“Tu ce esti dispus sa faci pentru Acest Iisus Hristos?” – CUVINTE ZGUDUITOARE ale Parintelui HRISOSTOM RADASANU la sarbatoarea SFANTULUI MARE MUCENIC GHEORGHE (video, text): “Sa nu ne asteptam la ceva bun de la aceasta lume! Noi, crestinii, nu suntem din aceasta lume. Obisnuiti-va cu ideea! COMODITATEA NE INVATA SA FIM MICI, SA FIM SCLAVI SI EA VA AJUNGE SA NE UCIDA SUFLETUL!”
Predică la Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu
– Catedrala Mitropolitană din Iaşi – 23 aprilie 2016:
“Il contemplam pe Hristos asezat intr-un mormant, cu rani pe trup, judecat, osandit, batjocorit, ucis. DUMNEAVOASTRA CREDETI CA NOI VOM AVEA ALT PARCURS AL VIETII?”
***
Va mai recomandam pentru acest praznic:
- PREDICI AUDIO la SFANTUL GHEORGHE: Mucenicia – drumul lui Hristos si al celor care II urmeaza: “Nu este sluga mai mare decat stapanul ei…”
- Predica la SFANTUL MARE MUCENIC GHEORGHE a Arhim. Andrei Coroian (audio): “Credinta nu este lucratoare fara MARTURISIREA EI… Traim o vreme de ‘IUBIRISM’ spiritual. Cine nu marturiseste adevarul este o CALAUZA OARBA”
- LECTIA MARTIRILOR CARE AU BIRUIT LUMEA. “Fiecare din noi e chemat la o forma de marturie sau martiriu pentru Hristos”. In cinstea pomenirii Sfantului Mucenic Gheorghe
- Sf. Mare Mucenic Gheorghe – prilej de intrebari esentiale: CE NI SE CERE NOUA AZI?
- Praznicul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta: MUCENICII, DOVADA INVIERII LUI HRISTOS
- SFANTUL GHEORGHE. Predica Parintelui Sofian despre MUCENICI
- PARINTELE GHEORGHE CALCIU: Cuvant la Sfantul Mare Mucenic Gheorghe
- O VIZIUNE DIN SFANTUL MUNTE CU SF. MUCENIC GHEORGHE despre vremurile din urma lipsite de povatuitori si despre cum putem trece puntea spre Cer. “A pierit adevarul, a lipsit smerenia…”. PLUS: VIDEO CU PARINTELE AMFILOHIE
- Parintele Dimitrios Gagastathis, ajutorul viu al sfintilor si MINUNILE SFANTULUI GHEORGHE: “Ce ziceti, este Sfantul Gheorghe aici, sau nu este?”
***
„Comoditatea este aceea care ne va ucide sufletul“ – Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu
(de la min. 1:25)
“[…]
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este un sfant mare, la care poporul are foarte multa evlavie, un sfant mare care nu a lasat aceasta evlavie nerasplatita cu mari si binecuvantate lucrari, un sfant mare care si astazi, la aproape 1700 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, inca ne mai vorbeste cateva lucruri despre Iisus Hristos, despre ce inseamna sa fii Biserica, despre cum iti arati apartenenta la acest Dumnezeu si la aceasta lucrare pe care El a randuit-o in lume si pe care o numim Biserica si, la urma urmei, despre felul in care se cuvine sa traiasca fiecare crestin de la inceputul si pana la sfarsitul veacului acestuia.
Daca ne uitam la chipul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, nu vedem o realitate foarte confortabila: a fost un tanar care a fost ucis. Cand ne aducem aminte de victime, ceva din fiinta noastra parca se razvrateste, parca se ridica impotriva ideii de nedreptate, ceva parca se misca acolo, aratand prin aceasta ca nu ne simtim foarte confortabili in fata acestei persoane. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a fost o victima. O victima a unei intolerante care timp de trei secole a atacat Biserica cu o forta si o furie de banuit. E drept – si am auzit in cuvantul de astazi – ca Domnul Hristos ii avertizase pe ucenicii Sai: “Daca pe Mine M-au prigonit, si pe voi va vor prigoni“.
Si totusi ne-ar fi placut sa vedem in aceste chipuri care sunt asezate ca pilde, ca modele pentru viata noastra, ceva, poate, mai usor de dus si de inteles. De dus, pentru ca este greu sa marturisesti pe Dumnezeu, e greu sa marturisesti pe Iisus Hristos, iata, la 2000 de ani de manifestare sfanta si binecuvantata a credintei crestine. E greu, de asemenea, sa te uiti la acest chip si sa il iei ca model. De ce? Pentru ca noi, viata noastra, o dorim, in general, de cele mai multe ori, randuita dupa cu totul si cu totul alte criterii decat cele intrupate de Sfantul Gheorghe. Un tanar care a preferat sa se duca la Biserica, desi avea o slujire foarte inalta in armata Imperiului Roman din vremea aceea, desi avea in fata o cariera extraordinara, desi avea in fata posibilitatea intemeierii unei familii si a unui trai decent, care sa se incununeze cu o moarte [linistita] in patul lui, inconjurat de cei dragi, Sfantul Gheorghe sesizeaza ca viata omului trebuie sa fie ceva mai mult decat acestea.
Comoditatea – spunea Kahlil Gibran – ca un fel de doamna cu atingeri de catifea, dar a carei inima este de fier.
Comoditatea ne invata ca este bine sa-ti cauti pe cele ale trupului cat mai des cu putinta.
Comoditatea ne invata sa nu se cade sa iesi in evident cu nimic [din ale credintei], nici macar cu un semn al crucii facut in fata unei biserici. Comoditatea ne invata ca nu se cade sa iesi in lume si sa spui ca esti crestin, mai ales in vremuri de restriste, cand asupra Bisericii si asupra numelui de crestin se arata si se arunca atatea judecati.
Comoditatea ne invata sa fim MICI, sa traim intre cei patru pereti ai casei noastre, ca si cum am trai intr-o inchisoare.
Comoditatea ne invata sa fim SCLAVI.
Si, la urma urmei, comoditatea este aceea care va ajunge sa ne ucida sufletul, nu altceva!
Probabil, la noi, in Romania, nu se va ajunge ca prin Siria, ca cei care Il marturisesc pe Hristos, crestinii, sa fie ucisi sau batjocoriti desi, daca ne uitam prin cartile noastre, vedem ca, acum 50-60 de ani, aceleasi lucruri se intamplau in inchisorile comuniste, pe care acum le vedem intamplandu-se cu crestinii din Siria sau din Egipt.
Cu toate acestea, la adresa crestinatatii, in zilele noastre, mai ales in Romania, se rostesc foarte multe judecati, care se vor judecati de valoare, dar care, de cele mai multe ori, sunt nefericite luari in ras, sunt barfeli, sunt batjocuri. Subiectul credintei a ajuns astazi in tara aceasta un fel de distractie, de mistocareala. Daca avem de ceva de ras, hai sa radem de credinta si de crestini! Pentru ca oameni suntem, si daca vrei sa te legi de oameni, ai de ce te lega toata viata.
Dar Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei care ne invata ca in Biserica, in crestinism, nu este vorba de crestini, ei sunt cumva pe locul doi. Daca te intereseaza ceva la Biserica si la crestinism, uita-te la Iisus Hristos. El este focus-ul, el este punctul focal, El este punctul de atentie spre care se indreapta privirile noastre. Si noi nu suntem modele, noi nu suntem decat urmatori ai Acestui Hristos. Si daca este cineva de judecat in Biserica, Acela este Hristos. Si cine poate sa-L judece, cine?
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe ne arata ca el, care s-a legat de viata Acestui Iisus Hristos, a putut sa treaca peste judecati mari si tari, care s-au lasat, la un moment dat, cu chinuirea si cu moartea Lui. Tu ce esti dispus sa faci pentru Acest Iisus Hristos care este in viata ta? Care este criteriul dupa care iti randuiesti aceasta viata, daca nu este Iisus Hristos? Daca criteriul tau de evaluare este ce-a facut cutare sau cutare crestin, daca credinta ta sta in ce a facut cutare sau cutare preot, imi pare rau, dar nu esti crestin, este orice altceva, dar nu esti crestin! Poti sa fii judecator, poti sa fii un om de bine, un om interesant, un om cu idei, un intelectual, dar crestin nu esti!
Crestin este cel care se uita la Iisus Hristos, care traieste in viata sa pe Iisus Hristos, care iubeste pe Iisus Hristos si care cauta sa aduca in expresiile sale, in cuvintele sale, in gesticulatia sa, aceasta prezenta binecuvantata a lui Iisus Hristos!
(…)
Acelasi Iisus Hristos care astazi inviaza un mort, peste exact o saptamana Il contemplam asezat intr-un mormant, cu rani pe trup, judecat, osandit, batjocorit, ucis. DUMNEAVOASTRA CREDETI CA NOI VOM AVEA ALT PARCURS AL VIETII?
Lumea se bucura de ceea ce o avantajeaza, de ceea ce ii place. Lumea iubeste ceea ce este al lumii. Dar noi, crestinii, nu suntem din aceasta lume! Obisnuiti-va cu ideea! Noi, crestinii, nu suntem din aceasta lume!
Si faptul ca lumea a fost in stare ca astazi sa celebreze, sa iubeasca, iar poimaine sa ucida [pe Hristos] arata cat de mult bine in aceasta lume, arata cat de multa incredere trebuie sa avem in aceasta lume. Iertati-ma, NU trebuie sa avem! Iisus Hristos a venit ca sa vadeasca aceasta lume de fatarnicie si a facut-o! Si a aratat CE POATE SA FACA LUMEA CU VIATA TA, CEL CARE IUBESTI LUMEA, care te incredintezi ei, care o iei in calcul atunci iti organizezi viata! In aceasta lume iti gasesti tu criteriile pentru a crede, in ea iti gasesti baza pentru a fi?! Iisus Hristos a aratat ca aceasta este o temelie mincinoasa si fatarnica! Pentru ca astazi te ridica si maine te coboara, astazi te inalta si maine te batjocoreste, astazi te vorbeste de bine si maine te vorbeste de rau. Noi, crestinii, trebuie sa fim cu foarte mare atentie – si aici aduc martor pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe – si sa nu ne asteptam la ceva bun de la lume!
Nu trebuie insa sa ne intristam cand primim ceva rau, fiindca daca primim acest rau pentru Iisus si pentru Evanghelie, apoi, frate si sora, asta ni se randuieste ca mare binecuvantare! Ca zice undeva Apostolul ca nu ni s-a randuit noua doar asa, sa fim ai lui Hristos si sa credem in El, ci sa si suferim pentru Hristos!
[NOTA NOASTRA: In acelasi sens, si Sfantul Apostol Petru scria, in intaia sa epistola soborniceasca (1 Petru 2, 19-25; 4, 12-16):
Căci aceasta este plăcut lui Dumnezeu, să sufere cineva întristări, pe nedrept, cu gândul la El.
Care n-a săvârşit nici un păcat, nici s-a aflat vicleşug în gura Lui,
[…]
Iar de suferă ca creştin, să nu se ruşineze, ci să preamărească pe Dumnezeu, pentru numele acesta. ]
Cum iti arati, tu, mama, dragostea, daca nu si prin suferinta, atunci cand puiul tau are nevoie de mancare si ai manca tu [si totusi renunti la nevoia ta], atunci cand el are nevoie de mangaiere si tu ai avea nevoie sa fii mangaiata? Cum iti arati tu, dragostea, tata, daca atunci cand ai vrea sa te duci sa bei cu colegii, totusi vii si aduci banii acasa, ca sa ai ce pune pe masa copiilor? Faci o jertfa! Comoditatea iti spune: du-te si te fardeaza, du-te cu prietenii, cu prietenele, FA CELE ALE LUMII! Sfantul Mare Mucenic Gheorghe iti spune: Hai sa-ti arat o viata mai buna! O viata care nu dureaza cat dureaza senzatia produsa de un pahar de alcool. O viata traita, in binele si frumusetea ei, alaturi de acesti prieteni adevarati ai lui Dumnezeu, care sunt sfintii si care vor fi cu tine in vesnicie si care nu te vor dezamagi niciodata. NICIODATA!
Acesta este mesajul pe care ni-l transmite astazi Sfantul Mare Mucenic Gheorghe…
Haideti sa ne uitam un pic in vietile noastre si sa vedem daca acolo gasim ceva care sa aduca aminte de Crucea Domnului nostru Iisus Hristos, de prietesugul cu acesti sfinti mucenici – priviri, poate inconfortabile, vieti care, poate, nu ne plac… Noua ne place sa ne fie bine si sa ne fie caldut! Totusi, in aceste priviri care uneori par a ne judeca sa stiti ca este multa ingaduinta. In aceste vieti care ni se par foarte dificil de trait este multa lumina. In acele cuvinte pe care ei, mucenicii, le-au spus inaintea prigonitorilor, sa stiti ca exista mult curaj, pe care nici mancarea, nici bautura, nici pozitia sociala si nimic altceva nu ti le pot oferi!
Ai tu curajul de a fi in continuare crestin? Ai gasit in tine Lumina care sa alunge, sa dea la o parte intunericul acestei lumi? Ai gasit in tine Adevarul, care este Iisus Hristos si care poate sa alunge de la noi inselarea cumplita cum ca viata aceasta e totul?
Daca da, sa fii binecuvantat si Sf. Mare Mc. Gheorghe sa-si zideasca in tine Biserica, chip al Bisericii aceleia binecuvantate, care, asa cum ne spune cartea Apocalipsei, este zidita pe moastele mucenicilor. Nicio biserica nu se poate sfinti decat daca in Sfanta Masa se gasesc moaste de-ale mucenicilor. Asa sa fie si viata fiecaruia dintre noi. Daca exista [in noi] un altar inchinat lui Dumnezeu, acest altar trebuie asezat pe un pic de jertfa, un pic de atentie, pe ceva mai multa dragoste de lumina si de Adevar, pentru ca intru acestea sa se salasluiasca Iisus Hristos, Domnul slavei, care a fost iubit asa de mult de Gheorghe si de cei impreuna cu dansul, incat si-au dat viata pentru El, ca sa gaseasca viata cea vesnica.
Sa ne invredniceasca bunul Dumnezeu si pe noi de aceasta sfanta si binecuvantata lucrare, in vecii vecilor, Amin!”
(icoana decapitarii Sfantului Mare Mucenic Gheorghe si a Sfintei Mucenite Alexandra imparateasa)
LEGATURI:
“Cum adica, pentru mine s-a intamplat asta? E chiar atat de grav?”
Duminica tuturor sfintilor: URMAREA LUI HRISTOS, ALEGERILE DUREROASE SI MARTURISIREA LUI INTREAGA
FUGA DE (PE) CRUCE si MANGAIERILE OTRAVITE ALE DUHULUI LUMII
CRUCEA LUI HRISTOS impotriva NEO-CRESTINILOR iubitori ai lumii de aici
Nu este vorba in primul rand de comoditate, pentru ca lumea se agita pentru treburile din rutina zilnica, ci de lasitate si lipsa de responsabilitate.
Indiferenţa nu-i decât laşitate.
Lev Tolstoi
Dacă văd o nedreptate şi nu fac nimic să o îndrept, sunt laş.
Confucius
Laşii!… Cunoşti tu laşii? Toţi suntem laşi şi ne văietăm de destin.
Hortensia Papadat-Bengescu
Te zdrobeşte durerea pentru că o primeşti cu laşitate. Primeşte-o curajos, cu spirit creştin şi o vei preţui ca pe o comoară purificatoare.
Josemaria Escriva
@ nimeni:
Pentru cele duhovnicesti suferim totusi de multa comoditate, cred ca diagnosticul parintelui e foarte corect. Din cauza comoditatii, a iubirii lumii si a traiului bun, a placerii, a ambitiilor (pentru sine sau pentru copiii tai) vin toate celelalte, lasitatea, alergarea disperata dupa bani, inmultirea preocuparilor desarte si a incurcaturilor lumesti. Ne hranim cu desertaciune, nu mai avem timp si mai ales inima pentru cele ceresti si atunci… de unde credinta si curaj?
@admin
Eu nu pot intelege cum unii pot iubi o lume profund corupta, falsă, unde numai aparentele conteaza. Iar daca nu o iubesc si nu sunt satisfacuti de ce vad si aud ca se intampla, cum pot considera ca au un trai bun si placut si cum pot fi comozi cu o situație incomodă, daca nu sunt ipocriti sau lasi?