REFERENDUMUL DIN GRECIA: 61% NU – VOT URIAS ANTI-TROICA, ANTI-AUSTERITATE. O proba de demnitate si multe necunoscute. Guvernul TSIPRAS – “CALUL TROIAN” al RUSIEI sau al SUA?
Conform datelor oficiale, referendumul organizat in Grecia pe tema termenilor propusi de creditorii internationali este valid, prezenta fiind de peste 50%. Rezultate partiale dau un avans consistent al celor care au votat NU (proportia fiind de aprox. 60% vs 40% care ar fi votat Da). Rezultatele live pot fi urmarite mai sus, via greekreporter.com.
Interesant este faptul ca mai devreme, presa relatase planurile guvernului Tsipras de a folosi armata pentru mentinerea ordinii publice:
Potrivit publicaţiei Sunday Times, planul secret – Nemesis – prevede mobilizarea unor patrule militare pe străzile marilor oraşe începând de duminică de la ora 19.00, când se va încheia referendumul pe tema situaţiei economice. Armata Greciei evită de mult timp să se implice în politică, astfel că mobilizarea militarilor pentru menţinerea ordinii este o situaţie extrem de sensibilă într-o ţară în care au avut loc, de-a lungul timpului, numeroase lovituri de stat militare. (zf.ro)
Ministru al Apararii este Panos Kammenos, liderul Independentilor, partidul cu care Syriza a realizat guvernul de alianta condus de Tsipras. Poate e relevant de mentionat faptul ca, recent, Kammenos a facut publica propunerea sa inaintata oficialilor SUA de a infiinta o baza NATO pe una din insulele Greciei.
Ce se va intampla cu Grecia in cazul unui vot NU? Desi scenariile abunda, lipseste insa o contextualizare a situatiei in care se gaseste Grecia si asupra mizelor principalilor actori implicati. In mare, pana acum, situatia a fost prezentata astfel in tabloul mainstream: jocul este intre Grecia vs Troica/Creditori. In tabara celor din urma se afla, nediferential, FMI, CE, BCE si, in spatele acestor actori internationali, state nationale puternice ca Germania si SUA. Conform acestei definitii a situatiei, guvernul Tsipras ar fi introdus un element de impredictibilitate, de risc politic irational si iresponsabil, prin agenda “radicala”, de “extrema stanga”, “populista”, prin care se opune austeritatii incluse in “acordurile” dictate de Troica. Mai mult decat atat, Tsipras ar fi “nebunul” care duce Grecia catre Rusia. Aceasta imagine este prezenta mai ales in mass-media romaneasca. Motivul pentru aceasta varianta reductionista este de gasit in vorba eternului Adrian Vasilescu de la BNR: “riscul unei contagiuni ideologice”. Nu care cumva sa le vina si altora idei de renegociere a acordurilor cu creditorii internationali ca FMI sau CE.
Tabloul alternativ este in oglinda celui prezentat mai sus: jocul este definit tot intre Grecia vs Troica, in spatele troicii aflandu-se insa capitalul international mai degraba decat state nationale. Conform acestei viziuni, Troica neoliberala nu vrea cu niciun pret sa recunoasca esecul politicii austeritatii si, prin modul umilitor in care trateaza Grecia recalcitranta, vrea sa dea o lectie celor care vor sa iasa din stransoare. In conflict s-ar afla doua agende diferite – una democratica si progresista, reprezentata de Syriza, care vrea sa reseteze jocul economic intr-un sens social, iar alta, cea neoliberala, care vrea profit cu orice pret – fie si cel de sange al celor exploatati. Duritatea agendei neoliberale este interpretata drept un semn ca sistemul capitalist in general are probleme de ordin structural care sunt pe cale sa genereze un fel de revolutie de stanga.
Ce este adevarat din tabloul mainstream este relevanta factorului geopolitic. In rest, totul e o propaganda agresiva si indobitocitoare. Din tabloul alternativ este adevarat faptul ca tabara Troicii este setata pe o exploatare de tip neocolonial cinica si neosclavagista. Partea cu revolutia de stanga si cu viziunea progresista a Syriza este, insa, o viziune ideologica in cel mai bun caz naiva, ca si ideea ca sistemul capitalist ar fi in vreo criza structurala ce ar anunta o noua lume mai dreapta social.
Daca tabloul real este, de fapt, mai complex?
Asa cum au aratat si unii comentatori de pe siteul nostru, in realitate, confruntarea este mai complicata decat o simpla confruntare Grecia vs Troica. E adevarat ca, in spatele Troicii, se afla atat Germania cat si SUA. Nu este adevarat, insa, ca interesele acestor actori s-ar confunda gratie capitalului international. Dupa cum am vazut, FMI, controlat de americani, a sabotat unitatea punctului de vedere al creditorilor dand publicitatii, in presa britanica (in buna parte, favorabila guvernului Tsipras), un raport conform caruia nivelul datoriei Greciei este nesustenabil – de unde decurge ca termenii propusi de creditori sunt nerealisti si principala doleanta a Syrizei, restructurarea datoriei, ar fi singura solutie. De asemenea, insusi presedintele SUA, Obama, este citat cu unele afirmatii interpretate ca fiind un sprijin acordat lui Tsipras.
Germania, in schimb, si-a mentinut pozitia initiala de respingere neta a oricarui compromis cu Grecia, favorizand, se pare, inclusiv un Grexit – adica o iesire a Greciei din zona euro. Ministrul de finante german, W. Schauble, a dat asigurari ca un astfel de deznodamant nu ar produce daune stabilitatii zonei euro, desi Der Spiegel pare ca gandeste altfel.
Ce spune Rusia? Desi, oficial, regimul lui Putin intretine relatii amicale cu guvernul Tsipras, avand loc numeroase contacte la nivel inalt si existand “pe rol” mai multe proiecte importante cu implicatii geopolitice (conducte de gaz ce ar traversa Grecia), au atras atentia comentariile negative fata de strategia confruntarii cu Troica de pe sputniknews.com si rt.com. In esenta, ambele analize au acelasi repros de facut Syrizei si ministrului de finante grec Yannis Varoufakis: confruntarea nu a fost dusa in termeni realmente radicali, guvernul Tsipras nu doreste sa se rupa nici macar de eurozona, daramite de UE si de relatiile cu creditorii internationali (FMI, BCE, CE) si nu a facut niciun pas spre tarile BRICS pentru a-si gasi surse de finantare externa alternative. Venind dinspre doua surse mediatice rusesti cu mare vizibilitate globala, aceste analize critice pot surprinde pe cei care impartasesc propaganda grosiera care vede in Tsipras un agent al putinismului in zona. Pana la urma, te-ai fi asteptat ca partea rusa sa fie prima interesata sa cautioneze naratiunea unei Grecia care incepe un al doilea razboi de independenta impotriva neopaganilor stapani care, astazi, sunt apusenii. Faptul ca nu se intampla acest lucru poate sugera ca guvernul Tsipras face un joc mai complicat.
Intr-adevar, nu putini se intreaba, pe buna dreptate, in ce masura ar fi putut macar ajunge la organizarea unui referendum un actor politic aflat intr-o tara in dificultate ca Grecia. Papandreou, liderul unui partid mult mai vechi si cu legitimitate mult mai mare decat Syriza, nu a reusit. Oare Tsipras si Varoufakis sunt atat de tari incat pot rezista tuturor presiunilor imaginabile care s-ar declansa din partea Germaniei, SUA si a marii finante? Sau, cumva, si evolueaza intr-un spatiu de manevra creat de interesele divergente din tabara apuseana?
Faptul ca SUA este nemultumita de dominatia pe care Germania o exercita in Uniunea Europeana este un lucru deja transaparent. In analizele Stratfor dedicate UE se repeta constant faptul ca principalul beneficiar al pietei europene si al constructiei UE din prezent este Germania si principalul vinovat de situatia in care se afla Grecia, Spania, Italia si alte periferii este aceeasi Germanie. Lucru adevarat, insa americanii nu sunt interesati de bunastarea periferiilor europene, ci sunt ingrijorati de puterea pe care o are Berlinul asupra Europei si nu vor perpetuarea acestui status quo. Inclusiv in acest caz, interesele Berlinului, de pilda, se pot conjuga cu cele ale Rusiei. Un Grexit favorizat de Germania poate veni in intampinarea intereselor Rusiei de a gasi parteneri “nealiniati” in frontul de vest (sau de est, depinde de unde privesti). SUA poate preintampina acest deznodamant permitand evolutia controlata a unui dizident european care sa puna presiune pe Germania fara a migra spre Rusia. Ce ar insemna, insa, presiune pusa pe Germania? Probabil o incercare a SUA de a forta schimbarea politicilor financiare ale Europei in sensul dorit, de pilda, de Soros (apropo de acest lucru, Varoufakis a fost acuzat de oarece legaturi cu Soros), adica de avans al proiectului european spre mai multa integrare financiara supranationala, si de a exercita un control extern mai eficate asupra constructiei europene, limitand puterea Germaniei.
Este guvernul Tsipras acest actor politic ale carui miscari anti-Troica se inscriu intr-un spatiu de manevra ingaduit de americani? Nu stim, insa poate fi o ipoteza de lucru. La urma urmei, guvernul Tsipras poate fi calul troian al propriei sale tari, inainte de a fi al Rusiei sau al SUA, cautand sa speculeze ce se poate in interes national din divergentele dintre marile puteri.
Acest comentariu este despre situatia de ansamblu a referendumului grecesc. Sub nicio forma nu inseamna ca, principial vorbind, un vot negativ adresat propunerilor creditorilor nu ar fi necesar si moralmente corect. Insasi pozitia aroganta a Eurogrupului merita din plin o reactie de demnitate din partea unei societati considerate culpabila pentru datoriile facute pe deasupra capului sau. In fine, un astfel de vot reprezinta, simbolic, preferinta grecilor pentru o atitudine demna care poate angrena represalii din partea celor puternici, fata de o atitudine sumisiva, obedienta. De asemenea, acest comentariu nu este nici o previziune cu privire la ce se va intampla cu Grecia. Este doar o propunere de a lua in considerare mai multi factori in calcul decat permit naratiunile dominante.
O analiza Cuvantul Ortodox
- ARHIEPISCOPUL IERONIM al Greciei indeamna, implicit, pentru un vot DA la REFERENDUM. Relatari contradictorii din Muntele Athos: unii monahi il invoca pe SFANTUL PAISIE AGHIORITUL pentru un VOT DA, altii cer poporului grec sa VOTEZE NU
- Referendumul din Grecia – MAREA CONFUZIE. OSCILATII MAJORE IN VOTUL PENTRU DA SAU NU. Germania vrea sa cada guvernul Tsipras, FMI recunoaste ca DATORIA GRECIEI e NESUSTENABILA
- CRIZA GRECIEI. Indemnul MITROPOLITULUI HRISOSTOM AL PATREI: “Macar in aceasta ora a sfarsitului sa ne rugam cu putere: Doamne al Puterilor, fii cu noi!”
- Agenda reala a Troicii este o schimbare de regim. Opinie in Foreign Policy: GRECIA E SANTAJATA DE CREDITORII SAI CARE, PRIN CREAREA HAOSULUI, VOR SA O INGENUNCHEZE
- GRECIA, IN PRAGUL ASUMARII INCAPACITATII DE PLATA, COZI LA BANCOMATE SI SUPERMARKETURI/ Premierul Greciei anunta REFERENDUM pentru acordul cu creditorii:“ACESTE PROPUNERI ALE CREDITORILOR ARATA CA SCOPUL A FOST UMILIREA INTREGULUI POPOR”
- CRIZA GRECIEI. FMI si Comisia Europeana vor TAIEREA PENSIILOR, respingand IMPOZITAREA BOGATILOR
- STADIUL NEGOCIERILOR GRECIEI CU CREDITORII
- LIDERII EUROPENI DISCUTA DESPRE IESIREA GRECIEI DIN UE. In timpul negocierilor, premierul grec a vizitat Rusia. CUM SE VA RESIMTI GREXITUL IN ROMANIA?
- Presiuni fara precedent asupra Greciei. “CEA MAI NECOOPERANTA TARA”, “CAL MORT” – caracterizarile FMI si Germaniei facute noului guvern de la Atena
- GRECIA: INTRE CAPITULAREA IN FATA TROICII SI SPECTRUL REVOLTELOR INTERNE. Scurta istorie a inrobirii Greciei de catre Imperiul European. CAT DE RADICAL ESTE GUVERNUL SYRIZA SI CARE ESTE BAZA SA ELECTORALA?
- “PUTERNICA SI NECONTROLATA: TROIKA” (documentar Video-ARTE). Yanis Varoufakis, actualul ministru de finante al Greciei: INDATORAREA GRECIEI A FOST O CRIMA IMPOTRIVA UMANITATII. ELITELE POLITICE AU FACUT UN PACT FAUSTIC CU BANCHERII
*
- GRECIA: INTRE CAPITULAREA IN FATA TROICII SI SPECTRUL REVOLTELOR INTERNE. Scurta istorie a inrobirii Greciei de catre Imperiul European. CAT DE RADICAL ESTE GUVERNUL SYRIZA SI CARE ESTE BAZA SA ELECTORALA?
- Papandreou, ex-premierul Greciei si al austeritatii Troicii:NOI AM FOST UN SOBOLAN, UN EXPERIMENT
Primele aprecieri oficiale: 59 % Nu,41% Da . O diferenta mare.
Cum era de asteptat,cea mai mica diferenta se regaseste in Atena.
Cine ne vorbeste despre criza grecilor:Draga Stolo.Credeam ca s-a metamorfozat in ceva mai frumos.Zicea bine Badea:toti insolventii si toate lichelele vorbesc despre datoria Grecii.
Bravo grecilor!
Din câte vad ne îndreptăm viguros către un vot destul de detașat pentru NU.
La un numar de votanti de aproximativ 9.9 milioane și o prezenta la vot în ton cu ultimele 2 electorale (2012 & 2015) adică undeva la 63% (aprox. 6.3 milioane de votanți) cred ca NU-ul nu mai poate fi evitat la scorul actual (60% pentru NU dupa aprox. 2.6 milioane de voturi numărate).
Diasporenii greci par să fie OXI cf. cu Euractiv, vezi http://www.euractiv.com/sections/euro-finance/half-million-greeks-unable-vote-referendum-315990
@atsipras makes things clear: 1. vote on the creditors’ proposal NOT the EU/ 2. No to national division/ 3. IMF confirms Greece’s needs
Acum nu mai rămâne de văzut decât care o să fie însemnătatea acestui OXI pentru greci: va fi TOXIC sau gura de OXIGEN atât de necesară…
Mi-as dori sa se faca un astfel de referendum si la noi.Si sa aiba in plus intrebarea pentru iesirea din UE
@andy:
Intr-un fel s-a tinut, fara partea cu UE, insa rezultatul nu a contat.
Sluga aservita Basescu, pupa fundurile stapanilor straini, criticand Grecia. O asemenea prostie pe care a spus-o Basescu nu credeam s-o aud vreodata: “Romania si-a dublat cota de participare la FMI, tocmai pentru a se putea plati mei multi bani grecilor”.
Ti se face si sila cand auzi asemenea prostii debitate de lingaii tradatori ai Romaniei.
Bravo pentru greci ca au votat “nu” contra Troicii. Din pacate, nu cred ca vor rezolva ceva pe timp lung. Ramanerea in UE nu poate aduce rezultatele dorite.
Trebuie sa tinem cont ca nu mai exista banci grecesti. Participarea greceasca la bancile din Grecia este in jur de 4 – 5 %. Deci in Grecia, la fel ca si in Romania, bancile apartin puterilor straine. In asemenea conditii, ma astept la “represalii” economice din partea camatarilor internationali. Toate parghiile sunt la ei, nu la greci.
Bravo grecilor!
@sluga netrebnica
Te referi la Stolo’. Asa e.E o relicva .
Alexandru Racu:
https://www.facebook.com/alexandru.racu.7/posts/10153562824886614
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20278430-ministrul-german-economiei-tsipras-taiat-ultimele-punti-europa-noi-negocieri-grecia-sunt-greu-imaginat.htm
@ emanuel
Nu la Stolo ma refer.
Putin mai devreme a fost Basescu la B1 tv. Butonam telecomanda pentru a vedea ce se manipuleaza la tv referitor la votul grecilor. Nu am putut urmari tot ce a spus Basescu, pentru ca mi s-a facut sila.
La sluga Basescu m-am referit, nu la sluga Stolo.
CE comentarii pertinente LA situatia generala actuala s-ar aplica tarii noastre?
GREECE JUST TAUGHT CAPITALISTS A LESSON ABOUT WHAT CAPITALISM REALLY MEANS
Read more: http://www.businessinsider.com/greece-referendum-result-and-the-meaning-of-debt-2015-7#ixzz3f5c1wcaA
http://www.romaniacurata.ro/dreptul-de-a-zice-nu/
http://www.forbes.ro/calul-troxian-41471
http://voxpublica.realitatea.net/business-economie/germania-chiar-nu-si-a-platit-niciodata-datoriile-113075.html
De ajutor poate fi si acest grafic al creditorilor Greciei:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5c/Creditors_of_Greece.png
http://www.evz.ro/prima-consecinta-a-votului-din-grecia.html
ia fiti atenti aici:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20266770-londonez-strange-bani-prin-crowdfunding-pentru-plati-datoria-greciei.htm
oh, those Englishmen.. :)) Simplu. Asta pare de altfel a deveni solutia pe viitor.
apropo de interviul cu Piketty: ciudat, nu?
Stiu ca de fiecare data cand citeam in Diplomatia lui Kissinger despre pasivitatea inexplicabila a Europei(mai ales a Marii Britanii) in fata amenintarii Germaniei in anii ’30, despre avertismentele sterile ale lui Clemenceau etc. ramaneam uimita: ceva nu se lega.
N-ar fi rau ca macar asa, de dragul exercitiului logic, sa schimbam un pic paradigma de gandire. Ces-a intamplat pana la urma dupa WWII? Pai a inceput dominatia USA in lume, Bretton Woods, Nato, Israelul. A fost cumva poarta de intrare a USA in Europa? Un fel de 9/11 european? Nu stiu, dar cei care stiu istorie ar merita cred sa faca acest exercitiu de gandire. Poate asa incep altfel sa se lege lucrurile…
Si tot despre Piketty: da, istoria avutiilor este de fapt cheia. Circuitul lor de-a lungul istoriei este, cred, baza de pornire, firul rosu care trebuie de fapt urmarit.
Nu ca ne-ar ajuta prea mult, pt ca gheara deja a inhatat globul, dar macar asa, sa invatam si noi ceva despre marile si subtilele mecansime ale minciunii.
Cred ca guvernul Tsipras se afla in postura de cal troian al SUA.
“In his private life, Tsipras claims he doesn’t believe in social conventions or Christian Orthodox customs. He is against the constitution of marriage and he didn’t baptize his two children in church, as Greek tradition requires. He refuses to wear a tie and in his few public appearances with his PARTNER, he avoids photographers”
http://greece.greekreporter.com/2015/01/26/alexis-tsipras-greece-new-prime-minister-profile-bio/
Deci Lagarde:
The IMF has taken note of yesterday’s referendum held in Greece. We are monitoring the situation closely and STAND READY TO ASSIST GREECE if requested to do so”
http://www.theguardian.com/world/live/2015/jul/06/greek-referendum-eu-leaders-call-crisis-meeting-as-bailout-rejected-live-updates#block-559a930be4b00bdd277080ea
NO COMMENT
🙂
Ba da. O sa fac unul. Demonul bloggarelii nu ma lasa-n pace.
Asta miroase din ce in ce mai mult a cacialma!!
Adica nici Tspiras nu e ce pare a fi, nici NU sau DA nu sint ce par a fi…. 🙂
Nici imprumutul nu mai pare a fi ce am crezut noi…etc
Oricum: resimt un sentiment acut de invidie si de ciuda pe greci, pe care nu i-am admirat niciodata pentru ceea ce sint ei ca popor la ora actuala minus Muntele Athos.
Nu i-am placut si din cauza atitudinii arogante si dispretuitoare pe care au avut-o fata de noi romanii asa in general….ca una care am trait/traiesc p-acolo.
Sentimentul asta m-a apucat atunci cind citeam presa britanica astazi, presa care din “locul de nastere al democratiei” nu-i mai scoate. Toata lumea, ma rog, destul de multi din Occident ii aplauda, ii admira, una- alta.
Si ma gindesc la noi. La referendumul nostru esuat. Cind ne-au calcat in picioare fara probleme votul a peste 7 milioane de oameni. Si nu s-a mai agitat nimeni….in Occident.
Probabil comentariul meu e off topic…dar la ora actuala nu ma vad judecind situatia de acolo in nici un alt fel
@petra
if I may ask…ai fost/ esti in Grecia in ultimele saptamani?
daca da si nu te deranjeaza intrebarea…cam cum se vad lucrurile de acolo?
grecul de rand ce spune?
P.S.
1. a amenintat el hefe cu telefonul…cica pana rezolva cu Iranul sa fie gata treaba cu gretzili:
“The White House on Monday urged Greek and European officials to reach a deal to remain in the Eurozone.
Earnest said Greece and its creditors should reach a deal to provide financing and reforms that puts it on a path to “financial sustainability” and growth. He said Obama could phone European leaders this week to discuss the situation.”
http://thehill.com/homenews/administration/246942-white-house-greece-should-remain-in-eurozone
2. cand nu ai de lucru, iti faci:
http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-general-staff-to-meet-on-possible-syria-incursion.aspx?PageID=238&NID=84988&NewsCatID=338
“Cred ca guvernul Tsipras se afla in postura de cal troian al SUA.”
@andy, ai dreptate, SUA are toate interesele sa distruga zona Euro. Grecii ar fi facut bine daca ar fi ascultat de Arhiepiscopul Hieronim in loc sa se lase manati de orgolii.
vedem maine, ori e boss ori nu e:
http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/06/casa-alba-grecia-si-creditorii-internationali-trebuie-sa-ajunga-la-un-compromis-20-45-07
ma intreb ce inteleg prin “propuneri serioase si credibile”:
http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/06/grecia-hollande-si-merkel-lasa-deschisa-usa-pentru-discutii-insa-ii-cer-atenei-propuneri-serioase–21-12-03
are mandat serios, Tsipras:
http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/06/liderii-partidelor-politice-il-sustin-pe-premierul-tsipras-in-negocierile-cu-creditorii-internationali-17-43-17
birocratie:
http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/06/financial-times-prevederile-din-tratate-ce-ar-putea-fi-invocate-de-juristii-ue-pentru-un-eventual-grexit–20-14-01
s-a mai domolit si Dijsselbloem, liderul Eurogrupului:
“Votul negativ dat de alegătorii eleni la referendumul de duminică a făcut discuțiile cu creditorii mai dificile, însă, obiectivul rămâne menținerea Greciei în zona euro, a declarat, luni, liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, transmite Reuters.
Separat, Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a declarat că statele din zona euro sunt interesate să mențină Grecia în interiorul zonei unice, adăugând că demisia lui Varoufakis nu va ajuta, dar nici nu va afecta negocierile, deoarece miza nu este legată de persoane, ci de condițiile economice, care nu s-au schimbat după votul de duminică.
‘Cred că toți suntem interesați ca Grecia să rămână în zona euro. Însă, desigur că aceasta înseamnă că anumite decizii trebuie luate’, a declarat Ewald Nowotny.”
http://www.agerpres.ro/economie/2015/07/06/dijsselbloem-obiectivul-ramane-mentinerea-greciei-in-zona-euro-16-31-40
maine pe la 13 incepe sumitul UE..
@enkidu
se poate rezolva cu o pseudo-monedă, raportată la euro (și “garantată” via euro așa cum sunt alte monede bazate pe aur). dacă e cazul deși nu cred că se va ajunge acolo.
sursa: http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11719688/Defiant-Greeks-reject-EU-demands-as-Syriza-readies-IOU-currency.html
și 10 consecințe ale votului NU, cf. Bloomberg
http://www.bloombergview.com/articles/2015-07-05/10-consequences-of-greece-s-no-
Sa fie vre-o legatura cu bail in -ul pe care ne forteaza UE sa-l legalizam din august?
Graba suspecta cu “baill in” -ul…. Cati dintre deponenti stiu ce riscuri implica aceasta “lege”?
http://www.bursa.ro/banci-asigurari/nicolae-cinteza-nu-bnr-vrea-bail-in-ci-uniunea-europeana-270765&articol=270765.html
https://bucovinaprofunda.wordpress.com/2015/07/04/atentie-la-jaful-bancilor-in-doua-luni-va-incepe-procesul-de-bail-in-prin-care-bancile-va-pot-lua-toate-economiile-din-depozitele-bancare/
@ crackxor
se pot ajuta de o pseudo-moneda desi ar dura cel putin 6 luni sa scoata una noua si ar fi o problema cu ea..increderea; ce va face grecul obisnuit cand se va trezi cu drahma in buzunar…o tine sau se va grabi sa scape de ea?
tot despre turci:
“So, will Turkey intervene? It seems unlikely, as the military has hitherto proven reluctant to press ahead. The military leadership insists that the parliament should decide, concerned about violating international law in the absence of U.N. Security Council authorization. Also, the military has a track record of resisting interventions, such as in Iraq in 2003. Russia remains resolved to continue its support for the regime in Damascus, as reiterated by President Vladimir Putin during the Syrian minister of foreign affair’s recent visit to Moscow; understandably, the Turkish military is wary of being drawn into a conflict with Russia—either directly or by proxy.
There are economic implications to consider, too—with the Turkish economy already punching well below its weight, an intervention would be deeply risky. Meanwhile, the Turkish public has become increasingly disturbed by Turkey’s involvement in the Syrian crisis.
Odds are that the prospect of a Turkish intervention will remain mere speculation. Erdoğan’s chief advisor, İbrahim Kalın, has even announced that an intervention would not be rational. ”
http://www.brookings.edu/blogs/order-from-chaos/posts/2015/07/02-turkeys-dilemma-syria-intervention-kirisci-ekim
Merkel intre Scila si Caribda, pessimism of the intelligence, optimism of the will:
http://www.brookings.edu/blogs/order-from-chaos/posts/2015/07/06-eurozone-scylla-charybdis-gordon-wright
@enkidu
în niciun caz nu va dura 6 luni, se face destul de repede. pseudo-moneda nu înseamnă monedă – adică revenirea instant la drachma (asta vine mai târziu dacă chiar vor să renunțe la euro).