TRISTETEA SI AKEDIA: cauze, manifestari, terapeutica duhovniceasca (Jean-Claude Larchet)

20-08-2011 Sublinieri

1. Tristetea si akedia

Tristetea si akedia sunt doua patimi sau boli spiritu­ale indelung cercetate de ascetica crestina, si felul tamaduirii lor a fost cu multa intelepciune cugetat. Ceea ce se numeste astazi depresie tine in mare masura de aceste doua boli spirituale si de aceea pentru ea e potrivita in foarte multe cazuri terapeutica duhovniceasca.

A. Tristetea (lype), dincolo de ceea ce arata insasi cuvantul, este o stare a sufletului caracterizata prin descurajare, slabiciune (astenie), greutate si durere sufleteasca, de mahnire, lancezeala, apasare a sufletului, insotite cel mai adesea de neliniste si chiar spaima.

Aceasta stare poate avea cauze multiple, dar este intotdeauna o reactie patologica a puterii irascibile (thymos) sau a puterii de a dori a sufletului (epithymia, epithymetikon, epithymeike dynamis), fìind in primul caz o urmare a maniei (orge), iar in al doilea, o urmare a neimplinirii unei dorinte. Ea poate fì iscata in suflet si de lucrarea nemijlocita a demonilor sau se iveste aparent fara nici o pricina.

Sa examinam in detaliu aceste etiologii.

1. Parintii au remarcat ca in general tristetea vine din neimplinirea unei dorinte trupesti sau dintr-o nadejde inselata. Placerea fìind legata de dorinta, putem spune, urmand lui Evagrie Ponticul, ca

“tristetea este lipsirea de o placere prezenta sau nadajduita”.

Ca rezultat al neimplinirii unei dorinte trupesti – in sensul larg al termenului de trupesc, ca antonim al lui “spiritual” – si al lipsirii de placerea legata de ea, tristetea vadeste alipirea celui stapanit de ea de bunurile mate­riale, de valorile acestei lumi. De aceea adesea tristetea este provocata de pierderea unui bun material sau de orice neplacere de acest fel. Tristetea poate fì iscata si de poftirea nepotolita a bunurilor altuia, fìe ele materiale, intelectuale, morale sau spirituale. Ea poate fì de asemenea pricinuita de setea dupa onoruri, care nu si-a aflat saturarea, fìind in acest caz le­gata de slava desarta si de mandrie.

Tristetea insa nu se naste numai din neimplinirea dorintei dupa un lucru anume; vine si dintr-o nemultumire mai cuprinzatoare, din sentimentul de viata neimplinita, care arata ca tainicele dorinte ale sufletului – al caror talc adevarat nu intotdeauna il pricepe omul – n-au fost pe deplin ostoite. Tristetea de acest soi da nastere, pe plan psihologic, la ceea ce se numeste indeobste depresie.

2. Parintii spun ca, in al doilea rand, tristetea vine din manie, indeosebi din dorinta de razbunare neimplinita. Chiar daca uneori e adusa de sentimentul ca prea ne-am maniat pentru un nimic, cel mai adesea, dimpotriva, omul se intristeaza ca nu s-a maniat pe cat se cuvenea, ca n-a dat pe fata tot focul din inima lui si nu L-a ranit, asa cum voia, pe cel spre care s-a pornit cu manie. Jignirile isca si ele tristetea.

In aproape toate aceste cazuri, patima aceasta arata alipire de sine, e legata de slava desarta si de mandrie, ca si mania, de altfel, care o naste. Face vadita reactia eului frustrat in dorinta sa de afìrmare, pretuit mai putin decat crede el ca i se cuvine. Ranchiuna, de care e adeseori legata tristetea, se naste tocmai din mandria ranita, iar mania, care-i si ea izvor al tristetii, de multe ori e semnul dorintei de a redobandi pretuirea celorlalti si stima de sine. Tristetea apare atunci ca expresie a sentimentului de esec sau de neputinta pe care-l incearca eul in aceasta tentativa a sa de reabilitare de sine.

3. Se poate ca pricina tristetii sa ramana nestiuta, si de aceea sa para lipsita de motiv.

„Cateodata – scrie Sfantul Ioan Casian -, chiar fara sa existe un motiv ca­re sa ne pricinuiasca aceasta cadere […], suntem apasati de o neasteptata tristete.”

Atunci limita dintre acest soi de tristete si patima akediei, despre care vom vorbi mai jos, este foarte vaga.

4. Parintii spun ca diavolii isi au si ei partea lor de lu­crare in nasterea, dezvoltarea si staruirea tristetii. Triste­tea sufletului este de altfel unul dintre efectele imediate ale lucrarii diavolesti. Putem spune si invers, ca orice sta­re de tristete a sufletului este intotdeauna semnul unei lucrari dracesti, de mai mare sau mai mica amploare.

Chiar daca evenimentele exterioare pot isca si motiva tristetea, trebuie sa subliniem ca in realitate nu ele sunt adevarata ei pricina; sunt numai prilejuri, nu cauza, care se afla numai si numai in sufletul omului, mai precis in atitudinea pe care o are fata de evenimentele exterioare, ca si fata de sine insusi. Chiar atunci cand demonii sunt cei care isca si intretin starea de tristete, ei pot sa faca lucrul acesta pentru ca afla in suflet un teren favorabil si benefìciaza de o anumita participare – mai mult sau mai putin constienta – a vointei omului. Adesea tristetea e in suflet mai inainte de a se repezi diavolii asupra lui, ei nefacand altceva decat sa sporeasca patima.

Patima tristetii poate lua forma extrema a deznadejdii (apognosis). Este una dintre cele mai grave manifestari ale ei. Potrivit Parintilor, Satana are un mare rol in nasterea deznadejdii si poate aduce sufletului, prin mijlocirea acestei stari, mari nenorociri. Intr-adevar, intr-o asemenea sta­re, omul isi pierde nadejdea in Dumnezeu si prin urmare se separa de El. In felul acesta, el lasa camp liber de actiune demonilor si e sortit mortii spirituale. Sfantul Pavel spune ca

intristarea lumii aduce moarte (II Cor. 7, 10).

Sursa de moarte spirituala, deznadejdea, il poate face pe om sa-si curme viata trupeasca; facandu-l sa nu mai astepte nimic de la viata, ii pune in suflet gandul sa-si puna capat zilelor si-l mana la implinirea lui.

Efectele patologice ale tristetii sunt mari si de temut. In afara de faptul ca naste in suflet inevitabil dezna­dejdea si nenorocitele ei urmari, de e lasata sa sporeasca, aceasta patima produce de la primele ei manifestari ati­tudini patimase, ca rautatea fata de oameni, ranchiuna, acreala, amaraciunea, pomenirea raului, nerabdarea. In felul acesta, ea perturba grav relatiile omului cu seme­nii sai.

Ca toate celelalte parimi, ea intuneca sufletul, orbeste mintea si reduce considerabil puterea ei de discernamant. Unul dintre efectele specifice este ingreunarea sufletului. Ea produce de altfel in intreg omul o stare de astenie si moleseala, il face fricos si-i paralizeaza activitatea.


B. Akedia se invecineaza atat de mult cu tristetea, incat traditia ascetica apuseana, urmand Sfantului Grigorie cel Mare, le socoteste una si aceeasi patima. Traditia ascetica rasariteana insa le deosebeste, si pe drept. Termenul grec akedia a fost preluat in latina sub for­ma acedia. Este greu sa i se dea o traducere in acelasi timp simpla si completa; termenii „lene” si „plictis”, prin care este adesea redat in limbile moderne, nu exprima decat in parte realitatea complexa desemnata de el. Akedia este si lene, si plictis, dar si sila de viata, toropeala, descurajare, lehamite, nepasare, somnolenta, dormitare, ingreunare a trupului si a sufletului care-l mana pe om la somn, chiar daca nu s-a ostenit cu nimic.

Este in akedie o nemultumire de tot si de toate. Celui stapanit de ea nimic nu-i mai trebuie, nimic nu-i mai place, toate ii par searbade si plicticoase, iar viata lipsita de rost. Ca si starile dinainte, si aceasta are pe plan psihic caracteristicile depresiei. O alta trasatura a akediei, legata de cele preceden­te in masura in care astfel se cauta in mod inconstient compensarea acelora, este aceea ca il face pe om instabil din punct de vedere fìzic si psihic. Facilitatile sale sunt inconstante; mintea, incapabila sa se fìxeze pe ceva anume, trece de la un obiect la altul. De e singur, nu suporta sa ramana in locul in care se afla; patima il mana sa iasa si sa bantuie dintr-un loc in altul. Adesea ajunge pribeag si vagabond. Cauta cu orice pret intalnirea cu ceilalti oameni, sub cuvant de trebuinta, chiar daca e lipsita de orice rost. Legaturile sale cu semenii sunt de aceea usuratice, intretinute prin vorbire desarta si duh iscoditor.

Akedia starneste in sufletul celui imbolnavit de ea o mare si statornica sila de locul unde ii e dat sa vietuiasca, nascoceste pricini de nemultumire si-l amageste cu gandul ca in alta parte i-ar fi mult mai bine. Il face sa tanjeasca dupa meleaguri straine, in care tot ce-i lipseste e, dupa cum socoate, lesne de aflat. Tot akedia il face sa-si lase treburile – mai cu seama munca sa, care nu-i adu­ce nici o bucurie – si sa caute altele, mai placute si mai atragatoare si care sa-l faca in fine fericit… Trebuie sa observam insa ca in anumite cazuri ake­dia nu da nastere unor astfel de factori compensatori, ci e insotita de o inchidere totala in sine, de sila pentru tot ce inseamna activitate si miscare si de refuzul oricarui contact cu exteriorul, factorii de inertie si de inapetenta fìind mai puternici.

Oricare ar fi ele, starile legate de akedie sunt insotite de neliniste si anxietate, care, alaturi de sila, sunt caracteristicile fundamentale ale acestei patimi. Ceea ce distinge esential akedia de tristete este faptul ca ea nu-i motivata de nimic precis, ca „mintea e tulburata fara pricina”, cum spune Sfàntul Ioan Casian. Dar faptul ca ea nu are motiv nu inseamna ca nu are cauza. Potrivit Parintilor, akedia are o etiologie preponderent demoniaca. Pentru a putea actiona, are insa nevoie de un teren prielnic, pe care il ofera mai ales sufletul iubitor de placeri si cel stapanit de tristete.

Principalul efect patologie al akediei este intunecarea intregului suflet (ca si in cazul tristetii): mintea e cuprinsa de intuneric si orbita, sufletul invaluit in tenebre. Ratiunea isi pierde puterea de discernamant si justa cunoastere a realitatii. Parintii au constatat ca akedia, care este „molesire a sufletului” si „lancezeala a mintii”, naste golul inimii, il face pe om delasator in toate si fricos. Daca se insoteste cu tristetea, o sporeste, si asa mana usor la deznadejde. Grabnica maniere a celui stapanit de ea este o alta bine stiuta urmare a ei.

Terapeutica duhovniceasca a tristetii variaza potrivit cauzelor ei.

1. Prima cauza posibila a tristetii este lipsirea de o placere prezenta sau dorita si deci, fundamental, pierderea unui bun material, neimplinirea unei dorinte sau dezamagirea legata de o nadejde trupeasca. In cazul unei astfel de etiologii, tratarea tristetii implica esential renuntarea la dorinte si placeri „trupesti” si, legat de aceasta, detasarea fata de „bunurile” materiale, mergand pana la dispretuirea lor totala. Cum orice patima are la radacina ei o dorinta trupeasca de placere a simturilor, e de la sine inteles ca tamaduirea tristetii este legata de tamaduirea celorlalte patimi.

Omul supus carnii doreste cu ardoare nu numai bunuri materiale, ci si onorurile si slava omeneasca, si atunci cand am analizat patima tristetii am aratat le­gatura stransa pe care o are ea cu patima slavei desar­te, dezamagirile legate de neprimirea onorurilor visate si a slavei de la oameni fìind o cauza frecventa a tristetii, atat pentru cei care le au si ravnesc altele mai mari, cat si pentru cei care-si viseaza sa li se stie numele. In acest caz, lecuirea de tristete se face prin dispretuirea slavei de la oameni si a cinstirilor lumesti sau, si mai bine, prin deplina nepasare fata de ele, fìe ca ai parte de ele, fie ca esti lipsit.

2. O a doua cauza esentiala a tristetii este mania, fie ca simpla urmare a ei, fie ca urmare a unei jigniri, luand in acest caz forma ranchiunii. In oricare dintre aceste cazuri, se cuvine sa iertam pe cei ce ne-a jignit, sa lasam deoparte supararea si sa dam dovada de bunavointa si iubire.

Decat sa-l invinuim pe cei care ne-a jignit, mai degraba sa ne invinuim pe noi insine, recunoscand ca suntem vrednici sa induram batjocuri pentru pacatele noastre si ca poate chiar noi l-am starnit pe celalalt prin vreun cuvant sau gest nesocotit.

3. Pe langa tristetea ale carei pricini sunt stiute, exista, dupa cum am vazut, si o tristete fara de pricina, ivita in suflet fara motiv vadit. Pentru o astfel de tristete nu este un leac anume, ci e nevoie de o terapeutica generala, ca­re de altfel completeaza tratamentele indicate in cazul ce­lorlalte forme de tristete despre care am vorbit mai sus. E important ca omul stapanit de tristete sa nu se inchida in sine, sporindu-si astfel boala, ci sa-si deschida sufletul, sa-si descopere cugetele unui duhovnic iscusit, sa vorbeasca cu el despre suferinta sa. Asa scapa de gandurile negre si primeste prin cuvantul aceluia o mangiere pe care nimeni altul nu i-o poate da.

Potrivit Parintilor, leacul de capetenie al tristetii, oricare i-ar fi pricinile, este rugaciunea. Batranii spun, din cercarea lucrului, ca psalmodia alunga mai cu seama tristetea adusa sufletului de demoni, si ca rugaciunea inimii, lucrata cu luare-aminte si trezvie, este cel mai bun leac pentru orice soi de tristete. Pentru tamaduirea akediei, care, dupa cum am vazut, vatama toate puterile sufletului fi pune in lucrare mai toa­te patimile, e nevoie de un tratament duhovnicesc divers.

Mai intai, boala trebuie scoasa la iveala si reperata ca atare, pentru ca, neavand pricini anume, ramane adesea nestiuta si de neinteles, cu atat mai mult cu cat are adesea drept efect orbirea mintii si intunecarea sufletului. De aceea Sfantul Ioan Casian spune ca acela care vrea sa stinga aceasta patima din sufletul sau trebuie „s-o smulga grabnic din ascunzisurile inimii”.

Cand akedia se manifesta sub forma somnolentei, omul trebuie sa se impotriveasca si sa nu cedeze somnului si ingreunarii, si sa-si vada de treburile sale. Orice chip ar lua, dupa cum spune Sfantul Ioan Casian, „experienta arata ca de ispita akediei nu scapam prin fuga, ci numai impotrivindu-ne”. Impotrivirea fata de patima nu da niciodata roade pe data. Biruinta asupra akediei presupune o lupta lunga si sustinuta. De aceea lecuirea ei cere mai inti de toate rabdare si staruinta. Virtutea rabdarii apare de altfel drept principalul leac al acestei patimi.

Nadejdea este si ea un alt leac bun, alaturi de rabda­re. Nu-i vorba doar de nadejdea ca mai devreme sau mai tarziu vei fi izbavit de patima si iti vei afla odihna, ci de nadejdea in bunatatile ce vor sa fie, care, dupa cum spu­ne Sfantul Ioan Scararul, „aduce la judecata” aceasta pa­tima si „o omoara cu desavarsire”.


Un al treilea leac este pocainta, plansul (penthos) si strapungerea inimii (katanyxis).

Frica de Dumnezeu este si ea un antidot puternic contra acestei patimi; „nimic nu poate alunga asa de mult trandavia ca frica de Dumnezeu”, spune Sfantul Ioan Scararul.

Printre leacurile prescrise de Parinti este si lucrul mainilor (Sfàntul Ioan Casian mai ales lauda mult fo­loasele muncii). Cu adevarat, munca il fereste pe om de plictis, de nestatornicie, de moleseala si somnolenta, stari specifice acestei patimi. Ea il deprinde pe om cu staruinta, cu sederea intr-un loc, cu indurarea greului, cu luarea-aminte, insusiri pe care le cere viata duhovniceasca si pe care akedia voieste sa le surpe. Munca se impotriveste direct lenei, unul dintre chipurile akediei si izvor al multor rele.

Rugaciunea, in fine, este cel mai bun si mai potrivit leac pentru akedie, pentru ca de boala aceasta nu se izbaveste omul deplin decat prin harul lui Dumnezeu, ca­re e rodul rugaciunii. In lipsa rugaciunii, toate celelalte leacuri aduc o slaba alinare, si numai de la ea isi iau puterea lucratoare. De aceea lupta cu aceasta patima, taria in fata ei, rabdarea, nadejdea, plansul inimii, aducerea aminte de moarte, lucrul mainilor, toate trebuie insotite de rugaciune, care le intemeiaza in Dumnezeu si face sa nu mai fie simple stradanii omenesti.

Chiar daca in mod frecvent aflam o legatura intre starile depresive si tristete si akedie, lucrurile nu trebu­ie privite ingust si strict. Caci, pe de o parte, aceste stari pot fi legate de factori spirituali care depasesc cadrul tristetii si akediei ca patimi si, pe de alta parte, depresia poate avea cauze corporale sau somatice.

Unul dintre astfel de alti factori spirituali care intervin in depresii este acela al sensului pe care omul il da existentei sale. In domeniul psihoterapiei, acest fapt a fost in mod deosebit subliniat de curentul califìcat drept „psihanaliza existentiala”.

Un alt factor important este natura atasamentului pe care omul il are fata de sine, de semeni si de realitatile acestei lumi.

Un al treilea factor este natura relatiei omului cu aproapele.

Un al patrulea, valoarea pe care gandeste omul ca o are in propriii sai ochi si ai altora.

Al cincilea este legat de constiinta unei vinovatii proprii.

Analiza dezvoltata de Parinti pe aceste teme inlesneste aprofundarea intelegerii lor, iar felul de vietuire duhovniceasca pe care il recomanda ei da unele solutii care permit, daca nu vindecarea deplina, cel putin ameliorarea unui numar de stari depresive sau prevenirea lor. In vietuirea cu adevarat crestineasca, omului ii este dat sa cunoasca si sa experieze adevaratul sens al vietii sale, care nu-i iluzoriu, nici inselator, amagitor si dezamagitor, nici cale spre moarte, pentru ca ii e dat de Cel ce este Logosul Insusi (altfel spus ratiunea de a fi, in du­blu sens, de obarsie si capat – si deci ratiune a sensului- fiecarei fapturi), de Cel care a spus: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata (In 14, 6).

Vietuirea duhovniceasca il ajuta pe om, prin lupta cu patimile, sa se desprinda din alipirile sale desarte, amagitoare si pricinuitoare de boala, fìe de propria-i persoana, fìe de ceilalti, fìe de lucrurile lumesti, si sa puna in locul lor, prin lucrarea virtutilor, iubirea de Dumnezeu, de sine si de aproapele, in Domnul, si iubirea celor duhovnicesti, neinselatoare si cu neputinta de rapit. Caci numai prin iubirea si virtutile care-i sunt date se pot stabili legaturi nevatamatoare cu semenii, ferite de teama, de neliniste ori de vrajmasie. Iubirea si rugaciunea il incredinteaza tainic pe om ca Dumnezeu il iubeste, ca e de mare pret in ochii Lui si de neinlocuit, si pretuirea Sa covarseste cinstirile omenesti.

Smerenia si pocainta il ajuta sa-si vada limpede locul si rostul sau pe lume, ca nici sa se inalte, nici sa se osandeasca pe sine pentru inchipuite greseli. Prin Taina Spovedaniei primeste iertarea lui Dumnezeu si curatirea pacatelor in chip adeverit, afla pacea launtrica si pune bun inceput vietii sale.

In fine, credinta si nadejdea il apara pe om de infricosata deznadejde care duce la moarte, si in cele mai grele imprejurari sa nu se scarbeasca de viata pe care Ziditorul sau i-a dat-o si sa-si pastreze credinta in Dumne­zeu, asteptand mantuirea adusa de Hristos tuturor oamenilor, pana la unul, pentru care a si primit sa patimeasca El Insusi in trup.

Aceste cateva consideratii dintre multe altele posibile arata ca solutia pentru starile depresive care implica cauze spirituale nu rezida numai in vindecarea de tristete sau de akedie, ci intr-o terapeutica duhovniceasca globala, care cere lupta cu toate patimile – toate legate intre ele – si, totodata, implinirea tuturor virtutilor. Se vede asadar o data mai mult ca tamaduirea unei boli psihice legate de o boala spirituala nu poate fi rodul unei tera­peutici partiale, ci tine de ansamblul vietii ascetice, care, la randul ei, nu poate fi despartita de viata Bisericii.

(din: Jean-Claude Larchet, Inconstientul spiritual sau Adancul nestiut al inimii, Editura Sophia, Bucuresti, 2009)

 

Legaturi:

*

***


Categorii

Ce este pacatul?, Intristarea, deznadejdea, Jean-Claude Larchet, Psihologie si psihoterapie duhovniceasca, Razboiul nevazut

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

39 Commentarii la “TRISTETEA SI AKEDIA: cauze, manifestari, terapeutica duhovniceasca (Jean-Claude Larchet)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Ce anavoie mi-i parcursul
  Prin Adevăr spre înviere,
  Când pocăinţa nu-i curată
  Şi ruga nu mi-i cu putere.

  Când mila pentru mine, taie
  Mereu (şi mult) din pocăinţă
  Și trupul lacom de păcate
  Mă duce-n rău şi-n necredinţă.

  Iar când ispitele plăcerii
  M’au prăbușit prin desfătare
  În bucurii nelegiute
  În pofte iuţi și-n nerăbdare,

  Simt întunericul căderii
  Cu desnădejde, cu durere,
  Şi strig spre Tine Domnul milei,
  (Căci frica morţi’mi dă putere).

  Findcă nimic nu pot obţine,
  -Din bunătăţile-Ţi divine -.
  Nimic nu pot păzi Iisuse
  Pe’această lume fără Tine.

  Nici un efort n’aduce roadă
  Şi nici o faptă bucurie,
  Nici un cuvânt nu-mi dă putere
  Şi nici o pază, curăţie.

  Trufia omenească-mi fură
  Întregul rod al celor bune
  Și din durerea ne’mplinirii
  Doar Tu mă scoti, prin rugăciune.

  Tu-mi curăţești întreg lăuntru
  Și mă’mputernicești în Har
  Prin spovedanie și “hrana”
  Otidoxiei, din altar.

  Când ars de dorul curăţiei
  Î-mi plâng amarul neputinţii
  Tu-mi dai nădejdea mântuirii
  Şi pilda ce-au lăsat-o sfinţii

  Și mă cobori în mine însumi
  Prin sfinţitoarea umilinţă,
  Să-mi văd şi să-mi cunosc lăuntru
  Cum se renaște în credinţă

  Și’n bucuria învierii
  Mi-arăţi cât eşti de bun şi sfânt
  Că-mi dai să-ţi simt dumnezeirea
  Încă de’aici, de pe pământ.

 2. Furtuna’ntunecă tot cerul.
  Totu-i în clocot de cazan
  Şi valuri’nalte cît un munte,
  Cresc şi se-afundă în ocean.

  E noapte de apocalipsă.
  Urgia urlă ca nebună,
  Corabia acum s’afundă,
  Acum i’ntoarsă de furtună,

  Cinci mateloţi într-o clipită,
  Au fost de valuri înghiţiţi.
  Cârma s-a frânt pe jumătate
  Şi mateloţii’s îngroziţi.

  A patra noapte’i pe sfârşite,
  Văzduhu-i negru ca mormântul,
  Oceanul urlă, cocoteşte,
  În vuietul ce-l poartă vântul.

  Oameni’s storşi şi de nădejde
  Şi cred că nu e cu putinţă,
  Să-şi scape vieţile şi vasul
  Şi să mai lupte cu credinţă.

  Ba chiar şi însăși căpitanul
  Crede că totul s-a sfîrşit
  Şi stă pe punte-n deznădejde
  De vânt şi valuri îngrozit.

  Vasul trozneşte, geme, urcă
  Şi iar s’afundă, iar coboară,
  Valuri îngit întraga punte,
  Şi disperarea îl doboară.

  Deodat’un fulger taie cerul
  Şi în lumina-i de-o clipită,
  Vede pe-o mică balustradă
  O rândunică vlăguită.

  Uimit nu-şi lămureşte gîndul
  Când sub alt fulger vede iar
  Zeci…,mii de rândunele ,
  Ce merg cu ei’n acest calvar.

  Plin de ruşine-o ia la pieptu-i
  Cu dragoste şi cu căinţă,
  Pe’această mică vietate
  Cu-atâta forţă de credinţă.

  Coboară’apoi şi îşi adună
  În grabă’ntregul echipaj,
  Şi le vorbeşte printre lacrimi
  Despre credinţă şi curaj.

  – Priviţi, o fraţii mei minunea
  Întruchipată-n rândunică
  Cum a’nfruntat şi’nfruntă moartea
  Pe vasul nostru fără frică.

  Prinse de cabluri şi parâme
  În frig şi-n clocotul de ape,
  Cred luptă şi îndură
  Şi sunt convinse c’au să scape.

  Nu au nici mijloacele noastre,
  Nici mintea noastră, nici ştiinţă
  Dar au voinţă neclintită
  Şi-o lege ce-o ţin cu credinţă.

  Priviţi ce mică-i şi fragilă
  Şi’nfruntă marea ca şi noi
  Numai cu ce-a lăsat-o Domnul
  Iar noi ne plângem în nevoi.

  Avem şi vas avem şi minte,
  Avem un suflet şi-o credinţă.
  Dar unde e curajul nostru
  Şi oare ce-i cu neputinţă ?

  Iată o mică zburătoare
  Crede şi luptă pentru bine,
  ,,C-o inimă şi două aripi’’
  Şi-acum ne face de ruşine.

  Veniţi pe punte, sus în valuri
  Şi ve-ţi vedea lupta pe viu,
  De ce nu mai avem credinţă
  Şi ne gândim doar la sicriu ?

  Ele în valuri şi-n urgie
  Se luptă aprig pentru viaţă.
  Noi am căzut în desnădejde
  Iar ele-s pline de speranţă.

  E cu putinţă ca noi oameni
  Să ne’afundăm în disperare
  Fără curaj fără credinţă,
  Fără nădejdea de salvare ?

  Unde-i dârzenia credinţei
  Şi lupta noastră fără frică ?
  Iată ne face de ruşine
  Această mică rândunică.

  Hai deci să înfruntăm urgia
  Şi să luptăm cu demnitate
  Cu înzestrarea din’lăuntru
  Şi cu credinţă pân’la moarte.

 3. Foarte interesant! Foarte exactă sinteza făcută de Jean-Claude Larchet, un alt convertit la ortodoxie.
  „Tristeţea … vine şi dintr-o nemulţumire mai cuprinzătoare, din sentimentul de viaţă neîmplinită, care arată că tainicele dorinţe ale sufletului – al căror tâlc adevărat nu întotdeauna îl pricepe omul – n-au fost pe deplin ostoite. Tristeţea de acest soi dă naştere, pe plan psihologic, la ceea ce se numeşte îndeobşte depresie”. Iată o descriere foarte reală a depresiei, care cuprinde tot mai mulţi oameni, inclusiv creştini, în zilele noastre.
  „Chiar dacă uneori e adusă de sentimentul că prea ne-am mâniat pentru un nimic, cel mai adesea, dimpotrivă, omul se întristează ca nu s-a mâniat pe cât se cuvenea, că n-a dat pe faţă tot focul din inima lui şi nu L-a rănit, aşa cum voia, pe cel spre care s-a pornit cu mânie. Jignirile iscă şi ele tristetea”. De multe ori în zelul nostru de a ne arăta dreptatea jignim la greu pe ceilalţi, liniştindu-ne apoi că am făcut ceea ce trebuie, şi cele bineplăcute lui Dumnezeu. Cum putem spera ca dreptatea noastră să ajungă la inima celuilalt? Cât de altruişti suntem dacă procedăm aşa? Îl iubim cu adevărat pe cel de lângă noi, sau ne amăgim.
  „ În aproape toate aceste cazuri, patima aceasta arată alipire de sine, e legată de slava deşartă şi de mândrie, ca şi mânia, de altfel, care o naşte. Face vădita reacţia eului frustrat în dorinţa sa de afìrmare, preţuit mai puţin decât crede el că i se cuvine. Ranchiuna, de care e adeseori legată tristeţea, se naşte tocmai din mândria rănită, iar mânia, care-i şi ea izvor al tristeţii, de multe ori e semnul dorinţei de a redobândi preţuirea celorlalţi şi stima de sine. Tristeţea apare atunci ca expresie a sentimentului de eşec sau de neputinţă pe care-l încearcă eul în această tentativă a sa de reabilitare de sine”. Iată câte incoveniente atrage după sine tristeţea pe care adeseori o provocăm altora, nevoit dar mai ales voit: alipirea de sine, slava deşartă, egoismul, mânia, ranchiuna, mândia rănită, mânia, neputinţa. Mi-o spun în primul rând mie că bine ar fi să ne arătăm dreptatea fără a jigni pe cel de lângă noi, pentru că ne putem face vinovaţi de întristarea acestuia şi de toate cele ce decurg de aici. Şi asta mai ales când jignim pe altul pentru chestiuni imaginare. Cum mai „dregem” apoi busuiocul? Putem să explicăm punctul nostru de vedere fără patimă, fără a-l impune ca pe o regulă generală. Putem să-l prezentăm ca pe o temă la care celălalt ar putea reflecta şi dedeuce mai apoi propiile sale concluzii. Dacă există bunăvoinţă oamenii pot încerca să aibă un dialog între ei, chiar şi având puncte de vedere diferite, fără însă a se jigni şi întrista reciproc.

 4. Multumesc, Antuza 🙂 Tocmai ai raspuns unor probleme ale mele personale legate de felul in care comunic cu anumite persoane putin mai dificile, credeam eu. Insa acum vad, in lumina acestui articol si al observatiilor tale, ca dificila sunt eu insami.

  Dumnezeu sa-ti dea sanatate si veselie in inima si tie si celor care ne ofera aceste picaturi de miere sufleteasca zilnic 🙂
  Cu gandurile cele mai calde!!

 5. a* observatiilor… graba… 😀

 6. Articolul a cazut exact cand eram mai cazuta in depresie si m-am regasit in el ca-ntr-o oglinda.

 7. Anonyma,

  mă bucur că ai găsit câteva “picături de miere” în cele scrise de mine. Erau izvorâte mai curând din amărăciune. Chiar mă gândeam dacă am făcut bine că le-am scis…
  Într-adevăr e greu cu comunicarea între oameni. E greu să te faci bine înţeles …
  Şi eu îţi transmit gândurile mele cele mai bune. 🙂

 8. Gabriel Bunge are o carte despre Akedie in viziunea lui Evagrie Ponticul (Ed Deisis)

  thumos sau thymos ? cred ca cineva care stie greaca ne poate ajuta

 9. Akedia si tamaduirea ei
  Sursa: “Terapeutica bolilor spirituale” de Jean-Claude Larchet
  http://corortodox.blogspot.com/2010/09/este-akedia-akedia-se-inrudeste-cu.html

 10. θυμος, thymos

 11. Despre tristete , tristetea sufletului, cum apare ea? Atunci cand esti tanar si simti ca esti leu, sau Prometeu, ce lupta pentru a schimba aceasta lume. Gandesti, traiesti, conversand cu clasicii, iti vin ideile curgand ca un izvor. Cercetezi antropologia si istoria universala, deja te simti un mic Napoleon, conducand armata catre victorie. Strabon si Tucidide iti descriu minunat o lume a vitejilor, iar Plutarh maiestos in ale sale vieti paralele, in care ne spune cum Alexandru Macedon tinea Iliada sub perna, nedespartit de ea. Avantul tineresc iti imple cugetul, gasind ca si Napoleon lumea prea mica pentru tine.
  Totul e legat in lumea asta si nimic nu-i intamplare, tu trebuia sa stii, sa aflii minunatele comori culturale universale si sa te scufunzi in ele, ca mai apoi, sa simti cum esti vulnerabil in fata a doi ochi albastri si stralucitori, in fata surasului ca de foc. Nicodata nu ai simtit o privire mai arzatoare ca acum. Imbracata in alb, stralucind, surazand, te simti pierdut, si numai iti doresti nimic altceva, ea e dumnezeul tau, a pus stapanirea asupra ta, si fara putere aleri catre acele raze stralucitoare, dar si ucigatoare.
  Cum oare poti lupta cu asemenea putere ce atrage chiar si sorii de pe cer? Cazut fiind la pamant , indreptandu-te pe fiece zi catre locuinta mortilor, caci numai crezi in nimic, ci doar in steaua, ce azi e , iar maine nu-i. Zilele sint triste, noptile pline de dor, de un dor nebun si arzator. Cine sa te mai salveze? Cand steaua tot mai indepartata e? Dar atunci cand totul parea pierdut Lumina adevarata ti se arata si realizezi ca tot ce ai trait a fost doar o palida lumina. Caci aceasta nimic nu se poate compara:lumina Lui Hristos.

 12. @Rafael!

  Nostalgia dupa cea ce-a fost SI numai este, dupa ceea ce ar fi putut sa fie DAR nu este, arata vremelnicia vremurilor prin sfarsitul timpului pentru orice aflat sub soare – cum zice Ecleziastul – este vreme de iubit, vreme de fugit de imbratisare, vreme de trait, vreme de murit…

  -“adu-ti aminte de cele din urma ale tale si-n veac nu vei gresii” iar daca esti biruit in iubire de o faptura aproape ingereasca la chip dar vrei sa nu cazi in pacat cu ea, “inchipuieste-ti-o la 2m sub pamant s.r.l. dupa 40 de zile plina de toata putoare a 10 bude (zice Pr.Cleopa, nu eu!) si o sa-ti treaca cheful de ea”;

  -eu, una – recunosc! – singurul lucru care ma face sa ma gandesc CU ADEVARAT la vesnicie este atunci cand moare cineva – care era leu/paraleu – si dintr-o data, brusc… NU MAI ESTE!

  Pentru mine, MOARTEA este cel mai tare PROFESOR; cat de repede si scurt poti sarii parleazul ‘dincolo’!
  Iar acolo – ‘suprize, surprize’ nu alaturi de Andreea Marin (Banica) ci, ori alaturi de ingeri luminosi ori de cei intunecosi fiindca atunci te vezi gol cum ai iesit din pantecele maicii tale acoperit cu haina botezului care te arata asa cum ai avut credinta si faptele (bune sau rele)care au mers cu tine!

 13. Rafael,
  aceste suferinte fac parte din crucea noastra. Citeam intr-o carte a pr Filothei Faros despre ” Firea dragostei” urmatoarele : nu este mucenicie mai mare decat dragostea fara raspuns.
  Desigur, in lumea noastra schizoida, dragostea este adesea redusa la relatiile trupesti, de aici si mesaje puritaniste ca cele de mai sus, care fac referire la ” pacat”
  Dar va rog sa ma iertati ca am intervenit. Rafael, vroiam doar sa-ti spun ca mai sunt si altii ca tine. Dar sa avem nadeje, ca Hristos nu ne lasa.
  Doamne, iarta-ne.

 14. Rafael, mi-a placut mult comentariul tau, foarte frumos. Cel mai eficient medicament pentru acest gen de tristete este… timpul. Cu trecerea lui, toate estompeaza si la un moment dat amintirea inceteaza a mai fi dureroasa. Dar dragostea impartasita intre doua persoane credincioase se poate trai tot in Hristos. Nu se compara dragostea de oameni cu lumina iubirii Lui pentru noi, dar nici foarte departe nu ar trebui sa fie – “Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul.” Asadar, se poate.

  Magda, Par. Cleopa aici a fost cam dur, as indrazni sa nu fiu de acord cu el aici… 🙂
  Un om nu este doar trup, ca sa ti-l inchipui doar ca si cadavru, este si suflet. Nu avem de unde sa stim daca el se va mantui, ca sa ni-l inchipuim plin de “toata putoarea”. In fiecare om trebuie sa vedem pe Hristos, caci omul este dupa chipul Sau, in asta si consta in mare parte frumusetea sa, chiar daca mai cade in pacat. Inteleg intentia Parintelui Cleopa, de ce a spus acele lucruri, pentru a-l indeparta de pacat, dar mai bine… iubeste pacatosul si uraste (doar) pacatul. Iar daca esti biruit in iubire de o faptura si nu vrei sa cazi in pacat cu ea, exista si alta posibilitatea casatoriei (ca mirean).

  Si asa cum spuneai, frica de moarte si de ce vom avea de patimit dincolo, daca suntem constienti de consecintele faptelor noastre, ne poate opri de la caderea in pacate de moarte.

  Referitor la tristete, daca ne gasim in Hristos, tristetea (din dragoste mai ales, caci aceasta e mai grea), mai ales in momente mai apasatoare, de mare tristete, ne va fi mangaiata de El si ducem mai usor suferinta. Eu am remarcat ca, de cate ori ma simteam doborata de durere si intristare, primeam un ajutor de la Dumnezeu, o pace si o alinare sufleteasca care se aseza peste lacrimi si suspine, o binecuvantata mangaiere. Cu adevarat, in momentele cele mai grele ale noastre, Dumnezeu ne tine in bratele Sale si nu ne lasa singuri…

  Potrivit Parintilor, leacul de capetenie al tristetii, oricare i-ar fi pricinile, este rugaciunea.
  (…)
  Un al treilea leac este pocainta, plansul (penthos) si strapungerea inimii (katanyxis).

  Asa este, pe langa credinta si nadejde, pe care trebuie sa le avem, plansul ajuta foarte mult caci in asemenea situatii avem destul “material” pentru lacrimi, iar lacrimile din inima impreuna cu rugaciunea se inalta rapid catre Dumnezeu si Sfintii Sai, iar ajutorul nu intarzie niciodata sa apara.
  Eu de ex. cand mai am astfel de stari de tristete (cu sau fara motiv), citesc Acatistul Maicii Domnului “Potoleste intristarile noastre”. Ajuta foarte mult, caci Maica Domnului este grabnic ajutatoare (recomand oricui sa il citeasca cand trece prin asemenea incercari).

  http://ortodoxia.md/rugaciuni-si-acatiste/73-acatiste-inchinate-unor-icoane-si-minuni/3887-acatistul-icoanei-maicii-domnului-qpotolete-intristrile-noastreq

 15. Foarte interesant,auzisem despre akedie,”spleen-ul” pricinuit de diavolul de la amiaza,insa nu asa detaliat.
  Si totusi,sunt oameni (credinciosi) peste care apasa tot felul de necazuri de-a lungul multor ani,ei se roaga,au credinta,lupta,muncesc din greu,insa ajung in mod obiectiv la un fel de scarba fata de situatiile si obstacolele pe care aceasta lume rasturnata le ridica mereu si mereu in fata lor.
  Si aici am gasit mult adevar in Scrisoarea Cuviosului Sofronie pe care Antuza a avut amabilitatea sa ne-o prezinte mai demult:
  “Greu este nouă să învinovăţim pe Dumnezeu şi să ne îndreptăţim pe noi înşine, dar iarăşi, nu este uşor să facem nici invers, ca prietenii lui Iov, care doreau să se facă apărătorii dreptăţii lui Dumnezeu, uitând de înfricoşatele chinuri prin care a trecut Iov”.
  Nu ca acesti oameni s-ar compara cu Iov,insa nu sunt ei mai rai decat altii.

 16. @Mirela
  “Parintele Cleopa aici a fost cam dur, as indrazni sa nu fiu de acord cu el aici…”
  (…) marii nostrii duhovnici vorbesc dintr-o enorma experienta si sub inspiratia Duhului Sfant. Sa nu mai spunem ca multe sfaturi sunt particulare…

 17. @ Mirela:

  Parintele Cleopa da un sfat (patristic si el) care sa ne ajute sa biruim iubirea de trup/iubirea trupeasca a cuiva, gandindu-ne ce va ajunge, in mod normal, trupul sau dupa moarte si putreziciune. E o metoda ascetica, practicata de calugari mai ales, de a birui poftele curviei. Nu este vorba decat despre trupul care “se intoarce in pamant”, nu despre suflet, aici si are sens pentru a constientiza desertaciunea frumusetii trupului.

 18. Da, daca era vorba de atractia pur fizica, pacatoasa. Dar respectivul citat facea referire la “o faptura ingereasca la CHIP”. Iar frumusetea chipului se datoreaza, dupa parerea mea, de cele mai multe ori sufletului, care este botezat in Hristos, aceasta asociere am facut-o eu cand am scris acele randuri. Parintele se referea, in contex, probabil doar la simpla frumusete fizica, care azi este maine nu mai este, fata de cea a sufletului care este vesnic, si sfatul sau era acela de a ravni la bunatatile vesnice, nu la cele trecatoare (cum sunt patimile trupesti).

 19. Mirela si Floarea,

  Eu va multumesc pentru aprecierile facute, eu am dorit sa scriu despre patimile unui suflet, care priveste la fiecare om asa cum e el, fara sa-l judece sau sa-l desconsidere. Dar oamenii, astazi, cauta sa insele si sa isi vanda aproapele. Cu cat cel care patimeste mai avitir, si va trece peste incercare, cu ajutorul Lui Dumnezeu, el se va intoarce la credinta adevarta.
  Astazi, fiecare credincios este de doua ori mai mult supus luptei cu patimile.
  Trebuie rabdare in aceatsa lupta si credinta, inarmati cu invatamintele Sfiintilor Parinti, constienti fiind de incercare, (…). Avand alaturi si pe marele duhovnic al poporului nostru, Iustn Pirvu, cel care prin rugaciuni , ne mai amana Dumnezeu suferintele care vor urma sa vie, numai ca noi, in ceasul al 11-lea sa ne trezim , si sa-I cerem ajutorul, Dumnezeu asta asteapta de la noi, doar sa batem la usa si ni se va deschide.

 20. @ Rafael:

  Am editat putin mesajul dvs., rugandu-va sa ne iertati, dar… nu va impartasim, din pacate, perceptia (totusi din afara). De ce? Fiindca are legatura, MARE legatura tocmai cu… “oamenii, astazi, cauta sa insele si sa isi vanda aproapele”. Totusi cu inselatorii si vanzatorii nu se poate unitate. Cu cei sinceri, cu siguranta. Sa deosebim duhurile si sa fim si intelepti… 🙂

 21. Pingback: Jean-Claude Larchet: DELIRUL, LIPSA DE IUBIRE, FALSA IUBIRE SI BOLILE PSIHICE
 22. Pingback: Parintele Cleopa (audio) despre DREPTUL IOV. Sfantul Ioan Gura de Aur (II) despre TIRANIA TRISTETII, RABDAREA BOLII si despre PARINTII NEPASATORI LA PACATELE COPIILOR -
 23. Pingback: JEAN-CLAUDE LARCHET – interviu despre tipuri de boli si terapeutica ortodoxa, catolicism si “globalizare religioasa”, Har si asceza, Traditie si actualitate -
 24. Pingback: Dmitri Avdeev: PSIHOTERAPIA – ABORDAREA ORTODOXA -
 25. Pingback: VIRGILIU GHEORGHE – conferinta video despre MECANISMELE DE MODELARE SI CONTROL AL IDENTITATII OMULUI CONTEMPORAN PRIN MASS-MEDIA - Recomandari
 26. Cum ar trebui sa ne comportam cu persoane cazute in akedie: nemultumit de tot si de toate, nestatornic,pribeag si vagabond,vorbarie desarta si duh iscoditor, nesincer/prefacut,invidios, sfaturi nu primesc.Este o solutie distantarea pt o perioada fata de acea persoana, nu de alta, dar te poti vatama si tu,fiind o persoana cu slabiciuni?

 27. @ achilina:

  Daca nu iti e sot, poate ca mai mult decat “pentru o perioada”… In orice caz, situatiile personale trebuie puse inaintea unui duhovnic.

 28. Pingback: Parintele Paisie Aghioritul despre ISPITELE SI GREUTATILE IN RUGACIUNE. Ce trebuie sa facem ca sa ne incalzim inimile si sa nu ne salbaticim duhovniceste? -
 29. Pingback: Studiu: persoanele religioase sunt mai ferite de riscul DEPRESIEI - Recomandari
 30. Pingback: SFANTUL ISAAC SIRUL despre incercarile duhovnicesti si mangaierile harului. SMERENIA BIRUIESTE DEZNADEJDEA COPLESITOARE: “Lipsa de curaj e maica chinului. Iar rabdarea e maica mangaierii“ -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Articole Recomandate

Carti recomandate