CANDELA RUGUL APRINS. Chemare la impreuna-rugaciune prin CITIREA PSALTIRII IN TIMPUL POSTULUI, pentru vremurile grele prin care (urmeaza sa) trecem, ca tara si ca lume…

13-11-2019 Sublinieri

Gand la gand, cu bucurie. Cu dureroasa bucurie…

Am primit cu mare drag, ca pe un semn al Proniei si am decis sa ne alaturam si sa transmitem mai departe initiativa parintilor si fratilor de la Candela Rugului aprins, pentru ca vine in intampinarea propriilor noastre ganduri, izvorate din nevoia tot mai presanta si resimtita de tot mai multi, de a relua numaidecat randuiala de citire impreuna a Psaltirii in timpul Posturilor mari ale Bisericii pe care cititorii nostri mai vechi stiu ca o aveam pe acest site, cu niste ani in urma…

Nori negri si grei se aduna pe cerul lumii si al tarii noastre, in special, in aceste zile in care, altminteri, suntem inca mangaiati de mila lui Dumnezeu cu o toamna calda si blanda, pentru a prinde puteri pentru iarna (mai ales duhovniceasca) care sta sa vina. Sunt nori prevestitori, cum spun unii Parinti, ai unor zile de grele stramtorari si incercari ingaduite pentru necontenitele noastre pacate si alegeri nesabuite. Omeneste solutiile ajung sa se imputineze, iar orizonturile sa se ingusteze – desigur pentru cei care au ochi sa vada si aleg sa nu se minta.

De aceea, credem ca avem trebuinta disperata de a ne uni, chiar si nevazut, inimile si vointele pentru a cere, intr-un cuget, ca Domnul sa caute cu indurare asupra noastra, sa ne intareasca, sa ne lumineze si sa ne indrepteze pe calea Sa in zilele tulburi care deja incep. Asa incat, va chemam si noi sa strangem randurile duhovniceste si sa incepem sa batem la portile Cerului cu arma Psalmilor, citind cate o catisma pe zi incepand cu prima zi a Postului Nasterii Domnului. (Cititi mai jos propunerea detaliata!)

Doamne, ajuta-ne!


Motto: „Să dea Dumnezeu ca țara întreagă să fie un Rug Aprins de rugăciune!”
(Părintele Sofian Boghiu, †2002 )

Candela Rugul Aprins

Frați creștini,

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, având binecuvântare arhierească și având binecuvântarea duhovnicului, începem în data de 15 noiembrie 2019, la începutul Postului Crăciunului și în ziua sărbătoririi Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, o candelă (o rânduială) de rugăciune adresată românilor de pretutindeni. Această rânduială de rugăciune intitulată Candela Rugul Aprins se va desfășura în perioada celor două posturi mari, al Nașterii Domnului și al Învierii. Începând de astăzi, 13 noiembrie, până pe 21 decembrie (inclusiv), se vor putea face înscrieri în această Candelă pentru Postul Crăciunului, iar în luna martie se vor putea face înscrieri pentru Postul Paștelui.

Nu credem că mai este nevoie să oferim prea multe explicații de ce, în zilele noastre, este atât de necesar să ne rugăm mai mult și să vorbim mai puțin. Este nevoie cu adevărat de o jertfă de rugăciune mai mare a fiecăruia dintre noi. Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a rezista în fața problemelor foarte grave cu care ne confruntăm ca persoane, ca neam și ca țară, cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a se depăși dezbinarea dintre români și confuzia vremurilor de astăzi, este să ne rugăm mai mult, într-un duh de pocăință. Spunea Sfântul Siluan Athonitul: E mai bine să te rogi fără împrăştiere, pentru că rugăciunea e mai de preţ decât orice”.

Persoanele care doresc să fie părtașe la această împreună-lucrare a credinței, numită Candela Rugul Aprins, trebuie să aibă binecuvântarea părintelui lor duhovnic pentru a citi din Psaltire, sau să obțină această binecuvântare pe parcurs, în cel mai scurt timp posibil.

Minimum de rugăciune care i se cere fiecărui participant este să citească o catismă pe zi. Sfântul Efrem Sirul ne vorbește foarte frumos despre importanța citirii din Psaltire. El spune că psalmul „este alinare a sufletului, dăruitor al păcii”, este „adunător al prieteniei, unirea celor despărțiți, al celor învrăjbiți împăcător”, este „luminare a sufletelor, sfințire a trupurilor”, este „bucurie a iubitorilor de Dumnezeu”. Tot Sfântul Efrem ne arată că „unde este psalmul cu umilință, acolo este și Dumnezeu cu îngerii”.

Pentru cei care pot și care doresc să se roage mai mult, vă recomandăm să citiți – zilnic sau pe parcursul a mai multe zile – cinci rugăciuni foarte frumoase și un pomelnic, pe care le găsiți mai jos. Primele trei sunt rugăciuni de pocăință, apoi este o rugăciune către Maica Domnului a Sfântului Efrem Sirul și o rugăciune pentru întreaga lume a Sfântului Siluan Athonitul. Vă propunem de asemenea să citiți la începutul pomelnicului o variantă lărgită a rugăciunii de la sfârșitul Pavecerniței Mari. O asemenea variantă de rugăciune o recomanda Părintele Sofian – pentru pomelnicul personal – tinerilor din ASCOR București, în anii ’90. Vă îndemnăm să citiți cele trei rugăciuni puternice de pocăință, întrucât căința este probabil lucru cel mai important de care avem acum nevoie. Mântuitorul ne spune că „în cer va fi mai multă bucurie pentru un păcătos care se pocăieşte, decât pentru nouăzeci şi nouă de drepţi, care n-au nevoie de pocăinţă (Luca 15, 7). Iar Sfântul Ioan Gură de Aur face o comparație foarte frumoasă între timpul vieții pământești și cel al vieții de dincolo:

Timpul de acum este timp de pocăință; acela, de judecată! Timpul de acum este timpul luptelor; acela, al cununilor! Timpul de acum este timp de osteneală; acela, de odihnă. Timpul de acum este timp de muncă; acela, de răsplată!”

Vă recomandăm ca, cel puțin în perioada posturilor mari, să spuneți cât mai des, scurta și puternica rugăciune: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-ne”; sau forma clasică a rugăciunii lui Iisus: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”. Să încercăm să spunem măcar de o sută de ori pe zi această rugăciune. Când zicem: „miluiește-mă pe mine păcătosul”, o spunem pentru a nu cădea în mândrie, nu din egoism. Sfântul Paisie Aghioritul ne arată că „rugăciunea unui om smerit, ce se crede mai rău decât toți ceilalți, are valoare mai mare decât privegherea pe care o face altul cu cuget de mândrie. Când ne rugăm cu mândrie, ne păcălim pe noi înșine”. Același sfânt cuvios părinte ne spune: „Trebuie să ajutăm prin rugăciune lumea toată, pentru a nu face diavolul ce vrea. Când suferă cineva pentru situația actuală din lume și se roagă, atunci sunt ajutați oamenii. Cu durere să se facă rugăciunea! Să vedeți atunci ce putere are rugăciunea”. Dacă nu aveți probleme de sănătate, vă recomandăm ca cel puțin în perioada posturilor să faceți în zilele obișnuite măcar 50 de metanii, iar în duminici și sărbători să faceți măcar 100 de închinăciuni.

Ar fi frumos, cât mai mulți dintre noi, să ne angajam la acest program zilnic de rugăciune pentru ora 21 (ora României). Desigur, nu este obligatoriu, fiecare se roagă atunci când găsește timp.

Fiecare își poate alege singur catisma pe care să o citească zilnic. Pentru cei care au însă bucuria de a fi cuprinși, împreună cu alți credincioși, într-o lucrare comună de citire a întregii Psaltiri, noi vom distribui la rând toate catismele. Cum vă puteți înscrie, pentru a primi numărul catismei de la care să începeți citirea din Psaltire? Foarte simplu. Ne scrieți, în intervalul orar 8 -22, pe adresa: candelarugulaprins@yahoo.com. Vă prezentați și cereți numărul de catismă de unde să începeți cititul psalmilor. Noi vom încerca să vă răspundem cât putem de repede. În ziua când veți primi mesajul de confirmare din partea noastră, citiți catisma care v-a fost repartizată1. A doua zi, citiți următoarea catismă și tot așa în continuare. În douăzeci de zile veți termina o Psaltire, apoi reluați citirea catismelor la rând, până la sfârșitul Postului. Dacă se înscriu mai mulți credincioși într-o zi, se pot citi mai multe Psaltiri în ziua respectivă. În cazul în care, într-una din zile, chiar nu aveți timp să citiți o catismă, nu este nici o problemă. Continuați în ziua următoare de unde ați rămas și veți termina Psaltirea în douăzeci și una de zile2. Dacă într-una din zile, simțiți nevoia să citiți mai multe catisme, o puteți face, iar în zilele următoare citiți la rând următoarele catisme.

Ar fi foarte bine dacă tot acest program de rugăciune ar fi asumat, sub îndrumarea unui preot, de către diverse comunități ortodoxe, unde credincioșii se cunosc mai bine între ei, comunică mai bine între ei, unde credincioșii se simt ca într-o familie. Noi însă ne adresăm îndeosebi creștinilor care nu au șansa de a face parte din asemenea comunități.

Pentru orice nelămurire, atenționare sau sugestie, referitoare la tot acest demers duhovnicesc, vă rugăm să ne scrieți pe adresa: candelarugulaprins@yahoo.com.

Cu dragoste întru Hristos Domnul,
în numele organizatorilor,
Părinții Teofan și Atanasie,

13 noiembrie 2019

***

Rugăciunea lui Manase, împăratul iudeilor
(de la Pavecerniţa Mare, variantă diortosită după Ceasloavele vechi româneşti)

Doamne, Atotputernice, Dumnezeul părinţilor noştri, al lui Avraam, al lui Isaac şi al lui Iacov, şi al seminţiei lor celei drepte, Care ai făcut cerul şi pământul cu toată podoaba lor, Cela ce ai legat marea cu cuvântul poruncii Tale, Cela ce ai încuiat adâncul şi l-ai pecetluit pre el cu înfricoşat şi slăvit numele Tău, de Care toate se tem şi se cutremură de faţa puterii Tale. Că nesuferită este mare cuviinţa slavei Tale şi nerăbdată mânia îngrozirii Tale celei asupra păcătoşilor, şi nemăsurată şi neurmată este mila făgăduinţei Tale. Căci Tu eşti Domn Înalt, Milosârd, Îndelung-răbdător şi Mult-milostiv, şi-Ţi pare rău de răutăţile oamenilor.

Tu, Doamne, după mulţimea bunătăţii Tale, ai făgăduit pocăinţă şi iertare celor ce greşesc Ţie şi cu mulţimea îndurărilor Tale ai hotărât pocăinţă păcătoşilor spre mântuire.

Tu, dar, Doamne, Dumnezeul Puterilor, n-ai pus pocăinţă drepţilor, lui Avraam şi lui Isaac, şi lui Iacov, celor ce nu au greşit Ţie, ci ai pus pocăinţă asupra mea, păcătosului, pentru că am greşit mai presus decât numărul nisipului mării.

Înmulţitu-s-au fărădelegile mele, Doamne, înmulţitu-s-au fărădelegile mele, şi nu sunt vrednic să privesc şi să văd înălţimea cerului, pentru mulţimea nedreptăţilor mele. Gârbovit sunt de multe legături de fier, încât nu pot să-mi ridic capul şi nu-mi este mie slăbire, pentru că am întărâtat mânia Ta şi rău înaintea Ta am făcut, nefăcând voia Ta şi nepăzind poruncile Tale.

Şi acum plec genunchii inimii, trebuindu-mi bunătate de la Tine: greşit-am, Doamne, greşit-am, şi fărădelegile mele eu le ştiu. Dar cer, rugându-mă: iartă-mă, Doamne, iartă-mă şi nu mă pierde pre mine cu fărădelegile mele, nici în veac ţiind mânie să te uiţi la răutăţile mele, nici să mă osândeşti întru cele mai de jos ale pământului.

Pentru că Tu eşti, Dumnezeule, Dumnezeul celor ce se pocăiesc şi întru mine să arăţi toată bunătatea Ta, că fiind nevrednic să mă mântuieşti după multă mila Ta şi Te voi lăuda în toate zilele vieţii mele. Căci pe Tine Te laudă toată Puterile cereşti şi a Ta este slava în vecii vecilor. Amin!

***

Rugăciune de pocăinţă către Domnul nostru Iisus Hristos
(fragment adaptat dintr-o rugăciune de secol XV, din tradiția de limbă greacă)

Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase Dumnezeul nostru, Cel singur milostiv şi lesne iertător, Izvorul milei, Noianul cel neîmpuţinat al iubirii de oameni, Cel ce nu ai venit să chemi pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi la pocăinţă. Primeşte-mă pe mine, Tu, Cel ce i-ai poruncit lui Petru, întâiul dintre ucenicii şi Apostolii Tăi, ca să ierte de şaptezeci de ori câte şapte păcatele, arătând nemărginirea bunătăţii şi a iubirii Tale de oameni şi deschizând cu milostivire şi îndurare uşa pocăinţei tuturor celor care au păcătuit, dăruindu-le vreme de întoarcere şi alungând deznădejdea.

Doamne Iisuse Hristoase, primeşte-mă pe mine cel ce mă întorc cu lacrimi şi cu suspine şi mă căiesc pentru cele greşite şi cer iertare. Pleacă-Te spre rugăciunile şi cererile mele. Milostiveşte-Te ca un milostiv, îndură-Te ca un îndelung-răbdător, miluieşte-mă ca un iubitor de oameni şi-mi iartă mie toate câte am păcătuit Ţie. Primeşte-mă pe mine robul Tău, care Îţi mulţumesc că nu m-ai pierdut până acum pentru fărădelegile mele, şi-Ţi cer dezlegare şi iertare pentru cele greşite de mine. Şi Te rog ca de acum înainte să mă întăreşti întru credinţa, nădejdea şi dragostea Ta şi să mă păzeşti neclintit de toate meșteșugirile şi năpădirile vicleanului, ca să nu mă răpească răutatea spre prăpastia pierzării, nici să mă fac vânat vrăjmaşului.

Doamne Iisuse Hristoase întăreşte-mă să fac voia Ta şi să împlinesc poruncile Tale. Spală-mă cu desăvârşire de spurcăciunea păcatului şi curăţeşte-mă de toată duhoarea cea pătimaşă, de necurăţia şi întinăciunea trupului şi a duhului. Şi-mi dăruieşte linişte statornică şi pace adâncă a gândurilor, ca prin toate acestea îndulcindu-mă de binefacerea Ta, de îndelunga-răbdare şi de bunătatea Ta cea nemăsurată, şi dobândind din destul mila Ta cea dumnezeiască, să mulţumesc, să laud şi să slăvesc Numele Tău cel Preasfânt şi al Celui fără de început al Tău Părinte şi al Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

***

Rugăciune pentru izbăvirea de Antihrist
a Sfântului Anatolie (†1922) de la Optina

Să mă izbăveşti, Doamne, de cursele vicleanului şi urâtorului de Dumnezeu, antihrist, celui ce va să vină curând, şi ascunde-mă de răutatea lui în pustia cea tainică a mântuirii Tale. Dăruieşte-mi, Doamne, putere şi bărbăţie ca să mărturisesc cu tărie Numele Tău cel Sfânt, să nu fug de frica diavolului şi să nu mă lepăd de Tine, Mântuitorul şi Răscumpărătorul meu, nici de Sfânta Ta Biserică.

Dăruieşte-mi, Doamne, şi ziua, şi noaptea, plângere şi lacrimi pentru păcatele mele şi Te îndură de mine, Doamne, în ceasul Înfricoşătoarei Tale Judecăţi! Amin.

***

Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu
a Sfântului Efrem Sirul (sec. IV)

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, ceea ce singură eşti preacurată, şi cu sufletul, şi cu trupul, ceea ce singură eşti mai presus de toată curăţia şi întreaga înţelepciune şi fecioria, ceea ce singură te-ai făcut toată lăcaş a tot darul Preasfântului Duh, şi pe înseși puterile cele nemateriale şi îngereşti cu neasemănare le covârşeşti prin curăţia şi sfinţenia sufletului şi a trupului. Caută spre mine pângăritul, necuratul şi întinatul cu sufletul şi cu trupul, cu întinăciunea împătimirii şi a vieţii mele celei dezmierdate. Curăţeşte-mi mintea cea pătimaşă. Spală-mi și îndreptează-mi gândurile cele rătăcite şi orbite. Îndreptează-mi şi povăţuieşte-mi simţirile. Slobozește-mă de obiceiul cel prea rău şi urât care de-a pururea, ziua și noaptea, mă asupreşte pe mine, al necuratelor păreri nesocotite şi al patimilor. Opreşte-mă de la tot păcatul cu fapta şi dăruieşte trezvie şi dreaptă socoteală întunecatei şi ticăloasei mele minţi, spre îndreptarea greşelilor şi a căderilor mele. Ca de întunericul păcatului izbăvindu-mă, să mă învrednicesc a te slăvi şi a te lăuda cu îndrăzneală pe tine, cea singură adevărată Maică a adevăratei Lumini, a lui Hristos Dumnezeul nostru. Că tu singură împreună cu Dânsul şi prin Dânsul eşti binecuvântată şi preaslăvită de toată zidirea cea văzută şi cea nevăzută, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

***

Rugăciune pentru lume
a Sfântului Siluan Athonitul ( †1938)

Doamne, îndreptează-ne, precum o mamă duioasă îşi îndreptează copiii săi mici. Dă fiecărui suflet să cunoască bucuria mântuirii Tale şi puterea ajutorului Tău. Dăruiește uşurare sufletelor chinuite ale poporului Tău şi pe noi, pe toţi, ne învaţă, prin Duhul Sfânt, să Te cunoaştem pe Tine.

Se chinuieşte sufletul omenesc pe pământ, Doamne, şi nu poate să se întărească cu mintea întru Tine, pentru că nu Te cunoaşte pe Tine, nici bunătatea Ta. Mintea noastră este întunecată de grijile lumeşti şi nu putem pricepe bunătatea dragostei Tale. Tu ne luminează. Milostivirii Tale toate îi sunt cu putinţă.

Tu ai spus în Sfânta Evanghelie, că morţii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu şi vor învia. Aşa fă și acum: ca sufletele noastre moarte să audă glasul Tău şi să învie, întru bucurie.

***

Pomelnic

Vii

Slăbește, lasă, iartă, Dumnezeule, greșelile noastre cele de voie și cele fără de voie, cele cu lucrul și cu vorba, cele cu știință și cele cu neștiință, cele din noapte și din zi, cele cu mintea și cu gândul. Toate le iartă nouă, ca un bun și iubitor de oameni.

Pe cei care ne urăsc pe noi și ne fac nouă strâmbătate, iartă-i, Doamne. Celor ce ne fac bine, fă-le bine. Fraților și rudeniilor noastre împlinește-le cererile către mântuire și viață veșnică.

Pe cei ce sunt întru neputință, cercetează-i și vindecare dăruiește-le.

Pe cei de pe mare, ocârmuiește-i. Cu cei călători, împreună călătorește. Pe cei din văzduh, ocrotește-i.

Pe conducătorii noștri luminează-i și-i înțelepțește.

Celor ce ne slujesc și ne miluiesc pe noi, iertare păcatelor dăruiește-le.

Pe cei ce ne-au cerut nouă, nevrednicilor, să ne rugăm pentru dânșii, miluiește-i după marea Ta milă.

Pomenește, Doamne, pe cei mai dinainte adormiți, părinți și frați ai noștri, și le fă lor odihnă unde strălucește lumina feței Tale.

Pomenește, Doamne, pe frații noștri cei robiți de patimile acestei vieți, și-i mântuiește pe ei de toată înrobirea.

Pomenește, Doamne, pe frații noștri cei din necazuri și-i izbăvește de toată primejdia.

Pomenește, Doamne, pe cei ce aduc daruri și fac bine în sfintele Tale Biserici și le împlinește lor cererile către mântuire și viață veșnică.

Pomenește, Doamne, pe cei aflați în deznădejde, în boli grave și în mari supărări.

Pomenește, Doamne, neamul românesc și țara noastră.

Pomenește, Doamne, pe toți arhiereii noștri ortodocși, pe toți membrii Sfântului Sinod.

Pomenește, Doamne, pe părintele meu duhovnic (…), pe toți frați noștri preoți, ieromonahi, ierodiaconi, diaconi, monahi și monahii, și pe toți cei întru Hristos frați ai noștri!

Pomenește-ne, Doamne, și pe noi, smeriții, păcătoșii și nevrednicii Tăi robi, și luminează mintea noastră cu lumina cunoștinței Tale și ne îndreptează pe calea poruncilor Tale.

Pomenește-i Doamne și pe robii Tăi:

… ….

(aici adăugăm numele de botez ale celor pentru care ne rugăm)

 

După pomenirea numelor, adăugăm: Miluiește-i, Doamne, și ocrotește-i pe toți cei care sunt implicați în această lucrarea duhovnicească numită Candela Rugul Aprins!

Adormiți

Pomenește, Doamne, pe robii Tăi adormiți întru Domnul:

… … (aici adăugăm numele de botez al celor adormiți pentru care ne rugăm)

cu tot neamul lor cel adormit.

Pomenește, Doamne, toate rudeniile noastre după duh și după trup adormite întru Domnul, cu tot neamul lor cel adormit.

Pomenește, Doamne, pe toți vrăjmașii, binefăcătorii și prietenii noștri adormiți întru Domnul, cu tot neamul lor cel adormit.

Pomenește, Doamne, pe toți eroii neamului nostru adormiți întru Domnul, cu tot neamul lor cel adormit.

__________________

1 Pentru zilele de înscriere 13-14 noiembrie, veți primi numărul catismei pe care o veți citi în data de 15 noiembrie.

2 O altă variantă pentru a nu întrerupe ritmul parcurgerii Psaltirii, ar putea fi – ca o excepție, în zilele foarte aglomerate – să ascultăm înregistrarea audio a catismei. În acest sens vă punem la dispoziție înregistrarea audio a întregii Psaltiri, citită de Părintele Sofian.

Legaturi:

SA NE RUGAM CU PSALTIREA, cu durerea inimii, pentru toate durerile lumii si ale noastre! CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL: “Pentru diavol, Psaltirea este precum trasnetul”

O rugaciune de care avem mare nevoie astazi: RUGACIUNEA PENTRU LUME a Cuviosului Paisie Aghioritul

PENTRU CEI CARE CITESC CATISMELE DIN PSALTIRE: Sugestii de rugaciuni catre Maica Domnului pentru pomenirea fratilor nostri

INDEMN LA RUGACIUNE STARUITOARE IN VREMURILE TULBURI PE CARE LE TRAVERSAM

CHEMARE LA RUGACIUNE (II)

RUGACIUNE UMILITA a Fericitului Filotei Zervakos in vreme de primejdie a NAVALIRII ALTOR NEAMURI ASUPRA NOASTRA si a INCEPUTULUI RAZBOIULUI

RUGACIUNE PENTRU ROMANIA

RUGĂCIUNEA EPISCOPULUI MACARIE DRĂGOI către SFINȚII MARTIRI NĂSĂUDENI pentru împreună-mărturisire în vremuri de încercare a credinței (VIDEO, TEXT). CUVÂNT MĂRTURISITOR AL ACELUIAȘI PĂRINTE ARHIEREU: “Dacă acceptăm să tăcem şi dacă renunţăm la drepturile noastre suverane, această stare se va transforma în persecuţie, cum a fost în Ardeal acum câteva veacuri”

Rugaciunile Sfantului Prooroc Daniel si ale celor trei tineri aruncati in cuptor – RUGACIUNILE CRESTINULUI DIN VREMURI DE INCERCARE

RUGACIUNEA SFANTULUI GHENADIE LA CADEREA CONSTANTINOPOLULUI. “Daca te avem pe Tine, Doamne, nimic n-am pierdut”

UNA DINTRE CELE MAI FRUMOASE ȘI MAI PUTERNICE RUGĂCIUNI DE POCĂINȚĂ – a Sfântului Grigorie Teologul, înainte de somn

SFANTUL SIMEON NOUL TEOLOG – viata si spiritualitatea (video). RUGACIUNI LA IMPARTASANIE foarte puternice, sensibile si patrunzatoare ale dumnezeiescului mistagog

RUGĂCIUNI CĂTRE SFÂNTUL EFREM CEL NOU la diferite trebuințe (pentru buna înțelegere între soți; pentru copiii care s-au îndepărtat de Dumnezeu; pentru înnoirea vieții)

RUGACIUNI CATRE SFANTUL EFREM CEL NOU pentru izbavirea de patimi trupesti, dependenţe, la vreme de boala si in cazuri de boli incurabile

STARETII DE LA OPTINA (11 octombrie). RUGACIUNEA DE DIMINEATA a ultimilor stareti, ACATISTUL si RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE ANTIHRIST. Sfaturi duhovnicesti si profetii

“Cand trambita va rasuna si vapaia va arde, ce vei face, suflete al meu…?” (SUGESTIE DE RUGACIUNI TREZITOARE SI UMILINCIOASE IN POSTUL MARE)

RUGACIUNI PENTRU A PUNE BUN INCEPUT IN POSTUL CEL MARE

INDEMN LA CITIREA PSALTIRII IN POSTUL MARE si la mai multa rugaciune pentru intreaga lume – de la PARINTELE STARET MELCHISEDEC AL PUTNEI. Plus: AVERTISMENT fata de caderile “de-a dreapta” (audio + text)

SFANTUL NECTARIE AL OPTINEI, ultimul staret al legendarei “dinastii” duhovnicesti. HARISME, MINUNI si INVATATURI de mare insemnatate despre CUM SA NE RUGAM LA DIFERITE NEVOI si CUM SA NE MARTURISIM: “Puterea rugaciunii nu sta in multele ei cuvinte, ci in sinceritatea suspinului rugaciunii… Generatia de astazi a incetat sa multumeasca Domnului si se vede saracie in toate”

SFANTUL IOAN CEL CU INIMA SI CU GURA DE AUR, PARINTELE NOSTRU VESNIC VIU – Cuvinte dulci ca mierea Raiului si puternice ca focul Duhului despre RUGACIUNE si despre NESPUSA MILOSTIVIRE A LUI DUMNEZEU FATA DE PACATOSII CARE SE SMERESC. Ce sa faci daca simti ca “n-ai nici un pic de indraznire inaintea lui Dumnezeu”?/ SLUJBA PRIVEGHERII – VIDEO (Putna, București)


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “CANDELA RUGUL APRINS. Chemare la impreuna-rugaciune prin CITIREA PSALTIRII IN TIMPUL POSTULUI, pentru vremurile grele prin care (urmeaza sa) trecem, ca tara si ca lume…

  1. Multi cititori se vor bucura. Domnul si Maicuta Domnului sa nu ne lase!

  2. Post binecuvantat si intarire de la Domnul!

  3. @ admin . Off topic. De ce nu mai apare la sinaxar Evanghelia si Apostolul zilei, de vreo saptamana ? Am crezut ca e ceva trecator, o defectiune, o zi, doua, dar persista.

  4. Pingback: RUGACIUNI PENTRU UNITATEA POPORULUI SI PENTRU BINELE PATRIEI extrase din “Cartea de rugaciuni” editata de Episcopia Europei de Nord | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: ROMÂNIA, ULTIMUL BAL. “În loc să fim o ţară numai fraţi, simţim, în noua epocă barbară, c-am fost în viaţa noastră blestemaţi s-ajungem chiriaşi la noi în ţară”/ RUGĂCIUNE ÎNDURERATĂ PENTRU NEAMUL ROMÂNESC: “Sloboze
  6. Pingback: LA APA VAVILONULUI… | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: IPS NEOFIT – Raspunsuri la Sinaxa din octombrie (II): “CITITI DIN PSALTIRE! Invatati sa COMUNICATI CU SFINTII! Deja profetiile devin stiri si doar POCAINTA NOASTRA ar mai putea sa stavileasca intensitatea raului caruia putina-credinta a cresti
  8. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT indeamna la organizarea in parohii a unor LANTURI DE CITIRE A PSALTIRII ca paza in fata marilor incercari: “Parintii nostri ne-au invatat ca in asemenea clipe SA FACEM MULTE LITURGHII! ÎN FIECARE ZI! ASA INFRUNTAU MOARTEA, EPIDE
  9. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT indeamna la organizarea in parohii a unor LANTURI DE CITIRE A PSALTIRII ca paza in fata marilor incercari: “Parintii nostri ne-au invatat ca in asemenea clipe SA FACEM MULTE LITURGHII! IN FIECARE ZI! ASA INFRUNTAU MOARTEA, EPIDEM
  10. Pingback: Mitropolitul NEOFIT DE MORFOU marturiseste legat de VACCINUL “ANTI-COVID” si indeamna la rugaciune intetita ca FORTAREATA DE REZISTENTA “in fata raului pe care il planuiesc lucifericii Noii Ordini Mondiale”: “Vin momente foar
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate