PARINTELE ARSENIE PAPACIOC DESPRE PROBLEMA ACTELOR CU CIP (31 august 2010): “Se face zgomot prea devreme si asta este in favoarea dusmanului”

6-09-2010 Sublinieri

Inregistrare VIDEO SI AUDIO realizata la 31 AUGUST 2010:

*

“Eu n-as primi asa ceva… Este o chestie personala

– Parintele Mihail: Problema actelor cu cip, care urmeaza sa vina, stim cu totii ca nu sunt bune…

– Parintele Arsenie: Parinte draga, mai intai [ca] se face zgomot prea devreme. Zgomotul asta este in favoarea dusmanului.Mi-a placut raspunsul Patriarhului Greciei: miroase a 666 in ce fac astilalti. Raspunsul meu e asta: eu n-as primi asa ceva.

– Parintele Mihail: Nici noi nu il primim.

– Parintele Arsenie: Dar inseamna ca iti pui si capul la bataie. Asa ca-i o chestie personala.

– Parintele Mihail: Acuma, au sustinut unii parinti ca crestinii care au acte cu cip n-ar mai trebui dezlegati la Taina Spovedaniei, nici impartasiti, iar ca preotii daca au…

– Parintele Arsenie: E o mare greseala. E o mare greseala. A venit Hristos si a dat aceasta putere si aceasta libertate. Prin Mine se poate orice. Nu este inca o vreme, ca nu este Judecata de Apoi ca sa zicem ca nu mai e valabil ce a spus Hristos. [Ce a spus Hristos] este valabil dincolo de vesnicie. Este Dumnezeu. Si spune intr-un loc Mantuitorul, ca sa speculam orice: nu se misca fir de par fara voia Mea. Suntem guvernati de Mantuitorul, draga, de povatuirile Lui. Dar nu se poate fara cruce. Asa este, pentru ca, va spun, Invierea Mantuitorului, care a fost atat de glorioasa, n-ar fi fost de valoarea asta, daca n-ar fi fost Crucea intai. (…)

Lepadarea inseamna lepadare. Cat de usor ne bagam in iad si ne lepadam de har

– Parintele Mihail: Unii spun ca ar fi chiar lepadare de Hristos daca primesti actele cu cip.

– Parintele Arsenie: Parinte draga, lepadare inseamna lepadare. Nu este insa departe de lepadarea despre care spuneti. Lepadarea e: eu nu cred in Domnul Hristos, asta e lepadarea.

– Parintele Mihail: Da, o marturie anti-Hristos.

– Parintele Arsenie: Anti-Hristos. Sa nu fim cu conceptia asta antihristica…

– Parintele Mihail: Si eu am incercat sa-i temperez pe multi care se inspaimanta si care devin la un moment dat foarte agresivi…

– Parintele Arsenie: Parinte draga, n-ai sa reusesti. Trebuie raspuns: eu nu primesc asa ceva. Atat.

– Parintele Mihail:...si apoi mai spun si ca preotii care au acele acte, unii pot sa fie chiar in strainatate, zice ca au pierdut harul, nu mai au Taine valide.

– Parintele Arsenie: Vai de mine, ce usor ne bagam in Iad. Ce usor ne lepadam de haruri.

– Parintele Mihail: Asta sa fie totul?

– Parintele Arsenie: L-a costat atat de mult pe Mantuitorul ca sa intelegem dreapta judecata a lucrurilor.

– Parintele Mihail: Asa este.

– Parintele Arsenie: “Eu inca sunt unde sunt, cine sunt, de ce nu recunoasteti?”, zice Mantuitorul. “Iert orice. Dar smerenie… Pocainta”. Nu fac pacatul ca sa ma ierte [Dumnezeu], dar ma surprinde vrajmasul.

– Parintele V.: Ii indeamna pe oameni sa isi vanda casele, sa plece in pesteri, sa lase totul ca a veni sfarsitul. Dar asta e chestie sectara, parinte, zic eu…

– Parintele Arsenie: Parinte, cand o sa vina sfarsitul, sfarsitul in sine o sa [se] declare, nu ei.

– Parintele Mihail: Nu va avea trambite de genul asta. Mie mi se pare, parinte, aceasta simplista judecata a preotilor cu cip ca fiind cazuti din har, chiar la limita ereziei, pentru ca tu ajungi sa dispretuiesti lucrarea sfintitoare a acelui preot care poate sa fie sincer si cu inima smerita si jertfitoare. In America, de exemplu, parinte, aproape toti oamenii au asemenea acte cu cip. Ce inseamna, ca toti preotii de acolo din America nu mai fac Sfanta Liturghie? Pai tocmai Sfanta Liturghie tine lumea.

– Parintele Arsenie: Parinte, nici nu avem voie sa facem astfel de inventarieri. Nu-i nicio primejdie. Dar a spus patriarhul Greciei: miroase a 666. Si acuma ca un cuvant de sfarsit: eu nu primesc asa ceva.

– Parintele Mihail: Da, nici noi nu sustinem, asa este.

– Parintele Arsenie: Dar tu, te priveste, ca s-ar putea sa te coste capul. Si tu faci mai mult decat un sfat din partea mea.


Trebuie atentie, ca sunt ravne necontrolate si se pot face greseli

– Parintele Mihail: Apoi, parinte, i-am mai sfatuit pe unii tineri sa se roage, sa agoniseasca pe Duhul Sfant prin rugaciune, prin milostenie, prin fapte bune, acum, cat e vremea mantuirii, ca asta e vremea pocaintei si a indreptarii noastre si a savarsirii de fapte bune. Iar la momentul cuvenit sa ne pregatim si de marturisire dar sa nu facem valva inainte de vreme. E o bravare inutila.

– Parintele Arsenie: Parinte, sigur, sigur ca da. Nu te grabi… Daca-i vorba asa. Si pe urma n-ai sa ai nicio satisfactie cand stii ca pe undeva n-ai fost prezent. Ai tot dar iti lipseste nasul, iti lipsesc ochii, iti lipseste o ureche, si totusi existi. Existi, dar esti ciung. Si nu exista lucru mic in viata, raul cel mai mic. E o mare greseala sa zicem ca e mic si nu e observabil. Asa crezi? Prostule! Nu te juca cu purecele, care e foarte mic, dar uite asa se plimba. Dar de ce sa dam exemplu pe purec, cand Mantuitorul spune ca fara de Mine nu puteti face nimic. Cu Mine intreg.

Parinte, mi se pare mie ca a sosit momentul sa fim nitel atenti cu privire la prezenta noastra crestina… Trebuie atentie ca sunt ravne necontrolate si se pot sa faca greseli. Se grabesc, si orice graba in momentul asta, in sensul asta, iese in castig vrajmasul. La astfel de emanare – cine are cip, cine nu stiu ce – ei i-au dat drumul si urmaresc cum se reactioneaza.

*

Parintele Arsenie despre ispitele Bisericii*

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

E o mare greseala sa inventariem validitatea Tainelor preotilor ortodocsi. Dumnezeu lucreaza prin arhierei pentru a salva Biserica

“- Voce: Zic unii ca tainele preotilor ecumenisti n-ar mai fi valide.

– Parintele Mihail: Adica unii preoti, care mai au pareri ecumeniste, zice ca nu mai savarsesc tainele valide.  Dintre preotii ortodocsi.

– Parintele Arsenie: Nu, e o mare greseala asta. Draga, nu ne jucam cu preotia. Preotia e… Dumnezeu a creat doua lucruri care nu se pot schimba. A creat o femeie distinsa care a nascut  un Dumnezeu – pe Maica Domnului – si a creat preotia. Care comanda in numele Dumnezeirii orice. Ca oameni, nu poate sa schimbe o miscare marsava harurile fixate de Duhul Sfant. Numai daca te cateriseste, atunci nu mai esti preot.

E preot pana la caterisire sau pana mori... In Tara Romaneasca s-a cam respectat arhieria. Eu le-am spus lucrul asta [arhiereilor care il cerceteaza-n.n.]: Aveti o mare raspundere si va priveste. Si n-asteptati ideile salvatoare de la subalterni”.

*

– Parintele Mihail: …daca un conducator zice, legat de inovatiile astea, ecumeniste sau seculariste – o luam de-a dreapta, dar vaslasii care trag zice – noi mergem inainte ca asa am mostenit de la inaintasii nostri de la Sfintii Parinti. Si Biserica isi tine calea inainte. Vorba nu ramane in gol?

– Parintele Arsenie: Nu e bine parinte. Pentru ca intra in contradictie cu ce a spus Dumnezeu:  Fara de Mine nu puteti face nimic. Stie de corabia aia, stie de o musculita cat un ac de mica care fuge, care… De ce a dat Dumnezeu indemnul acesta: Fiti intelepti ca serpii? La porumbei nimeni nu se gandeste. Tocmai intelept ca jivina asta primejdioasa, fioroasa? Pentru un lucru pe care lumea nu l-a intuit: pentru ca sarpele este fiinta care nu moare decat daca ii dai in cap. Si ferim Capul, care este Hristos. ... Fereasca Dumnezeu. Acuma, ne-a dat putinta Dumnezeu sa ne iertam si intre noi, vedeti? Ce n-a facut si nu face ca sa ne salveze, sa ne destepte, prostilor… Adica renunta tu initial la tine! Conducatorii aia de care spuneti, cu corabia, ierarhul e conducator si daca ar fi sa judecam dupa randuieli, nu-i conducerea fara voia lui Dumnezeu. E aparent ca va muri. Dar daca el e conducator, e inspirat, el e ajutorul. Deci El nu lucreaza sa salveze corabia printr-un corabier, ci printr-un conducator. Ca de-aia e conducator. Mata esti in familie, casatorit cu o nevasta (poveste asa, in general – da o pilda – n.n.) rea. Copii au nevoie de un sfat. Il dai dupa cum salvezi unitatea familiala, familia, nu dupa agitatia si nervozitatea muiereasca. Desi are dreptate, dar nu i se da dreptatea. Nu exista conducator decat de la Dumnezeu. Mai ales unde e vorba de viata si moarte.

– Parintele Mihail: Si noi ne rugam ca sa-i lumineze Duhul Sfant pe pastorii nostri, parinte, si sa ii tina cu adevarat in lumina adevarului.

– Parintele Arsenie: Eu stau de vorba cu ei (arhiereii – n.n.), ma cauta, le deschid cu multa placere si le spun: domn`e, nu ma intereseaza cum intri, ma intereseaza cum ai sa iesi de la mine 🙂 Pai voi n-ati venit degeaba? Nu va costa nimic. Va costa ceva mai scump decat credeti: sa va schimbati imediat conceptiile. Nu dolce far niente, dulce trandavie. Stii ceva? O, sancta simplicitas, sfanta simplitate”.

———————————————————————————————

*Nota1: Convorbirea cu parintele Arsenie s-a prelungit inclusiv dupa ce interviul filmat a luat sfarsit. Din acest motiv, avem doar o inregistrare audio, ramasa de pe recorderul care a fost pus pentru a avea o varianta (audio) de backup. Desi calitatea inregistrarii este foarte slaba (setarile de calitate fiind minime – anume LP – Long Play), fapt pentru care ne cerem scuze, vocile se aud cu claritate.


Nota2: Selectarea fragmentului de discutie referitor la subiectul actelor cu cip s-a facut cu sfatul si binecuvantarea parintelui arhimandrit Mihail Stanciu, autorul interviului.

Cel care va incerca preluarea trunchiata sau tendentioasa a postarii sau a filmului, cu citarea sau redarea numai a unor afirmatii ale parintelui Arsenie, scoase din context, isi va dovedi astfel in fata oricui reaua-credinta si viclenia, pacatuind in fata lui Dumnezeu si in fata parintelui Arsenie.

INTERVIUL INTEGRAL:

Legaturi:


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Cipuri, acte electronice, carduri, Parintele Arsenie Papacioc, Portile Iadului, Razboiul nevazut, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

231 Commentarii la “PARINTELE ARSENIE PAPACIOC DESPRE PROBLEMA ACTELOR CU CIP (31 august 2010): “Se face zgomot prea devreme si asta este in favoarea dusmanului”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 8 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Cuviosul Paisie Aghioritul vede (profeteste) o cadere in acceptarea cardurilor, si a buletinului biometric.

    Sa-l contrazici e foarte riscant. Problema care mai ramane sa se puna, e gravitatea caderii si pocainta. Treaba de canonisti.

    Trebuie lamurit in detaliu ce inseamna “caderea din har” si consecintele; cu exemplificari.

  2. fratilor, in primul rand , e f bine ca ati publicat si opinia sfantului par Arsenie pe blog. e un interviu interesant. si eu am vorbit cu sfintia sa si mi-a zis clar: nu le luam ( actele cu cip), dar, mi se pare ca tot ce faceti cam de o luna incoace e un efort sustinut pt a demonstra ca VOI si nu altul, aveti dreptate. chiar nu puteti da deoparte chestiunea asta?
    eu zic, dupa putina mea minte, ca si voi si el aveti dreptate, doar ca fiecare sustine lupta anticip altfel ( el e mai radical, voi mai duhovnicesti). tocmai fiindca ar trebui sa dam importanta mai mare aspectului duhovnicesc, va rog sa lasati disputele. cine greseste, doar Dumnezeu stie si judeca.
    apoi, in acest interviu mi se pare ca par Mihail incearca oaerecum sa manipuleze pe parintele Arsenie:”Parintele Mihail: Acuma, au sustinut unii parinti ca crestinii care au acte cu cip n-ar mai trebui dezlegati la Taina Spovedaniei, nici impartasiti, iar ca preotii daca au…”
    de ce nu i se spune parintelui ca aceasta este hotararea par Parvu ???
    “Parintele Mihail: Unii spun ca ar fi chiar lepadare de Hristos daca primesti actele cu cip.”
    si aici tot cuvintele par Parvu sunt si stiti f bine ca e o mare legatura intre cei 2 duhovnici.de ce nu i s-a spus direct parintelui: uite, la man Petru Voda se intampla asta…. sau :par Parvu spune ca este cadere, lepadare sa accepti actele cu cip???
    sincer, si mie mi se pare ca este tot o forma de lepadare sa accepti cu buna stiinta un instrument prin care satana ne va face dependenti de sistemul lumesc.este o pregatire psihologica sa acceptam implantul si, daca de acum nu suntem vigilenti, ne va insela f usor inselatorul.
    cred ca duhul mandriei incepe sa se arate acolo unde nu ar trebui. sa fim corecti in fata lui DUmnezeu si sa nu ne folosim de mari nostri duhovnici, dupa ce am defaimat ideea de “stalp al ortodoxiei” sau ” mare duhovnic”.
    sa lasam cititorii sa-si aleaga singuri calea, sa-i sfatuim in duhul blandetii, al iubiri de semeni si sa nu ridicam primii piatra!
    iertare daca am suparat, dar astea sunt parerile mele! as vrea sa vad mai multa smerenie, pocainta si iertare pe toate blogurile crestine. asta ar insemna ca ne-am insusit morala crestina si sa incercam sa fim mai aproape de Dumnezeu! Doamne-ajuta!

  3. Eu am inteles ca Parintele Arsenie este personal impotriva actelor cu cip; adica el le refuza, dar n-am inteles 100% de ce. Bine-inteles acestea sunt motivele Sfintiei sale. Insa spun asta pentru ca nu am inteles de la dansul ca ar fi impotriva actelor cu cip in general; adica in nici un caz nu am inteles ca Pr. Arsenie ne-ar indemna pe toti sa refuzam acele acte, ci ca este la alegerea fiecaruia (calauziti fiind de Dumnezeu). Ma bucur sa aud un nou comentariu despre acest subiect de la Pr. Arsenie, dar totusi nu mi se pare ca Parintele ne porunceste sa facem asa, sau altfel.
    De fapt,ce am inteles este ca dansul ne indeamna pe toti la rugaciune si reflectie, spre a putea lua decizia potrivita noua insine, si sa si intelegem de ce am luat-o. Eu personal, nu am motive sa refuz un asemenea act in momentul de fata, insa nici nu am nevoie. Acum, daca as fi obligat cu forta sa-l accept, mi-as pune multe semne de intrebare. De asemenea, vocea Bisericii in general ar avea un cuvant de spus. Va rog sa ma iertati; dar daca ne ducem la Parintele X sau Y, fie ei si f. experimentati sau chiar sfinti (cum de fapt ii si consider pe dansii), dar totusi poate ei nu sunt la curent cu o astfel de problema in toata amploarea ei, nu vom primi decat niste povete –izvorate din smerenia lor, dar in nici un caz o porunca absoluta. Parerea mea este ca experienta personala a fiecaruia, cat si vocea intregii Biserici, sunt de neinlocuit. Spun asta si ca sa nu cadem prada vreunei miscari harismatice, cu sau fara voia vreunui Parinte. Sunt convins ca Dumnezeu nu ne va calauzi pasii!

  4. Lucrarea duhovnicului nu trebuie judecata, chiar daca ea da raspunsuri aparent contradictorii, in functie de sufletul cu care are de a face. Pentru ca Mantuitorul a venit pentru cei bolnavi sufleteste si nu pentru cei ” drepti ”, iar ” dreptii ” stim cine au fost. Si ce spune par Iustin sau par Adrian e adevarat ( in afara de chestia aia cu filmul ala de acuma 2 luni sau cand a fost cu afisele – problema aia insa cred ca a fost clarificata pentru toti ) si se potriveste unui anumit tip de suflete, si ce spune par Arsenie e adevarat – si el nuanteaza f bine ( venit ) problema si vorbeste pentru mai multe tipuri de suflete. Eu nu vad nici o contrazicere in afirmatiile acestor mari parinti. Asta daca nu ii scoti din contextul in care au vorbit, adica pentru cine a vorbit fiecare. Totul e sa ajungem si noi sa intelegem Biserica ca sobornicitate, ca trup cu multe madulare, dar si faptul ca in casa Tatalui nostru multe locasuri sunt, iar noi trebuie sa ne rugam pentru toti. Sa fim una in Hristos, asta e scopul nostru. Si daca dam un sfat, sa recunoastem ca nu e pentru toti valabil.

  5. Dumnezeu NE va calauzi pasii! 🙂

  6. S-a ajuns ca atunci cand iti exprimi o parere pe anumite bloguri, sa fii luat in primire de niste “supercorecti”, “stalpi” ai ortodoxiei care dau cu tine de pamant daca nu iti insusesti gandirea lor si daca nu-i aprobi. E trist ca se intampla asa. Ei stiu ce-i bine si ce-i rau, ce te mantuieste si cine se mantuieste, cine are har si cine nu. Asta au observat-o multi cititori. Daca s-a ajuns ca cineva sa se teama, tocmai de frati de credinta, in a se exprima liber, nu e grav pe cat e de penibil. Cele bune!

  7. @ danutza:

    Sa ne ierti, dar deja nu mai putem accepta siretenia asta atat de poleita in vorbe despre smerenie, blandete si iertare, cu care aruncam nu pietre, dar cu sageti veninoase catre noi sau catre p. Mihail, invelite intr-o glazura fina de ciocolata. Daca parintele Mihail ar fi pomenit cumva de parintele Iustin, ati fi sarit ca uite, vrea sa faca vrajba, sa bage intriga si dezbinare intre parinti. A intrebat pe subiect, si a primit raspuns… la obiect. Ca nu convine unora si altora raspunsul… si acum nu stiu cum sa-l mai suceasca si sa-l mai rastalmaceasca… asta e deja exclusiv problema acelora. Cine se foloseste cu viclenie de marii duhovnici si ii ca paravan pentru diversiunile lor… se stie prea bine. Acum, deodata, “stalpii” nu mai sunt asa de stalpi. Daca la parintele Arsenie ati reactionat asa, oare cand vor vorbi parinti mari care sunt mult mai categorici si mai radicali fata de genul de “lupta” pe care il aparati, ce veti face, cu ce caramizi veti arunca spre ei? Faceti orice numai sa nu va smeriti gandul si incapatanarea voii proprii, si apoi faceti teoria smereniei? Nu prea merge, credeti-ne.

  8. @ Alex:

    Daca ar fi ceva colectiv si organizat, prin Biserica, dar nu cu miscari de strada, ar fi mai greu ca autoritatile sa refuze sa “negocieze”. Dar deja suntem la “daca si cu parca”. Daca anul acesta iti expira buletinul, e foarte bine, vei primi tot carte de identitate de tip vechi.

  9. @ Romeo:

    Sa ne arati unde a vorbit Cuviosul Paisie despre acceptarea cardurilor si a buletinului biometric. Suntem dezinformati sau dezinformam? Despre ce a vorbit Cuviosul si cum este manipulat acum…. cred ca plange si in Rai, ca nu pot sa zic ca se intoarce in mormant.

    Si de ce ar fi riscant, la o adica, sa fie contrazis (desi nici nu e cazul, macar, dar trebuie sa discutam si ca principiu)? Pe acest subiect, si intre sfinti parerile nu au concordat mereu, si e bine de stiut asta si nu de mitraliat pe cei care au pus problema diferit si de venerat numai pe unii. Cuviosul Paisie a avut si afirmatii milenariste (am aratat deja asta), dar pentru niste greseli ale sale (pe care nu a avut pretentia sa le numeasca profetii sau viziuni!) nu inseamna ca este mai putin sfant, la fel cum si parintele Iustin, pentru unii, este ‘stalp’ cand este vorba sa le spuna ce le place sa auda (fie ca sunt sau nu cuvintele sale reale!), dar nu mai este ‘stalp’ cand vorbeste de “30 de ani de pace” inainte de Antihrist… si asta, deodata, in acelasi timp si simultan 🙂 Asta poate ca sa ne invatam sa nu mai credem in infailibilitatea papala a unuia sau a altuia dintre sfinti chiar, luati separat, ci in sobornicitatea cugetului Bisericii. Si ca sa ne invatam sa nu mai asteptam mereu sa ne bazam pe o autoritate exterioara, sa primim totul mura-n gura, in loc sa cautam si noi insine sa ne intemeiem o viata duhovniceasca bazata pe pocainta, si pe experienta relatiei vii cu Dumnezeu, inclusiv prin rugaciune si prin spovedanie. Niciun sfant nu ne poate scuti de raspunderea proprie, de datoria de a dobandi PE CONT PROPRIU harul Duhului Sfant, dreapta socoteala si tot ceea ce ne este de folos.

    Ce vom face si cum vom distinge atunci cand se vor insela si “cei alesi”, asa cum este profetit? Ce criterii vom avea, daca noi tot asteptam mereu solutii miraculoase si raspunsuri “mecanice” din afara, de la autoritati duhovnicesti, care mai sunt si filtrate, unele dintre ele, de unii “ucenici”? Si e clar ca niciun sfant nu se poate interpune peste cugetul Sfintilor Parinti… Iar ca sunt vremurile din urma, noi am vedea ca semn si faptul ca exista, mai mult ca niciodata, o lipsa de unitate in Ortodoxie si, mai ales, o lipsa de vointa in a se aduna acesti duhovnici, impreuna si cu arhiereii cu adevarat binecredinciosi, ca sa poata sa aiba o pozitie comuna, sa faca un “sinod” si sa vada cine se insala si cine nu. Ca si Sfantul Apostol Petru s-a inselat si a avut nevoie de indreptare de la Sfantul Apostol Pavel cand “nu mai calca drept”. Si asta era dupa Cincizecime! Marele Petru! Asa ca…. De ce nu se cauta a se face un fel de sobor? Asta da, ar fi o tema de rugaciune colectiva, nu credeti?

  10. Am fost inteles gresit. Parintele Paisie a spus sa nu primim nici carduri nici buletine. Nu asa rezulta de in postarea mea anterioara ? Recititi textul cu atentie!
    Are cartea Ne vorbeste parintele Paisie (este redat si textul scris de mana). Mai este si unul din cele 5 volume de sfaturi duhovnicesti.

  11. @ Romeo:

    Reciteste mai bine fratia ta, te rugam, ceea ce singur ai scris… Stim bine ce a scris parintele. Toata isteria de acum pleaca insa de la asocierea FALSA cu acel cuvant al parintelui, prin MEGA-MINCIUNA ca aici ar fi vorba, in cip, de numarul 666. Cu asta a fost intoxicat si parintele Iustin. Ca “miroase” e cu totul altceva, adica “e in aer”, se apropie, dar parintele Arsenie a talcuit ce intelege prin 666, insa, din pacate, nu a mai incaput in versiunea scurta a interviului, dar se regaseste in cea completa, de pe blogul p. Mihail.

  12. Disperati ca isi pierd clientii,istericii au intrat in fibrilatii si urca o treapta si mai sus,sau mai jos,de fapt,in ce priveste manipularea si jegosenia morala,sper sa nu va suparati pe expresie,dar nu vad nimic mai moale de zis despre ce face acuma fostul infractor inchis pentru inselaciune parca…am mai scris eu ca face alba-neagra, si vad se perfectioneaza. Nu stiu daca s-a convertit sincer sau nu,dar naravul se vede ca ia ramas. Deci se poate mereu si mai rau,si mai ticalos in dezinformare, si mai otravit in ura fata de voi si de un preot pe care pana acum il ridica in slavi, Daca mai ziceti ca l-ati si ajutat material pe acest om,atunci chiar ca ati luat o mare teapa,fratilor, sa nu mi-o luati ij nume de rau!!! Asa un caracter murdar nu stiu cum v-a putut pacali,se vedea cam demult ce ascunde. Vai de noi! Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste!

  13. citez:
    unu.”Raspunsul meu e asta: eu n-as primi asa ceva.”
    doi..:Raspunsul meu e asta: eu n-as primi asa ceva.
    si trei…:Raspunsul meu e asta: eu n-as primi asa ceva.”
    Par. Arsenie

  14. @ Nicu Capuseanu (va cam reprezinta numele din mailul fictiv, cunostinte vechi…):

    Ati auzit cumva si PRIMUL cuvant al parintelui Arsenie, spus deja inainte ca parintele Mihail sa poata macar sa duca la capat intrebarea? Dar restul interviului? Daca nu, mai incercati inca o data, si inca o data… Poate se aude pana la urma 🙂

    Nu va dezmintiti deloc… Dar chiar sunteti demni de mila. Nu va dati seama ca ati cazut in penibil, luand de la parintele Arsenie numai ce va suna voua obsedant in minte si dand la o parte tot restul, care spulbera toata psihoza si diversiunea voastra?

  15. @ Aurel:

    Da, asa e, noi am pacatuit prin prostie, am mai spus-o si ne caim, ne-am pune si cenusa in cap… asta este. Dar prin ceea ce fac acum, lucrand tot mai gros si fiind tot mai disperati, nadajduim ca va da tot mai multora prilej sa se lamureasca, daca pana acum inca mai aveau dubii. Si e clar ca nu are alta arma decat sa prosteasca in fata oamenii care se mai lasa prostiti de jocul rapid al mainilor (buna analogie!). E chiar amuzant cum se fac ca nu observa esentialul din mesajul parintelui si incearca sa-si orbeasca galeria subliniind numai partile APARENT favorabile pozitiei lor. Urmariti doar titlurile, boldurile si sublinierile noastre, prin comparatie. Ca sa nu mai zicem de ce spune parintele Mihail acolo (“nici noi nu primim!”) si ce comenteaza el… Bai, frate, chiar asa de pe fata?! 🙂 Dar, vorba cuiva: De ce face cutare asta? “Pentru ca poate!”. Da, cu tupeu se poate orice. Inclusiv sa faca din alb negru si din verde rosu… Mda, bau-baul schismei… vom vedea noi daca e bau-bau sau e realitate. Deocamdata, cu declaratiile fatise de pe Apologeticum, cu Axa si cu Danion acum pe fata si la toarta (ce ne-a mai mintit si aici…), incercam sa nu mai fim prosti si de acum inainte… Da, baietilor, va stim intentiile. Si nu-i puteti prosti chiar pe toti, chiar mereu… Macar pe cei inainte vazatori sau pe martiri… nu credem.

    Nu ne-am lega de trecutul lui, nu stim nici cat de sincera e convertirea sa, asta e treaba lui Dumnezeu si a constiintei lui. Ne intereseaza strict ce face acum. Manipulari ticaloase, intr-adevar. Punct. Prea multa atentie deja.

  16. in discutiile care se dicuta pe tema asta am remarcat doua aspecte foarte distincte, si mi se pare ca multi fac confuzie intre aceste doua aspecte. primul aspect este cipul, iar al doilea este pecetea antihristului, 666. in acest moment, pentru multi, cipul in sine este pecetea. viziunea asta este, evident, falsa… cipul in sine este doar un mediu de stocare a datelor, nimic mai mult, tot asa cum si hartia este un mediu de stocare a datelor. toata discutia a pornit de la posibilitatea ca in cip sa fie stocat un cod numeric ce ar contine secventa 666, eventual intr-un mod similar cu codurile de bare. din cate am inteles nu este cazul, in documentele “cu cip” nu este stocat un astfel de cod numeric.

    oricum, este o debandada si o confuzie maxime, pe care unii vor sa le amplifice. cu ce scop, nu stiu, insa am observat cum discursul unora a evoluat incet-incet de la ideea ca documentele biometrice sunt precursoare ale pecetluirii (idee pe care o admit ca posibilitate), la ideea ca sunt echivalente cu o lepadare, ca in final sa afirme ca sunt chiar pecetluirea.

  17. admin: imi pare rau ca se grabeste domnia ta sa ma judece si sa ma condamne de siretenie. departe de mine asta.de orice pot fi acuzata, dar nu de fatarnicie. ce am de spus, spun. si spun cam ce gadesc mereu, fara teama. tot ce doresc este sa puneti capat disputei pe tema asta. daca aveti ceva sa ne invatati, sa o faceti ca si pana acum. noi singuri incercam sa decantam ce e bun sau rau in postarile de pe bloguri.
    acelasi indemn l-am facut si pe celalat blog.
    mie mi se parea corect ca parintelui sa i se spuna cine si ce a spus, nu sa i se spuna: “unii”.
    nu cred ca am aruncat vreo sageata otravita , ca nu ar fi in spiritul credintei noastre. daca asa s-a inteles, imi cer iertare.
    spuneti :”Daca la parintele Arsenie ati reactionat asa, oare cand vor vorbi parinti mari care sunt mult mai categorici si mai radicali fata de genul de “lupta” pe care il aparati, ce veti face, cu ce caramizi veti arunca spre ei?”
    eu, una sunt perfect de acord cu parintele Arsenie. v-am spus ca am avut si eu o discutie pe tema asta si ii stiu parerea. e f transant.
    va referiti la fap[tul ca niste parinti ne vor spune sa luam actele cu cip? sau ce parerea sa aiba parintii ca sa ne deranjeze? pe mine m-ar deranja doar daca mi-ar spune sa stau linistita ca nu-i nici un pericol sa primesc actele cu cip.
    apoi,eu una nu imi permit sa arunc cu caramizi in nimeni, d-apoi in mari duhovnici….deci…
    eu stiu ca vreau ( nu spun si ca voi reusi) sa nu le primesc si gata! daca oricine imi va spune altfel, nu il voi asculta.
    cel mai tare m-a durut comentariul:”Faceti orice numai sa nu va smeriti gandul si incapatanarea voii proprii, si apoi faceti teoria smereniei? Nu prea merge, credeti-ne.”
    stiti oare daca incerc sau nu sa ma smeresc? cat e de greu? ce inseamna incapatanarea voii proprii? eu am spus ca nu le accept si gata. asta inseamna ca sunt incapatanata intr-un sens negativ? adica …gresesc? ar trebui sa le accept?
    nu fac teoria smereniei, doar mi-am spus punctul de vedere. si era general valabil pt toate persoanele care activeaza in blogosfera crestina. e rau sa sugerez mustrarea cu duhul blandetii, al smereniei si al iubirii de apropoape? e incorect ce vreau? nu vi se adreseaza strict dvs, ci tuturor, inclusiv mie, pt ca am spus ca mi-ar palcea sa vad pe blogurile crestine… nu o luati ca pe ceva personal, ca nici nu va cunosc, decat din auzite ( si erau referinte bune, de la o persoana care va cunoaste) pt ca va apreciez munca pe blog, dar trebuie sa imi exprim si de\zacordul, atunci cand exista ( acealasi lucru l-am facut pe mai multe bloguri pe care le urmaresc si care-mi sunt dragi). vorba lui aristotel:” mi-e prieten platon, dar mai prieten mi-e adevarul”.
    iertare daca am suparat! Doamne-ajuta!
    asa ca…mie imi convine perfect ce a spus parintele, adica sa NU LE LUAM! ( actele cu cip).

  18. @ Danutza:

    Parintele Arsenie a spus ceva mai mult, dar se pare ca daca nu vrem sa vedem si sa auzim, nu vedem si nu auzim… Ce putem face? Si in afara de ceea ce ati auztit, erau si alte sfaturi acolo… Poate va priveau…. Atunci ascultam tot de manipulatori mai mult… fiindca va cunoastem orientarea… Deci nici macar pomenind cineva numele parintelui Iustin, ci doar supunand cercetarii parintelui Arsenie niste afirmatii, fara sa fie influentat in niciun fel, tot s-a ajuns sa se spuna toate acele mizerii si minciuni grosolane.

    Si aratati-ne si noua unde spune Parintele Arsenie NU LE LUATI? Unde da ordinul? Ca noi auzim EU NU LE IAU, si ca daca faci ca el, te priveste, CA E MAI MULT DECAT UN SFAT CE FACI MATA. Vorba manipulatorului de serviciu care isi manjeste acum mainile cu sangele oamenilor si cu Trupul Bisericii – trebuie oare sa traducem din romana in romana? Apropo – el nu a facut decat sa reactioneze decat in modul cel mai previzibil cu putinta pentru noi. Dar e cumplit sa vezi ca sunt oameni care se uita in gura unor astfel de escroci.

    In fine, inutil sa mai despicam firul in 14. Ne amaram prea mult. Iertati-ne! Doamne, ajuta!

  19. Nu stiu de unde s-a inteles ca fara CI cu cip, nimeni nu va mai putea vinde sau cumpara. Cartea de identitate serveste la dovedirea identitatii. De aceea se numeste Carte de Identitate. Pentru plati si tranzactii, se pune la punct sistemul electronic de care toata lumea a auzit. Si da, atacul vine si de pe flancuri.
    Am citit afirmatii de genul: fara CI nu se poate trai. Ci eu va spun din experienta personala ca se poate. Probabil vor face in asa fel incit sa nu se mai poata. Primele victime sint cei carora le expira buletinul in 2011 sau copiii care implinesc 14 ani in 2011. Acolo e grav. Pentru prima categorie, se poate reinnoi buletinul anul acesta, cu termen de valabilitate de 10 ani. Pentru copii… Nu stiu cum se poate rezolva.
    De aceea, din cit am priceput, importanta este dobindirea Harului. Atunci Dumnezeu ne va arata ce sa facem la vreme de nevoie. Ce nu se poate la om (solutiile lumesti), este cu putinta la El.
    Am mai observat ca si pe blogul cu pricina, omul s-a trezit in impas cu solutia “fuga in munti si in paduri”. Ati avut dreptate. Sistemul a gasit solutia de contracarare a unor asemenea initiative nesabuite, larg trimbitate (vezi interdictia cu adunatul ciupercilor si al fructelor de padure). “Baietii” vegheaza.
    Cred cu putere in Hristos si in Inviere, cu toata pacatosenia mea. Fiecare sa se roage si apoi sa ne rugam unii pentru altii ca sa ne izbavim.

  20. @fane: “examenul” acesta va fi al Credintei si al Dragostei. Prima porunca.

    E scris ca in vremile de pe urma dragostea multora se va raci. Si mai este ca de va mai fi credinta la vremea aceea…Acestea legate sunt.
    Invatati sa va taiati voia voastra ca nimic nu stiti si invatati sa va lasati in voia Domnului cari niciodata nu si paraseste oile Sale.

    Sfanta Simplitate, oh, da!
    E atat de simplu insa multi orbiti sunt. Feriti-va de mandrie si slava desarta ca acestea au fost si mereu fi vor cauza caderii. Cautati dara smerenia Domnului.

  21. @ Capuseanu:

    Cu asa o obraznicie rara sa aveti grija sa nu cumva sa ajungeti in bratele celui-rau mai repede decat va temeti. Domnul sa ne dea tuturor pocainta si iertare.

  22. http://blog.patermihail.ro/arhive/1303#comment-1616

    Părintele Mihail spune:

    Repet, cu tristețe, Părintele Iustin a fost folosit ca paravan de alții, pe care îi știți prea bine. Apoi, nu l-am considerat ca un păgân și eretic, ci îl prețuiesc foarte mult pentru viața și curajul lui.
    Sper ca Domnul nostru Iisus Hristos să acopere neajunsurile și greșelile noastre ale tuturor și să facă spre folosul câtor mai mulți cuvintele și eforturile noastre. Dumnezeu să ne lumineze pe toți în unitatea credinței cu Duhul Său Sfânt, Înțelept și Iubitor!

  23. Ce face acel Sacsiv este, scurt, ceva dracesc si punct. Lup in piele de oaie. Sau nici macar! Ci de magar.
    Am cunoscut genul acesta de persoane. In gura lor orice cuvant, al oricarui duhovnic, fie el cat de sfant, se intineaza, se calca in picioare. Parintele Arsenie Papacioc este un margaritar de mare pret care a ajuns in gura porcilor. Daca merg si -i arat ce magarie a facut individul asta, nu vreau sa ma gandesc ce va fi la gura parintelui Arsenie!
    Cum a patit si parintele Mihail Stanciu, fata de care am toata consideratia. Nu am nici o indoiala ca acestia ca sacsiv sunt oamenii care compromit biserica, o fac de ras si, o tarasc in noroiul patimilor lor. Asta e efectul internetului. oricine poate spune orice si poate terfeli numele oricui sau se poate folosi de oricine ca sa-si indreptateasca orice nebunie. Din pacate, dupa parerea mea, cine si-a mutat biserica pe internet nu poate sa scape de aceasta inselare! Cine are relatii cu duhovnicii numai pe calea asta e vai de el, poate sa refuze el toate cipurile de pe lume! E foarte usor pentru un duhovnic sa-si dea seama cine are treaba cu Biserica si cine nu, dupa cum scrie. Omul asta cine este el, de are tupeul sa se traga de bracinari cu preotii si cu duhovnici? Si-a dat macar numele? Are vreo raspundere? Cine i-a dat lui binecuvantare sa scrie toate astea? Fratilor, se vede din avion ca omul n-are nici o treaba si ca e absolut de capul lui! Voi nu va dati seama dupa ce cine va luati, oameni buni? NU stiti ca e plin internetul de excroci si de sectari? Chiar va duceti ca oile proaste dupa oricine, fara macar sa stiti cum il cheama sau cum arata? Veniti in Biserica, fratilor! LAsati-i pe morti sa-si ingroape pe mortii lor, nu va mai duceti dupa ei!

  24. eu chiar nu pricep această ceartă de vorbe.

    cred că jubilează cei care monitorizează sau sunt intruşi – ca să nu zic se bucură savurând cearta sectarii / ereticii – aici aceste săgeţi otrăvite care nu fac decât să dezbine culmea !!! pe ortodocşi.

    când am început să scriu împotriva încipării am găsit o bună înţelegere în blogosfera ortodoxă iar acum aflu mare învălmăşală care iertată să mi fie comparaţia este specifică doar ereticilor /sectarilor, adică să se certe şi să fie dezbinaţi ASTFEL să nu le dăm prilej de bucurie făţarnică…

    şi mai cred că situaţia este destul de limpede. eu nu voi accepta actele biometrice fiindcă

    1. se atentează la libertatea mea intimă, personală or individuală
    2. faptul că este un acces nelimitat la datele, actele, faptele şi atitudinile mele cele mai intime
    3. din pricină de 666
    4. le consider cam ultimul fapt şi act premergător pentru implantul cu cip
    5. nu vreau să mi fie supravegheată orice mişcare, mai rău ca n lagăre sau ca n vremea comunistă când aveai securistul lângă tine; acum ai biometricul chiar în viaţa ta
    6. cât de sănătos este să ai mereu la tine un biometric atâta vreme cât celularele se pare că fac mult rău corpului
    7. juridic vorbind consider că se atentează chiar la drepturile care privesc libertatea de a fi în cetate a omului şi cetăţeanului
    8. această spuraveghere sfidează chiar decalogul, ca esenţă a ordinii Lui Dumnezeu către libertatea omului întru Hristos
    9. moralmente discutând actul biometric este departe de orice nuanţă argumentativă asupra libertăţii omului iar eticul este deja strivit tocmai de imperativul unui pretutindeni care nu este altceva decât înghimparea spre nelimitele gregarităţii
    10. Consider că a fi purtător de biometric, a mă folosi de biometric sau a purta grija biometricelor acte – adică a nu le pierde, dacă le pierd culmea nu i aşa pierd identitatea numerologică şi sunt nul societal – nu este altceva decât o acceptare tacită atât a controlului total săvârşit prin pârghia sistemului dar mai ales o toleranţă tot mai intimă în viaţa mea a simbolului 666 încorporat prin cip.
    11. NU mă simt deloc bine să fiu scanat, chiar şi în baza unui act biometric; păi ce sunt eu animal să fiu scanat pe baza unui cip???
    12. iar dacă motivaţia este siguranţa personală să fim serioşi dacă ăştia cu biometricele îşi închipuie că mă pot amăgi că viaţa mea este cu mult îmbunătăţită sau că poate fi salvată de la un necaz sau din preajma morţii sau că îmi pot garanta veşnicia prin tocmai supraveghegrea asta se înşeală amarnic. Viaţa şi Moartea este de la Dumnezeu şi doar Dumnezeu poate să o ia sau să o deie.

    am fost azi să mi schimb buletinul. am cerut buletin precum îl am pe cel de acum. şi am întrebat de buletinele biometrice. am întrebat dacă schimbarea buletinului acum va necesita o altă schimbare de la anul când se vor introduce cele biometrice iar doamna de acolo nu ştia sau se făcea că nu ştie. mi a spus că alea nu s obligatorii mai ales dacă îl schimb acum; fiindcă dacă îl schimb acum este valabil pe 10 ani; oricum i am spus că odată ce îl schimb nu mă mai prinde pe acolo şi i am şi spus motivul pentru care nu vreau biometrice; pe criteriul afirmat de Părintele Iustin Pârvu, că de aia am semnat petiţia şi doamna o cam rămas cu gura căscată… îs tare curios dacă mă vor obliga să îl schmb înainte de expirare cu unul biometric de la anul… dacă mă vor obliga în condiţiile date atunci este o MARE PROBLEMĂ…

    în altă ordine de idei uite cum sectarii ne fac pe noi ortodocşii sectari, fiindcă cică nu le acceptăm statutu de cult sau fiindcă vedem drept erezie / sectă protestantismul

    http://danutm.wordpress.com/2010/09/04/sunt-bisericile-o-povara-pentru-stat-sa-trecem-la-protestantism/#comment-8783

  25. La minutul 8.19 eu am inteles ca spune “cine NU are cip..”

  26. eu as zice ca, daca noi, cititorii din blogosfera crestina, citim mai multe bloguri, poate ca extragem de acolo ce e interesant si folositor sufletului, dar refuzam informatia viciata.
    de ceva timp, eu urmaresc constant atat blogul dvs, cat si pe cel al lui saccsiv, apologeticum, lumea lui eufrosin si pusticul digital ( de fapt, lista e pe blogul meu). am eliminat, si la sugestia dvs, 3 bloguri, dar numai dupa ce m-am convins singura ca erau daunatoare sufletului. incerc sa filtrez informatia si sa pastrez pe cei care, desi uneori poate au gresit, incearca sa sustina pe cat posibil, invatatura din sfanta credinta ortodoxa.
    citesc in mare parte a timpului si carti desp[re invatatura crestina, astfel incat sa nu ma las amagita sau pacalita ( sper eu).
    interesant este ca, la un momnet dat, fiecare parte mi-a cenzurat comentariile si m-a acuzat ca tin cu partea adversa, desi eu incercam doar sa imi exprim dezacordul fata de anumite dispute aparute in timp.
    cat despre “NU LE LUAM!” acest indemna mi-a fost formulat mie direct de catre parinte si acestea sunt cuvintele exacte ale sfintiei sale, la comentariile mele despre ce facem cu copiii, ca trebuie sa mearga la scoala si cu noi, ca e greu fara acte in societate.
    m-a privit in ochi si mi-a spus f sec: NU LE LUAM!( pluralul, adica noi toti trebuie sa nu le luam).
    pt mine, acest indemn ramane litera de lege, pt ca , pt viata sa inchinata crestinismului si lui Hristos, par Arsenie( ca si par Parvu sau par Fageteanu) ar trebui sanctificat dupa moarte.
    de aceea am incheiat cu aceste cuvinte!
    oricum, va rog sa fiti iertatori fata de mine, pt ca sunt o mare pacatoasa si un om supus greselii, iar amagirile diavolului sunt din ce in ce mai multe.
    sa ne miluiasca bunul Dumnezeu!

  27. Incep prin a spune ca par Arsenie a zis ca chestia asta cu nuantarea e greu de inteles pentru unii, si ca trebuie lasati in pace. Deci nu ma adresez decat celor ce o pot intelege, ca sa fiu in pace cu toti. Nu e dreptul meu sa acuz neputinta altora, am dreptul doar de a fi in pace cu toti. Imi trebuie rabdare si mila, chiar daca e dureros uneori. Nu e bine sa ne pierdem calmul, duiosia e semnul prezentei lui Dumnezeu, caci Biserica e plina de harul dumnezeirii, si unele neputinte nu ascund harul Bisericii. Sa ne gandim si la Dumnezeu Care e in noi, nu doar la rau. Hristos din vesnicie a invins, a depasit in Sine nestiinta lumii si lucrarea antihristica si orice.
    Nu vreau sa ma fortez a raspunde cui nu vrea Dumnezeu, nu vreau sa fortez timpul pocaintei nimanui. Nu cer sa nu se aprinda altii in discutii, Hristos e iubire. Toti suntem fii Lui, din mila Lui. Daca ne tulburam acuma, mai tarziu ……. E cel mai important lucru, sa avem pace – Dumnezeu si-a facut din pace locul Sau. Mai intai sa am pace si dupa aia sa clarificam altele.
    Harul mucenicilor fara care e greu sa fii mucenic se pierde pentru un mic gand. Este timp pentru toate.

    Consider – parerea mea, ca chiar daca se spunea in interviu ” par Iustin a spus ca preotii cutare nu mai au har dar mai apoi s-a corectat ” – si asta e adevarul, nu ar fi influentat absolut deloc raspunsul par Arsenie; pentru ca stim ca insusi par Iustin s-a dezis de filmul ala, ba chiar si de afise, asta inseamna ca s-a corectat el insusi de afirmatia sa; nu este deci o manipulare in interviu. Nu spune nimeni ca par Iustin e eretic 🙂 – par Iustin este un OM cu viata sfanta, iar cand face o greseala – si aia mai mult din vina altora, imediat se corecteaza – si s-a corectat imediat atunci; a afirma ca preotii necaterisiti de sf sinod nu mai au har este intr-adevar o hula si e la marginea ereziei – nu toate ereziile duc insa la despartirea de biserica, cu atat mai putin o afirmatie gresita imediat corectata. Asta a spus si par Mihail si par Arsenie, iar Sf Paisie a zis ca un preot criminal necaterisit are taine valide. Eu nu vad nici o contradictie intre par Iustin si par Arsenie.

    Par Iustin a zis sa nu se ia actele, dar a spus asta celor care nu isi primejduiesc viata prin acest refuz. El nu a spus nimanui sa nu isi mai ia medicamentele si sa moara de diabet ( de exemplu ) ca sa refuze actele. Caci asta e aberatie – sa sfatuiesti pe cineva la sinucidere in cazul asta. Nici un sfant parinte nu a afirmat ca se poate sinucide careva ca sa refuze actele. De aceea problema necesita nuantare : te poti ( e posibil nu obligatoriu ) sinucide ca sa nu fii violat sau ca sa nu fii pecetluit fortat cu pecetea finala, dar pentru a nu fi nevoit sa spui o minciuna , sau ca sa nu iti puna careva cu forta o tigara aprinsa in gura si sa te forteze sa fumezi, sau ca sa nu fii obligat sa iei un act cu cip, nu poti sa te sinucizi. De aia problema necesita nuantare, pe care trebuie sa o faca un duhovnic. Cuv Paisie a spus ca gresesc doar duhovnicii care spun ca actele nu inseamna nimic, nu a criticat insa pe duhovnicii care nuanteaza problema. E o diferenta.

    In plus, par Arsenie spune ca cine vrea sa refuze actul o face pe propria raspundere, si daca isi primejduieste capul ( adica puscarie ) atunci face mai mult decat ce indrazneste el ( par Arsenie ) sa sfatuiasca pe careva. Deci parintele nu sfatuieste pe nimeni nici macar sa intre la puscarie – cine vrea o face pe propria raspundere si par Arsenie afirma ca el e gata pentru asta, dar par Arsenie nu zice sa se sinucida careva pentru refuzul actelor.

    Nu vad unde s-a spus pe blogul asta ca marii parinti s-ar contrazice intre ei. S-a spus doar ca problema necesita unele nuante. Si e si normal ca necesita, doar nu suntem nebuni sa ne sinucidem ca sa refuzam actele 🙂 . Insa unii pot trai si fara ele, si cine poate si vrea sa le refuze face un bine.

  28. in sfarsit un om cu dreapta socoteala…multumiri pt postare,deie Domnul sa ajunga la urechile cat mai multor,ca e mare nevoie…

  29. @enkidu: da, corect, oricum sensul este acelasi – ei vor sa urmareasca cine primeste, cine nu, cine se opune, cum o face.

  30. emanuel sunt de acord cu tine in tot ce ai postat aici. Si eu cred ca duhovnicii indruma pe cei ce merg sa ceara sfat in functie de puterile (ori lipsa de puteri) a lor. Nu-mi vine sa cred ca aceeasi masura e valabila pt absolut toti oamenii, asa cum nu toti oamenii mici si mari pot cara de exemplu 70 kg in spate. De aceea e mai bine ca, atunci cand vom avea nevoie sa schimbam buletinele, permisele ori pasapoartele obisnuite cu altele moderne sa ne intrebam duhovnicii. Cu ocazia asta vom afla si ce greutate a crucii noastre vom fi in stare sa ducem. Iar daca unii vor fi sfatuiti sa le accepte inseamna ca nu sunt destul de puternici pt a le refuza, ori au copii sau alte obligatii, ori mai au oarecari treburi in lume si sunt mai folositori daca poseda asemenea acte. Prin urmare trebuie sa facem tot posibilul pentru a avea o relatie mai stransa decat pana acum cu biserica, cu duhovnicii si cu Dumnezeu, mai ales ca aceasta apropiere, prin discernamantul dobandit, ne poate apara si de ghearele diversilor harpareti si oportunisti pregatiti intotdeauna sa profite de naivitatea, teama si lipsa noastra de experienta “golaneasca”.
    Doamne ajuta!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate