“Ce iubeste omul mai mult in aceasta lume devine dumnezeul lui” – PS BENEDICT BISTRITEANUL (predica video si text): “IUBIREA EXISTA ODATA CU CRUCEA. Exista putina iubire in lume tocmai pentru ca fugim de suferinta. Cand iubesti, nu poti altfel decat suferind. PE NOI CINE NE VA DESPARTI DE DRAGOSTEA LUI HRISTOS?”

18-06-2020 Sublinieri

“Nu uitati: noi avem un Dumnezeu rastignit. Nu avem un Dumnezeu care sta pe tron si se uita, chiar si cu compatimire, la oameni, avem un Dumnezeu rastignit. Si cand va e greu, ingenuncheati in fata Crucii si spuneti-I: Doamne, Tu stii ce inseamna durerea, Tu stii ce inseamna parasirea, Tu stii ce inseamna tagada. Tu stii ce inseamna.. toate trairile pe care noi le simtim in acel moment. Si zicem: Doamne, coboara-Te si in inima mea si ajuta-ma sa trec si prin toate acestea…

Sa intram in lupta, sa nu ne fie frica sa intram in lupta, pentru ca nimic nu se castiga trainic fara de lupta – “cu ochii aţintiţi asupra lui Iisus, începătorul şi plinitorul credinţei, Care, pentru bucuria pusă înainte-I, a suferit crucea, n-a ţinut seama de ocara ei şi a şezut de-a dreapta lui Dumnezeu Tatal“. Cu ochii atintiti la Hristos, Care S-a urcat pe Cruce, pentru ca Crucea, pana la urma, este icoana dragostei, icoana dragostei lui Dumnezeu coborata in lume.” 

***

PS Benedict Bistrițeanul: Crucea – icoana dragostei lui Dumnezeu| Predică la Duminica I după Rusalii

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, rostit în Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților), 14 iunie 2020, la Mănăstirea Strâmba, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului de vară:

“Iubiti frati si surori, dragi tineri!

Evanghelia pe care tocmai am ascultat-o ne exprima radicalitatea chemarii lui Dumnezeu. Evanghelistul Matei ne reda cuvintele Domnului Hristos, care, de altfel, pentru mentalitatea noastra sunt foarte dure, foarte aspre. Se vede ca Dumnezeu cere totul de la noi. Dar nu cere degeaba totul de la noi, pentru ca vrea sa ne ofere totul. El nu lucreaza cu jumatati de masura. El nu vrea ca lucrurile sa se intample partial, ci vrea ca ele sa se intample total, atunci cand este vorba de El si de Imparatia pe care El a promis-o oamenilor.

Doua sunt temele esentiale pe care le putem identifica cu usurinta din fragmentul evanghelic de astazi, care stau in stransa legatura si care nu se pot intelege una fara de cealalta. Este vorba de dragoste si de cruce. La o prima lectura, la o prima analiza ni s-ar parea ca cele doua nu ar merge neaparat mana in mana, ca nu ar putea fi asociate cu usurinta. Insa vom vedea ca una nu poate fara de cealalta. Primul verset care exprima aceasta radicalitate a chemarii de a-I urma lui Dumnezeu zice cam asa:

Cel ce iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine. Cel ce iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine“.

Sa stam sa analizam acest verset si sa nu incercam sa il indulcim, sa il amelioram, in asa fel incat sa ne fie mai usor de primit, de acceptat.

Domnul zice limpede: cine il iubeste pe copilul sau sau pe parintele sau mai mult decat pe Dumnezeu nu este vrednic de El. Ne cere mult Domnul? Noi am zice ca cea mai inalta forma a dragostei pe pamant este dragostea parintelui fata de copil. Si apoi de acolo si a copilului fata de parinte. Ne cere mult Domnul? Ca dragostea de El sa fie mai mare decat dragostea fata de copilul nostru? L-am putea judeca pe Dumnezeu ca ne cere mult prea mult. Pentru ca daca Dumnezeu ne-ar spune si ne-ar cere pe copilul nostru sa i-L daruim Lui, am face asta? I l-am da Lui sa Ii slujeasca in forma in care Dumnezeu vrea cu El? Sau tinem mai mult la el decat la Dumnezeu? Dumnezeu nu face comparatie intre dragostea parintelui fata de copil si a copilului fata de parinte pe de o parte si dragostea fata de El. Nu e vorba de asa ceva. Nu e vorba care dintre ele ar fi mai mare, ci e vorba ca una e sursa pentru cealalta. Dragostea de Dumnezeu este sursa dragostei parintelui pentru copilul sau. Ce iubeste omul mai mult in aceasta lume devine dumnezeul lui. Si apoi daca iti iubesti copilul [mai mult decat orice], copilul devine dumnezeul tau. Si este vorba asta in popor: tin la el ca la ochii din cap. Copilul tau poate sa devina dumnezeul tau pentru ca il iubesti mai mult decat orice in aceasta lume. Daca iubesti lumea cel mai mult, lumea devine dumnezeul tau. Iti iubesti masina, iti iubesti casa, iti iubesti afacerea incat nu te mai intereseaza prea mult de Dumnezeu, toate aceste lucruri materiale, ele devin dumnezeul tau. Numai ca daca transformam cele din jurul nostru sau pe cei din jurul nostru in imaginea lui Dumnezeu in inconstientul nostru, acel dumnezeu la un moment dat ne va dezamagi pentru ca nu este Dumnezeul cel adevarat. Si copilul nostru poate sa ne dezamageasca, cum zicem noi uneori, pentru ca noi il confundam cu altceva sau cu altcineva. Cu atat mai mult lucrurile materiale din jurul nostru ne pot dezamagi pentru ca toate sunt dumnezei falsi.

Ce inseamna lucrul acesta? Si mergem la cea de a doua idee importanta. Ziceam ca Dumnezeu nu face comparatie intre dragostea de parinte si dragostea fata de El, nu e vorba de asa ceva, ci e vorba de sursa. Nu putem iubi in aceasta lume drept, sanatos, daca nu ne imprumutam de la Dumnezeu, din dragostea Lui. Oricat de buni parinti ne-am socoti, daca nu iubim cu dragostea lui Dumnezeu, dragostea noastra nu este buna, nu este dreapta, este chiar bolnavicioasa, de foarte multe ori. Si nu sunt putine cazurile in care mama atat de mult isi ‘iubeste’ copilul, incat il asfixiaza cu dragostea ei si nu il lasa sa se maturizeze. Si cand ajunge in viata si da de greutate nu stie ce sa faca, pentru ca asa cum zicem noi in popor, atat de mult a fost ‘cocolosit’ de mamica si de taticul lui incat a ramas un permanent copil. Si apoi dragostea sotului fata de sotie sau a sotiei fata de sot poate sa devina gelozie, sa devina ura, daca iubim fara de dragostea lui Dumnezeu. Si copiii fata de parintii lor, dragostea lor nu este sanatoasa sau poate sa nu fie sanatoasa, daca nu au in vedere mai inainte dragostea de Dumnezeu.

Dragostea de Dumnezeu este sursa dragostei noastre in lume, dar este si sursa cunoasterii de sine mai intai, in asa fel incat sa ne iubim corect. Fiindca noi oricum ne iubim [pe noi insine], dar ne iubim stramb si pe noi. Ne iubim in asa fel incat ii uram pe ceilalti. Dar iubindu-ne pe noi ar trebui sa ii iubim si pe ceilalti, ca asa zice Domnul, sa il iubesti pe aproapele ca pe tine. Daca tu te iubesti stramb nu poti sa il iubesti nici pe aproapele. Daca tu te iubesti numai pe tine, il urasti pe aproapele. E nevoie de o dragoste de sine, un respect fata de sine, a lucrarii lui Dumnezeu in tine, in asa fel incat sa fii capabil sa recunosti si lucrarea lui Dumnezeu in celalalt. Apoi de aici este si o cunoastere a lumii, si o cunoastere a lui Dumnezeu. Altfel noi nu reusim sa iubim si apoi cate povesti de dragoste frumoase nu se soldeaza in altceva? Tinerii isi spun atunci la inceput: fara de tine viata mea nu are nici un sens. Si dupa o luna de zile se despart ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Pentru ca nu e vorba de dragostea lui Dumnezeu acolo, e vorba de incercarile omenesti, care, toate, esueaza intr-o forma sau alta, daca nu ai in vedere acest lucru.

Deci Dumnezeu NU ne cere sa NU ne iubim copiii sau parintii, cand zice acest lucru, ci zice asa: nu uitati, ca sa va iubiti copiii drept, ca sa va iubiti parintii drept, sa Il iubiti mai intai pe Dumnezeu, ca El este sursa dragostei adevarate. Dragostea lui Dumnezeu este cea care regleaza toate in aceasta lume in asa fel incat sa functioneze bine. Cine iubeste cu dragostea lui Dumnezeu vindeca pe ceilalti din jurul sau, le ofera o perspectiva sanatoasa.

Si apoi, cel de-al doilea verset care descrie crucea. Zice Domnul in continuare: “Cel ce nu isi ia crucea si nu imi urmeaza Mie, nu este vrednic de Mine“.  Ce legatura sa aiba cu iubirea? Dragostea, iubirea, exista deodata cu crucea. De unde intelegem acest lucru? Fac apel la dragostea mamei, ca ziceam ca, omeneste vorbind, dragostea mamei este cea mai inalta, dupa dragostea de Dumnezeu. O mama, cand da nastere unui copil, traieste odata cu aceasta nastere, crucea. Pentru ca ea stie ca va fi multa suferinta. Dar in ciuda faptului ca stie ca va fi multa suferinta isi doreste un copil pentru ca iubeste si are nevoie sa impartaseasca dragostea. Cand iubesti o impartasesti, o dai celuilalt, nu o tii pentru tine. Si atunci, de cate ori iubind, mama nu traieste aceasta dragoste cu cruce, gandindu-se la suferintele, la necazurile copilului sau copiilor pe care ii are?

Iubirea exista odata cu crucea si as indrazni sa zic ca exista putina iubire in lume tocmai pentru ca fugim de suferinta. Se vorbeste foarte mult despre iubire, pe toate canalele, pe internet sau mai stiu eu, prin mass media. Peste tot se vorbeste despre iubire, dragoste, se canta dragostea, si totusi cred ca este atat de putina. Pentru ca ne dorim sa iubim, dar fugim de suferinta. Cand iubesti, nu poti altfel sa iubesti decat suferind si apoi Domnul zice: calea urmarii Lui este calea crucii, ca ne convine sau nu. Nu se poate alta varianta. Daca chiar Dumnezeu, intrupandu-Se, S-a urcat pe Cruce, cine va socoti ca poate sa urce la Dumnezeu in afara de cruce?

Si ce inseamna aceasta asumare a crucii, care ne face vrednici de a-I urma lui Hristos? Inseamna sa nu te mai lupti cu viata, in sensul sa te impotrivesti mereu si mereu. Cand da o suferinta peste tine nu mai lupta cu suferinta, ci cere-I ajutor lui Dumnezeu ca sa o poti purta! Pentru ca suferinta exista atata timp cat nu o accepti. Cand accepti suferinta si Il chemi pe Dumnezeu acolo, Dumnezeu este Cel care sufera impreuna cu tine si te imbratiseaza si suferinta devine izvor de har, de putere, de viata. Asa cantam duminica de duminica: Prin Cruce bucurie a venit la toata lumea.

Hristos da sens suferintei noastre. Nu uitati: noi avem un Dumnezeu rastignit. Nu avem un Dumnezeu care sta pe tron si se uita, chiar si cu compatimire, la oameni, avem un Dumnezeu rastignit. Si cand va e greu, ingenuncheati in fata Crucii si spuneti-I: Doamne, Tu stii ce inseamna durerea, Tu stii ce inseamna parasirea, Tu stii ce inseamna tagada. Tu stii ce inseamna.. toate trairile pe care noi le simtim in acel moment. Si zicem: Doamne, coboara-Te si in inima mea si ajuta-ma sa trec si prin toate acestea… Nu doar peste, ci prin toate acestea, ca sa se schimbe viata mea si ne faca suferinta mai subtiri, mai disponibili catre Dumnezeu, mai atenti la celalalt.

Pentru ca atunci cand nu ai suferinta nu esti sensibil la suferinta celuilalt. Numai cel care are ochii in lacrimi vede lacrimile celuilalt, cel care nu are ochii in lacrimi nu vede si nu va vedea niciodata. Si apoi exemplul Maicii Domnului ne este la indemana. Ea a stat langa cruce. Si ce suferinta ziceam este mai mare decat a unei mame, pentru ca… ce dragoste este mai mare decat dragostea unei mame, cand sta langa Cruce si Il vede pe Fiul sau? Dar aici este un lucru foarte duhovnicesc: Maica Domnului nu a incercat sa Il coboare pe Hristos de pe Cruce, dar nu L-a parasit niciodata. De ce? Pentru ca Ea a inteles ca atunci cand iubesti suferi, cand iubesti imbratisezi si te faci dintr-odata cruce. Si Ea a inteles cel mai bine acest lucru.

E greu cuvantul Evangheliei de astazi, pentru ca, pe de o parte, ne cere sa Il iubim pe Dumnezeu mai mult decat pe proprii nostri copii si proprii nostri parinti, iar, pe de alta parte, zice sa ne asumam si suferinta, si crucea noastra, asa cum o ingaduie El. Tocmai de aceea, Sfantul Apostol Petru, in partea de final a Evangheliei se si intreaba: Doamne, dar cu noi ce va fi atunci? Cu noi cei care am lasat toate: parinti, copii, lume, tarina. Cu noi ce va fi? Se intreba si el, ca era greu cuvantul. Si Domnul i-a raspuns si nu putin lucru i-a raspuns. I-a zis asa: Voi, la innoirea lumii veti sedea pe cele douasprezece tronuri si veti judeca poporul lui Israel. Aceasta era o rasplata specifica, dar apoi adauga: Si oricine va lasa copii, parinti, tarina, lume si va urma Mie, inmultit va lua si va mosteni Imparatia Cerurilor. Toti cei care Il urmeaza pe Domnul Hristos vor lua inmultit pentru ca Dumnezeu va da. Asa zice El: Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte vi se vor aduga voua. Noi facem exact invers, le cautam pe toate si cand nu mai avem nici o sansa Il cautam si pe Dumnezeu. Deci toti cei care Ii urmeaza Domnului si lasa toate acestea in urma, inmultit vor lua si, in cele din urma, vor mosteni Imparatia Cerurilor.

Acest cuvant este legat de Duminica de astazi, a Tuturor Sfintilor, hramul manastirii de la Stramba. Si descopera ziceam, maretia chemarii, dar si radicalitatea chemarii. Dumnezeu nu Se lasa cu una cu doua, nu vrea doar partial sa Ii urmam, ci vrea sa Ii urmam total. Am zice, la o prima lectura, ca aceasta chemare pe care ne-o face astazi, o face mai ales noua, monahilor, care am lasat parinti, frati, lume, urmandu-I lui Dumnezeu. Dar cred ca este mai mult decat atata, pentru ca este legat de aceasta chemare de a fi sfant mai inainte de orice si ii are in vedere pe toti cei care doresc sa devina sfinti.

Si apoi, in Apostolul de astazi, din Epistola catre Evrei din capitolul 11, ati auzit o istorisire intreaga despre cei care au vrut sa Ii urmeze lui Hristos si au suferit lanturi, inchisoare, bici si chiar si moarte, dar nu s-au lasat de Domnul Hristos. Pentru ca atunci cand traiesti dragostea lui Dumnezeu, stii ca nu ai nimic de pierdut, stii ca cel mai important lucru din aceasta lume este dragostea de Dumnezeu si ca, urmandu-I lui Dumnezeu, toate celelalte vin de la sine. De fapt, nici nu prea te intereseaza celelalte. De aceea confirma cuvantul Evangheliei: Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte vi se vor adauga voua.

Iar in alta parte, in Epistola catre Romani, Sfantul Apostol Pavel, traind acest simtamant ca toata darea cea buna vine de la Dumnezeu si toata dragostea vine de la Dumnezeu, se intreaba, si odata cu el si noi:

Cine ne va despărţi pe noi de iubirea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia?”.

Căci sunt încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, Nici înălţimea, nici adâncul şi nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru“.

Pe noi cine ne va desparti de dragostea lui Hristos? E o intrebare la care noi suntem invitati sa raspundem individual.

Cine ne va desparti de dragostea lui Hristos? Pandemia? Sau unii care vor sa ne lase tot pe afara si nu ne lasa sa slujim in biserica? Cine ne va desparti de dragostea lui Hristos? Ati vazut, nici necazul nici stramtorarea, nici suferinta, nici toate necazurile pe care le-ar ingadui Dumnezeu nu pot, si avem aceasta incredere ca nu vor putea, sa ne desparta de dragostea lui Hristos. Si care este conditia? Si este si concluzia Apostolului de astazi.

Zice Sfantul Apostol Pavel in capitolul 12 din Epistola sa catre Evrei, primele doua versete: având împrejurul nostru atâta nor de mărturii – sfintii pe care noi ii praznuim astazi –  să lepădăm pacatul si orice povară care grabnic ne împresoară şi să alergăm cu stăruinţă în lupta care ne stă înainte” – sa intram in lupta, sa nu ne fie frica sa intram in lupta, pentru ca nimic nu se castiga trainic fara de luptacu ochii aţintiţi asupra lui Iisus, începătorul şi plinitorul credinţei, Care, pentru bucuria pusă înainte-I, a suferit crucea, n-a ţinut seama de ocara ei şi a şezut de-a dreapta lui Dumnezeu Tatal.

Cu ochii atintiti la Hristos, Care S-a urcat pe Cruce, pentru ca Crucea, pana la urma, este icoana dragostei, icoana dragostei lui Dumnezeu coborata in lume.

Si mai adaug doar atat: daca cineva ne va intreba cat de mult ne iubeste Dumnezeu, sa ii aratam crucea si sa ii spunem asa: Hristos S-a urcat acolo pentru mine, pentru tine, pentru noi si a imbratisat lumea intreaga. Atat a iubit Dumnezeu lumea. Si sa fim mandri cu un astfel de Dumnezeu.

Ii multumim lui Dumnezeu pentru aceasta zi binecuvantata si Il rugam sa ne ocroteasca pe toti si sa ne invete sa iubim cum numai El poate sa iubeasca. Amin!”

 

Legaturi:

“Ii place Maicii Domnului ceea ce facem noi?” – MAICA DOMNULUI MEREU INDURERATA SI INLACRIMATA sau icoana desavarsita a “iubirii cu cruce”: “NU INTRAM IN RAI SINGURI, FARA CEILALTI! Dragostea nu inseamna confort, bunastare, inseamna suferinta, spirit de jertfa” – PREDICI SENSIBILE SI PUTERNICE la MANASTIREA NICULA (video, text)

“Nu te teme, Domnul este cu tine! CU NOI ESTE DUMNEZEU…” – Preasfintitul BENEDICT: Cuvinte de intarire catre “Biserica de acasa” despre VREMEA TREZVIEI, VREMEA ALEGERII, MANGAIEREA IMBRATISARII LUI DUMNEZEU si AJUTORUL IN SUFERINTA AL MAICII DOMNULUI: „Singurul loc unde nu te cuprinde frica este în brațele lui Hristos. Depărtându-ne de El, fricile nasc pui și se transformă în panici. Să nu uităm asta!”

PS BENEDICT VESA: “Vreme este sa Il lasam pe Hristos sa lucreze in noi, El sa fie inceputul si sfarsitul vietii noastre. SA NE RECUNOASTEM VULNERABILITATILE si SA II CEREM LUI HRISTOS SA VINA inlauntrul nostru” (VIDEO, TEXT)

“DUREREA VOASTRA ESTE SI DUREREA NOASTRA pentru ca acum bisericile noastre sunt goale, dar e mare nevoie sa traim aceste vremuri cu DOR dupa Domnul Hristos”. PS BENEDICT BISTRITEANUL (si video): “Rugaciunea pentru lume DOARE. E mare criza de oameni care sa SLUJEASCA, de lideri care sa isi plece genunchii. PUTEREA NE VINE DIN INGENUNCHERE”

 

***

Cel care isi iubeste viata sa o va pierde…

CHEMAREA LUI HRISTOS SI PRIORITATILE NOASTRE

INTRE DUMNEZEU SI PARINTII DUPA TRUP

URMAREA LUI HRISTOS, ALEGERILE DUREROASE SI MARTURISIREA LUI INTREAGA

NU PUTEM SLUJI LA DOI DOMNI…

VIE IMPARATIA TA, FACA-SE VOIA TA… Cugetari duhovnicesti pentru Duminica a III-a dupa Rusalii – “Exista o singura ordine fireasca: DUMNEZEU PE PRIMUL LOC! Domnul nu primeste JUMATATILE DE INIMA”

“SE CADE SA ASCULTAM DE DUMNEZEU MAI MULT DECAT DE OAMENI”. Cuvant cu putere al Parintelui Episcop DAMASCHIN DORNEANUL la Zilele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, 2018: “Puneti-va cat mai des intrebarea: CE VREA DUMNEZEU DE LA MINE. Nu va ganditi la ce va spune lumea, ganditi-va la ce spune Dumnezeu!” (VIDEO+TEXT)

Stareta Macrina Vassopoulos: “MAICA DOMNULUI VREA SA-I VORBIM, SA-I SPUNEM UNA SI ALTA… Si Hristos vrea sa strigam la El, vrea sa-L chemam. El este Cel iubit si vrea ca toata dragostea noastra sa I-o dam Lui”

Protos. Hrisostom de la Putna: LA CE SUNTEM DISPUSI SA RENUNTAM PENTRU HRISTOS? (video si text). Care este pacatul lui Adam pe care il repetam si noi, “iarasi si iarasi”?

“Devii ceea ce iubeşti”. Predici audio la vindecarea femeii garbove. GARBOVIREA SI FATARNICIA LUMII CARE IL REFUZA PE HRISTOS, DORIND INCRANCENAT LANTURILE SATANEI vs. FERICIREA CEREASCA ASCUNSA IN SUFERINTA ASUMATA

“Cine ne va desparti pe noi de iubirea lui Hristos?”. MARIMEA DE SUFLET, SMERENIA, EVLAVIA SI INIMA ARSA DE DORUL LUI HRISTOS BIRUIESC ORICE PERICOL, ORICE FRICA SI PRIMESC BUCURIA INVIERII. “Aceasta iubire le-a facut, din femei slabe, fricoase, mai tari decat toate protivniciile lumii, le-a facut mai tari ca moartea”

DREGATORUL BOGAT SI PAZIREA PORUNCILOR. Radicalismul Evangheliei lui Hristos. Crestinismul nu este ceva comod (PS SEBASTIAN, PR. COMAN)

“CRESTINISMUL RADICAL” AL PARINTELUI IOACHIM PARR: “Aceasta lume moare, iar voi va purtati ca si cum navigati intr-o croaziera captivanta. Vreti sa fiti misionari, dar nu vreti sa traiti dupa Evanghelie. CRESTINISMUL ‘CONFORTABIL’ NU EXISTA!” Ce trebuie sa faca niste MISIONARI ORTODOCSI autentici?

Sa ne intoarcem la VIATA, sa ne (re)venim in FIRE… “Dumnezeu este mult prea important ca sa ne multumim cu ceva mai putin decat El”

“Dumnezeu stie de noi!” – VOI AI CUI SUNTETI, CUI SLUJITI? VOI CHIAR CREDETI IN MINE? Grijile lumesti si placerile NE INGREUIAZA, NE ADORM SI NE AMETESC SUFLETELE, INCAT SA FIE NEPREGATITE DE INTALNIREA CU HRISTOS (Predici la Duminica a 3-a dupa Rusalii)

“CAUTATI MAI INTAI IMPARATIA LUI DUMNEZEU!” – Cuviosul Paisie despre PURTAREA DE GRIJA A LUI DUMNEZEU fata de om

 

***

“IUBIREA NEBUNA” A LUI DUMNEZEU si TAINA SLUJIRII: “A te darui, fara sa te impui…”. Parintele Staniloae despre SENSUL CRUCII ca IMPREUNA-PATIMIRE ODIHNITOARE: “Numai Crucea darama zidul; Biserica sta pe iubirea rastignita”

TAINA IUBIRII ascunsa in verticala si orizontala CRUCII

PREDICI (audio si text) la DUMINICA DUPA INALTAREA SFINTEI CRUCI. Cum ne purtam crucile vietii? Suntem hotarati sa renuntam la noi insine si sa ne dedicam total lui Dumnezeu?

Inaintea Inaltarii Sfintei Cruci: CE INSEAMNA A IUBI, CU ADEVARAT, in vremurile abuzului, viclesugului si minciunii generalizate? CUM PUTEM MARTURISI CRUCEA IN VIATA NOASTRA si CE FERICIRE PUTEM GASI IN IADUL LUMII? (predici audio)

OMUL IN FATA CRUCII. Predici (text, audio, video) miscatoare si trezitoare la Inaltarea Sfintei Cruci: “Marea tragedie a omenirii este neintelegerea Crucii”

INALTAREA SFINTEI CRUCI. Predici sensibile si insufletitoare de la Manastirile PUTNA si SIHASTRIA PUTNEI. “Nu esti singur atunci cand iti duci crucea! Eu nu vreau sa te las singur! Un singur lucru cer de la tine: cheama-Ma!”/ URMAREA LUI HRISTOS sau LUAREA CRUCII IN IUBIREA APROAPELUI

CUVINTE VII DE LA PARINTELE CALCIU DESPRE SENSUL SUFERINTEI: “Oricine e îndurerat şi plânge, Hristos plânge cu el!“. HRISTOS SUFERA IN NOI

PARINTELE EPISCOP MACARIE – cuvant mangaietor despre purtarea-impreuna a Crucii: CALEA IMPREUNA-PATIMIRII CU HRISTOS SI CU FRATELE AFLAT IN SUFERINTA: “Dacă un apropiat se plânge că-i e greu, primul nostru impuls nu e să împreună pătimim cu el, ci să-l moralizăm asemenea prietenilor lui Iov” (VIDEO, TEXT)

MAICUTA NOASTRA DUPA DUH, MAICA VIETII – cuvinte alese inchinate celei mai sfinte dintre sfinti de SFANTUL SILUAN ATHONITUL

IPS HIEROTHEOS pentru “Lumea monahilor”: “CEA MAI GRAVA BOALA A OMULUI DE ASTAZI ESTE IUBIREA DE SINE. Dragostea nu este un simplu sentiment, nici doar cuvinte de dragoste, ci inseamna asumarea crucii pentru celalalt“. Ce raspuns primesc TINERII AFLATI IN IADUL LIPSEI DE SENS?

IUBIREA CARE INVESNICESTE si IUBIREA SENTIMENTALA, “CU TERMEN DE EXPIRARE”. Exclusivism vs. universalitate. Incotro sa ne directionam dragostea?

PARINTELE ZAHARIA DE LA ESSEX – Conferinta de la Iasi, septembrie 2011 (audio, video, text): “NU PUTEM IUBI CU ADEVARAT DACA NU AM INVATAT SMERENIA”

Iubind cu “INIMA NOUA” a omului NASCUT DE SUS sau: LEGATURA CU DUMNEZEU ca TEMELIE A RELATIILOR CU APROAPELE – Conferinta de la Cluj a PARINTELUI ZAHARIA ZAHAROU (septembrie 2015; audio, video, text)

CRUCEA VIEȚII. Cuviosul Ioan Krestiankin: “Creştinismul este PURTAREA CRUCII, este osteneală. Iar creştinismul de azi este pentru mulţi NUMAI PE VÂRFUL LIMBII şi durează cât timp deasupra capului este cer senin”; “Trebuie să porţi greutatea bolii soţului. Voi doi SUNTEȚI UN SINGUR TRUP. E BOLNAV SOȚUL, SUFERĂ ȘI SOȚIA”


Categorii

Duminica Tuturor Sfintilor, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Luarea Crucii si urmarea lui Hristos, PS Benedict Bistriteanul, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la ““Ce iubeste omul mai mult in aceasta lume devine dumnezeul lui” – PS BENEDICT BISTRITEANUL (predica video si text): “IUBIREA EXISTA ODATA CU CRUCEA. Exista putina iubire in lume tocmai pentru ca fugim de suferinta. Cand iubesti, nu poti altfel decat suferind. PE NOI CINE NE VA DESPARTI DE DRAGOSTEA LUI HRISTOS?”

  1. Mulțumim mult pentru acest cuvânt de folos !!! Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  2. Iubirile noastre sunt multe si de cele mai multe ori interesate sau egoiste. Sau oricum altcumva, numai sincere nu. Multe iubiri, multi dumnezei. Inima impartita in mai multe parti. Cum sa-si mai gaseasca loc Dumnezeu in inimile oamenilor?

  3. Pingback: PS BENEDICT la Duminica Sfinților Români: “CÂND VINE DOMNUL, NU MAI STAI PE GÂNDURI. Așa trece viața noastră: AMÂNÂND, AMÂNÂND, AMÂNÂND… Sunt atâtea semne din partea lui Dumnezeu că NU SE MAI POATE TRĂI AȘA” (video, text
  4. Pingback: MITROPOLITUL TEOFAN, la hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava – SFATURI ȘI ATENȚIONĂRI IMPORTANTE PENTRU ZILELE NOASTRE: “Nu se știe ce vremuri vor veni. Nu se știe ce alte valuri, într-o formă sau alta, se vor revărsa asupra no
  5. Pingback: Cuvant despre ABUZUL DE PUTERE al Statului, NEVOIA DE DISCERNAMANT in urmarea regulilor si despre folosirea PERFIDA a notiunii de “ASIMPTOMATIC” in naratiunea oficiala a Covid-ului, pentru a legitima INROBIREA si a raspandi o SUSPICIUNE GENERA
  6. Pingback: ÎMBRĂȚIȘAREA LUI DUMNEZEU. PS Benedict Bistrițeanul: CRUCEA – declarația de dragoste a lui Dumnezeu pentru noi. IZOLARE, FRICĂ, DEZBINARE vs. SLUJIRE ȘI PARTICIPARE LA SUFERINȚA APROAPELUI (video + text) | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: PS BENEDICT BISTRITEANUL la Soborul Sfintilor Arhangheli: “Cand APROAPELE devine DEPARTE este semn al stapanirii celui rau. Pentru ca APROAPELE ESTE MANTUIREA NOASTRA si, daca are nevoie de ajutorul nostru, NU FUGIM DE EL, ci ii dam o mana de ajutor
  8. Pingback: PS BENEDICT BISTRIȚEANUL: “Nimic mai înainte de Împărăție”. CE ÎNSEAMNĂ A-I URMA LUI HRISTOS? (video, text) | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: “CRED, DOAMNE, ȘI MĂRTURISESC”? Îl iubim mai mult pe Hristos decât orice altceva de pe pământ: serviciu, apartamente, bani, mașini, chiar decât părinții și copiii noștri? Voi fi în stare să sufăr pentru adevăr? | Cuvântul Orto
  10. Pingback: “NI SE CERE MĂRTURISIRE. Chiar dacă vin ideologii străine înspre noi, cei care le acceptă sau nu le acceptă suntem noi. PRIMUL PAS ESTE SĂ TRĂIM ALTFEL DECÂT TRĂIESC CEI MULȚI”. PS Benedict Bistrițeanul despre IUBIREA și URMAREA L
  11. Pingback: FIARA GLOBALISTĂ ne amenință acum cu PIERDEREA VIEȚII ACESTEIA, după ce ne-a SLĂBĂNOGIT prin INDUCEREA SISTEMATICĂ A UNOR IDOLI, FALSE MODELE și a “VALORILOR” BUNĂSTĂRII ȘI DISTRACȚIILOR. Ce am alege între vindecarea trupului și
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate