AVEM NEVOIE DE IMPREUNA-RUGACIUNE, AVEM NEVOIE DE PSALTIRE! Candela Rugul Aprins in Postul cel Mare

1-03-2020 Sublinieri

In pragul acestui Post, am primit din nou si transmitem mai departe initiativa parintilor si fratilor de la Candela Rugului aprins, pentru ca vine in intampinarea propriilor noastre ganduri, izvorate din nevoia tot mai presanta si resimtita de tot mai multi, de a relua numaidecat randuiala de citire impreuna a Psaltirii in timpul Postului, randuiala pe care cititorii nostri mai vechi stiu ca o aveam pe acest site, cu niste ani in urma…

Nori negri si grei se aduna pe cerul lumii si al tarii noastre, in special. Sunt nori prevestitori, cum spun unii Parinti, ai unor zile de grele stramtorari si incercari ingaduite pentru necontenitele noastre pacate si alegeri nesabuite. Omeneste solutiile ajung sa se imputineze, iar orizonturile sa se ingusteze – desigur pentru cei care au ochi sa vada si aleg sa nu se minta.

De aceea, credem ca avem trebuinta disperata de a ne uni, chiar si nevazut, inimile si vointele pentru a cere, intr-un cuget, ca Domnul sa caute cu indurare asupra noastra, sa ne intareasca, sa ne lumineze si sa ne indrepteze pe calea Sa in zilele tulburi care deja incep. Asa incat, va chemam si noi sa strangem randurile duhovniceste si sa incepem sa batem la portile Cerului cu arma Psalmilor, citind cate o catisma pe zi incepand cu prima zi a Postului celui Mare. (Cititi mai jos propunerea detaliata!)

Doamne, ajuta-ne!

***

Candela Rugul Aprins

Motto: „Să dea Dumnezeu ca țara întreagă să fie un Rug Aprins de rugăciune!”
(Părintele Sofian Boghiu, †2002 )

 

Frați creștini,

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, având binecuvântare arhierească și având binecuvântarea duhovnicilor noștri, am început în data de 15 noiembrie 2019, la începutul Postului Crăciunului și în ziua sărbătoririi Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, o candelă (o rânduială) de rugăciune adresată românilor de pretutindeni. Această rânduială de rugăciune intitulată Candela Rugul Aprins se desfășoară în perioada celor patru posturi din timpul anului bisericesc: Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului1. Înscrierile în această Candelă încep cu o săptămână înainte de fiecare post. Excepția o face Postul Adormirii Maicii Domnului, așa cum veți citi mai jos. Pentru Postul Sfintelor Paști din 2020, se vor putea face înscrieri până pe 12 aprilie. Psaltirea se va putea citi până pe 14 aprilie2.

Nu credem că mai este nevoie să oferim prea multe explicații de ce, în zilele noastre, este atât de necesar să ne rugăm mai mult și să vorbim mai puțin. Este nevoie cu adevărat de o jertfă de rugăciune mai mare a fiecăruia dintre noi. Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a rezista în fața problemelor foarte grave cu care ne confruntăm ca persoane, ca neam și ca țară, cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a se depăși dezbinarea dintre români și confuzia vremurilor de astăzi, este să ne rugăm mai mult, într-un duh de pocăință. Spunea Sfântul Siluan Athonitul: „E mai bine să te rogi fără împrăştiere, pentru că rugăciunea e mai de preţ decât orice”.

Persoanele care doresc să fie părtașe la această împreună-lucrare a credinței, numită Candela Rugul Aprins, este bine să aibă binecuvântarea părintelui lor duhovnic pentru a citi din Psaltire, sau să obțină această binecuvântare pe parcurs, în cel mai scurt timp posibil.

Minimum de rugăciune care i se cere fiecărui participant este să citească o catismă pe zi. Sfântul Efrem Sirul ne vorbește foarte frumos despre importanța citirii din Psaltire. El spune că psalmul „este alinare a sufletului, dăruitor al păcii”, este „adunător al prieteniei, unirea celor despărțiți, al celor învrăjbiți împăcător”, este „luminare a sufletelor, sfințire a trupurilor”, este „bucurie a iubitorilor de Dumnezeu”. Tot Sfântul Efrem ne arată că „unde este psalmul cu umilință, acolo este și Dumnezeu cu îngerii”.

Pentru cei care pot și care doresc să se roage mai mult, vă recomandăm să citiți – zilnic sau pe parcursul a mai multe zile – șapte rugăciuni foarte frumoase, pe care le puteți citi sau descărca de aici și de aici. Sunt îndeosebi rugăciuni de pocăință, întrucât căința este lucrul cel mai important de care avem acum nevoie. Mântuitorul ne spune că „în cer va fi mai multă bucurie pentru un păcătos care se pocăieşte, decât pentru nouăzeci şi nouă de drepţi, care n-au nevoie de pocăinţă” (Luca 15, 7). Iar Sfântul Ioan Gură de Aur face o comparație foarte frumoasă între timpul vieții pământești și cel al vieții de dincolo:

Timpul de acum este timp de pocăință; acela, de judecată ! Timpul de acum este timpul luptelor; acela, al cununilor! Timpul de acum este timp de osteneală; acela, de odihnă. Timpul de acum este timp de muncă; acela, de răsplată !”

Vă recomandăm să spuneți cât mai des scurta și puternica rugăciune: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-ne”; sau forma clasică a rugăciunii lui Iisus: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”. Să încercăm să spunem măcar de o sută de ori pe zi această rugăciune. Când zicem: „miluiește-mă pe mine păcătosul”, o spunem pentru a nu cădea în mândrie, nu din egoism. Sfântul Paisie Aghioritul ne arată că „rugăciunea unui om smerit, ce se crede mai rău decât toți ceilalți, are valoare mai mare decât privegherea pe care o face altul cu cuget de mândrie. Când ne rugăm cu mândrie, ne păcălim pe noi înșine. Același sfânt cuvios părinte ne spune: „Trebuie să ajutăm prin rugăciune lumea toată, pentru a nu face diavolul ce vrea. Când suferă cineva pentru situația actuală din lume și se roagă, atunci sunt ajutați oamenii. Cu durere să se facă rugăciunea! Să vedeți atunci ce putere are rugăciunea”. O altă formă a rugăciunii de chemare a Numelui Domnului, foarte folositoare pentru zilele noastre, este și: „Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi și toată lumea Ta”.

Dacă nu vă împiedică problemele de sănătate, vă recomandăm ca, cel puțin în perioada posturilor, să faceți în zilele obișnuite măcar 50 de metanii, iar în duminici și sărbători să faceți măcar 100 de închinăciuni.

Ar fi frumos, cât mai mulți dintre noi, să ne angajam la acest program zilnic de rugăciune pentru ora 21 (ora României). Desigur, nu este obligatoriu, fiecare se roagă atunci când găsește timp.

Fiecare își poate alege singur catisma pe care să o citească zilnic. Pentru cei care au însă bucuria de a fi cuprinși, împreună cu alți credincioși, într-o lucrare comună de citire a întregii Psaltiri, noi vom distribui la rând toate catismele. Cum vă puteți înscrie, pentru a primi numărul catismei de la care să începeți citirea din Psaltire? Foarte simplu. Ne scrieți, în intervalul orar 8-22, pe adresa: candelarugulaprins@yahoo.com. Vă prezentați și cereți numărul de catismă de unde să începeți cititul psalmilor. Noi vom încerca să vă răspundem cât putem de repede. În ziua când veți primi mesajul de confirmare din partea noastră, citiți catisma care v-a fost repartizată. A doua zi, citiți următoarea catismă și tot așa în continuare. În douăzeci de zile veți termina o Psaltire, apoi reluați citirea catismelor la rând, până la sfârșitul Postului. Dacă se înscriu mai mulți credincioși într-o zi, se pot citi mai multe Psaltiri în ziua respectivă. În cazul în care, într-una din zile, chiar nu aveți timp să citiți o catismă, nu este nici o problemă. Continuați în ziua următoare de unde ați rămas și veți termina Psaltirea în douăzeci și una de zile3. Dacă într-una din zile, simțiți nevoia să citiți mai multe catisme, o puteți face, iar în zilele următoare citiți la rând următoarele catisme.

Cine dorește poate continua în particular această rânduială de rugăciune și în intervalele de timp dintre cele patru posturi. Vă recomandăm să continuați cu acest program de rugăciune, cel puțin miercurea și vinerea. Întrucât în răstimpul verii este mai dificil să ne ocupăm de organizarea Candelei, pentru perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, fiecare participant își va alege singur catisma de unde să înceapă cititul din Psaltire, urmând ca în fiecare zi să adauge următoarea catismă.

Ar fi foarte bine dacă un asemenea program de rugăciune ar fi asumat, sub îndrumarea unui preot, de către diverse comunități ortodoxe, unde credincioșii se cunosc mai bine între ei, comunică mai bine între ei, unde creștinii noștri se simt ca într-o familie. Noi însă ne adresăm îndeosebi credincioșilor care nu au șansa de a face parte din asemenea comunități.

Pentru orice nelămurire, atenționare sau sugestie, referitoare la tot acest demers duhovnicesc, vă rugăm să ne scrieți pe adresa: candelarugulaprins@yahoo.com.

 

Cu dragoste întru Hristos Domnul,
în numele organizatorilor,
Părinții Teofan și Atanasie
14 ianuarie 2020
Odovania Praznicului Botezului Domnului
Sfinții Cuvioși Mucenici din Sinai și Rait
Sfânta Nina, cea întocmai cu Apostolii

 

***

Rugăciunea lui Manase, împăratul iudeilor
(de la Pavecerniţa Mare, variantă diortosită după Ceasloavele vechi româneşti)

 

Doamne Atotțiitorule, Dumnezeul părinţilor noştri, al lui Avraam, al lui Isaac şi al lui Iacov, şi al seminţiei lor celei drepte, Care ai făcut cerul şi pământul cu toată podoaba lor, Cela ce ai legat marea cu cuvântul poruncii Tale, Cel ce ai încuiat adâncul şi l-ai pecetluit pre el cu înfricoşat şi slăvit numele Tău, înaintea Căruia toate se tem și se cutremură din pricina atotputerniciei Tale, pentru că nimeni nu poate să stea înaintea strălucirii slavei Tale și nesuferită este mânia urgiei Tale asupra celor păcătoși! Însă nemăsurată și neajunsă este și mila făgăduinței Tale. Căci Tu eşti Domnul cel Preaînalt, Bun, Îndelung-răbdător şi Mult-milostiv, şi-Ţi pare rău de răutăţile oamenilor.

Tu, Doamne, după mulţimea bunătăţii Tale, ai făgăduit pocăinţă şi iertare celor ce greşesc Ţie şi, după mulţimea îndurărilor Tale, ai hotărât pocăinţă păcătoşilor spre mântuire.

Tu, dar, Doamne, Dumnezeul celor drepți, n-ai pus pocăinţă pentru cei drepţi: pentru Avraam, şi Isaac, şi Iacov, care nu Ți-au greşit Ţie, ci ai pus pocăinţă mie, păcătosului, pentru că am păcătuit mai presus decât numărul nisipului mării.

Înmulţitu-s-au fărădelegile mele, Doamne, înmulţitu-s-au fărădelegile mele, şi nu sunt vrednic a căuta și a privi înălţimea cerului, din pricina mulţimii nedreptăţilor mele. Gârbovit sunt eu cu multe legături de fier, încât nu pot să-mi ridic capul şi nu-mi este mie slăbire, pentru că am întărâtat mânia Ta şi rău înaintea Ta am făcut. Nu am împlinit voia Ta, nici am păzit poruncile Tale, ci am pus urâciuni și am înmulțit smintelile.

Dar acum îmi plec genunchii inimii, trebuindu-mi bunătate de la Tine: Greşit-am, Doamne, greşit-am, şi fărădelegile mele eu le cunosc. Însă cer, rugându-TE: Iartă-mă, Doamne, iartă-mă şi nu mă pierde pre mine cu fărădelegile mele, nici în veac ținând mânie să te uiţi la răutăţile mele, nici să mă osândeşti întru cele mai de jos ale pământului.

Pentru că Tu eşti, Dumnezeule, Dumnezeul celor ce se pocăiesc şi întru mine să arăţi toată bunătatea Ta. Mântuiește-mă pe mine, nevrednicul, după mare mila Ta, şi Te voi lăuda în toate zilele vieţii mele. Căci pre Tine Te laudă toate Puterile cereşti şi a Ta este slava în vecii vecilor. Amin!

 

 

Rugăciune de pocăinţă către Domnul nostru Iisus Hristos
(fragmente adaptate dintr-o rugăciune de secol XV, din tradiția de limbă greacă)

 

Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel singur milostiv şi lesne iertător, Izvorul milei, Noianul cel neîmpuţinat al iubirii de oameni, Cel ce nu ai venit să chemi pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi la pocăinţă. Primeşte-mă pe mine, Tu, Cel ce i-ai poruncit lui Petru, întâiul dintre ucenicii şi Apostolii Tăi, ca să ierte de şaptezeci de ori câte şapte păcatele, arătând nemărginirea bunătăţii şi a iubirii Tale de oameni şi deschizând cu milostivire şi cu îndurare uşa pocăinţei tuturor celor care au păcătuit, dăruindu-le vreme de întoarcere şi alungând deznădejdea.

Doamne Iisuse Hristoase, Povățuitorul celor rătăciți, Îndreptarea celor căzuți, Nădejdea celor deznădăjduiți, Mângâierea celor urgisiți, primeşte-mă pe mine, cel ce mă întorc cu lacrimi şi cu suspine şi mă căiesc pentru cele greşite şi cer iertare. Pleacă-Te spre rugăciunile şi cererile mele. Milostiveşte-Te ca un milostiv, îndură-Te ca un îndelung-răbdător, miluieşte-mă ca un iubitor de oameni şi-mi iartă mie toate câte am păcătuit Ţie. Primeşte-mă pe mine, robul Tău, care Îţi mulţumesc că nu m-ai pierdut până acum pentru fărădelegile mele. și-Ţi cer dezlegare de cele greșite de mine, și desăvârșită izbăvire și iertare de la bunătatea Ta. Iar de acum înainte mă plec și mă rog Ție cu umilință: întărește-mă în credința Ta, în nădejdea cea temeinică și întru dragostea Ta. Păzește-mă nestrămutat de toate meșteșugirile şi năpădirile vicleanului, ca să nu mă răpească răutatea spre prăpastia pierzării și nici să ajung vânat al vrăjmaşului.

Dumnezeul meu, întăreşte-mă să fac voia Ta şi să împlinesc poruncile Tale. La Tine doar, Stăpâne Hristoase, iau aminte, prin Tine viez și mă mișc. Doar prin Tine sunt, deși am greșit mai mult decât toți. Curățește mintea mea de împătimirea materială, de cugetele deșarte, de amintirile și gândurile necuvioase și rele, care mă țin, mă sugrumă și mă înconjoară acum. Spală-mă cu desăvârşire de spurcăciunea păcatului şi curăţeşte-mă de toată duhoarea cea pătimaşă, de necurăţia şi întinăciunea trupului şi a duhului. Şi-mi dăruieşte linişte statornică şi pace adâncă a gândurilor, pentru ca, prin toate acestea, îndulcindu-mă de binefacerile Tale, de îndelunga-răbdare şi de bunătatea Ta cea multă, şi mila Ta cea dumnezeiască din destul dobândind, să mulţumesc, să laud şi să slăvesc Numele Tău cel Preasfânt, şi al Celui fără de început al Tău Părinte, şi al Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

 

 

Rugăciune către Sfântul Duh
(Din Cele mai frumoase rugăciuni ale Ortodoxiei, publicate de Sfântul Nicodim Aghioritul în anul 1799)

 

Duhule, cel singur bun, cu totul sfânt și de viață făcător, la Tine cad eu, cel vinovat de toată munca și vrednic de toată pedeapsa. Pe Tine Te rog, Domnul și Dumnezeul meu, Viața cea de-a pururea viețuitoare și neîncetată, Lumina cea adevărată și neînserată, să nu mă surpe până la sfârșit potrivnicul, ci să împărățești Tu întru mine, Puterea cea atotputernică și netâlcuită, Stăpânirea deplină, necuprinsă și de netrecut. Bunătate deplină și Pricină a tot lucrul bun și de folos, Cel ce înviezi din nou toată firea zidirii, prin Care cei neputincioși se întăresc, din Care vine a doua naștere, a doua plăsmuire și toată cunoștința noastră. Prin Care suntem luminați, pentru a vedea pe Domnul, Izbăvitorul și Mântuitorul nostru. Prin Care toate viază și petrec. Înțelepciunea cea negrăită, Cunoștința cea mai presus de simțire, Strălucirea cea neînțeleasă, Viața toată, Puterea toată, Slava toată, Dumnezeul tuturor, Cel purtător de grijă și milostiv.

Binevoiește ca întreg al Tău să mă fac și să viețuiesc de acum după voia Ta. Ridică mădularele mele zdrobite de păcat. Luminează inima mea întunecată de pofta cea rea și înviază sufletul meu cel omorât de păcate. Fă să înceteze valurile mari ale patimilor. Izbăvește-mă de tot vrăjmașul care, dinăuntru sau din afară, se scoală asupra mea. Izbăvește-mă de tot lucrul rău și iartă toate greșelile nelegiuirii mele și sădește întru mine dragostea Ta cea desăvârșită.

Scrie numele robului Tău în Cartea vieții și-mi dăruiește mie sfârșit bun, pentru ca, purtând biruință asupra diavolului, să mă închin fără de rușine înaintea scaunului Împărăției Tale. Facă-se Ție inima mea, Stăpâne, pământ bun, primind sămânța bună, și să roureze Darul Tău într-însa rouă de viață veșnică. Întoarce-te, sufletul meu, la odihna Ta, prin post. Întoarce-te, sufletul meu, la staulul raiului, prin rea pătimire și prin scârbe. Să se afle sufletul meu, Doamne, întru lumina Ta cea negrăită, împreună cu ceata sfinților Tăi. Așa, Stăpâne al tuturor, Cel necuprins și neînțeles, ascultă-mă pe mine, netrebnicul și nevrednicul robul Tău, ajută-mi să trec și să săvârșesc calea cea strâmtă și necăjită, ca să mă învrednicesc a dobândi făgăduințele Tale și să strig întru desfătarea raiului: Slavă Tatălui Celui fără de moarte și Fiului Celui fără de moarte și Duhului Sfânt Celui fără de moarte, mare cuviință și închinăciune Lor, în vecii vecilor. Amin.

 

 

Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu
a Sfântului Efrem Sirul (sec. IV)

 

Preasfântă Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce singură eşti preacurată şi cu sufletul, şi cu trupul, ceea ce singură eşti mai presus de toată curăţia şi întreaga înţelepciune şi fecioria, ceea ce singură te-ai făcut toată lăcaş a tot darul Preasfântului Duh, şi pe înseși puterile cele nemateriale şi îngereşti cu neasemănare le covârşeşti prin curăţia şi sfinţenia sufletului şi a trupului. Caută spre mine, pângăritul, necuratul şi întinatul cu sufletul şi cu trupul, cu întinăciunea împătimirii şi a vieţii mele celei dezmierdate. Curăţeşte-mi mintea cea pătimaşă. Spală-mi și îndreptează-mi gândurile cele rătăcite şi orbite. Îndreptează-mi şi povăţuieşte-mi simţirile. Slobozește-mă de obiceiul cel prea rău şi urât, care de-a pururea, ziua și noaptea, mă asupreşte pe mine, al necuratelor păreri nesocotite şi al patimilor. Opreşte-mă de la tot păcatul cu fapta şi dăruieşte trezvie şi dreaptă socoteală întunecatei şi ticăloasei mele minţi, spre îndreptarea greşelilor şi a căderilor mele. Ca de întunericul păcatului izbăvindu-mă, să mă învrednicesc a te slăvi şi a te lăuda cu îndrăzneală pe tine, cea singură adevărată Maică a adevăratei Lumini, a lui Hristos Dumnezeul nostru. Că tu singură, împreună cu Dânsul şi prin Dânsul, eşti binecuvântată şi preaslăvită de toată zidirea cea văzută şi cea nevăzută, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

 

 

Rugăciune pentru izbăvirea de antihrist
a Sfântului Anatolie (†1922) de la Optina

 

Să mă izbăveşti, Doamne, de cursele vicleanului şi urâtorului de Dumnezeu antihrist, celui ce va să vină curând, şi ascunde-mă de răutatea lui în pustia cea tainică a mântuirii Tale. Dăruieşte-mi, Doamne, putere şi bărbăţie ca să mărturisesc cu tărie Numele Tău cel Sfânt, să nu fug de frica diavolului şi să nu mă lepăd de Tine, Mântuitorul şi Răscumpărătorul meu, nici de Sfânta Ta Biserică.

Dăruieşte-mi, Doamne, ziua şi noaptea, plângere şi lacrimi pentru păcatele mele şi Te îndură de mine, Doamne, în ceasul Înfricoşătoarei Tale Judecăţi! Amin.

 

 

Rugăciune pentru lume
a Sfântului Siluan Athonitul (†1938)

 

Doamne, îndreptează-ne, precum o mamă duioasă îşi îndreptează copiii săi mici. Dă fiecărui suflet să cunoască bucuria mântuirii Tale şi puterea ajutorului Tău. Dăruiește uşurare sufletelor chinuite ale poporului Tău şi pe noi, pe toţi, ne învaţă, prin Duhul Sfânt, să Te cunoaştem pe Tine.

Se chinuieşte sufletul omenesc pe pământ, Doamne, şi nu poate să se întărească cu mintea întru Tine, pentru că nu Te cunoaşte pe Tine, nici bunătatea Ta. Mintea noastră este întunecată de grijile lumeşti şi nu putem pricepe bunătatea dragostei Tale. Tu ne luminează. Milostivirii Tale toate îi sunt cu putinţă.

Tu ai spus în Sfânta Evanghelie, că morţii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu şi vor învia. Aşa fă și acum: ca sufletele noastre moarte să audă glasul Tău şi să învieze, întru bucurie.

 

***

Vă propunem să citiți la începutul pomelnicului o variantă lărgită a rugăciunii de la sfârșitul Pavecerniței Mari. O asemenea variantă de rugăciune o recomanda Părintele Sofian – pentru pomelnicul personal – tinerilor din ASCOR București, în anii ’90.

 

 

Rugăciune pomelnic

Vii

 

Slăbește, lasă, iartă, Dumnezeule, greșelile noastre cele de voie și cele fără de voie, cele cu fapta și cu vorba, cele cu știință și cele cu neștiință, cele din noapte și din zi, cele cu mintea și cu gândul. Toate le iartă nouă, ca un bun și iubitor de oameni.

Pe cei care ne urăsc pe noi și ne fac strâmbătate, iartă-i, Doamne. Celor ce ne fac bine, fă-le bine. Fraților și rudeniilor noastre, împlinește-le cererile cele către mântuire și viață veșnică.

Pe cei ce sunt în neputință, cercetează-i și vindecare dăruiește-le.

Pe cei de pe mare, ocârmuiește-i. Cu cei călători, împreună călătorește. Pe cei din văzduh, ocrotește-i.

Pe conducătorii noștri luminează-i și le dăruiește înțelepciune ca să urmeze voia Ta cea sfântă.

Celor ce ne slujesc și ne miluiesc pe noi, iertare păcatelor dăruiește-le.

Pe cei care ne-au cerut nouă, nevrednicilor, să ne rugăm pentru dânșii, miluiește-i după mare mila Ta.

Pomenește, Doamne, pe frații noștri cei robiți de patimile acestei vieți, și-i mântuiește pe ei de toată înrobirea.

Pomenește, Doamne, pe cei aflați în deznădejde, în boli grave și în mari supărări.

Pomenește, Doamne, neamul românesc și țara noastră.

Pomenește, Doamne, pe frații noștri cei din necazuri și-i izbăvește de toată primejdia.

Pomenește, Doamne, pe cei ce aduc daruri și fac bine în sfintele Tale biserici și le împlinește lor cererile cele către mântuire și viață veșnică.

Pomenește, Doamne, pe toți arhiereii noștri ortodocși, pe toți membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pomenește, Doamne, pe părintele meu duhovnic (…) și pe toți frații noștri ieromonahi, preoți, ierodiaconi, diaconi, monahi și monahii, și pe toți cei întru Hristos frați ai noștri.

Pomenește-ne, Doamne, și pe noi, smeriții, păcătoșii și nevrednicii Tăi robi. Luminează mintea noastră cu lumina cunoștinței Tale și ne îndreptează pe calea poruncilor Tale.

Pomenește-i, Doamne, și pe robii Tăi aceștia:

… ….

(aici adăugăm numele de botez ale celor pentru care ne rugăm)

cu familiile lor.

 

După pomenirea numelor, adăugăm: Miluiește-i, Doamne, și ocrotește-i pe toți cei care sunt implicați în această lucrare duhovnicească, numită Candela Rugul Aprins. Amin.

 

 

Adormiți

 

Pomenește, Doamne, pe robii Tăi adormiți întru Domnul:

… …

(aici adăugăm numele de botez al celor adormiți pentru care ne rugăm)

cu tot neamul lor cel adormit.

Pomenește, Doamne, pe toate rudeniile noastre după duh și după trup, adormite întru Domnul, cu tot neamul lor cel adormit.

Pomenește, Doamne, pe toți vrăjmașii, binefăcătorii și prietenii noștri adormiți întru Domnul, cu tot neamul lor cel adormit.

Pomenește, Doamne, pe toți eroii neamului nostru adormiți întru Domnul, cu tot neamul lor cel adormit.

Pomenește, Doamne, pe cei mai dinainte adormiți, părinții și frații noștri, pe toți dreptslăvitorii creștini care au adormit întru nădejdea învierii și a vieții veșnice, și le fă lor odihnă unde strălucește lumina feței Tale. Amin.

__________________

1 Iată care sunt perioadele de post pentru anul 2020: Postul Sfintelor Paști – 2 martie/18 aprilie; Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – 15 iunie/28 iunie; Postul Adormirii Maicii Domnului – 31 iulie/14 august; Postul Nașterii Domnului – 15 noiembrie/24 decembrie.

2 Singura perioadă a anului bisericesc când nu se citește Psaltirea, este cea cuprinsă între Miercurea Săptămânii Patimilor (în acest an este pe 15 aprilie) și Sâmbăta Tomii, exceptând Denia din seara Vinerii Patimilor, când se citește catisma 17.

3 O altă variantă pentru a nu întrerupe ritmul parcurgerii Psaltirii, ar putea fi – ca o excepție, în zilele foarte aglomerate – să ascultăm înregistrarea audio a catismei. În acest sens vă punem la dispoziție înregistrarea audio a întregii Psaltiri, citită de Părintele Sofian.

 

Legaturi:

SA NE RUGAM CU PSALTIREA, cu durerea inimii, pentru toate durerile lumii si ale noastre! CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL: “Pentru diavol, Psaltirea este precum trasnetul”

O rugaciune de care avem mare nevoie astazi: RUGACIUNEA PENTRU LUME a Cuviosului Paisie Aghioritul

CUVIOSUL PAISIE: “E STARE DE ALARMA. ESTE TREBUINTA DE MULTA RUGACIUNE CU DURERE”

PENTRU CEI CARE CITESC CATISMELE DIN PSALTIRE: Sugestii de rugaciuni catre Maica Domnului pentru pomenirea fratilor nostri

INDEMN LA RUGACIUNE STARUITOARE IN VREMURILE TULBURI PE CARE LE TRAVERSAM

CHEMARE LA RUGACIUNE (II)

RUGACIUNE UMILITA a Fericitului Filotei Zervakos in vreme de primejdie a NAVALIRII ALTOR NEAMURI ASUPRA NOASTRA si a INCEPUTULUI RAZBOIULUI

RUGACIUNE PENTRU ROMANIA

RUGACIUNI PENTRU UNITATEA POPORULUI SI PENTRU BINELE PATRIEI extrase din “Cartea de rugaciuni” editata de Episcopia Europei de Nord

RUGĂCIUNEA EPISCOPULUI MACARIE DRĂGOI către SFINȚII MARTIRI NĂSĂUDENI pentru împreună-mărturisire în vremuri de încercare a credinței (VIDEO, TEXT). CUVÂNT MĂRTURISITOR AL ACELUIAȘI PĂRINTE ARHIEREU: “Dacă acceptăm să tăcem şi dacă renunţăm la drepturile noastre suverane, această stare se va transforma în persecuţie, cum a fost în Ardeal acum câteva veacuri”

Rugaciunile Sfantului Prooroc Daniel si ale celor trei tineri aruncati in cuptor – RUGACIUNILE CRESTINULUI DIN VREMURI DE INCERCARE

RUGACIUNEA SFANTULUI GHENADIE LA CADEREA CONSTANTINOPOLULUI. “Daca te avem pe Tine, Doamne, nimic n-am pierdut”

UNA DINTRE CELE MAI FRUMOASE ȘI MAI PUTERNICE RUGĂCIUNI DE POCĂINȚĂ – a Sfântului Grigorie Teologul, înainte de somn

SFANTUL SIMEON NOUL TEOLOG – viata si spiritualitatea (video). RUGACIUNI LA IMPARTASANIE foarte puternice, sensibile si patrunzatoare ale dumnezeiescului mistagog

RUGĂCIUNI CĂTRE SFÂNTUL EFREM CEL NOU la diferite trebuințe (pentru buna înțelegere între soți; pentru copiii care s-au îndepărtat de Dumnezeu; pentru înnoirea vieții)

RUGACIUNI CATRE SFANTUL EFREM CEL NOU pentru izbavirea de patimi trupesti, dependenţe, la vreme de boala si in cazuri de boli incurabile

STARETII DE LA OPTINA (11 octombrie). RUGACIUNEA DE DIMINEATA a ultimilor stareti, ACATISTUL si RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE ANTIHRIST. Sfaturi duhovnicesti si profetii

“Cand trambita va rasuna si vapaia va arde, ce vei face, suflete al meu…?” (SUGESTIE DE RUGACIUNI TREZITOARE SI UMILINCIOASE IN POSTUL MARE)

RUGACIUNI PENTRU A PUNE BUN INCEPUT IN POSTUL CEL MARE

INDEMN LA CITIREA PSALTIRII IN POSTUL MARE si la mai multa rugaciune pentru intreaga lume – de la PARINTELE STARET MELCHISEDEC AL PUTNEI. Plus: AVERTISMENT fata de caderile “de-a dreapta” (audio + text)

SFANTUL NECTARIE AL OPTINEI, ultimul staret al legendarei “dinastii” duhovnicesti. HARISME, MINUNI si INVATATURI de mare insemnatate despre CUM SA NE RUGAM LA DIFERITE NEVOI si CUM SA NE MARTURISIM: “Puterea rugaciunii nu sta in multele ei cuvinte, ci in sinceritatea suspinului rugaciunii… Generatia de astazi a incetat sa multumeasca Domnului si se vede saracie in toate”


Categorii

Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Triodul si Postul cel Mare

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “AVEM NEVOIE DE IMPREUNA-RUGACIUNE, AVEM NEVOIE DE PSALTIRE! Candela Rugul Aprins in Postul cel Mare

  1. Pingback: PAN-ISTERIA COVID-2019 - o criza provocata si un razboi psihologic, ca PAS NECESAR SPRE DICTATURA A "STATULUI GLOBAL"? Care este rolul OMS in aceasta afacere cu SANATATEA si FRICILE oamenilor? Dr. VASILE ASTARASTOAE: "Speriati de epidemie,
  2. Pingback: PREASFINTITUL MACARIE despre reactia duhovniceasca la CRIZA CORONAVIRUSULUI – MESAJ IMPORTANT DE INCURAJARE SI INTARIRE in credinta si dragoste in ZILE DE CERNERE: “In vremuri de incercare trebuie SA STRANGEM RANDURILE. Orice s-ar intampla, no
  3. Pingback: “Ne-a mai dat Dumnezeu un Post. Încă o șansă…”. CARE ESTE CAUZA DUHULUI ANTIHRISTIC CARE RĂZBOIEȘTE BISERICA? | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: RUGACIUNI SPECIALE PENTRU VREMEA DE EPIDEMIE! Cele mai puternice si mai… adevarate in continut RUGACIUNI DE POCAINTA pentru izbavirea de plaga CORONAVIRUSULUI: “Opreste bataia cea pe dreptate adusă asupra noastra…” | Cuvântul Ort
  5. Pingback: PRIVEGHERE IN SFANTUL MUNTE si RECOMANDARI DE IMPREUNA-RUGACIUNE pentru izbavirea de nenorocirea abatuta peste lume si Biserica - Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: PĂRINTELE GH. HOLBEA în dialog cu Pr. Bogdan Florin VLAICU, Pr. Ciprian GRĂDINARIU, Arhim. Mihail STANCIU și alții despre SFINȚII ÎNCHISORILOR și ACTUALITATEA rezistenței lor împotriva totalitarismului comunist, dar și despre „CEZAR”, COVID
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate