii Siriei au reacţionat. Rusia şi Iranul au acuzat Occidentul că a acţionat fără a avea dovezi şi au avertizat că vor exista consecinţe.


UPDATE:

[…] Peste 100 de rachete au fost lansate în „atacul precis” asupra Siriei care, potrivit Pentagonului a vizat un complex militar de cercetare din Damasc, unde erau produse arme chimice şi biologice, un depozit de armament şi un comandament militar din Homs. James Mattis, secretarul american al Apărării, a confirmat că SUA au folosit mai mult decât dublul rachetelor în atacul din 2017 când au fost lansate 59 de rachete Tomahawk. Dacă acelaşi tip de armanent s-a folosit, atacul de vineri noapte a avut un cost de aproape 165 de milioane de dolari. „A fost un bombardament de amploare, credem că am transmis un mesaj puternic. Statele Unite şi aliaţii au bombardat infrastructura chimică militară a Siriei mai puternic decât în 2017″, a spus Mattis.  

Un oficial din cadrul alianţei de grupări militante regionale care sprijină regimul de la Damasc a susţinut că obiectivele militare din Siria atacate de SUA, Franţa şi Marea Britanie fuseseră evacuate în urmă cu câteva zile ca urmare a informaţiilor primite din partea Rusiei. 

De asemenea, printr-un comunicat transmis de televiziunea publică, Armata siriană a precizat că majoritatea rachetelor au fost interceptate de sistemele de apărare antiaeriană. ”Astfel de atacuri nu vor descuraja forţele noastre armate şi nici pe aliaţii noştri în lupta de a zdrobi ce a mai rămas din grupările teroriste”, a anunţat Armata siriană.

Urmează noi atacuri? 

Secretarul american al Apărării spune că nu sunt planificate, fără însă a exclude posibilitatea unor noi operaţiuni punctuale dacă situaţia va impune acest lucru.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că Guvernul de la Londra are ca obiectiv distrugerea arsenalului chimic al regimului condus de Bashar al-Assad. ”Ştim că regimul sirian are o întreagă istorie în ceea ce priveşte folosirea armelor chimice împotriva propriului popor. Niciun alt grup nu putea comite atacul. Stat Islamic nici măcar nu mai este prezent în Duma. Am transmis un mesaj clar tuturor celor care cred că au imunitate după ce folosesc arme chimice”, a spus May.

Consiliul Alianţei Nord-Atlantice se reuneşte sâmbătă la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta despre atacul de vinei noaptea. La întrunire vor participa ambasadorii statelor membre NATO, dar şi Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei.

”Va fi o întâlnire a Consiliului Nord-Atlantic în această după-amiază. Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite vor informa aliaţii despre acţiunile luate în Siria”, a precizat un oficial NATO.

Ce va face Rusia? 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a susţinut că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a anunţat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. 

Liderul de la Kremlin  a afirmat că Statele Unite s-au folosit de atacul chimic ”înscenat” din oraşul Duma pentru a avea un motiv de a ataca Siria. ”Încă o dată, la fel ca anul trecut când SUA au atacat baza aeriană Shayrat din Siria, o înscenare a unui atac chimic asupra civililor a fost folosită drept pretext. De această dată a avut loc în Duma, o suburbie a Damascului”, a spus el.

”Rusia condamnă în cel mai serios mod atacul din Siria, unde personalul rus ajută guvernul legitim în lupta sa împotriva terorismului”, a adăugat Putin, anticipând că escaladarea conflictului din Siria va produce efecte devastatoare asupra întregului sistem al relaţiilor internaţionale.

Pe de altă parte, generalul rus Serghei Rudskoi, a anunţat că Moscova poate lua în calcul furnizarea de sisteme antiaeriene S-300 către Siria, ca urmare a atacurilor lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa împotriva regimului condus de Bashar al-Assad.

”În urma cu câţiva ani, ţinând cont de cererile unor parteneri din Occident, am renunţat la furnizarea de sisteme S-300 către Siria. Însă, ţinând cont de ultimele evoluţii, este posibil să reanalizăm această situaţie”, a declarat generalul rus.

De asemenea, Rudskoi a precizat că sistemele antiaeriene siriene au reuşit să intercepteze 71 din cele 103 rachete de croazieră lansate asupra unor obiective militare ale regimului de la Damasc.

“Acest lucru demonstrează eficienţa ridicată a acestor sisteme şi excelenta instruire a personalului militar sirian format de specialiştii noştri”, a adăugat Rudskoi.

Iran: ​Atacarea Siriei este o crimă

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, sâmbătă, că atacul Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei împotriva Siriei este o crimă şi nu va aduce niciun câştig liderilor acestor state.

”Statele Unite şi aliaţii săi nu vor câştiga nimic de pe urma crimelor comise în Siria. Atacarea Siriei este o crimă. Preşedintele SUA, prim-ministrul Marii Britanii şi preşedintele Franţei sunt criminali”, a declarat Khamenei.

Şi Beijingul consideră că atacul desfăşurat împotriva Siriei reprezintă o încălcare a normelor de drept internaţional şi îndeamnă toate părţile implicate să iniţieze un dialog, a transmis Ministerul de Externe al Chinei […]

  • Hotnews:

VIDEO Sirienii au iesit pe străzi la Damasc: condamnă bombardamentul și scandează sloganuri pro-guvernamentale

Sirienii au ieșit pe străzile din Damasc, sâmbătă dimineață, cu steaguri ale țării lor și scandând sloganuri pro-guvernamentale. Ei condamnă loviturile aeriene efectuate noaptea trecută de forțele americane, franceze și britanice, relatează Reuters.

“Nu am dormit noaptea trecută, am ieșit în stradă pentru a susține armata siriană împotriva loviturilor aeriene. Ei atacă și conspiră împotriva Siriei de 8 ani, dar Siria este puternică”, a spune protestatar citat de Reuters.

Guvernul sirian a transmis că a “absorbit” atacul condus de SUA, iar toate locaţiile vizate au fost evacuate în urmă cu câteva zile, graţie unui avertisment primit din partea Rusiei

Peste 100 de rachete au fost lansate în Siria în timpul operațiunii de noaptea trecută, un numar important fiind interceptate, a declarat sâmbătă dimineață ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

BREAKING NEWS LIVE TEXT SUA, Franţa şi Marea Britanie au bombardat poziţii din Siria / Donald Trump a anunțat că a ordonat “lovituri de precizie” / Sirienii spun că au fost avertizaţi din vreme de Rusia

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că a ordonat o operaţiune militară împotriva Siriei, împreună cu Franţa şi Marea Britanie, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad, pe care îl acuză de un atac chimic in Douma, care a ucis cel puţin 60 de persoane, scrie AFP.

Operaţiunea militară efectuată de SUA, Franţa şi Marea Britanie vizează ţinte multiple cu diverse tipuri de muniţii, printre care și rachete de croazieră Tomoawahk.

Oficialii americani au precizat ca atacurile au țintit în special unități de producție a armelor chimice: O unitate de cercetare științifică din Damasc, care se presupune că ar produce arme chimice și biologice; O unitate de stocare a armelor chimice, situată la vest de Homs; Un depozit de echipamente chimice și un post de comandă, situate lângă Homs.

Foto: Captură Reuters.

Chiar în momentul în care preşedintele american făcea declaraţii la Casa Albă, în Damasc se auzeau explozii, marcând un nou capitol în această ţară devastată de un război sângeros care durează de şapte ani.

—————————

Desfăşurarea LIVETEXT a atacurilor din Siria:

10:43:
Forțele britanice desfăşoare atacuri de precizie cu rachete de croazieră lansate din aer asupra Siriei pentru a diminua capacitatea Damascului de a produce arme chimice, iar Marea Britanie nu avea altă alternativă decât această acțiune militară – premierul britanic Theresa May.

10:25 Peste 100 de rachete au fost lansate în Siria în timpul operațiunii de noaptea trecută, un numar important fiind interceptate – ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

9:55 Operaţiunea militară din Siria este ”legitimă”, ”proporţionată” şi ”ţintită” – ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian. (AFP)

9:27 Primele imagini cu loviturile aeriene de noaptea trecută ale Statelor Unite, Franței și Marii Britanii împotriva unor poziții din Siria au fost publicate pe site-ul BBC.

9:06 Atacurile aeriene reprezintă o încălcare a legislaţiei internaţionale şi par să aibă drept scop să împiedice inspectorii autorităţii privind armele chimice să îşi îndeplinească misiunea în Siria“, afirmă preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera superioară a Parlamentul rus. (Reuters)

8:37 Iranul, principalul aliat regional al regimului de la Damasc, vorbește despre “consecințele atacului” asupra regiunii și a condamnat ferm atacul. (AFP)

8:16 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel către toate statele membre să se abțină de la orice act care ar putea conduce la o escaladare a loviturilor occidentale în Siria. (AFP)

07:45 Guvernul sirian a “absorbit” atacul condus de SUA iar toate locaţiile vizate au fost evacuate în urmă cu câteva zile graţie unui avertisment primit din partea Rusiei, a declarat un oficial de rang înalt dintr-o alianţă regională aliată cu Damascul, citat de Reuters.

“Am absorbit loviturile. Am avut un avertisment timpuriu din partea ruşilor legat de atacuri şi toate bazele militare au fost evacuate acum câteva zile”, a suusţinut el.

07:38 Atacurile au vizat şi o bază aeriană aflată la vest de Damasc, în apropiere de graniţa libaneză, a declarat un comandant militar regional aliat cu regimul, scrie Reuters.

Este vorba de baza aeriană al-Shirai din al-Dimas. Atacurile au mai vizat un sit militar din Masyaf, la circa 170 km nord de Damasc, depozite ale armatei din estul regiunii Qalamoun, zona Kisweh, la sud de Damasc şi o altă poziţie militară de pe înălţimile Qasyoun.

07:24 Nicio lovitură nu a avut loc în apropiere de bazele ruseşti, anunţă ministerul al Apărării, citat de AFP

07:08 NATO susţine loviturile SUA, Franţei şi Marii Britanii împotiva Siriei, a afirmat Jens Stoltenberg, citat de AFP.

18:38 Siria a fost lovită când avea o şansă la un viitor paşnic, a scris pe Facebook purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de AFP

06:31 Un oficial sirian pro-Assad afirmă că aproximativ 30 de rachete au fost trase în atacul SUA, Marii Britanii şi Franţei, susţinând că o treime au fost interceptate

06:24 Publicaţia americana Daily Caller a realizat o lungă listă cu tweet-uri ale lui Donald Trump atunci când acesta cerea Statelor Unite să nu se implice în războiul din Siria

06:12 Imagini cu o rachetă a apărării antiaeriene care ar fi fost lansată din Damasc au fost publicate pe Twitter

***

  • Digi24:

Ce urmări poate avea în Europa atacul din Siria. Expert în securitate: Multe state vor adopta această poziție

La ce răspuns ar trebui să ne așteptăm?

Iulian Fota, expert pe probleme de securitate: „E întrebarea de un milion de puncte: ce vor face Rusia și Iranul. În funcție de reacția lor, vom ști dacă în continuare suntem într-o relație de pace sau brusc am intrat într-o perioadă foarte fierbinte, poate de confruntare militară între mari puteri.

Situația este extrem de delicată, de complicată. Suntem într-un punct de referință al relațiilor internaționale din ultimii ani. În relațiile internaționale, scenariul cel mai delicat e cel al folosirii de forțe militare. Sunt consecințe multiple pe plan politic, economic și umanitar. E clar că aceste operațiuni militare internaționale vor avea consecințe. Unele le putem bănui de pe acum. Alte consecințe, de ordin politic, strategic le vom ști mai bine în funcție de reacția Rusiei. Este un avertisment pentru Rusia, dar e un atac doar la adresa Siriei.

Apar doar obiective legate de programul chimic al Siriei. N-am văzut informații care să arate că s-ar fi lovit aeroporturi sau baze militare siriene. Asta îmi spune că americanii au vrut un atac mai amplu decât acum un an, dar limitat și au vrut să dea un mesaj strategic doar Siriei. Rusiei i s-a dat un mesaj politic clar.

Aliații sunt foarte iritați de tot ce a făcut Rusia în relațiile internaționale în ultimii ani. Această bucată importantă din Occident pune piciorul în prag în relațiile cu Moscova.

Citiți și:  MAE rus: SUA au atacat Siria tocmai când avea o șansă la pace

De la 11 septembrie, Occidentul a fost preocupat nu doar de problematica terorismului, dar și de vulnerabilitatea sa în fața unui atac cu arme de distrugere în masă. Occidentul e foarte atent la orice utilizare a unei astfel de arme. Această intervenție în comun a celor trei state e cu dublu scop. Să spună întregii lumi: Nu tolerăm utilizarea armei chimice. Celălalt mesaj important e către Moscova: că e momentul ca Rusia să își revizuiască atitudinea sau va avea de înfruntat un Occident mult mai ostil și hotărât să se opună Rusiei.

Citiți și: Primele imagini cu președintele Bashar al-Assad, după atacul Statelor Unite

Americanii, britanicii și francezii au încercat o soluție diplomatică. Rușii nu au vrut-o. În Uniunea Europeană, foarte multe țări nu vor participa, dar vor sprijini aceste acțiuni. De exemplu, Italia, țara cu relații foarte bune cu Rusia, a anunțat că sprijină logistic operațiunile militare ale celor trei state.

Multe state europene vor adopta această poziție. Aici interesul e comun.”, a declarat Iulian Fota.

Siria „condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea SUA, Franţei şi Marii Britanii”

Oficiali francezi: „Am decis ca Rusia să fie prevenită”

Mesaj clar al lui Vladimir Putin: Atacul din Siria va avea „un efect devastator asupra relaţiilor internaţionale”

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat atacul asupra Siriei lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa drept „o agresiune şi a cerut o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU în timp ce liderul suprem al Iranului. Ayatollah Ali Khamenei, i-a numit criminali pe conducătorii celor trei ţări, scrie The Guardian, citat de News.ro.

Putin a declarat că Rusia va cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre „acţiunile agresive ale SUA şi aliaţilor săi”. El a adăugat că Rusia „condamnă ferm atacul asupra Siriei, acolo unde soldaţii ruşi ajută guvernul legitim în lupta sa cu terorismul”.

Rusia a avertizat că vor exista „consecințe” la atacul petrecut azi noapte, în timp ce un înalt oficial rus l-a comparat pe președintele american Donald Trump cu Adolf Hitler.

Prima reacție a Moscovei după lansarea atacului occidental țintit asupra Siriei a venit din partea ambasadorului rus în Statele Unite, Anatoli Antonov. Ambasadorul Rusiei în SUA a catalogat atacul drept „o amenințare directă la adresa Moscovei și o insultă inacceptabilă și inadmisibilă la adresa lui Vladimir Putin”.

Preşedintele rus a afirmat în cadrul unui comunicat emis de Kremlin că atacurile coaliţiei condusă de SUA „vor înrăutăţi dezastrul umanitar din Siria”.

Putin a adăugat că atacul „va aduce suferinţă populaţiei şi îi va ajuta pe teroriştii care au torturat cetăţenii sirieni în ultimii şapte ani şi vor provoca un noul val de refugiaţi”.

Atacul are „un efect devastator asupra întregului sistem de relaţii internaţionale”, a susţinut Putin.

Citiți și:  Primele reacții în SUA, după atacul ordonat de Trump

El a a subliniat din nou că nu au existat dovezi privind atacul cu arme chimice. „Experţii militari ruşi aflaţi la faţa locului nu au găsit niciun semn că ar fi fost folosit clor sau alte substanţe toxice. Niciun locuitor nu a confirmat un atac chimic”, a precizat Putin.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, un aliat fidel al regimului lui Bashar al-Assad, a condamnat raidurile aeriene ale coaliţiei conduse de SUA, referindu-se la liderii celor trei ţări ca fiind „criminali”.

„Declar că preşedintele american, preşedintele francez şi prim-ministrul britanic sunt criminali şi au comis o crimă”, a declarat el conform agenţiilor de stat.

„Nu încape îndoială că SUA şi aliaţii săi, care sunt implicaţi într-o intervenţie militară în Siria fără să aibă vreun document valabil şi înaintea unui raport final al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, se consideră poliţia şi judecătorii globali. Ei sunt responsabili pentru consecinţele acestei intervenţii şi ar trebui traşi la răspundere”, a adăugat Ali Khamenei.

Citiți și:  FOTO. Rachetele Tomahawk, dificil de detectat și foarte precise

Ministerul de Externe al Iranului a afirmat într-un comunicat că „agresiunea reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Siriei”.

„Având în vedere reguli religioase, legale şi etice, Iranul se opune folosirii armelor chimice, dar în acelaşi timp, respinge ferm şi condamnă crearea de scuze pentru a invada o ţară independentă”, se arată în comunicatul ministerului.

MAE rus: SUA au atacat Siria tocmai când avea o șansă la pace

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a scris pe Facebook, reacționând la atacul occidental din Siria, că SUA au lovit această țară tocmai când în sfârșit avea o șansă de a face pace.

„Trebuie să fii cu adevărat aparte ca să lovești capitala Siriei tocmai când țara în sfârșit avea o șansă la un viitor pașnic”, a scris pe Facebook Maria Zaharova.  Ea acuză Casa Albă că s-a bazat pe relatări de presă atunci când a luat decizia de a lovi Siria.

„Casa Albă spune că este încredințată că Damascul se află în spatele atacului chimic bazându-se pe presă, relatări despre simptome, filmulețe, precum și informații credibile. Acum 15 ani, înainte de invadarea Irakului, Casa Albă a folosit un eșantion și și-a folosit Departamentul de Stat, acum Washingtonul a folosit presa”, a scris purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

O primă reacție la atacul occidental din Siria a venit de la ambasadorul Rusiei la Washington, Antaoli Antonov, care a avertizat că vor exista „consecințe”.

Prima reacție a Rusiei la atacul occidental asupra Siriei

Prima reacție a Moscovei după lansarea atacului occidental țintit asupra Siriei a venit din partea ambasadorului rus în Statele Unite, Antaoli Antonov.

El a postat pe Facebook un comunicat în care acuză Vestul de aplicarea unui „scenariu pregătit dinainte” și avertizează că vor fi „consecințe”, iar responsabilitatea pentru aceste consecințe vor reveni exclusiv Washingtonului, Londrei și Parisului.

„Insultarea președintelui Rusiei este inacceptabilă și inadmisibilă”, a scris Antonov. „SUA nu au niciun drept moral de a învinovăți alte țări” din moment ce Washingtonul dispune, la rândul său, de un amplu arsenal de arme chimice, a afirmat ambasadorul.

Gandul/ Lelia Munteanu: Siria: a fost sau n-a fost?

O “înscenare a serviciilor speciale ale unui stat rusofob”?!

Fostul ambasador britanic în Uzbekistan, Craig Murray posta astăzi pe contul său de Twitter: “Trăim vremuri ciudate, când te trezeşti dimineaţa şi primul impuls e să verifici dacă nu a început Al Treilea Război Mondial fără tine”.

Murray, în acord cu un alt fost ambasador britanic, în Bahrain şi Siria, bun cunoscător de arabă, Peter William Ford, şi-a declarat zilele acestea îndoiala cu privire la faptul că, cel puţin de data aceasta, atacul chimic de la Duma ar fi opera lui Bashar al-Assad.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în urmă cu câteva ore că atacul chimic din 7 aprilie a fost o “înscenare a serviciilor speciale ale unui stat rusofob”, invocând “dovezi incontestabile”. A subliniat că o eventuală replică armată împotriva Siriei ar urma scenariile libian şi irakian – “valuri de emigranţi spre Europa şi alte evoluţii de care nici noi, nici partenerii noştri europeni nu avem nevoie (…), însă care îi pot bucura pe cei protejaţi de Ocean”. Deşi nu a numit statul rusobof care ar fi instrumentat scenariul de la Duma, ultimele precizări pot duce şi înspre Statele Unite. În urmă cu două zile, purtătorul de cuvânt al armatei ruse acuzase “Căştile albe siriene” şi “Syrian American Medical Society”, cu care acestea colaborează în zonele ocupate de jihadiştii anti-Assad, că ar fi înscenat filmul cu gazarea civililor cu concursul direct al britanicilor. Ambasadoarea Marii Britanii la ONU a calificat imediat afirmaţia drept “minciună neruşinată”.

Adevărul e că nici un expert n-a validat respectivele imagini care circulă în toată lumea, provocând emoţie şi indignare. Despre acest film, Peter William Ford a declarat BBC Scoţia: “Trebuie să ne păzim creierul ca şi afectele să nu fie strivite de acele video-uri, care sunt descrise ca neverificate, dar care, repetate iarăşi şi iarăşi, ajung să dobândească o falsă credibilitate. Trebuie să ne întrebăm care sunt sursele ce ne mână spre război”. 

Straniu e că nici francezii sau britanicii, care au declarat că au probe clare ale vinovăţiei regimului de la Damasc, nici sirienii şi ruşii, care consideră atacul chimic de la Duma o înscenare, nu se grăbesc să prezinte probe. Al-Assad şi Putin ar fi fost primii care ar fi trebuit s-o facă, fiindcă ei controlează zona unde s-ar fi petrecut tragedia. Alegaţiile iscusitului ministru Lavrov sună bizar, în lipsa dovezilor.

Dacă secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut în ultimele zeci de ore un tur de forţă diplomatic încercând să tempereze războiul vorbelor, Sultan Erdoğan, care de la bun început s-a erijat ca mediator între ruşi şi americani, a liniştit opinia publică mondială asigurând că “atmosfera tensionată pare să se reducă”.

În fine, faţă cu calmul rusesc, agitaţia psiho-motorie de zilele trecute a preşedintelui celei mai mari puteri din lume n-a făcut decât să alimenteze scenarii aiuritoare. Iar faptul că aseară presa americană a răspândit consideraţiile despre Donald J. Trump ale fostului director al FBI, James Comey, dintr-o carte care urmează a fi lansată, aşterne dubii în plus în legătură cu lipsa de… conectare la realitate a omului în mâinile căruia stă  destinul planetei: mincinos inveterat, cu atitudini de şef mafiot.

***

Postarea inițială:

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a catalogat vineri presupusul atac chimic din Siria de săptămâna trecută drept o ”înscenare” la care au participat ”serviciile speciale ale unui stat”, pe care nu l-a numit, dar pe care l-a desemnat ca ”rusofob”, relatează AFP, citat de News.ro.

”Dispunem de probe irefutabile potrivit cărora este vorba despre o nouă înscenare şi că serviciile speciale ale unui stat aflat în prezent în prima linie a unei campanii rusofobe au participat la această înscenare”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă.

Potrivit Căştilor Albe siriene – salvatori în zone rebele, şi ONG-ului medical Syrian American Medical Society, zeci de persoane au fost ucise pe 7 aprilie, la Douma, într-un atac cu ”gaze toxice”, imputat de către Occident regimului lui Bashar al-Assad, care dezminte orice responsabilitate.

Armata rusă a acuzat miercuri Căştile Albe de faptul că au ”înscenat în faţa camerelor de luat imagini un atac chimic contra unor civili”.

Donald Trump şi mai mulţi dintre aliaţii săi occidentali au declarat că iau în calcul să procedeze la atacuri cu scopul de a pedepsi Damascul.

Serghei Lavrov a îndemnat vineri Washingtonul să folosească, cu Moscova, ”metode diplomatice care nu includ ultimatumuri şi ameninţări”.

Avertizând împotriva oricărei intervanţii militare şi unui scenariu asemănător celor din Libia şi Irak, el a dat asigurări că ”chiar şi excese insignifiante vor provoca noi valuri de migranţi în Europa şi alte evoluţii de care nici noi şi nici partenerii noştri europeni nu avem nevoie”.

Vizând Statele Unite, el a dat asigurări că acest val migratoriu ar putea ”să-i bucure pe cei care sunt protejaţi de un ocean şi mizează pe acest proces pentru a continua să sfâşie această regiune în vederea proiectelor lor geopolitice”.

Administraţia Vladimir Putin are dovezi că Marea Britanie este implicată direct în comiterea atacului chimic din Siria, pentru a-l atribui Administraţiei Bashar al-Assad, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de site-ul agenţiei Tass.

“Astăzi, Ministerul Apărării a primit noi dovezi despre implicarea directă a Marii Britanii în organizarea acestei provocări în suburbia Ghuta de Est”, a declarat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Potrivit oficialului rus, organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe a fost supusă presiunilor Londrei în perioada 3-6 aprilie pentru lansarea rapidă a acestei provocări.

Atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare, a acuzat Statul Major al armatei Rusiei. “Pe 7 aprilie, probabil a fost făcută ultima tentativă de înscenare a unui atac cu arme chimice în zona Ghuta de Est. Cunoscutul grup Căştile Albe, care acţionează în cadrul organizaţiilor teroriste, a înscenat şi a filmat un atac cu arme chimice asupra civililor în suburbia Duma”, afirmă generalul Viktor Poznihir, adjunct al şefului Statului Major al armatei ruse. “În cursul operaţiunilor umanitare, grupuri militare ilegale din Ghuta de Est au încercat în mod repetat să organizeze provocări prin utilizarea de arme chimice pentru a atribui atacurile forţelor guvernamentale siriene”, a precizat generalul rus.

Grupul umanitar insurgent Căştile Albe se numără printre organizaţiile nonguvernamentale care au semnalat presupusul atac chimic, atribuindu-l, alături de Statele Unite, Administraţiei Bashar al-Assad.

Utilizarea armelor chimice în Siria este „pur şi simplu impardonabilă”, a declarat joi ministrul american al apărării, James Mattis, reamintind de loviturile aeriene lansate drept represalii împotriva regimului sirian în urmă cu un an, relatează AFP, citat de AgerpresMattis a avertizat că principala grijă a SUA în cazul în care va decide să răspundă în forță atacului guvernului sirian este legat de faptul că „tensiunile ar putea escalada dincolo de orice control”.

„Unele lucruri sunt pur şi simplu impardonabile, inadmisibile, şi ele sunt nu numai împotriva Convenţiei internaţionale privind armele chimice, ci şi împotriva întregii umanităţi”, a afirmat Mattis, audiat în Congres cu privire la poziţia Statelor Unite privind recentul atac chimic din Siria.

Şeful Pentagonului a recunoscut că nu are nicio „dovadă” a folosirii armelor chimice pe 7 aprilie în oraşul sirian Douma, de lângă Damasc, în care cel puţin 40 de persoane au fost ucise, „deşi există numeroase semne în mass-media şi pe reţelele sociale că ar fi fost folosit clor sau gaz sarin”.

El a refuzat să ofere detalii despre „o eventuală decizie a comandantului-şef (preşedintele Donald Trump) legată de ultimul atac (cu arme chimice din Siria), care este pur şi simplu de neiertat”.

„Nu vreau să discut despre situaţia actuală deoarece am datoria confidenţialităţii faţă de aliaţii noştri din cauza naturii sensibile a operaţiunilor militare şi a obligaţiei de a le păstra secrete”, a adăugat Jim Mattis.

Preşedintele american Donald Trump a scris joi pe Twitter că va lansa un atac „foarte curând sau deloc foarte curând” în Siria ca răspuns la presupusul atac chimic din Ghouta Orientală.

În condițiile tensionării situației din Siria, publicațiile rusești au început să vorbească despre un posibil război între SUA și Rusia, mergând până la a recomanda cetățenilor alimentele pe care ar trebui să le ia cu ei în adăposturile antiaeriene, scrie meduza.io.

Postul TV Rossia 24 a combătut ”isteria” privitoare la Al Treilea Război Mondial, dar a oferit și sfaturi privind celor care ”au cedat și s-au panicat”: când faceți provizii pentru adăpostul antiaerian evitați dulciurile, pentru că provoacă sete, și stocați cât mai multă apă, este cea mai valoroasă resursă.

Tabloidul Life a publicat joi o serie de sfaturi pentru supraviețuirea în caz de atac nuclear. Publicația rusească scrie și ea că ”a crescut brusc gradul de paranoia”, dar recomandă cetățenilor să se adăpostească în stațiile de metrou într-o asemenea eventualitate, dând și numele celor care dintre se află la cea mai mare adâncime în Moscova și Sankt Petersburg.

Site-urile 47news.ru și Fontanka.ru au scris un articol realizat după ce jurnaliștii au vizitat un adăpost pentru 1.200 de persoane, descriind care sunt condițiile acolo.

Moskovsky Komsomolets a făcut un material despre costurile unui adăpost privat, citând un specialist care a apreciat că prețul ar fi de circa 81.000 de dolari.

De asemenea, site-ul Moika78 a publicat un articol despre adăposturi, analizând diferite opțiuni. Acestea variază între un subsol închiriat pentru 5.800 de dolari lunar și un adăpost antiaerian scos la vânzare pentru echivalentul a 2 milioane de dolari.

Donald Trump a anunțat pe Twitter începutul unei posibile confruntări ruso-americane. „Rusia spune că va doborî orice rachetă lansată spre Siria. Pregătește-te, Rusia, pentru că ele vor veni, noi, frumoase și «inteligente»! Nu ar trebui să fiți parteneri cu Animalul care își omoară poporul cu gaze și se bucură făcând asta.“  „Relaţiile noastre cu Rusia sunt în acest moment în situaţia cea mai rea de până acum, inclusiv comparativ cu Războiul Rece. Nu există motive pentru această situaţie. Rusia are nevoie să o ajutăm economic, un lucru pe care l-am face uşor, şi avem nevoie să coopereze toate naţiunile. Să oprim cursa înarmării?.“ Trump și-a anulat un turneu în America Latina, iar șeful Pentagonului, James Mattis, și-a anulat o deplasare în California – semnale că lovitura militară se apropie.

Armele chimice par să „repare“ greșelile comise de diplomațiile occidentale ce au permis reafirmarea puterii ruse. Un atentat cu gaz toxic pe teritoriu britanic și unul în Siria, puse pe seama Rusiei, respectiv a complicității Rusiei, răstoarnă paradigma relației Vest-Est instalată după venirea la putere a lui Donald Trump. Președintele SUA nu mai poate decide decât amploarea atacului – daca va renunța, riscă să pară un bufon.

Rusia: navele SUA vor fi atacate

Trump a reacționat la o declarație a ambasadorului rus în Liban. „Dacă va veni o lovitură din partea americanilor… rachetele vor fi doborâte și vor fi doborâte și platformele de pe care au fost lansate“, a declarat ambasadorul Alexander Zasypkin pentru televiziunea libaneză al-Manar, patronată de organizația proiraniană Hezbollah. Diplomatul rus a arătat că perspectiva unei confruntări „trebuie înlăturată și de aceea avem nevoie de negocieri.“ Ulterior, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a adăugat: „În Siria se află un număr mare de ruși, iar Rusia va face totul pentru a-și proteja oamenii din Siria“.

USS Truman, în drum spre Siria

Cum varianta unui atac militar este foarte probabilă, Eurocontrol, agenția UE pentru controlul traficului aerian, a emis o notificare de 72 de ore privind potențiale perturbări ale comunicațiilor radio în estul Mediteranei, din cauza lansării unor rachete asupra Siriei. Situația din apropierea coastelor Siriei este deja extrem de tensionată. Rusia a acuzat că SUA au adus aici distrugătorul USS Donald Cook, echipat cu rachete Tomahawk, fără să notifice partea rusă. Mai mult, SUA au trimis spre estul Mediteranei grupul de luptă al portavionului USS Harry Truman. Analiștii arată că portavionul, aflat acum pe coasta estică a SUA, va avea nevoie de cel puțin zece zile pentru a ajunge la destinație, iar o lovitură puternica asupra Siriei nu va putea avea loc decât după 22 aprilie.

Paralizie la ONU

Declarația ambasadorului rus și reacția președintelui Trump au venit la scurt timp după ce Rusia s-a opus în Consiliul de Securitate ONU lansării unei anchete privind presupusul atac chimic din Siria ce a avut loc sâmbătă, 7 aprilie. China s-a abținut la votul din CS ONU. Organizația Mondială a Sănătății arată că 500 de oameni sunt internați în urma presupusului atac chimic de la periferia estică a Damascului. Moscova susține că Statele Unite vor să folosească acest presupus atac drept pretext pentru acțiuni împotriva regimului lui Bahar al-Assad. „Vrem să sperăm că toate părțile se vor feri să facă un asemenea pas, care în primul rând nu ar fi provocat de ceva real și, în al doilea rând, ar destabiliza și așa fragila situație din regiune“, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, cu referire la posibila intervenție militară a SUA și a aliaților.

Începutul războiului cu Iranul

Statele Unite se consultă cu aliații în vederea unui posibil răspuns militar împotriva regimului Assad, transmit agențiile internaționale de presă. „Căutăm un răspuns coordonat, oricare ar fi acesta“, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite vor anunţa în următoarele zile strategia de răspuns. Aflat la Paris, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat că țara sa „este gata să coopereze cu aliații, dacă va fi necesar un răspuns militar în Siria.“ O poziție similară pare să aibă și Israelul; un înalt oficial guvernamental a declarat că premierul Benjamin Netanyahu consideră că SUA vor lovi Siria. Sunt reacții ce arată limpede că războiul început în 2011 în Siria nu are a face doar cu jihadismul din regiune, ci mai ales cu împiedicarea formării unei axe șiite Teheran-Bagdad-Damasc-Beirut, prin îndepărtarea regimului Assad, limitarea expansiunii ruse și crearea unui „NATO sunnit“ dominat de Arabia Saudita, în colaborare cu Israelul și coordonat cu Washingtonul.

Adevărata bătălie se duce la Washington

Răsturnările de plan de la Washington arată că în Statele Unite se duce un război mai crâncen decât cel din Siria, cu desfășurări de forțe mai spectaculoase decât cele ale portavioanelor din Mediterana.

Pe 29 martie, președintele Trump anunța: „Vreau să ne retragem. Vreau să aducem acasă trupele din Siria“. Și-a surprins atunci chiar și cei mai apropiați colaboratori, pentru a nu mai vorbi de cercurile radicale din Pentagon și Departamentul de Stat. Ulterior, pe 3 aprilie, Trump a lăsat să se întrevadă tactica sa: „Arabia Saudită este interesată de decizia asta, iar eu am spus: «Dacă vreți să stăm, poate ar trebui să plătiți»“. Pe 9 aprilie, John Bolton preia funcția de consilier pentru Securitate al președintelui, urmând ca în curând Mike Pompeo, fost șef CIA, să devină secretar de stat; este cea mai războinică echipă de la Washington din epoca modernă, scrie presa americană. Întâmplător sau nu, cu două zile înainte de sosirea lui Bolton la Casa Albă se produce presupusul atac cu arme chimice din Siria, într-o zonă în care rebelii anti-Assad ajunseseră deja la un acord de retragere cu Damascul. Ca și în cazul spionului rus otrăvit în Marea Britanie, probele sunt vagi. Brusc, președintele Trump renunță la retragere și avertizează că va urma chiar un conflict cu Rusia. Imediat ce adoptă acest discurs, Trump devine mult mai curajos cu Robert Mueller, procurorul FBI care paralizează administrația SUA prin anchetarea implicării Rusiei în alegerile din 2016. Odată ce a devenit agresiv cu Rusia și a considerat că nu mai poate fi constrâns de FBI, Trump declară, pe 10 aprilie, că are autoritatea de a-l demite pe Mueller.

Dați războiului o șansă

Presa americană de main stream exultă. SUA au trimis militari în Siria pentru a ajuta la înfrângerea grupării jihadiste Stat Islamic, nu pentru a îndepărta regimul Assad, însa presa americană insistă acum doar pe atrocitățile comise de regim, chiar și în lipsa probelor concludente, pentru a justifica o intervenție în virtutea „dreptului de a proteja“ civilii. La fel exultă și senatorii John McCain și Lindsey Graham, cei care au speculat imediat presupusul atac chimic pentru a spune că Trump l-a „încurajat“ pe Assad cu anunțul retragerii și că întreaga aviație siriană trebuie distrusă. Partida neoconservatoare Bolton-McCain-Graham este câștigătoare de etapă. Trump obține în schimb o relaxare a lațului strâns de FBI în jurul administrației sale. Președintele SUA a moștenit un război, iar noua sa echipă, impusă de circumstanțele create de procurori, l-a convins să dea moștenirii o șansă, să înceapă îngrădirea Iranului și a acțiunilor ruse în Orientul Mijlociu.

 


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, America, Rusia, Siria, SUA versus Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

71 Commentarii la “UPDATE: SUA, Franța și Marea Britanie AU DECLANSAT ATACUL ASUPRA SIRIEI. “Este un avertisment pentru Rusia. În funcție de reacția Rusiei, vom ști dacă am intrat într-o perioadă foarte fierbinte, poate de confruntare militară între mari puteri”/ RUSIA ACUZA OFICIAL MAREA BRITANIE DE INSCENAREA ATACULUI CHIMIC DIN SIRIA/ Seful Pentagonului admite ca situatia poate scapa de sub control/ Presa rusa face materiale despre cum te poti pregati de un RAZBOI NUCLEAR

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Si deodata, dintre dealuri
    Se desprinde larg un zvon
    Departat si monoton,
    Ca un murmur lung de ape
    Revarsate peste maluri…
    Creste-n lunca, mai aproape,
    Umple vaile vecine
    De rasunet mare…
    Vine!…

    Fulger negru… trasnet lung
    Dus pe aripi de furtuna,
    Zguduind pamantultuna,
    Zarile de-abia-i ajung…
    Parca zboara,
    Parca-noata,-
    Scuipa foc, inghite drum,
    Si-ntr-un valvartej de fum
    Taie-n lung padurea toata…

    A trecut…
    Dinspre campie,
    Vuiet greu de fierarie
    Se destrama in tacere…
    Scade-n departare…
    Piere…

    *
    Iar in urma-i, din tufisuri,
    De prin tainice-ascunzisuri,
    Se ivesc pe jumatate,
    Pasarele ciufulite,
    Alarmate
    Si-ngrozite:
    -Cine-i?…Ce-i?…Ce-a fost pe-aici?…
    Ciripesc cu glasuri mici
    Cinteze si pitulici.
    Doar un pui de pitigoi,
    Int-un varf de fag pitic
    Sta cu penele vulvoi
    Si, facand pe suparatul:
    -Ce sa fie? Nu-i nimic.
    A trecut Acceleratul…

  2. “Şi când vin cu drum de fier / Toate păsările pier”.

  3. Daca pana si in oraselul meu din Timis se verifica in fiecare saptamana alarmele anti dezastre naturale,aviatie…

  4. Vreo 30 din cele peste 100 de rachete au ravasit niste locatii evacuate. Impresionanta demonstratie de cum poti sa demolezi cateva cladiri si sa strici niste piste intr-o singura ora cu numai 20 de milioane de dolari. Totusi, nu cred ca a meritat banii.

  5. @ nimeni:

    Cred ca e evident ca asta ar trebui sa fie doar inceputul – cum a spus si Fota, mesajul e pt Rusia, deci inca se negociaza, dar in forta.

  6. @admin2
    Asta ar putea fi inceputul sfarsitului “marilor puteri” care tocmai si-au aratat (in)capacitatea fata de o tara deja devastata de razboi. Rusia nici nu s-a obosit sa intercepteze vreo racheta.
    apărarea antiaeriană siriană a reuşit să intercepteze 71 din cele 103 rachete
    atacurile desfăşurate de SUA, Marea Britanie şi Franţa nu au făcut nicio victimă civilă sau militară
    http://evz.ro/siria-rusia-antiaeriana.html

  7. From Skripal To Syria: The Empire’s “New Realities” Are Reaching The End Of The Road
    https://www.zerohedge.com/news/2018-04-13/skripal-syria-empires-new-realities-are-reaching-end-road

  8. Pai nu prea mai are ce să se întâmple.
    Ideea era să nu retragă Trump operatorii din Siria.
    Și nu cred ca îi va retrage prea curând.
    A bifat si la capitolul imagine cu simulacrul ăsta de război modern.
    Barilul a sărit de suta de dolari, rubla s-a devalorizat, veniturile la bugetul rus cresc.
    E dă bine pentru granguri.
    Plebea inghite praful si clorina.

  9. Basescu a dat-o pe whisky si si-a scrantit limba sau ceva mai sus de limba: “nicio rachetă aliată nu a fost lovită, nu a fost distrusă în aer. Ceea ce înseamnă că s-a făcut un test reușit. (…) Lovitura a fost de o acuratețe incredibilă. Au fost răniți câțiva civili. Vă dați seama, la 118 rachete lansate să ai trei răniți? Probabil unul și-a scrântit piciorul puțin.”
    https://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-reac-ie-uluitoare-dupa-atacul-impotriva-siriei-a-fost-o-opera-iune-de-rutina-s-a-facut-un-test-reu-it_1259918.html

  10. Atacul cu rachete asupra Siriei a costat peste 200 de milioane de dolari pentru : SUA 165 milioane USD, Anglia 27 milioane EUR , Franta 10 milioane EUR
    http://adevarul.ro/international/in-lume/cat-costat-atacul-siria-s-ar-ascuns-presedintele-sirian-bashar-al-assad-foto-video-1_5ad2fb57df52022f75d97210/index.html

    Oare s-au facut socoteala cat i-ar costa un razboi cu Siria, Iran si Rusia, care pana acum s-au abtinut sa riposteze?

  11. Criza continua…se pare ca Israel a mai lansat un atac aerian azi-noapte impotriva unei baze militare iraniene din Aleppo
    https://www.express.co.uk/news/world/946211/Syria-attack-Aleppo-explosion-fighter-jets-Iranian-base-Jabal-Azzan

  12. Nu înțeleg cum au interceptat sirieni cele 70 rachete trimise de coaliția “ binelui “ când pentagrotu zice ca toate rachetele trase de ei și-au atins ținta ? Cineva minte pe aici ?

  13. @petru
    Cele 70 interceptate erau alea frumoase, noi și deștepte. Nu au stricat munitia pe cele urate, proaste si fara smartphone.

    China: “Western countries continue bullying Russia but are seemingly not afraid of its possible counterattack. Their arrogance breeds risk and danger.”
    https://www.zerohedge.com/news/2018-04-15/china-arrogant-us-has-record-launching-wars-deceptive-grounds

    I think Friday night’s historically foolish action by the U.S., UK and France may mark the official start of World War 3.
    I also don’t expect this to go nuclear, but I think the chances the U.S. experiences an imperial collapse similar to that of the USSR (or like any historically unmanageable and corrupt empire) has become increasingly likely.
    https://www.zerohedge.com/news/2018-04-15/krieger-fears-fridays-missile-strikes-mark-official-start-world-war-3

  14. @petru
    Sirienii…au tras pe lângă sau prea târliu.

    Că vă tot spuneam că tot circul a plecat de la decizia lui Trump de a-și retrage trupele din Siria, și cumva trebuia “răzgândit”:
    https://www.rt.com/usa/424204-us-troops-syria-pull-haley/
    Și altă razgândeală:
    https://mobile.nytimes.com/2018/04/12/us/politics/trump-trans-pacific-partnership.html

  15. Înainte de a ataca Irakul, administrația Bush s-a ostenit să convingă planeta că intervenția era justificată. Colin Powell a prezentat în direct, în fața Consiliului de Securitate, o probă care ulterior s-a dovedit falsă. Dar chiar falsă fiind proba, nu poți să nu observi că în cazul Siriei Administrația Diliului nici măcar n-a făcut efortul să ne prezinte probe false. De fapt, administrația Diliului n-a prezentat nici o probă. Președintele Franței, luat la întrebări de opoziție, a dat publiticității un raport de 8 pagini despre care nu știi cum să-l iei ca semnul imbeciltității celor care l-au redactat sau ca semnul că ei ne cred imbecili. Raportul dezvăluie că nu există nici o altă dovadă în afara filmului de pe Internet și acuzațiilor emise de rebeli.

    N. B. N-a putut decît să mă amuze precipitarea nu numai a lui Klaus Iohannis, dar și a Vioricăi Dăncilă, a lui Liviu Dragnea și a lui Călin Popescu Tăriceanu de a saluta drept parfum pîrțul Diliului de la Casa Albă.

    Popor de babuini!
    http://evz.ro/poker-siria-cristoiu.html?v=347635&page=2

  16. Trump a dovedit ca nu el este cel care conduce la Casa Alba. Dar face si el ce poate. Nu intamplator nu au fost victime.
    Atat timp cat Germania (care tace, iar cand vorbeste nu se baga) stapaneste Europa (si industria de automobile britanica) pe baza de resurse naturale rusesti, cheia intamplarilor este la englezi. Se pare ca au dobandit o atractie fatala pentru chestiile astea chimice si toxice, mai intai Skripal, apoi Douma…

  17. Că vă tot spuneam că tot circul a plecat de la decizia lui Trump de a-și retrage trupele din Siria, și cumva trebuia “răzgândit”

    daca nu pe mine, atunci poate il credeti pe Macron care ne povesteste cu gurita lul ca au reusit sa-l convinga pe Trump sa ramana in Siria, desi, acum 10 zile, presedintele Americii vorbea despre retragerea din Siria.
    “”Ten days ago, President Trump was saying the United States of America had a duty to disengage from Syria. I assure you, we have convinced him that it is necessary to stay for the long-term,” Macron told to BFMTV during a two-hour long interview.”

    https://www.rt.com/news/424229-trump-macron-convince-stay-syria/

    In late March, Trump said the US would be “coming out of Syria very soon” and letting “other people take care of it now,” which went against previously-outlined plans by the Pentagon and the State Department to keep troops in Syria to “support our partners,” “prevent the return of terrorist groups” and transition to a “post-Assad leadership.”

    Soon after that, Syrian anti-government activists, including the White Helmets, claimed Assad launched a chemical attack that killed an injured dozens of civilians in Douma, a suburb of Damascus that he was close to decisively re-taking from militants. Russian forces, who are on the ground to assist Damascus in fighting terrorists and de-escalating the conflict, said they had not found any evidence or victims of the alleged attack, and accused the White Helmets of faking it. Presently, Trump boasted that “nice and ‘smart'” American missiles would soon fly to Syria.

    https://www.rt.com/usa/424227-trump-withdraw-syria-quick/

  18. ”Statele Unite şi aliaţii săi nu vor câştiga nimic de pe urma crimelor comise în Siria. Atacarea Siriei este o crimă. Preşedintele SUA, prim-ministrul Marii Britanii şi preşedintele Franţei sunt criminali”…

    Dincolo de harti stangace,
    dincolo de “rapoarte” puerile,
    dincolo de spaima reala a celor de sub rachete,
    dincolo de planuri ucigase, pline de lacomie criminala,
    dincolo de primul strat de minciuni,
    de al doilea si al treilea strat de minciuni si inselare,
    dincolo de cercurile nestiute care invart si tes intunericul dracilor intre oameni,
    dincolo de toate…
    se vede ranjind draceste vrajmasul cel vechi, mintea luciferica si preavicleana a celui invechit in rautate…

    Domnul nostru Iisus Hristos sa mantuiasca pe tot sufletul, sa ne mantuiasca si pe noi.

  19. „multe sunt cele care caracterizează creştinismul, dar mai mult decât toate şi mai puternică decât toate este dragostea reciprocă şi pacea“ (Sf. Ioan Gură de Aur, Omilia 31, 1, la Evrei)

    „Dumnezeu este iubire şi cine rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu şi Dumnezeu rămâne în el“ (I In, 4, 16)

    https://marturieathonita.ro/iubirea-fara-de-margini-a-lui-dumnezeu-pentru-noi/

  20. @enkidu
    Macron se da important, musca a convins elefantul. Macron apara democratia sprijinind dictatorii.
    Mareşalul Khalifa Haftar, dictatorul militar al Libiei, ar fi murit la Paris
    Haftar era susţinut de Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Egipt, dar în vara lui 2017 a anunţat că şi președintele francez Emmanuel Macron i-a oferit ajutorul său, în schimbul limitării migraţiei.
    https://stirileprotv.ro/stiri/international/maresalul-khalifa-haftar-dictatorul-militar-al-libiei-ar-fi-murit-la-paris.html

  21. Personal, episodul ma indeamna la urmatoarea reflectie: mare e mila si lucrarea Domnului in lume! Faptul ca Trump nu detine puterea absoluta la Casa Alba nu e de mirare. De mirare e ca detine (el si echipa/forta care il sustine) suficient de multa putere, totusi, incat sa realizeze dirijarea interventiei intr o maniera care a impiedicat pierderea de vieti omenesti. Mi se pare clar ca de la Casa Alba se joaca un joc dublu fortat de imprejurari (inclusiv, da, presiunile de a mentine trupe in Siria). Trump se dovedeste mai abil decat au preconizat multi, inclusiv sustinatorii lui. Iar faptul ca dupa lugubra administratie Obama – cand scufundarea lumii in tenebre parea ireversibila – o astfel de schimbare a fost posibila denota o data in plus (vai, de cate dovezi avem nevoie ca sa pricepem) ca judecata Domnului e dreapta, ca El nu trece cu vederea binele din lume, atata cat este, si nici nu voieste sa ii gaseasca ‘morti’ pe pacatosi la intoarcerea Sa, ci intorsi si vii.

  22. @Doroteea: Ei, nu-i chiar asa de complicat ce a facut Trump, dar e suficent ca a fost treaz. SUA are un acord cu Rusia sa se anunte reciproc unde vor lovi pentru a nu-si cauza pierderi omenesti una celeilalte. Cred ca Trump nu a facut decat sa respecte un contract semnat, parafat si recunoscut. Desi cei care il imping de la spate cu siguranta nu si-ar fi dorit asta. Doar ca asa e jocul, si ei il respecta, cel putin de fatada. Pentru ca pe dedesupt, eu nu pot sa uit ce fata avea Donald Trump la iesirea din intalnirea cu Obama, cand cei doi presedinti, cel in functie si cel ales s-au intalnit ca sa discute preluarea functiei. Fata lui Trump spunea ca ii pare tare rau ca s-a bagat unde nu-i fierbe oala. Iar la intalnirea lui Trump cu Putin, mimica lui Putin, de data aceasta, arata o mare plictiseala si dezamagire: practic nu avea cu cine sa discute, sau mai bine zis, nu discuta cu cine trebuie. Parerea mea este ca Trump este santajat “la greu” cum se zice, cu lucruri reale sau nu. Ultimele evolutii ne arata ca cei care detin puterea nu se mai abtin in a face ce voiesc. A se vedea situatia de la noi, dar si o declaratie care pe mine m-a lasat perplex, desi avea un – sa zicem – alt context: Olimpiada de iarna din Coreea. Spunea – cred ca – presedintele Tribunaluilui Sportiv International intr-un interviu la RT, intrebat de ce sunt interzisi sportivii rusi care nu au antecedente in dopping. Stii ce a raspuns (l-am auzit eu cu urechile mele, si nu era pixelul albastru pe ecran)? Ca lipsa dovezilor nu exclude suspiciunile, iar decizia Tribunalului – repet: Tribunalului – este corecta pe baza acestor suspiciuni!!! Asa ca…

  23. @Titus L

    Diferenta dintre clauzele tratatelor internationale si respectarea lor la firul ierbii este notorie, mai ales cd vorbim de US (si nu doar in cadrul operatiunilor militare, ca tot vorbim de Tribunalul Sportiv care nu se mai oboseste sa dea doi bani pe probe). In acest context, faptul ca de la Casa Alba s a incercat – si izbutit – “limitarea daunelor’ mi se pare cu adevarat remarcabil, nicidecum un amanunt. Nu vreau sama gandesc cum ar fi fost daca s ar fi urmat tiparul binecunoscut…
    In rest, ce stiu este ca Putin, intrebat fiind de un jurnalist ce impresie i a facut Trump, a spus ca singurul lucru asupra caruia se poate pronunta este ca T ‘stie sa asculte cu adevarat interlocutorul’, calitate rara dar f pretioasa – tot Putin zicea – la un om ajuns intr o pozitie de autoritate.
    Pt mine genul de ‘amanunte’ cum ar fi faptul ca de laCasa Alba a fost articulata raspicat conceptia pro-viata si pro-crestina cantaresc enorm, mai ales – ma repet, stiu – dupa perioada (spun cu aproximatie) 2000-2016 care a fost una de profunda zdruncinare a valorilor, fie si a ce mai ramasese din ele dupa Razboi. Acest ‘amanunt’ coroborat cu ajungerea lui Trump la Casa Alba, personal imi spune mult. Stiu ca nu e suficient, dar e remarcabil si nu poate fi desconsiderat. Daca adaugam la asta inconsecventele Casei Albe si deloc neglijabila ‘twittodemocratie’ brevetata de T, cred ca reiess o modificare de tablou mult mai subtila si complexa decat modelele inveterate cu care ne am obisnuit.
    In rest: razboi? Hm. Mi se pare ca e tot mai clar ca, cel putin pt zona in care traim, altul este scenariul.

  24. @Doroteea
    Acuzatiile lipsite de dovezi, ignorarea regulilor diplomatice si de drept international de care a dat dovada administratia Trump si “puterile vestice” nu sunt o “modificare de tablou mult mai subtila si complexa decat modelele inveterate cu care ne am obisnuit.”
    Sa nu confundam niste mazgalituri cu un tablou sau complexitatea cu cel mai de jos nivel al diplomatiei, dupa care nu mai este loc de dialog ci numai de razboi.

  25. Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a transmis o scrisoare deschisă celor doi președinți ai Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, în care îi critică foarte dur pentru că au salutat acțiunea militară din Siria, fără a avea un vot în Parlament pentru această atitudine.
    “Cum să aplaude o intervenție militară efectuată fără aprobarea Parlamentului britanic tocmai Președinții Parlamentului din România!? Aveți idee despre scandalul din Marea Britanie care are loc în chiar aceste clipe? Cunoașteți faptul că Theresa May trebuie să dea socoteală chiar azi în fața Parlamentului britanic pentru faptul de a nu-l fi consultat!? Știți că, tot azi, se va încerca votarea în Parlamentul britanic a interdicției absolute a implicării armate a Marii Britanii fără acordul prealabil al Parlamentului!? Ați mai aflat, între timp, că deja a fost realizat un sondaj de opinie al cărui rezultat este acela că 54% dintre cetățenii Marii Britanii dezaprobă gestul premierului britanic de a decide bombardarea Siriei fără acordul prealabil al Parlamentului!?”
    “Chiar dacă se va DOVEDI că Președintele sirian a folosit arme chimice, nu e corect să așteptăm mai întâi să DOVEDEASCĂ!? Nu așa cereți și cerem și în cazul DNA, tocmai pentru a preîntâmpina orice abuz sau orice eroare!?”
    http://evz.ro/siria-psd-liviu-dragnea.html

  26. Nave de război ruse încărcate cu tancuri şi echipamente militare au fost reperate în timp ce se îndreptau spre baza navală rusă din Tartus (Siria)
    https://www.antena3.ro/actualitate/rusia-trimite-tancuri-in-siria-465041.html

  27. Pingback: PATRIARHUL IOAN al Antiohiei, alaturi de alti lideri crestini, condamna categoric "AGRESIUNEA NEJUSTIFICATA" asupra SIRIEI - Cuvântul Ortodox
  28. Pingback: PATRIARHUL IOAN al Antiohiei si alti lideri crestini condamna categoric "AGRESIUNEA NEJUSTIFICATA" asupra SIRIEI
  29. Doroteea: Ei trebuie sa respecte proceduri pe care tot ei, sau inaintasii lor le-au instituit, trebuie de asemenea sa respecte niste tratate si intelegeri, si atunci cand vor sa le incalce trebuie sa para ca o fac justificat. Altfel ar fi haos si haosul ar porni chiar de sub picioarele lor, iar asta nu-i ajuta la nimic. Pe masura ce dobandesc mai multa putere (si puterea le da posibilitatea de a controla haosul), abia astfel vor incepe sa dea jos mastile si sa incalce din ce in ce mai vizibil regulile pe care tot ei le-au facut sau acceptat.
    Mie mi-a placut Trump din prima si inca imi place. Dar nu stiu daca va putea face fata pana la sfarsit. Fortele cu care se lupta sunt mult prea mari iar el este mult prea singur. Macar este incapatanat, si asta il face foarte american, in old fashion way. https://www.msn.com/en-us/news/politics/trump-still-wants-us-troops-to-leave-syria-but-no-timeline-white-house/ar-AAvWMpH?ocid=spartanntp

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare