TAINA MAINILOR UNITE DE HAR si IMPREUNA-CALATORIA CRUCII. Ce inseamna cu adevarat SA IUBESTI si ce inseamna CASATORIA? Ce trebuie sa faca tinerii INAINTE de nunta si ce trebuie sa faca SOTII atunci cand apar neintelegeri, pentru A NU ESUA IN DIVORT? “Puneți-vă amândoi inimile voastre în mâna lui Dumnezeu”

9-09-2015 Sublinieri

nunta - mainile unite pe sfanta evanghelie juramant - 81231

Te primește, pentru că te iubește. Dar tu iubești? Atunci corectează-te. Dacă vezi că ceva îl deranjează pe celălalt, corectează acel ceva. Când îi aud pe unii oameni spunând: „Eu acesta sunt sau eu aceasta sunt, nu mă schimb”, le spun: „Mai bine nu vă căsătoreați, pentru că cel care iubește se schimbă”. Nu mă schimb înseamnă nu iubesc. Celelalte sunt de prisos“.

***

nunta_traditionala_tara_hategului_06(sursa foto)

Sihastria Putnei:

Scrisoare către doi miri/ arhim. Damaschin Luchian

Sau despre ținerea de mână

[…]

Când s-au plămădit, în adânc de taină al mamelor lor, cele două mâini nu ştiau că se vor întâlni. Fiecare şi-a ţinut jucăriile, apoi condeiul, apoi florile. De multe ori, liliacul.

Anii au trecut, mâna de copil a întinerit şi a simţit nevoia alteia. Să o atingă. Să o simtă mângâietoare pe obraz. Mâna care să-i culeagă lacrimile.

Mai întâi s-au întâlnit ochii. Câţi alţi ochi nu au văzut până atunci… Dar o, acum, aceşti doi sunt licăriri din mine, stele de rouă îmbucurătoare fără cuvinte… Şi mai apoi s-au întâlnit mâinile. La început timide, apoi tremurânde, apoi dulci mângâietoare pe obraz.

Au mai trecut ani, şi, sub cupola cerului făcut nouă aproape, cei doi s-au ţinut de mână cu totul altfel.

legamant cununieStăpâne, întinde mâna Ta din sfântul Tău locaş şi uneşte pe robul Tău cu roaba Ta. Mâna cea de Sus s-a pogorât binecuvântând unirea celor două de jos. Şi cele două mâini parcă nici nu mai voiau să-şi dea drumul una alteia. Una a cerut ajutorul mâinii sale surori şi amândouă, ocrotitoare, o ţineau pe cealaltă. Vrând să nu o piardă, vrând să înveşnicească unirea. În gingăşia clipei, cele două mâini care se căutau au devenit una. În mirosul dulce de liliac.

Şi de acum, anii se vor scurge. Mâinile se vor ţine una pe alta, la vremuri senine şi la vremi de bejanie, cu putere din puterea Cuvântului pe care, tot cu mâinile, împreunate, au făgăduit credincioşie până la sfârşit. Şi când, sub vânturi, mâinile poate se vor şi răci, aduceţi-vă aminte, mire drag, şi dragă mireasă, de ceasul acela în care mâinile voastre s-au ţinut, binecuvântate, una într-alta.

Va veni apoi şi o vreme, când una dintre mâini va fi rânduită a o ţine pe cealaltă, lin aşezată pe piept, şi, împreună, să ţină lumina de plecare. Dincolo, o altă Mână va sta întinsă pentru un suflet…

Şi încă un timp, şi cele două mâini se vor reîntâlni, iarăşi, în dragostea desăvârşită a Mâinii plămăditoare, a Mâinii sfinţitoare a nunţii, a Mâinii întinse la trecerea pragului veşniciei.

De ce oare lăuntrul îmi spune că, pentru voi, va fi mirosind atunci a tămâieri cu flori de liliac?…

cununie_2

Marturie athonita: Să fiți vinovați întotdeauna amândoi!

Mitropolitul Pavel al Sisaniului și Siatistei

Ce înseamnă divorț? Neputința noastră de a iubi. Acesta este motivul de bază. Toate celelalte sunt îndreptățiri. Nereușita de a ne iubi. Percepția greșită pe care am avut-o despre căsătorie. Căsătoria nu este o viață presărată cu flori… Cercetați cu atenție slujba Tainei (Căsătoriei), căci acolo există toate elementele și toate condițiile pe care, de le vei trăi, vei ajunge la deplinătatea legăturii tale.

Biserica ne arată drumul dintru început: „Binecuvântată este Împărăția Tatălui…”. Și în acea clipăpreotul face semnul Sfintei Cruci cu Evanghelia. Ce înseamnă aceasta? Trei lucruri de bază. Fiii cununiamei, știți înspre ce ați pornit? Nu ați pornit spre necunoscut cu barca nădejdii, ci ați pornit spre Împărăția lui Dumnezeu. Aceasta este călătoria căsătoriei.

Cine va fi povățuitorul vostru în această călătorie? Sfânta Evanghelie.

Și ce este călătoria voastră? Cruce.

Perechilor care se căsătoresc le spun:

Nu știu dacă ați înțeles, fiii mei, dar astăzi trebuie să muriți; trebuie să moară egoismul vostru. Fiecare dintre voi ați pornit de la casa voastră și ați venit aici, iar acum plecați de aici și mergeți la o casă nouă. Foarte frumos. Ce înseamnă toate acestea? Fiecare dintre voi trebuie să plece din sinea sa, din ceea ce a fost până acum, și venind aici, Harul lui Dumnezeu v-a unit”.

Vedeți, la un moment dat le unesc mâinile și le spun:

Ați văzut două chei legate într-un inel? Oriunde ar fi ele, sunt împreună. nunta traditionala, maini impreunateVor fi în buzunarul nostru, sau vor cădea pe drum, sau le vom arunca în mare, dar întotdeauna vor fi împreună, pentru că le unește un inel, o verigă. Dacă însă ies din verigă, este puțin probabil ca ele să rămână împreună. Dar cine este veriga? Harul lui Dumnezeu. Puneți-vă mâinile voastre, puneți-vă amândoi inimile voastre în mâna lui Dumnezeu. Dumnezeu nu ne apucă cu sila, ci Își întinde doar mâna, iar dacă voi de bună voie vă puneți mâinile voastre în mâna Lui, El vă va uni într-o unire desăvârșită și sfântă și astfel veți călători”.

Când s-a consfințit căsătoria civilă în Grecia, eu am prăznuit. Am spus: „În sfârșit, voi scăpa de chinul de a căsători oameni care nu știu ce fac. Du-te la primar sau oriunde vrei, însă nu aici. Pentru că locul acesta este pentru cei care știu ce vor și cred în ceea ce fac. Un divorț poate avea multe pretexte, însă motivele lui sunt puține.

Cum se pregătesc doi tineri ca să se căsătorească? De aici vei putea înțelege care va fi continuarea. Cât de bine se cunosc? Sau cât de profund se ignoră?

Am auzit de multe ori observația: „Nu a fost așa la început”. Așa a fost, copilul meu, însă tu nu ai văzut.

Logodna nu este o perioadă plăcută în care să căutăm cum să petrecem mai bine. Ci este tocmai o perioadă în care oamenii vorbesc serios despre viitorul lor, văd dacă se înțeleg, dacă se potrivesc, dacă au aceeași direcție în viața lor, uneori chiar și în unele lucruri care par mai superficiale, mai ușoare.

Odată le-am spus unor tineri care vorbeau împreună:

Copiilor, mai bine să vă despărțiți astăzi, decât să vă despărțiți mâine.

– Dar de ce?, m-au întrebat aceia.

– Pentru că nu aveți nici o legătură între voi. Interesele unuia sunt cu desăvârșire diferite și specializate, iar ale celuilalt sunt – tinerii folosesc astăzi acest cuvânt – „moloz”. Peste puțin tu vei începe s-o invidiezi, iar tu peste puțin vei începe să obosești. Așadar, nu faceți greșeli!

Din fericire, au înțeles la timp. Pentru că este foarte important să vezi adevărul. Te iubesc” și „mă iubești?” este ușor să le rostești, însă este greu să le trăiești. Noi am învățat că dragostea este întrupată. Și dacă nu se întrupează, nu se crucifică, atunci nu merge înainte.

În cele din urmă divorțul este un eșec. Întrebarea însă este următoarea: „Cum vom înfrunta un divorț? Învățăm din greșelile noastre? Am înțeles de ce am ajuns aici? Avem conștiința că am eșuat? Și nu am eșuat la întâmplare, ci am eșuat din pricina unor motive concrete, clare și vizibile. Sau credem că este de vină numai celălalt?” Tinerilor care se căsătoresc, le urez: „Copiii mei, doresc ca în viața voastră să învățați să fiți vinovați întotdeauna amândoi. Pentru că de credeți că este vinovat numai unul, ceva nu merge bine între voi”.

A mă căsători înseamnă a primi pe celălalt așa cum este pentru că îl iubesc. A mă căsători înseamnă că mă nevoiesc, fac totul ca să dau bucurie celui pe care-l iubesc. Așadar, există o călătorie comună a celor doi, adică faptul că unul mă primește, nu naște imunitate egoismului meu, de vreme ce mă primește așa cum sunt. Te primește, pentru că te iubește. Dar tu iubești? Atunci corectează-te. Dacă vezi că ceva îl deranjează pe celălalt, corectează acel ceva. Când îi aud pe unii oameni spunând: „Eu acesta sunt sau eu aceasta sunt, nu mă schimb”, le spun: „Mai bine nu vă căsătoreați, pentru că cel care iubește se schimbă”. Nu mă schimb înseamnă nu iubesc. Celelalte sunt de prisos.

nunta-invataminte-despre-cununia-religioasa-de-la-parintele-constantin-galeriu_65 (1)

Legaturi:

***


Categorii

Crestinul in lume, Cuvantul ierarhilor, Egoismul, voia proprie, Parintele Damaschin Luchian, Viata de familie

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “TAINA MAINILOR UNITE DE HAR si IMPREUNA-CALATORIA CRUCII. Ce inseamna cu adevarat SA IUBESTI si ce inseamna CASATORIA? Ce trebuie sa faca tinerii INAINTE de nunta si ce trebuie sa faca SOTII atunci cand apar neintelegeri, pentru A NU ESUA IN DIVORT? “Puneți-vă amândoi inimile voastre în mâna lui Dumnezeu”

  1. Ce cuvinte frumoase, miros a Duh Sfant, ca in noaptea Invierii !

  2. Extraordinare cuvintele Mitropolitului Pavel!

  3. Bine ati revenit, frati si surori 🙂 In sfarsit!

  4. Aceasta frumoasa lectie de viata, cu strafulgerari in vesnicie a Parintelui Damaschin ar trebui sa fie introdusa in programa scolara in locul spurcaciunilor cu care murdaresc copiii si adolescentii. Aceasta este viata adevarata pe care ne-a dat-o Dumnezeu s-o traim, nu aceea pe care cei prinsi de delirul mortii si de nebunie vor s-o impuna oamenilor.
    Cei care lupta pentru familia romaneasca ar trebui s-o includa printre punctele si sugestiile lor.

  5. Pingback: “Biserica din casa”: DRAGOSTEA DINTRE SOTI, RUGACIUNEA IMPREUNA si VIATA DUHOVNICEASCA TIN FAMILIA UNITA SI COPIII ACOPERITI DE HAR. “După căsătorie, îi sfătuim pe bărbaţi şi pe femei să înlăture amestecurile părinţilor sau
  6. Pingback: Ce este, cum se dobandeste, cum se pazeste si cum se lucreaza IUBIREA ADEVARATA INTR-O CASNICIE? “Iată de ce în Ortodoxie căsătoria este privită drept cale duhovnicească şi de nevoinţă” | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: Taina dragostei adevarate: CE SA CAUTAM SI CUM SA NE ALEGEM VIITOAREA SOTIE sau VIITORUL SOT?/ Cheia potrivita in rezolvarea neintelegerilor/ CUM SA NE AJUTAM COPIII CA PARINTI SI CA INVATATORI sau PROFESORI?/ Nodul dragostei si insemnatatea exprimarii se
  8. Pingback: “Purtaţi-vă sarcinile unii altora!”. PREASFINȚITUL DAMASCHIN DORNEANUL, pentru “Familia ortodoxă”, despre ETAPELE IUBIRII APROAPELUI CARE NE-A RĂNIT, lupta cu rutina și pentru (re)dobândirea Duhului, “SENSIBILITATEA”
  9. Pingback: “DATI-VA TIMP, LINISTITI-VA! Nu luati hotarari rapide in vremuri de tulburare!” Parintele Ciprian Negreanu despre REZOLVAREA NEINTELEGERILOR MAJORE DIN CASNICIE si ce e de facut pentru LUAREA UNOR ALEGERI BUNE IN VIATA – alte raspunsuri
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate