CHEMARE LA POST MAI SEVER SI LA RUGACIUNE INTETITA LA VREME DE PRIGOANA A CRESTINILOR. Pastorala Sinodului Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord: “Vă chemăm pe voi toţi să înmulţiţi rugăciunea şi să postiţi cu deosebire în această perioadă a Postului Mare”

14-03-2016 Sublinieri

clopot

Vedeti si:

***

postul mare

Chemare la post şi rugăciune

Preacucernici Părinţi şi iubiţi credincioşi,

Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord este alcătuită din două Eparhii: Arhiepiscopia Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, cu sediul la Nurnberg, în Germania şi Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm, în Suedia.

Sinodul mitropolitan, format din Părintele Mitropolit Serafim, Părintele Episcop Macarie şi Părintele Episcop vicar Sofian Braşoveanul, vă adresează această Scrisoare pastorală la începutul Postului Mare cu un scop precis şi anume acela de a ne solidariza cu toţii, prin post şi rugăciune, cu creştinii din întreaga lume care suferă din cauza credinţei lor. Potrivit informațiilor pe care le primim prin mijloacele mass-media, creştinii sunt la ora actuală cei mai persecutaţi din lume. Un studiu arată că numai în anul 2015 au fost omorâţi, din motive religioase, mai mult de 7000 de creştini, în afară de cei din Coreea de Nord, Siria şi Irak unde nu există, deocamdată, o evidenţă clară a celor uciși sau prigoniţi. Între aceştia se numără şi doi mitropoliţi: Pavel, fratele actualului Patriarh al Antiohiei şi Grigorie din Biserica siriacă, răpiţi cu trei ani în urmă. Potrivit aceluiaşi studiu, în anul 2015 au fost atacate sau distruse 24.000 de locaşuri de cult, dublu faţă de anul 2014.

Dar pe lângă persecuţia din afară împotriva creştinismului, există şi o „persecuţie” dinăuntru, mai perfidă şi mai periculoasă, pentru că credinţa este atacată în însăşi fiinţa ei. Este vorba de „demonul secularizării” care ne face să căutăm numai lucrurile materiale şi plăcerile vieţii, pentru ca să uităm de Dumnezeu şi de viaţa de după moarte, precum și de „demonul libertăţii” care vrea să ne elibereze de aşa-zisa „povară” a legilor moralei evanghelice şi chiar ale firii, pentru ca să fim cu totul liberi, ceea ce în realitate înseamnă să fim cu totul robi ai păcatului. Constatăm cu durere că pentru omul modern păcatul nu există. Oamenii de astăzi nu mai înţeleg şi nu mai recunosc realitatea sclaviei în care îi împinge păcatul, ceea ce-i face să proclame drept libertate înrobirea faţă de patimi.

Adevărat vă spun vouă: Oricine săvârşeşte păcatul este rob păcatului (Ioan 8, 34).

Societatea în care trăim, deşi are fundamente creştine, nu se mai conduce după principiile evanghelice care promovează viaţa şi o fereşte de degradare, ci adoptă legi imorale şi împotriva naturii, care cu timpul o ruinează. Robia sau sclavia păcatului nu poate să aducă omului fericirea pe care şi-o doreşte. Dimpotrivă, păcatul, oricare ar fi el, este o dramă împreunată cu tot felul de boli şi suferinţe, sufleteşti şi trupeşti, precum și cu nereuşite în viaţă, care-l fac pe om nefericit. Singura noastră salvare este Hristos Care ne aşteaptă, ca pe fiul risipitor, să ne întoarcem la El prin pocăinţă, adică prin recunoaşterea păcatelor şi mărturisirea lor în Scaunul Spovedaniei şi îndreptarea vieţii după poruncile lui Dumnezeu.

Demonii care-l ispitesc pe om şi-l îndeamnă la păcat, pentru ca apoi să-l robească, nu ies decât prin rugăciune şi prin post (Matei 17, 21). De aceea vă chemăm pe voi toţi, fiii noştri duhovniceşti, să înmulţiţi rugăciunea şi să postiţi cu deosebire în această perioadă a Postului Mare, punând înaintea Mântuitorului Iisus Hristos gândul şi dorinţa noastră ca să-i apere pe cei ce cred în El, să-i ierte şi să-i întoarcă de la răutatea lor pe vrăjmaşii creştinilor, iar pe noi, cei credincioşi, să ne izbăvească de robia păcatului, să ne păzească de tot răul şi să ne împlinească cererile cele bune, spre mântuire şi viaţă veşnică. Cu deosebire în acest Post să încercăm să citim zilnic, pe lângă rugăciunile obişnuite de dimineaţa şi seara, Paraclisul Maicii Domnului şi din Psaltire (cine poate, o catismă pe zi). De asemenea, să nu uităm să citim mereu Cuvântul lui Dumnezeu din Noul Testament, care ne dă viaţă. Să facem de asemenea, zilnic, cât mai multe metanii, atât de folositoare sufletului şi trupului.

Pe cei care sunteţi obişnuiţi cu postul şi vă simţiţi în stare, vă îndemnăm să postiţi miercurea şi vinerea fără să gustaţi nimic, nici chiar apă, până seara, sau cel puţin până la ora trei după amiază, ceasul morții Mântuitorului pe cruce, pentru păcatele noastre. După Tradiţia veche a Bisericii, a posti înseamnă a nu gusta nimic până seara. Postul mai sever este o mare binecuvântare pentru viaţa noastră, atât pentru suflet, cât şi pentru trup. Cel ce posteşte după rânduiala Bisericii, va fi mult mai sănătos decât cel care nu posteşte. Toţi Părinţii spun că postul este rânduit de Dumnezeu nu pentru omorârea trupului, ci a patimilor care ucid trupul.

Însă rugăciunea şi postul sunt bineprimite de Dumnezeu numai dacă suntem încadraţi în Biserică, participând activ la viaţa parohiei de care aparţinem, rugându-ne împreună la Sfânta Liturghie şi împărtăşindu-ne cât mai des cu Trupul şi Sângele Domnului. Rugăciunea în biserică şi rugăciunea particulară, făcută acasă, pe drum, la lucru, în toată vremea şi în tot locul, ca şi postul din miercurile şi vinerile de peste an, precum şi din cele patru Posturi mari, ne fac mai buni şi mai blânzi. Rugăciunea şi postul înmulţesc în inima noastră dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni, cu care trebuie să trăim în pace şi în înţelegere şi să-i ajutăm la nevoie. Nu putem posti şi nu putem să ne rugăm cu adevărat decât dacă ne silim să iubim pe semenii noştri, începând cu cei din familia noastră.

Şi pentru că suntem în Duminica iertării, să ne cerem iertare de la toţi cei pe care i-am supărat cu cuvântul sau cu fapta, pentru ca rugăciunea şi postul nostru să fie bineprimite de Dumnezeu.

Noi suntem cei dintâi care cerem iertare de la frățiile voastre, preoţii şi credincioşii încredinţaţi nouă de Dumnezeu spre păstorire.

Bunul Dumnezeu să primească rugăciunea şi postul nostru şi să întoarcă la pocăinţă, pe potrivnicii creştinilor de pretutindeni, ca să viețuim cu toții în iubire și în facerea de bine!

Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi părtăşia Sfântului Duh să fie cu voi cu toţi!

+SERAFIM

Arhiepiscopul ortodox român

al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi

Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord

+MACARIE

Episcopul ortodox român

al Europei de Nord

+SOFIAN Braşoveanul

Episcop-vicar

al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române

a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

 pocainta-1024x682

Va mai recomandam:

***

***

 

***


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Cuvantul ierarhilor, IPS Serafim, Prigoana impotriva crestinilor, PS Macarie, PS Sofian Brasoveanul, Triodul si Postul cel Mare, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “CHEMARE LA POST MAI SEVER SI LA RUGACIUNE INTETITA LA VREME DE PRIGOANA A CRESTINILOR. Pastorala Sinodului Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord: “Vă chemăm pe voi toţi să înmulţiţi rugăciunea şi să postiţi cu deosebire în această perioadă a Postului Mare”

  1. Pe stapanii si arhiereii nostri, Doamne, ii pazeste!

  2. A murit ca un sfânt. A dictat din timp cuvantul de iertare care s-a citit la vecernia iertării, dar si testamentul care s-a citit astazi la inmormantare.
    Pe internet se gaseste o inregistrare, facuta cred fara voia sffintiei sale, in care vorbeste atat de frumos de fapul ca nu trebuie sa ne temem a ne impotrivi la cele ale lumii (era vorba de cipuri) pentru ca moartea ne duce la Tatal. Sunt convinsa ca acum este langa Tatal nostru. Sa ne invredniceasca Dumnezeu sa urmam sfaturile si viata acestor mari parinti pe care i-a lasat Dumnezeu o vreme printre noi.
    Suntem mai saraci fara ei dar si mai bogati pentru ca felul in care au trecut dincolo ne intareste in credinta.

  3. M-a ajutat Bunul Dumnezeu si am fost la slujba de inmormantare a parintelui Arhim. Neonil. A fost cinstit de cei din Sfantul Sinod prin participarea a 5 ierarhi, IPS Irineu, cel care l-a avut drept staret timp de 25 de ani a plans cand a vorbit despre sfintia sa. A fost un titan al rugaciunii, al vietii duhovnicesti, nadajduiesc ca cei care au inregistrat slujba vor posta cat de curand cuvantul sau autobiografic pe care l-a citit IPS Varsanufie. Citisem un scurt interviu cu unul din vietuitorii sfintei manastiri:
    http://www.lumeacredintei.com/reviste/lumea-monahilor/lumea-monahilor-nr-99-septembrie-2015/despre-avva-neonil-cu-parintele-agathanghel/
    M-a impresionat credinta sa, insa ce am auzit ieri a fost cutremurator. In 1964 statul roman l-a obligat sa mute piatra care le atentioneaza pe femei sa nu depaseasca acel hotar, incepusera lucrarile la drumul forestier si femeile voiau sa umble in voie, Sfantul Sinod printr-o hotarare a hotarat sa fie mutata piatra, pana aproape de intrarea in sfanta manastire. S-a rugat la Sfantul Calinic, Sfantul Nicolae si in special la Maica Domnului si a ramas neclintit. Si nici statul, nici sinodul nu au avut ce sa-i faca. Impresionant! E o profetie a Sfantului Calinic, cuvant intarit si de parintele Justin Parvu la inceputul anilor 2000, ca manastirea Frasinei va ramane ortodoxa pana la a doua venire a Mantuitorului. Bunul Dumnezeu si Maicuta Domnului sa-l ajute pe viitorul staret sa mearga pe drumul par. arhim. Neonil, desi diavolul nu va sta cu mainile in san.

  4. @Robert
    Va rog mult daca aflati de vreo inregistrare (am inteles ca au fost si de pe la TV), postata pe undeva pe net, dati link-ul aici (cu voia administratorilor site-ului)?! Am auzit ca au fost aprox. 200 de preoti la inmormantare.

  5. @Sanziana
    Doamne-ajuta! Au fost cei de la Arhiepiscopia Rimnicului care au filmat, plus multi credinciosi, astept si eu inregistrarea cuvantului autobiografic al parintelui Neonil. Au fost intr-adevar multi preoti(spunea parintele Neonil ca asta e comoara cu care se duce la ceruri el si manastirea Frasinei, sutele de biserici si manastiri pe care le-au ajutat de-a lungul anilor). Staretii de la cele mai importante manastiri din Valcea si nu numai, au venit sa-si ia ramas bun de la parintele arhimandrit.
    Sunt 24 de poze aici:
    http://arhiepiscopiaramnicului.ro/viata-eparhiei/parintele-neonil-s-adaugat-vechilor-stareti-de-la-frasinei
    Sa ne rugam la Bunul Dumnezeu pentru luminarea mintii IPS Varsanufie, nu are intelepciunea IPS Teofan.

  6. Multumesc Robert,
    Daca mai apare ceva si afli da te rog un link aici.
    De rugat trebuie sa ne rugam pentru toti ierarhii. Acum stau ei in fata valurilor. Daca ei vor cadea va fi greu de noi toti. Mi-este greu si sa ma gandesc.

  7. Pentru putin. Vad ca au dat cei de la Universul Credintei un scurt reportaj de la inmormantarea parintelui:
    https://www.youtube.com/watch?v=EG-HlAeVsQ0

  8. Pingback: PREASFINTITUL MACARIE DRAGOI – un episcop ortodox cu CHIPUL DE LUMINA, cu INIMA CAT UN OCEAN, cu O CREDINTA VIE si cu O SFANTA SIMPLITATE DE COPIL. Chipurile dorului – reportaje TVR din satul bistritean SPERMEZEU, raiul de bastina al duiosului
  9. Pingback: CONFERINTA de la Iasi a PS MACARIE, Episcopul românilor din Europa de Nord: POSTUL MARE – prilej de CULTIVARE si VINDECARE A INIMII prin POCAINTA. Impartasirea unor experiente duhovnicesti si pastorale de mare pret (video) | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: DOCTORIA NADEJDII – Conferinta de la Cluj (martie 2016) a PS MACARIE DRAGOI (video+text). Balsam pentru durerile inimilor suferinde si ale sufletelor cazute in adancul prapastiei: SA STRIGAM CATRE HRISTOS, SA RIDICAM OCHII SPRE CER! | Cuvântul Orto
  11. Pingback: VREMEA SINCERITATII LUCRATOARE. Pocainta adevarata – cea mai buna forma de marturisire. AJUTORUL CANONULUI DE POCAINTA AL SFANTULUI ANDREI CRITEANUL | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: PS Macarie, Episcopul Europei de Nord continua sa indemne la RUGACIUNE SI POST PENTRU CRESTINII PERSECUTATI IN INTREAGA LUME si sa-i cerceteze pe PARINTII ROMANI DIN NORVEGIA CARORA LE-AU FOST CONFISCATI COPIII (foto, video) | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: EPISCOPUL EUROPEI DE NORD – IMPREUNA CU FAMILIA NAN, savarsind slujba Botezului si randuiala infierii pentru doi copii adoptati de o familie romaneasca | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: SA AJUTAM LA PURTAREA CRUCII CELOR AFLATI IN SUFERINTA, IN SINGURATATE! SA NE RUGAM PENTRU CEI CARE NE VRAJMASESC – Partea a doua a conferintei de la Ploiesti (2016), “IUBIREA CRUCII”, a PS Macarie: “Cati copii orfani, singuri, ind
  15. Pingback: “Dăruieşte-Mi păcatele tale!” – Conferinta “CRUCEA JERTFEI” din 2015 de la Ploiesti a PS Macarie Dragoi: SA INVATAM IUBIREA CEA ADEVARATA DE LA DUMNEZEU, CEL CARE S-A JERTFIT PENTRU PACATELE NOASTRE. “Mai intai de to
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate