EPISCOPUL IGNATIE AL HUȘILOR – CUVINTE CĂTRE ȘI PENTRU TINERII DE AZI: “Vă îndemn să țineți la cerul pe care îl aveți în sufletul vostru! Nu lăsați pe nimeni, niciodată, să vă pângărească sufletul!” “NU-I LĂSAȚI PE TINERI ÎN MÂINILE CELOR CARE ÎI BATJOCORESC, A TRAFICANȚILOR DE CARNE VIE! Trebuie să luăm atitudine împotriva acestor abuzuri!”

11-09-2019 Sublinieri

CAUTAREA FRUMUSETII INTERIOARE IN ERA VIZUALULUI, A IMAGINILOR “PERFECTE” POSTATE PE RETELELE DE SOCIALIZARE:

“Vitraliul, într-o biserică, ca să fie pus în evidenţă, are nevoie de lumină. Are nevoie de ceva dincolo de acea sticlă, de acea alcătuire artistică.  Dacă se lasă întunericul, nu te mai poţi bucura de frumuseţea vitraliului, rămâne o simplă sticlă care are ceva pictat pe ea. Când se face lumină, lumina de dincolo de vitraliu scoate în evidenţă frumuseţea acelei picturi. La fel se întâmplă şi cu „vitraliul” sufletului nostru, unde este Domnul. Toţi L-am primit în Taina Sfântului Botez. Este în adâncul inimii noastre. Să Îl lăsăm să strălucească prin harul Său! Avem nevoie de lumina harului lui Dumnezeu, ca să strălucească frumuseţea noastră interioară”.

Episcopia Hușilor:

PS Ignatie, la deschiderea anului școlar: „Avem nevoie, în lumea de astăzi, de caractere, de oameni cu fibră morală”!

Luni, 09 septembrie 2019, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba de binecuvântare a începutului de an școlar pentru elevii claselor de pastorală și filologie de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși.

În cuvântul de îndemn și de binecuvântare adresat cadrelor didactice și elevilor prezenți, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre menirea școlii teologice de a forma caractere:

„Școala noastră are un specific aparte, noi trebuie să punem un accent deosebit nu numai pe transmiterea de informații cât, mai ales, pe formarea de caractere. Elevii de la seminar și filologie, în momentul în care își iau zborul spre Universitate, ei deja trebuie să fie oameni formați, oameni care să aibă repere morale.

Trăim într-o lume care se află în degringoladă,  o lume în care valorile sunt neglijate. Este foarte important ca, cel puțin, școlile cu profil vocațional, cu profil teologic, să dea societății oameni de caracter, oameni cu fibră morală.

Avem nevoie, în lumea de astăzi, de caractere. Poți să fii geniu din punct de vedere intelectual, dacă nu ești om de caracter, nu te poți integra într-un grup. Caracterul îl definește pe om!

Nu este foarte simplu să formezi pe cineva! Sfântul Grigorie de Nazianz, care a iubit foarte mult școala, spunea că arta artelor este să îl formezi pe om”.

Totodată, pornind de la îndemnul Sfântului Apostol Pavel adresat ucenicului Timotei, Ierarhul Hușilor i-a îndemnat pe elevi să își asume, cu toată responsabilitatea, formarea spirituală și intelectuală:

„Sfântul Pavel îi dă un îndemn tânărului Timotei: să fie „veghetor în toate”, adică să aibă o stare de trezvie, o stare de acuitate, de perspicacitate în absolut toate lucrurile.

O caracteristică a vârstei tânărului este agerimea minții, el trebuie să își asume această stare de veghe față de propria lui viață, față de propria lui formare spirituală și intelectuală.

Dascălii au responsabilitatea morală să îi facă pe tinerii din fața lor să aibă această stare de trezvie în fața oricărui pericol care poate să pericliteze traiectul lor intelectual”.

Un elev seminarist trebuie să fie o „veste bună” pentru tinerii de vârsta sa:

„Sfântul Apostol Pavel îl îndeamnă pe Timotei să facă lucru de evanghelist. Termenul  grecesc „Evanghelie” înseamnă, în limba română, bună vestire. Ceea ce face orice elev, prin faptul că învață, că este ascultător de părinți și de profesori, este permanent o veste bună.

Prin atitudine, prin comportament, prin interacțiunile cu tinerii de aceeași vârstă, el trebuie să fie întotdeauna o veste bună. Nu este ușor! Dar trebuie să vă asumați această responsabilitate”!

Ultimul îndemn al Sfântului Pavel, adresat ucenicului Timotei, este „fă-ți slujba ta deplin!”:

„Este un îndemn valabil în toate zonele vieții noastre sociale. Îndatoririle pe care le avem trebuie să le facem deplin, nu cu jumătăți de măsură.

Sunteți chemați să învățați cu toată responsabilitatea. Să nu îi credeți pe cei care spun că dacă învățați nu aveți parte de un viitor care să vă ajute să vă realizați.

Citiți cât mai mult! Nu pierdeți vremea. Îndrăgostiți-vă de școală, de învățătură”!

[…]

***

PS Ignatie la deschiderea ITO Vaslui 2019: “Ţineți la cerul din inima voastră! Nu lăsați pe nimeni, niciodată, să vă pângărească sufletul!”

Sâmbătă, 24 august 2019, la Teatrul de Vară din Vaslui, începând cu ora 10.00, a avut loc deschiderea oficială a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi Vaslui, ediţia a II-a. Evenimentul a întrunit peste 600 de tineri veniţi din protopopiatele Eparhiei, invitaţi din eparhiile Mitropoliei Basaabiei, precum şi persoane din municipiul Vaslui, dornice să participe la Conferinţa susţinută de Peter Hurley – irlandezul îndrăgostit de satul românesc.

În cuvântul de deschidere adresat tinerilor, Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat să aibă grijă ca sufletul lor şi întreaga lor viață să fie un cer. Ierarhul Huşilor şi-a început mesajul amintind un cuvânt al marelui filosof român, Constantin Noica, care spunea: „Ori de câte ori îmi este dat să mă întâlnesc cu un tânăr, deodată îmi devine mult mai important decât eu însumi”:

„Cerul pe care îl avem deasupra noastră este senin. El poate să fie și înnorat, mohorât, însă rămâne tot cer. Chiar și atunci când fulgeră, când tună, când este o vreme năprasnică, cerul rămâne tot cer. Nu este cer numai atunci când este soare, când este senin, când avem posibilitatea de a-l contempla. Cred că și sufletele noastre, și mai cu seamă ale voastre, ale tinerilor, ar trebui să fie ca cerul! Să aveți această conștiință pe tot parcursul vieții voastre! Oricâte zile mohorâte, oricâte momente de încercare, de răscruce, care fac parte din inerența vieții noastre aţi avea, să ştiţi că cerul sufletului vostru rămâne tot cer!

Când a devenit sufletul nostru cer? Odată cu Taina Sfântului Botez, când toți am fost botezați în numele Preasfintei Treimi! Sufletul nostru, existența noastră, a devenit un cer în care locuiește Dumnezeu.

Vă îndemn, pe fiecare dintre voi să țineți la cerul pe care îl aveți în sufletul vostru! Nu lăsați pe nimeni, niciodată, să vă pângărească sufletul! Evitați excesele de orice fel! Evitați momentele care, din păcate, pot transforma sufletul într-un iad! Evitați răutatea care vă schimonosește, care vă desfigurează […] sufletește!

Luptați cât mai mult, cât vă stă în putință, să fiți, în permanență, un cer, atât pentru voi înșivă, cât și pentru cei din jurul vostru! Când vă veți îndrăgosti, când vă veți găsi omul care credeți că dă sens vieții voastre, să vă gândiți că cel de lângă voi este un alt cer care se apropie de cerul sufletului vostru”.

Relatând episodul biblic al întâlnirii, după Înviere, pe drumul Damascului, a ucenicilor Luca şi Cleopa cu Domnul Hristos, pe Care nu L-au recunoscut decât după „frângerea pâinii”, când S-a făcut nevăzut, cu toate că pe drum, când le tâlcuia din Scripturi „ardea inima în ei”, Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe tineri să-L privească pe Dumnezeu ca fiind mereu Cel care ne însoţeşte în fiecare clipă a vieţii:

Să știți că, pe tot parcursul vieții voastre, este un „Străin” care se apropie de voi în momentele cele mai delicate, cele mai dificile. Este Dumnezeu!

Ştiți, fiecare dintre voi, ce înseamnă bucuria. Noi, atunci când iubim pe cineva sau când suntem într-un moment de fericire maximală, ce facem? Închidem ochii. De ce? Pentru că vrem să ne interiorizăm, acea bucurie să devină a noastră, acea lumină, acea stare de plinătate, de plenitudine, pe care ne-o dă numai Dumnezeu. Lumea de astăzi, omul, oricât ar fi de minunat, oricât ar fi de extraordinar, niciodată nu ne poate dărui bucuria pe care ne-o dă Dumnezeu.

Când aveți momente de tristețe, de mâhnire, nu uitați: este un „Străin”, Care stă discret, delicat, întotdeauna aproape de voi. Este Dumnezeu, Care vă poate învia cu adevărat inima voastră, înspre bucurie şi foarte multă lumină.

Hristos este Cel Care caută întotdeauna să îl pună în valoare pe cel de lângă El, nu pe Sine Însuși și aceasta înseamnă un prieten adevărat. Un prieten adevărat este cel care te pune în valoare! Este cel care plusează întotdeauna calitățile pe care le ai tu în sufletul tău. Este cel care activează potențialitățile tale, tot ce ai tu mai ascuns în adâncul inimii tale.”

[…]

***

PS Ignatie: „Frumuseţea nu este opusă urâtului, ea este opusă lipsei de sens. Frumuseţea interioară, cea pe care ne-o dă Dumnezeu, dă sens vieţii fiecăruia dintre noi”!

Duminică, 8 septembrie 2019, de Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a participat la sfinţirea bisericii Mănăstirii Maglavit, din judeţul Dolj, eveniment inclus în programul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Craiova.

[…]

Peste 4.000 de tineri au participat la slujba de sfințire a bisericii și la Sfânta Liturghie.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, care a subliniat tendinţa fiecărui om de a căuta frumosul, mai ales în lumea de astăzi, care pune foarte mare accent pe imagine:

„Toţi tânjim după frumos. Repudiem tot ceea ce este urât, tot ceea ce simţim că ne schimonoseşte sufletul.

Când constatăm, în viaţa noastră, o deficienţă de frumuseţe fizică, încercăm să o ascundem, să o mascăm, să o reparăm, pentru că simţim că acea imperfecţiune este cea care nu ne dă linişte.

Lumea de astăzi pune foarte mult accent pe imagine. Trăim în era vizualului, a imaginii. Căutăm frumosul!

Tinerii, cu precădere, când postează imaginile lor pe reţelele de socializare, caută să se livreze într-o manieră cât mai perfectă.

Găseşti foarte greu, în mediul virtual, imagini urâte. Până să dea drumul unei fotografii, fiecare este extrem de atent, vrea să se livreze poate chiar mai frumos şi mai bine de cum este.

Cu cât dorinţa aceasta de a posta este mai mare, cu atât cred că trădează o formă de deficienţă de frumuseţe interioară”.

În acest context, Ierarhul Huşilor a prezentat-o pe Sfânta Fecioară Maria ca fiind model de frumuseţe şi de dragoste:

Maica Domnului constituie, pentru fiecare dintre noi, şi cu precădere pentru tineri, un model de frumuseţe şi de dragoste desăvârşită.

Maica Domnului este modelul de frumuseţe prin excelenţă. În viaţa ei vedem atâta aşezare, atâta linişte! Nu este nimic strident. Nu iese nimic în evidenţă.

Viaţa Maicii Domnului s-a consumat în deplină smerenie, la umbra lui Hristos. Viaţa ei are o statornicie în credinţă. Nu este umbrită de ceva păcătos, de ceva urât, pentru că Dumnezeu nu vine decât într-un suflet frumos.

Maica Domnului a lucrat la frumuseţea ei lăuntrică. Trupul ei a devenit ca o Biserică în care Dumnezeu a liturghisit voia Sa.

Aşa cum vedem că bisericile sunt frumoase, împodobite minunat, şi simţim că intrăm într-o altă lume, la fel, trupul Maicii Domnului, viaţa ei, a devenit ca un templu în care Dumnezeu S-a aşezat.

Părintele Episcop Ignatie a arătat că frumuseţea lăuntrică dă sens şi lumină frumuseţii exterioare:

„Este foarte important să găsim un echilibru între năzuinţa după frumuseţea exterioară şi frumuseţea interioară, care vine din harul lui Dumnezeu.

Vitraliul, într-o biserică, ca să fie pus în evidenţă, are nevoie de lumină.

Are nevoie de ceva dincolo de acea sticlă, de acea alcătuire artistică.  Dacă se lasă întunericul, nu te mai poţi bucura de frumuseţea vitraliului, rămâne o simplă sticlă care are ceva pictat pe ea. Când se face lumină, lumina de dincolo de vitraliu scoate în evidenţă frumuseţea acelei picturi.

La fel se întâmplă şi cu „vitraliul” sufletului nostru, unde este Domnul.

Toţi L-am primit în Taina Sfântului Botez. Este în adâncul inimii noastre. Să Îl lăsăm să strălucească prin harul Său!

Avem nevoie de lumina harului lui Dumnezeu, ca să strălucească frumuseţea noastră interioară”.

Preasfinţia Sa a insistat asupra faptului că frumuseţea interioară este cea care ne dă sens vieţii:

„Frumuseţea nu este opusă urâtului. Frumuseţea este opusă lipsei de sens.

Din nefericire, lumea în care trăim parcă aplică un cuvânt din Shakespeare: frumosul este urât şi urâtul este frumos.

Ceea ce pentru mine poate să constituie ceva frumos, minunat, care îmi îmbogăţeşte sufletul şi îmi potenţează calităţile pe care le am, pentru alţii nu constituie ceva frumos.

A tânji după frumuseţe înseamnă a tânji după sens. Să găseşti sensul vieţii tale, sens care nu te destramă, care nu te dezmembrează pe tine ca om!

Ideologiile lumii de astăzi sunt extrem de perfide.

Sunt foarte ofertante din punct de vedere logic, simţi că ar avea ceva adevăr în ele, însă este o minciună, o spoială, o falsitate, o eroare pe care nu o putem depista întotdeauna.

Frumuseţea interioară, cea pe care ne-o dă Dumnezeu, este cea care dă sens vieţii fiecăruia dintre noi”.

Totodată, Ierarhul Huşilor a afirmat că atunci când omul se axează prea mult pe frumuseţea exterioară, dă dovadă de un deficit de frumuseţe interioară:  

Din nefericire sunt atâţia tineri care nu îşi găsesc sensul, trăiesc într-o formă de debusolare, de degringoladă în ceea ce priveşte viaţa lor.

Avem nevoie de acest frumos după care să alergăm! Ar trebui să fie aceeaşi intensitate ca atunci când alergăm pentru frumuseţea fizică.

Suntem într-o lume de fotomani. Fotografiem, postăm pe conturile noastre, pe rețelele de socializare.

Dacă se uită cineva pe Instagram – și tinerii știu lucrul acesta – toate fotografiile sunt perfecte, n-au niciun cusur, absolut nimic.

De ce? Pentru că sufletul acelui tânăr și al nostru, al fiecăruia, caută perfecțiunea, caută frumusețea interioară. Din păcate, se axează prea mult pe frumusețea exterioară. Când faci aceasta, dai dovadă de un deficit de frumuseţe interioară”.

Vorbind despre reperele reale din viaţa tinerilor, Părintele Episcop Ignatie a afirmat că:

„Oricât aţi alerga după cele ce ţin de lumea aceasta şi simţiţi într-un fel că vă împliniţi în ele, veţi constata, într-un moment al vieţii, că totul este zadarnic şi că adevărul este în altă parte, nu unde îl cauţi. Adevărul este în Hristos”!

Totodată, a prezentat-o pe Maica Domnului şi ca model de dragoste desăvârşită:

Maica Domnului este şi model de dragoste faţă de Dumnezeu. Maica Domnului nu are o biografie, nici memorii. Biografia ei este, de fapt, biografia lui Hristos.

Maica Domnului s-a identificat, prin dragoste, cu Hristos, iar viaţa ei era viaţa lui Hristos, aşa cum spune Sfântul Pavel, că „nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine”.

Acest lucru este posibil! Când îl iubeşti pe cel de lângă tine, şi îţi este foarte drag, orice gest al lui, cel mai nesemnificativ, are o valoare imensă pentru tine.

Îl asumi în inima ta pe omul pe care îl iubeşti. Conţinutul vieţii celui de lângă tine devine conţinutul vieţii tale.

Practic, eşti într-o stare de smerenie, datorită dragostei pe care o ai faţă de cel pe care îl iubeşti.  Faci atâtea lucruri pentru el şi nimic nu ţi se pare imposibil.

La fel, Maica Domnului, cu o intensitate mult mai profundă, L-a iubit pe Hristos”.

Părintele Episcop Ignatie a citat un teolog contemporan (Alexander Schmemann), care a surprins în termeni foarte realişti şi actuali, biografia spirituală a Maicii Domnului:

Fecioara Maria, Preacurata Maică nu cere nimic, şi primeşte totul. Nu urmăreşte nimic şi are totul. În chipul Fecioarei Maria aflăm ceea ce s-a pierdut aproape în totalitate în lumea noastră mândră şi agresivă. Găsim compasiunea, blândeţea, purtarea de grijă, încrederea şi smerenia. Noi o numim Doamna noastră, Împărăteasa Cerului şi a Pământului, dar ea se numeşte pe sine Roaba Domnului. Nu caută să propovăduiască sau să demonstreze ceva, şi totuşi, simpla ei prezenţă, cu lumina şi bucuria care o însoţesc, îndepărtează neliniştea problemelor noastre. Este ca şi cum am fi fost plecaţi de acasă întreaga zi, una lungă, obositoare şi plină de nereuşite, şi am revenit, în cele din urmă acasă, unde totul se limpezeşte şi se umple de acea fericire mai presus de cuvinte, care este singura fericire adevărată”. 

Preasfinţitul Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenţi să investească mai mult şi mai serios în tineri, insistând asupra faptului că ei trebuie protejaţi cu mult mai multă atenţie şi responsabilitate:

Să avem grijă de tineri şi să investim mai mult în ei. Să nu punem absolut nimic mai presus de ei. Nici carieră, nici bani, nici propria noastră inteligenţă! Investiţia pe care o aşezăm în sufletele tinerilor este cea mai durabilă!

 Observaţi câte tragedii sunt în lumea de astăzi! Vă îndemn, cu toată responsabilitatea: aveţi grijă de tineri!

Nu-i lăsaţi în mâinile celor care îi batjocoresc, a traficanţilor de carne vie!

Trebuie să luăm atitudine împotriva acestor abuzuri! Este nepermis şi imoral să stăm cu mâinile încrucişate în faţa abominabilului dovedit.

Părinţi, Societate, Biserică, toţi trebuie să avem mult mai multă responsabilitate!

Mai mult profesionalism, mai multă promptitudine în a contracara asemenea acţiuni diabolice. O secundă de neatenţie, de indiferenţă, de incompetenţă, poate costa viaţa unui om”.

Legaturi:

CUVÂNT PUTERNIC CĂTRE TINERI AL EPISCOPULUI MACARIE în tabăra de la Nemțișor (2019, video + transcriere integrală), chemând la DEȘTEPTARE DUHOVNICEASCĂ, CONȘTIENTIZARE și PĂZIRE de ispitele și pericolele ideologiilor contemporane care îi au drept țintă predilectă: “În NIHILISMUL societății actuale de prea multe ori tinerii sunt dirijați, sunt dresați spre a-și asuma un rol de contestare a originilor, a tradițiilor. SĂ NU VĂ LĂSAȚI ARIPILE TĂIATE!”

Parintele Episcop MACARIE – cuvinte MARTURISITOARE si MANGAIETOARE, plus RUGACIUNE fierbinte si inlacrimata CATRE MAICA DOMNULUI, PENTRU VREMURILE DE CERNERE PE CARE LE TRAIM (video, text). MODELUL SFINTILOR IOACHIM SI ANA PENTRU NOI: “De acesti oameni avem nevoie, care nu cauta sa placa lumii si nu se rusineaza sa fie stigmatizati pentru modul lor de viata crestin”

PETER HURLEY, irlandezul îndrăgostit de SATUL ROMÂNESC și de ORTODOXIE, despre „FOCUL VIU” care încă se mai găsește în România (Video). Ce este esențial în mesajul lui Hurley?

“Se-ascund in noi doruri, cautari nerostite si-un plans ce-i neplans… “ – TINERII ORTODOCSI, LIBERTATEA SI… FORTA BISERICII

Predica PS IGNATIE despre MAICA CELOR SMERITI, a celor singuri si a celor cuprinsi de “viforul scarbelor”, TRAIREA VIETII LUI HRISTOS si TRAIREA VIETII CELORLALTI, in adevarata smerenie si dragoste (AUDIO + TEXT)

TAINA MAICII DOMNULUI – “ANONIMATUL” DUHOVNICESC, SMERENIA, TACEREA, DELICATETEA DESAVARSITE. Predica de mare sensibilitate a PS IGNATIE MURESEANUL la Manastirea Nicula, de Adormirea Maicii Domnului, 2014 (VIDEO)

CUVINTE SENSIBILE SI INSPIRATE, la Nicula, in ajunul Adormirii Maicii Domnului, ale PS IGNATIE MURESEANUL, despre statornicia credintei, discretia si increderea desavarsite ale NASCATOAREI DE DUMNEZEU: “În chipul Fecioarei Maria aflăm ceea ce s-a pierdut în totalitate în lumea noastră mândră şi agresivă: compasiune, blândeţe, purtare de grijă, încredere şi smerenie” (VIDEO)

MAICUTA DOMNULUI si FAGADUIREA COPIILOR LUI DUMNEZEU, IAR NU “PERFORMANTEI” IN LUME. Dialog duhovnicesc de mare folos al Parintilor Liviu Vidican-Manci si Ovidiu Dinca (VIDEO)/ PS IGNATIE TRIF: “Toți suntem invitați să devenim o biserică în care să intre Dumnezeu! Să ne sfințim trupurile noastre în așa fel încât Domnul să-și găsească odihnă în noi!”

MAICA DOMNULUI – ICOANA PURITATII DESAVARSITE versus AGRESIUNILE NECURATIEI, “BINE FINANTATE SI ORGANIZATE”, LA ADRESA COPIILOR si “MACELARIA” AVORTULUI CARE APASA CA UN BLESTEM PUSTIITOR ASUPRA POPORULUI ROMÂN: “Sa nu uitam ca vor veni niste vremuri mai grele decat acestea, poate ca este numai anticamera lui Antihrist…”

PUTEREA MINUNATA A MAICII DOMNULUI in razboiul cu patimile, in lupta pentru feciorie si in izbavirea din mari primejdii si nenorociri. CUM DESCOPERIM CARE ESTE VOIA LUI DUMNEZEU IN VIATA NOASTRA si cum sa dobandim DISCERNAMANTUL, atunci cand minciuna este amestecata cu adevarul? PROTOS. TEOFAN POPESCU – conferința de la Iași: “Cum se poate apropia un tânăr de Taina Maicii Domnului?” (VIDEO, TEXT)

MAICA DOMNULUI – NOUL IERUSALIM. Cum o urmam noi?

“VA ROG; PARINTILOR, OCROTITI-VA COPIII!” – IPS Bartolomeu Anania, in ultima sa Pastorala de Craciun (2010), denunta profetic “DEPRAVAREA PLANIFICATA” PRIN ORELE DE EDUCATIE SEXUALA si dezmatul generalizat din mass-media, acuzand “CRIMA LENTA SI STUDIATA” savarsita impotriva tinerilor

“Nu am om!” – SINGURATATEA, IZOLAREA, INDIFERENTA DE NEIERTAT vs. MENIREA BISERICII ca Trup tainic al lui Hristos: “FIECARE CADE SINGUR, dar ne mantuim in comunitatea Bisericii”; “Toti ne ingrijim numai pentru noi insine, insa pentru celalalt nu facem nimic si de aceea vom da socoteala”

De ce crestinii nu mai cauta Duhul Sfant? Ce inseamna inchinarea in duh si in adevar? CULTURA DUHULUI, A TAINEI VERSUS CULTURA IMAGINII, A EXTERIORULUI

PARINTELE HOLBEA despre FRUMUSETE intre “MIRAJUL ESTETIC AL LUI ANTIHRIST” si transfigurarea fetei umane in CHIP si ICOANA a lui Hristos

PASTORALA SFANTULUI SINOD din Duminica Ortodoxiei AVERTIZEAZA SEVER asupra pericolelor aduse de “ERA VIDEOCRATIEI” si asupra patimilor din sfera NARCISISMULUI si (AUTO)IDOLATRIEI induse de RETELELE DE SOCIALIZARE: “Suntem captivi, fără niciun simţ critic, civilizaţiei vizualului artificial, considerând că imaginea exprimă adevărul (…) fără să mai realizăm că ‘IMAGINILE POT ÎNȘELA MAI MULT DECÂT CUVINTELE’. Postez cât mai multe fotografii, deci exist”

PASTORALA DE INVIERE (2017) a IPS ANDREI – avertisment cu privire la ROBIA IMAGINII

CUVANTUL PARINTELUI EPISCOP MACARIE la sarbatoarea SFINTILOR TREI IERARHI despre LIMITELE SI SCOPUL FOLOSIRII NOILOR TEHNOLOGII PENTRU MISIUNE, despre FILANTROPIA IDEOLOGIZATA si TEOLOGIA (NE)DESPARTITA DE VIATA DUHOVNICEASCA: “Pentru noi comunicarea nu are nici un sens daca nu se finalizeaza in comuniune” (AUDIO, TEXT)

Avertismentul PS Macarie cu privire la GARBOVIREA OMULUI prin DEPENDENTA de noile tehnologii/ Dependenta de smartphone si DEZECHILIBRELE MENTALE/ Inca un insider de la Facebook: AM CREAT INSTRUMENTE CARE DISTRUG TESATURA SOCIETATII. Exista doar dezinformare si neadevar, iar asta nu este produs de ads-urile rusilor/ Platforma YOUTUBE, acuzata pentru proliferarea EXPLOATARII COPIILOR prin intermediul videoclipurilor

“CE-O SA ZICA LUMEA?”. Parintele Hrisostom Radasanu – cuvant aprig la inceputul anului scolar impotriva CREDINTEI CALDICELE SI LASE A CRESTINILOR ACOMODANTI CU MERSUL LUMII: “Carne de tun pentru satana, asta am ajuns! Nu mai avem niciun cuvant in ceea ce priveste educatia copiilor nostri”


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Educatia crestina/ Copiii in Biserica, Maica Domnului, Pentru tineri, Portile Iadului, PS Ignatie, Episcopul Husilor, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “EPISCOPUL IGNATIE AL HUȘILOR – CUVINTE CĂTRE ȘI PENTRU TINERII DE AZI: “Vă îndemn să țineți la cerul pe care îl aveți în sufletul vostru! Nu lăsați pe nimeni, niciodată, să vă pângărească sufletul!” “NU-I LĂSAȚI PE TINERI ÎN MÂINILE CELOR CARE ÎI BATJOCORESC, A TRAFICANȚILOR DE CARNE VIE! Trebuie să luăm atitudine împotriva acestor abuzuri!”

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate