Rusia avertizeaza: o interventie militara in SIRIA va avea consecinte “EXTREM DE GRAVE”. SUA ia in considerare un “ATAC LIMITAT”

26-08-2013 5 minute Sublinieri

lavrov

 • Mediafax:

Rusia AVERTIZEAZĂ Statele Unite: O posibilă intervenţie în Siria va avea consecinţe extrem de grave

Rusia a avertizat luni Statele Unite cu privire la consecinţe “extrem de grave” ale unei posibile intervenţii militare în Siria, într-o convorbire telefonică purtată de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov cu secretarul de Stat american John Kerry.

“Domnul Lavrov a atras atenţia interlocutorului său asupra consecinţelor exterm de grave ale unei posibile intervenţii militare, pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde ţări ca Irakul sau Libia sunt în continuare destabilizate”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Rusia “este foarte îngrijorată” de declaraţii recente ale americanilor, potrivit cărora Washingtonul este pregătit să “intervină” în conflictul sirian, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

Secretarul de Stat american John Kerry i-a sunat duminică pe secretarul general al ONU şi pe miniştrii de Externe britanic, francez, canadian şi rus pentru a le spune că are “foarte puţine îndoieli” cu privire la utilizarea de arme chimice de către Damasc pe 21 august.

După acest atac sângeros comis în apropierea capitalei, în care, afirmă opoziţia siriană, în pofida numeroaselor dezminţiri ale Damascului, regimul a folosit arme chimice pentru a omorî sute de civili, ONU a trimis experţi care urmează să înceapă să ancheteze la faţa locului luni.

În acest context, “Rusia îndeamnă la reţinere în exercitarea unor presiuni asupra Damascului, să nu se cedeze provocărilor şi să se încerce să se creeze condiţii normale pentru ca misiunea ONU să poată efectua o anchetă minuţioasă şi imparţială la faţa locului”, se arată în comunicat.

Bazându-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat peste 300 de decese cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli. Opoziţia afirmă că aproximativ 1.300 de persoane au murit în acest atac chimic.

Rusia este unul dintre ultimii susţinători ai regimului preşedintelui Bashar al-Assad, căruia îi vinde armament.

Secretarul de Stat John Kerry are foarte puţine îndoieli cu privire la utilizarea armei chimice de către Damasc

Secretarul de Stat John Kerry l-a sunt duminică pe secretarul general al ONU şi pe miniştrii de Externe britanic, francez şi rus pentru a le spune că are “foarte puţine îndoieli” în privinţa comiterii unui atac cu arma chimică de către Siria pe 21 august, a declarat un diplomat.

Potrivit acestui oficial din cadrul Departamentului de Stat, Kerry a subliniat în conversaţia cu Ban Ki-moon, William Hague, Laurent Fabius, John Baird şi Serghei Lavrov că, “dacă regimul sirian voia să dovedească lumii că nu a recurs la arme chimice în cursul acestui incident, ar fi încetat bombardamentele în această zonă şi ar fi oferit acces imediat ONU în urmă cu cinci zile”.

Şeful diplomaţiei americane a “spus clar, în baza informaţiilor împărtăşite cu partenerii (americanilor) şi altor informaţii, că există foarte puţine îndoieli asupra utilizării unei arme chimice de către regimul sirian”, l-a citat diplomatul american.

Alt oficial american a declarat pentru AFP că Statele Unite au doar “foarte puţine îndoieli” asupra faptului că Damascul a recurs miercuri la o armă chimică, acţiune considerată mult timp de către Washington o “linie roşie”.

În plus, potrivit acestui oficial, unda verde dată de Siria unei anchete ONU vine “prea târziu pentru a fi credibilă, mai ales pentru că probele disponibile au fost foarte alterate de bombardamentele continue efectuate de regim şi alte acte deliberate în ultimele cinci zile”.

Declaraţiile lui Kerry sunt citate în contextul în care preşedintele Barack Obama pare să se apropie de o eventuală acţiune militară limitată în Siria. El a purtat tot weekendul consultări la cel mai înalt nivel, la Casa Albă, şi a discutat cu aliaţii săi, premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez François Hollande, în vederea “unui răspuns serios” la presupusul masacru de la Ghouta, lângă Damasc.

Cu toate acestea, Casa Albă a dezminţit duminică seara informaţii publicate de cotidianul britanic The Telegraph potrivit cărora Washingtonul şi Londra se pregătesc să lanseze o operaţiune armată comună “în zilele următoare”.

“Preşedintele (Obama) nu a decis să angajeze o acţiune militară”, a oferit asigurări un oficial din cadrul preşedinţiei americane.

Experţi ONU urmează să înceapă să ancheteze luni la locul presupusului atac chimic lângă Damasc, după ce au obţinut o undă verde din partea Siriei, considerată prea târzie de către ţări occidentale.

AFP: Statele Unite ar putea opta pentru un atac limitat împotriva arsenalelor chimice din Siria

Statele Unite îşi pun în mişcare maşina diplomatică şi militară pentru a răspunde presupusului masacru cu arme chimice în Siria, preşedintele Barack Obama apropiindu-se de o operaţiune limitată împotriva Damascului.

Imagini şocante în care apar cadavre de copii, aparent ucişi de gaze toxice în apropiere de Damasc pe 21 august, presiunea aliaţilor europeni şi arabi, dar şi din partea congresmenilor americani l-au convins, poate, pe liderul primei puteri mondiale de faptul că este necesar ca “într-un fel sau altul, să se răspundă regimului sirian”, relevă unii analişti.

Însă o intervenţie, chiar “limitată”, în Siria este dificilă pentru acest preşedinte american, considerat un sceptic în privinţa intervenţionismului militar energic, care a retras trupele din Irak şi se pregăteşte să facă acelaşi lucru în Afganistan.

Obama şi-a exprimat vineri, într-un interviu pentru CNN, reticenţa extremă faţă de angajarea ţării sale într-o nouă aventură militară în Orientul Mijlociu. El încearcă în permanenţă să articuleze o politică externă care să combine promovarea valorilor drepturilor omului şi democraţiei şi protejarea intereselor securităţii naţionale americane.

După ce a refuzat timp de peste doi ani să se atingă de angrenajul sirian, administraţia Obama probabil şi-a schimbat percepţia asupra conflictului după presupusul atac chimic comis miercuri. Un masacru despre care un oficial american a declarat, duminică, că are “puţine îndoieli” în privinţa responsabilităţii Damascului.

“Avem sentimentul, laWashington, că ne aflăm într-o nouă dimensiune şi că este necesar, într-un fel sau altul, să se acţioneze“, decriptează Barry Pavel, un fost oficial în domeniul Apărării şi Securităţii Naţionale în administraţiile lui Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama.

Statele Unite “nu pot să nu mai facă nimic” împotriva Siriei, au declarat de asemenea pentru AFP Hussein Ibish de la Centrul American Task Force on Palestine şi Salman Shaikh, directorul Brookings Doha Center.

“Atac limitat”

Obama i-a reunit weekendul acesta la Casa Albă pe oficialii diplomatici, militari şi în domeniul informaţiilor de cel mai înalt rang şi a discutat cu aliatul său britanic, premierul David Cameron.

Cei doi au convenit să dea “un răspuns serios din partea comunităţii internaţionale” acţiunilor Siriei şi au examinat opţiunile militare posibile.

În opinia lui Ibish, Washingtonul ar putea “cel puţin să efectueze un atac limitat cu rachete de croazieră împotriva locurilor arsenalelor chimice”.

Specialistul nu exclude nici ca forţele americane să să poată viza “infrastructuri utile regimului” sirian, ca “piste de aterizare şi baze ariene” a căror distrugere ar avea “un impact puternic asupra războiului”.

Salman Shaikh este de părere că Obama ar putea decide o “lovitură militară limitată (…), în stilul loviturilor punitive ale lui (Bill) Clinton”, referindu-se la operaţiuni ordonate de fostul preşedinte american în august 1998 împotriva Afganistanului şi Sudanului, iar în primăvara lui 1999 împotriva Serbiei.

În schimb, nici trupe la sol şi nici o zonă de excludere aeriană nu sunt vizate pentru moment.

Pe teren, Pentagonul şi-a poziţionat forţele, inclusiv nave de război înarmate cu rachete de croazieră în Mediterana, iar “toate opţiunile sunt pregătite (în cazul în care preşedintele Obama) ar decide să aleagă una dintre ele”, a avertizat secretarul Apărării Chuck Hagel.

Secretarul de Stat John Kerry şi-a petrecut ultimele patru zile la telefon cu aproximativ 20 de miniştri de Externe europeni şi arabi, inclusiv cel sirian, Walid Mouallem.

Însă, apreciază Shaikh, un eventual recurs la forţă din partea Statelor Unite este lipsit de o “strategie mai largă”.

În cazul în care ar urma să aibă loc o operaţiune împotriva Damascului, ar fi necesar “să fie susţinută de o diplomaţie solidă” în ţările din regiune, pledează expertul. El aminteşte că, în termeni de legalitate internaţională, “drumul ONU rămâne închis” din cauza opoziţiei Rusiei şi Chinei.

În fine, în “ultima parte a strategiei sale, Obama ar trebui să pregătească poporul american mai bine decât a făcut-o până acum”, a declarat Shaikh.

Bashar al-Assad califică drept “nebuneşti” acuzaţiile occidentalilor privind atacul chimic comis de regimul său. Preşedintele sirian avertizează Statele Unite că planurile lor de intervenţie militară în Siria sunt sortite “eşecului”. Assad a făcut declaraţiile într-un interviu pentru cotidianul rus Izvestia, potrivit AFP.

Bashar al-Assad rămâne sfidător în plină criză siriană: “Declaraţiile unor politicieni din Statele Unite şi Occident sunt o insultă la adresa bunului simţ”.

“Statele Unite vor avea parte de un eşec, ca în toate războaiele anterioare pe care le-au lansat, începând cu cel din Vietnam”, dacă decid să efectueze o operaţiune militară în Siria, declară preşedintele sirian.

[…]

Fiecare oră contează pentru ancheta experţilor ONU în Siria, a declarat luni secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Experţi ai Naţiunilor Unite urmează să înceapă luni o anchetă pe teren, la locul presupusului atac chimic lângă Damasc, după ce au obţinut undă verde din partea Siriei. Acest aviz al Siriei este considerat însă tardiv de către unele ţări occidentale.

Marea Britanie şi SUA plănuiesc o serie de atacuri cu rachete de croazieră împotriva ţintelor guvernamentale din Sirian “zilele următoare”, ca represalii faţă de presupusul atac chimic asupra civililorn din 21 august, scrie The Daily Telegraph.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a cedat până la urmă în faţa presiunii internaţionale autorizând accesul în cartierul Ghouta din afara Damascului, dar această permisiune a fost respinsă de Washington care a considerat că a venit “prea târziu”.

Un editorial al cotidianului arată că

în haosul unei Sirii ce se dezintegrează, o intervenţie armată occidentală este o alegere agonizantă. Dar, de asemenea, riscurile strategice de a nu face nimic sunt îngrozitor de clare.

Turcia este pregătită să se alăture unei coaliţii internaţionale împotriva Siriei, ca reacţie faţă de atacul chimic de la 21 august, chiar şi în absenţa consensului ONU, a declarat luni ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu, relatează AFP.

“Dacă este formată o coaliţie împotriva Siriei în cadrul acestui proces, Turcia va face parte din ea”, a declarat Davutoglu pentru ediţia de luni a cotidianului Milliyet.

troops-syria-circling.si


Categorii

1. DIVERSE, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Rusia avertizeaza: o interventie militara in SIRIA va avea consecinte “EXTREM DE GRAVE”. SUA ia in considerare un “ATAC LIMITAT”

 1. Extraordinar si incredibil !- Masina inspectorilor UN, chemati de guvernul de la Damasc, a fost atacata astazi cu mai multe impuscaturi de catre lunetisti necunoscuti – Cineva vrea razboi cu orice pret – bineinteles ca vina va fi tot a lui Bashar…

 2. Da, cineva vrea razboi cu orice pret. Nu ii intereseaza sa afle adeevarul, de altfel folosirea de arme chimice , facuta de rebeli si nu de armata, a fost premeditata ca sa serveasca de pretext pentru o actiune militara in Siria. Ced legalitate, ce ONU, nu vedeti ca dpoi bani nu dau pe toate astea, si ONU este o istitutie tot in slujba fiarei. N-am auzit cda ONU sa protesteze si sa ii puna la unct pe cei care vor razboi in afara unei rezolutii internationale, ONU reactioneaza si joaca asa cum canta papusarii. Tare ma tem ca va fi razboi. Si sper sa nu se extinda dincolo de Orient…

 3. Pingback: Un inalt cleric catolic din Siria se teme de IZBUCNIREA RAZBOIULUI MONDIAL. Kerry: SUA sunt gata sa INTERVINA MILITAR/ CIA l-a ajutat pe SADDAM HUSSEIN sa foloseasca ARME CHIMICE - Recomandari
 4. Pingback: SIRIA: TEATRU AL UNUI RAZBOI GLOBAL? - Recomandari
 5. Pingback: SIRIA: ATAC IMINENT, HAOS INCIPIENT. Scrisoarea unei romance din HAMA: ”Noi stim sigur ca puterile mari vor sa distruga si Siria” - Recomandari
 6. Pingback: Cum a fost SANTAJAT Putin cu TERORISMUL CECEN pentru a ceda in cazul SIRIEI si alte evolutii in DOSARUL “RAZBOIULUI CIVILIZATIILOR”. Avertizare MAE pentru cetatenii romani: PERICOL DE VIOLENTE EXTREME, PARASITI IMEDIAT ZONA - Recomandari
 7. tare as vrea ca moscova sa le o dea la americani,,dar apoi o sa vedem ,,Moscova ,,crede in lacrimi!

 8. Pingback: SIRIA: Analist american: “Daca intrăm in Siria, intram in al treilea razboi mondial si nu vom supravietui”. SUA prezinta “DOVEZILE” (facaturile) atacului chimic - Recomandari
 9. Pingback: Obama confirma: SUA VA ATACA SIRIA “MAINE, PESTE O SAPTAMANA SAU O LUNA”. Va cere acordul CONGRESULUI SUA, dar nu si pe cel al ONU - Recomandari
 10. Pingback: Erdogan NU vrea doar ACTIUNI MILITARE LIMITATE in Siria, ci schimbare de regim cu FORTA/ Rusia isi trimite NAVA-SPION in Mediterana si RESPINGE “probele” atacului chimic furnizate de SUA/ Basescu isi mentine “PRUDENTA” si arata cu
 11. Pingback: “Parteneriatul strategic” SUA – Al Qaeda: spre o DISTRUGERE PLANIFICATA a crestinilor din SIRIA?/ “MINCINOSUL” KERRY intretinandu-se cordial cu “TIRANUL” ASSAD (in 2009)/ Turcia si Rusia mobilizeaza mai multe FORT
 12. Pingback: Razboiul din Siria. PROPUNEREA RUSIEI CE AR PUTEA AMANA CONFLICTUL MILITAR. Obama “SALUTA” initiativa / Teste cu rachete in Mediterana/ Pozitia Romaniei pe DOSARUL SIRIAN - Recomandari
 13. Pingback: SIRIA: gruparile “rebele” isi oficializeaza AGENDA. Vor STAT ISLAMIC - Recomandari
 14. Pingback: ACORD INTRE RUSIA SI SUA PRIVIND CRIZA DIN SIRIA/ Rusia isi trimite in continuare navele in Mediterana [VIDEO]/ HARTA DESTRUCTURARII ORIENTULUI MIJLOCIU, PUBLICATA INCA DIN 2006. “Secolul urmator va fi american, unul al tulburarilor, violent. Nu va
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare