CANTARI PSALTICE si CUVINTE MISCATOARE (video) pentru a patrunde cu trairea in TAINA VINERII PATIMILOR. IPS Teofan despre RASTIGNIREA DOMNULUI si PACATUL NEIUBIRII: “Sa formam din viata noastra o sfanta cruce, imbratisand cu bratele noastre pe toti cei de langa noi”

26-04-2019 Sublinieri

***

IPS Teofan: „Hristos a ridicat pe Cruce singurul păcat care le cuprinde pe toate: păcatul neiubirii” – 26 aprilie 2019 (Vinerea Mare, seara Prohodului Domnului)

“Este o seara in care ne intrebam ce semnificatie are crucea lui Hristos, cruce care este asezata in inima noastra, pe pieptul nostru, pe sfintele noastre manastiri si biserici, precum si la raspantii de drumuri.

In seara aceasta dumnezeiasca cruce ni se arata, ni se reveleaza, ni se propune ca si cale de urmat pentru noi crestinii. Intrebarea care se pune de atatea veacuri: cum este posibil ca Hristos, Dumnezeu-Omul, sa vina pe pamant si, mai presus de toate, sa aiba parte de patimiri, sa aiba parte de cruce, sa aiba parte de moarte, sa aiba parte de ingropare? La aceasta intrebare, au incercat sa raspunda de-a lungul vremii, oamenii mari si mici, si, cu certitudine, pana la sfarsitul lumii, intrebarea aceasta, de ce, cum se poate, de ce s-a intamplat asa, intrebarea va rasuna si nu va primi raspunsul deplin, inteles de om, decat in imparatia cerurilor. Dar raspunsurile cele adevarate, multe la numar si cuprinzatoare, care s-au oferit de-a lungul vremii, sunt cuprinse toate in cuvantul Domnului Hristos: ca asa de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca sa mantuiasca lumea prin crucea Fiului Sau. Acesta este raspunsul. Dumnezeu atat de mult a iubit si iubeste lumea, incat pe Fiul Sau L-a dat ca prin El, prin moartea si invierea Sa, sa mantuiasca lumea.

Acest lucru s-a intamplat cu multe veacuri in urma, dar Domnul Hristos ne-a spuns ca Iata, Eu voi fi cu voi pana la sfarsitul veacurilor. Si cum este Hristos cu noi, astazi si maine si pana la sfarsitul veacurilor? Hristos este cu noi, pentru ca taina Rastignirii si Invierii Sale se prelungeste peste veacuri. Un ganditor din Europa Apuseana a spus ca Hristos este in stare de rastignire, se afla in agonie pana la sfarsitul veacurilor si de aceea, indeamna el, sa nu dormim si sa incercam sa intelegem. Si anume, ce sa intelegem? Sa intelegem ca singura si marea problema pe care noi o avem este pacatul neiubirii.

Pentru aceasta neiubire, pe care Dumnezeu a constatat-o in lume a fost rastignit Fiul Sau. Intr-o cantare a Bisericii se spune: Tu, Hristoase, ai ridicat pe cruce pacatul lumii. Si ce pacat a ridicat pe cruce Domnul Hristos? Singurul pacat care le cuprinde pe toate: pacatul neiubirii. Si aceasta este marea problema pe care noi o avem, si anume: nu iubim, sau nu iubim indeajuns, sau nu iubim pe cine trebuie, nu iubim ce trebuie.

Daca omul rezolva aceasta problema, adica este cuprins de iubire pentru Dumnezeu si pentru oameni, un om precum acesta prelungeste in viata sa taina Dumnezeului-Om Iisus Hristos, adica taina Rastignirii si Invierii Sale. Si daca noi nu iubim pe Dumnezeu si nu iubim pe oameni, oare putem trai fara iubire? Traim, dar traim intr-un mod fals. Anume, ne iubim pe noi insine. Si aceasta este marea noastra problema. Ca noi devenim centrul nostru de referinta al propriei noastre vieti, si nu iubim, sau nu iubim indeajuns, pe Dumnezeu si pe oameni. Caci Dumnezeu este viata noastra si fratele de langa noi, sau cel mai departe de noi este, de asemenea, viata noastra.

In aceasta seara sfanta de Rastignire, de asezare in mormant, se cuvine sa ascultam chemarea crucii. Si chemarea crucii este chemarea Domnului care ne spune: sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din tot cugetul tau, si din tot sufletul tau, si pe aproapele tau ca pe tine insuti. Sa-L rugam pe Dumnezeu, iubiti credinciosi, sa ne dea putere sa ascultam glasul Domnului Hristos aratat prin Sfanta Cruce.

Sa formam din viata noastra o sfanta cruce, adica ridicand inima noastra, in iubire, catre Dumnezeu, si imbratisand cu bratele noastre pe toti cei de langa noi, pe prieteni si pe dusmani. Si daca o farama din iubirea pe care Dumnezeu a asezat-o in sfanta cruce va fi si in viata noastra, atunci toate problemele cele nedezlegate, toate suferintele si ingandurarile si indoielile si nedumeririle pe care le avem se rezolva. Pentru ca cel care este smerit si iubeste, acesta nu sufera. Sau, chiar daca suferinta se aseaza si patrunde in viata lui, datorita smereniei si iubirii, poarta crucea suferintei urmand pe Domnul Hristos care a spus: cel e voieste sa vina dupa Mine, sa-si ia crucea sa si sa-mi urmeze Mie.

 

Eli, Eli, lama sabahtani? – Trairile Mantuitorului Iisus Hristos pe Cruce. SINGURATATE, PARASIRE, INCREDINTARE, MOARTE PENTRU NOI. “Dumnezeu are nevoie de tine, de mine, de noi toti, pentru ca, prin prezenta noastra, oamenii sa simta prezenta lui Dumnezeu”. Cuvinte cu putere multa de la PS DAMASCHIN DORNEANUL si Arhim. Benedict Vesa (VIDEO, TEXT)

PARINTELE EPISCOP MACARIE – cuvant mangaietor despre purtarea-impreuna a Crucii: CALEA IMPREUNA-PATIMIRII CU HRISTOS SI CU FRATELE AFLAT IN SUFERINTA: “Dacă un apropiat se plânge că-i e greu, primul nostru impuls nu e să împreună pătimim cu el, ci să-l moralizăm asemenea prietenilor lui Iov” (VIDEO, TEXT)

“Cati copii orfani, singuri, indurerati, traumatizati, sunt printre noi, care chiar au nevoie de parinti!” SA AJUTAM LA PURTAREA CRUCII CELOR AFLATI IN SUFERINTA, IN SINGURATATE! SA NE RUGAM PENTRU CEI CARE NE VRAJMASESC – Partea a doua a conferintei de la Ploiesti (2016), “IUBIREA CRUCII”, a PS Macarie

“IUBIREA NEBUNA” A LUI DUMNEZEU si TAINA SLUJIRII: “A te darui, fara sa te impui…”. Parintele Staniloae despre SENSUL CRUCII ca IMPREUNA-PATIMIRE ODIHNITOARE: “Numai Crucea darama zidul; Biserica sta pe iubirea rastignita”

“DRAGOSTEA MEA S-A RASTIGNIT…”

Crucea e Totul. IATA, VIATA TA! RAMAI AICI, OMULE!/ “Durerea mai asurzitoare decat cerurile a Dumnezeului care nu poate sa salveze pe cei ce nu vor asta”/ GUSTAND DIN RASTIGNIRE IMPREUNA CU IISUS SI CU BISERICA SA BATJOCORITA, GUSTAM DIN IMPARATIE INCA DE AICI!

INALTAREA SFINTEI CRUCI. Predici sensibile si insufletitoare de la Manastirile PUTNA si SIHASTRIA PUTNEI. “Nu esti singur atunci cand iti duci crucea! Eu nu vreau sa te las singur! Un singur lucru cer de la tine: cheama-Ma!”/ URMAREA LUI HRISTOS sau LUAREA CRUCII IN IUBIREA APROAPELUI

CUVINTE VII DE LA PARINTELE CALCIU DESPRE SENSUL SUFERINTEI: “Oricine e îndurerat şi plânge, Hristos plânge cu el!“. HRISTOS SUFERA IN NOI

ASA A IUBIT DUMNEZEU LUMEA…

SUPREMA DECLARATIE DE DRAGOSTE: “Iata, Eu voi fi cu voi pana la sfarsitul veacului”

El, Cel ce-i vindeca pe cei cu inima zdrobita…

DUREREA ALTUIA – DUREREA NOASTRA. Cum dobandim rabdare si ce folos avem din incercari? ISPITELE INSINGURARII

 

***

DENIILE SAPTAMANII PATIMILOR. Cantarile cele mai frumoase si slujbele Saptamanii Mari (audio)

DENIA CELOR 12 EVANGHELII pentru SFANTA SI MAREA VINERI A PATIMIRILOR DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS (video, audio)

Vinerea Patimilor. ASTAZI HRISTOS PATIMESTE SI MOARE PENTRU NOI

DENIA SÂMBETEI MARI, PROHODUL DOMNULUI (video, audio, cântari psaltice) – Chipurile călăuzitoare ale rugăciunii: CRUCEA, ÎNGROPAREA ȘI MORMÂNTUL GOL: “Pe măsură ce rugăciunea creşte, inima se face părtaşă la TAINA DĂRUIRII DE SINE a lui Hristos, devenind ea însăşi un MORMÂNT în care sălăşluieşte Domnul”

SAMBATA MARE – ZIUA TACERII. Cantari si cuvinte de meditatie

PROHODUL DOMNULUI (audio si video). SI TEXTUL NECENZURAT


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, IPS Teofan, Muzica, Saptamana Mare, VIDEO, Vinerea Mare

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate