VACCINURILE, IN LOC SA PREVINA, NE IMBOLNAVESC. CE SOLUTII AVEM?

29-08-2011 16 minute Sublinieri

Dr. Christa Todea-Gross

Cluj-Napoca

I. Vaccinurile, in loc sa previna, ne imbolnavesc

Scopul vaccinurilor „obligatorii” la copii este de a-i feri de anumite boli, in special de bolile infectocontagioase denumite si „bolile copilariei“. Inevitabil se pune intrebarea cat de periculoase sunt aceste „boli ale copilariei”? Intre timp s-a observat ca ele nu reprezinta un real pericol pentru copii, ci dimpotriva, ii ajuta la formarea unui sistem imun sanatos, ba chiar il apara, si uneori il vindeca de alte boli grave. Bolile copilariei ar trebui facute pana la pubertate, in special de catre fete, pentru ca atunci cand nasc, sa posede un titru (cantitate) suficient de anticorpi pentru apararea copilului.

Odata cu vaccinarea se constata efectul invers: are loc o bulversare a sistemului imun, cu repercusiuni grave pentru toate generatiile viitoare:

1. „Bolile copilariei” au fost amanate pana la varsta adulta cand sunt mai periculoase.

Vaccinurile induc o stare de imunitate mai scazuta si pentru un timp mult mai scurt decat cea data de boala (cu virusurile salbatice), si asta in cel mai bun caz, deoarece uneori ele nu induc deloc formarea de anticorpi (asa zisele „scapari”). Acest lucru este usor de inteles deoarece virusurile vii din vaccinuri au fost atenuate (pentru a nu da boala) si din acest motiv se formeaza un titru scazut de anticorpi. Este motivul pentru care imunitatea data de vaccin va scadea progresiv cu anii. De aceea, pentru un om care a fost vaccinat de mult timp, contactul cu un copil bolnav ( ex. rujeola) va fi un real pericol, acesta putandu-se imbolnavi. In consecinta, adolescentii si adultii mai ales care au un sistem imun mai putin flexibil decat copiii si nici nu mai au anticorpi dupa vaccinul din copilarie, vor face o forma mai grava de boala. 0 femeie insarcinata care a fost vaccinata in copilarie si nu a facut boala, risca sa o faca in timpul sarcinii si sa nasca un copil bolnav. La ea, anticorpii produsi in urma vaccinarii au disparut iar o revaccinare nu este eficienta. La ora actuala a crescut in Romania foarte mult numarul de cazuri de rujeola la sugari, soldate uneori cu deces, deoarece femeia nu mai are suficienti anticorpi ca sa-l apere de rujeola. Pe de alta parte studiile arata ca la cei nevaccinati in copilarie si care fac rujeola, se formeaza anticorpi naturali, de durata, care apara copilul nu doar de o noua rujeola, ci si de multe alte boli grave sau chiar le pot vindeca: daca la un copil cu un sindrom nefrotic se induce o rujeola, s-a observat deseori vindecarea acestei boli. Exemplele pot continua si cu alte boli contagioase (…).

2. Numeroasele reactii adverse, bolile cronice grave si uneori decesele provocate de vaccinuri nu motiveaza deloc „obligativitatea” lor la sugari, copii mici si scolari.

Dimpotriva, vaccinarile „obligatorii” ar trebui oprite!

Bolile produse de vaccinurile „obligatorii”:

Orice vaccin contine „antigene” (care induc formarea de anticorpi: virusuri, toxine, proteine straine, etc) si substante chimice (mercur, aluminiu, antibiotice, etc) care ataca si arunca sistemul imun imatur al sugarului intr-o lupta inegala si foarte periculoasa. Din aceasta lupta, copilul va iesi intotdeauna cu un sistem imun modificat, iar consecintele nu pot fi prevazute de niciun medic. Reactiile imediate (acute) sunt evidente si deseori nu sunt atat de grave, sau daca sunt (moartea subita a sugarului, encefalita postvaccinala, etc), ele nu sunt recunoscute in mod oficial deoarece nu exista niciun interes in acest sens. Este lesne de inteles de ce… Grav este faptul ca majoritatea bolilor postvaccinale apar dupa ani de zile, uneori si dupa zeci de ani, cand nu sunt atribuite vaccinurilor. Cu toate acestea, miile de studii din lume din ultimii 40-50 de ani (majoritatea studiilor fiind particulare sau finantate de catre Universitati, etc.) vin sa confirme ceea ce vedem cu mare ingrijorare in zilele noastre: s-au inmultit enorm leucemiile si alte boli cronice deosebit de grave care in trecut erau foarte rare la copii. Acum ne confruntam si cu adevarate epidemii cu astfel de boli: encefalite cronice, leucemii, autism, hiperactivitatea (sindromul ADHD). Sunt tot mai frecvente bolile alergice grave: astmul bronsic, alergiile la alimente, bolile autoimune (reumatismale, intestinale), etc. Toate aceste boli sunt determinate de catre un sistem imun slabit, bulversat care nu mai face fata provocarilor care sunt vaccinurile „obligatorii”, combinate si mult prea multe pentru organismul sugarilor (trivaccin, tetravaccin, pentavaccin, hexavaccin, heptavaccin). Un sugar in Romania primeste pana la varsta de 1 an nu mai putin de 27 de vaccinuri „obligatorii”(!), conforma Calendarului de vaccinare, ORDIN NR.1.318 DIN 19.10.2009.

In continuare voi aminti cele mai frecvente si grave boli provocate de vaccinurile „obligatorii”, cu o succinta descriere a bolilor precum si enumerarea vaccinurilor care le provoaca.

a. alergiile si bolile alergice:

 • 50% dintre americani sufera de o forma de alergie (1)
 • In Romania 1 din 5 copii are o astfel de afectiune;
 • S-a putut dovedi experimental o crestere al anticorpilor IgE (Imungolbuline E), raspunzatori de reactia alergica dupa vaccinuri atat cu virusuri vii (ROR: rujeola, oreion, rubeola) cat si dupa vaccinuri cu virusuri atenuate sau cu toxine (DTP: diftreo-tetanp-pertussis). Valorile normale ale IgE sunt 50-200 ng/ml. Alergenul care induce o crestere al IgE si implicit o reactie alergica, poate fi oricare dintre componentele vaccinului: virusul viu, toxina, aluminiul sau mercurul, etc. (2)
 • In cazul copiilor vaccinati cu DTP (diftero-tetano-pertussis) numarul bolilor alergice este dublu fata de copiii nevaccinati. (3)

Care sunt aceste boli?

 • alergii cutanate (ale pielii): eczema sau dermatita alergica/atopica care este o afectiune cronica a pielii caracterizata prin inflamatie, eritem (inrosire) si aparitia de vezicule, scuame si prurit. Afectiunea apare mai frecvent la sugari si este vorba de o reactie exagerata a sistemului imun. Incidenta ei s-a dublat, ba chiar s-a triplat conform ultimelor statistici in ultimii 30 de ani. Cu toate acestea nu se cunosc cauzele, conform medicinii alopate. Directia de „cautare” a cauzelor este mereu in alta directie decat cea a vaccinurilor…. O serie de autori fac astazi legatura dintre aceasta afectiuni si vaccinurile administrate sugarilor, in special a vaccinului ROR (rujeola, oreion, rubeola); (Martin Hirte 2008);
 • alergii ale cailor respiratorii: rinita alergica si astmul bronsic alergic. Ambele sunt „inrudite” cu eczema atopica, aparand la contactul cu aceleasi alergene (praf de casa, polen sau acarieni), ba chiar coexista uneori aceste boli: rinita alergica se asociaza in timp cu astmul bronsic, la fel si urticaria. Tot mai des se face legatura dintre aceste afectiuni si vaccinurile, in special vaccinul antipertussis (impotriva tusei convulsive), componenta a vaccinului DTP (4), dar si cu alte vaccinuri: antihepatitic B si vaccinul antigripal.(5).
 • alergie la proteinele din laptele de vaca: este o afectiune pe care o recunoastem de la nastere, exteriorizata prin colici si scaune diareice. Daca vom vaccina pe acesti copii, riscul de a face ulterior o encefalita, este mare. Alti copii nu sunt alergici de la nastere, dar devin devin dupa aceea daca vor fi vaccinati, in special cu trivaccinul DTP. In ambele situatii, ei vor dezvolta alergii noi cand vor creste si vor veni in contact cu diferiti alergeni din mediul inconjurator (6). Alteori boala debuteaza doar la varsta adulta.
 • alergia la gluten sau celiachia. In forma ei cea mai grava, alergia se exprima prin celiachie (alergie la gluten – o proteina din grau), copilul fiind nevoit sa consume paine, produse de patiserie, prajituri, etc, doar din alte cereale decat grau. In 1953, la cei diagnosticati cu „schizofrenie”, se constata frecvent si celiachia (in aceasta perioada inca nu se putea face cu precizie o diferentiere intre autism si schizofrenie). Rimland a fost primul care a facut legatura intre autism si celiachie, care erau doua entitati ce debutau impreuna. El scria in 1967 despre bolnavii cu autism ca prezinta in mod frecvent „simptomele unor tulburari gastro-intestinale”. (7) Consumul de gluten poate modifica foarte mult comportamentul copilului. Sunt copii cu autism care, dupa consum de gluten, „o iau razna” zile intregi. Este destul sa consume un biscuit, cateva cereale, un hamburger, etc. La unii dintre copii care au fost diagnosticati mai tarziu cu autism, s-a constatat din relatarile parintilor ca au suferit in copilarie de celiachie. (8) Celiachia apare frecvent dupa vaccinul TDP. (9)

b. bolile autoimune: sunt boli in care sistemul imun este modificat si nu mai recunoaste propriile structuri, ci le considera ca fiind straine, luptandu-se impotriva lor si distrugandu-le prin intermediul unor anticorpi, numiti „autoanticorpi”. Multi autori descriu legatura intre aceste boli si vaccinurile „obligatorii” din copilarie. (10)

Boli autoimune reumatismale si digestive:

 • artrita reumatoida juvenila (ARJ): este o boala a carei aparitie in copilarie este legata in special de vaccinurile antihepatitic B si antirubeolic.(11) ARJ este o boala cronica autoimuna in care organismul, prin intermediul autoanticorpilor, reactioneaza impotriva proriilor structuri din articulatii (sinoviala) provocand cresterea lichidului sinovial articular asociata cu inflamatie, durere si mobilitate articulara scazuta. Cauzele, evident nu sunt cunoscute. Se presupune (asa cum ne-am obisnuit deja), o predispozitie genetica si influenta mediului inconjurator. Desi s-au gasit anumiti markeri genetici la unii dintre copiii afectati, prezenta lor nu poate fi o cauza certa deoarece nu se gasesc decat la unii dintre pacienti si sunt cazuri in care markerul este prezent dar copiii sunt sanatosi. Faptul ca vaccinurile pot cauza boala nu este acceptat in mod oficial.
 • boala Crohn si rectocolita ulecro-hemoragica. Amandoua sunt boli autoimune foarte grave, invalidante, fiind tratate paleativ (fara a se putea vindeca) medicamentos si deseori chirugical. In ultimii ani se observa o crestere alarmanta al cazurilor de boala Crohn la copii. In Scandinavia a crescut incidenta bolii de 5 ori intre anii 1990-2001. (13) Boala apare frecvent dupa vaccinarea antirujeolica (ROR). Virusul rujeolic este gasit in mucoasa intestinala si in celulele din sange (14)
 • diabetul zaharat tip I, insulinodependent (DZ tip I): apare frecvent la 2-4 ani de la administrarea vaccinurilor antihepatitic B, Hib sau ROR (15) In majoritatea cazurilor sunt afectati copiii intre 3 si 6 ani. (16) In perioada 1989 – 1991, odata cu introducerea vaccinului antihepatititic B la sugarii de 6 luni, s-a observat o crestere a frecventei DZ tip I cu 60%! (Classen 1996). Alt studiu arata ca la 2 luni de la vaccinare are loc o dublare a cazurilor de diabet zaharat tip I (CDC 1998, Poutasi 1996).

Boli neurologice autoimune:

 • neuropatii periferice: sunt mai frecvente la nivelul fetei, al bratelor si mai ales la nivelul ochiului cu grave tulburari de vedere care lasa sechele definitive. (17) Toate vaccinurile care contin Thiomersal si aluminiu pot provoca astfel de afectiuni neurologice (Waly 2004).
 • sindromul Guillain-Barre: este o afectiune acuta a sistemului nervos periferic soldata de o paralizie flasca a muschilor, mai mult sau mai putin accentuata, cauza fiind vaccinurile sau diferite infectii. Boala debuteaza la cateva saptamani sau luni de la vaccin, motiv pentru care nu se stabileste de obicei legatura cu vaccinul. (18) Sindromul apare mai frecvent dupa vaccinurile antigripal, antihepatitic B, rujeola si FSME (impotriva boreliozei data de capusa). Boala dureaza cateva saptamani dupa care uneori simptomele cedeaza, alteori raman sechele. Uneori boala se agraveaza iar in 6% din cazuri tinerii decedeaza, procentul crescand odata cu varsta.
 • encefalita acuta demielinizanta (ADEM): apare dupa vaccinul antirujeolic (ROR) intre zilele 5-15 si nu este provocata de virusul in sine ci de o reactie alergica. Ea apare si dupa vaccinul antipertussis (DTP), antirabic si antihepatitic B. Ce rol insa joaca alergia in cadrul encefalitei, s-a putut demonstra doar cand renumitul om de stiinta Thomas Rivers descopera fenomenul in anul 1935, denumit si „Encefalomielita Alergica Experimentala” (EAE). Pana atunci medicii au crezut ca encefalitele sunt provocate de un anumit virus sau bacterie care provoaca o infectie a sistemului nervos. Desi se cautau agentii virali sau microbieni in tesutul nervos afectat de encefalite, acestia nu au fost gasiti. Secretul este dezvaluit doar cand Rivers face un experiment prin care provoaca la maimute o encefalita prin introducerea in mod repetat a unui extract steril din creierul si maduva unui iepure. (Rivers, T.M., et al., 1935). De acum se stia ca encefalitele reprezinta un fenomen alergic. Ea este identica cu encefalita care apare rareori dupa boli infectocontagioase precum rujeola si tusea convulsiva, dar apare frecvent dupa vaccinuri indreptate impotriva acestor boli, unde mielina (invelisul nervilor) joaca rol de „antigen” si nu virusul. Orice vaccin reprezinta o agresiune din afara si poate provoca, prin intermediul proteinelor straine sau a substantelor toxice pe care le contine (aluminiu, mercur), o astfel de encefalita alergica. Organismul formeaza autoanticorpi indreptati impotriva mielinei pe care o distruge, provocand demielinizarea si in final encefalita autoimuna demielinizanta (12). Cel mai alergic este vaccinul antipertussis.

Observatie: mielinizarea nervilor din creier si maduva incepe imediat dupa nastere si se dezvolta in continuare, in functie de fiecare sector nervos, pana la varsta de 15 ani, iar la o parte dintre nervi pana la 45 de ani! Vaccinurile pot duce la o incetinire a mielinizarii provocand tulburari de vorbire la copil, sau la intreruperea mielinei cand apare encefalita demielinizanta. Aceasta la randul ei provoaca in timp boli precum hiperactivitatea sau ADHD si autismul (clasificate de Harris Coulter in „sindromul postencefalitic”). Printr-un mecanism asemanator se produc si bolile neurologice descrise in continuare.

 • mielita transversa: este o afectiune care duce la distrugerea maduvei spinarii prin demielinizarea fibrelor nervoase si se caracterizeaza prin paralizii, crampe musculare, dureri de spate si tulburari senzitive. Prognosticul este de obicei nefavorabil, in majoritatea cazurilor raman sechele nervoase sau boala evolueaza spre scleroza multipla. Sindromul apare dupa vaccinul antihepatitic A si B, vaccinul antitetanos si ROR (rujeola, oreion si rubeola). (19)
 • Scleroza multipla: este o boala foarte grava a sistemului nervos, cu distrugerea lui in „pusee”. Perioadele de sanatate aparenta sunt intrerupte de perioade acute, cu distrugeri partiale ale sistemului nervos. Dupa vaccinul antihepatitic B administrat tinerilor din Franta in 1998, s-a observat aparitia multor astfel de cazuri, motiv pentru care s-a luat decizia de sistare a vaccinarii. A urmat un studiu efectuat in Marea Britanie legat de aceasta cauzalitate si s-a constatat ca riscul de a face scleroza in placi creste de 3 ori dupa vaccinul antihepatitic B. (20) La noi in tara, acest vaccin se administreaza incepand de la nastere.
 • Autismul: este o tulburare neurologica grava a copilului mic, aparuta pe fondul unei encefalite cronice, postvaccinala, motiv pentru care Harris Coulter a inclus-o impreuna cu hiperactivitatea sau ADHD in „sindromul postencefalitic”. Este insotita adeseori de tulburari psihice. Atat Harris Coulter cat si alti autori au facut legatura dintre aceasta afectiune si vaccinurile, in special ROR si vaccinurile care contin mercur si aluminiu (DTP, etc). In America asistam la o adevarata epidemie de autism in randul copiilor vaccinati „obligator” cu peste 30 de vaccinuri, combinate sub diverse forme. Boala este tot mai frecventa si in Romania, unde sugarii nostrii se „bucura” de cativa ani de acelasi regim de vaccinare.

Aceste boli sunt discutate si adeseori clasificate ca fiind boli neurologice autoimune, motiv pentru care le-am inclus in aceasta categorie. S-a observat o cauzalitate intre bolile neurologice postvaccinale si alergiile postvaccinale. Unele le pot provoca pe celelalte, de aceea ele coexista adeseori: copiii cu autism au alergii alimentare, etc. Deja cu 20 de ani in urma era descrisa de catre unii autori legatura dintre autism, dislexie si bolile autoimune. (21)

c. Boli de sange si boli maligne:

Toate vaccinurile pot induce cancerul! (22)

 • Trombocitopenia: este o boala de sange care afecteaza numarul de trombocite, produse in cantitate insuficienta. O scadere importanta poate provoca hemoragii grave, fiind nevoie de o supraveghere continua. Dintre vaccinurile care pot provoca astfel de boli se numara in primul rand vaccinul antitetanos (23) dar s-a observat aparitia acestei afectiuni si dupa vaccinurile antirujeolic, antirubeolic si vaccinul combinat ROR (24). La unul din 22.000 de copii vaccinati impotriva rujeolei apare purpura trombocitopenica (25).
 • Vasculite: sunt boli ale vaselor de sange si este descrisa aparitia unor astfel de cazuri dupa vaccinul antihepatitic B si vaccinul antigripal (26);
 • Leucemii: sunt boli maligne provocate de vaccinul antirujeolic (27); nu sunt excluse si alte vaccinuri;
 • Tumori maligne ale pielii: s-a facut legatura intre acest tip de boala si vaccinul antirujeolic (28);
 • Neuroblastomul: poate fi provocat de vaccinul antipoliomielitic (29);
 • Tumori cerebrale: pot fi provocate de vaccinul antipoliomielitic (30).

d. Miofascita macrofagica: este o afectiune mai putin cunoscuta, descrisa pentru prima data de Gherardi in 1998. Boala apare mai frecvent dupa vaccinul antihepatitic B si uneori dupa cel antitetanos (31). Boala se caracterizeaza prin dureri mari aparute la locul injectiei, urmate in timp de cateva luni sau chiar ani, de slabiciune musculara, cu dureri difuze musculare si articulare, tulburari neurologice si alte simptome. Boala pare sa fie una autoimuna, cu autoanticorpi indreptati impotriva enzimei musculare creatinkinaza (KC). Adeseori se cronicizeaza, putand evolua spre scleroza multipla.

e. Convulsii: sunt observate in special dupa vaccinul ROR, cu un risc de 1:1000 (32). Majoritatea sunt convulsii febrile si apar cel mai frecvent dupa vaccinurile combinate (penta- si hexavaccin). Convulsiile febrile pot fi cauza convulsiilor cronice, epileptice, aparute mai tarziu. Datorita faptului ca distanta dintre ele este mare, nu se doreste sa se faca o legatura intre cele doua tipuri de convulsii. Trebuie remarcat un caz de epilepsie aparut la un copil la scurt timp dupa vaccinarea antipolio. Boala a regresat dupa tratament cu cortizon (medicament dat in boli autoimune), ceea ce a convins pe medici ca a fost vorba de o boala autoimuna a creierului soldata cu convulsii epileptice. (33)

f. Episoade hipotone-hiporeactive (HHE): sunt stari sub forma de colaps care apar cel mai frecvent in primele 3-4 ore de la vaccin, cel mult la 48 de ore. Aceste atacuri se caracterizeaza prin aparitia unei stari confuze, cu slabiciune musculara si cianoza. Nu se cunoaste mecanismul dar se presupune ca este vorba de un dezechilibru intre circulatia cerebrala si starea de constienta. Efectele tardive ale unui astfel de episod nu au fost studiate niciodata pana acum. Doar in SUA s-au numarat 215 de astfel de cazuri intre anii 1996-1998 care au evoluat spre boli neurologice precum autism, leziuni cerebrale sau tulburari de dezvoltare soldate cu convulsii. (34) La 93% din cazuri s-a constatat ca atacurile au aparut dupa vaccinuri care au si componenta antipertussis (impotriva tusei convulsive).

g. “Tipatul encefalitic”: este un tipat caracteristic care apare in cazul bolilor neurologice. El apare insa frecvent dupa vaccinuri, la 3 din 1000 de copii vaccinati (35), in special dupa cele cu componenta antipertussis (DTP) si dureaza de obicei ore intregi, uneori zile la rand, fara ca copilul sa poata fi linistit. Harris Coulter afirma ca acest tipat este de obicei simptomul de debut al unei „encefalite latente postvaccinale” care duce la demielinizarea sistemului nervos al copilului, provocand in timp tulburari nervoase : hiperactivitate, sindromul ADHD sau chiar autism (36)

h. Apneea: este vorba de perioade scurte in care sugarul nu respira. Daca apneea este prelungita poate interveni decesul, cunoscut si sub denumirea de „sindromul mortii subite” al sugarului. Multi autori au constatat ca acest sindrom nu are o cauza necunoscuta asa cum doreste medicina alopata sa ne convinga, ci dimpotriva, este vorba de o reactie postvaccinala aparuta mai ales dupa vaccinul DTP . Acest vaccin a fost descris de Barbara Fisher si de Harris L.Coulter in 1985 ca fiind un „un glonte tras in intuneric”, care provoaca multe reactii adverse grave, inclusiv atacul de apnee si moartea subita. (Harris L. Coulter, 2004, (5), p. 44)

i. Miocardita: este o infectie a musculaturii inimii, provocata de variate tipuri de virusuri gripale, etc. dar s-a observat aparitia ei si dupa vaccinul DTP si antipolio, soldandu-se uneori cu deces. (37)

j. Adenopatii, osteite, osteomielite, forme grave de tubercuoza (TBC) : sunt afectiuni date de vaccinul BCG (impotriva tuberculozei). (38) Certurile repetate legate de acest vaccin au determinat OMS-ul (Organizatia Mondiala a Sanatatii) sa faca un studiu. Au ales doua colectivitati de oameni din India: vaccinati cu BCG si nevaccinati. S-a constatat ca tuberculoza este mult mai frecventa la cei vaccinati decat la cei nevaccinati. Din acest motiv vaccinul BCG nu a mai fost considerat din acel moment -anul 1975 – ca fiind obligatoriu. (39) Cu toate acestea medicii pediatrii au continuat sa vaccineze copiii din Germania pana in anul 1998. De aici rezulta ca in cazul unor complicatii postvaccinale, nu statul se facea raspunzator de ele, ci medicul care a administrat personal vaccinul BCG. Din anul 1998, in Germania vaccinul BCG apartine trecutului. Nu acelasi lucru il putem spune despre Romania. Aici vaccinarea este obligatorie si se face imediat dupa nastere.

k. Moartea subita a sugarului. Fiindca pana la ora actuala medicina nu a gasit nicio cauza pentru astfel de cazuri, a mai denumit-o „sindromul mortii subite la sugar”. Acest sindrom, numit in trecut si „moartea din fasa”, este una dintre cauzele frecvente ale mortalitatii sugarului (0-l an), dar si a copilului de 1-13 ani ( cu exceptia accidentelor) din tarile dezvoltate. Oare sa fie chiar asa? Sa nu se fi gasit vreodata la nicio autopsie o cauza organica? Nicidecum. Multi autori au gasit inca in urma cu multi ani care sunt cauzele acestui sindrom. Factorii de risc sunt in primul rand vaccinurile, in special trivaccinul DTP ( diftero-tetano-pertussis). In revista Pediatric Infections Disease din ianuarie 1983, a aparut un studiu al Facultatii de Medicina UCLA, despre legatura dintre trivaccinul DTP si moartea subita a sugarului. Studiul facut de Dr. Larry Baraff si colaboratorii sai, este cea de-a treia lucrare importanta, care face legatura dintre moartea subita a copilului si vaccinuri, mai ales cu vaccinul pertussis ( impotriva tusei convulsive), componenta a vaccinului DTP (40). Au urmat si alte studii care au ajuns la aceeasi concluzie. S-au mai constatat cazuri de moarte subita dupa vaccinul antihepatititic B ( Niu 1999). Nu sunt excluse insa nici alte vaccinuri.

3. Sistemul imun nu este pe deplin cunoscut nici la ora actuala

Sistemul imun nu este pe deplin cunoscut nici la ora actuala, cu atat mai putin la sugari si adolescenti cand organismul se afla intr-un proces de dezvoltare continua. Este previzibil faptul ca in aceasta perioada se deschid niste „porti unice” care duc la dezvoltarea si perfectionarea sistemului imun si care ulterior nu mai sunt accesibile. In acelasi timp exista si faze de maxima vulnerabilitate la agenti externi, cand pot debuta o serie de boli cronice. Ar fi prea simplu sa se puna aceste faze vulnerabile pe seama unei predispozitii genetice sau a unei boli mostenite stiind ca pana la ora actuala nu a fost gasita nici macar o gena care sa fie responsabila pentru astmul bronsic sau diverse alergii”, afirma Erika von Mutius. Genele inca nu sunt bine studiate. A fost o surpriza sa se constate la „descifrarea” genomului uman ca cele 35000 de gene pe care le mostenim fiecare in parte de la parintii nostrii, sunt identice in procent de 99,9% cu cele ale tuturor oamenilor de pe planeta. Se poate reduce intreaga noastra personalitate, talent, slabiciuni, etc la acel procent infim de 0,1%? Sa depinda individualitatea fiecaruia dintre noi de aceasta mica diferenta genetica? Desigur ca nu, ar fi absurd. „Este falsa teoria conform careia genele mostenite il exprima pe om si in cel mai bun caz se pot produce mici variatii care duc la o dezvoltare si adaptare mai buna. Adevarat este exact contrariul. Genele sunt clapele unui pian la care se pot canta repertorii foarte variate iar muzica suntem noi…” (41)

Este inadmisibil faptul ca de la 4-5 vaccinuri unice facute in trecut s-a ajuns la ora actuala la 30-35 de vaccinuri/copil, in diferite combinatii, fara a fi facute studii (cel putin nu sunt oficiale) care sa ne asigure ca sistemul imun al sugarului este pregatit pentru astfel de agresiuni din afara, fara sa ni se arate consecintele lor in timp (tinar, adult, varstnic), fara sa se faca studii comparative intre copiii vaccinati si cei nevaccinati (desi sunt multi astfel de copii), fara multe alte informatii pentru publicul larg care nu se poate apara de intentiile foarte indoielnice, cu scopuri finaciare si nu numai (…) ale marilor companii farmaceutice din lume, producatoare de vaccinuri. Bolile grave si tot mai multe aparute dupa vaccinuri ne indeamna sa luam atitudine si sa cautam solutii ca sa stopam o perpetua imbolnavire a copiilor nostri si a tuturor generatiilor care vor urma.

II. Care sunt solutiile?

1. Nevaccinarea. Dar cum este posibil acest lucru din moment ce vaccinurile sunt obligatorii? Adevarul este altul. Vaccinurile sunt toate optionale, iar refuzul lor este un drept fundamental al oricarui cetatean roman, cu atat mai mult al unui parinte a carui copil este minor si nu poate decide singur. Baza legala de refuz al unui vaccin in Romania este tratata pe larg in acest Anuar.

2. Un stil de viata sanatos al gravidei.

Din timpul sarcinii, femeia poate crea deja un mediu propice viitorului ei copil astfel incat la nastere acesta sa mosteneasca un sistem imun sanatos, capabil sa invinga bolile:

 • sa evite toxicele (tigari, cafea, alcool),
 • sa nu se vaccineze (antitetanos, antigripal, etc) fiindca in timpul sarcinii sistemul imun al gravidei sufera mari schimbari: apare o toleranta imunologica fata de un tesut strain, cum este si cel al copilului, ca astfel sa nu poata fi respins si eliminat. Aceasta toleranta imuna este foarte benefica pentru gravida deoarece si alte disjunctii ale sistemului ei imun se vor estompa acum, cu sanse mari de vindecare. Acesta este motivul pentru care o femeie care naste mai multi copii, isi intareste sistemul imun si nu va suferi de boli alergice, autoimune, etc. Dar cate mame in ziua de azi nasc mai mult de 2 copii? Un vaccin in timpul sarcinii va fi periculos pentru copil. La antigenul din vaccin (virus, toxina tetanica) se adauga si componentele toxice si alergice cu efect negativ asupra copilului (aluminiul din vaccinul antitetanos si mercurul din vaccin antigripal). Mercurul din plombele mamei, cu continut de peste 50% mercur organic, trece de asemenea in sistemul nervos al copilului cu riscul aparitiei autismului. La gravida vaccinul va putea provoca reactii alergice.
 • sa nu consume antiobiotice, imunodeprimante si alte medicamente care ar putea sa modifice sistemul ei imun si implicit al copilului. „In societatea noastra femeile gravide si copiii vor fi intotdeauna cei mai sensibili si mai expusi la medicamente!” (42)
 • sa consume alimente naturale, fara adausuri chimicale sau modificate genetic;
 • nu are nevoie de suplimente cu vitamine si minerale iar sarea iodata este total contraindicata; o alimentatie sanatoasa acopera aceste necesitati;
 • daca traieste la tara sa nu evite contactul cu animalele, cu aerul din grajd si sa consume lapte de vaca proaspat muls, toate acestea intarind sistemul ei imun dar si pe cel al copilului.

3. Dupa nastere:

Mama sa continuie acelasi stil de viata sanatos din timpul sarcinii, la care se mai adauga doua conditii:

 • sa alapteze copilul cu orice pret, fiind cel mai bun aliment care ofera sugarului tot ceea ce are nevoie: substante nutritive, anticorpi, cresterea coeficientului de inteligenta, etc. si
 • sa nu se vaccineze. Un vaccin administrat dupa nastere poate readuce alergiile sau bolile alergice ale femeii de dinaintea sarcinii si in felul acesta astmul bronsic, eczema alergica sau rinita alergica se vor manifesta din nou, ba chiar se vor putea agrava. (43)

Copilul va avea mari sanse de a fi sanatos daca vor fi indeplinite cateva conditii importante:

 • Sa simta prezenta mamei (contactul fizic, dragostea, linistea sufleteasca) in primii 3 ani de viata, primul an fiind cel mai important. Intre mama si copil este o simbioza perfecta;
 • Sa fie alaptat la san minim 6 luni; in lipsa alimentatiei naturale, sa fie hranit cu lapte de vaca, proaspat muls, diluat si indulcit corespunzator; daca este alergic la laptele de vaca, se poate inlocui cu lapte de capra sau de iapa.
 • Diversificarea alimentatiei sa se faca cu alimente naturale, preparate de mama, cu excluderea obligatorie a semipreparatelor (!) si a oricarui aliment ce contine conservanti (iaurturi, budinci, etc).
 • Sa nu fie vaccinat;
 • Daca are febra: va fi hidratat cu ceaiuri, compoturi, sucuri de fructe preparate personal, supe, (in functie de varsta) iar febra (pana la 38 grade Celsius la sugarii sub 7 luni si 39 grade Celsius la cei peste 7 luni) nu se va combate cu antitermice ci prin impachetari sau frectii cu otet/ spirt sanitar. Pe cat posibil sa nu se foloseasca medicamente antitermice, antiinflamatoare (Nurofen), antialgice (Algocalmin), Paracetamol si nicidecum antibiotice. Organismul se apara prin febra care este benefica si timp de 3 zile nu se va trata. Prin tratarea febrei se provoaca o imunosupresie. Apetitul revine dupa cele trei zile de febra si copilul va fi din nou energic si sanatos. Scutecele gen „pampers” nu sunt indicate in febra, caci retin caldura. Daca nu scade febra in ziua a 4-a, este recomandata o investigare mai minutioasa.
 • Sub varsta de 6 luni, sugarul nevaccinat, bine ingrijit, nu are niciun motiv sa faca febra, avand inca anticorpii de la mama, iar daca este alaptat la san este foarte bine protejat de infectii. Daca totusi apare febra, trebuie gasita cauza. Un sugar vaccinat va face inevitabil febra dupa fiecare vaccin fiindca i se induce o usoara stare de viroza. Febra va fi tratata in majoritatea cazurilor cu antitermice care provoaca imunosupresie. Aceasta la randul ei va predispune la alte viroze si infectii care din nou vor fi tratate cu antitermice, antiinflamatorii sau chiar antibiotice. De la nastere si pana la 6 luni un sugar in Romania primeste „doar” 19 vaccinuri. In felul acesta se formeaza un cerc vicios din care copilul va iesi cu un sistem imun bulversat, depasit de situatie si predispus la infectii si boli alergice.
 • Dupa varsta de 6 luni, copilul nevaccinat nu mai este aparat de anticorpii de la mama, dar el isi formeaza propriul sistem imun. Acum pot aparea infectii usoare, cu febra, iar tratamentul trebuie sa fie unul cat mai putin agresiv si fara antibiotice (acestea sunt ineficace in viroze si scad imunitatea). Febra aparuta din cauza eruptiilor dentare nu va fi tratata cu antitermice (44)
 • Sa nu traiasca intr-un mediu prea „steril”, ci sa fie lasat sa se murdareasca pentru a-si dezvolta o imunitate sanatoasa; contactul cu animale este benefic;
 • Sa fie lasat sa se joace cu alti copii, chiar cu riscul de a face boli usoare, virale, si infectoconatgioase (bolile copilariei); acestea ii vor intari sistemul imun.

4. Tratamentul in bolile contagioase (rujeola, rubeola, varicela, etc):

 • copilul va fi bine hidratat, ferit de caldura excesiva sau de frig si curent,
 • va fi alimentat natural (la san) iar in lipsa acestuia cu lapte proaspat de vaca, de capra sau de iapa, diluat si indulcit corespunzator;
 • va fi hidratat cu ceaiuri, compoturi, sucuri de fructe preparate personal, supe mai sarate, deoarece sarea stimuleaza putin setea si este mai usor de hidratat;
 • combaterea febrei: a fost descrisa anterior. Frectiile se fac pe intreg corpul si ajuta astfel la scaderea febrei dar si la provocarea eruptiei care duce apoi la vindecare; in cazul rujeolei, rubeolei si a oreionului, febra dureaza de obicei 3 zile, dupa care apare eruptia, moment in care starea copilului se amelioreaza si scade febra;
 • este evitata baia;
 • este ferit de lumina puternica, zgomot, musafiri,
 • sa fie tinut cat mai mult la pat ( sa se joace in pat);
 • varsaturile ( putine si in cantitate mica ) sunt normale la debutul bolii,
 • daca are frati, sa nu fie izolat de ei, ci dimpotriva, este bine sa faca si ei boala pentru a dobandi o imunitate naturala indelungata si astfel sa-si intareasca sistemul imun. „Se stie ca la un copil nevaccinat, dezvoltarea lui este foarte buna, lipsita de boli grave iar consultatiile la medic sunt foarte rare.”(45)

Concluzii:

Daca vaccinarea „obligatorie” continua in acelasi ritm, in curand toate generatiile viitoare vor suferi de boli alergice; (46)

Un singur vaccin poate provoca una sau mai multe boli. Prin combinarea lor insa (asa cum se intampla acum), se inmultesc bolile, se interconditioneaza si se agraveaza reciproc. Cu cat sunt administrate copiilor mai multe vaccinuri combinate (pentavaccin, hexavaccin), cu atat va fi mai dificila studierea reactiilor secundare si a bolilor pe care le provoaca fiecare vaccin in parte;

Pentru un singur copil din Uniunea Europeana, parintii scot din buzunar sute de Euro pentru vaccinurile „obligatorii”. Astfel vaccinarea ramane o afacere foarte rentabila pentru Companiile de medicamente si nu numai (…) si nimeni nu are interesul s-o opreasca;

Parintii sunt singurii care mai pot lua o atitudine, spre binele lor si al urmasilor lor.

Bibliografie:

1.) Coulter, L. Harris., Impfungen, der Grossangriff auf Gehirn und Seele”, Hirthammer, Oktober 2004, s.159-160

2.) Odelram H., Granstrom., Hedenskog, S., Duchen, K., Bjorksten, B.:

Immunoglobulin E and G responses to pertussistoxin after booster immunization innrelation to atopy, local reactions and aluminium content of the of the vaccines. Pediatr Allergy Immunol 1994,5 (2): 118-123

Imani, F., Kehoe, K.E.:Infection of human B lymphocites with MMR vaccine induces IgE class switching. Clin Immunol 2001,100 (3):355-361

3.) Hurwitz, E.L., Morgenstern, H. -.Effects od diphtheria-tetanus-pertussis or tetanus vaccination on allergies and allergy-related respiratory symptoms among children and adolescents in the United States. J Manipulative Physiol Therap Feb 2000, 23 (2):81-90

4.), 5.), 9.) Bernsen, R.M., Nagelkerke, N.J., Thijs, C, van der Wouden J.C.: Reported pertussis infection and risk of atopyin 8-to 12-yr-old vaccinated and nonvaccinated children. Pediatr Allergy Immunol 2008,19 (1) :46-52

6.)Harris L.Coulter, Impfungen, der Grossangriff auf Gehirn und Seele”, Oktober 2004, s. 160

7.) Sulivan, Ruth Christ, Hunches on some biological factors in Autism.”].Autism 5:2, 1975, 180

8.) Coleman, Mary, „New Research Findings and Concepts in Autism”. Proceedings, 1980 Annual Meeting and Conference of the National Society for Autistic Children . Washington, D.C., 1980,198

10.) Borchers, A.T., Keen, C.L., Shoenfeld Y., Silva, J., Gershwin, M.E.: Vaccines and viruses. J investing Allergol Clin Immunol 2002,12 (3) :155-168

Fourneau, J.M., Bach , J.M., Van Endert, P.M., Bach, J.F.: The elusive case for a role of mimicry in autoimmune diseases. Mol Immunol 2004, 40 (14-15): 1095-1102

11.) Fisher, M.A., Eklund , SA., James, SA., Lin, X.: Adverse events associated with hepatitis B vaccine in U.S. children less than six years of age, 1993 and 1994. Ann Epidemiol 2001,11 (1) : 13-21

Geier, DA., Geier, M.R.: A one year followup of chronic arthritis following rubella and hepatitis B vaccinationbased uponalalysis of the Vaccine Adverse Events Reporting System (VAERS) database. Clin Exp Rheumatol 2002b, 20 (6) -:767-771

12.) HRSA (Health Resources and Services Administration):Vaccine Injury Table March 24,1997, http://www.hrsa.dhhs.gov/bhpr/vicp/table.htm
13.) ESPED (Ehrhebungseinheit fur seltene padiatrische Erkrankungen in
Deutschland)- Jahresbericht 1998, http//www.public.rz.uniduesseldorf.de/esped/jabel998.htm

14.) Kawashima, H., Mori, T., Kashiwagi, Y., et al.: detection and sequencing of measles virus fromperipheral mononuclear cells from patients with inflammatory bowel disease and autism . Dig dis Sci 2000, 45 (4) : 723-729

15) Classen, J.B.: Increased Risk of Childhood diabetes Following Immunization Receives National Recognition . 16. 2.1998a.

16.) ESPED (Ehrhebungseinheit fur seltene padiatrische Erkrankungen in
Deutschland): Jahresbericht 2004, http://www.esped.uniduesseldorf.de/jabe2004.pdf

Galler, A., Rothe, U., Stange, T., Kunath, H., et al.: Haufigkeit und klinische Characteristika des Diabetes mellitus Typ 1 in Kindesalter in Sachsen. Monatsschr Kinderheilkd 2004,152:163-168

17.) Martin Hirte, Impfen Pro & Contra, MensSana2008, s.102

18.) Ehrengut, W.: Fehlerquellen bei der Begutachtung von Impfschaden. Der med Sachwerst 1994, 90: 9-14

19.) Martin Hirte, Impfen Pro & Contra, MensSana 2008, s.103

20.) Hernan, M.A., Jick, S,S., Olek, M.J., Jick, H:Recombinant hepatitis B vaccine and the risk of multiple sclerosis:A prospective study. Neurology 2004, 63:723-772

21.) Geschwind, N.etal., 1982,cap.4,15

22.) F.und S. Delarue, Impfungen der unglaubliche Irrtum, Hirthammer 1998, s. 79-80

23.) Martin Hirte, Impfen Pro & Contra, MensSana2008, s.148

24.) Quast, U., et al;:Impfreactionen. Hippokrates (2 Aufl.), Stuttgart 1997

25.) Miller, E., waight, P., Farrington, C.P., et al.: Idipathic thrombocytopenic purpura and MMR vaccine, Arch Dis Child 2001, 84 (3):227-229

26.) Martin Hirte, Impfen Pro & Contra, MensSana2008 s.86,

27.) F.und S. Delarue, impfungen der unglaubliche Irrtum, Hirthammer 1998, s.78

28.) Semaine des Hopitaux, 26 Marz 1970

29.) F.und S. Delarue, Impfungen der unglaubliche Irrtum, Hirthammer 1998, s.79-80

30.) Krieg et al., Proc. Antl. Acad. Scl., 78, 6446,1981

31.) Gherardi, R.K.:lessons from macrophagic myofasciitis :towards definition of a vaccine adjuvant-related syndrome. Rev Neurol 2003, 159 (2) :162-164. Review.

32.) Barlow, W.E., Davis, R.L., Glasser, J.W., Rhodes, P.H., :The risk of seizures after receipt of whole-cell pertussis or measles, mumps and rubella vaccine. N Engl J Med 2001, 345 (9) -.656-661

Miller, E., Andrews, N., Stowe ,]., Grant, A., et al.:Risk of convulsion and aseptic meningitis following measles -mumps-rubella vaccination in the United Kingdom. Am J Epidemiol 2007,165 (6) :704- 709

33.) Martin Hirte, Impfen Pro & Contra, MensSana2008, s.92

34.) Du Vernoy.T.S., Braun , M.M.: Hypotonic-hyporesponsive episodes reported to the Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) , 1996-1998. Pediatrics 2000, 106 (4) :E52

35.) Aventis Pasteur MSD : Hexavac Produktmonographie 2000

36.) Coulter, H.L.: Vaccination, social violence and criminality.The medical assaulton the American brain. Berkeley, CA:North Atlantic Books, 1990b

37.) Shye-Jao, 2009

38.) Dr. med G.Buchwald, Impfen das Geschaft mit der Angst, 2008, s.305

39.) Dr. med. G.Buchwald, impfungen. Das Geschaft mit der Angst, 2008, s. 81

40.) Harris L.Coulter, impfungen, der Grossangriff auf Gehirn und Seele”, Hirthammer, Oktober 2004, s.109

41.) Bert Ehgartner, Lob der Krankheit. Warum esgesund is tab undzu krank zu sein, Februar 2010, s. 63-65,

42.) ibidem, s.91

43.) ibidem, s.66

44.) Dr. Friedrich P. Graf, „Nicht impfen-was dann?”, 2010, s. 119

45.) ibidem, s.81

46.) ibidem, s.132

(din: ANUARUL FEDERAŢIEI ORGANIZAŢIILOR ORTODOXE PRO-VITA DIN ROMÂNIA 2010)

Legaturi:


Categorii

Articolele saptamanii, Razboiul impotriva sanatatii, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “VACCINURILE, IN LOC SA PREVINA, NE IMBOLNAVESC. CE SOLUTII AVEM?

 1. Pingback: CUM SE POATE REFUZA VACCINAREA COPIILOR? Ghid pentru parinti elaborat de Pro-Vita Romania
 2. Pingback: REGISTRUL UNIC DE VACCINARI - BAZA DE DATE ONLINE LA NIVEL NATIONAL: Ministerul Sanatatii inaugureaza de azi monitorizarea online a vaccinarilor. CA NIMENI SA NU MAI POATA SCAPA?
 3. Pingback: Sinaxa - Creștin Ortodox
 4. Pingback: petru jigorea // blog > cuvânt ortodox > Mafia și crimele vaccinurilor și ale medicamentelor. Informați-vă și protejați-vă copiii !
 5. Buna ziua

  Ce se poate face pentru inlaturarea efectelor vaccinarii? Exista antivaccinuri?

 6. Pingback: Copil PARALIZAT in urma unui VACCIN anti-poliomielitic (Slatina)
 7. Pingback: PARINTII REFUZA TOT MAI MULT VACCINARILE DE IMUNIZARE. PRESA REACTIONEAZA si sunt aratati cu degetul PREOTII, BISERICA...
 8. Pingback: Pentaxim si CAZUL BEBELUSULUI PARALIZAT LA SLATINA DIN CAUZA UNUI VACCIN - de Dr. Christa Todea-Gross
 9. Pingback: 100 000 de doze de VACCIN ANTIGRIPAL, RETRASE DE PE PIATA - Razboi întru Cuvânt
 10. Buna ziua, sunt o mamica si am 2 copii primul meu copil e vaccinat pana la varsta de 1 an. Am citit toate articolele despre pericolele vaccinarii si efecte averse, dar ce facem cu cei vaccinati deja? Cum ii ajutam? Caut o solutie pentru baietelul meu care din cauza mea si a neinformarii mele poate avea de suferit. Cei care sunt in tema doctorii cu studiile despre efectele grave ale vaccinelor trebuie sa aiba o solutie pentru noi. Va multumesc!

 11. @ urda diana:

  Rugati-va mult, impartasiti-l, duceti o viata duhovniceasca si… aveti credinta si nadejde ca il va apara Dumnezeu.

 12. Pingback: Dr. Christa Todea-Gross despre PROPAGANDA PRO-VACCINARE: cand medicii nu mai au curaj sa spuna adevarul, o va face preotul - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: A aparut o carte importanta: “VACCINURILE: PREVENTIE SAU BOALA? O nouă patologie pediatrică” de DR. CHRISTA TODEA-GROSS, prefatata de Dr. Pavel Chirila - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 14. Pingback: Ce substante toxice contin vaccinurile? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: STARE DE URGENTA LA NEW YORK SI COD ROSU IN EUROPA DIN CAUZA GRIPEI. Epidemie de… ISTERIE PROGRAMATA pentru VACCINARE IN MASA, DE URGENTA, INCLUSIV A BEBELUSILOR (!) si pentru profitul BIG PHARMA. Se pare ca e programata sa ajunga si la noi… -
 16. Pingback: LEGISLATIA VACCINURILOR IN EUROPA SI SUA (dr. Christa Todea-Gross). Vaccinarea la nastere, obligativitatea si inscrierea la scoala - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 17. Pingback: Dr. Christa Todea-Gross demonteaza MITUL VACCINARILOR. Distrugerea SISTEMULUI IMUNITAR prin proliferarea SCHEMELOR DE VACCINARE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 18. Pingback: Romanii au RATA CEA MAI SCAZUTA de VACCINARE a copiilor din Europa [VIDEO]. Raspunsul autoritatilor: INTEGRAREA VACCINULUI ANTI-HPV IN SCHEMA DE IMUNIZARE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 19. Pingback: OMS crede ca ne apropiem de SFARSITUL MEDICINII MODERNE. Ce se pregateste? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 20. Pingback: 29 April, 2013 00:35 | Amintiri din altă viață
 21. Pingback: ISTERIA PANDEMIILOR DE GRIPA si mega-profiturile industriei farmaceutice - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 22. buna seara
  vroiam sa stiu daca absolut toate vaccinurile sunt periculoase. ferita mea de 4luni nu a fost inca vaccinata. cum o pot proteja de aceste boli daca nu ii fac vaccinurile? cand o alaptez dupa ce am mancat lapte de vaca sau derivate am observat ca are diaree, Tim sa precizez ca EU sunt intoleranta la lapte. desi nu a facut vaccinurile e posibil sa FI ereditato aceasta intolerantade la mine? va multumrsc

 23. Pingback: Oficiali din sistemul sanitar trag “SEMNALUL DE ALARMA”: tot mai multe persoane refuza sa-si VACCINEZE COPIII LA NASTERE - Recomandari
 24. Pingback: SCADE INCREDEREA PUBLICA IN VACCINARI. Medicii recunosc ca trendul e international si ca parintii care refuza vaccinarile sunt “in special intelectuali” - Recomandari
 25. Spuneati ca unul din efectele vaccinarii e ADHD? Nu are cum. Nu e o boala ADHD; asa ceva nu exista. Asta e o inventie a psihiatrilor ca sa mai dea o serie de tratamente. Daca nu ma credeti atunci ganditi-va logic ce inseamna copil hiperactiv si daca lucrul acesta e posibil. Copilul respectiv nu se urca pe ziduri precum Spiderman; e doar neastamparat si obraznic, dar incolo un copil normal, nu are nicio hiperactivitate.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare