“Cand trambita va rasuna si vapaia va arde, ce vei face, suflete al meu…?” (SUGESTIE DE RUGACIUNI TREZITOARE SI UMILINCIOASE IN POSTUL MARE)

14-03-2019 Sublinieri

Cât va fi de înfricoșătoare judecata Ta, Doamne! Îngerii stând înainte, oamenii în mijloc adunându-se, cărțile deschizându-se, faptele cercetându-se, gândurile întrebându-se. Ce judecată va fi mie, celui zămislit în păcate? Cine-mi va stinge văpaia? Cine-mi va lumina întunericul, de nu mă vei milui Tu, Doamne, ca un iubitor de oameni…?


Neadormirea nevazutilor mei vrajmasi o stii, Doamne, si slabiciunea ticalosului meu trup o cunosti, Cel ce m-ai zidit. Pentru aceasta în mâinile Tale voi da duhul meu. Acopera-ma cu aripile bunatatii Tale, ca nu cumva sa adorm întru moarte. Si ochii mintii mele lumineaza-le întru desfatarea dumnezeiestilor Tale cuvinte; si ma desteapta la vreme potrivita, spre a Ta slavire, ca un bun si de oameni iubitor.

Stih: Cauta si ma auzi, Doamne Dumnezeul meu!

Cât va fi de înfricosatoare judecata Ta, Doamne! Îngerii stând înainte, oamenii în mijloc adunându-se, cartile deschizându-se, faptele cercetându-se. gândurile întrebându-se. Ce judecata va fi mie, celui zamislit în pacate? Cine-mi va stinge vapaia? Cine-mi va lumina întunericul, de nu ma vei milui Tu, Doamne, ca un iubitor de oameni?

Slava…

Lacrimi da-mi mie, Dumnezeule, ca oarecând femeii celei pacatoase si ma învredniceste sa ud picioarele Tale, care din calea ratacirii pe mine m-au izbavit. Si sa aduc Tie mir de buna mireasma, viata curata, întru pocainta mie agonisitt; ca sa aud si eu glasul Tau cel dorit: credinta ta te-a mântuit, mergi în pace!

Si acum…, al Nascatoarei de Dumnezeu:

Neînfruntata nadejdea ta, Nascatoare de Dumenzeu, având, ma voi mântui. Folosinta ta agonisind, Precurata, nu ma voi teme. Izgoni-voi pe vrajmasii mei si-i voi birui pe ei, îmbracându-ma numai cu acoperamântul tau ca si cu o platosa; si întru ajutorul tau cel atotputernic rugându-ma, strig catre tine: Stapână, mântuieste-ma cu rugaciunile Tale si ma scoala din întunecatul somn, spre a ta slavire, cu puterea Celui ce S-a întrupat din tine, a Fiului lui Dumnezeu.

(Tropare din Pavecernita Mare pentru marti si joi)

***

Cand va sedea Judecatorul pe scaunul Sau si Ingerii vor sta de fata; cand trambita va rasuna si vapaia va arde, ce vei face, suflete al meu, ducandu-te la judecata? Caci atunci rautatile tale vor sta de fata si gresealele tale cele ascunse se vor vadi. Pentru aceasta, mai inainte de sfarsit, striga catre Judecatorul: Dumnezeule, milostiveste-Te spre mine si ma miluieste!

Slava…

Toti sa priveghem si sa intampinam pe Hristos cu multime de untdelemn si cu candele aprinse, ca sa ne invrednicim a fi inauntrul camarii Mirelui. Ca cel ce va ramane afara, in desert va striga catre Dumnezeu: miluieste-ma!

Si acum…

In patul a multe pacate zacand, ma dezbrac de nadejdea mantuirii mele. Ca somnul lenevirii mele pricinuieste chinuri sufletului meu. Dar Tu, Dumnezeule, Cel ce Te-ai nascut din Fecioara, ridica-ma spre cantarea Ta, ca sa Te slavesc pe Tine.

Apoi: Doamne miluieste (de 40 de ori) si rugaciunea aceasta:

Doamne, Dumnezeul meu, ca un bun si de oameni iubitor, multe mile ai facut cu mine, pe care nu ma asteptam sa le vad. Cu ce, oare, voi rasplati bunatatile Tale, Doamne, Doamne al meu! Multumesc numelui Tau celui mult laudat, multumesc milostivirii Tale celei negraite ce o ai spre mine, multumesc indelungii Tale rabdari celei neasemanate, si Te rog sprijineste-ma si de acum inainte, si ma ajuta! Fereste-ma, Stapane al tuturor, ca sa nu mai gresesc inaintea Ta! Ca Tu cunosti alunecarea cea lesnicioasa a firii mele. Tu stii nepriceperea mea, Tu cunosti cele faptuite de mine, cele intru cunostinta si intru necunostinta, cele de voie si cele fara de voie, cele din noapte si cele din zi, cele cu mintea si cu gandul. De, aceea, ca un Dumnezeu bun si de oameni iubitor, sterge-le, Preabunule Doamne, cu roua milei Tale si ne mantuieste, pentru Sfant numele Tau, cu judecatile care stii! Pentru ca Tu esti lumina si adevarul si viata si Tie slava inaltam: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

(Troparele dupa catisma a saptea din Psaltire)

 

Suflete al meu, pentru ce dormi?

Tristetea stralucitoare a Postului Mare: CANTARI DIN SLUJBA PAVECERNITEI MARI (VIDEO + AUDIO)

RUGACIUNI PENTRU A PUNE BUN INCEPUT IN POSTUL CEL MARE

CHEMARE LA RUGACIUNE (II)

CANONUL CEL MARE AL SFANTULUI ANDREI CRITEANUL (text, audio, video)

CU NOI ESTE DUMNEZEU!

Doamne al Puterilor, fii cu noi!

CANON SI RUGACIUNI DE POCAINTA PENTRU DUMINICA INFRICOSATEI JUDECATI

Parintele Serafim Rose despre SUFLETUL DUPA MOARTE si VAMILE VAZDUHULUI

MOMENTUL ADEVARULUI. “Vine ceasul cand cele efemere ale lumii vor pieri, cand MASTILE VOR CADEA si adevarul va iesi la iveala”. “DE ACEEA ESTE INFRICOSATA JUDECATA DE APOI, in sensul ca NU PUTEM SA-L PACALIM PE DUMNEZEU si nici pe noi insine nu putem sa ne pacalim” (PS Macarie, PS Ignatie, Cuviosul Sofian)

“O sa ne intrebe Hristos la Judecata: Ce ai facut cu dragostea pe care ti-am dat-o? Ce ai făcut cu chipul Meu din tine?“

UNA DINTRE CELE MAI FRUMOASE ȘI MAI PUTERNICE RUGĂCIUNI DE POCĂINȚĂ – a Sfântului Grigorie Teologul, înainte de somn

INDEMN LA RUGACIUNE STARUITOARE IN VREMURILE TULBURI PE CARE LE TRAVERSAM

PENTRU CEI CARE CITESC CATISMELE DIN PSALTIRE: Sugestii de rugaciuni catre Maica Domnului pentru pomenirea fratilor nostri


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Duminica Infricosatoarei Judecati, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Triodul si Postul cel Mare

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la ““Cand trambita va rasuna si vapaia va arde, ce vei face, suflete al meu…?” (SUGESTIE DE RUGACIUNI TREZITOARE SI UMILINCIOASE IN POSTUL MARE)

  1. Pingback: RUGĂCIUNI CĂTRE SFÂNTUL EFREM CEL NOU la diferite trebuințe (pentru buna înțelegere între soți; pentru copiii care s-au îndepărtat de Dumnezeu; pentru înnoirea vieții) | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: CANDELA RUGUL APRINS. Chemare la impreuna-rugaciune prin CITIREA PSALTIRII IN TIMPUL POSTULUI, pentru vremurile grele prin care (urmeaza sa) trecem, ca tara si ca lume… | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: AVEM NEVOIE DE IMPREUNA-RUGACIUNE, AVEM NEVOIE DE PSALTIRE! Candela Rugul Aprins in Postul cel Mare | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate