PĂRINTELE DAN DAMASCHIN (Iași) – predică trezitoare de ÎNVIERE despre RĂZBOIUL NEBUN AL OMENIRII CU HRISTOS, căutând zadarnic OMORÂREA LUI DUMNEZEU din lume. “Fără o înviere reală, sufletească, din răutatea și patimile care ne copleșesc, moartea rămâne prezentă în noi și riscăm să devenim noi înșine UCIGAȘI DE DUMNEZEU”

10-04-2018 Sublinieri

 

Vedeți și:

***

Pr. Dan Damaschin

– Biserica Maternității Cuza-Vodă, Iași –

Dragi creștini, HRISTOS A ÎNVIAT!

În fiecare sfântă noapte de Paște si în toate celelalte 40 de zile ce-i urmeaza, an de an, de când ne știm și de când se știe neamul românesc, întreaga noastră ființă, bisericile și comunitățile, răsună până în înaltul cerului și dincolo de hotare, de chemarea la bucuria Învierii Domnului, prin imnul HRISTOS A ÎNVIAT DIN MORȚI / CU MOARTEA PE MOARTE CĂLCÂND / ȘI CELOR DIN MORMINTE / VIAȚĂ DĂRUINDU-LE!”

Creștini cu inimile pline de emoție sfântă, mulțimi luate de valul ,,tradiției” și al ,,curiozității”, turiști impresionați de ,,Spectacolul Luminii Divine” și chiar atei declarați, pătrund în atmosfera nopții sfinte și încearcă, fiecare, să profite de unicitatea momentului.

După câteva zeci de minute de slujbă, o plimbare pe la cimitire sau pe la cei dragi și o masă istovitoare, puțini ne mai aducem aminte de ce suntem prezenți la Slujba Învierii.

Adevărul este că ne întâlnim în jurul Sfintelor Altare pentru a sărbători ziua celei mai mari victorii din istorie: ziua în care Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a bătut moartea.

Paradoxal, deși vorbim de un război spiritual din a cărui biruință nimeni nu are nimic de pierdut, omenirea este într-o stare permanentă de luptă, dorind să-L ucidă pe Fiul lui Dumnezeu.

Fie că vorbim de neamul iudeilor în frunte cu cărturarii și fariseii, care au crezut că l-au ucis pe Hristos, fie că vorbim de împărații Romei, care, timp de secole, au ucis sute de mii de creștini, sperând că așa vor îl vor ucide pe Dumnezeul din ei, fie că vorbim de ,,războinicii” lui Mahomed, care, în dorința de a-L străpunge cu sabia pe ,,Cel Răstignit”, au pustiit continente de suflarea creștină, fie că vorbim de revoluționarii francezi, ce au transformat Altarele lui Hristos în locuri de depravare, în numele ,,cultului rațiunii”, fie că vorbim de marxism-leninismul ultimelor secole și adepții materialismului științific, care au umplut calendarele cu zeci de milioane de mărturisitori sau chiar de avalanșa de ,,liberi-cugetători”, care, în numele libertății, se dau peste cap să smulgă din viața noastră cele mai frumoase simboluri ale creștinismului (Lumina Pascală și Mielul) și să ne sufoce cu iepurași și cabane la munte, cu toții au cerut moartea lui Dumnezeu.

Constatăm cu bucurie că după 2.000 de ani de război și prigoană Hristos este viu și prezent în mod real în inimile nostre. Ceea ce nu au înțeles ucigașii de Dumnezeu, care, la drept vorbind, au supraviețuit doar prin teroare, este faptul că El este Viața și că tot cel ce crede în El, chiar dacă va muri, va trăi veșnic.

Deseori sunt întrebat ,,Ce legătură avem noi cu Învierea lui Hristos?” Sau ”Ce trebuie să facem pentru a trăi frumos Sfintele Paști?”. Sunt întrebări firești, la care trebuie să răspundem în cor cu părinții, bunicii și toți înaintașii nostri, și, de ce nu, cu toți martirii răpuși de ucigașii de Dumnezeu.

Bucuria Învierii nu se experimentează doar după moartea noastră, ea nu este o emoție autoindusă de tradiții sau autosugestie mentală punctuală.

Radu Gyr, poetul martir al închisorilor comuniste, spune în versurile nemuritoare: ,,De n-ai fi plâns / N-ai duce-n ochi lumină, iar omul cu sufletul cât toată Rusia – Alexandr Soljenitin – în ,,Arhipelagul Gulag”, mărturisește că ,,vindecarea unui popor nu se poate înfăptui decât dacă fiecare își va asuma vina pe care o are”.

Înțelegem, deci, că fără o înviere reală, sufletească, din răutatea și patimile care ne copleșesc și fără o primenire cu harul lui Dumnezeu prin Sfintele Taine, moartea rămâne prezentă în noi și riscăm să devenim noi înșine ucigași de Dumnezeu.

În lumea orientală, există rânduit în legile nescrise, ca orice învins sau salvat de la moarte să devină robul învingătorului sau salvatorului, pentru a-l sluji cu recunoștință pentru toată viața.

Fluviile de lumină revărsate dinspre Biserici în lume în noaptea de Paște demonstrează, fără îndoială, că Domnul Hristos este profund prezent în gena ființei noastre, asemeni unui soft îmbunătățit cu fiecare generație și că nimeni, niciodată, nu-L va putea smulge de acolo.

În dimineața zilei de Paști a anului 1960, în închisoarea securității craiovene, Maica Tatiana, stareța Mănăstirii Tismana, după luni de chinuri și bătăi, a început să lovească, cât o țineau puterile, cu pumnii în ușa metalică strigând: ,,Deschideți, deschideți ușa, vine Împăratul Măririi!”. Colegele de celulă, cutremurate de groaza persecuției ce se aștepta în astfel de situații, în momentul deschiderii usii, au ridicat din umeri, mai ales ca din pieptul strivit de batai al Tatianei rasunat cutremurând ”Hristos a Înviat!”.

Ofițerul de serviciu și gardianul au luat-o târâș din celulă, iar holurile închisorii și fiecare colțișor s-au umplut de cântarea măicuței a imnului ,,Hristos a Înviat”, așa cum doar într-o mănăstire se putea auzi.

După scurt timp, readusă în celulă, privea cu chipul radios ochii înlăcrimați de bucurie ale colegelor de celulă, într-o pace de nedescris, care se sălășluise peste fiecare celulă, peste fiecare ungher al acelui iad al torturii.

Gândind la Maica Tatiana și prin ea, la zecile de milioane de mărturisitori și martiri din toate timpurile, ale căror nume, în mare parte ne vor rămâne tăinuite, se cuvine să ne întrebăm, încă o dată, dacă nu cumva indiferența noastră, viața noastră departe de Dumnezeu și de Harul Sfintelor Taine, este zadarnică și lipsită de sens, și să ne gândim, în ce postură, vom urma pe Hristos, ucigași sau robi.

HRISTOS A ÎNVIAT!

Preot Misionar Dan Damaschin

sursa: (Facebook)

INVIEREA – MAREA PROVOCARE A VIETII NOASTRE. Hristos a înviat, dar cu noi cum rămâne?

INVIEREA DOMNULUI. Predica si talcuirea patristica amanuntita a IPS Hierotheos Vlachos: “Nu credem in revolutii sociale. Invierea e adevarata revolutie!”

HRISTOS A INVIAT din morti cu moartea pe moartea calcand! CUM INVIEM SI NOI? “Mana Celui Care a biruit moartea se intinde spre noi; nu trebuie decat sa intindem si noi mana noastra si sa o prindem pe a Lui”

HRISTOS A INVIAT! Cum trebuie sa petrecem Pastile?

CUM PETRECEM INVIEREA? Falsificarea si deturnarea Sarbatorii de Pasti intre OBICEIURI POPULARE, “TRADITII” DE MARKETING si “DISTRACTIA COOL”: “Lumina si Pasca sunt zero fara Hristos. Degeaba masa plina si inima goala”

INVIEREA – singurul lucru care s-a intamplat cu adevarat. CAT DE MULT TREBUIE SA MURIM CA SA INVIEM?/ Astazi Hristos Biruitorul a ZDROBIT PORTILE IADULUI/ Sarbatoarea Pastilor: intre NOSTALGIA SACRULUI si DESACRALIZAREA NOII RELIGII A CONSUMISMULUI

HRISTOS A INVIAT! De ce NU trebuie sa ne uram nimic (altceva) de Inviere?/ LUMEA NEBUNA CARE IL SCHIMBA PE CEL RASTIGNIT CU UN IEPURAS…/ Sfintele Patimiri ale Mantuitorului in iconografie (Documentar Video)/ TALHARUL PENAL – PRIMUL CARE A DENUNTAT NEDREPTATEA CONDAMNARII LUI IISUS

SARBATOAREA DE PASTI IN PUSCARIILE COMUNISTE ALE ANILOR `50 (I), la Pitesti, Jilava, Gherla. STRIGATUL GOLGOTEI IN NOAPTEA DE INVIERE. Care era pretul intonarii unui simplu “Hristos a inviat” de catre martirii temnitelor?

“Ce neam de hiene nemernice suntem, popor omorator de Dumnezeu care a rastignit pe Domnul slavei?” LUPTA NEBUNA SI TRAGICA A OMULUI PENTRU A-SI OMORI IZVORUL VIETII. Pastorala PS Sebastian la Inviere: “DUMNEZEU DERANJEAZA pentru ca refuza sa moara, in pofida tuturor stradaniilor”

RAZBOIUL CU INVIEREA. Secularismul radical, noua prigoana a crestinilor si REEDUCAREA CONSTIINTELOR. “În nici măcar o jumătate de generaţie, românii chiar Îi întorc spatele lui Hristos, se leapădă jenaţi de propria ţară”/ Pastorala PS Gurie la Inviere: “EUROPA, DESI CRESTINA IN ORIGINI, A AJUNS ANTI-CRESTINA IN REZULTAT!

“E VREMEA SĂ DESCHIDEM OCHII ȘI SĂ VEDEM CINE VREA SĂ NE ROBEASCĂ! Vremea este, frați și surori, a căuta să plăcem mai mult lui Dumnezeu decât oamenilor și lumii!”. PS SILUAN AL ITALIEI – mesaje puternice și importante la Învierea Domnului, despre FERICIREA-HRISTOS și TAINA FĂRĂDELEGII care lucrează astăzi “CU NERUȘINARE, DE PE ACOPERIȘURI, căutând să se impună cu nerușinare, până și copiilor de grădiniță”

CUI DĂM VIAȚA NOASTRĂ? † Părintele Episcop Macarie – PASTORALĂ de Înviere RĂSCOLITOARE ȘI PROVOCATOARE, atingând multe probleme de dureroasă ACTUALITATE: “Trăim vremuri de restriște pentru creștini. Există o PRIGOANĂ, deocamdată în forme atenuate. SUNTEM URÂȚI PENTRU HRISTOSUL NOSTRU, pe care refuzăm să-L transformăm într-un simulacru” (și audio, video)

ÎNVIEREA DIN MIJLOCUL CULTURII MORȚII. Pastorala de Paști a PS IGNATIE, Episcop de Huși denunță, printre altele, “IDEOLOGIA COMUNISMULUI POSTMODERN ca atentat la persoană şi impunerea cu orice preţ a drepturilor minorităţilor de toate felurile”

Ce trebuie sa facem INAINTE SI DUPA IMPARTASIRE?/ Invidie si DUPLICITATE/ Pr. Dan Damaschin despre URMARILE TRAGICE ALE AVORTULUI, CONTRACEPTIE si CRUCEA DE MAMA/ IPS Ierotheos Vlachos – interviu despre episcopi, sminteli, secularizare si clericii care FAC “DESFRAU IN TRUPUL BISERICII”!


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Invierea Domnului (Sfintele Pasti), Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, Parintele Dan Damaschin, Portile Iadului, Prigoana impotriva crestinilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “PĂRINTELE DAN DAMASCHIN (Iași) – predică trezitoare de ÎNVIERE despre RĂZBOIUL NEBUN AL OMENIRII CU HRISTOS, căutând zadarnic OMORÂREA LUI DUMNEZEU din lume. “Fără o înviere reală, sufletească, din răutatea și patimile care ne copleșesc, moartea rămâne prezentă în noi și riscăm să devenim noi înșine UCIGAȘI DE DUMNEZEU”

  1. Pingback: PARINTELE DAMASCHIN de la IAȘI, eroul a mii de copii si mame care traiesc in SARACIE EXTREMA, are nevoie de ajutorul altor EROI AI OMENIEI pentru a ridica si a finaliza alte CASE PENTRU NAPASTUITI pana la iana (si VIDEO - Trinitas TV). Povestile tragice
  2. Pingback: SA IMBRACAM COPIII SARACI! "Grauntele de lumina 2019. Sa scoatem impreuna lumina din noroaie". SA FIM ALATURI DE PARINTELE DAMASCHIN DIN IASI in campania sa de a reda zambetul pentru cel putin 4000 de suflete pana de Pasti: "Puțin înseamn
  3. Pingback: PARINTELE DAN DAMASCHIN, misionarul neobosit al Iasilor - interviuri despre viata sa si despre INVIEREA DOMNULUI: "Provocarea este de A RENASTE DE BUNA VOIE, nu de nevoie!" (si VIDEO) - Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: Pastorala de Paști (2019) a PS IGNATIE, Episcopul Hușilor despre CINA DE LA EMAUS, VEDEREA NEVĂZUTULUI și vremurile TOTALITARISMULUI PROGRESIST: "Totalitarismul actual este mai cumplit şi mai groaznic pe termen lung decât totalitarismele secolu
  5. Pingback: "GRAUNTELE DE LUMINA 2020". PARINTELE DAN DAMASCHIN combate bolile cu rugaciunea si EPIDEMIA DE SARACIE CRUNTA din zona Iașilor cu o noua CAMPANIE DE MILOSTENIE CONTAGIOASA. Cum putem ajuta copiii si mamele nevoiase de pe lista parintelui de la
  6. Pingback: PS SEBASTIAN, Episcopul Slatinei – CUVÂNT CURAJOS ÎN PASTORALA DE PAȘTI 2020: “Dumnezeu a murit de tot?! VA MAI ÎNVIA HRISTOS ȘI ANUL ACESTA? Păi ce, oamenii chiar au crezut că pot face orice, oricând și oricum? Sunt prea imprevizibil
  7. Pingback: PLÂNSUL PREASFINȚITULUI MACARIE STRIGĂ LA CER împotriva CRIMELOR și NEDREPTĂȚILOR făcute lui Dumnezeu și oamenilor simpli: "CE-AȚI FĂCUT CU HRISTOS? Ce-ați făcut cu toți nevinovații acestei lumi, cu toți cei înfometați și asupriți
  8. Pingback: Cuvantul PARINTELUI DAN DAMASCHIN la praznuirea INVIERII DOMNULUI in vremea pandemiei. Ce PUTERI i se dau crestinului prin credinta si prin HARUL SFINTELOR TAINE si care este conditia absolut necesara ca “totul sa fie bine”? | Cuvântul Ortodo
  9. Pingback: PĂRINTELE DAMASCHIN DE LA IAȘI sau ÎNTRUPAREA EVANGHELIEI PRIN JERTFĂ (II): “Pentru oamenii mei săraci nu există pandemie, EXISTĂ FOAME, nu se tem de virus, SE TEM DE FOAME. Copiii de la sat au nevoie de hrană ca să supraviețuiască”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate