CUM NE SPOVEDIM? Care sunt conditiile intalnirii reale a omului cu Dumnezeu si pentru a trai inca de aici BUCURIA CEA MARE A HARULUI DUHULUI SFANT?
“[…] Primul care mărturiseşte despre Iisus Hristos că este Mesia este un iudeu. Care a fost condiţia ca acesta să poată mărturisi? Spune tot Mântuitorul: Adevărat vă spun vouă, nu este vicleşug în iudeul acesta. Deci o condiţie a întâlnirii omului cu Dumnezeu este lepădarea de făţărnicie şi de viclenie din inimă. Fără acestea ca premisă, să spunem, iniţială, ca primă condiţie, ca prim criteriu, până acestea nu vor fi lepădate din inima noastră, nici gând vreodată să poată să Se sălăşluiască Duhul Sfânt şi harul să ne descopere nouă pe Iisus Hristos. Deci voi face o digresiune foarte scurtă, dacă-mi îngăduiţi, pentru că e vreme de post, e vreme de pocăinţă şi de spovedanie.
Zilele acestea am avut oameni care au venit la spovedit şi m-am bucurat foarte mult c-au venit, dar am întâlnit o trăsătură foarte larg răspândită la noi, la creştini: o inimă care se îndreptăţeşte pentru păcate, chiar dacă le spovedeşte, şi, mai mult decât atât, o inimă care spovedeşte doar păcatele acestea grosolane, vădite, văzute. Aproape niciunul dintre noi nu socoteşte că ar avea făţărnicie în inimă, nu socoteşte nimic, nu socotește că ar avea viclenie, cum ar fi că una spui, alta [faci n.n.] – păcate foarte, foarte fine, pe care noi nu ştim să le spovedim, poate că nu le cunoaştem.
Sigur, ar fi de trebuinţă şi un duhovnic îmbunătăţit, care să ştie foarte delicat cum să umble acolo, la cutele inimii. Din păcate, însă, şi noi [duhovnicii] suntem netrebnici, cum auzim şi în rugăciunile acelea de la Sf. Liturghie şi, neştiind nici noi cum să ne spovedim, nu ştim să cerem nici credincioşilor, nici ucenicilor cum să se spovedească.
Dar atât vă spun, ca observaţie foarte mică, aşa, la măsura mea: că, de nu vom putea să spovedim cele pe care le considerăm făţărnicii, viclenii faţă de oameni, faţă de iubiţi, faţă de soţi, faţă de copii şi, nu în ultimul rând, faţă de Dumnezeu, acelea care ni se întâmplă foarte des când ne supără cineva, chiar şi de cel foarte apropiat şi cugetăm în inimile noastre câte ceva foarte subţire şi foarte apropiat de viclenie, pe acelea dacă nu le spovedim, să ştiţi că se prinde o zgură, aşa, pe inimă şi devenim insensibili, devenim materiali, foarte grosolani la inimă. Şi, deşi ne vom fi spovedit de multe ori şi vom spune toate cele pe care le considerăm păcate, dacă acestea nu sunt lepădate, nu sunt spuse şi nu sunt recunoscute, măcar că-l întrebăm pe duhovnic: “Părinte, am gândit aşa şi aşa şi nu ştiu dacă e păcat sau nu“. Si Duhul îi va da lui să vă răspundă cele ale adevărului ca să vă lumineze toate. Căci aşa spune Mântuitorul: Eu voi pleca acum, dar vă voi trimite un alt Mângâietor Care va mărturisi pentru Mine şi vă va descoperi vouă toate. Deci Duhul Sfânt descoperă în inima noastră păcatele acestea.
Să ştiţi că nu este vorba de o sondare, de o ingerinţă în intimitate, ci este vorba de o nevoie a noastră pe care eu o resimt foarte puternic, personal, de a şti cum să mă spovedesc cum trebuie, de a arunca tot balastul acesta, toată zgura aceasta din inimă, pentru ca să se împlinească condiţia aceea de a Se sălăşlui Duhul Sfânt în noi, de a primi harul Duhului Sfânt.
[…]
Întâlnirea cu Acest Dumnezeu ne aduce noua bucuria încă din viaţa aceasta şi bucuria şi fericirea veşnică în viaţa viitoare. Fraţilor, nu este doar un cuvânt aşa că cei păcătoşi se duc la iad şi cei cuvioşi, cei drepţi, sunt fericiţi şi aici, şi în viaţa viitoare. Nu-i aşa; fericirea pe care o aduce Hristos, întâlnirea cu Hristos, nu este o fericire omenească, nu este o pace omenească, după cum spunea Hristos: Pacea Mea dau vouă – nu pacea lumii! Bucuria acesta este o bucurie duhovnicească şi nu pot să vă spun prea mult despre ea pentru că n-o cunosc din cercare, dar am auzit de la Sfinţii Părinţi că bucuria aceasta, o dată ce ai gustat-o, dacă pleacă de la tine, mai bine ai muri de o mie de ori. Şi spun Sfinţii Părinţii că aşa înţeleg bucuria aceasta şi înţeleg cuvântul lui Dumnezeu:
Cel ce va iubi pe mamă, pe tată, pe fiu, pe fiică, mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine.
Adică cel ce a gustat din bucuria aceasta a întâlnirii cu Hristos faţă către faţă, acela nu-şi mai pune problema fiului, fiice, soţului, soţiei, mamei, că ar avea vreo boală, fie ea incurabilă, pentru că lupta noastră, fraţilor, nu este împotriva bolii, lupta noastră nu este să biruim boala, ci moartea!
Iar această încredinţare ţi-o dă întâlnirea cu Dumnezeu, bucuria întâlnirii cu Dumnezeu, bucuria vederii slavei lui Dumnezeu. Dobândirea harului Duhului Sfânt – aceasta este bucuria! Şi cel ce stăruie s-o primească pe aceasta, acela va gusta raiul încă de pe acum.
[…]”
[extrase din predica Pr. Cezar Axinte (Constanta) in Duminica a II-a a Postului Mare, 2014 – min. 8:55 – 14:10 si: 23:32 – 25:35]
Legaturi:
- CE INSEAMNA O SPOVEDANIE BUNA? Raspunsuri de mare folos de la Parintele Ciprian Negreanu (Cluj-Napoca)
- TAINA SPOVEDANIEI. Care este sensul ei adanc si cum putem risca PROFANAREA ei prin formalism si superficialitate?
- PARINTELE SERAFIM DE LA CEBZA – interviu in “Familia ortodoxa” despre DUHOVNICIE, pregatirea pentru Sfintele Taine, LUCRAREA LUI DUMNEZEU si SINCERITATEA CAUTARII MANTUIRII: “Oamenii nu au curajul să meargă cu adevărat pe calea îngustă, deloc comodă, a Bisericii, nu mai caută veşnicia”
- Sfaturi din scrisorile CUVIOSULUI NIKON VOROBIOV despre LUCRAREA DUHOVNICEASCA: “Domnul ne va trage la socoteala in primul rand pentru faptul ca nu ne descoperim ranile inaintea Lui deplin, curat, fara viclenie, ca le ascundem, ca ni le indreptatim… SA NU VA DESCURAJATI CAND VA VEDETI TICALOSIA!”
***
- Cuvant patrunzator al IPS Teofan, de Rusalii: PRETENTIA SUPERIORITATII, DUHUL VICLENIEI SI JUDECATA APROAPELUI – PIEDICI SIGURE IN CALEA DUHULUI SFANT
- “Din Viata si din Duh”. PARINTELE SOFRONIE SI SINGURA INTREBARE FUNDAMENTALA: “Cum sa dobandim pe Duhul Sfant in noi si sa-L pastram?”
- SFATURI DUHOVNICESTI DE LA PARINTELE PROCLU (I): “Duhul Sfant se lasa simtit pe masura ce duce cineva viata de pocainta”
- SFATURI DUHOVNICESTI DE LA PARINTELE PROCLU (II): “Nimic nu face pe Duhul Sfant a se salaslui in inima cuiva, decat a trece cu vederea neajunsurile altora”
- PILDA VAMESULUI SI FARISEULUI talcuita de IPS Naum, Mitropolitul Strumitei: CUM ATRAGEM HARUL DUMNEZEIESC si CUM IL FACEM SA NE PARASEASCA?
- CUM SE PASTREAZA SI CUM ESTE ALUNGAT DUHUL SFANT?
- Sfantul Macarie Egipteanul: Cum se manifesta Duhul Sfant in suflet? CINE NU ARE COMOARA SI FOCUL DUHULUI IN SINE SA NU INDRAZNEASCA SA PREDICE ALTORA!
- PENTRU CE TRAIM? CUM MOARE SUFLETUL, CUM SE PIERDE DUHUL SFANT? “Acolo unde se afla Duhul Sfant, acolo se iveste si lupta cea grea”
- SA NU UITAM: “Mult ni s-a dat, mult ni se cere…” SUFLETUL CARE NU ESTE NASCUT DIN DUHUL SFANT DE PE PAMANT ESTE MORT PENTRU VESNICIE!
- Cum si de ce PIERDEM foarte usor HARUL dupa ce mergem la biserica si chiar dupa impartasire? DUHUL LUMESC AL DESERTACIUNII si FANTANILE SPARTE CARE NU POT TINE APA DUHULUI SFANT (I)
- Amagitoarele “impliniri” desarte ale vietii si puterea esentiala a harului: “NUMAI CU HARUL DUHULUI SFANT PUTEM REZISTA ATRACTIEI LUMII. Nu este cu putinta sa fii mucenic daca nu esti intarit de Sfantul Duh“
- “Curajul sfant la inceput de drum” – Conferinta de la Iasi (2011) a Ierom. Melhisedec Ungureanu: DE CE OAMENII NU SE MAI ROAGA? CARE SUNT ETAPELE VIETII DUHOVNICESTI? DESPRE EXPERIENTA HARULUI (video)
- STARETUL MELHISEDEC DE LA LUPSA – CONFERINTA DE LA BUCURESTI (audio si text): Se poate obisnui omul cu Duhul Sfant? Chemarea la adanc si agonia lumii
- GUSTUL SI MIREASMA LUI DUMNEZEU. Parintele Melhisedec Ungureanu (Man. Lupsa) – raspunsuri de folos (2) din conferinta ASCOR Bucuresti, martie 2012
- “INCA MULTE AM A VA SPUNE, DAR NU LE PUTETI PURTA ACUM…” Parintele Simeon Kraiopoulos despre asumarea reala a conditiei de UCENIC in relatie cu Dumnezeu pentru a putea intelege si primi LUMINAREA DUHULUI ADEVARULUI
***
- CARTURARII FATARNICI SI VADUVA SARACA. Viciile ascunse ale inimii care falsifica si fac neroditoare viata noastra crestineasca. SA NU FIM CONCESIVI FATA DE PROPRIILE PACATE “MARUNTE” CARE NE SLABESC VOINTA SI NE TOCESC SENSIBILITATEA CONSTIINTEI: “Deprinde-te sa biruiesti cele mici daca vrei sa le birui pe cele mari”
- PRIMEJDIA NEPASARII FATA DE “PACATELE MICI”: “Obisnuindu-ne sa fim nepasatori fata de cele marunte, incepem sa pacatuim tot mai mult, adica SA DISTRUGEM SI SA NECINSTIM CHIPUL LUI DUMNEZEU DIN NOI”
- “Inceteaza a te mai indreptati in pacate si ocupa-te de orbirea ta!“ AMAGIRILE CARE NE TIN ORBI SI CAPTIVI IN SOMNUL ADANC AL PACATULUI (II)
- NOI SI FIUL RISIPITOR. Cum incepe caderea de la pacate mici si cum trebuie sa fie ridicarea si intoarcerea. PREDICI EXCEPTIONALE ALE SF. TEOFAN ZAVORATUL
- CAND NE DEVINE ZADARNICA LUCRAREA DUHOVNICEASCA? Predica Pr. Valentin Mordasov la Duminica pescuirii minunate despre FATARNICIE si ROSTUL FAPTELOR EXTERIOARE: “Sa nu fim credinciosi doar cat timp stam la slujba!”
- CINE SI CUM POATE BIRUI OMUL CEL VECHI? “Cel care se crede drept pentru ca nu e desfranat, n-a omorat, n-a furat, nici n-a inselat, acesta se rataceste grozav”
- CUM A AJUNS IROD SA ACCEPTE TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN? Legile duhovnicesti ale luptei cu patimile si tragedia sufletului slab, sovaielnic sau: DE CE NU SUNT SUFICIENTE BUNELE INTENTII PENTRU MANTUIRE?
- CUM INCEPE INSELAREA sau in ce fel oricare dintre noi IL POATE VINDE PE HRISTOS?
- “Lepadati de la voi nu doar pacatele invederate – omorul, furtul, desfranarea, clevetirea, minciuna -, ci si distractiile cele pierzatoare, ci si inchipuirile nelegiuite, ci si gandurile cele fara de lege – tot, tot ce este oprit de Evanghelie”.
- CONSTIINTA si NESIMTIRE
- GARBOVIREA NEVAZUTA – ADANCUL NESTIUT AL PATIMILOR
- PREDICI AUDIO ale PARINTELUI CIPRIAN NEGREANU: “NOI suntem FARISEII. Primim incercari si ispite LA MASURA LA CARE NE-AM FATARNICIT sau AM JUDECAT PE ALTII“
- Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici!
- Sa ne temem de FATARNICIE!
- FARISEUL (1)
- Sfantul Ignatie Briancianinov despre BOALA MORTALA A FARISEISMULUI SI SIMPTOMELE EI MAI GRAVE: smintirea prefacuta, osandirea, ravna vicleana (2)
- CUVINTE TARI SI SFREDELITOARE ale Sfantului Luca al Crimeei, in Miercurea Patimilor: “O, groaza! O, negraita josnicie, ticalosie neasemuita! OARE NU ESTE SI IN NOI FATARNICIE?”
***
- CUTREMURATOAREA BUCURIE A INTALNIRII CU HRISTOS: “Unde vom gasi un stapan mai bland, un Tata mai bun, un Frate care sa puna umarul acolo, cand ne este greu, un Mire care sa Se jertfeasca in locul nostru si pentru noi?”
- “Ce fericiti am putea fi daca L-am cunoaste cu adevarat pe Hristos!”
- MARTURIA UNEI TINERE “purtatoare de mir” din zilele noastre despe INTALNIREA VIE CU HRISTOS: “Numai pentru asta merită să trăieşti, să-L faci pe Dumnezeu aerul tău, viaţa ta, sângele tău. Altfel, viaţa e serbădă, fără sens…“
- OARE NU ARDEA IN NOI INIMA NOASTRA? Implorarea staruitoare si “vanatoarea” Dumnezeului care ne aprinde tainic sufletele si apoi “se face nevazut”…
***
- ATINGEREA VESNICIEI – experienta uluitoare, “prooroceasca”, a vederii tainice a IUBIRII LUI DUMNEZEU, care ne insufla TANJIREA dupa trairea neincetata in prezenta Sa, chemându-ne la TRANSFIGURARE: “Foc am venit să arunc pe pământ şi cât aş vrea să fie acum aprins!”
- “În zilele noastre atât de viclene, în care criza îi îngenunchează pe mulți, CUM SE POATE BUCURA CINEVA DE ÎNVIERE?” – Parintii Moise Aghioritul si Zaharia Zaharou ne invata CUM SA PRIMIM HARUL INVIERII SI SA GUSTAM PREZENTA LUI HRISTOS IN INIMA, invingand moartea din noi in fiecare zi
- “DRAGOSTEA CEA DINTÂI” – prima întâlnire a sufletului cu Domnul Său, prin cercetarea tainică a harului. CUM SE ARATĂ ÎN VIAȚA NOASTRĂ DUMNEZEUL CEL VIU: “Cu adevărat, uimitoare sunt căile lui Dumnezeu cu omul şi chipul în care îl atrage la Sine! DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU ESTE ADEVARATĂ NEBUNIE…”
- Părintele Zaharia Zaharou despre GREUTATEA MÂNTUIRII, “ȘTIINȚA DOBÂNDIRII HARULUI”, viața creștinului ca o necontenită CONVERTIRE și CUM TREBUIE AJUTAȚI CEI AFLAȚI SUB CERCETAREA PRIMULUI HAR: “Ceea ce ne ține şi ne dă viață este simţirea vie a lui Dumnezeu în inimile noastre, în trupurile noastre”
- GUSTAREA LUI DUMNEZEU. Talcuirea duhovniceasca a Parintelui Zaharia de la Essex la Evanghelia primei Duminici a Postului Mare: “Mai mari decat acestea vom vedea”. TAINA VIETII IN HRISTOS ca NEINCETATA INNOIRE
- “CÂNTAŢI DOMNULUI CÂNTARE NOUĂ…” – Arhim. Zaharia Zaharou ne descoperă “cum tânjeşte Dumnezeu ca noi să ne smerim pentru a ne putea dărui încă şi mai mult har”. RECUNOŞTINŢA FAŢĂ DE DUMNEZEU – IZVOR NESECAT DE INSUFLARE. “Ispita noutăţii” vs. dinamica nesfarsita a vietii harului
- INTALNIREA CU HRISTOS. Parintele Zaharia despre LUCRAREA PLINA DE DELICATETE SI SMERENIE A LUI DUMNEZEU cu care cauta sa ne imbie sa dorim, sa primim si sa putem pastra APA CEA VIE A DUHULUI: “Ca să tămăduiască rănile femeii samarinence, Domnul Se smereşte pe Sine înaintea ei…”
Da… Un subiect atat de important si asupra caruia ar trebui sa reflectam mereu.