Din lectiile lui Zaheu pentru noi: CANONUL NEDREPTATII, MILA si CAUTAREA RAVNITOARE A LUI DUMNEZEU

26-01-2015 Sublinieri

0cf1fff892bff2656ce1300c0c7b6d8c

Din: PARINTELE IONA DE LA OAŞA (Ion Patrulescu) – interviu in “Familia ortodoxa”. CUM S-A CONVERTIT LA HRISTOS UN TANAR COMUNIST? Spovedanie, canon, ispasire, legi duhovnicesti…

“Nu mai fac de-acum incolo, dar pastrez banii!”

[…]

Ar fi bine de stiut cat de grava este Taina Spovedaniei si cat de importanta este, pe langa Spovedanie, aceasta transformare interioara care vine din pocainta. Spovedania este importanta in aceste doua dimensiuni: pe de o parte ca prin aceasta Taina esti ca dupa Botez, este “al doilea Botez” si pe de alta, este importanta prin canon, lucru care astazi, repet, de multe ori se ignora.

Cand zic de canon, nu zic sa-l aplici otova – adica vine unul prima data, care n-a mai fost in biserica, nu stie nimic si ii dai 20 de ani de oprire de la impartasanie? E-o nebunie! Dar daca tu esti in biserica, ai fost invatat, si faci un pacat, atunci trebuie sa iei canonul dupa cum iti randuieste duhovnicul. Unul este canonul pentru pacatul din nestiinta, alta este cand tu stii si faci pacat.

Ce-ar fi daca Zaheu, cand, in prezenta Mantuitorului fiind, si-a dat seama cate rele a facut si a zis: “Doamne, daca am nedreptatit pe cineva, dau inapoi impatrit, si jumatate din averea mea o dau saracilor!” – ce-ar fi fost sa zica altfel: “Doamne, eu am gresit, am nedreptatit, am furat, am batut – iata, m-am spovedit! Nu mai fac de-acum incolo, dar pastrez banii!”. Pai nu trebuie sa ispasesti? Auzi: impatrit dai inapoi! Asta este o mare taina. Nu zici: “Am furat”, pe urma te spovedesti, zici ca nu mai faci altadata si … tii banii. Ci trebuie sa vin la tine, sa-ti dau de patru ori mai mult, sa ma ierti – asta e canonul! Asta cand am gresit in public, dar cand am gresit in taina, in fata lui Dumnezeu trebuie sa fac canonul: metanii, rugaciuni, post. Cum altfel?! Nu trebuie cumva sa patimesc pentru pacatele mele? Ca Hristos a patimit cand ne-a iertat – nu ne-a iertat asa, sufland asupra noastra. El cu adevarat a patimit. Si noi trebuie sa patimim, impreuna cu Hristos, pentru pacatele noastre.

[…]

***

Doxologia:

SFANTUL MAXIM GRECUL:

Milă și dragoste – aceasta ne cere Domnul

Dacă nu te vei asemăna cu sârguinţă aceluia care a dat împătrit celui asuprit de el şi nu vei împărţi ca şi el jumătate din avutul tău săracilor, atunci nici în casa ta nu va fi Hristos – Împăratul şi nu spera să auzi de la El: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia” (Luca 19, 9). Mila arătată săracilor şi dragostea, dintr-o inimă curată, către Domnul şi către toţi oamenii – iată tot ce cere de la noi Hristos Dumnezeu.

Fără acestea, toate celelalte nu aduc foloase – nici înfrânarea la mâncare, nici nevoinţele lungi în rugăciune. Căci nu jertfă voiesc, ci milă – spune Domnul. Să te convingă exemplul „fecioarelor nebune” care nu aveau untdelemn în vasele lor. Ele nu au dobândit nici un folos din celelalte virtuţi ale lor ci au fost alungate din cămara cerească.

***

Caută-L pe Dumnezeu dis-de-dimineață!

[…] Dacă doreşti cu adevărat să te învredniceşti de slava Lui dumnezeiască şi să te desfătezi cu harul strălucitor al frumuseţii Lui, şi să te numeşti robul Tatălui Ceresc, atunci caută-L neîncetat dis-de-dimineaţă pe Împăratul tău Iisus, implorându-L cu sfinte rugăciuni şi, având „pământul” lipsit de gânduri murdare şi necuviincioase [adică trupul], istovit din cauza secetei, curăţat de patimi şi „pustiu”, aşa cum spune psalmistul cuvântător de Dumnezeu, arată-te, suflete, Celui ce împărăţeşte în cele de Sus, ca să vezi slava Lui cea sfântă şi să cânţi „cu buze de bucurie”.

(Sfântul Maxim Grecul, Viața și cuvinte de folos, Editura Bunavestire, Galați, 2002)

maxim_grecul10

Legaturi:

***

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Pocainta, Sfantul Maxim Grecul, Taina Spovedaniei, Zaheu vamesul

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “Din lectiile lui Zaheu pentru noi: CANONUL NEDREPTATII, MILA si CAUTAREA RAVNITOARE A LUI DUMNEZEU

  1. Va rog reveniti la vechea forma a siteului, era cu mult mai buna decat aceasta.

  2. Sunt de aceeasi parere,era mult mai accesibila vechea forma.

  3. si eu la fel consider…ca si marius.

  4. Da, era mai bine 🙂 …

  5. Era odihnitor vechiul format.
    Asta, din pacate, nu este.

  6. Noul format de site, este făcut pentru o mai mare compatibilitate cu telefoane şi tablete. Evident că mai trebuie lucrat la format pentru că are câteva probleme destul de supărătoare. De exemplu, Formular comentarii, merge acuma în sens invers, adică primul comentariu se duce în jos. La vechiul format era corect, adică apărea primul în listă, cea ce este normal să fie. Eu dacă vreau să citesc ce scriu forumiştii, acuma trebuie să mă duc jos până la capăt şi să încep să citesc dând în sus ca să nu pierd ordinea discuţiilor.

    Altă problemă supărătoare sunt cele două bannere verticale din capăt, stânga dreapta care stau pe loc în timp ce se face scroll pe pagină. Din păcate ele existau şi în fostul format vechi, nefiind decât o umplutură fără rost care încarcă pagina inutil forţând afişarea de fonturi mai mici, cea ce îngreunează citirea. Partea bună este că dispar la aplicarea zoomului mai mare de 100%.

    Altă problemă este dimensiunea cam mare la ARTICOLE RECOMANDATE, în vechiul format era cam cu o treime mai mică şi zic eu că era mai ok.

    Pentru cei ce deţin Firefox totul se poate rezolva printr-o modificare de zoom, care face fonturile mai mari şi o altă aşezare în pagină. Pentru aceasta avem nevoie de o modificare în broswer, care să ne permită obţinerea de zoom calibrat pentru cuvantul-ortodox. De fapt este vb. de zoom intermediar, adică de zoom 169% cea ce nu se găseşte normal în broswer.

    Pentru a obţine respectiva modificare scriem în bară de adrese about:config iar apoi la search scriem zoom. Astfel o să ne apară cam 23 de intrări de setări pentru zoomul din broswer. Pe noi ne interesează cheia toolkit. ZoomManager. ZoomValues cu valorile .3,.5,.67,.8,.9,1,1.1,1.2,1.33,1.5,1.7,2,2.4,3 pe care le vom înlocui cu valorile .3,.5,.67,.8,.9,1,1.1,1.2,1.33,1.5,1.6,1.69,1.7,2,2.2,2.4,3

    Astfel obţinem valorile intermediare de 160% 169% pentru ecrane 4:3 şi 220% pentru ecrane 16:10.

  7. M-am obisnuit si eu cu vechiul format. Parca era mai bine.

  8. Mie imi place actualul format. Chiar se vede mai clar, mai luminos. Desi, stim ca lumina o aduce cuvantul hristic, nu un format sau altul al siteului. Dumnezeu sa va binecuvanteze…

  9. admin@
    Acum ca postarea asta s-a transformat in loc pentru comentarii pe marginea noului look al site-ului, ce sa fac? Zic si eu!
    Minunata noua sigla a site-ului – Maica Domnului din icoana Rugului aprins iar in jurul mandorlei (nimbului) sfintii nostri necanonizati inca! Foarte frumoasa ideea! Daca aveti imaginea intr-o rezolutie buna si nu va deranjaza sa mi-o trimiteti si mie, mi-ar place sa o am.

  10. Felicitari! Este frumos noul format, linistitor si mai bland.
    Imi permit si eu o remarca. Daca se poate sa puneti un scroll bar si pe orizontala. Atunci poti face fereastra cat de mica doresti si zoom-ul cat de mare.
    Doamne ajuta!

  11. si eu sunt o nostalgica a vechiului site…

    Noul format ma zapaceste un pic, cred ca din 2 mari motive: 1) da o senzatie de lipsa de spatiu, e un pic cam ingust, nu ai vederea de ansamblu. 2) Compartimentarile nu mai sunt atat de clare.

    Ai impresia ca te-ai mutat dintr-o casa spatioasa intr-o garsoniera, dar cu toate lucrurile pe care le aveai si acum nu mai stii pe unde sa le inghesui…sau ceva de genul.

    Faceti si voi un referendum printre cititori, poate vine o a 3-a idee! 🙂

    Sigla imi place si mie mult.

  12. A! Si imi mai place si coloratura antetului – e ca un cer senin de vara, e f frumoasa intr-adevar!

  13. Textul se pastreaza frumos, pe mijloc, cand deschid pagina pe Acasa sau Stiri. In schimb, cand vreau sa citesc si restul, “Continuarea articolului”, dupa ce se deschide, textul se duce mult in stanga si nu se mai vede aproape un sfert din partea din stanga a textului pe toata lungimea. Ajutoor! Nu stiu ce sa ii mai fac. Incerc sa mai trag de marginea din dreapta, sa ii dau zoom-ul mai mic, dar greu reusesc sa il readuc pe mijloc. M-am gandit ca o bara, cum este cea din dreapta, pe care poti glisa repede in susul si in josul paginii ar ajuta daca ar exista si (una) jos, sa poti glisa din stanga in dreapta paginii. (daca se poate).
    Doamna, ajuta!

  14. Pingback: PREDICA AUDIO (+ text) a Parintelui Nichifor Horia la Duminica a IV-a a Postului Mare: “DE POTI CREDE, TOATE SUNT CU PUTINTA CELUI CE CREDE!” | Cuvântul Ortodox
  15. Pingback: Dand la o parte FRICA INROBITOARE DE PAREREA LUMII si DEPENDENTA INJOSITOARE DE APROBAREA OAMENILOR, pentru a ne urma constiinta si a ajunge sa STAM INAINTEA DUMNEZEULUI CELUI VIU. Reflectiile Mitropolitului Antonie de Suroj la Evanghelia lui ZAHEU VAMESU
  16. Pingback: NEBUNIA DE A ASUMA BATJOCURA LUMII, pentru a ne duce PANA LA CAPAT pocainta si a implini dorul mistuitor al inimii, de A-L INTALNI PE DUMNEZEU: “Lumea îşi are legile şi valorile ei, dar noi se cade să vieţuim potrivit legii lui Dumnezeu, chiar
  17. Pingback: “VEZI CINE S-A FĂCUT DE RÂS!!”. Cum se mantuieste un CORUPT NOTORIU, un “PRIVILEGIAT” DETESTAT si cum protesteaza (si se pierde) O MULTIME DE OAMENI “NORMALI” SI “CORECTI”… | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: DUMNEZEU, CERŞETORUL DRAGOSTEI NOASTRE… “A, Tu eşti Doamne? Un moment, mai aşteaptă puţin… am atâtea treburi de făcut…, treburi, griji, interese!” | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: CEL CE FACE NEDREPTATE ISI VA LUA PLATA NEDREPTATII… | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: “SALTUL MORTAL” AL LUI ZAHEU CEL POCĂIT sau SFÂNTA NE-RUȘINARE DE HRISTOS: “Câţi dintre noi sânt cu adevărat pregătiţi să se lepede de iubirea de slavă şi să se facă de râsul lumii pentru Domnul?” | Cuvântul Ortodox
  21. Pingback: CAT DE FERMI SI DE STATORNICI SUNTEM IN HOTARAREA DE A NE SCHIMBA VIATA SI A PLACEA LUI DUMNEZEU? Ce facem cand impiedicam piedici din partea celor din jur, chiar a “casnicilor” nostri? Ce inseamna o adevarata pocainta, iar nu doar declarativa
  22. Pingback: CAT DE FERMI SI DE STATORNICI SUNTEM IN HOTARAREA DE A NE SCHIMBA VIATA SI A PLACEA LUI DUMNEZEU? Ce facem cand intampinam piedici din partea celor din jur, chiar a “casnicilor” nostri? Ce inseamna o adevarata pocainta, iar nu doar declarativa
  23. Pingback: DUMINICA LUI ZAHEU. “Ne petrecem mare parte din viaţă în înşelare, necunoscând că suntem de fapt mici, lipsiţi, păcătoşi înaintea Lui”/ TÂNJIREA DUPĂ DOMNUL și URMAREA SA FĂRĂ AMÂNARE: „Coboară-te degrabă!” | Cuvântul
  24. Pingback: “SIMTIREA IUBIRII ESTE CEA CARE NE INVIAZA. Iubirea lui Dumnezeu are aceasta putere de a invia. Fara iubire suntem morți. IADUL ESTE INCAPACITATEA OMULUI DE A IUBI SI LIPSA IUBIRII”. (Omilia Parintelui Pantelimon de la Gabud despre INTALNIREA
  25. Pingback: Eșecul unui neam, simptom al apostaziei sale în fapte. ROMÂNII ÎNAINTEA POSTULUI MARE – ÎNTRE DUHUL MUCENICILOR și DUHUL LUI IUDA. “Vai ţie, neam păcătos, popor împovărat de nedreptate! Cum a ajuns ca o desfrânată cetatea cea cred
  26. Pingback: IUBIREA LUI DUMNEZEU și CURAJUL LUI ZAHEU: “Nu te teme de judecata omeneasca, nu te teme nici de batjocura oamenilor. NU TE TEME! Uita de toate, priveste numai la Hristos!”/ „HRISTOS TE IUBEȘTE, TE CHEAMĂ PE NUME, NU TE UITĂ…”. |
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate