“Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte…” – Predica IEROM. HRISTOFOR (Husi) la Privegherea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil: SA ASCULTAM DE DUMNEZEU SAU DE OAMENI ATUNCI CAND LEGILE LOR INTRA IN CONFLICT?

9-11-2020 Sublinieri

Ieromonahul Hristofor, preot slujitor și duhovnic la Catedrala Episcopală din Huși – Predică la Privegherea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil:

„[…] Iata, in acest veac intunecat in care vedem cum, foarte adesea, cum spune Sfantul Ioan Evanghelistul, “Lumina a venit in lume, dar oamenii au primit mai mult intunericul decat Lumina”, iata ca acesti sfinti ingeri sunt pentru noi faclii luminoase si sunt cei care ne sprijina si ne ajuta, iar faptul ca sunt slujitori ai Lui Dumnezeu ne arata ca Acesta lucreaza prin ei. De aceea, printre sfintii ingeri pe care noi ii cinstim si pe care noi ii cunoastem se remarca acesti Sfinti Arhangheli: Mihail si Gavriil, pentru ca vedem din paginile Sfintei Scripturi cum acesti Arhangheli au indeplinit niste slujbe deosebite, au indeplinit niste misiuni speciale din partea Lui Dumnezeu pentru mantuirea noastra, in istoria mantuirii noastre – si iata ca il vedem pe Sfantul Arhanghel Mihail cu o sabie de foc in mana si pe Sfantul Arhanghel Gavriil cu o floare de crin si asa cum citim in acatistul Sfintilor Arhangheli, spunem: “Bucura-te, Sfinte Mihaile, slujitorule al Legii!” si “Bucura-te, Sfinte Arhanghele Gavriile, ingere al darurilor!” – pentru ca toate bunele-vestiri le-a dat Sfantul Arhanghel Gavriil: si Maicii Domnului, si Sfintei Ana, si Sfintei Elisabeta, iar pe Sfantul Arhanghel Mihail il vedem cu o sabie de foc, ca cel care este slujitor al dreptatii lui Dumnezeu si ca cel ce este pus de Dumnezeu cu aceasta misiune, de a pedepsi pe cei pacatosi si de a indeplini legea lui Dumnezeu.

La acest aspect as vrea si eu putin sa ma opresc, la Legea lui Dumnezeu. Pentru ca noi avem pe pamant doua legi: avem Legea lui Dumnezeu, care este din cer, si avem legile oamenilor, legile de pe pamant, tot ceea ce inseamna codul civil, dreptul civil. Dar iata ca, uneori, aceste legi se contrazic reciproc si, de aceea, Sfintii Apostoli ne spun urmatorul lucru: ca nu se cuvine sa ascultam noi de oameni mai mult decat de Dumnezeu, iar Psalmistul David iarasi spune frumos in Psalmi: “Vremea este sa lucreze Domnul, pentru ca oamenii au calcat Legea Ta”.

Asistam si noi astazi la multe calcari de lege – vorbim de Legea cea dumnezeiasca -: aceia care spun ca venind la biserica, putem sa ne imbolnavim, sau impartasindu-ne ne putem contamina, sau spun ca nu mai este nevoie de traditiile si de obiceiurile crestine pentru ca sunt niste fapte invechite si medievale, sau vedem altii care spun ca nu mai este nevoie sa juri pe Biblie: ce este acest obicei, de ce sa juri pe Biblie? Sau altii vin si spun: Pentru ce mai avem noi nevoie de credinta sau pentru ce noi mai avem astazi nevoie de ora de religie? Si iata, vedem cum Legea Lui Dumnezeu, care este Legea coborata din Cer, este nebagata in seama, este desconsiderata, vedem cum Mantuitorul Iisus Hristos este din ce in ce mai nebagat in seama de mai-marii lumii acesteia, vedem cum invatatura si morala noastra crestina sunt calcate in picioare si batjocorite. Vedem cum noi, crestinii, suntem, am ajuns sa fim [tratati] ca niste oameni retrograzi, cum ni se spune, sau niste oameni invechiti care nu participam la bunul mers al societatii si la dezvoltarea stiintifica si moderna a lumii. Dar oare chiar asa sa fie? Daca vom lua iarasi cuvantul Psalmistului David din psalmi, asa spune: “Atunci cand se ridica sus oamenii de nimic, nelegiuirea misuna pretutindeni”.

Legea Lui Dumnezeu este cea care trebuie sa ne guverneze pe noi si este cea care ne conduce pe noi catre lumina, asa spune in Cantarile Postului Mare: “Lumina sunt poruncile Tale pe pamant, Doamne”. Si vedem in marturia istoriei cum atunci cand oamenii, culturile, civilizatiile, statele, imperiile au respectat Legea Lui Dumnezeu si morala crestina, Dumnezeu a revarsat binecuvantare, har, pace, prosperitate, bogatie, toate cele de folos oamenilor. Insa in momentul in care oamenii uita de Dumnezeu, in momentul in care oamenii se razvratesc impotriva Lui Dumnezeu si calca Legea Lui Dumnezeu, iata ca Dumnezeu intervine in istorie prin mijloacele si prin metodele Sale. Asa cum vedem ca a intervenit in istoria Vechiului Testament, atunci cand poporul lui Israel era prins in robie in Egipt si Faraonul nu voia sa dea drumul poporului, sub mana lui Moise, pe care Dumnezeu a hotarat sa il faca intai-statator, au urmat plagile, au urmat pedepsele Lui Dumnezeu, dintre care ultima si cea mai groaznica, cea care a si miscat mult constinta lui Faraon, a fost uciderea celor intai-nascuti ai egiptenilor. Deci, iata, la aceasta plaga a ajuns Dumnezeu tocmai pentru a-Si indeplini Legea Sa si, dupa aceea, stim cum au fost dusi iarasi prin Marea Rosie si trecuti toti sub povatuirea si indrumarea Arhanghelului Mihail, cum au fost omorate popoarele care le-au stat in cale: amalecitii, amorenii si cum Dumnezeu, prin Arhanghelul Mihail, a infaptuit aceasta dreptate – de ce? – pentru a se pazi Legea Lui Dumnezeu.

Aceste lucruri sa le avem si noi in vedere, pentru ca vedem ca foarte usor ne plecam spre anumite pareri, spre anumite impresii ale oamenilor, dar nu trebuie sa uitam niciodata ca Legea Lui Dumnezeu este mai presus decat legea oamenilor si acesti slujitori ai Lui Dumnezeu care sunt sunt Sfintii Ingeri si Sfintii Arhangheli sunt cei care ne sunt noua pilda si model, cum si noi trebuie sa ascultam de Dumnezeu si sa nu interpretam noi Legea Lui Dumnezeu dupa mintea si dupa parerea noastra, sa spunem: “lasa, ca nu-i chiar asa, lasa ca traim niste vremuri mai dificile, lasa ca si altii fac la fel” si asa mai departe. Sfintii ingeri, cum ne explica Sfantul Dionisie Areopagitul, in ierarhiile ceresti, sunt cei care primesc informatia de la Dumnezeu si o transmit mai departe nealterata, fara nici cea mai mica modificare. De aceea si Mantuitorul Hristos ne spune in Evanghelie: “Cel ce va schimba o cirta sau o iota din Lege, vrednic va fi pedepsei”. Deci noi nu putem sa modificam Legea lui Dumnezeu si sa o adaptam dupa mofturile noastre, dupa preferintele noastre, dupa poftele noastre.

De aceea, haideti sa ascultam acest cuvant pe care Arhanghelul Mihail l-a rostit atunci cand ingerii din cer s-au razvratit in cer impotriva Lui Dumnezeu in frunte cu Lucifer, atunci cand s-au transformat din ingeri in demoni, din cauza mandriei lor, Arhanghelul Mihail a strigat cu voce mare, cu voce puternica: “Sa stam bine, sa stam cu frica si sa luam aminte!”. Si atunci s-au statornicit ingerii in har si ascultare fata de Dumnezeu, iar cei care au cazut s-au transformat in demoni si, pana astazi, sunt cei care duc razboi cu neamul crestinesc si sunt cei care intuneca mintile oamenilor ca sa se razvrateasca impotriva Lui Dumnezeu. Noi sa fim de partea ingerilor si de partea luminii, daca vreti sa ajungem in Imparatia luminii, sa luam aminte la caderile si la smintelile care sunt in ziua de astazi si sa pastram Legea Lui Dumnezeu, sa pastram invatatura de credinta, sa fim intr-o permanenta comuniune cu Dumnezeu – prin rugaciune, prin post, prin spovedanie, prin Impartasanie – si sa nu uitam ca pana ajungem la floarea aceea curata cu care Arhanghelul Gavriil a intampinat-o pe Maica Domnului la Buna Vestire ca semn al curatiei si al fecioriei ei, pana ajungem la aceasta frumusete interioara a sufletului, avem nevoie, mai inainte, de sabia Arhanghelului Mihail, sa taiem raul de la radacina, sa taiem patimile, sa taiem pacatele, sa taiem mandria, sa taiem tot ceea ce este rau si intunecat in mintea si in inima noastra, caci numai asa ne putem apropia si noi de Lumina.

De aceea, la praznicul acestor Sfinti Arhangheli, Mihail si Gavriil, as vrea sa retineti aceasta idee si sa o aveti in minte: nu putem noi sa ne cladim o alta cale spre bine decat prin calea pe care ne-a aratat-o Dumnezeu si pe care o slujesc si o transmit mai departe ingerii: calea ascultarii. Ingerii sunt cei care asculta Lui Dumnezeu, asculta si ei unii de altii, iar ierarhiile de jos asculta de ierarhiile de sus si sunt intr-o permanenta si intr-o perfecta armonie. Asa ar trebui sa fim si noi, oamenii, sa ne iubim unii pe altii, sa ne ajutam unii pe altii, si impreuna sa pastram si sa pazim Legea Lui Dumnezeu, caci aceasta Lege este cea care ne conduce pe noi la viata cea adevarata.

Vedem ca legile pamantesti mai sunt si strambe, mai sunt si dupa interesele oamenilor, mai sunt si dupa alte interese ascunse si de aceea, atunci cand vedem ca legile omenesti contravin legilor ceresti, sa luam aminte, sa avem aceasta verticalitate si sa nu ne plecam mai mult oamenilor decat lui Dumnezeu si nu cumva sa cautam mai mult slava sau cinstea de la oameni decat cinstea care vine de la Dumnezeu, pentru ca laudele de la oameni sunt trecatoare, iar laudele de la Dumnezeu sunt vesnice. Vedeti, noi acuma ne temem de o amenda, ne temem de o mustrare, ne temem de anumite lucruri negative care se pot intampla in viata noastra, dar de multe ori uitam ca si calcarea Legii Lui Dumnezeu atrage tot o amenda, tot o pedeapsa si tot o mustrare, iar daca aceasta pedeapsa de pe pamant este trecatoare, pedeapsa cea din cer este vesnica.

Slujitorii Lui Dumnezeu, duhurile slujitoare, ingerii si arhanghelii si toate puterile ceresti sunt parte din lumea nevazuta cea vesnica, la care si noi suntem chemati, pentru ca asa spun Sfintii Parinti, Sfantul Simeon Noul Teolog: “Din momentul in care au cazut ingerii din ceruri si s-au transformat in demoni, Dumnezeu asteapta ca acei slujitori, numarul acelor slujitori sa fie completat cu numarul oamenilor care se mantuiesc”. Deci noi, fiecare, suntem chemati sa ajungem ingeri, sa completam numarul cetelor cazute, insa, pentru a fi in aceasta slujba si in aceasta ascultare, trebuie inca de aici, de pe pamant, sa incercam sa ne asemanam cu ingerii, prin curatie, prin rabdare, prin ascultare, prin rugaciune si prin acest duh infocat de a fi in Legea Lui Dumnezeu, a fi in ascultare si a fi intr-o permanenta unire cu Dumnezeu. Amin.”

Legaturi:

PĂRINTELE EPISCOP MACARIE MĂRTURISEȘTE: “Atunci ești ucenic al lui Hristos, CÂND ASCULȚI MAI MULT PE DUMNEZEU, DECÂT PE OAMENI. CÂND NU TACI, DEȘI UNII ÎȚI CER SĂ TACI. Când propovăduiești și când slujești, deși unii îți cer să încetezi”

PR. STELIAN COSTEA în dialog cu Pr. Valentin Berechet despre MAICA DOMNULUI și ÎNCERCĂRILE VREMURILOR “PANDEM(ON)ICE”. “Prefer să fiu înjurat, calomniat, insultat în această societate, dar să ştiu că e un bonus acolo în dobândirea vieţii veşnice. ÎN PRIMUL RÂND ASCULTĂM DE DUMNEZEU!”

Pr. Tudor Ciocan – cuvinte actuale la ADORMIREA MAICII DOMNULUI (audio, text): “NU VREAU SĂ NE OBIȘNUIM CU NEFIRESCUL, NU NE PUTEM ACOMODA CU LUMEA ACEASTA. Nu ne separăm cu nici un pas de credința cea adevărată! Îndepărtarea oamenilor de Hristos se face prin ERODĂRI SUCCESIVE!”. Despre CUMINȚENIA și ASCULTAREA duhovnicești VERSUS cele lumești

“E cumplit când oameni din Biserică se vădesc robi ai logicii lumii, ai spaimei, şi devin propagandişti ai liniei „oficiale”, care nu urmăreşte decât să întărească controlul asupra individului”. VREMEA ADEVĂRULUI – continuarea interviului pentru “Familia ortodoxă” al PĂRINTELUI CIPRIAN GRĂDINARU din HULDENBERG (II)

PS BENEDICT VESA – pledoarie și chemare la ÎNVIORAREA RÂVNEI și la MĂRTURISIREA CREDINȚEI CELEI UNA, ORTODOXE: “Există un Domn, o credință și un botez. Nu există mai multe variante. CREDINȚA NOASTRĂ ESTE VIAȚA NOASTRĂ. Credința este singura care te face să stai drept în fața vieții și a morții”

“SE CADE SA ASCULTAM DE DUMNEZEU MAI MULT DECAT DE OAMENI”. Cuvant cu putere al Parintelui Episcop DAMASCHIN DORNEANUL la Zilele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, 2018: “Puneti-va cat mai des intrebarea: CE VREA DUMNEZEU DE LA MINE. Nu va ganditi la ce va spune lumea, ganditi-va la ce spune Dumnezeu!” (VIDEO+TEXT)

SFANTUL PROOROC DANIEL IN GROAPA CU LEI pentru marturisirea Dumnezeului Celui Viu. Cum suntem noi ispititi SA NU MAI TINEM INTREG POSTUL si, in general, SA LEPADAM LEGEA LUI DUMNEZEU de dragul “lumii”?

SFANTUL IUSTIN POPOVICI: “Trebuie sa ascultam de Dumnezeu mai mult decat de oameni!”

 

***

SA STAM BINE, SA STAM… in RANDUIALA, in UNIRE si IN IUBIRE SLUJITOARE! – Predici audio la Sfintii Arhangheli si soborul puterilor ceresti: CUM POT STA IMPLETITE SABIA SI CRINUL, MILA SI DREPTATEA?

Soborul SFINTILOR ARHANGHELI MIHAIL, GAVRIIL si al tuturor puterilor ceresti. PREDICI (audio + text) de la Manastirea Putna: ICOANA ADEVARULUI UNIT CU DRAGOSTEA

O SABIE SI UN CRIN, DE STRAJA LA POARTA CERULUI. Predica Parintelui Cleopa la Praznicul de taina al Soborului cetelor ingeresti si al Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

DESPRE INGERI in invatatura ortodoxa, singura adevarata. Care este firea si lucrarea demonilor, ingerii cazuti?

SFINTII ARHANGHELI SI RAZBOIUL NEVAZUT

“In imprejurarile grele, Hristos intotdeauna lucreaza prin oamenii Sai. Se face bratele si umarul tuturor prin oamenii Sai buni”. PREDICA VIDEO EMOTIONANTA a PS MACARIE despre AJUTORUL SFINTILOR INGERI in viata noastra si despre SFANTUL NECTARIE DE LA EGHINA, mangaietorul celor suferinzi si vindecatorul bolnavilor. SCRISOAREA CATRE HRISTOS A COPILULUI ANASTASIE

PREDICA MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU la praznicul Sfintilor Ingeri: “Zilele si lunile care vin sunt FOARTE CRITICE pentru omenire, cele indepartate devin apropiate. Toti se pregatesc de RAZBOIUL GENERAL pe care l-au profetit oamenii lui Dumnezeu”. NU SUNTEM SINGURI, TREBUIE SA CHEMAM SI SA IMPREUNA-LUCRAM CU PUTEREA LUI DUMNEZEU!


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Prigoana impotriva crestinilor, Sfintii ingeri si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la ““Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte…” – Predica IEROM. HRISTOFOR (Husi) la Privegherea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil: SA ASCULTAM DE DUMNEZEU SAU DE OAMENI ATUNCI CAND LEGILE LOR INTRA IN CONFLICT?

  1. Pingback: PS BENEDICT BISTRITEANUL la Soborul Sfintilor Arhangheli: “Cand APROAPELE devine DEPARTE este semn al stapanirii celui rau. Pentru ca APROAPELE ESTE MANTUIREA NOASTRA si, daca are nevoie de ajutorul nostru, NU FUGIM DE EL, ci ii dam o mana de ajutor
  2. Pingback: MITROPOLITUL DE MORFOU (Cipru), REFUZAND SA INCHIDA USILE BISERICILOR din eparhia sa PENTRU CREDINCIOSI, dupa noua “carantina”: “Asa zice Evanghelia: NOI AVEM OBLIGATIA SA ASCULTAM MAI INTAI DE HRISTOS! Imi asum raspunderea pentru voi to
  3. Intotdeauna mi-a placut acest cuvant al Sf. Apostol Petru, cum ca se cuvine sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni. L-a spus chiar celor care-l judecau si ii interziceau sa mai pomeneasca numele Domnului Iisus.
    In schimb, nu am inteles niciodata indemnul Sf. Apostol Pavel care ii sfatuieste pe crestini sa se supuna stapaniilor, pentru ca ele sunt puse de Dumnezeu. Poate pentru ca nu stiu in ce context l-a spus?
    Ma poate ajuta cineva, va rog?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate