PS DAMASCHIN DORNEANUL in Duminica a doua din Postul Mare: CREDINTA SE MARTURISESTE, SE MANIFESTA, “se vede in ALEGERILE pe care le faci, in hotararile pe are le iei, in viziunea despre viata pe care o avem”/ PS SOFIAN BRASOVEANUL: Cine VREA cauta solutii, cine nu vrea cauta SCUZE (VIDEO, TEXT)

28-03-2019 Sublinieri

“Duminica de astăzi, a doua din Postul Mare, este in strânsa legătura cu duminica precedenta. In duminica dinainte ne-am adus aminte de biruința dreptei credințe asupra ereziilor si am invăţat ca, pentru a intra in Imparatia lui Dumnezeu, trebuie sa avem credinta dreapta. Evanghelia care s-a citit in aceasta duminica, a doua din Post, ne invata ca mai este nevoie de ceva. Este nevoie ca aceasta credința dreapta sa fie una pe care oamenii o vad si Dumnezeu o vede. Trebuie sa fie insotita de fapte ale credinței. De unde stim aceasta? Din câteva amănunte ale Evanghelie care s-a citit. Ne aducem aminte împreuna: Domnul era in Capernaum, invata poporul, oamenii erau mulți in jurul Sau, astfel incat in casa unde El invata nu se mai putea intra.

icoana de Elena Murariu

Un om, însa, era bolnav, slăbănog, adică paralitic, paralizat. De ce – nu stim. E posibil sa se fi nascut asa, dar e posibil si ca din vina unui neajuns, a unei greseli de-ale lui sa fi ajuns asa. S-o fi batut, o fi cazut, o fi avut ceva la coloana vertebrala; plata pacatului cateodata duce si la aceasta, la o neputința a trupului. Cert este ca nu se mai putea deplasa, dar avea patru persoane, patru inși care, văzând durerea acelui om si având credința in Acest Iisus Care poate sa-l facă sănătos, l-au dus în faţa Domnului, ingenioşi fiind au descoperit acoperișul acelei case, mult mai ușor decât azi dar, oricum, cu o oarecare greutate sa te urci pe acoperis – acestea stiti ca în Ţara Sfântă sunt altfel decât la noi. Şi, Domnul Hristos învăţând, dintr-o data a vazut ca in fata Lui se coboară niște frânghii cu un om paralitic, adus de patru inși. Si acum vine cuvântul Sfintei Evanghelii, care are adâncime de învăţătură. Și anume zice aşa Sfânta Evanghelie după Marcu:

Şi văzând Iisus credinţa lor, a zis acelui slăbănog: Fiule, iertate sunt păcatele tale!

Văzând Iisus credinţa lor – adică vrea să spună Evanghelia că credinţa se vede, nu e ceva ascuns, nu e ceva particular, ci e ceva care se arata. Cineva care-si ascunde credința nu este totdeauna credincios. Cineva care zice ca el crede in inima lui si nu vrea cu niciun chip sa se arate ca este credincios, pentru acea persoana pun semne de întrebare in privința credinței sale. Credința se arata, se vede, este citita de cei din jurul nostru prin ceea ce facem, se vede in ceea ce alegem, ea ne dictează ceea ce gândim, ceea ce vorbim, ceea ce făptuim. Un om care se uită din afară în viaţa noastră îşi da seama daca avem sau nu credință sau câtă avem văzând faptele noastre, văzând viețuirea noastră. Este viaţa noastră conformă cu credinţa pe care spunem că o avem? Faptele noastre dinafară sunt ele fapte ale credinţei pe care o mărturisim?

Uitaţi, ieri, în peste 600 de oraşe a avut loc marşul pentru viaţă, acest marş care s-a desfăşurat cu binecuvântarea Bisericii, este o mărturisire a credinţei, este o faptă văzută prin care noi am mărturisit credinţa, credinţa în Dumnezeu, Care este Stăpân al vieţii, şi credinţa care nu ne dă voie să considerăm că pruncul din pântecele mamei ar fi o simplă adunare de celule care nu merită să fie numită persoană. Aceasta este manifestarea în afară a credinţei. Nu poţi să ai orice serviciu dacă eşti creştin ortodox. Nu poţi să fii în rând cu lumea in toate cele in care lumea ar vrea ca tu sa fii daca ești creştin ortodox. Credinţa pe care o mărturisești se vede in alegerile pe care le faci, în hotărârile pe are le iei, în viziunea despre viaţă pe care noi o avem. Sfânta Scriptură ne spune că ea, credinţa, este dată sfinţilor, credincioşilor, o dată pentru totdeauna. Noi primim credinţa şi nu o schimbăm, nu o facem aşa cum credem noi că ar trebui să fie, ci ea ne este dată, noi o primim, o mărturisim, ascultam de ea.

De ce zic lucrurile acestea? Pentru că, mai ales in vremurile pe care le trăim, există oameni care, puţin mai departe de Biserică fiind, încearcă să schimbe cele pe care, noi, în credinţa noastră, le-am mărturisit dintotdeauna. Şi ceea ce spuneam că este bine acum ni se spune că nu e chiar atât de bine; şi ceea ce numeam a fi păcat – nu noi, ci credinţa pe care o mărturisim – acum se zice că nu este păcat. Aceasta relativizare, aceasta schimbare, aceasta dorinta a oamenilor de a intra acolo unde n-ar trebui sa intre este un lucru care nu este conform cu credința pe care noi ar trebui sa o marturisim.

Aşadar, prima invatatura din Sfânta Evanghelie de astăzi este: Văzând Iisus credinţa lorcredinţa se vede, nu e ceva în particular, de neafişat, ci ea trebuie să răzbată din tot ceea ce facem. Viaţa noastră ne spune cum este credința noastră.

Şi, în al doilea rând, ce a văzut Domnul Hristos în chip deosebit la aceşti oameni de s-a spus văzând credinţa lor? A văzut o manifestare a credinței lor într-o faptă de milostenie dată unui om bolnav. Adică ea, credinţa, nu-i un set de învăţături teoretice la care noi aderăm, ci ea este ceva care se pune în practică foarte concret. Ne spune lucrul acesta tot Sf. Scriptură în Epistola Sfântului Apostol Iacov:

Ce folos, fraţilor, dacă cineva zice că are credinţă, dar nu are fapte? Că, dacă un frate sau o soră este lipsit de haine şi de hrana cea de toate zilele şi voi i-aţi spune: Du-te şi încălzeşte-te şi hrăneşte-te!, dar nu i-ar da cele de trebuinţă trupului, care ar fi folosul?

Şi concluzionează Sf. Ap. Iacov:

Aşa şi cu credinţa, fără de fapte este moartă în ea însăşi.

Adică nici nu există credinţă dacă cineva nu-şi mărturiseşte această credinţa în faptele cele concrete faţă de semenul lui. Că tot Sfânta Scriptură spune: Nu poţi zice că iubeşti pe Dumnezeu dacă nu te interesează de fratele tău. Deci Domnul Hristos a văzut credinţa acestor oameni atunci când ei l-au adus pe acest slăbănog crezând că Domnul Hristos poate să-l vindece.

De şapte ani, din 2012 şi până acum, voluntarii de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului organizează în diferite locuri o campanie de donare de sânge. S-au strâns prin intermediul Bisericii tone de sânge. Aceasta este o faptă de milostenie ca mărturie a credinţei pe care o avem. La începutul acestei primăveri câţiva tineri din oraşul nostru [Suceava] care s-au grupat într-o asociaţie a tinerilor ortodocşi suceveni au făcut un gest foarte frumos pe care eu sunt sigur că Dumnezeu l-a binecuvântat: au luat o floare şi au mers, printre alte locuri, la secția de îngrijiri paliative de la spitalul nostru. Oamenii aceia s-au bucurat atât de mult încât au zis: Va rugam, mai veniţi pe la noi, nu doar la început de martie! Sunt singuri. Ştiu prea bine că nu pot să facă minuni copiii aceştia. Nici Dumnezeu nu ne cere să facem minuni, zice Sf. Ioan Gură de Aur, nu avem trecerea aceasta în fata lui Dumnezeu, nu ne spune să-i vindecăm pe cei bolnavi, ci să-i cercetăm. Este cineva bolnav in familie, dă-i un telefon, stai de vorbă cu el. Căci singurătatea pe care o aduce boala câteodată este mai dureroasă decât boala în sine. Mângâie-l, spune-i un cuvânt de încurajare, şi, când te întorci la casa ta, pleacă genunchiul şi spune şi o rugăciune pentru acel om care este bolnav. Asta vrea Dumnezeu de la noi. Căci zice tot Sfânta Evanghelie:

Aşa să lumineze faptele voastre înaintea oamenilor ca, văzând ei faptele voastre cele bune, să slăvească pe Tatăl Cel din ceruri.

Faptele credinței, faptele de milostenie, faptele care certifica aceasta credința dreapta pe care o avem. Nu sunt fapte ca să ne arătăm noi, să ne lăudăm cu ele, ci prin ele să se slăvească Dumnezeu, prin ele cei care nu cred în Dumnezeu să spună: Uite la ce duce credinţa cea dreaptă! Credinţa cea dreaptă schimbă vieţile, credinţa cea adevărată îi face pe oameni mai calzi, mai umani, cu iubire faţă de semenii lor. Cineva care este indiferent fata de semenul sau nu cred ca poate sa spună in fata lui Dumnezeu ca el crede in Dumnezeu. Cine insala pe fratele sau, cine fură, cine este nesincer, cine adună doar pentru el, acela nu poate să spună că are credinţă. Sau poate să spună, dar nu cred că cineva îl crede.

Aşadar, iubiţi credincioşi, în această a doua Duminică din Post, Sf. Biserică ne învaţă că da, avem credinţa cea adevărată aşa cum am mărturisit-o în prima Duminică din Post. Dar această credinţă se vede, trebuie să se vadă. Această credinţă se arată că ea ne cuprinde toata fiinţa noastră dacă o arătăm în faptele credinţei. Să fie faptele voastre lumină prin care Dumnezeu să Se slăvească! Şi, văzând Dumnezeu faptele din viaţa noastră, faptele cele bune, să putem auzi si noi cum au auzit acei patru inşi care au adus slăbănogul. Văzând Hristos credinţa din faptele noastre să ne zică: Fiilor, iertate sunt păcatele voastre! Amin.

***

“Cine VREA cauta solutii, cine NU VREA cauta SCUZE”PS SOFIAN BRASOVEANUL (2019):

Extras din Predica de la Mănăstirea Putna în Duminica a II-a din Post (a Sfântului Ierarh Grigorie Palama) a Preasfințitului Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului (24 martie 2019):

“Sfanta Evanghelie de astazi, prima din ele, vorbea despre vindecarea unui slabanog de catre Mantuitorul. Un slabanog pe care l-au dus patru cunoscuti, patru prieteni ai lui si l-au lasat in fata Mantuitorului spre a fi vindecat prin tavan, prin acoperis. Era vorba de sistemul de constructie din Tara Sfanta, cu acoperis plat si care are o usa in partea de sus, ca altfel va dati seama ca n-ar fi stricat casa, cadea pe cei de jos, nu s-a pus problema sa strice casa, ci era posibil sa il lase pe acolo. Insa asta dovedeste ca ei patru, care au vrut sa il ajute pe cel in suferinta, au cautat o solutie pentru a-l ajuta. N-au zis: apai e inghesuiala, nu putem sa te ajutam. Ganditi-va ca e cam plina biserica asta, nu? Daca ar fi cineva afara pe o targa si ar vrea sa il aduca altii inauntru n-ar prea putea. Dar daca ei ar vrea cu tot dinadinsul, ar gasi o solutie. Exista in limba germana chiar un cuvant: cine vrea cauta solutii, cine nu vrea cauta scuze. Cam asa facem, daca vrem sa ajutam, cautam o solutie sa ajutam, daca nu vrem sa ajutam ne cautam scuze, argumente frumoase care sa sune bine, sa arate ca noi de fapt am vrea dar nu putem. De fapt, nu vrem, asta e problema cea mare.

Insa ce e important aici e ca avem de-a face practic cu o minune a Domnului Hristos si cu o minune facuta de oamenii acestia care au determinat minunea, care au facut ce puteau ei pentru a-l duce pe slabanog in fata Mantuitorului. Si aici e vorba de lumina bunatatii omului. Practic, lumina in care suntem chemati sa traim este aceasta lumina a inimii iubitoare, care ne-a fost cultivata de inaintasii nostri si pe care nu avem voie, cumva, sa o lasam sa se intunece. Vedeti cate potrivnicii sunt in jurul nostru astazi. Or, omul lui Dumnezeu, omul care traieste sub oc.rotirea lui Dumnezeu, sub indrumarea lui Dumnezeu, e un om bun, un om al inimii”.

 

Legaturi:

VIATA CA O SAPTAMANA LUMINATA: “Acum toate s-au umplut de Lumina: si cerul, si pamantul, si cele dedesubt”/ “FACLII SA FITI ACOLO UNDE MERGETI!”

“Purtaţi-vă sarcinile unii altora!”. PREASFINȚITUL DAMASCHIN DORNEANUL, pentru “Familia ortodoxă”, despre ETAPELE IUBIRII APROAPELUI CARE NE-A RĂNIT, lupta cu rutina și pentru (re)dobândirea Duhului, “SENSIBILITATEA” HARULUI, NEVOIA DE ADÂNCIRE A POCĂINȚEI și roadele acestei lucrări: “Să ne pocăim şi pentru cele pe care noi înşine le-am lucrat împotriva familiei”

TOT CE ESTE EXTERIOR ESTE IMPORTANT. E NEVOIE DE MANIFESTARE, DE COMUNICARE. De ce conteaza sa (si) vorbim, sa ne sprijinim, sa fim PREZENTI?

Cuviosul Paisie Aghioritul: PREZENTA CRESTINILOR ESTE MARTURISIRE DE CREDINTA

Parintii Pantelimon si Iustin de la Oaşa in conferinta de la Arad, “Trup si suflet” (si AUDIO): CUM NI SE CONFISCA ASTAZI “TRUPUL VIETII NOASTRE CRESTINESTI” SI CUM SE PIERDE, TREPTAT, CREDINTA CARE NU SE MANIFESTA?

CAND NE DEVINE ZADARNICA LUCRAREA DUHOVNICEASCA? Predica Pr. Valentin Mordasov la Duminica pescuirii minunate despre FATARNICIE si ROSTUL FAPTELOR EXTERIOARE: “Sa nu fim credinciosi doar cat timp stam la slujba!”

PREDICI AUDIO-VIDEO la DUMINICA ORTODOXIEI: “Hristos trebuie sa se faca ICOANA IN NOI! Ortodox – asta inseamna la urma urmei: sa poti sa privesti pe cel de langa tine ASA CUM HRISTOS TE PRIVESTE PE TINE”

“Lumea s-a saturat de predici, ea are nevoie de Hristos! Nu vorbe, ci fapte se cer!” CUM SUNT ADEVARATII UCENICI AI LUI HRISTOS SI FII AI INVIERII?

PARINTELE PAISIE DE LA SIHLA: “Mai mult sa faci cu FAPTA, decat sa vorbesti cu cuvantul. Ca lumea este plina de vorbe…”. “MARE LUCRU ESTE A NE ALATURA CU CEL CE PATIMESTE, sa luam parte la durerea lui”

RESPONSABILITATEA MARTURISIRII NE-RUSINATE A CREDINTEI in vremurile noastre de “CRISTOFOBIE SI ANTICRESTINISM”, in care noile ideologii cauta SA DINAMITEZE FAMILIA si VALORILE: “Nu mi-e rusine de Hristosul meu, nu mi-e rusine de Biserica mea, oricat ar fi ea de injosita astazi”. CUVINTE ARZATOARE ale Preasfintitilor IGNATIE MURESEANUL si DAMASCHIN DORNEANUL (video si text)

 

***

PRIETENII PARALITICULUI. Inalta chemare de a ne fi BRANCARDIERI DUHOVNICESTI unii altora, aducand bucurie in Cer: “Suntem chemati a fi prezenta lui Dumnezeu in aceasta lume, madularele trupului Fiului Sau”

SPARGEREA TAVANULUI

Predici audio la Duminica slabanogului din Capernaum: RUGACIUNEA PENTRU CELALALT ARE MARE PUTERE, IUBIREA DE APROAPE DESCHIDE ORICE POARTA!

Pilda prietenilor slabanogului: SA NE RUGAM NEINCETAT, CU INDRAZNEALA SI STARUINTA. SA NE RUGAM SI PENTRU CEI CARE NU SE ROAGA!

Predica PS Sebastian al Slatinei la vindecarea slabanogului din Capernaum. II PURTAM PE CEILALTI IN SUFLETELE NOASTRE? NE PASA DE SUFLETELE LOR?

“NIMENI NU ESTE SINGUR!” Predica Parintelui Aldea despre MIJLOCITORII NOSTRI si despre CUM SE APARA DREAPTA CREDINTA (si audio)

NU TE DA BATUT IN LUPTA CU TINE INSUTI, NU ABANDONA DRUMUL LA JUMATATE! Prietenii paraliticului din Capernaum: conditia hotararii neabatute si a statorniciei in viata duhovniceasca: “Lucreaza dupa putere!”

“Iertate sunt pacatele tale!” – NOI CUVINTE DE FOLOS (Predici video, audio – PS DAMASCHIN DORNEANUL, Protos. Teofan, Pr. Gh. Holbea) la Duminica a 6-a dupa Rusalii (vindecarea slabanogului din Capernaum)

 

ACUM trebuie sa fii crestin!

VREM NOI CU ADEVARAT SA NE MANTUIM?

Vindecarea slăbănogului… nostru suflet lăsat în părăsire: VOIEȘTI SĂ TE FACI SĂNĂTOS?

“DUMNEZEU CERE LA MASURA FIECARUIA. Mai mult decat a face ceva, lui Dumnezeu Ii place SA VREI! Sa incerci! Vrea sa te gaseasca in aceasta osteneala” – PREDICI AUDIO pentru noi, cei chemati la Cina sau la Nunta Fiului

INDREPTATIRILE LENEI DUHOVNICESTI si REFUZULUI LUI DUMNEZEU. Importanta decisiva a mediului, familiei si prietenilor pentru viata duhovniceasca


Categorii

Duminica Sfantului Grigorie Palama, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, PS Damaschin Dorneanul, PS Sofian Brasoveanul, VIDEO, Vindecarea slabanogului din Capernaum

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “PS DAMASCHIN DORNEANUL in Duminica a doua din Postul Mare: CREDINTA SE MARTURISESTE, SE MANIFESTA, “se vede in ALEGERILE pe care le faci, in hotararile pe are le iei, in viziunea despre viata pe care o avem”/ PS SOFIAN BRASOVEANUL: Cine VREA cauta solutii, cine nu vrea cauta SCUZE (VIDEO, TEXT)

  1. Pingback: OMUL ARE NEVOIE DE OM! CULTIVAȚI, VĂ ROG, PRIETENIILE DUHOVNICEȘTI! – Cuvinte calde de la PS MACARIE și PS DAMASCHIN (video, text): “Raiul îl dobândim laolaltă, frate cu frate şi soră cu soră, semen cu semen, în comuniune de iubire.
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate