PĂRINTELE EPISCOP MACARIE MĂRTURISEȘTE: “Atunci ești ucenic al lui Hristos, CÂND ASCULȚI MAI MULT PE DUMNEZEU, DECÂT PE OAMENI. CÂND NU TACI, DEȘI UNII ÎȚI CER SĂ TACI. Când propovăduiești și când slujești, deși unii îți cer să încetezi”

3-05-2020 Sublinieri

Noi avem o singură cale pe care o urmăm: calea apostolească [1]

Împreună suntem Biserica cea vie a lui Hristos

Hristos a înviat!

Preaiubiții mei, astăzi este o zi deosebită pentru mine. Este ziua hirotoniei mele întru arhiereu, săvârșită în Vinerea Luminată de Izvorul Tămăduirii, din 2 mai 2008, iată, în urmă cu 12 ani, la altarul euharistic al Catedralei Mitropolitane din Cluj, prin punerea mâinilor vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, înconjurat de mai mulți ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii noastre. Mulțumesc Preamilostivului Dumnezeu pentru această cruce a slujirii și mă rog, cu frică și cutremur, să împlinesc întru toate și față de toți voia Sa cea sfântă. Gândul meu se îndreaptă cu adâncă și intensă rugăciune, întru neîncetată recunoștință, către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania al Clujului, care îmi este model de mărturisire, însă și de caldă, vie și însuflețitoare slujire, amintindu-mi cu emoție de anii de ucenicie petrecuți cu Înaltpreasfinția Sa. De asemenea, rugăciuni înalț și pentru Înaltpreasfințiții Mitropoliți Andrei și Serafim care m-au purtat în jurul altarului la primirea cerescului har al arhieriei și pentru toți ceilalți ierarhi săvârșitori ai hirotoniei mele întru arhiereu. Le sunt adânc recunoscător tuturor celor care, cu timp sau fără timp, au fost alături de mine pe cale, celor care se ostenesc în slujbe, în privegheri, în rugăciuni, tuturor celor din clerul bisericesc și din cinul monahicesc și poporului dreptmăritor, căci împreună suntem Biserica cea vie a lui Hristos.

Ești ucenic al lui Hristos, când asculți mai mult pe Dumnezeu decât pe oameni

Astăzi am citit la Sfânta Liturghie, din Faptele Apostolilor (5, 21-32), cuvinte cu putere multă. Deosebit de actuale atât pentru vremurile acestea pe care le traversăm, cât și pentru această zi. În Faptele Apostolilor ni se relatează cum Apostolii Petru și Ioan, după ce fuseseră eliberați de îngerul Domnului din temniță, învățau poporul în Templu. Arhiereii Sinedriului au pus „forțele de ordine”, cum am spune astăzi, să îi aducă pe apostoli la judecată și le-au cerut să-și înceteze propovăduirea și lucrarea. Iar, atunci, apostolii au dat acest răspuns: „Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni! (Faptele Apostolilor 5, 29).

Iubite frate, iubită soră, atunci ești ucenic al lui Hristos, când asculți mai mult pe Dumnezeu, decât pe oameni. Când nu taci, deși unii îți cer să taci. Când propovăduiești și când slujești, deși unii îți cer să încetezi. Aceasta este valabil și pentru mine, ca arhiereu, și pentru tine, împreună-slujitorule al altarului, și pentru tine, iubite frate și iubită soră, care stai înaintea altarului în rugăciune.

Cu mare durere am fost martor în această perioadă a unor situații, create în contextul pandemiei, care au pus la grea încercare frați arhierei din alte țări și Biserici surori. Am văzut ierarhi sancționați pentru că au slujit Liturghia, deși ordinele statului o interziceau. Am văzut și vedem creștini care protestează față de acest regim al închiderii bisericilor. Am văzut și în România o mare urgie îndreptată asupra Bisericii noastre, deși, iată, Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen de la Suceava, bolnav de coronavirus, s-a împărtășit cu atâția preoți împreună-slujitori din același potir, iar ancheta epidemiologică a arătat că virusul nu s-a transmis altora pe această cale. Pentru ce, atunci, toată această împotrivire față de Biserică?

Noi avem cugetul lui Hristos și nu putem împrumuta judecata lumii

În aceste zile ale mâhnirii și nedumeririi, cuvântul viu al Apostolilor ne stă aproape de inimă și ne îmbărbătează. Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni. Desigur, aceasta nu înseamnă să sfidăm autoritățile sau să încălcăm ordinele. Înseamnă, însă, că noi avem cugetul lui Hristos și că nu putem împrumuta gândirea autorităților și judecata lumii. Mitra pe care noi ierarhii o purtăm pe creștet arată că noi judecăm cu mintea lui Hristos, cu mintea luminată de Duhul. Știm, de la Profetul Isaia (55, 8) că „gândurile lui Dumnezeu nu sunt ca gândurile oamenilor”. Ne conformăm, dar nu ne plecăm cugetele unor rațiuni slabe, omenești, contestabile, relative. Respectăm legile și ordinele, când nu avem încotro, dar nu cedăm și nu schimbăm rânduielile Bisericii după astfel de cugete lumești. Iată, și în acest context pandemic, unele țări au închis cu totul bisericile, altele, mult mai puține, printre care Suedia, unde ne aflăm noi, au ales o altă cale. Din ce în ce mai mulți apreciază acest „model suedez” de confruntare cu epidemia.

Noi însă avem o singură cale pe care o urmăm, calea apostolească: să învățăm poporul aceste „cuvinte noi” (Faptele Apostolilor  5, 32) ale lui Iisus Cel înviat, să învățăm iertarea și pocăința, să Îl dăm oamenilor pe Hristos în Sfânta Euharistie. La aceasta am fost chemați, nu cu sila, ci cu dragostea față de Hristos și față de semeni.

Doi sfinți ierarhi ne arată că, deși în exil și lipsiți de pârghiile puterii instituționale, lucrarea lor a fost mare pentru Biserică

Iubite frate, iubită soră, astăzi, în calendar, pomenim doi Sfinți Ierarhi: Atanasie cel Mare, Patriarhul Alexandriei și Atanasie III Patelarie, Patriarhul Constantinopolului. Ambii sfinți ierarhi au trăit în vremuri diferite, însă au avut în comun vremuri foarte tulburate ale Bisericii care s-a confruntat cu erezii, învălmășeli și primejdii nenumărate. Ambii sfinți au fost mai degrabă arhierei în exil, fiind nevoiți să se refugieze din calea persecutorilor și a oponenților Bisericii.

Iată, Sfântul Atanasie cel Mare, în secolul al IV-lea, a fost nevoit de cinci ori să plece în exil din cauza arienilor. Era arhiepiscop, dar se ascundea prin morminte și fântâni, în timp ce dușmanii Bisericii părea că vor birui. A fost persecutat toată viața lui, nu doar de grupările de arieni, ci și de împărații care-i sprijineau pe aceștia și chiar și de unii episcopi eretici. Mărturisirea și fermitatea Sfântului Atanasie cel Mare au biruit într-un final, în ciuda tuturor aparențelor, în ciuda faptului că victoria ereticilor părea definitivă. El este cel care a avut un rol foarte important la Sinodul Ecumenic de la Niceea, din anul 325, dar și la alcătuirea Crezului pe care îl rostim la Liturghie – toate acestea, pentru că a iubit Biserica și pentru că a făcut întocmai ca apostolii: a ascultat de Dumnezeu mai mult decât de oameni.

De partea cealaltă, Sfântul Atanasie III Patelarie a fost patriarh al Constantinopolului în secolul al XVII-lea, fiind nevoit să ia calea pribegiei. Constrâns de autoritățile turce, a căutat ajutor la țările europene creștine, însă văzând cum catolicii condiționau ajutorul de semnarea unei mărturisiri de credință papale, a renunțat. El a găsit ocrotire în Țara Moldovei, unde era domnitor Vasile Lupu, și unde a păstorit credincioșii din Galați și Brăila, vreme de 12 ani. A murit în exil, pe drumuri, pe când se întorcea din Rusia, unde fusese tot pentru a obține sprijin pentru Biserica Constantinopolului aflată în robia turcească.

Iată, așadar, cum acești doi sfinți ierarhi ne arată că, deși în exil și lipsiți de pârghiile puterii instituționale, lucrarea lor a fost mare pentru Biserică. Aceasta ne întărește pe noi căci vedem că la Dumnezeu nu autoritatea instituțională este ceva, ci autoritatea Duhului și a slujirii, autoritatea mărturisirii.

Cum poate un om, care este orb și paralizat, să nu fie povară pentru cei din jur, ci lumină, sprijin, mângâiere

Mai pomenim astăzi pe Sfânta Matrona de la Moscova, mutată la lăcașurile cerești la 2 mai 1952. Nu vreau să lungesc cuvântul meu, dar frate și soră de pretutindeni, nu ezita să alergi întru rugăciune la această mare sfântă și ajutătoare a creștinilor din vremurile de pe urmă. Câtă suferință a putut încăpea în acest trupușor, atâta har a încăput în inima acestei creștine. Născută oarbă, paralizată la 17 ani, traversând vremurile persecuției bolșevice, unicul scop al vieții sale a fost de a sluji altora. Iată minunea lui Dumnezeu: cum poate un om, care este orb și paralizat, să nu fie povară pentru cei din jur, ci lumină, sprijin, mângâiere pentru mii și mii de oameni? Aceasta a fost Sfânta Matrona și aceasta a fost minunata sa lucrare. Înaintea adormirii sale, Sfânta a zis: Toţi, toţi să veniţi la mine şi să-mi povestiţi necazurile voastre, de parcă aş fi vie, căci eu vă voi vedea, vă voi auzi şi vă voi ajuta! Să facem ascultare de acest cuvânt! Am făcut și eu ascultare iar în urmă cu câțiva ani am ajuns la moaștele Sfintei Matrona în Mănăstirea de maici „Acoperământul Maicii Domnului” din Moscova. Am simțit multă alinare și întărire atunci când m-am închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Matrona. Să ne agățăm cu toată puterea rugii noastre de Sfânta Matrona și de alți sfinți ajutători ca să depășim zidul ispitelor și al încercărilor!


[1] Cuvânt la Sfânta Liturghie, sâmbătă, 2 mai 2020, în Paraclisul Centrului Episcopal din Stockholm.

foto: Bogdan Cernucan

PASTORALA PS MACARIE la “o praznuire trista si pustie” a INVIERII (2020) – CUVANT DE EXCEPTIE, MARTURISITOR SI INDURERAT despre starea reala a Bisericii si a oamenilor in timpul IZOLARII impuse de PANDEMIA COVID-19: “Pentru aceasta lume, noi, Biserica, suntem o amenintare, un risc. Sarbatoarea PASTILOR a fost transformata intr-un prilej de INTIMIDARE a celor credinciosi. Dar HRISTOS NU-SI ABANDONEAZA PRIETENII!”

PLÂNSUL PREASFINȚITULUI MACARIE STRIGĂ LA CER împotriva CRIMELOR și NEDREPTĂȚILOR făcute lui Dumnezeu și oamenilor simpli: “CE-AȚI FĂCUT CU HRISTOS? Ce-ați făcut cu toți nevinovații acestei lumi, cu toți cei înfometați și asupriți pentru meschine interese? Vor să ne facă să trăim într-O LUME ÎN CARE HRISTOS SĂ FIE PUS SUB CARANTINĂ, în care comuniunea euharistică să nu mai fie posibilă”

PS MACARIE DRĂGOI – cuvânt pentru mărturisire: “SĂ NU NE RABDE INIMA SĂ PĂSTRĂM TĂCEREA atunci când oameni nevinovați sunt NEDREPTĂȚIȚI sau PERSECUTAȚI lângă noi! Câți dintre noi, dacă am avea parte de un astfel de SUCCES, am fi capabili să ne desprindem sufletele de carieră, de recunoașterea celor din jur sau de prietenii sus-puși?”

 

***

SFANTUL IUSTIN POPOVICI: “Trebuie sa ascultam de Dumnezeu mai mult decat de oameni!”

“SE CADE SA ASCULTAM DE DUMNEZEU MAI MULT DECAT DE OAMENI”. Cuvant cu putere al Parintelui Episcop DAMASCHIN DORNEANUL la Zilele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, 2018: “Puneti-va cat mai des intrebarea: CE VREA DUMNEZEU DE LA MINE? Nu va ganditi la ce va spune lumea, ganditi-va la ce spune Dumnezeu!” (VIDEO+TEXT)

CAROR STAPANIRI SI IN CE FEL NE SUPUNEM?

CRESTINUL, POLITICA SI DATORIA DEMASCARII RAULUI/ “Ce vom face in vacanta?”/ Staretul Efrem Vatopedinul: Sf. Ioan Gura de Aur si VIATA DE FAMILIE/ STEFAN CEL MARE: OM AL EVANGHELIEI (Recomandari duhovnicesti)

CEA MAI GREA LOVITURA – CEA DE LA FRATI. Prigoana Parintelui Calciu-Dumitreasa

PARINTELE NICOLAE STEINHARDT: “Slujitorilor diavolului, adica smecherilor, prea le-ar veni la indemana sa fim prosti. PROSTIA E PACAT!”

”SCOALA DE LASITATE”/ ”Dulcea otrava a pietismului” (Recomandari duhovnicesti I)

DEMONIZAREA LUMII la ora asaltului final. ORTODOXIA – ULTIMA REDUTA DE REZISTENTA, CARE TREBUIE ANIHILATA. Oameni, porci si demoni. MARTURISIREA IMPOTRIVA RAULUI INSTITUTIONALIZAT, nelinistea rece a sufletului si CONDITIA POCAINTEI, pentru dobandirea PACII LUI HRISTOS

CE RISCA CEL CARE ZICE RAULUI RAU? De ce “cocolosim relele” chiar si in familia noastra si nu ne oprim copiii de la pacate?

STAREȚUL ATHONIT PARTENIE de la Sfântul Pavel crede că “se pregătește PECETLUIREA OAMENILOR”. “Nu îi forțați pe creștini! DESCHIDEȚI BISERICILE, lăsați lumea să iasă afară, scoateți icoanele, îngenuncheați… NU VĂ ÎNȘELAȚI: NUMAI DUMNEZEU NE VA SALVA!” (video, text)

REDESCHIDEȚI BISERICILE! Arhiepiscopul Teodosie: “BISERICA A FOST ȘI ESTE MARGINALIZATĂ! Relaxarea trebuie să înceapă cu bisericile, pentru că destul au stat închise” (VIDEO)/ CÂND ȘI ÎN CE CONDIȚII se poate intra în biserici și participa la slujbe în CIPRU și GRECIA? ÎPS IEROTHEOS: “Biserica este tratată mai rău decât supermarketul și decât salonul de coafură”/ GERMANIA: Ramadanul musulmanilor determină ceea ce Paștile creștinilor nu a putut…

S-A UMPLUT PAHARUL RABDARII IN BISERICA ORTODOXA A GRECIEI. Arhiereii Sinodului grecesc acuza DUBLA MASURA si cer imperios REDESCHIDEREA BISERICILOR, dupa ce prim-ministrul Mitsotakis a comis un act de SFIDARE, participand la un CONCERT PUBLIC al unei artiste!/ In CIPRU, Mitropolitul ATANASIE DE LIMASSOL solicita Arhiepiscopului Hrisostom sa reuneasca Sfantul Sinod

BULGARIA si GEORGIA, redutele Ortodoxiei in fata asaltului pandem(on)iei, NU OPRESC CREDINCIOSII DE LA SFINTELE LITURGHII SI DE LA SLUJBA INVIERII. Premierul bulgar ramane NECLINTIT pe pozitii in ciuda presiunilor: “Cum aș putea închide bisericile, ca să nu te poți ruga Lui, Celui fără de Care nu poți face nimic?”/ SFANTA LITURGHIE IN VREMEA CORONAVIRUSULUI (video)

MITROPOLITUL NEOFIT (Cipru) – MARTURISIRE DESCHISA de Florii despre PRIGOANA CRESTINILOR prin INCHIDEREA BISERICILOR sub motivul pandemiei, cand tocmai in ele se afla MEDICAMENTUL SALVATOR. “Asa cum au drepturi ateii, au drepturi si credinciosii. Si simt ca azi drepturile credinciosilor sunt incalcate”

Veniti de primiti Lumina! – INVIEREA DOMNULUI SUB DICTATUL “CORONEI”. Marturii tulburatoare, meditatii planse si trairi sfasietoare de la EROII UMILI(TI) ai acestor zile – PREOTI, VOLUNTARI si simpli CREDINCIOSI “exilati” in afara bisericilor, traind Sarbatoarea “cu lacrimile înnodate în barbă”, “cu inima jumătate cioburi, jumătate cer” (si VIDEO)/ MESAJUL LUI MIHAITA NEȘU: “Avem nevoie de Dumnezeu, dragi prieteni! Avem mare nevoie de puterea lui Dumnezeu din Sfintele Taine”

Oficial: TOTI PREOTII CARE S-AU IMPARTASIT CU IPS PIMEN AU IESIT NEGATIV LA TESTELE PENTRU COVID-19! Acelasi lucru si la CLUJ, dupa Liturghia din martie de la Mitropolie: NICIUN CAZ DE CORONAVIRUS IN BISERICA, dupa scandalul abject antiortodox creat de progresisti. Cum ramane cu PERICOLUL MORTAL al infectarii din Potir si Lingurita, stimati… anti-credinciosi?

APELURI IMPORTANTE ALE PREȘEDINTELUI ACADEMIEI ROMÂNE: “Reintrarea românilor în biserici ar spori și eficiența luptei contra acestei teribile molime”. IOAN-AUREL POP cere REDESCHIDEREA BISERICILOR ȘI CIMITIRELOR și atrage atenția asupra pericolului protejării excesive, prin “IZOLAREA DISCRIMINATORIE A BĂTRÂNILOR”: “Izolarea îndelungată ucide ființa umană la orice vârstă. Nu împingeți „bunăvoința” aceasta față de bătrâni și după 15 mai, pentru că ar fi dureros și grav!”


Categorii

Marturisirea Bisericii, Prigoana impotriva crestinilor, PS Macarie, Sfantul Atanasie cel Mare, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “PĂRINTELE EPISCOP MACARIE MĂRTURISEȘTE: “Atunci ești ucenic al lui Hristos, CÂND ASCULȚI MAI MULT PE DUMNEZEU, DECÂT PE OAMENI. CÂND NU TACI, DEȘI UNII ÎȚI CER SĂ TACI. Când propovăduiești și când slujești, deși unii îți cer să încetezi”

 1. Pingback: Parintele Emil Jurcan despre LUPTA IMPOTRIVA IMPARTASANIEI, ca inceput al razboiului total cu Biserica: “Lui Hristos nu poti sa-i pui conditii medicale. NU CEDATI! Daca astazi veti ceda povestea cu Lingurita si sa nu impartasiti, maine vor veni cu a
 2. Pingback: PS SEBASTIAN: “Ce am învățat în izolare?” – ADEVĂRURI INCOMODE DESPRE PANDEMIE și cu ce rămânem din ea. “Prea pare profitabil coronavirusul pentru păpușarii lumii, ca să-l mai declare vreodată mort! Cred că au prins gu
 3. Pingback: PS AMBROZIE, Episcopul Giurgiului: "NU POATE NIMENI SĂ NE SPUNĂ CUM SĂ FACEM SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE! Statul în care trăim a arătat că nu are iubire față de popor și politicienii s-au cocoțat, ca întotdeauna, pe coronavirus, dar VOR AVEA
 4. Pingback: Părintele Vasile Păvăleanu despre ATACURILE ASUPRA BISERICII cu pretextul PANDEMIEI. Sfintele Taine VS. “sfântul televizor”? “Am devenit protestanți peste noapte? ESTE O VREME A CERNERII, ESTE UN EXAMEN PE CARE ÎL DĂM TOȚI, de la
 5. Pingback: Predica PS BENEDICT BISTRITEANUL despre nevoia de a castiga ajutorul si PRIETENIA SFINTILOR si lectiile desprinse din VIATA SFANTULUI IOAN RUSUL, MARTURISITORUL: “Credinta ortodoxa este realitatea care nu se poate negocia niciodata. Si nu se sta la
 6. Pingback: PS MACARIE, la Rusalii, despre RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA BISERICII, AL OMULUI ȘI AL INOCENȚEI COPIILOR: “Este cumplit că sunt contestate cele mai firești lucruri care ne fac pe noi oameni. Sunt vremuri de cernere, sunt vremuri de încercare, sunt vre
 7. Pingback: “Când alături de tine oamenii sunt tăiați cu ferăstrăul, dacă vrei să enunți că DOI ȘI CU DOI FAC PATRU înseamnă că trebuie SĂ URLI cât te ține coșul pieptului: ESTE O NEDREPTATE STRIGĂTOARE LA CER ca oamenii să fie tăiați în
 8. Pingback: PR. STELIAN COSTEA in dialog cu Pr. Valentin Berechet despre MAICA DOMNULUI si INCERCARILE VREMURILOR “PANDEM(ON)ICE”. “Prefer să fiu înjurat, calomniat, insultat în această societate, dar să ştiu că e un bonus acolo în dobândir
 9. Pingback: “SOLUȚIA ACESTOR VREMURI TOT MAI GRELE este soluția orbului din Ierihon: „DOAMNE, MILUIEȘTE-MĂ! Doamne, ajută-mă! DOAMNE, NU MĂ LĂSA!”. Orice altă soluție este o falsă soluție” (Predica PS MACARIE, video+text) | Cuvântul Ortod
 10. Pingback: DE LA CREȘTINISMUL DE CAFENEA LA CREȘTINISMUL DE JERTFĂ. Fostul actor Răzvan Ionescu: “Când vedeți lucrurile care se întâmplă astăzi în jurul nostru și care sunt abia la început, TREBUIE SĂ VĂ PREGĂTIȚI. Hristos deranjează! MĂRTUR
 11. Pingback: PS MACARIE ne cheamă la practicarea EROISMULUI DE FIECARE ZI, dar și la AFIRMAREA DEMNITĂȚII în momentele de încercare: “Să îți aperi cerul! Să lupți pentru veșnicia ta! Să fii liber și demn și să nu îi lași să te trateze așa cum
 12. Pingback: “Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte…” – Predica IEROM. HRISTOFOR (Huși) la Privegherea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil: SĂ ASCULTĂM DE DUMNEZEU SAU DE OAMENI ATUNCI CÂND LEGILE LOR INTRĂ ÎN CONFLIC
 13. Pingback: “Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte…” – Predica IEROM. HRISTOFOR (Husi) la Privegherea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil: SA ASCULTAM DE DUMNEZEU SAU DE OAMENI ATUNCI CAND LEGILE LOR INTRA IN CONFLICT? | Cuvântul
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate