CUVÂNT PUTERNIC CĂTRE TINERI AL EPISCOPULUI MACARIE în tabăra de la Nemțișor (2019, video + transcriere integrală), chemând la DEȘTEPTARE DUHOVNICEASCĂ, CONȘTIENTIZARE și PĂZIRE de ispitele și pericolele ideologiilor contemporane care îi au drept țintă predilectă: “În NIHILISMUL societății actuale de prea multe ori tinerii sunt dirijați, sunt dresați spre a-și asuma un rol de contestare a originilor, a tradițiilor. SĂ NU VĂ LĂSAȚI ARIPILE TĂIATE!”

26-07-2019 Sublinieri

PS Macarie: „Să nu renunțați la adevărata voastră libertate, să nu vă lăsați aripile tăiate!

Doxologia: PS Macarie, către tinerii de la Nemțișor: „Voi sunteți apostolii de care avem atâta nevoie în Biserică și în lume”

Tabăra din Poiana Nemțișor a ajuns la final. Peste 600 de tineri au participat, în perioada 21 – 24 iulie, la cea de-a X-a ediție a evenimentului organizat anual de Arhiepiscopia Iașilor.

Miercuri, în ultima zi a taberei, tinerii s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți, coordonatori ai activităților desfășurate în poiana din incinta Mănăstirii Neamț.

În cuvântul de învăţătură, PS Macarie le-a vorbit celor prezenţi despre cât de important este să conștientizeze frumusețea acestei etape din viața lor – o perioadă de căutare și a mărturisirii credinței în Dumnezeul cel Viu, dar și o vreme a încercărilor și ispitelor:

Să nu renunțați la adevărata voastră libertate! Să nu vă lăsați aripile tăiate! Să nu vă anesteziați inima voastră, ci să o dăruiți integral Mântuitorului Hristos. Să deschideți larg poarta inimii voastre și să-I faceți sălaș, ca să intre în ea […]. Să dăm o mărturie vie și deplin lucrătoare în mijlocul celor cu care trăim: în familia noastră, la școală, la universitate, oriunde. Apoi, dând mărturie și deșteptându-i și pe ceilalți, să ne adăpostim cu toții în Biserica lui Hristos. Aici este refugiul nostru. Biserica nu este doar un spațiu de întâlnire și de frecventare a slujbelor, ci un adevărat mediu de viață, un loc în care ne întărim și ne vindecăm și ne adăpostim de toate ispitele și provocările. […]

Să nu lăsați ca aceste legături frumoase pe care le-ați stabilit aici să înceteze, ci să le intensificați și să le faceți lucrătoare și roditoare și să vă dați silința să participați ori de câte ori Biserica vă cheamă la datorie, la activitățile misionare, fiindcă voi sunteți apostolii de care avem atâta nevoie în Biserică și în lume. Voi ne ajutați ca mesajul Evangheliei sa devină lucrător în viața oamenilor. Cuvântul vostru poate pătrunde mult mai adânc în inima și în ființa celor care sunt fie rătăciți sau dezorientați, fie zac în patimi sau au alte dependențe. Domnul să ne întărească și să ne ajute să lucrăm cu timp și fără timp pentru mântuire și, așa cum suntem aici, la Nemțișor, să fim cu toții si dincolo de poarta Raiului”.

PS Macarie a dialogat cu tinerii de la Nemțișor și în seara zilei de marți, după ce aceștia au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, despre Sfânta Liturghie, ca un adevărat izvor al vieții veșnice, dar și despre valorile și provocările tinereții, în contextul societății actuale.

“Preacuvioși Părinți Stareți, Preacuvioși și Preacucernici Părinți, preaiubiți tineri,

Aseară, când am aprins focul de tabără, vă spuneam faptul că la Liturghie se coboară întotdeauna foc nevăzut din cer, focul harului dumnezeiesc. Acest foc a fost preînchipuit atunci când, la propriu, s-a coborât din ceruri peste jertfelnicul pus înainte de Profetul Ilie pe Carmel. Însă și noi, arătând focul cel pururea curățitor al harului dumnezeiesc, care se revarsă din cer la fiecare Liturghie, atunci când se săvârșește Liturghia arhierească, episcopul binecuvintează cu sfeșnicele purtătoare de foc. Pe de-o parte în mâna dreaptă ține sfeșnicul cu cele trei brațe, arătând lucrarea cea desăvârșită a Treimii, Celeideoființă și Nedespărtită, iar, pe de altă parte, în cealaltă mână, ține sfeșnicul cu două brațe, arătând doimea firii Mântuitorului nostru, Care a fost om adevărat și Dumnezeu adevărat. Așadar, ne curățim simțirile și ne umplem de lumina lui Hristos, ca să devenim pretutindeni luminători, mai cu seamă în mijlocul celor cuprinși de întuneric.

Voi, tinerii, sunteți cei mai vânați dintre toți. Consumerismul, atracțiile noilor tehnologii, ideologiile de gen sau anti-familie, toate sunt menite capturării voastre. Tinerețea voastră este marfa cea mai râvnită de către cei fără Dumnezeu. Trebuie să conștientizați acest lucru. Mintea, inima și trupul vostru sunt râvnite de cei fără scrupule, de cei care vor să le colonizeze, să le paraziteze cu ideologiile lor stricate, cu darurile lor otrăvite, cu drogurile lor virtuale sau reale.

Lumea consumeristă, în care trăim astăzi, are un efect devastator în rândul tinerilor. Nu mă feresc să o spun direct – ba chiar am și această răspundere mare, ca episcop, ca păstor, ca veghetor peste turma încredințată de Hristos -, nu mă feresc să spun că voi, tinerii, sunteți de multe ori scoși din mediul familial și comunitar, expuși și injectați cu impulsuri, cu senzații, cu obișnuinte și dorințe foarte intense, care ne-au dominat și ne domina de multe ori. Toate acestea fac parte dintr-un dresaj, mai mult sau mai puțin subtil, prin care sunteți controlați și deviați de la traseul firesc și de la tot ce are tinerețea mai prețios și sunteți direcționați către scopuri distructive. Sunteți folosiți, de multe ori, ca materie primă pentru ceea ce se numește schimbare socială sau falsă emancipare.

Tinerețea este o perioadă de formare, a descoperirii de sine, este o perioadă de autodisciplină, este o perioadă de trecere. Si, această tinerețe, pe care voi o trăiți acum minunat, nu trebuie folosită sau trăită ca pretext pentru disprețuirea celorlalți, și mai cu seama a celor mai în vârstă decât voi, a celor cu experiență, sau pentru contestarea așezămintelor fundamentale sociale. Entuziasmul tinereții trebuie folosit în mod constructiv, idealist și eroic. Tânărul este cel care se opune nedreptății – și avem atâtea exemple din vechime și până astăzi, a tinerilor care au demascat abuzurile și au înfruntat fără teamă pe tirani și pe prigonitori.

În Tabăra la care am participat la Mănăstirea Oașa, le-am vorbit pe îndelete celor de acolo despre cei trei tineri din Babilon, care l-au înfruntat pe Nabucodonosor, refuzând să se închine idolilor săi și, în frunte cu Daniel, au scăpat-o pe tânăra Suzana de ocară. Cei trei tineri: Anania, Azaria și Misail, au fost aruncați în cuptor, pentru că au respins idolatria, și Daniel a fost aruncat în groapa cu lei, pentru că a devoalat abuzul celor mai mari și au mărturisit trăinicia Adevărului. Însă, toți laolaltă, au fost păziți nevătămați. Tinerii aruncați în cuptorul încins cu foc, au fost răcoriți în chip minunat de îngerii slujitori ai lui Dumnezeu. Focul în rouă s-a preschimbat iar Daniel, care se afla în primejdie de moarte, aruncat în groapa cu lei, de asemenea, a fost salvat, gura fiarelor sălbatice rămânând încleștată.

Totodată, îi avem ca exemple și pe mucenicii și pe mucenițele Bisericii, pe eroii din vremea comunismului. Si, să ne gândim, în mod deosebit, la lumina unui Valeriu Gafencu sau a unui Costache Oprișan. Este un nor de mărturie, fiindcă toți aceștia sunt eroi ai curăției și ai sincerității inimii.

În nihilismul societății actuale de prea multe ori tinerii sunt dirijați, sunt dresați spre a-și asuma un rol de contestare a originilor, a tradițiilor. Tânărul de astăzi de prea multe ori este atras către o emancipare mincinoasă. Eliberat de așa-zisele constrângeri plictisitoare ale tradiției și ale comunității, tânărul este momit către falsa libertate, a reinventării a credinței în propriul “eu”, a experimentării de senzații tari și a performării în sectoare strict specializate, care îl transformă într-o rotiță dintr-un mecanism total. Este o falsă libertate, pentru că, pe de o parte, tinerilor li se spune că se pot reinventa total, inclusiv din perspectiva așa-zisei “orientări sexuale și a genului”, pe de altă parte, tânărul este foarte conformist în gândire și în locul pe care îl ocupă în societatea de consum. Această societate de consum este profund idolatră.

Le vorbeam și tinerilor de la Oașa despre nevinovata Suzana, care a fost ispitită și doi bătrâni, cuprinși de desfrânare, au încercat să o siluiască, doi bătrâni judecători din comunitatea iudaică aflată în robie babilonică, au căutat să atenteze la curăția ei sufletească și trupească și au fost demascați de Profetul Daniel. Adevărul a ieșit la lumină și Suzana cea curată a fost salvată. Le spuneam și celor de la Oașa, câte milioane de “suzane” nu sunt astăzi victime ale elitelor hedoniste. Iar voi, tinerii, din nefericire, de prea multe ori sunteți o țintă pentru această societate consumeristă, această societate profund idolatră.

Ce anume țintesc acești promotori ai falsei emancipări, ce anume doresc de la voi? Ei doresc inima voastră, ei doresc ceea ce aveți voi mai prețios. Ei vă doresc inima pentru că este locul afectelor și locul cel mai adânc al personalității voastre, acolo unde în profunzime se află Hristos bătând la ușă, așa cum ni se spune în cartea Apocalipsei: “Iată, Eu stau la ușă și bat neîncetat”. Deschide poarta inimii tale, ca să intru în inima ta și să-Mi fac sălaș în inima ta. Cei fără Dumnezeu doresc să vă sedeze această parte afectivă, doresc să vă anestezieze inima voastră, doresc să pună stăpânire pe tot ceea ce aveți mai nobil, mai adânc și mai înalt în lăuntrul vostru, doresc să vă sedeze această parte afectivă care este capabilă de empatie, este capabilă de altruism, este capabilă de idealism, este capabilă de curăție și, nu în ultimul rând este capabilă de sacrificiu.

Prin neîncetata bombardare cu impulsuri senzoriale foarte puternice, prin expunere de prea multe ori la această dependență cumplită de erotism dar și de droguri reale sau virtuale, vă este exacerbată senzualitatea. Tânărul insensibil, tânărul egoist, tânărul îngust în gândire care se mulțumește cu niște resturi, când vine vorba de lucruri serioase, aproape întotdeauna cade victimă acestor simulacre, acestor dependențe, acestor răutăți. Tânărul căzut este asemenea unui înger cu aripile tăiate. De aceea vă îndemn cu toată stăruință, cu toată credința, cu tot entuziasmul: să nu renunțați la adevărata voastră libertate, să nu vă lăsați aripile tăiate, să nu vă anesteziați inima voastră și să o dăruiți integral Mântuitorului Iisus Hristos. Să deschideți poarta, larg, a inimii voastre și să-I faceți sălaș Mântuitorului Iisus Hristos, să intre în ea, fiindcă asta ne spune Domnul neîncetat: “Tinere, dă-Mi inima Ta“.

Aceasta este realitatea. Dar, ce putem face într-o astfel de lume, care are o putere de penetrare și de atracție fără precedent? Iubiții mei, Sfântul Ap. Pavel, în Ep. sa către Efeseni, ne spune: “Deșteaptă-te tu, cel ce dormi și te scoală din morți, și te va lumina Hristos“. Avem nevoie de o deșteptare duhovnicească, avem nevoie de o conștientizare duhovnicească, de această deșteptare la care ne îndeamnă și imnul nostru național. Trebuie să înțelegem aceste amăgiri ale lumii de astăzi, trebuie să înțelegem că lucrurile sunt serioase; la mijloc sunt sufletele noastre, sunt inimile noastre, la mijloc e mântuirea noastră și cu mântuirea nu ne putem juca. Odată ce ne-am deșteptat, noi înșine, să-i ajutăm să se deștepte și pe ceilalti, să dăm o mărturie vie și deplin lucrătoare în mijlocul comunităților în care trăim: în familia noastră, la școală, la universitate și pretutindeni. Si, odată ce dăm mărturie și îi deșteptăm pe ceilalti, să ne adăpostim cu toții în Biserica lui Hristos. Aici este refugiul nostru. Biserica nu este doar un spațiu de întâlnire și de frecventare a slujbelor, ci, Biserica este mediu de viață, Biserica este locul în care ne înnoim, ne întărim, Biserica este locul în care ne vindecăm și ne adăpostim de toate răutățile, de toate ispitele, de toate tentațiile, de toate provocările din această lume stricăcioasă.

Îi avem ca model pe primii creștini, care trăiau credința într-un mod vibrant și intens. Si, vă mărturisesc că întotdeauna când mă aflu în mijlocul comunităților de tineri, trăiesc acest sentiment al comuniunii pe care l-au trăit odinioară și primii creștini, fiindcă este atât de mult entuziasm, este atât de multă dragoste, este atât de multă energie, pe care voi o dedicați lui Hristos. Trebuie să fim într-un cuget și o simțire, așa cum erau și creștinii în comunitățile primare, să adâncim experiența noastră duhovnicească, să ne deconectăm cât mai des de la această lume virtuală în care evadăm, această lume virtuală care ne orbește, care ne secătuiește de puterile noastre lăuntrice, și să căutăm la fața Celui care ne așteptă, și să ne purtăm unii pe alții neîncetat, să dezvoltăm noi moduri de a trăi creștinește, chiar și în babilonul zilelor noastre. Pentru că, dacă vreți să rămâneți cu adevărat tineri, dacă vreți cu adevărat să vă înnoiți, doar Hristos vă poate întări, vă poate lumina, vă poate curăți, și vă poate primeni, fiindcă El este Arhiereul cel pururea tânăr, veșnic tânăr.

Așadar, preaiubiții mei, dăruiți tinerețea voastră Mântuitorului Hristos. Ați încheiat foarte frumoase prietenii; am rămas foarte impresionat aseară când v-am întâlnit în această tabără și am putut relaționa cu voi, și am văzut că ați venit pentru binecuvântare tineri din toate părțile României, și din Diaspora și din Basarabia și eram foarte curios de unde sunteți, și am rămas foarte impresionat atunci când mi-ați spus că v-ați împrietenit aici, în tabără, și ați stabilit aceste frumoase, minunate și trainice legături. Să nu lăsați ca aceste legături frumoase pe care le-ați stabilit aici să înceteze, ci să le intensificați neîncetat, să le faceți lucrătoare și roditoare, și să vă dați silința să participați ori de câte ori Biserica vă cheamă la datorie, fiindcă voi sunteți apostolii de care avem atâta nevoie în Biserică și în lume. Voi ne ajutați ca cuvântul Evangheliei să devină lucrător în viața oamenilor. Nu știu ce am reuși să facem, dacă nu ne-ați sprijini voi, fiindcă cuvântul vostru poate să pătrundă mult mai adânc în inima și ființa celor care sunt dezorientați, a celor care sunt în patimi, care sunt cuprinși de dependențe, care sunt înstrăinați, care sunt dezorientați și rătăciți. De aceea, preaiubiții mei, să ne dăm toată silința să dăm împreună o bună și dreaptă mărturie.

V-am binecuvântat și aseară, vă binecuvântez și acum, cu puterea harului pe care l-am primit noi, slujitorii altarului, așa cum Iisus odinioară își punea mâinile Sale peste copilași, peste toți cei care Îl înconjurau odată cu credință, aceleași mâini ale lui Hristos pe care ni le împrumută nouă slujitorilor, vă binecuvântează aici și pretutindeni.

Domnul să vă întărească și să ne ajute să putem lucra cu timp și fără timp pentru mântuire și așa cum suntem aici, la Nemțișor, să fim cu toții și dincolo de poarta Raiului, cu rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor Sfinților rugători pentru noi. Amin!”

 

Va mai recomandam:

PS MACARIE, AVERTISMENT PENTRU TINERI: “Tinerețea voastră este „marfa” cea mai râvnită de stăpânitorii acestei lumi! Trebuie să conștientizați acest lucru! Consumerismul, atracțiile noilor tehnologii, IDEOLOGIILE DE GEN sau ANTI-FAMILIE, toate sunt menite capturării voastre”

PS MACARIE, Episcopul Europei de Nord, despre SALVAREA IDENTITATII si a CREDINTEI la românii din DIASPORA, ce inseamna “A FI IN BISERICA” si despre incercarea “strigatoare la cer” de PERVERTIRE si UCIDERE SUFLETEASCA A COPIILOR. “O noua ideologie a stricarii firii umane vine sa schimbe fața intregii lumi. Si incepe tocmai prin copii” (si AUDIO)

“Să nu credem că putem alerga după căpătuire în această lume, dar să fim bine și cu Dumnezeu, că putem fi puțin ortodocși, dar și puțin sincretiști” – CHEMAREA PS MACARIE LA CURAJ, FERMITATE, SMERENIE ȘI MILĂ: ”Nu fiți părtași la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci, mai degrabă, osândiți-le pe față” (VIDEO, TEXT)

“Lumea este din ce în ce mai stricată de ideologiile nefirescului care se propagă într-un mod patologic”. PĂRINTELE EPISCOP MACARIE DRĂGOI – CUVINTE ȘI RUGĂCIUNI DE MARE FOLOS la Duminica Sfinților Români și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare (VIDEO): “Să luăm aminte, căci conducătorii sunt după chipul poporului”

“CU MÂNTUIREA NU NE PUTEM JUCA! Nu putem arde tămâie şi la idoli, şi la sfinți”. PS MACARIE DRĂGOI – adevăruri dureroase despre ORTODOXIA ÎN LUMEA IDOLATRĂ DE ASTĂZI: “Nu am ajuns noi să trăim în vremuri în care rațiunea şi bunul simț sunt sfidate în modul cel mai strident? Cum altfel să înțelegi legile care desființează familia, care desființează diferența dintre femeie şi bărbat?”

“Vremea este să lucreze Domnul, că oamenii au stricat legea Ta!” – PASTORALA DE CRĂCIUN A PARINTELUI EPISCOP MACARIE: “Ce ne poate salva în aceste zile tulburate, confuze, violente? FRĂȚIETATEA întemeiată pe viața în Hristos” (2018, si AUDIO)

STRIGĂTUL PREASFINȚITULUI MACARIE: “Iubiţi părinţi, salvaţi-vă copiii!”. Interviu pentru “Familia ortodoxă”: CUM SĂ REZISTĂM CA FAMILIE ÎN FAȚA MARILOR PRIMEJDII ȘI ASALTURI DEMONICE ALE LUMII DE ASTĂZI?

PĂRINTELE EPISCOP MACARIE: “Trăim vremuri grele, vremuri de încercare, și ESTE ABIA ÎNCEPUTUL. Iată o cale de a ne dobândi sprijin pentru a le traversa…”. CUVINTE CU PUTERE MULTĂ de la Episcopul Europei de Nord. STRATEGIA COMPROMITERII PRIN DENIGRARE. Ce facem când binele ne este răsplătit cu calomnii?

SFANTUL MUCENIC DIMITRIE si SFINTII INCHISORILOR. “In aceste vremuri, cand ACELEASI FORTE DEMONICE, sub forme diferite, SE PORNESC ASUPRA NOASTRA…” – La ce tip de RUGACIUNE ne indeamna PREASFINTITUL PARINTE MACARIE, pentru a birui INFRICOSARILE in fata RAULUI DEZLANTUIT (video)

Pr. Vasile Mihoc catre tineri: E NEVOIE DE SERIOZITATE SI LUPTA CU “CEL VICLEAN”, HRISTOS NU E “NICE”! Lumea de azi ii fragilizeaza programatic pe tineri si proclama NORMALE si patimile impotriva firii (VIDEO)

“Imparatul e gol!” – LIDIA STANILOAE despre PERVERTIREA COPIILOR si IPOCRIZIA “PREACINSTITILOR SPECIALISTI” in “bunastarea psihica” a copiilor, care vor sa-i emancipeze, “protejandu-i” de “traumele” RELIGIEI, dar ii expun “fara prejudecati” la toate modelele de VIOLENTA, GROAZA SI VULGARITATE

INGERI CU ARIPILE TAIATE. Un altfel de genocid: imbrancirea fetitelor de catre parinti catre lumea curviei prin IMBRACAMINTE “SEXY” SI FARDURI “NEVINOVATE”

CONFESIUNILE PARINTELUI PANTELIMON (I). De ce a renuntat la MUZICA ROCK, cum a intrat in manastire, ce parere are despre fenomenul Facebook? HOTII DE TIMP, SEDUCTIA CURIOZITATII si IDENTITATILE DE IMPRUMUT

 


Categorii

Pentru tineri, Portile Iadului, PS Macarie, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “CUVÂNT PUTERNIC CĂTRE TINERI AL EPISCOPULUI MACARIE în tabăra de la Nemțișor (2019, video + transcriere integrală), chemând la DEȘTEPTARE DUHOVNICEASCĂ, CONȘTIENTIZARE și PĂZIRE de ispitele și pericolele ideologiilor contemporane care îi au drept țintă predilectă: “În NIHILISMUL societății actuale de prea multe ori tinerii sunt dirijați, sunt dresați spre a-și asuma un rol de contestare a originilor, a tradițiilor. SĂ NU VĂ LĂSAȚI ARIPILE TĂIATE!”

  1. Frumos cuvantul Parintelui Episcop, dar imi e teama ca acesti tineri s-au nascut fara aripi… Ce libertate ar putea ei sa piarda, caci dupa cum spune Parintele Arsenie Boca multi dintre ei s-au nacut in lanturi.

  2. Cititor
    Frate , ai copii ?

  3. Cititor
    Iartă-mă ca V-am întrebat dacă aveți copii . Nu trebuia sa intru in viața dv . Bun .
    Tot Arsenie a zis unora care au zis : Părinte toate păcatele de care ați zis Sfinția Voastră noi le-am făcut . Ce sa facem acum ? La care Arsenie zice : Ma sa învățați copii si nepoți sa nu le mai facă !
    Un cuvânt avea si sfântul Paisie intr-o convorbire cu o călugărița care se îndreptățea mereu cu patimile care zac in om , copii in lanțuri , ca e de ajuns sa dorească sa se slobozeasca , ca Domnul i milostiv si va ajuta . Botezul spala păcatul strămoșesc , dar nu iti da haina de nunta , pai ce nevoința am mai face ? Ce lupte am mai duce ? Si zicea Paisie ca când biruie câte unul in lanțuri , e mai mare decât unul care nu a fost in lanțuri , deoarece nevoința aceluia are mai mare …
    Chiar dacă pare cu neputința , frate cititor , sa credem in milostivirea Lui . Vedeți si dv , Macarie episcopul , crede , cu toată lupta celui rău pentru pervertirea sufletelor . Sus frate sa ai inima . Da , auzim destule pervertiți , răutăți , vedem multe , uite si acum la Caracal , sotia mea nu poate înțelege situația asta , mie îmi vine sa dau de pământ cu ora 6 , ora 6 , unde am ajuns . La extreme suntem pe partea umană .

  4. Petru,
    da, am copii. Sunt mama si in curand voi fi bunica.
    Am toata consideratia pt credinta si increderea PS Macarie, dar din nefericire pt mine vad in jurul meu o multime de copiii indepartati de Dumnezeu.
    Din pacate, situatia astazi nu mai este nici macar cea de acum cativa ani.
    Aproape toti tinerii pe care ii stiu de cand erau in pantecele mamelor lor si au fost crescuti in biserica, acum sunt departe de ceea ce asteptau parintii sa fie. Inclusiv fiul meu. Bucuria de a fi bunica imi este umbrita de teama ca nu-mi voi putea feri nepotelul de uraciunea lumii asa cum nu mi-am putut feri copilul.

    P.S. Numele meu este Ioana, am mai spus nu de mult pt Ileana, dar dvs nu ati fost “pe faza”.

  5. Petru,
    Cat despre faptul ca m-ati intrebat de am copii, nu-i bai. Si eu am citit zilele trecute “spovedania” lui Romil si asa mi-a fost mai drag si mai usor sa-l pomenesc in nevrednica mea rugaciune. E bine sa nu uitam ca atat adminii cat si cititorii si cei care comentam suntem oameni, cu neputinte si greutati, uneori ispititi pana la limita puterilor noastre.
    Mantuire va doresc!

  6. Ioana
    Iertati slaba mea cultura . Sunt un om simplu , cu o gandire simpla . Cititor – am dedus ca e un frate .. Cititoare – deduceam ca e o sora. No asta e gandirea mea simplista . Stiu , se poate la cititor sa fie ambele … Pe faza nu am fost . M a durut cand ati scris un coment cenusiu , deznadajduit , si nu imi doream sa fiti deznadajduita . Ca eu am trecut prin acestea , amarnica i deznadejdea . Esti la limita . De aia sunt si hatru uneori , doar sa alung omeneste, intristarea. Ce pot sa va zic e ca intru rabdare va veti mantui in zilele de acum . Si, poate, rugaciunea mamei , va pleca cerurile .
    Imi pare rau de situatia cu fiul dv . Ce pot sa zic ? Copii mei inca sunt mici ..
    Nu e cu putinta sa imi dau cu parerea .
    Totusi va doresc sa fiti o bunica fericita. Sa zambiti mereu fiului dv, pentru nepotul dv .O viata vine in lume . Chiar daca inima va plange , nu aratati aceasta. Zambiti , rugandu-va mereu . Ca judecatile noastre nu sunt judecatile Lui . .
    Sa se nasca sanatos . Sa zbiere 🙂 sanatos , speriind parinti , vestind lumii – viata intru Viata.
    Nui asa ca ati zambit ?
    Sa va traiasca . Zambiti

  7. Petru,
    Da, am zambit, cum zambesc adesea la comentariile dvs.
    Cat despre “cultura”, am ras de- dreptul pt ca mai sus eu scrisei gresit cuvantul copii

    Iata, ca sa nu mai par asa pesimista, reformulez: au aripi copiii nostri, si nici nu s-au nascut in lanturi, dar traiesc intr-o colivie. Asadar, la ce le mai sunt de folos aripile, ma intreb?

    Multumesc pt atentia pe care mi-ati aratat-o – inseamna ca nu sunteti nepasator

    P.S. Baiatul meu este un copil bun, dar in ultimii 15 ani s-a spovedit o singura data fara sa aiba voie la sf. Impartasanie. Asta-i off-ul meu, ca traieste fara Dumnezeu.

  8. @cititor

    Să-i dea Domnul fiului dvs. (și întregii dvs. familii) gânduri bune și evlavioase și toate cele de folos pe Calea mântuirii !!! Asemenea (păstrând desigur proporțiile!) Sfântului Ambrozie al Mediolanului, (care se adresa Sfintei Monica, mama
    Fericitului Augustin) îndrăznesc să vă spun și eu :” Nu poate să se piardă fiul atâtor lacrimi !!!”… Rugăciunea mamei pentru copiii săi poate mai mult decât rugăciunea preotului spunea un sfânt părinte. Am citit și recitit o carte, “Mama Blondina o martiră a Siberiei”. Și ea, mama Blondina, pe lângă faptul că a avut de suferit direct din cauza “tăvălugului bolșevic”, din cauza aceluiași “tăvălug” a avut de suferit și din cauza rătăcirii fiului ei, care ajunsese inginer, dar avea convingeri comuniste. E o carte, o cărticică un pic mai mare, plină de durere, dar și de nădejde și de învățăminte, care pe mine m-a zidit foarte mult. Se găsește pe la multe pangare, nu știu dacă lumea o cumpără, dar e plină de comori. De asemenea, toate cărțile pe care le-am găsit, despre ceea ce au suferit înaintașii noștri sub comunism, m-au inițiat în ceea ce privește viitorul nostru și al copiilor noștri. “Nu vedeți că lumea întreagă este un Pitești uriaș?”, spunea vrednicul de pomenire părinte Iustin Pârvu, pe care Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit să-l cunoaștem personal și să primim, întreaga noastră familie, binecuvântarea și rugăciunile lui, de care să avem parte noi toți cei care vrem să-l urmăm Domnului pe Cale !!!
    Din punctul meu de vedere, nu cred că putem birui în vremurile care vor veni fără ajutorul Bunului Dumnezeu, desigur, dar pe Care să-L înduplece cu rugăciunile lor pentru noi, Maica Domnului cu toți Sfinții care din veac au bineplăcut Domnului, dar și toți acești sfinți (încă necanonizați) care iată, L-au mărturisit pe Domnul Iisus Hristos, din fosta Uniune Sovietică (Părintele Dimitrie Bejan de exemplu), România și până în America (vezi Părintele Gheorghe Calciu, Părintele Roman Braga). Nu mai departe decât exact cu 12 (doisprezece) ani în urmă, ne “părăsea” și vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist (+30 iulie 2007), s-avem parte de binecuvântarea și de rugăciunile lui !!! Am scris ne părăsea între paranteze, pentru că nu sunt sigur până astăzi, dacă el ne-a părăsit pe noi, turma sa, sau mai degrabă, noi turma l-am părăsit pe el, pentru că, mi-aduc bine aminte, erau destul de mulți dintre noi care își doreau aderarea la UE (fără a conștientiza că asta înseamnă să te faci frate cu dracul, căci conducerea UE direct lui Mamona i se închină). Personal, am simțit pe viu, că din 2007, noi mergem ca țară, ca popor, ca neam, din rău în mai rău, pentru că (prin majoritatea celor care au ales UE), ne-am dat în mâinile celui rău…Nu am mai căutat “Împărăția Cerurilor și dreptatea Lui Dumnezeu” pentru ca “și celelalte se vor adăuga vouă” să primim de la Domnul… Și, dacă asta am vrut, asta am ales, nu ne-a rămas altceva de făcut, decât să deplângem alegerea greșită, să ne recunoaștem vina, să ne întoarcem la Domnul cu “inima înfrântă și zdrobită” pentru că “Dumnezeu nu o va urgisi”. Cunoaște cineva altă cale ??? Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut, dar, ATENȚIE, nu mântuiește pe nimeni cu forța… El ne IUBEȘTE, nu ne forțează… De ce să respingem DRAGOSTEA LUI ???
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  9. off topic: https://www.youtube.com/watch?v=S5CZWKV8eEk
    Din întâlnirea (filmarea de mai sus) părintelui Andrei cu enoriașii: “Vedeți cât de important este pentru noi să înțelegem corect ce trebuie să facem, după ce trebuie să ne orientăm? Da, tot ceea ce ne oferă Biserica, toate acestea sunt necesare. Dar de ce avem nevoie de toate acestea? Nu pentru ca noi pur și simplu să citim nu știu câte pagini din cartea de rugăciuni, să facem nu știu câte închinăciuni, să renunțăm la un anumit lucru… Toate acestea sunt bune, dar acestea sunt lucruri secundare care trebuie să ne conducă la smerenie, la restabilirea legăturii noastre cu Dumnezeu…”
    “Când erai cu ochii deschiși și în toți și în toate Îl vedeai pe Dumnezeu,
    când în ochii tăi era lumina iubirii
    și această lumină se reflecta asupra tuturor,
    bineînțeles că te simțeai bine și nu aveai niciun fel de întrebări.
    Și nu puteai să ai întrebări, pentru că în tine exista plinătatea, Dumnezeu era înlăuntrul tău.
    Dar apoi ochii tăi duhovnicești s-au închis, i-au închis păcatele
    care au rămas în tine, dar care, în timpul cercetării harului nu-l pot încurca pe om,
    pentru că harul lui Dumnezeu este mai puternic decât păcatul, Dumnezeu a biruit păcatul,
    iubirea lui Dumnezeu a biruit moartea, iar păcatul înseamnă moarte.”
    “De aceea, de multe ori îmi dau seama că duhovnicește mă aflu într-o stare proastă. Îmi este rău pentru că văd cele rele, pentru că vrăjmașul vrea să-mi demonstreze că totul este rău, vrea să mă înșele. Dar eu nu vreau să fiu o jucărie în mâinile diavolului:
    “Piei, satano!”
    Nu vreau să cred păcatului care trăiește în mine.
    Nu vreau să-mi cred ochii, în care nu mai există lumină.
    Nu vreau să cred pentru că aceste lucruri nu sunt adevărate.
    Aceasta este, probabil, ceea ce înseamnă “să te răstignești”.

  10. Romil,
    multumesc pentru cuvintele de incurajare.
    Am citit viata Mamei Blondina de mai multe ori (nu degeaba semnez “cititor”). Stiu si despre sf. Monica… Din pacate n-am nici lacrimile, nici dragostea si nici toate celelalte virtuti ale lor.

    Da, tara asta parca este un Pitesti fara margini…
    Citeam azi despre pr. C. Virgil Gheorghiu ca el numea tara noastra dupa ocupatia sovieticilor “Republica Penitenciara Romania”. Astazi cum sa-i mai zicem?

    Ca sa-mi justific cumva amaraciunea, si ca sa pun “bomboana pe coliva” (ca nu pot sa zic cireasa pe tort) va spun ca locuiesc undeva aproape de Caracal.

    Domnul sa ne ocroteasca pe toti, dar mai ales pe copiii si tinerii tarii!

  11. Romileeee
    Mai terminat cu coment tău luuungg . Scrie si ceva sa pricep si eu . 🙂
    Slava Domnului pt toate !

    Ioana
    Nu îmi mai ziceți – Dvs – , ma faceți sa par mai bătrân decât Romil . Per – tu – si ma simt pururea tânăr / înfășurat in manta-mi …
    Nu disperați . In fiecare suferința e ascunsa o mare bucurie . Primiți-o .
    Domnul sa va lumineze .
    Domnul sa va ocrotească .

  12. @evtodiev
    Mulțumesc mult pentru link. L-am distribuit și eu pe Messenger celor despre care știu că vor să cunoască mai bine și mai mult despre rostul omului pe pământ. Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  13. http://www.cuvantul-ortodox.ro/manuscris-inedit-al-sf-ioan-iacob-hozevitul-irozii-si-fariseii-nu-s-au-terminat-ba-inca-sunt-mai-harnici-astazi-pocainta-asteapta-domnul-de-la-crestini/

    Sfântul Ioan Iacob Hozevitul mereu actual : “ASTĂZI pocăință așteaptă Domnul Iisus Hristos de la creștini” !!!
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  14. Pingback: “Avem suflet viu doar atât cât ne rugăm” – Cuvântul emoționant al PS MACARIE la SCHITUL POCROV, despre Sfântul Pahomie de la Gledin, Mitropolitul Iacob Stamati și IUBIREA UNUI ARHIEREU PENTRU MAMA SA SMERITĂ (video, text) | Cuvâ
  15. Pingback: EPISCOPUL IGNATIE AL HUȘILOR – CUVINTE CĂTRE ȘI PENTRU TINERII DE AZI: “Vă îndemn să țineți la cerul pe care îl aveți în sufletul vostru! Nu lăsați pe nimeni, niciodată, să vă pângărească sufletul!” “NU-I LĂSAȚ
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate