Iata, a venit veselitoarea vreme a postului! Indrumar pentru prima saptamana a Postului Mare de la SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI

18-03-2013 Sublinieri

17. Hristos Pastor

(sursa icoanei)

***

GoodShepherdC_w

“Fiule, da-Mi inima ta! zis-a Domnul” (Pilde 23:26)

1. Mai presus de toate gandeste-te la Dumnezeu caci si Dumnezeu se gandeste la tine mai inainte de toate. Precum păstorul se gandeste la oaia cea ratacita mai mult decat la intreaga turma, asa si Dumnezeul tau, se gandeste la tine, care te pierzi in pacat, mai mult decat la toti ingerii din ceruri.

2. A cugeta la Dumnezeu nu inseamna a cerceta fiinta Lui Dumnezeu, ci inseamna a cerceta si a afla ce vrea Dumnezeu de la om.

3. Cel ce cumpara nu cauta la coaja, ci la miez. La fel si cel ce cumpara oua. Si asijderea cu nenumarate lucruri din lume, oamenii le cauta pe cele nevazute si nu pe cele vazute. Si Dumnezeul tau cauta la tine dupa inima. Prin coaja cea trupeasca, El priveste in miezul tau, in inima ta, si cauta la inima ta. Fiul meu, da-I inima ta!

4. In inima Ziditorul a pus temelia vietii. In temelie viata se zamisleste, purcede, creste, si se indreapta spre mormant si dincolo de mormant. Oare cat pretuieste omul despre care toti spun: e destept dar nu are inima? Dumnezeu nu va cere de la el desteptaciune, ci inima. Caci s-a zis “ce este nebun al Lui Dumnezeu, mai intelept decat oamenii este”. (I Cor.1:25)

5. Sau cat pretuieste omul despre care se spune: e bogat dar nu are inima? Oare isi va duce bogatia in cealalta lume si o va darui Celui a carui vistierie sunt pamantul si cerul, si soarele si stelele si toate si toate imparatiile stiute si nestiute?

6. Sau ce-i ajuta omului puterea si frumusetea cea trupeasca? Oare nu intalnim zilnic pe cei ce in tinereti erau puternici si frumosi, iar acum, garboviti si trasi, se sprijina ori in baston, ori de mana cuiva? Multora, puterea si frumusetea trupeasca le-a slujit, din nefericire, la putrezirea inimii inainte de putrezirea pielii si oaselor.

7. Fericiti sunt cei ce din tinerete nu s-au indragostit de nicio frumusete trecatoare si muritoare, ci de Ziditorul lor, a carui putere nu slabeste si a carui frumusete nu piere! La Dragostea lor, Dumnezeu va raspunde cu dragoste insutita si inima lor Dumnezeu o va randui langa Inima Sa.

8. Postul inseamna slabirea legaturii inimii cu lumea si intarirea legaturii inimii cu Dumnezeu. Aminteste-ti si cugeta la aceasta in cea dintai saptamana a Marelui Post.

9. Intarirea legaturii cu Dumnezeu aduce bucurie in inima. De aceea se citeste la inceputul Postului din cartile bisericesti: „Iata, a venit veselitoarea vreme a postului!

10. Aminteste-ti numele acelor marimi duhovnicesti care, cu postul, au slabit legaturile lor cu lumea si au intarit legaturile cu Dumnezeul cel Viu – Sfintii Antonie, Pavel, Efthimie, Avxentie, Avramie, Savva, Visarion, Vitalie, Gherasim, Chiriac, Zosima, Hariton, Efrem, Arsenie, Carion, Zaharia, Savva cel Sfintit, Simeon si Alipie Stalpnicii, Onufrie, Pahomie, Petru si Athanasie Athonitii, si cei dimpreuna cu dansii.

11. Aminteste-ti si de Dumnezeu purtatoarele fecioare si femei, a caror inimi au fost umplute de dragoste catre Hristos – Sfintele Thecla, Xenia, Evpraxia, Anastasia, Matrona, Sarà, Maria Eghipteanca, Pelaghia, Thaisia, Theodula, Vasilisa si cele dimpreuna cu ele.

12. Daca iti sant departe dupa loc sau dupa vreme, atunci aminteste-ti de acele slavite nume din neamul tau [e vorba de sarbi, n..] – Sfanta Parascheva, Sfantul Sava, slava Serbiei, Sfintii Ioannichie de la Devici, Petru de la Korisa, Vasilie al Ostrogului, Prohor, Gavriil, Ioachim, Ioann al Rilei, Naum al Ohridei, Nectarie al Bitoliei si multi, multi altii care cu postul au sfintit trupurile lor si cu rugaciunea au sfintit tara in care vietuiesti.

13. Ei toti acelasi glas au auzit: „Fiule, da-mi inima ta!” Acelui glas au raspuns si inima lor intru totul au dat-o Dumnezeului si Ziditorului lor.

(Sf. Nicolae Velimirovici, Inima în Marele Post, Editura Predania)

LEGATURI:

***

Pentru ziua de pomenire a Sfantului Ierarh Nicolae Velimirovici, episcopul Ohridei, va mai recomandam:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. Slider, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Sfantul Nicolae Velimirovici, Triodul si Postul cel Mare

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “Iata, a venit veselitoarea vreme a postului! Indrumar pentru prima saptamana a Postului Mare de la SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI

  1. Pingback: SA NE RUGAM IMPREUNA IN POSTUL CEL MARE! -
  2. Doamne ajuta !
    Frati Admin, multumesc pentru bogatia de invatatura si frumusetea textelor postate. Va doresc tuturor un post usor, sanatate sufleteasca si trupeasca, buna sporire si nenumarate bucurii duhovnicesti. In mod firesc, se impunea sa aduc comentarii pe marginea textelor. Va multumesc pentru toata dragostea, stradania si rabdarea Fratiilor Voastre.

    Dragilor, va rog si va indemn pe toti sa ajungeti la Manastirea Sfantul Pantelimon si la Schitul Sfantul Fanurie din com.Silistea Gumesti jud.Teleorman si sa ajutati dupa puteri, macar cu banutul vaduvei, chiar si ,,cu o caramida” – cum spunea cuviosul pr.Gherontie Puiu de la man.Caraiman din Busteni – la ridicarea bisericii si a manastirii Sfantul Pantelimon si a schitului Sfantul Fanurie.
    Parintele staret arhim.Antonie Lita a turnat fundatia bisericii din incinta manastirii sfantul Pantelimon dar este nevoie de multi bani si munca ca sa continue lucrarile si sa le desavarseasca. pe fiecare dintre dumneavoastra, spuneti si la cunostintele dumneavoastra, va rog si va indemn sa fim cu totii alaturi de parintele staret si de cuviosii calugari din manastire si din schit care se straduiesc cu multa truda si rugaciune sa inalte Manastirea sfantul Pantelimon si schitul Sfantul Fanurie.
    Sigur, eu va indemn pe fiecare sa mergeti acolo, pentru ca veti gasi mare folos si bucurie sufleteasca mergand sa va inchinati la icoanele Maicutei Domnului, dar si dragoste parinteasca si ospitalitate din partea parintelui staret. Daca nu puteti ajunge personal folositi serviciile postale. Cu respectul cuvenit parintele staret arhim.Antonie Lita poate fi contactat si telefonic.
    Sa nu uitam ca pentru noi toti, cand noi insine suntem disperati si cerem ajutorul, se roaga pentru noi la Bunul Dumnezeu Maicuta Domnului si Sfintii Pantelion tamaduitorul de boli si sfantul Fanurie, pentru iertarea pacatelor noastre si tamaduirea de bolile sufletesti si trupesti pe care le avem si ajutor in necazuri.
    Bunul Dumnezeu, Maicuta Domnului, sfintii Pantelimon si Fanurie, sfantul Nectarie de Eghina si sfantul Ioan Maximovici si cu toti sfintii sa va mangaie si sa va rasplateasca.

    Prin ingaduinta Bunului Dumnezeu si a Maicutei Domnului si cu ajutorul rugaciunilor sfintilor Pantelimon, Fanurie, Nectarie de Eghina si Ioan Maximovici si a tuturor sfintilor am ajuns si eu la manastirea Sfantul Pantelimon din loc.Silistea Gumesti jud teleorman. Marturisesc ca am mers pentru a ma inchina la icoanele Maicii Domnului facatoarea de minuni, icoane care se spune ca au plans cu lacrimi de mir dar am mers si ca sa iau cuvant de invatatura si alinare de la parintele staret pr.arhim.Antonie Lita, un parinte cu rugaciune adanca si repet, plin de bunatate.
    veti avea mare mangaiere, bucurie si mult folos participand impreuna cu Parintele si cei cativa calugari la slujbele de rugaciune, la slujba sfintei Liturghii si celelalte slujbe care se tin zilnic la manastire.
    Parintele ridica manastirea aproape ca intr-o pustie, camp de jur imprejur pe cativa zeci de kilometri, in incinta unei foste unitati militare dezafectata. Un loc imens si absolut dezolant intrucat unitatea militara a fost dezafectata dupa 1990 fostele cladiri au ajuns in ruina si paragina multe din ele fiind demolate partial. In toata aceasta saracie, ruina si dezolare parintele staret arhim.Antonie Lita impreuna cu cei 10 cuviosi calugari cu multa rugaciune si munca, intampinand nenumarate greutati, impotriviri si lipsuri materiale de cativa ani se ostenesc sa ridice biserica si manastirea. Mergand la biserica sa ma inchin la icoanele Maicutei Domnului care se spune ca au lacrimat mir, in curte inspre latura din stanga bisericii, am observat ca s-a randuit cimitirul si erau deja trei morminte, unul fiind proaspat sapat. Erau mormintele unor parinti care vietuisera si slujisera in manastire.
    Zona este saraca si sa fiu iertata oamenii din comunele invecinate nu sunt cu multa credinta. Din putinul pe care il are parintele ajuta si familii nevoiase cu copii.
    La intoarcere, venind spre Bucuresti, opriti-va in padure. veti gasi padurea plina de viorele si va veti bucura facand un mic popas si culegand un buchet mare de viorele albastre.
    Doamne ajuta si va doresc un post usor

  3. as dorii adresa manastirii sf. Pantelimon din Silistea Gumesti?
    Doamne ajuta!sanatate si spor la toate!

  4. Draga Florence,

    Daca esti de acord, as dori sa iau legatura cu tine prin e-mail in privinta Manastirii Sf Fanurie. Admin ar putea sa mijloceasca, trimitandu-ti adresa mea de e-mail pentru a putea vorbi mai pe larg si a lua cateva detalii.

  5. @Maria

    Adresa Manastirii Sf. Pantelimon:
    Com. Silistea Gumeşti, Jud. Teleorman
    Stareţ: Protos. Antonie Liţă

    Cum ajungeti: pe soseaua dintre Rosiorii de Vede si Pitesti, la un moment dat ajungeti in localitatea Balaci. Undeva la jumatatea comunei, se face dreapta spre Halta Balaci cum veniti dinspre Rosiori spre Pitesti. Se poate ajunge si cu trenul, pe Rosiorii de Vede-Costesti.
    De la halta, continuati acelasi drum (asfaltat) spre Silistea-Gumesti si Manastirea este pe partea stanga, la cca 1km distanta de halta.

    Alte cateva detalii despre Manastirea Sf. Pantelimon, puteti gasi aici:
    http://florinm.wordpress.com/2012/04/10/ajutor-pentru-manastirea-sf-pantelimon-din-silistea-gumesti-teleorman/

  6. Ce frumos: a venit vremea veselitoare a postului! Iar slujbele asa frumos randuite ne pregatesc sa intram in aceasta atmosfera deosebita a Postului Mare.

    Asa sa ne ajute pe toti Domnul, sa ii dam din ce in ce mai mult din viata noastra. Si ce putem da mai mult decat pe noi insine, cum spunea si Pr Arsenie Papacioc? Dar e si cel mai greu…

    Post cu pace si bucurie duhovniceasca!

  7. Doamne ajuta !

    Fratii Admin au publicat anul trecut pe acest site un material documentar superb despre Manastirea Sfantul Pantelimon impreuna cu apelul parintelui staret.
    Chiar daca nu puteti ajunge dumneavoastra va rog sa spuneti prietenilor sau cunoscutilor.
    Adresa manastirii Sfantul Pantelimon este : com Silistea Gumesti jud Teleorman
    am gasit ruta pe site-ul ,, Calculator rute Romania.ro,,
    distanta Bucuresti – Silistea Gumesti cca 100 km – timp 2 ore
    si am mers pe acest traseu:
    Bucuresti – cartier Militari – autostrada A1 – Ciorogarla – Bolintin Vale – Roata de Jos – Poieni – Scurtu Mare – Tatarastii de Jos – Tatarastii de Sus – Silistea Gumesti (drumul este bun, asfaltat, doar la Poieni, cred, cca 5 km este drum pietruit, dar bun.
    Este bine si folositor sa ajungeti in timp util ca sa participati la slujba.

    Draga Cecilia,
    Distanta de la Manastire la Schit este de aprox. 1 – 2 km. sunt in aceeasi localitate.
    din nefericire, timpul fiind inaintat, m-am temut sa nu fac tulburare celor cu care venisem si nu am insistat sa mergem si la schitul Sfantul Fanurie desi parintele staret ne-a indrumat ca sa mergem. eu ma pregatisem mental toata noaptea cat am studiat traseul ca sa ajung si acolo. Sfantul Fanurie sa ma ierte si sa ma primesca sa vin la Cuviosia Sa atunci cand va ingadui Bunul Dumnezeu.

    Doamne ajuta, post usor si nenumarate bucurii duhovnicesti

  8. Pingback: Sfantul Nicolae Velimirovici: GANDURI PENTRU SAPTAMANA A PATRA DIN POST: “Cat de bine este pentru om a-şi preda inima in mainile Tale!” -
  9. Pingback: Sfantul Ioan din Kronstadt: INVATATURA IN MIERCUREA PRIMEI SAPTAMANI A POSTULUI MARE. Indemn la cercetare launtrica severa inaintea Impartasirii -
  10. Pingback: Pastorala impresionanta de Pasti a IPS Laurentiu Streza: Toata lumea este intr-o mare agonie... A SOSIT VREMEA, INAINTE DE A FI PREA TARZIU, SA NE INTOARCEM LA DUMNEZEU! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: POSTUL CEL MARE – nou inceput pe calea razboiului duhovnicesc prin SMERENIE, RUGACIUNE si NEVOINTE sporite -
  12. Pingback: CUVANT LA INCEPUTUL POSTULUI DESPRE FOLOSUL INFRANARII SI CUMPATARII: “Este cu neputinta ca aceeasi persoana sa fie si iubitor de placeri si iubitor de Dumnezeu” -
  13. Pingback: DUMINICA SFANTULUI GRIGORIE PALAMA. Parintele Petroniu Tanase si Arhim. Simeon Kraiopoulos despre RUGACIUNEA MINTII, VEDEREA LUMINII NECREATE SI TRAIREA VIETII LUI DUMNEZEU -
  14. Pingback: CHEMARE LA POST MAI SEVER SI LA RUGACIUNE INTETITA LA VREME DE PRIGOANA A CRESTINILOR. Scrisoare pastorala a Sinodului Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord: “Vă chemăm pe voi toţi să înmulţiţi rugăciunea şi să
  15. Pingback: CHEMARE LA POST MAI SEVER SI LA RUGACIUNE INTETITA LA VREME DE PRIGOANA A CRESTINILOR. Pastorala Sinodului Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord: “Vă chemăm pe voi toţi să înmulţiţi rugăciunea şi să postiţi cu
  16. Pingback: CONFERINTA de la Iasi a PS MACARIE, Episcopul românilor din Europa de Nord: POSTUL MARE – prilej de CULTIVARE si VINDECARE A INIMII prin POCAINTA. Impartasirea unor experiente duhovnicesti si pastorale de mare pret (video) | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: DOCTORIA NADEJDII – Conferinta de la Cluj (martie 2016) a PS MACARIE DRAGOI (video+text). Balsam pentru durerile inimilor suferinde si ale sufletelor cazute in adancul prapastiei: SA STRIGAM CATRE HRISTOS, SA RIDICAM OCHII SPRE CER! | Cuvântul Orto
  18. Pingback: CUM SA PETRECEM PRIMA SAPTAMANA A POSTULUI MARE? | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: NEASCULTAREA ȘI ASCUNDEREA DE DUMNEZEU – CAUZA EXILULUI PE CARE ÎL AVEM DE ASUMAT. Preasfintiții Ignatie, Damaschin și Sofian despre semnificația și PROVOCĂRILE POSTULUI PENTRU OMUL CONTEMPORAN (video)/ “În post, oricine observă o în
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate