“In aceasta lume in care diavolul isi striga isteric chemarile…” DESPRE DISCRETIA SFINTENIEI SI TAINA VIE A SALASLUIRII DUHULUI SFANT

8-06-2011 Sublinieri

Cristian Radu: Bunavestire pentru fiecare

Se întâmpla adesea ca, atunci când cineva mai mult sau mai puţin cu­noscut ţie trece pragul acestei vieţi, sa afli fie ca a dus o viaţa de sfânt (părintele Petroniu Tanase), fie ca în viaţa a facut mult mai multe lucruri bune decât ai avut cunoştinţa (Rodion Galeriu). Şi asta te şi bucura, dar te şi întristeaza, pentru ca nu le-ai cunoscut adevarata valoare. Au trecut prin viaţa cu discreţie.

Cu mirare aflăm, uneori, că în lumea în care trăim zi de zi, printre noi, nevăzuţi, nebăgaţi în seamă, se strecoară sfinţi. Poţi afla, de pildă, despre cineva, dintr-o relatare a unui martor, că, într-un anumit moment faţa şi mâinile i-au fost transfigurate de o lumină din altă lume (părintele Benedict Ghiuş).

In această lume în care diavolul îşi strigă isteric chemările, ai putea crede fie că vremurile cu sfinţi au apus de mult, fie că sfinţenia e doar o vorbă frumoasă. Insă dintotdeauna un atribut esenţial al ei a fost discreţia. Pe sfinţi nu-i vede decât cine are ochi de văzut. Ei sunt şi trăiesc printre noi, fără zgomot, smeriţi, neştiuţi nici măcar de ei înşişi.

Insuşi Dumnezeu este discret. Nu strigă; şopteşte. Nu intră în viaţa ta; te cheamă să-L urmezi, dacă vrei; nu des­chide El uşa, ci stă şi bate. Insă cine vrea Il poate uşor afla, dincolo de zgura şi de zgomotul lumii. Trebuie doar să asculţi, şi El îţi va vorbi. Mai întâi inimii, apoi înţelegerii.

In această stare, de ascultare, de re­ceptivitate, se afla, cu siguranţă, Maria, atunci când Arhanghelul i-a vorbit. Tră­ia în sărăcie şi în smerenie, într-o căsuţă dintr-un sat neştiut de lume, în curăţie si în rugăciune. Ochiul lăuntric îi era curat şi deschis. Fără îndoială că anii petrecuţi la templu o pregătiseră. Născută ea însăşi din părinţi a căror viaţă gravita în jurul lui Dumnezeu, rod al rugăciunilor lor îndelungate, îşi petrecuse întreaga viaţă de până atunci la templu, în intimitatea Domnului, la adăpost de tentaţiile deşar­te ale lumii. Invăţase, cu siguranţă, să se roage ca nimeni alta. Respira, fără îndo­ială, aerul curat al Duhului Sfânt. Căci sfinţii, prin rugăciune şi viaţă curată se umplu de Duh Sfânt şi Il simt lucrând în inimile lor. Dar ce minune a minunilor, ce taină, ce lucru străin de mintea ome­nească, să te umple Duhul Sfânt într-o asemenea măsură încât să zămislească în tine pe însuşi Dumnezeu! Ce va fi sim­ţit Maica Domnului în inima ei, cât de mult va fi fost cuprinsă şi pătrunsă de Duhul Sfânt! Am simţit, poate, şi noi, vreo uşoară adiere a Duhului. Insă ea a trăit pe pământ nedespărţită nici măcar o clipă de El. Aşa se explică adevărul ne-păcătuirii ei: căci nu s-ar fi putut, având păcat, să fie într-o atât de mare măsură locuită de Duhul Sfânt, încât să-L zămislească pe Fiul lui Dumnezeu.

Să simţi că în inima ta se naşte Iisus…

Inţelesurile dumnezeieşti se revelează mai cu seamă simbolic. In felul acesta tai­na rămâne întreagă, neştirbită de cugeta­rea strict raţională, şi accesibilă, totodată, în grade diferite fiecăruia după curăţia — iar nu după ştiinţa – sa. De aceea, cred că am putea vedea în Maica Domnului un prototip al fiecăruia dintre noi. Am putea învăţa de la ea cum să trăim, ce am putea şi noi face, ca să Se sălăşluiască Domnul în noi, în inimile noastre. Asa se explica, probabil, şi marea evlavie pe care monahii o au la Maica Domnului: pentru că ea este modelul celor care vor să-L primească pe Hristos.

Cu adevărat, Domnul a venit atunci în lume în istorie, prin ea. Arhanghelul Gavriil ne-a adus — ei şi nouă — vestea cea bună a coborârii în lume a Fiului lui Dumnezeu care să ne scape de moarte (a sufletului mai întâi, a trupului mai pe urmă). Insa această vestire a Arhanghelului poate că ni se adresează tuturor, începând cu Maica Domnului. Căci toţi trebuie sa ne facem sălaşuri ale Duhului Sfânt, pentru a putea locui Hristos în noi.

Şi, chiar dacă pare greu de crezut ca aceasta se mai poate întâmpla în zilele şi în lumea actuală, sunt printre noi oameni care ne-au arătat şi ne arată că se poate. Daca un Părinte Galeriu a putut să împrăştie atâta lumină, trăind ca şi noi, în mijlocul unui oraş zbuciumat şi murdar, nu de puţine ori cu manele date la maxim în vecini, şi rugându-se, iubind, jertfindu-se, s-a făcut transparent harului dumnezeiesc, pe care şi noi l-am simţit ira­diind din el, înseamnă că se poate. O chema­re a îngerului este pen­tru fiecare dintre noi.

De noi ţine să ne fa­cem surzi sau să-i răs­pundem: Fie mie după cuvântul tău!

(in: “Lumea monahilor”, nr. 45/martie 2011)

Va invitam sa (re)cititi si:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Bunavestire, Meditatii duhovnicesti, Parintele Benedict Ghius, Razboiul nevazut, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

51 Commentarii la ““In aceasta lume in care diavolul isi striga isteric chemarile…” DESPRE DISCRETIA SFINTENIEI SI TAINA VIE A SALASLUIRII DUHULUI SFANT

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Hristos S-a inaltat!
    Foarte frumos articol. Dar n-am stiut ca parintele Galeriu era asa inaltat duhovniceste, io stiam ca e cu ecumenismul dar poate ca e ca si parintele Steinhardt, nu stiau ei ce e ala prea bine.
    http://www.youtube.com/watch?v=i5ku9yDPuWw. Ce parere aveti despre aceasta cantare? Nu e inselare, nu?
    Cu drag, Maria din Lugoj

  2. @ Maria:

    Adevarat S-a inaltat!

    1. Pai pentru ca nu l-ai cunoscut. A avut si multe greseli, e adevarat, legate de ecumenism si nu numai, insa si ele din cauza unei prea mari bunatati a inimii, care s-a dus mult spre naivitate si amagire, in ultimii ani de viata, la bataranete. Dar viata lui a fost una sfanta, parintele a inviat efectiv mii de suflete, avea o dragoste si o caldura autentice cu care imbratisa pe toti, fara deosebire si te ridica din orice deznadejde…. De aceea nadajduim ca Dumnezeu i-a iertat/ii va ierta greselile, ca si in cazurile similare ale p. Steinhardt, Arsenie Boca, s.a. Azi se pune prea mult accent pe “ortodoxia mintii”, din pacate, dar de la un parinte precum Constantin Galeriu am fi avut de invatat cum este sa ai o inima jertfelnica si dogoritoare, jertfitoare pana dincolo de orice limita. Din cauza asta, insa, cum se intampla si cu alti mari duhovnici la fel, a si fost extrem de exploatat, influentat, etc. Dar nu avem caderea noi sa judecam. Doar cine ajunge la masura lui sau pe aproape, adica se face… un munte de iubire si compasiune fata de semeni. Ascultati-l cum vorbea, cum binecuvanta, cu cata infinita mila spunea despre orice ratacit “sarmanul…” Te umplea de mangaiere.

    2. Nu e doar inselare, e mai rau, e un fals care promoveaza inselarea de a crede ca ingerii pot fi auziti omeneste de oricine, ba chiar si inregistrati si pusi pe “iutub”. Si culmea, canta identic cu un grup psaltic… A fost deci un soi de escrocherie virala, cu origine anonima, intotdeauna, (raspandita pe net din om in om) spre “testarea” naivitatii oamenilor, asa cum sunt multe, multe, din pacate 🙁

  3. mai multe detalii despre intalnirea BILDERBERG si despre planurile diabolicilor puteti afla pe site-ul http://www.infocon.ro/2011/06/bilderberg-2011-pe-cale-sa-inceapa/

    avem si un corespondent roman care raporteaza intregul eveniment din Elvetia.

  4. @digital_critic:

    Puneti va rugam comentariul la pagina de stiri: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/

  5. Parintele Sofronie Saharov:

    „Dumnezeu a slavit-o pe Maica Domnului si a pastrat-o in tacere. Tai­na Nascatoarei de Dumnezeu este taina tacerii. De aceea Dumnezeu nu i-a luminat pe oameni pentru a vorbi despre viata ei trupeasca. Biserica insa a slavit-o.”

  6. … si la Sfantul Nicolae Velimirovici este numita asa de frumos “Maica draga”!…

  7. admin

    De aceea nadajduim ca Dumnezeu i-a iertat/ii va ierta greselile, ca si in cazurile similare ale p. Steinhardt, Arsenie Boca, s.a.

    Ce a gresit Parintele Arsenie Boca?

  8. @ Petru:

    Socotirea lui Francisc de Assisi ca sfant si pictarea lui ca atare la Draganescu.

  9. @ Maria

    Nu stiu de ce vor unii sa se grabeasca sa asculte cum le canta ingerasii, si sa-i mai si faca pe alti sa creada ca trebuie sa “marturiseasca cum ca noi ortodocsii” credem in asemenea minuni… inregistrate cu casetofonul din dotarea paraclisierului unei Manastiri din Sfantul Munte Athos.
    Ce sa mai vorbim despre frumusetea cantarii, care trebuie de fapt imaginata, dar, fiindca noi suntem pacatosi si casetofonul era cam vechi, -ce-i drept-, n-am putut beneficia de varianta HD, asa ca in ceruri…

    Acuma dupa sunetele din Iad (care se gasesc de asemeni pe youtube), inregistrate si ele de niste cercetatori care forau in nordul Rusiei, trebuia sa ne asteptam si la replica auditiva venita de sus, cu insasi prezenta Maicii Domnului, si inregistrata “prin ingaduinta lui Dumnezeu”…

    In această lume în care diavolul îşi strigă isteric chemările, ai putea crede fie că vremurile cu sfinţi au apus de mult, fie că sfinţenia e doar o vorbă frumoasă. Insă dintotdeauna un atribut esenţial al ei [al Maicii Domnului] a fost discreţia. Pe sfinţi nu-i vede decât cine are ochi de văzut. Ei sunt şi trăiesc printre noi, fără zgomot, smeriţi, neştiuţi nici măcar de ei înşişi. Insuşi Dumnezeu este discret. Nu strigă; şopteşte.

    Asadar aceasta “cantare” nu numai ca este inselare, ci se poate incadra chiar la blasfemii si hule de cele sfinte. Sa stam bine, sa stam cu frica, si sa luam aminte!

  10. Multumesc mult pentru raspunsuri. Prima mea reactie a fost de tulburare si ingrijorare ca oare atat de omeneasca si de tipatoare este vocea ingerilor?si cum de nu se opreste inregistrarea daca un om nevrednic o asculta? Am mai citit ca Cerul ar fi doar o gradina in care domina veselia si normalitatea in care fiecare are cate ceva de facut si e multumit(asa cum il descriu unii din cei ce s-au aflat in moarte clinica), istorisiri descriptive ale lui Dumnezeu mult prea…lipsite de slava smereniei si de neputinta de a-I vedea Chipul negrait in adevarata Lui lumina, iadul era doar o oala in care clocoteau toti si se luptau sa iasa etc (si nu o incrancenare trista in despartirea vesnica de Dumnezeu – chin absolut)etc etc…care m-au speriat, cum chiar atat de palpabil e totul nu sunt toate net diferite de ce vedem aici cu ochii trupesti?dar m-am gandit ca gresesc daca nu cred (nu stiu de ce m-am gandit asa)si m-am silit spre a ma convinge. Dar acum stiu ca tot ce se vorbeste despre Dumnezeu inafara de a marturisi minunarea de El (inceputul cunostintei Lui)(doar de catre sfinti – ca sa nu ma mai insel)trebuie sa consider inselare sau sa nu cercetez mai departe. ma gandeam: uite, acum in vremurile din urma sunt pe fata toate, ca sa nu avem scuza ca n-am crezut, si ca suntem mult mai slabi in credinta. dar acum de fapt sunt cele mai viclene timpuri dintotdeauna. Muzica psaltica este cu adevarat singura sfintita, dar si antihrist poate crea un muzeu de icoane bizantine ca sa atraga la el pe iubitorii de traire ortodoxa, dupa cum am citit undeva mai demult.
    Acum l-am cunoscut prin voi pe parintele Galeriu si acum chiar il am la inima!
    Blagosloviti si ma iertati!
    Sa aveti mult ajutor de la Maica Domnului, toti fratii admini si ceilalti frati care se folosesc din munca voastra binecuvantata.

  11. Din lumea noastră oameni,
    Nu-i suflet mai frumos,
    Mai scump şi mai de seamă,
    Ca Maica lui Hristos.

    Născut nu din dorinţa
    Ce macină o lume,
    Ci-n duh smerit şi-n lacrimi
    De’adâncă rugăciune.

    Un trup ce moşteneşte,
    Din sânge curăţia
    Şi-un suflet ce’și aduce
    Ca jertfă fecioria.

    O pruncă ce de mică
    Spre ceruri s-a deschis.
    Un trup uman ce este
    De patimi neatins.

    Un suflet fără vină,
    Născut să zămislească
    În taina fecioriei
    Și’n Duhul Sfânt, să nască.

    Ce taină, ce minune
    Şi gând, de nepătruns.
    (Fecioră nentinată
    Şi Mamă lui Iisus).

    O mamă ce nu ştie
    De gândul vinovat
    Nici ce-i robia cărnii
    Legată de bărbat.

    Un suflet ce nu poartă
    Dorinţele ce pier,
    Deschis iubirii sacre
    Şi dragostei de cer.

    O mamă care’n lume
    Și-a’mpropriat durerea
    Şi chinul răstignirii,
    Dar n-a gustat plăcerea.

    Un crin plin de mireasmă
    Cu chip de veşnicie
    (Mai alb decât lumina)
    În sacră feciorie.

    Murdari cum suntem astăzi,
    Ni-i greu să o cinstim
    Şi-n sinceră credinţă
    Din suflet s-o iubim.

    Că duhul întinării
    Sfidează fecioria
    Și cinstea și virtutea
    Zidind necurăţia,

    Că desfrânaţii lumii
    Nu pot s-o fericească
    Și nici privind femeia
    Să nu se mai smintească.

    Femeile murdare
    Trăind nelgiuirea
    Btjocoresc şi spurcă
    Satanic omenirea.

    Ce fii se nasc pe lume
    Din mame desfrânate ?
    Ce mame pot ajunge
    Copilele stricate ?

    Dar cât de sfânta este
    Fecioara Precurată,
    Și ce Mamă divină
    E cea nevinovată.

    Că’n fecioria-i sfâtă
    A născut izbăvirea,
    Şi-n braţele-i de Mamă
    Ne poartă mântuirea.

  12. @ Maria:

    dar acum de fapt sunt cele mai viclene timpuri dintotdeauna.

    Cu adevarat!

  13. Pingback: Război întru Cuvânt » Predica Sfantului Luca al Crimeei pentru ZIUA CINCIZECIMII (RUSALII): „IMPARATE CERESC, MANGAIETORULE…”. Unde (nu) locuieste Sfantul Duh?
  14. Pingback: Război întru Cuvânt: FIRESCUL MINUNILOR, SIMPLITATEA NOBILA A SFINTENIEI. Parintele Rafail despre duhovnicul sau sfant, Cuviosul Sofronie « Invitaţie la Ortodoxie
  15. Pingback: Postul Maicii Domnului. CARE E TAINA NASCATOAREI DE DUMNEZEU SI A CELOR CARE II URMEAZA? Merinde duhovnicesti pe calea postului de la Parintele Sofronie
  16. Pingback: Predica importanta a PS Sebastian la vindecarea a doi orbi si un mut: DISCRETIA DOMNULUI SI SETEA DE SPECTACOL SI DE SUCCES IEFTIN A LUMII
  17. Pingback: PUBLICITATE SAU DISCRETIE? IMAGINE SAU TRAIRE? Cine are nevoie de Hristos? "In loc sa evanghelizeze lumea, Biserica risca sa fie secularizata de duhul lumii"
  18. Pingback: CUM A FOST ALES PARINTELE CLEOPA, "PROSTUL DE LA OI", STARET LA SIHASTRIA. Discretia care pazeste taina vietii duhovnicesti autentice
  19. Pingback: BUNA VESTIRE. Predica Parintelui Sofian Boghiu -
  20. Pingback: SCHIMBAREA LA FATA. Sfantul Teofan Zavoratul ne dezvaluie intelesul marii sarbatori. SLAVA LA CARE SUNTEM CHEMATI -
  21. Pingback: SLUGA SUTASULUI. Predica audio importanta despre DISCRETIA CREDINTEI, INIMA MILOSTIVA versus “GENERATIA EU” SI PACATUL SUPERIORITATII CARE OSANDESTE. Cum pot ortodocsii, “noul Israel”, sa repete caderile “poporului ales”
  22. Pingback: FIRESCUL MINUNILOR, SIMPLITATEA NOBILA A SFINTENIEI. Parintele Rafail despre duhovnicul sau sfant, Cuviosul Sofronie -
  23. Pingback: Arhimandritul Lazar: “LUMEA INCLINA CATRE UN CRESTINISM FALS, ISTERIC”. Cand inselarea si fanatismul devin normalitate in viata bisericeasca… -
  24. Pingback: CINE MAI IUBESTE SIMPLITATEA SI NATURALETEA? Cugetari actuale la bogatul nemilostiv si saracul Lazar -
  25. Pingback: PREDICI AUDIO LA BUNAVESTIRE si la DUMINICA SFANTULUI IOAN SCARARUL ale IPS Bartolomeu Anania si Ierom. Dosoftei (Putna) -
  26. Pingback: BUNA VESTIRE. Predicile Sfantului Luca al Crimeei. “Astazi este incepatura mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac” -
  27. Pingback: PARINTELE TEOFIL ROMAN (Cluj) despre POST SI DISCRETIE: “E foarte multa suferinta în viata noastra din mandrie, pentru ca vrem sa fim apreciati” (si AUDIO) -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate