Fiți alături de Bucovina! PROCESIUNI CU SFINTELE MOASTE LA SUCEAVA SI MANASTIREA PUTNA (si video). Indemnurile PS DAMASCHIN DORNEANUL si PARINTELUI STARET MELCHISEDEC: “Chemați și voi în rugăciune pe Maica Domnului, pe toți sfinții și pe sfinții care ocrotesc Bucovina. NU VĂ PIERDEȚI NĂDEJDEA!”

1-04-2020 5 minute Sublinieri

„Să insistăm, să batem la ușa lui Dumnezeu, căci El nu se supără pe noi când strigăm către El. Să ne străduim, să nu descurajăm și să stăruim…”

Doxologia:

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul: „Nimic nu se întâmplă fără știința și îngăduința lui Dumnezeu”

Spun cu durere, dar și cu multă nădejde: deși ne e greu, să punem în inimă credința tare că nimic nu se întâmplă fără știința și îngăduința lui Dumnezeu. Și, pe cât de mare va fi pocăința noastră, mărturisirea neputinței noastre înaintea Lui, pe atât de repede va veni și izbăvirea. Domnul vrea întoarcerea noastră către El. Și cu El fiind, moartea nu mai are putere. El este Viața și Lumina și Izbăvirea noastră. Și a promis că va fi cu noi, în toate zilele, până la sfârșitul veacurilor.

Și îi rog, din suflet, pe credincioșii din Bucovina: Nu vă pierdeți nădejdea! Cu noi este Dumnezeu, așa cum cântăm în Postul Mare! Se fac rugăciuni în toate mănăstirile și bisericile pentru voi! Chemați și voi în rugăciune pe Maica Domnului, pe toți sfinții și pe sfinții care ocrotesc Bucovina: Sfântul Voievod Ștefan, Sfinții Ierarhi Leontie și Iacob Putneanul, Sfinții Cuvioși Daniil Sihastru și Sila, Paisie și Natan. Ei vor mijloci pentru noi înaintea Domnului! Cu smerenie, dragoste și nădejde unul pe altul întărindu-ne, birui-va, încă o dată, Viața!

Un alt gând pentru credincioși? Să fie așa cum i-am cunoscut în anii din urmă, încă mai bine decât până acum: iubitori de Dumnezeu și conștiincioși în lucrare acolo unde El i-a rânduit în lumea aceasta, luminoși la chip și senini în încercări, săritori la nevoile altora, neuitători de port și grai strămoșesc, cum le șade bine, dintotdeauna, bucovinenilor. Oameni frumoși, într-un cuvânt! Și curajoși, și dârji ca bradul de munte! Așa cum Îi place lui Dumnezeu!

***

Emanuel Buta:

Tocmai a avut loc o procesiune pe străzile orașului Suceava cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, care au fost aduse din Cetatea Albă (Ucraina de astăzi) în cetatea Sucevei din anul 1402, de către Alexandru cel Bun, bunicul Sfântului Ștefan cel Mare.

Pe 24 iunie 2019, când am participat la procesiunea anuală cu Sfintele Moaște, am mers pe drumurile orașului Suceava 20.000 de credincioși. Acum sunt doar trei mașini, în care se află Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, unu sau doi preoți și racla cu moaștele Sfântului Ioan.

Din 1402 până în prezent nu cred că a mai fost o astfel de procesiune.

Una din opriri va fi în fața Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou”, unde Arhiepiscopia Sucevei tocmai a donat zilele acestea aparatură medicală de 100.000 euro.

Așa cum acest virus nu se vede cu ochiul liber, dar a dat peste cap viețile a 7 miliarde și ceva de persoane, tot așa există lucruri care nu se văd cu ochiul liber, dar care au o putere mai mare decât toate câte se văd pe pământ.

Într-un final, Viața va birui și de această dată.

NewsBucovina:

VIDEO // Procesiune cu Moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava în timpul epidemiei COVID – 19

O procesiune cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava s-a desfășurat marți după amiaza pe străzile municipiului Suceava în tăcere, fără prezența credincioșilor.

O coloană formată din trei mașini, dintre care una purta racla cu Moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a parcurs marți după-amiază, principalele străzi din municipiul Suceava.

În această procesiune specială, de la care au lipsit credincioșii, racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a trecut prin dreptul principalelor lăcașuri de cult din municipiul Suceava în sunetul clopotelor.

Într-un comunicat de presă se arată că, marți, 31 martie 2020, în a cincea săptămâna din Postul Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a avut loc în municipiul Suceava un moment de rugăciune laolaltă cu ieșirea sfintelor moaște ale Sfânttului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul  acestui oraș.

La orele 16, s-a pornit de la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ioan cel Nou, unde moaștele au fost așezate pe o platformă împodobită cu flori. Traseul a urmat, pe rând, mai multe cartiere ale orașului, însă fără staționări, în dreptul bisericilor, sfintele moaște au fost întâmpinate în sunet de clopot. Un moment emoționant l-a reprezentat scurta trecere prin curtea Spitalului Suceava, acolo unde mulți pacienți  așteaptă vindecarea.

Din partea Arhiepiscopiei a participat Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Damaschin Dorneanul și un număr redus de preoți.
Pe  tot  traseul  s-au  rostit  rugăciuni  pentru  cei  bolnavi,  pentru  personalul  medical, pentru cei care mențin ordinea publică și pentru toți locuitorii Sucevei, atât de greu încercați în aceste zile.

A fost o rugăciune a inimilor, făcută cu multă sobrietate, cu discreție, fără participarea fizică a credincioșilor, aceștia rugându-se din locuințele lor.

În aceste vremuri de criză, de tulburare și de neliniște, Biserica Ortodoxă îndeamnă la mai multă rugăciune unii pentru alții, la solidaritate practică, precum și la respectarea măsurilor de protecție, inspirând încredere și speranță în rândul populației.

***

Hristos este pacea și bucuria inimii noastre – Arhim. Melchisedec (2020)

„Hristos este pacea și bucuria inimii noastre” – Cuvânt al Arhim. Melchisedec, starețul Mănăstirii Putna, după procesiunea din Duminica a IV-a din Post (a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, 29 martie 2020 #PrediciPutnaCu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în Duminica a IV-a din Post, obștea Mănăstirii Putna a făcut o procesiune în jurul mănăstirii.Părinții mănăstirii au purtat în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoanele Sfinților Ștefan cel Mare și Iacob Putneanul, racla cu sfintele moaște ale Sfântului Iacob Putneanul și moaște ale altor sfinți: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfânta Ana, Sfinții Trei Ierarhi, Sfântul Ierarh Nectarie, Sfântul Ierarh Ghenadie, Sfântul Daniil Sihastru, Sfinții Sila, Paisie, Natan și Arsenie, Sfântul Mare Mucenic Procopie, Sfinții Mucenici uciși în Sinai și Rait și alte sfinte moaște care se află la mănăstire.

Publicată de Mănăstirea Putna pe Marţi, 31 martie 2020

Manastirea Putna:

Mănăstirea Putna a adăugat 20 de fotografii noi în albumul Procesiune a obștii Mănăstirii Putna

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în Duminica a IV-a din Post, obștea Mănăstirii Putna a făcut o procesiune în jurul mănăstirii.

După Sfânta Liturghie, Părintele Stareț al mănăstirii, arhim. Melchisedec Velnic, a spus un scurt cuvânt despre motivul procesiunii, ca fiind una de pocăință, în contextul pandemiei și a tulburării sufletești din această perioadă.

Părinții mănăstirii au purtat în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoanele Sfinților Ștefan cel Mare și Iacob Putneanul, racla cu sfintele moaște ale Sfântului Iacob Putneanul și moaște ale altor sfinți: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfânta Ana, Sfinții Trei Ierarhi, Sfântul Ierarh Nectarie, Sfântul Ierarh Ghenadie, Sfântul Daniil Sihastru, Sfinții Sila, Paisie, Natan și Arsenie, Sfântul Mare Mucenic Procopie, Sfinții Mucenici uciși în Sinai și Rait și alte sfinte moaște care se află la mănăstire.

Procesiunea a înconjurat mănăstirea, cu patru opriri, când s-au rostit ectenii cu cereri pentru încetarea molimei.

La intrarea în biserica voievodală, în fața icoanei Maicii Domnului, Părintele Stareț a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii, rugăciune rânduită să fie citită în această perioadă în Patriarhia Română.

La sfârșitul procesiunii, Părintele Stareț a rostit un cuvânt, atât pentru monahii din obște, cât și pentru cei care ascultă pe internet slujbele de la mănăstire:

„Am săvârșit această procesiune plecând genunchii și fruntea și cerând de la Bunul Dumnezeu milă și îndurare «pentru întregul Adam», așa cum spune Sfântul Sofronie Saharov, adică pentru întreaga lume. Pentru că în întreaga lume este multă teamă.

Este o îngăduință sau o lucrare a lui Dumnezeu – tainele Lui nu le știm noi…

Suntem datori să ne întoarcem către noi înșine. Fiecare să se cerceteze pe sine și să vadă cu ce a contribuit la mila și bunătatea lui Dumnezeu față de noi, sau la întoarcerea feței lui Dumnezeu de la noi. Să luăm aminte mai mult la noi înșine.

Dumnezeu vrea să fim cât mai aproape de El. Și ca să fim aproape de El, trebuie ca păcatul să fie departe de noi. Să fugim în mod deosebit de păcatul mândriei și de cel al slavei deșarte. Mândria este un păcat urât. Sfântul Ioan Scărarul vorbește despre cum mândria naște multe patimi și rele, în cartea Scara. Dar vorbește și despre rugăciune, care este cheia multor virtuți, vorbirea minții cu Dumnezeu și susținătoarea întregii lumi.

Să ne primenim mintea, să ne înnoim voința noastră, să silim voința noastră să facem fapta cea bună. Dumnezeu voiește ca bunătatea, mila, iubirea să fie în mâinile noastre. Când ele sunt în mâinile noastre, fiecare dintre noi devine mâini ale lui Dumnezeu. De aceea, și Biserica ne cheamă la solidaritate în zilele acestea. Când auzim că cineva are trebuință de ceva, să îl sprijinim, cu un cuvânt, cu o faptă bună de milostenie, să îl cercetăm, cu un mesaj de încurajare, de pace, cu îndemnul de a-și ridica mintea către cele înalte.

Suntem chipul lui Dumnezeu și Dumnezeu nu uită niciodată de făptura Sa. Să insistăm, să batem la ușa lui Dumnezeu, căci El nu se supără pe noi când strigăm către El.

Să ne străduim, să nu descurajăm și să stăruim, căci El, Hristos Domnul, este pacea și bucuria inimii noastre. Să ne adunăm mai mult mintea și inima. Să privim la sfânt-strămoșii noștri, cum au trecut și ei prin încercări mult mai grele, cum au avut de dus războaie, lagăre, deportări, închisori, molime. Căutați cartea Aniței Nandriș, 20 de ani în Siberia, sau cartea lui Ion Moraru. Să învățăm de la ei sfânta răbdare și încrederea în Dumnezeu.

În casă fiind, nu pierdeți timpul, hrăniți-vă mintea cu apa cea bună. Primeniți-vă mintea prin cunoașterea rădăcinilor. Aveți părinți, bunici: întrebați-i despre înaintași, faceți-vă spița neamului. Aflați din cine vă trageți și veți vedea câtă nădejde veți căpăta, pomeniți-i la rugăciune pe strămoși și veți vedea cât de mult curaj veți primi.

Să ne ajute Bunul Dumnezeu și am toată încrederea că Maica Sfântă va ține neamul nostru sub acoperământul ei și nu va lăsa această grădină a ei, care este România, ci o va ocroti.

Să fim cu Hristos și pacea inimii nu va pleca de la noi!”

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Manastirea Putna, Pagini Ortodoxe, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Preoti si duhovnici romani, PS Damaschin Luchian, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Fiți alături de Bucovina! PROCESIUNI CU SFINTELE MOASTE LA SUCEAVA SI MANASTIREA PUTNA (si video). Indemnurile PS DAMASCHIN DORNEANUL si PARINTELUI STARET MELCHISEDEC: “Chemați și voi în rugăciune pe Maica Domnului, pe toți sfinții și pe sfinții care ocrotesc Bucovina. NU VĂ PIERDEȚI NĂDEJDEA!”

  1. Pingback: PROTECȚIE, IZOLARE ȘI DEZINFECTANT. Scurt cuvânt al Episcopului Slatinei și Romanaților, PS SEBASTIAN, la vreme de criză si disperare: “Doamne, scapă-ne, că pierim!… Fă o minune și oprește boala aceasta care seceră viețile oamenilor c
  2. Pr. Elpidie Vaianakis – Lupta duhovnicească cu bucurie
    https://www.youtube.com/watch?v=6HSuRKIHWGA

  3. Pr. Elpidie Vaianakis – Cum se sfințește prezentul?
    https://www.youtube.com/watch?v=WV2JrbMyCmk

  4. Foarte binevenita postarea, Carmen, mie mi a picat f bine si iti multumesc! Mi se pare esenta esentelor, aceeasi abordare cu a parintelui Porfirie si a parintelui Papacioc, marii mei favoriti. 🙂
    Este acel parinte Elpidie care avertiza anii trecuti impotriva vaccinarii obligatorii?

  5. Părintele Iosif Vatopedinul, s-avem parte de binecuvântarea și de rugăciunile lui :

    https://m.youtube.com/watch?v=J5fHJT9_u9E

  6. Da, acelasi Parinte, Elpidie. Mai sunt doua fragmente care mie imi plac in mod deosebit, vorbeste despre rugaciune. Are marele dar de la Dumnezeu de a putea vorbi cu usurinta si pe intelesul tuturor despre tainele vietii duhovnicesti.

    https://www.youtube.com/watch?v=9lD9lTksoNk&fbclid=IwAR1BuSAtFKq4Ajwuo-emajYZSgwRL3tPkYu2tWa7r16UfEwNjNYxo8HsP5M

    https://www.youtube.com/watch?v=KnZ8z3x4bYM&fbclid=IwAR14W0zirJkV5EsGWleSDFYaJD0UnZobhtA28JdCg8gs8MGI2q8SRl_upKY

  7. Racla cu Sfintele moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor a fost scoasă în procesiune, duminică 5 aprilie :

    https://youtu.be/XQv1FRPuCnQ

  8. Pingback: SFINTELE MOASTE ALE CUVIOSILOR DIMITRIE CEL NOU de la Bucuresti si PARASCHEVA de la Iasi au fost scoase in PROCESIUNI, pentru IZBAVIREA DE MOLIMA (si video) - Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: ICOANA MAICII DOMNULUI DE LA BISERICA HAGIU DIN BUCURESTI A PLANS PENTRU NOI: "Nu lasa, Maicuta, sa pierim!"/ ASTEPTAND INVIEREA IN INCHISORILE CASELOR, IN MIJLOCUL UNUI RAZBOI CARE NE DEPASESTE. Ce e de facut? ”Asteapta pe Domnul!" - Cuv
  10. Pingback: "Sfânta a privit spre poporul dreptmăritor și a plâns prin ochii Mitropolitului...". MANGAIEREA SFINTEI CUVIOASE PARASCHEVA si MINUNILE TAINICE de pe traseul "PROCESIUNII INIMILOR" - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare