Râvna noastră, bunele noastre intenţii, chiar şi o anumită erudiţie, nu sunt suficiente. Poate şi să ni se pară că împlinim voia lui Dumnezeu, că apărăm Adevărul, şi să fim, de fapt, în mare rătăcire. Aşa cum se poate vedea şi în pericopele de mai sus şi cum putem constata din întreaga istorie a Bisericii, între semnele cele mai limpezi care ne arată că acţionăm sub spectrul înşelării se numără impulsul de a lua decizii sau de a da sentinţe imediat, ispita de a vorbi doar „limba” ultimatumurilor şi graba de a rupe comuniunea cu ceilalţi. În Biserică e nevoie să acţionăm cu multă răbdare, calm şi chibzuit, cu rugăciune şi cu multă sfătuire. Grabă să fie doar în a arăta dragoste de aproapele, în a căuta comuniunea cu el. Fidelitatea faţă de credinţă trebuie să fie dublată întotdeauna de stăruinţa de a păstra comuniunea. Nici un efort nu este prea mare când e vorba atât de mărturisirea Adevărului, cât şi de păstrarea unităţii în Biserica cea Una a lui Hristos. Amândouă sunt la fel de importante.
Articole din categoria: Parintele Staniloae
A fost cel mai bun suflet pe care l-am cunoscut. Nu vedea răul. Nu vreau să înţelegeţi că nu îl accepta. Pur şi simplu vedea doar partea bună a lumii. Nu observa că mulţi încearcă să profite pe seama lui şi al renumelui pe care îl avea şi ajuta pe oricine. Nu am cuvintele potrivite ca să îl descriu şi voi scrie doar câteva frânturi din amintirile pe care le am cu parintele Dumitru şi cu soţia lui, Mărioara.
LIDIA STĂNILOAE: Tatăl meu, Dumitru Stăniloae Nu cu multă vreme în urmă, mergând la mormântul părinţilor mei de la Cernica, am găsit acolo o bătrânică. Cu o farfurioară în care fumega tămâie pe câţiva tăciuni aprinşi, dădea ocol mormântului, murmurând …
Dacă la spovedanie ne judecăm pe noi înşine, mărturisindu-ne păcatele, nu vom mai avea de ce să fim acuzaţi la Înfricoşătoarea Judecată. Atunci, demonii se vor strădui să pună mâna pe sufletele noastre, invocând situaţiile în care am făcut voia lor.
Pr. Dumitru Staniloae: Fiul lui Dumnezeu, Fiul femeii “Unul din meritele creştinismului este că a restabilit demnitatea femeii, ridicând-o până la înălţimea bărbatului, deşi rolurile lor în viaţă rămân deosebite, potrivit cu aptitudinile lor naturale. Temeiul acestei demnităţi stă în …
PARINTELE DUMITRU STANILOAE (n.: 16 noiembrie 1903 – d: 5 octombrie 1993) Olivian Breda: Follow-up: 110 ani de la nașterea Părintelui Academician Dumitru Stăniloae (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, 2013.11.06) Cenaclul Sfântul Simeon Noul Teolog al Facultăţii …
Doxologia: Pr. Constantin Sturzu: Pruncii Simeon şi Parascheva. Cu Maica lor În sinaxare sunt multe categorii de sfinţi. Sunt unii care s-au botezat la o vârstă adultă, alţii care, deşi botezaţi din fragedă pruncie, după o viaţă plină de păcate, s-au pocăit …
“Un teolog desăvârşit al iubirii într-o vreme a urii, al comuniunii într-o vreme a individualismului feroce şi al rugăciunii neîntrerupte, sârguitoare şi lucrătoare într-o vreme în care se vorbeşte mai mult despre Dumnezeu decât cu Dumnezeu“. (Elena Solunca-Moise) *** sursa: …
“OMUL PACATUIESTE, IAR DOMNUL HRISTOS SE RASTIGNESTE PENTRU EL” – Cuvant al Mitropolitului Teofan catre tinerii din tabara de la Nemtisor, 28 iulie 2013 – *** „Cerul de la Nemțișor a fost și va rămâne foarte aproape de noi” Tabăra …
Roman Ortodox in Franta: Daca slabeste unirea noastra, diavolul se arunca asupra noastra ca o avalansa distrugatoare Dumnezeu ne da tot ceea ce Ii cerem atunci cand Ii cerem uniti, in timp ce, daca nu suntem uniti in dorintele noastre …
Doxologia: Domnul și Dumnezeul lui Toma (Părintele Dumitru Stăniloae) Ceilalţi ucenici văzuseră urmele cuielor şi coasta lui Iisus. Deci n-aveau motiv să mai spună cuvinte ca ale lui Toma, chiar dacă nici ei nu ajunseseră la credinţa neclintită. Titlul de …
Pemptousia: Protoprezbiterul Gheorghios Metallinos/ Cronologia creştină Timpul este perceput în creștinism drept cadrul în care se manifestă revelația dumnezeiască și intru care se lucrează mântuirea omului și sfințirea zidirii pe întreg parcursul istoriei. Are, adică, un sens soteriologic, corelat întotdeauna cu …
Doxologia: Părintele Stăniloae: „Dumnezeu ne va ajuta și pe noi, care sărbătorim Boboteaza” „Boboteaza este pentru noi o mare sărbătoare: ni-L arată pe Hristos intrând deplin în activitatea Lui mântuitoare, publică, primind în acest scop mărturia Treimii. Hristos s-a botezat …
Doxologia: „După ce este părăsit de suflet, de ce să mai dăm vreo consideraţie trupului?” Un fost ministru şi profesor universitar, Trancu-Iaşi, murind, a lăsat să fie incinerat, fiind întovărăşit la crematoriu de numeroşi foşti şi actuali miniştri, de profesori …
Ierom. Agapie Corbu: “O viaţă mizerabilă are toate şansele să germineze şi o erezie, chiar dacă credinţa „din auz” este formal încă mărturisită ortodox de cei ce se complac în mocirla patimilor”. Doxologia: Părintele Sofronie Saharov: „Nu există carieră în …
Doxologia: Pocăinţa e candela care ne luminează persoana „Trebuie să întreţinem lumina cu untdelemnul faptelor noastre.” „Pocăinţa, a cărei posibilitate ne-a dat-o Dumnezeu spre a primi ajutorul Fiului Său când se va întrupa, este ca o candelă. Noi trebuie să …
Din notele Parintelui Staniloae la Filocalii, preluate de pe portalul ortodox DOXOLOGIA: În răbdare se simte puterea lui Dumnezeu “Cu cât rabzi necazurile cu voia, cu atât pui un efort care le mărgineşte puterea. Răbdarea e o tărie spirituală care …
Pemptousia: Ce este „începutul indictionului” ? Biserica lui Hristos prăznuieşte astăzi, 1 septembrie, începutul indictionului (din cuvântul latin indictio, declarare), adică începutul anului bisericesc. Termenul provine din obiceiul Împăraţilor romani de a stabili prin decret, la fiecare 15 ani, valoarea …
19. HRISTOS S-A INALTAT…. SMERINDU-SE PANA LA MOARTE, COBORANDU-SE SI SUFERIND IMPREUNA CU NOI 24-05-2012
“Înălţarea lipsită de smerenie e o umflare lipsită de conţinutul realităţii; e un balon de săpun. Tot ce atinge cel ce coboară de la înălţime din iubire, umple de înălţimea sa”. Doxologia [diac. Liviu Petcu] Compasiunea lui Dumnezeu față de …
Doxologia: Pr. Sever Negrescu: Suferinţele Bisericii Biserica suferă în această lume, simplu, pentru că nu este din această lume. Biserica nu este o instituţie. Instituţiile pot fi definite, adică pot fi cuprinse între nişte hotare, între limitele unei definţii. Biserica …
Vezi si: Doxologia: „Să-L urmăm pe Hristos în Ierusalim” – Mesajul Mitropolitului Jonah al Americii Într-o Scrisoare pastorală adresată tuturor credincioşilor ortodocşi din cadrul Bisericii Ortodoxe a Americii (Orthodox Church of America – OCA), Preafericitul Jonah, Arhiepiscop de Washington şi …
Doxologia: Cum devine spovedania un act nesimțit „Mărturisirea păcatelor e, pe de o parte, o biruire a ruşinii pentru ele, pe de alta o adâncire a sentimentului de ruşine, fapt care produce străpungerea sau zdrobirea inimii. Căci mărturisirea nu e …
23. DE CE BOTEZAM COPIII? Temeiurile din Sfanta Scriptura si din Sfanta Traditie (Doxologia) 06-01-2012
Doxologia.ro: Ce spun Sfinții Părinți despre practica botezării copiilor? Sfântul Dionisie Areopagitul relevă faptul că unii râdeau atunci de botezul pruncilor, menționând că e eronat ca alții (nașul) să se lepede de cel rău și să mărturisească credința creștină în …
Doxologia: pr. Liviu Petcu: Nu răpiți cerșetorilor bucuria muncii! Nu trebuie să devenim bănuitori faţă de toţi cei nevoiaşi, însă dacă suntem asiguraţi că unii sunt cerşetori mincinoşi, dedublaţi şi prefăcuţi să nu le oferim darul nostru sau să îi …
Am primit la comentariile de la postarea IPS Serafim Joanta la Radio Vatican: TOTUL ESTE APROAPE COMUN INTRE ORTODOCSI SI CATOLICI… urmatoarele observatii de la fratele M.M.: Iata, mai jos (lamurit de par. prof. dr. Ioannis Romanidis, care a luat …
CrestinOrtodox: Oracolele, persoane posedate de diavoli […] Persoanele numite “oracole” erau posedate de diavoli, precum reiese din insasi practica de ghicire si din comportamentul lor: zeul-diavol il lua in stapanire pe oracol si vorbea prin el; oracolul cadea in extaz, …
Exista o specie de intelectuali bizara, foarte bizara, deoarece se caracterizeaza prin spaima de idei. Intelectualul, indeobste, este un prieten al ideilor si al conceptelor, sau macar un specialist al lor. El nu poate fi speriat de ele, pentru ca …
Diacon Catalin Vatamanu/ Lumina: Via dolorosa: Hristos în faţa judecăţii oamenilor (…) Lovirile peste faţă şi flagelarea Dintru început, analizând textul sfânt, se poate observa că Sfântul Luca are tendinţa de a atenua puţin gravitatea acestei situaţii. În schimb, ceilalţi …
“Biserica nu trebuie să tolereze sau să aştepte maturizarea cazurilor de fals misticism; extinderea unor asemenea cazuri poate genera secte şi chiar erezii. Nu trebuie îngăduit (atenţie!) ca turma lui Hristos să fie dezbinată!” Partea I Forme eronate de evlavie …
Doxologia: Pr. Constantin Sturzu: De ce n-a țipat Petru la ceilalți apostoli (…) Singurul reper… sigur în toată această dezbatere (dincolo de invocatele opinii ale unor duhovnici mai mult sau mai puţin cunoscuţi) nu poate fi decât Hristos şi Evanghelia …
Crestinul-ortodox: Interpretări tipic sectare ale blogurilor Apologeticum şi Saccsiv (…) Este bine să ascultăm cu atenţie spusele Părintelui Arsenie Papacioc şi să înţelegem întreaga idee, nu să luăm ca sectarii doar ceea ce ne convine. Că altfel ajungem să încurcăm …