Cuvântul Părintelui Episcop MACARIE la praznicul SFÂNTULUI IERARH SIGFRID, LUMINĂTORUL SUEDIEI: “Dacă suntem ai lui Hristos, suntem și urâți, și disprețuiți, și stigmatizați” (VIDEO, TEXT)

17-02-2020 Sublinieri

PS Episcop Macarie: „Nu poti ajunge la inima neamurilor razboinicilor vikingi dacă tu însuți nu ești un luptător pentru Hristos”, cuvânt la Sfânta Liturghie, Kalmar, Suedia, 16.02.2020

Transcriere:

Cu multă însuflețire am revenit în mijlocul frățiilor voastre pentru a-l prăznui pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, Episcopul Magneziei, care L-a mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos la vârsta de 113 ani. Deși era slab cu trupul, a fost viteaz cu sufletul și avea o credință atât de puternică încât i-a întors la Hristos pe torționarii săi, Porfirie și Vaptos, care L-au mărturisit și ei pe Mântuitorul, jertfindu-se și ei împreună cu bătrânul Haralambie și primind laolaltă cununa muceniciei. Totodată, fiica împăratului său persecutor, Septimius Sever, care se numea Galinia, a crezut în Hristos prin Sfântul Haralambie și a avut grija ca trupurile proslăvite ale mucenicilor Haralambie, Porfirie și Vaptos să fie așezate la loc de cinste spre mângâierea credincioșilor.

După cum știți ieri am slujit la Växjö, aici în aceste părți ale Suediei creștinate de Sfântul Ierarh Sigfrid, supranumit Luminătorul Suediei. La Växjö a ridicat prima bisericuță Sfântul Sigfrid și acolo a păstorit mica turmă cuvântătoare creștină din acest loc. Regele Olov Eriksson Skötkonung, în traducere din vikingă – adică regele dăruitor, nu era creștin. Auzind că Sfântul Sigfrid a trecut la creștinism pe băștinași, regele a trimis un emisar al său care a participat la dumnezeiasca Liturghie și acolo a avut loc o mare minune. La prefacerea euharistică, la epicleză, pâinea și vinul s-au transformat aievea, în văzul acestui sfetnic al regelui în Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, arătându-se Însuși Domnul sub chipul pruncului. Jertfa era nesângeroasă, nu era simbolică, ci era concretă și reală. Fiind martor la această minune, cu multă însuflețire, sfetnicul regelui Olov l-a înștiințat pe suveranul său de această minune și regele a dorit să îl cunoască pe Sfântul Ierarh Sigfrid. După ce a reușit să-l întâlnească, a hotărât să treacă la creștinism dimpreună cu familia sa și supușii săi.

Astfel, în anul 1008, la izvorul Husaby, Sfântul Ierarh Sigfrid l-a botezat pe regele Olov, la fel și pe soția sa, regina Estrida și copiii săi, între care se afla și prințesa Ingegerd, cea care va deveni viitoarea cneazină Irina a Novgorodului și care la bătrânețe va deveni monahie cu numele Ana, cinstită în calendar sub numele de Cuvioasa Ana Vikinga de Novgorod.

Sfântul Ierarh Sigfrid a cutreierat aceste locuri botezându-i pe vikingii de odinioară. Ieri, când am călătorit dinspre Växjö spre Kalmar, am trecut pe lângă localitatea care poartă până astăzi numele Sfântului Sigfrid. Și în pădurile de alături am înțeles că se află un izvor și însemnat din vechime acest loc unde Sfântul Sigfrid, în desele sale călătorii misionare i-a creștinat pe oamenii care viețuiau în aceste locuri. Eram în mașină însoțit de părintele Andrei, însă nu am găsit niciun indicator. În țară la noi sunt foarte multe indicatoare care arată locurile sacre, însă aici lipseau indicatoarele. Dar am zis, mergem înainte, cu binecuvântarea Preamilostivului Dumnezeu și cu rugăciunile Sfântului Sigfrid vom găsi acest izvor în această pădure. Și am mers înainte. La un moment dat, ne-am întâlnit cu câțiva localnici care ne-au îndrumat cu multă bucurie și așa am ajuns la izvorul din aceste locuri, în pădurea localității Sfântului Sigfrid, unde Sfântul i-a botezat pe primii vikingi. Se cuvine ca după ce se încălzește timpul, să organizăm împreună un pelerinaj la izvorul Sfântului Sigfrid și acolo să primim binecuvântarea Preamilostivului Dumnezeu prin rugăciunile acestui luminător al vikingilor.

Ca să fii apostol și luminător al acestor neamuri războinice, tu însuți trebuie să fii un războinic, purtând armele Duhului, armele dreptății, binelui, adevărului și dragostei, tu însuți trebuie să fii un luptător, fiind pregătit să te jertfești până la sfârșit pentru a-ți da chiar viața mucenicește. Așadar, un asemenea luptător, purtând armele Duhului, a fost Sfântul Sigfrid, care a cucerit cetatea lăuntrică a inimii scandinavilor fioroși de odinioară, invadând-o cu razele binefăcătoare ale soarelui neapus al Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Sfinții Haralambie și Sigfrid ne învață, așa cum am auzit și în parabola evanghelică a fiului risipitor care s-a citit astăzi la Sfânta Liturghie, să primim leacul pocăinței, izbăvindu-ne de ceea ce pricinuiește moartea sufletească: nepăsarea, uitarea și neștiința. Adică nepăsarea pentru mântuirea noastră, uitarea binelui pe care ni-l face Dumnezeu neîncetat, și neștiința pentru vremurile de cernere în care trăim, fiindcă vremurile de astăzi nu sunt deosebite de cele în care au trăit mucenicii Bisericii în vechime. Însă nu trebuie să ne îngrijoreze că nu suntem departe de aceste vremuri, important este să nu fim departe de trăirea și mărturisirea Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, a Sfântului Ierarh Sigfrid Luminătorul Suediei, și a nepoților săi martiri: Unaman preotul, Sunaman diaconul și Viaman ipodiaconul, care iată și aceștia au primit cununa muceniciei.

Suntem îngrijorați de faptul căci creștinii sunt cel mai persecutați grup religios din lume. Creștinii sunt uciși, sunt răpiți, sunt alungați din teritoriile lor natale, însă nu trebuie să ne înfricoșeze aceasta, ci trebuie să ne punem nădejdea în Mântuitorul Iisus Hristos, fiind pregătiți să-L mărturisim chiar cu propria noastră viață.

Chiar aici, în aceste locuri clădite pe creștinism, se poate observa cum se coace acest buboi (inflamație, abces) al fanatismului anticreștin, semănându-se prin toate mijloacele semințele urii față de Biserică, față de Hristos și oamenii Săi. Însă, dacă suntem ai lui Hristos, suntem și urâți, și disprețuiți, și stigmatizați. Să rămânem cu Hristos, iar Hristos ne va milui, ne va întări, ne va ridica și nu va ezita să ne pună și pe creștet cununa muceniciei dacă vom răbda și vom mărturisi până la sfârșit.

Legaturi:

CONFERINTA de la Iasi a PS MACARIE, Episcopul românilor din Europa de Nord: POSTUL MARE – prilej de CULTIVARE si VINDECARE A INIMII prin POCAINTA. Impartasirea unor experiente duhovnicesti si pastorale de mare pret (video)

“Dăruieşte-Mi păcatele tale!” – Conferinta “CRUCEA JERTFEI” din 2015 de la Ploiesti a PS Macarie Dragoi: SA INVATAM IUBIREA CEA ADEVARATA DE LA DUMNEZEU, CEL CARE S-A JERTFIT PENTRU PACATELE NOASTRE – In ce duh se cuvine sa ne spovedim si sa ne cuminecam? (AUDIO + TEXT)

OSTILITATEA SPUMEGÂND DE FURIE FAȚĂ DE CREȘTINISM. Cuvânt despre Sfântul Întâiul Mucenic și Arhidiacon ȘTEFAN rostit de Părintele Episcop MACARIE DRĂGOI (audio, foto)

SFANTUL MUCENIC DIMITRIE si SFINTII INCHISORILOR. “In aceste vremuri, cand ACELEASI FORTE DEMONICE, sub forme diferite, SE PORNESC ASUPRA NOASTRA…” – La ce tip de RUGACIUNE ne indeamna PREASFINTITUL PARINTE MACARIE, pentru a birui INFRICOSARILE in fata RAULUI DEZLANTUIT (video)

Cuvant marturisitor al PS MACARIE la hramul Manastirii DOBRIC (audio + text): “VREMURILE SUNT FOARTE GRELE şi devin din ce în ce mai grele, însă în aceste vremuri trebuie să mărturisim. BISERICA ESTE UNA, NU POT FI MAI MULTE! În Biserica Ortodoxă să rămânem până la sfârșit, FĂRĂ SĂ-I DISPREȚUIM PE CEILALȚI”. Impotriva prozelitismului NEOPROTESTANT

“Pruncul și răstignitul într-o lume a învârtoșării și a învrăjbirii”. CUVINTE SENSIBILE ÎN APĂRAREA CELOR SĂRACI, BĂTRÂNI SAU SUFERINZI și importante îndemnuri la bunătate și solidaritate ÎN MINUNATA PASTORALĂ A PĂRINTELUI EPISCOP MACARIE LA NAȘTEREA DOMNULUI (2019). “Lumea întreagă, astăzi, dă în clocot, fierbe mânată parcă de o legiune de duhuri necurate care produc confuzie, tulburare și mânie”

CUI DĂM VIAȚA NOASTRĂ? † Părintele Episcop Macarie – PASTORALĂ de Înviere RĂSCOLITOARE ȘI PROVOCATOARE, atingând multe probleme de dureroasă ACTUALITATE: “Trăim vremuri de restriște pentru creștini. Există o PRIGOANĂ, deocamdată în forme atenuate. SUNTEM URÂȚI PENTRU HRISTOSUL NOSTRU, pe care refuzăm să-L transformăm într-un simulacru” (și audio, video)

“Lumea este din ce în ce mai stricată de ideologiile nefirescului care se propagă într-un mod patologic”. PĂRINTELE EPISCOP MACARIE DRĂGOI – CUVINTE ȘI RUGĂCIUNI DE MARE FOLOS la Duminica Sfinților Români și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare (VIDEO): “Să luăm aminte, căci conducătorii sunt după chipul poporului”

SFINTII MUCENICI BRANCOVENI – “MACABEII” ROMÂNILOR. “Mai bine sa mori de o suta de ori, decat sa iti pierzi credinta!” – “Spectacolul” zguduitor si pilduitor al MARTIRIULUI FAMILIAL, ca icoana a supremei DEMNITATI crestine vs. “ROADELE” TICALOSIRII SI VANZARII DE FRATE: “Multe tradari au cunoscut țările române, insa aceasta le depaseste pe toate”

SFANTUL MARE MUCENIC MINA, luptator impotriva nedreptatii – PREDICA PS MACARIE, plus RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE NEDREPTATI si ACATIST CATRE SFANTUL MINA rostite de Parintele Episcop MACARIE DRAGOI (video, audio)

LA POMENIREA SFANTULUI MARE MUCENIC HARALAMBIE. URIASA PUTERE A CREDINTEI

SFANTUL HARALAMBIE, marele mucenic facator-de-minuni

“BAT VREMURI DE PRIGOANĂ ȘI LA PORȚILE ȚĂRII NOASTRE și ni se va cere o mărturisire reală”. PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, despre CUM SE FACE MĂRTURISIREA ADEVĂRATĂ A CREDINȚEI ORTODOXE, pornind de la lupta cu NOI ÎNȘINE. Pilda muceniciei Sfântului Haralambie și a trăirii Părintelui Iustin (VIDEO + TEXT)

ÎNTREAGA LUME E UN NOU COLOSSEUM. Predică puternică a Părintelui GHERASIM de la Putna despre PERSECUȚIE, MĂRTURISIRE și CRUCE – CONDIȚIA CREȘTINULUI AUTENTIC dintotdeauna VS. PACEA ȘI DRAGOSTEA MINCINOASE ALE FALȘILOR ÎNVĂȚĂTORI, “care rămân în afara arenei”, nesuferind prigoană (VIDEO, TEXT)

Cuvant de TREZIRE la praznicul Sfintilor Imparati (AUDIO): “Sa luam aminte, nu putem sa dormim, nu putem sa fim caldicei in timpurile acestea… “. PARINTELE IEREMIA de la PUTNA despre PRIGOANA CRESTINILOR, CULPABILIZAREA BISERICII si “planurile diabolice de a schimba mintile oamenilor, incepand cu copiii nostri”

CHIPURI DE SFINȚENIE, EROISM ȘI DEMNITATE în România veacului XX, PILDE DE CONȘTIINȚE MĂRTURISITOARE PENTRU VREMURI DE PRIGOANĂ. Cuvântul Părintelui IEREMIA de la PUTNA la Duminica Sfinților români, 2019 (VIDEO, TEXT)

“Tu ce esti dispus sa faci pentru Acest Iisus Hristos?” – CUVINTE ZGUDUITOARE ale Parintelui HRISOSTOM RADASANU la sarbatoarea SFANTULUI MARE MUCENIC GHEORGHE (video, text): “Sa nu ne asteptam la ceva bun de la aceasta lume! Noi, crestinii, nu suntem din aceasta lume. Obisnuiti-va cu ideea! COMODITATEA NE INVATA SA FIM MICI, SA FIM SCLAVI SI EA VA AJUNGE SA NE UCIDA SUFLETUL!”

“Ne-am slabanogit cu totul, abia palpaie credinta noastra, suntem dispusi a ne plia dupa cei ce au puterea, ACCEPTAM ORICE, DE DRAGUL DE A NE PASTRA LINISTEA SI CONFORTUL. Ne-am invatat cu COMPROMISUL, cu DUBLU-GANDITUL, cu adevarurile ciuntite, care sunt mai rele decat minciunile”. Pr. CEZAR AXINTE – cuvant cu putere multa despre MARTURISIRE vs. LASITATE si ISPITELE DINAUNTRUL UNEI COMUNITATI unde se pierde smerenia si se raceste iubirea

Cuvinte grave ale Parintelui Cezar Axinte la SFINTII MARTIRI BRANCOVENI (2017) despre timpul critic pe care il traim: “NU NE PREDAM! Sunt vremuri de vijelie si asta e doar “puiul”. O sa vedem si lucruri mai mari decat acestea, trebuie sa ne pregatim!”/ SFINTII SACRIFICIULUI si ZEUL CONFORT

PĂRINTELE DAN DAMASCHIN (Iași) – predică trezitoare de ÎNVIERE despre RĂZBOIUL NEBUN AL OMENIRII CU HRISTOS, căutând zadarnic OMORÂREA LUI DUMNEZEU din lume. “Fără o înviere reală, sufletească, din răutatea și patimile care ne copleșesc, moartea rămâne prezentă în noi și riscăm să devenim noi înșine UCIGAȘI DE DUMNEZEU”

Predica importanta a PR. FLORIN STAN (Targu Lapus) despre “LUPTA DE GEN”, RAZBOIUL SECOLULUI XXI si modelul de sacrificiu al SFINTILOR INCHISORILOR. Imbogatirea in Dumnezeu si renuntarea la “averile” noastre pentru Hristos. TALCUIREA APOCALIPSEI despre PRIGOANA DIN URMA A CRESTINILOR: “Sa nu ne culcam pe o ureche ca va fi mai usor, ci sa fim pregatiti pentru o lupta si mai grea si pentru MARTURISIRE, poate chiar cu pretul vietii”

IPS IOSIF (video): “Nimeni nu mai suportă numele de creştin… Să îndrăznim să ne mărturisim credința, chiar dacă vom suferi!”/ “DEMONIZAREA” SOCIALĂ, ABOLIREA DREPTURILOR ȘI A LIBERTĂȚII DE CONȘTIINȚĂ A CREȘTINILOR din Canada si o parte din SUA. Convingerile religioase sau conservatoare ale PĂRINȚILOR cu privire la sexualitate sau căsătorie – considerate PERICOL PENTRU CREȘTEREA COPIILOR!

SFANTUL INTAI MUCENIC STEFAN, arhidiaconul marturisitor in Duhul Sfant. PS DAMASCHIN DORNEANUL: Oare a trecut vremea marturisirii? TOATA LUMEA SE TEME ACUM, NU MAI SUNTEM OAMENI LIBERI, CI OAMENI USOR DE CONTROLAT! “Nu dobandim CURAJUL atunci cand ne negam FRICILE, ci cand le INFRUNTAM” (video, audio)

RESPONSABILITATEA MARTURISIRII NE-RUSINATE A CREDINTEI in vremurile noastre de “CRISTOFOBIE SI ANTICRESTINISM”, in care noile ideologii cauta SA DINAMITEZE FAMILIA si VALORILE: “Nu mi-e rusine de Hristosul meu, nu mi-e rusine de Biserica mea, oricat ar fi ea de injosita astazi”. CUVINTE ARZATOARE ale Preasfintitilor IGNATIE MURESEANUL si DAMASCHIN DORNEANUL (video si text)


Categorii

Prigoana impotriva crestinilor, PS Macarie, Sfantul Mare Mucenic Haralambie, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Cuvântul Părintelui Episcop MACARIE la praznicul SFÂNTULUI IERARH SIGFRID, LUMINĂTORUL SUEDIEI: “Dacă suntem ai lui Hristos, suntem și urâți, și disprețuiți, și stigmatizați” (VIDEO, TEXT)

  1. Pingback: PREASFINTITUL MACARIE despre reactia duhovniceasca la CRIZA CORONAVIRUSULUI – MESAJ IMPORTANT DE INCURAJARE SI INTARIRE in credinta si dragoste in ZILE DE CERNERE: “In vremuri de incercare trebuie SA STRANGEM RANDURILE. Orice s-ar intampla cu
  2. Pingback: PREDICA VIE A PREASFINȚITULUI MACARIE la SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE despre vremurile de PSIHOZĂ ANTICREȘTINĂ: “Suntem urâți pentru Hristosul nostru! Să nu ne descurajăm, preaiubiții mei! Vă spun din toată inima: NU VĂ TEMEȚI! Cu câ
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate