RECENSAMANTUL POPULATIEI 2011 – De ce suntem monitorizati in detaliu, la ce servesc datele noastre? De la SUPRAVEGHERE la PREDICTIE si CONTROL

18-10-2011 5 minute Sublinieri

In contextul discutiilor legate de realizarea recensamantului “european” din acest an dar si a multiplelor mijloace de supraveghere folosite atat de stat cat si de corporatii private, comentatorul utzu ne-a trimis aceasta opinie dezvoltata intr-un articol:

Pentru că România a trecut în acest an de la faza totalitarismului de discurs, proiectat în viitor, la implementarea dictaturii de facto, cred că este util să se revină la câteva teme de discuţie pe care mediul ortodox le-a întors, cu mai mult sau mai putin discernământ, pe toate feţele. Printre altele, s-a vorbit mult despre mijloacele de supraveghere ale populaţiei, prezentându-se ultimele inovaţii tehnologice ca fiind un pas în plus spre acea societate totalitară, care guvernează pe cale coercitivă fiecare aspect al vieţii noastre. Şi ele sunt într-adevăr mijloace tot mai intruzive prin care se colectează date din ce în ce mai intime despre noi şi despre apropiaţii noştri. Dar, mergând mai departe de discursul teoretic, al „ce se poate face cu..”, să vedem ce însemnă pentru România „supravegherea populaţiei”.

Orice informaţie stocată de stat, entităţi ale statului ori entităţi de drept privat care colaborează cu statul, reprezintă o supraveghere, în măsura în care cineva este interesat să prelucreze o astfel de informaţie. Datele astfel stocate pot fi folosite, în funcţie de împrejurări, atât în beneficiul cât şi în detrimentul cetăţenilor. De multe ori, în articolele care apar pe internet se face referire la sistemul informatic de supraveghere a populaţiei, ca entitate generică, atribuindu-i-se un număr semnificativ de atribuţii ori posibilităţi de intervenţie directă în viaţa noastră. În principiu, acest sistem este identificat ca fiind Sistemului Informatic National de Semnalari (participarea Romaniei la Sistemul de Informatii Schengen aici), Sistemul electronic naţional (aici), Infrastructutra comună de comunicaţii electronice ale statului (aici), viitorul SUNA şi DND (aici), baza de date DEPEABD, baza informatică de date a SRI ( fostul Centru de Informatică şi Documentare – înfiinţat prin Ordinul Ministrului de Interne nr. 001050 din 25 mai 1977, care implementa un sistem computerizat de evidenţă a informaţiilor operative iniţiat de colonelul Pavel Costandache în anul 1972, deci acum 40 de ani), etc etc.

Este suficientă o căutare pe google după cuvintele sistemul informatic naţional, pentru a observa că în România, practic, nu a rămas nici o instituţie care să nu fi implementat o bază de date electronică, ceea ce e oarecum normal, dacă e să primim fără rezerme tezele determinismului tehnologic. De ce atunci, continuăm să ne întrebăm „ce se poate face” când toate aspectele existenţei noastre zilnice sunt documentate de sisteme informatice de evidenţă? Poate pentru că, în tratarea acestui subiect, aşteptăm să fim informaţi despre existenţa unui super computer, unei Fiare româneşti, care să aibă mijloace informaice de a reglementa/controla aspecte intime ale existenţei noastre.

Vă întreb însă, de ce ar dori cineva să vină pe nesimţite după o persoană care de abia se ţine pe picioare şi să-i pună piedică, când este foarte uşor să-l facă să credă că drumul său trece printr-un povârniş abrupt. Prin această cheie alegorică trebuie privit interesul conducătorilor noştri, cărora le sunt cu mult mai puţin importante acţiunile noastre zilnice decât prelucrarea lor la nivel statistic. Ceea ce evidenţa informatizată oferă însă, faţă de alte măsuri anacronice de evidenţă, este o prelucrare în detaliu a nişelor de populaţie după o sumă de criterii de foarte mare interes. Astfel, pe cale de interpretare, pot fi dezvoltaţi algoritmi de predicţie sociologică, prin care se pot determina linii de conduită detaliate pentru indivizi dar şi pentru grupurile sociale din care fac parte (familie, cerc restrâns/extins de prieteni, bloc de locuinţe în care avem reşedinţă, cartier, grup profesional restrâns/extins, persoane unite de aceleaşi interese, care au aceleaşi hobby-uri, aceleaşi preocupări, care au acelaşi tipar/program zilnic, et etc etc). Problema noastră nu mai e demult doar modul de supraveghere.

Zilnic sunt colectate despre noi mult mai multe informaţii decât pot fi procesate. Capacitatea tehnologică de care ne temem, nu se referă doar la modul în care acest sistem de colectare va interveni în viaţa fiecăruia, ci la un nivel superior de gestiune şi prelucrare a datelor statistice, în timp real, care să asigure predicţii detaliate privind reacţiile populaţiei la anumite măsuri/evenimente. Dar capacitatea tehnologică propriu zisă nu este folosită pentru aceste operaţiuni, ci strict pentru indexarea informaţiilor în dreptul fiecărui C.N.P. în parte. Necesitatea unui „supercomputer” este aşadar secundară. Efortul tehnologic se referă strict la asocierea tuturor informaţiilor disponibile despre un anumit subiect/individ, pornind de la localizare şi intercaţiunea cu alţi indivizi/entităţi publice, în acest sens orice efort de imaginaţie poate fi util: consumul de energie termică/electrică a domiciliului comun, cheltuieli curente, tipar zilnic, medicamente achiziţionate etc etc. Informaţia este păstrată de instituţiile/entităţile care o colectează, tot acestea o actualizează după protocoale interne şi este suficient să existe acces (chiar intermitent) la aceste baze de date. Ceea ce se realizează în zilele noastre sunt algoritmii sociologici care folosesc aceste informaţii colectate.

Ca să înţelegem la ce anume de referim ar trebui să ne imaginăm nişte formule matematice complexe, iar predicţia în sine este reprezentată de rezultatul calculului matematic. Resursele informatice pentru aceste calcule sunt nesemnificative (pentru stat), indiferent de numărul subiecţilor introduşi în calcul. Comparaţia ideală se referă la programul excel, care îşi ia anumite elemente din anumite căsuţe, urmând a realiza calculul şi a-l prezenta într-o altă căsuţă. Având algoritmul determinat, aceste calcule pot fi realizate pe orice P.C. personal, fiind în fapt un soi de fişier log, generat prin accesul la anumite informaţii care sunt stocate pe servere securizate. Drept urmare nu sunt necesare platforme informatice în genul celor prezentate în filme gen Minority Report, ceva care să ne ia ochii, ceva care să funcţioneze fără greşeală. Cei care au acces la baze de date ale statului român ştiu mai bine câte probleme sunt pentru fiecare organism în parte, ideea de bază fiind că sunt muuuult mai departe de ceea ce suntem noi condiţionaţi să aşteptăm să fie implementat pentru a considera că s-a definitivat supravegherea Big Brother. Ori nu e nevoie de aşa ceva, repet, informaţiile colectate de stat sau de terţi, la care există acces, sunt cu mult peste posibilităţile actuale de gestiune, interpretare şi predicţie a statului.

Instrumentul ideal de control pentru aceste formule sociologice este… chestionarul de recensământ 2011. Acesta va fi scanat iar, dacă îmi permiteţi, informaţia va fi prelucrată exact în modul în care sunt corectate lucrările de răspuns ale studenţilor care dau examene cu teste grilă şi ulterior asociate fiecărui C.N.P. în parte.

Supravegherea individului are la bază două principii: rutina şi excepţia de la rutină şi dihotomia informare/iniţiativă. Mijlocul de protecţie/eludare este internalizarea scopului şi externalizarea echivocului, însemnând că cineva se va comporta în aşa fel încât comportamentul său va putea fi interpretat în cât mai multe sensuri. „Autorităţile” însă sunt interesate ca acest echivoc al rutinei zilnice, lunare etc. să fie redus la maxim şi din acest motiv, este de aşteptat ca pe viitor, odată ce elaborarea din ce în ce mai specifică a formulelor de predicţie sociologică va coborî cu mai multă siguranţă spre individ, ca entitate ut singuli, cred că este de aşteptat ca recensăminte mai mult sau mai puţin „naţionale”, să se înmulţească şi mai mult de atât, chestionarele să fie din ce în ce mai intruzive/intime…

UTZU


Nota:

Accentul pus de fratele utzu, caruia ii multumim pentru analiza riguroasa de mai sus, ne re-aduce aminte, intr-adevar, de faptul ca sensul supravegherii nu este doar unul de monitorizare ubicua a societatii, ci si de prelucrare complexa a datelor pentru realizarea de tipare sociale si de predictii anticipative cu privire la reactia populatiei la diferiti “stimuli”.

Trebuie sa realizam ca aceste predictii sunt DEJA practicate, mai ales in tehnicile de marketing comercial si, cu siguranta, si in studiile sociologice pe care le folosesc diferite institutii – de la cele mai benigne pana la servicii secrete – pentru a isi atinge obiectivele. Asadar, daca putem spune ca, in cazul supravegherii sau al monitorizarii, corolarul este predictia, atunci corolarul predictiei este manipularea. Pentru ca scopul ar fi, pana la urma, nu doar sa stii cum se comporta populatia aflata sub supraveghere, ci sa stii ca o conditionezi sa se comporte intr-un anume fel…

Desigur ca aceste tehnici sunt tot mai fine si subtile, mai patrunzatoare si eficiente, pe masura ce cantitatea de informatii este mai detaliata, asa cum se intampla astazi. Internetul si noile tehnologii – smartphone – au avantajul ca ofera nu doar date statistice despre persoana, ci, deja adevarate profile sociologice in miscare. Datele captate prin google sau facebook, sau prin android/apple, transmit gusturile, preferintele, optiunile noastre intr-o varietate nenumarata de domenii ale vietii sociale/economice/culturale. Asa ca, prin intermediul noilor tehnologii, asistam chiar la o accelerare, precipitare a acestei operatiuni complexe de culegere de date-prelucrare-interpretare predictiva-manipulare.

Legaturi:

SI:

A se vedea si:


Categorii

Cuvantul cititorului, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Opinii, analize, Recensamant 2011

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

60 Commentarii la “RECENSAMANTUL POPULATIEI 2011 – De ce suntem monitorizati in detaliu, la ce servesc datele noastre? De la SUPRAVEGHERE la PREDICTIE si CONTROL

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. @ Cosmin:

    Deci fratia ta cautai pacea isihasta la pagina noastra de stiri? Iarta-ne, atunci, te rugam :). Inclusiv ironia. Noi zicem ca e justificata intrucatva de niste contradictii evidente in aceasta atitudine.

  2. @admin
    Slava Domnului ca uneori ma mai si dezamagiti!:)Ma refer la raspunsurile date lui Cosmin…

  3. nu stiu, mie nu imi e frica sa imi dau datele la acest recensamant… stiu ce vor face cu ele, dar imi asum. voi spune cnp si toate cele si la religie: CRESIN ORTODOX. n-au decat sa vina si sa imi bata la usa si sa imi faca ce vor. ii astept. cu Dumnezeu inainte… gresesc?

  4. @Anonyma: amenintarea cu amenzile acelea exagerate este doar o sperietoare (statul ar pierde orice proces in instantele de aici sau chiar europene daca ar fi dati in judecata de cineva amendat). prea usor ne speriem si pe asta se si mizeaza.

    nu va poate obliga nimeni sa dati declaratii despre rude sau persoane cunoscute, nu sunteti obligata sa comunicati CNP-ul (ma intreb daca recenzorilor li s-a comunicat ca pot fi pusi in situatia “ilegala” de a solicita date pe care nu au dreptul si calitatea sa le solicite).

  5. inca ceva, apropo de confidentialitatea datelor. este o minciuna cat casa atata vreme cat pe documentul ce trebuie completat nu apare in mod clar si fara echivoc referinta la legea protectiei datelor cu caracter personal.

    cat motivatia organizatorilor in ceea ce priveste solicitarea CNP-ului aceasta este cusuta cu ata alba: fiind legata de data de nastere. au declarat ca au nevoie de CNP pentru a putea determina data de nastere si a agrega apoi aceste date dpdv statistic.
    o gluma mai proasta nici ca se poate, atata vreme cat se putea solicita foarte simplu anul nasterii. sau chiar se puteau stabili intervale de varsta si fiecare persoana se putea incadra intr-un interval. foarte simplu si faciltand si o procesare statistica mai eficienta decat via CNP.

    avand in vedere reactia PSD-ului (intarziata, ce-i drept) e clar pentru ce le trebuie lor CNP-ul acum.

  6. Fiecare cetăţean roman este deţinătorul unui CNP care este trecut pe buletinul (cartea) lui de identitate. Orice mişcare facem, fie că mergem în concediu sau ne înscriem la o instituţie de învăţământ, fie că mergem la policlinică sau la un centru de finess, fie că mergem la orice ghişeu ca să facem o cerere, ni se cere buletinul (cartea) de identitate şi ni se înregistrează automat şi CNP-ul. Dacă aţi observat, nu mai poţi exista fără CNP în România şi nu de ieri de azi, ci de ani de zile. Se aştepta cineva ca formularele de recensământ să fie singurele care să nu conţină CNP-ul, când acest CNP ni se cere peste tot?

    Pe lângă datele specifice unui recensămât care se vor aduna şi centraliza, există şi acea rubrică de caracteristici personale, la care „fiecare persoană este liberă să-şi exprime propria opţiune, fără niciun fel de constrângere”. Au considerat că acesta este un prilej unic de a mai aranja dintr-un condei realitatea etnico-culturalo-religioasă din ţara noastră, după binecunoscutul deja şi mult răspânditul model multicultural, ce a fost cu disperare pus în practică în toată lumea creştină după al doilea război mondial. Nu-i aşa că e convenabil să conduci o societate în care nu există o coeziune şi o omogenitate a credinţei, etniei, limbii şi culturii? Cu cât „diversitatea” e mai mare, cu atât se distruge şi se înăbuşă orice coagulare de trăire sănătoasă care s-ar putea naşte întro societate tradiţională bazată pe tradiţii, cultură şi spiritualitate comune. Şi din această diversitate promovată cu obstinenţă pe toate canalele, doar cei care sunt împotriva lui Dumnezeu pot câştiga. O să vedem poate cu surprindere că după recensământ vom fi mai puţini români, mai puţini ortodocşi, şi ca de fapt trăim într-o societate multiculturală, multietnică şi multireligioasă, şi că noi ca români şi ortodocşi vom începe să contăm din ce în ce mai puţin în propria noastră ţară …

  7. http://www.zf.ro/eveniment/este-legal-sa-se-ceara-cnp-ul-la-recensamant-eurostat-nu-stie-8886736

    “Vergil Voineagu, şeful Institului Naţional de Statistică, instituţia care a început astăzi colectarea datelor pentru recensământul din 2011, a spus, într-un interviu ZF, că furnizarea codului numeric personal este necesară pentru a şti data şi locul naşterii recenzatului, astfel încât ele să poată fi prelucrate strict statistic.”

  8. ” S-a mizat pe idei gen: comfort, rapiditate, siguranta…si nu s-a dat gres.”

    @Antutza,
    asa este,subscriu la ideea asta.Este plasa cea mai sigura si la indemana cu care am fost si santem toti prinsi astazi;sau “tarcul”,ca sa folosesc termeul lui Utzu…
    Cine vorbea despre “slabanogirea duhovniceasca” a omului ca scop(ascuns)si consecinta a acestora?

  9. “Caut pacea isihasta pe pagina de stiri” ? – unde am zis eu asta ?

    Frate admin, dumneata ai pomenit de pacea isihasta, iar eu am zis ca nu se dobandeste prin dezbaterea rautatilor (pe o pagina de internet sau oriunde altundeva)

    Dezbaterea recensamantului sau ingrijorarile despre ce mai face grupul Bilderberg sau ce a mai zis Mugur Isarescu sau mai stiu eu ce alt subiect de genul asta nu ne ajuta cu nimic. Ne consumam puterile sufletesti in lucruri nefolositoare. Ne imprastiem intr-o groaza de directii, ne inselam ca facem ceva pentru binele nostru cand de fapt ne ocupam cu griji care nu sunt ale noastre. Sa-i lasam lui Dumnezeu lucrurile fata de care nu avem nici o putere si noi sa le facem pe ale noastre. Sa ne pocaim in fata lui Dumnezeu, sa ne straduim sa-I intelegem poruncile si sa ne orientam viata dupa ele iar cu toate celelalte stie Dumnezeu ce o sa faca.Pentru ca nu ne ajunge timpul unei vieti ca sa ne pocaim in fata lui Dumnezeu.

    Cam asta mi-ar fi parerea. Nu o sa mai continui discutia, postarea initiala a fost o parere personala despre subiect, spontana, nu mi-am propus sa creez o polemica si nici sa conving pe nimeni.Pur si simplu eu asa cred.

  10. @ Cosmin:

    Atunci inseamna ca nu ati inteles sau doar v-ati prefacut a nu intelege ce v-am zis: va contraziceti prin insusi faptul ca intrati, cititi si comentati pe o pagina care este una de STIRI, ANALIZE SI COMENTARII ALE ACTUALITATII. Daca nu va intereseaza si vi se pare nefolositor, de ce intrati aici? Ca sa ne faceti morala asta hiper-ultra-duhovniceasca cu un puternic iz… dar mai bine ne abtinem. Fiindca la pagina duhovniceasca, PRINCIPALA (!) a siteului, nu am sesizat sa fiti la fel activ. Acolo unde gaseati exact lucrurile pe care le spuneti. Doar ca modul in care va raportati la cele omenesti ale vietii, ca si cum nu ar avea nicio valoare morala, nu este propriu ortodoxiei, si nici macar unei fiinte cugetatoare si responsabile fata de ceea ce i se intampla siesi, familiei si neamului sau.

    Daca dvs. nu ati putut intelege sensul acestor postari pentru VIATA NOASTRA, intamplator IN LUME si daca nici doriti macar sa-l aflati, cel putin lasati-i pe cei care inteleg sa se foloseasca. Eu unul daca nu vreau sa ma tulbur niciodata cu nimic si sa nu ma imprastii cu nimic, si daca nici nu ma preocupa nimic din ce e in lume, atunci macar sunt consecvent si nu deschid televizorul (nici nu am, mai intai), nu intru pe internet pe siteuri de stiri si nu pun mana pe vreun ziar… Probabil ca mi se va spune numai prin rugaciune ce am de facut in miile de provocari sociale pe care le intampin in aceste zile si atunci, e just, nu mai am nevoie de nimic. Doamne, ajuta!

  11. Pingback: RECENSAMANT 2011: CUM AM FOST MINTITI DESPRE AMENZI SI OBLIGATIVITATEA CNP-ULUI! Si alte perdele de fum.... AVEM DREPTUL SA REFUZAM SA RASPUNDEM LA INTREBARILE ABUZIVE DIN CHESTIONARE!
  12. Pingback: Recensamant 2011 - articolele saptamanii: O MARLANIE EUROPEANA CU IZ SECURISTIC. Mai mult de o treime din statele lumii recenzate in 2011
  13. Aldoux Huxley zicea in Brave New World ceva in sensul zisei adminului “…sa stii ca o conditionezi sa se comporte intr-un anume fel…” Zicea adica asa: “oamenii vor fi conditionati sa faca ceea ce le place!” si asta prin nastere, prin tehnologiile de fertilizare de vitro etc dar pana acolo mai e, deocamdata oberv ca genocidul nu se indreapta spre educatie ci spre viata (desf spitalelor, religia pusa sub semnul intrebarii etc)iar manipularea prin educatie caici noi/copiii vor/vom fi conditionati sa faca/facem ceea ce ne “place”… e teribila afirmatia!

  14. Pingback: DECLARAREA CNP-ULUI LA RECENSAMANT A REDEVENIT OBLIGATORIE! La loc comanda! Incredibila bataie de joc a INS!
  15. Pingback: Recensamantul European 2011: bataia de joc a luat sfarsit. BOGDAN MANOLEA: BAZA DE DATE COMUNE e un pas spre STATUL DICTATORIAL
  16. Pingback: REINVIE SECURITATEA, CU ACTE-N REGULA? Sistemul judiciar romanesc - pe cale de a fi subjugat total de noua putere unica, a SERVICIILOR SECRETE
  17. Pingback: ASUR contesta RECENSAMANTUL. Nu i-au iesit ATEISTII la numarat si crede ca sunt NEJUSTIFICAT de multi ORTODOCSI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: Ministrul Dan Nica anunta o noua BAZA DE DATE ce unifica informatiile de STARE CIVILA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: NEOIOBAGIE IN SECOLUL XXI (II). Plus: in Vest, pamantul arabil este chestiune de SECURITATE NATIONALA. La noi, 1 milion de hectare sunt deja instrainate (Reportaj video – “IN PREMIERA”) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare