Despre flagelul contemporan al EROTIZARII (HIPER-SEXUALIZARII) COPIILOR. Inca o confirmare: PROGRAMELE TV, RECLAMELE SI MODA PROVOACA MATURIZAREA PRECOCE

13-04-2011 9 minute Sublinieri

Atentie, parinti, la toate formele de expunere a copiilor la imagini si modele cu conotatii sexuale!

Programele de televiziune cu conţinut sexual explicit şi campaniile publicitare la îmbrăcăminte pentru adulţi îi forţează pe copii să se maturizeze mult mai devreme. Acestea sunt concluziile unui studiu aplicat unui număr de părinţi de către Ministerului Educaţiei din Marea Britanie, scrie Daily Mail.

De asemenea, serialele de televiziune şi reality-show-urile sunt “vinovate” de aceste atitudini resimţite în cazul copiilor.

Nouă din zece părinţi consideră că programele tv îi presează pe copiii lor să se comporte mai matur decât vârsta pe care o au. De altfel, cinci din zece părinţi spun că marcarea programelor dedicate unei alte categorii de vârstă nu este o piedică adevărată în calea vizionării lor de către oricine.41% dintre părinţii chestionaţi susţin că au văzut programe cu conţinut explicit şi înainte de ora la care se trece la grila de seară. 40% au răspuns că au văzut pe stradă, alături de copiii lor, reclame care ar trebui restricţionate.

Conform studiului, părinţii chestionaţi se tem că nu îşi pot creşte copiii cum vor din cauza acestor programe tv şi a reclamelor mult prea explicite.Părinţii ne comunică fără ocolişuri că sunt îngrijoraţi deoarece copiii lor se maturizează prea repede din cauza presiunilor din jur. Este clar că grijile lor au fost provocate de experienţa de zi cu zi şi nu din principii de morală duse la extrem”, a povestit Reg Bailey, care conduce un studiu independent despre comercializarea şi sexualizarea imaginii copiilor în publicitate.

Studiul vine la o săptămână după ce brandul britanic de modă Jack Wills a fost acuzat că a depăşit limitele decenţei.

Este cunoscuta, talentata, rebela, se imbraca non-conformist si vorbeste despre independenta si identitate feminina. Acestea pot fi considerate calitati, insa nu si atunci cand vine vorba despre un copil de 10 ani.

Toate revistele si publicatiile mondene arata cum copiii starurilor au absolut tot ce isi doresc, inclusiv celebritatea pe seama numelui parintilor. Acesta este si cazul lui Willow Smith, fiica a celebrului actor Will Smith, care a facut furori printre fetitele de varsta ei, prin melodia “Whip My Hair”.

In primul rand, melodia a fost infectata cu acorduri de hip-hop si pop, asemanatatoare stilului Rihannei, care este corelat cu maturitatea. Willow Smith nu este in niciun caz o reprezentanta a puritatii si copilariei, ci a unei lumi in care libertatea sexuala si feminismul sunt bine intiparite in mintile nevinovate ale generatiei Disney.
Insa, pentru a analiza aceasta problema, trebuie gasita o origine care a generat stilul fetei. Coafura in forma de inima, codite impletite neon si alte frizuri colorate, rebele.
Sa fie oare Lady Gaga sursa de inspiratie a acestor stiluri? Cu siguranta, caci, in fond, in ciuda comportamentului mult prea matur, Willow este un copil nevinovat, sustinut in actiunile sale exact de cei care ar trebui sa ii conserve copilaria: parintii.

Pre-adolescentele, mult prea sexualizate?

Papusi care trebuie alaptate, ori imbracate cu fuste scurte si bustiere. Papusa Barbie imbracata intr-un tutu roz este deja o optiune invechita. In ziua de astazi, Barbie abia daca mai poarta ceva.

Industria pre-adolescentelor, cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani, are un mare succes in Australia, de exemplu, in care incasarile se ridica la 10 miliarde de dolari.

Psihologul Julie Gale este de parere ca cei mici ar trebui sa isi formeze propria personalitate, fara sa fie expusi la inevitabila influenta mass-media.

“Sexualizarea inseamna expunerea copiilor la imagini cu trimiteri sexuale, cu scopul de a vinde produse si, implicit, de a face profit”, a mai explicat dr. Gale.

In conformitate cu Asociatia Psihologica Americana, sexualizarea se incadreaza in urmatorii termeni:

– valoarea unei persoane este estimata la nivelul comportamentului sexual, in scopul promovarii unor produse;
– o persoana este promovata intr-o industrie doar daca isi va etala calitatile sexuale;
– o persoana este concretizata din punct de vedere sexual: un pion, care face ceea ce i se spune, decat sa ia propriile decizii cu privire la imaginea sa.

Citeste si:

(…) Copiii de astazi insa sunt expusi unui fenomen murdar la care noi, generatia adulta, nu am fost expusi – sexualizarea. Sexualizarea copiilor este un fenomen si o realitate globala, una din marile nenorociri ale acestui inceput de mileniu. Se desfasoara sub ochii nostri, zilnic, si sub forme multiple. Unii dintre noi sunt constienti de acest fenomen iar altii nu. Uneori se manifesta mai pronuntat dar de cele mai multe ori subtil. Sexualizarea copiilor are ca obiectiv indoctrinarea lor intr-o varianta nesanatoasa a sexualitatii. Se porneste de la premiza ca identitatea sexuala cu care ne nastem nu este un dat biologic ci un aspect uman maleabil, care se formeaza si se maturizeaza sub influenta factorilor externi, de exemplu educatia, moravurile, sau imitarea adultilor ca modele de comportament sexual. In alte cuvinte, se promoveaza ideea ca  masculinitatea si femininitatea nu sunt aspecte biologice ale fiintei umane ci comportamente acaparate pe parcursul vietii sub influenta factorilor de mediu. Doctrinele acestea sunt in voga in diferite societati occidentale si fac parte din curicula scolara. S-au transformat intr-o  ideologie sexuala a societatii seculare care este promovata atit la nivel national cit si international. Se manifesta in rezolutiile emise de Consiliul Europei, Parlamentul European, si de Natiunile Unite. Este promovata prin programele de educatie sexuala (“comprehensive sexuality education”).

Redam aici citeva exemple recente.

In ianuarie 2010 Federatia Internationala de Planificare Familiala (International Planned Parenthood Federation) e emis un raport in care cere societatii civile, guvernelor lumii si chiar institutiilor religioase sa puna la dispozitia copiilor, incepind de la virsta de 10 ani, o educatie sexuala  de ansamblu (comprehensive). Raportul afirma ca “adolescentii au dreptul sa fie informati din plin privind sexualitatea si sa aibe acces la contraceptive si alte servicii similare”. Raportul defineste adolescentii ca “fiinte sexuale” cu dreptul de a fi informati ca “sexualitatea poate fi o forta pozitiva spre schimbare si dezvoltare, o sursa de placere, intruchiparea drepturilor omului si expresivitatea identitatii personale”. In felul acesta educatia sexuala e desemnata sa incurajeze in adolescenti “autostima, luarea de decizii responsabile, si dezvoltarea unei vieti sexuale satisfacatoare si plina de placere.” In plus, se recomanda ca educatia sexuala sa fie folosita ca instrument pentru schimbarea “rolurilor sexuale traditionale.” Raportul de asemenea, cere ca adolescentilor sa li se acorde acces liber la servicii sexuale si educatie sexuala, prima vizata aici fiind abolirea consimtamintului parental pentru distribuirea contraceptivelor la copii. In plus, raportul ataca direct religia si grupurile religioase pentru ca accentueaza abstinenta. Ele sunt vazute ca obstacolul principal care neaga adolescentilor “aspectele pozitive si placute ale relatiilor sexuale.”

Tot la nivel de ONU, in toamna anului trecut UNESCO a publicat un raport intitulat International Guidelines on Sexual Education (Ghid International de Educatie Sexuala) in care afirma existenta unui drept la sex,” si ca acest “drept” apartine si copiilor. Dreptul la sexualitate include dreptul de a primi instructiuni referitoare la placerea sexuala si experimentarea cu diferite variante de sexualitate, inclusiv homosexualitatea. Ghidul cere ca incepind de la 5 ani copiii sa fie invatati ca sexualitatea alternativa (adica homosexualitatea) nu este daunatoare, si ca cuplurile unisex pot creste un copil la fel de bine ca si un cuplu heterosexual. Incepind de la 9 ani copiii trebuie educati in folosirea prezervativelor. Se recomanda de asemenea ca de la virsta de 12 copiii sa fie invatati ca “atit barbatii cit si femeile pot da sau primi placere sexuala cu un partener de acelasi sex sau de sex opus.” Iar de la 15 ani copiii trebuie invatati ca “au dreptul la avort.”

ONU promoveaza aceasta ideologia sexuala la nivel mondial prin programele pentru tineret pe care le finanteaza si prin conferintele internationale pe care le organizeaza. La inceputul anului a tinut o conferinta internationala pentru tineret pe aceasta tema la Addis Abeba (Ethiopia), iar in vara sunt programate conferinte internationale similare, tot pentru tineri  si lideri de tineret, in Mexico City si Tunisia. Programele din aceasta vara sunt promovate in cadrul Anului International al Tineretului (International Year of Youth). Comentatorii care au studiat documentele oficiale ale conferintelor afirma ca ele sunt desemnate sa promoveze o ideologie sexuala uniforma la nivel international, centralizata in jurul notiunilor de “informatii, educatie, bunuri si servicii sexuale si reproductive” pentru adolescenti. Accesul la aceste conferinte insa se va face doar prin invitatii oficiale si participarea va fi restrinsa doar la organizatiile si personalitatile care imbratisaza aceste notiuni si doctrine sexuale. http://www.c-fam.org/publications/id.1635/pub_detail.asp
Din nefericire, impactul acestei politici globale deja se face simtit in unele parti ale lumii unde sexualizarea copiilor si a adolescentilor e un fenomen deja vizibil. In ianuarie Agentia Chineza de Stiri a publicat recenzia unei carti, aparuta in limba chineza, cu un titlu cu totul socant “Save the Boys: How China Is Emasculating its Young Men.” (2009) (“Salvati Baietii: Cum China Isi Emasculeaza Tinerii”) Tema principala a cartii este ca baietii chinezi se feminizeaza sub influenta culturii pop tot mai predominante in China si al unui sistem educativ care inhiba dezvoltarea masculinitatii la baieti. Un alt factor este lipsa tatalui din camin sau influenta exagerata in viata baietilor a mamelor lor. La asta se adauga si reclamele si programele de televiziune care promoveaza imaginea baietilor ca fiind slabi si nesiguri pe ei, iar pe fete ca fiind agresive si confidente. Tailanda si ea se afla intr-o situatie similara. www.cnngo.com/shanghai/none/save-boys-637264
Prin coincidenta, tocmai cind ne pregateam sa finalizam editia AFR online de astazi, am primit la redactie nota alaturata de la o organizatie profamilie din Filipine. Are de a face exact cu subiectul nostru de astazi – sexualizarea copiilor prin educatia sexuala. Redam paragraful relevant:

Sent: Wednesday, June 02, 2010 6:26 PM
Subject: Parents’ Rights
“Hi,  from the Philippines, where the Education Secretary has recently announced her policy for mandatory public child sex education when school opens here in two weeks, a move that has been seconded by the Secretary of Health to start the programme in Kindergarten! The Health Secretary, a lady Physician, is also a primary advocate of free condom distribution, where condoms were given out in public by her department –with roses — on the eve of Valentine’s Day.”

In Europa, relativizarea sexualitatii face parte din agenda guvernul socialist spaniol care si el promoveaza o ideologie sexuala statista cu toate ca parintii se opun. Dupa cum am relatat cu saptamini in urma insa, in martie peste 300 de parinti spanioli au demarat in Curtea Europeana a Drepturilor Omului o actiune impotriva programului spaniol de indoctrinare sexuala.

Un caz contrariu si pozitiv este Republica Moldova unde pe 31 mai guvernul a anuntat ca, sub presiunea parintilor, a decis sa excluda din materialele scloare un program de “educatie sexuala” conceput si promovat de ONG-uri europene. http://actualitate.md/index.php?option=com_content&view=article&id=1088&catid=3&Itemid=5

Poate si Romania ajunge in situatia aceasta? Fara indoiala. Cum? In primul rind, prin importarea sau adoptarea in Romania a programelor de educatie sexuala creionate de ONG-urile internationale sau programele comunitare. Apoi prin promovarea unei ideologii sexuale etatiste de tipul celei promovate de guvernul spaniol, si nu in ultimul rind prin neexercitarea drepturilor noastre parentale de a dispune in mod prioritar de educatia morala a copiilor nostri.
Ca atare, cu prilejul Zilei Internationale a Copilului am socotit de bine sa prezentam pe scurt problema  sexualizarii copiilor. Care sunt semnele sexualizarii copiilor, si care sunt metodele de prevenire? Din multele materiale care apar pe aceasta tema am selectat materialul de mai jos care reda o perspectiva crestina a fenomenului. Ne-a fost pergatit de Simona Ciufudean (AFR Sibiu) din materiale originale ale psihologului american Rob Jackson. I-i multumim.

DEZVOLTAREA SEXUALA SANATOASA A COPILULUI

Cu totii ne dorim o dezvoltare sanatoasa a copiilor nostri, inclusiv identitatea lor sexuala. Ceea ce ia fiinta in pantece este un rezultat al dragostei si afectiunii noastre ca adulti, si poseda un gen, o personalitate si o inestimabila valoare. Ca si parinti, la randul nostru, ne aflam si noi intr-un proces de dezvoltare continuu, invatand care este planul lui Dumnezeu pentru familie. Trebuie deci sa incepem avand finalul in mintea noastra, si anume – ce ne dorim pentru copiii nostri si de ce?

Urmatoarele puncte va vor ajuta sa depistati atit aspectele pozitive cit si cele negative care afecteaza dezvoltarea sexuala a copiilor vostri. E recomandat sa analizati indeapropare situatia din famillile voastre, sa rectificati aspectele negative care distorsioneaza identitatea sexuala a copiilor vostri, si sa intariti partile pozitive.

1.
In primul rind este important de inteles ca asa dupa cum copilul evolueaza in trup si isi dezvolta sexualitatea, evolueaza si spiritual astfel incit dezvoltarea armonioasa sexuala implica ambele aspecte. E la fel de importanta si dezvoltarea unei relatii deschise intre partinti si copii, astfel incit paritntii sa devina mentori si modele sanatoase in dezvoltarea sexuala a copiilor lor. La fel de important este dezvoltarea unei sexualitati care e in conformitate cu planul lui Dumnezeu si care face placere lui Dumnezeu. Folositor este si ca de la o virsta frageda copilul sa discearna sexualitatea sanatoasa de cea nesanatoasa.

(…)

3. In al treilea rind, cautati sa conectati dezvoltarea sexualitatii copiilor vostri cu modele biblice. Copiii trebuie invatati ca dragostea nu poate fi separata de sexualitate, nici sexualitatea de dragoste, si ca iubirea e singura premiza a sexualitatii sanatoase.

4. In al patrulea rind, trebuie  cunoscuti factorii care duc la subminarea sexualitatii normale a copiilor. Acesti factori trebuie evitati.

* Primul factor e abuzul sexual al minorilor. El pune in pericol atasamentul si increderea naturala a copiilor fata de parintii lor si fata de alti adulti, iar un singur abuz poate afecta in mod profund viitoarele generatii. Ranile cauzate de abuz sexual se transmit din generatie in generatie si nu se opresc doar la prima generatie afectata. Trauma sexuala afecteaza nu numai trupul ci si mintile si sufletele copiilor.

* Al doilea factor este promiscuitatea parintilor. Studii sociologice arata ca monogamia formeaza integritate sexuala in copii, pe cind concubinajul o denatureaza.

* Al treilea factor este dependenta sexuala. O viata conjugala centralizata pe activitati sexuale creeaza dependenta, iar dependenta sexuala este o tulburare a dezvoltarii sexuale.

* Al patrulea factor este de natura genetica. Este familia ta in general inclinata spre anumite dependente? Studiile arata ca sexualitatea copiilor sufera in familiile in care unul sau ambii parinti sunt dependenti de droguri, alcool, injuraturi sau alte comportamente nocive sau antisociale.

* Al cincilea factor este cel de mediu. A fost copilul tau expus ponografiei, vreunui joc sexual, sau bancurilor sau glumelor sexuale sau cu inteles dublu? Este aproape imposibil ca in zilele noastre copiii sa nu fie expusi, chiar incidental, pornografiei sau bancurilor murdare. Chiar in trecere, ponografia sau bancurile murdare i-i fac curiosi, le stirneste imaginatia, si i-i ispiteste. Curiozitatea ii impinge la fapta sau la adoptarea unui stil de viata dependent de pornografie. Fiti de asemenea cu bagare de seama la jocurile pe care copiii le fac. Au ele semnificatii sexuale? Pricepeti, acceptati si aplicati principiul biblic “nu stirniti, nu treziti dragostea pina nu vine ea. (Cantarea Cantarilor 8:4)

* Al saselea factor este trauma in general, fie sexuala, fizica, verbala, emotionala sau spirituala. Aveti un copil al carui frate mai mare deja manifesta o conduita gresita in ce privesc relatiile sexuale? Daca da, trebuie sa fiti cu bagare de seama.(…)

5.
In ultimul rind, analizati propriile experiente de viata, incurajati pe cele pozitive si eliminati pe cele care v-au afectat negativ dezvoltarea sexuala proprie. Intrebati-va, cu cine se intovarasec copiii vostri? Din ce familii parvin? Ce modele de viata cauta ei sa imite? Din nefericire mass media ne hraneste zilnic cu o doza enorma de modele nocive din punct de vedere al sexualitatii atit pe noi cit si pe copiii nostri. Ce trebuie facut? Impiedicati accesul copiilor la filmele, programele si materialele care glorifica sau normalizeaza perversiunea. Explicati-le ca ceea ce vad si aud in afara familiei este gresit, si ca ceea ce vad si aud in familie este singurul model de intimitate normal si fericit pentru ei. De asemenea, imbracati-va copiii modest. Nu-i transformati in vedete de moda. Nu le stirniti sentimentele intime. Pastrati separate rolurile traditionale ale sexului biologic si promovati-le in prezenta copiilor vostri.

ONU SI PROTEJAREA COPIILOR

Astazi relatam un eveniment pozitiv privind eforturile Natiunilor Unite de a proteja copiii. In 2000 ONU a adoptat doua Protocoale Optionale la Conventia Internationala a Drepturilor Copilului (New York 1989). Unul dintre ele este Protocolul privind Vinzarea Copiilor, Prostituarea Copiilor si Pornografia Infantila (Optional Protocol on the Sale of Children, Child Prostitution and Child Pornography). Pina in prezent 137 de state au semnat si ratificat acest Protocol Optional, 27 altele l-au semant dar nu l-au ratificat, iar 29 inca nu l-au semnat. Pe 25 mai Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a tinut o conferinta de presa cu prilejul Zilei Internationale a Copilului in care a incurajat tarile care inca nu au semnat sau ratificat Protocolul sa o faca pine in 2012. english.peopledaily.com.cn/90001/90777/90856/6999373.html Romania a semnat si ratificat Protocolul in 2001 si a intrat in forta in ianuarie 2002.

Sursa: http://dir.groups.yahoo.com/group/alianta-familiilor/

Alte referinte:

Cititi si:


Categorii

Comercializarea copilariei, Cultura desfraului, Educatie, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Sexualizarea copiilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

49 Commentarii la “Despre flagelul contemporan al EROTIZARII (HIPER-SEXUALIZARII) COPIILOR. Inca o confirmare: PROGRAMELE TV, RECLAMELE SI MODA PROVOACA MATURIZAREA PRECOCE

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Lupta contra hipersexualizarii copiilor incepe totusi din pantecele mamei.Patimile parintilor lasa viitorului prunc o zestre impovaratoare(a se vedea si cartea Parintelui Arsenie Boca:”Ridicarea casatoriei la inaltimea de taina”).
  Este o lupta pe care multi dintre noi am pierdut-o…
  Si totusi intr-o lume aparent pierduta gasim si margaritare.Am fost placut surprins sa aflu de la un parinte ca are ucenici, tineri casatoriti, ce traiesc de cativa ani in curatie.

 2. Fiind mama, am trei copii de 18, 16 si 9 ani, pot sa afirm cu toata convingerea ca mult mai mult decat televiziunile, reclamele, etc, conteaza educatia de acasa si mentalitatea parintilor.
  Cine ii lasa pe copii ore in sir in fata televizorului ? Cine le cumpara copiilor haine/gadgeturi/aparatura elctronica/etc., necorespunzatoare varstei lor, ca sa fie “la moda “? Cine ii impinge pe copii sa fie “la moda”, sa fie mandri, sa “razbata” in viata chiar si facand compromisuri esentiale ? Din pacate, in cele mai multe cazuri, parintii !
  Noi dam vina pe mass-media in general, dar uitam ca mass-media traieste din audienta, si ca audienta creste sau scade dupa cum noi/copiii nostri urmarim sau nu paganismele care ni se propun.
  Ca de obicei eu sunt contra curentului 🙂 si cred ca nimic rau nu ar putea reusi fara concursul nostru !
  Si daca copiii deviaza este pentru ca in cele mai multe familii nu se da copiilor o educatie crestina, parintii nu merg la biserica, nu postesc, nu mai respecta moralitatea crestina si atunci este normal ca si copiii sunt foarte usor de atras spre preocupari nocive.
  Indiferent de ce se intampla in jur, noi ne putem creste copiii in duh crestin, daca avem CURAJUL sa asumam faptul ca vom fi considerati “ciudati” :-)…
  Daca nu avem acest curaj, desigur, ii vom lasa la voia “modernismelor” si ne vom plange ca altii nu ne lasa sa ne crestem copiii cum vrem !
  Intotdeauna este mult mai usor sa dam vina pe altii, decat sa asumam propria slabiciune.

  Domnul sa ne miluiasca !

 3. @Hrisanti:

  Evident ca esential este rolul parintilor: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/08/12/cum-ucidem-sufletele-copiilor-nostri-chiar-si-noi-credinciosii-pr-theodor-zisis-despre-educatia-copiilor-dupa-invatatura-sfantului-ioan-gura-de-aur/

  Insa… acum nu stiu daca chiar trebuie sa ne cerem iertare ca aratam pericolele TVului. Ce ar fi daca toata lumea ar tace din gura despre asta, pentru ca oricum esentialul este in alta parte? Pana la urma, de ce sa mai vorbim si despre pacat, si despre prilejurile care il fac posibil? De ce sa se mai atraga atentia asupra a orice, daca mergem pe logica asta?

  Sa nu exageram totusi…

 4. @ admin
  Off :-), nu am zis ca trebuie sa va cereti iertare pentru ca aratati pericolele TV, este foarte bine.
  Am zis doar ca TV-ul exista si se poate manifesta datorita audientei…
  Ceva ce nu starneste interes, dispare.
  Iar daca ceva nociv starneste interes, inseamna ca exista o disponibilitate spre asimilarea acestui “ceva”…
  Adica, trebuie sa fim constienti ca si noi contribuim ca acest “ceva” sa existe.

 5. @Hrisanti: sunteti sigura ca sunteti constienta de TOATE pericolele? sunteti sigura ca va puteti pazi copiii de toate cele ale lumii de azi?
  nu va supraevaluati nici atentia, nici cunoasterea si nici taria. zic. in mod evident, aveti discernamant dar asta nu e totul. ca sa nu mai spui ca masura in care le aveti dumneavoastra nu ii si masura copiilor. care – cred eu – trebuie pregatiti sufleteste nu atat pentru a evita intreg raul lumii (ca asta deja nu se mai poate) cat mai mult de a sta cat mai bine in turma oilor, invatandu-i sa asculte si sa recunoasca glasul Pastorului.

  iertare ca mi am permis oarecum sa dau sfat unei mame dara am facut-o din perspectiva fiului. ratacitor de prea multa vreme.
  Doamne ajuta!

 6. Ci fiecare este ispitit când este tras şi momit de însăşi pofta sa. (Iacov 1, 14)

  Dar si…

  Până când vă ridicaţi asupra omului? Căutaţi toţi a-l doborî, socotindu-l ca un zid povârnit şi ca un gard surpat! (Ps 61, 3)

 7. Frate Alin-7, am zis eu vreodata ca sunt sigura de ceva ? Nu, frate, nu sunt sigura de nimic, si nici nu am zis ca-mi pot pazi copiii de toate pericolele lumii :-). Am zis doar, ceea ce-mi spune si duhovnicul meu, ca un copil crescut in duh crestin, chiar daca va cadea – ca este in firea omului sa cada-, va avea totusi un reper pentru a se ridica, daca are o educatie crestina. Si indiferent ceea ce diavolul ii poate arata, prin tot felul de mijloace, va putea sa discearna, daca nu este lasat la voia “modei” lumesti pentru ca de fapt parintii se lasa la aceeasi voie…

 8. Nu ne putem feri copiii de televizor sau internet. Aceasta intentie este imposibila, utopica si poate ajunge chiar periculoasa pt. mantuirea lor.

  Ii putem invata insa sa aiba discernamant si sa se apere de anumite lucruri.

  Acesta este calea pe care o indica, printre altii, Cuv. Serafim Rose, si cred ca este si cea corecta si ortodoxa, restul fiind ispite de dreapta sau de stanga.

  Conform invataturii Cuv. Serafim, aceasta educare a discernamantului trebuie sa inceapa inca din frageda pruncie, prin educarea gusturilor pt. o muzica de calitate (simfonica, de exemplu, dar nu numai), pt. lectura de calitate (aici avem puhoi de romane si carti care, chiar daca nu sunt religioase, sunt scrise in duh crestin, atat de autori romani cat si straini), pt. film de calitate (si aici avem puhoi de filme care pot fi extrem de folositoare, chiar daca nu sunt explicit religioase), pt. emisiuni de calitate, samd.

  Altfel, daca nu le oferim acest discernamant si nu ii “vaccinam” corespunzator, ii aruncam nepregatiti in lume, lume care de abia ii asteapta pt. a-i termina sufleteste.

  Desigur, inainte de asta trebuie sa castigam noi, parintii, acest discernamant, lucru care, din cate se pare, reprezinta adevaratul miez al problemei.

 9. Of, buna dimineata tuturor! Daca va spun cat ma regasesc si eu in descriere din perspectiva de fiica ratacitoare! Cum am putut sa ratacesc vreo 20 de ani, fara niciun sens pe lume, crezand ca fac ceea ce vreau, ca placerea este o suprema virtute, ca viciile sunt permise, ca desi pot aduce moartea si boala nu are nicio importanta pentru ca ele vin oricum! si cum, dintr o data, Domnului I s-a facut mila de mine si pe nepusa masa m-a tras de urechi ca dintr-o mlastina!!! Credeam inainte ca toate minciunile pe care le vedeam la tv sunt de fapt “un stil modern, firesc de viata” dupa ce scapaseram de uniformele triste de pe vremea lui Ceausescu, parea sclipitor; vopseaua de par la moda, culoarea la moda a parului, taietura la moda a bretonului, lungimea la moda a unghiilor, pantalonului, tocului, bucle sau par drept – dupa ce ani de zile le am testat pe mine le vad acum ca pe o infricosatoare, desantata alta uniforma 🙁

  Toate aceste nimicuri, marturisesc sa auda toata lumea, nu m-au facut mai fericita, nu m-au scapat de griji, dar m-au facut sa plang pana in ziua de azi cu amar pentru cat de jos am putut sa cad din cauza mândriei, parerii de sine, placerii podoabelor – si sa ajung singura la concluzia: cata dreptate a avut mama mea cand mi-a spus ca daca merg pe drumul asta voi suferi! Sper ca pe fiica mea, cand o voi avea, sa ma ajute Domnul sa o tin mai departe de toata mizeria asta in care ne balacim toti in fiecare zi, pornografia colorata de pe toate gardurile! Iertati-ma pentru nota personala. Va multumesc foarte mult pentru toate materialele pe care ni le puneti la dispozitie: multe marturii de pe aici mi-au schimbat viata orientand-o catre o lumina in care nu mai indrazneam sa cred!

 10. @ Maria:

  Noi iti multumim foarte mult pentru marturia ta, deosebit de pretioasa!

 11. @Lucian
  Nu ne putem feri copiii de televizor sau internet?Oare?De DVD nu ati auzit?
  Familia mea nu are binecuvantare pentru televiziune.Internetul il folosesc fugitiv la serviciu.Discernamant iti trebuie doar pentru Trinitas,caci si acolo sunt probleme.In rest esti ceea ce vezi sau ceea ce vor ei sa fii.Cu mici exceptii…
  Sa-mi fie iertat,dar nu trebuie sa ne jucam cu focul…

 12. @cristi_g ,

  nu stiu la ce varsta sunt copii dvs. dar imi permit sa spun ca , incepand cu clasa a -III-a , li se pretinde copiilor sa intre pe internet sa caute diverse chestii . Imi amintesc ca la inceput am fost scadalizat de una ca asta si i-am zis copilului ” nu-ti faci tema , ii spui Doamnei ca tu nu ai internet ” . Ei , urmarea o intuiti ? MARGINALIZARE se numeste , iar apoi in clasele superioare se considera tema nefacuta , cu notele corespunzatoare .

  Daca dvs. considerati ca izolarea este o solutie , dati-mi voi sa nu fiu de acord . Nici cei din comunitatea mormonilor nu reusesc decat partial doar in comunitatea lor dar in momentul in care cineva paraseste comunitatea , ispitele sunt zdrobitoare .

  E ca si cand imi doresc foarte mult sa-mi indrum copilul pe calea cea buna , dar daca se poate eu sa nu prea fiu prin preajma , doar ii impun restrictii si atat . Ati vazut cum se manifesta o vietate lasata libera dupa o lunga perioada de captivitate ?

  Iertare pentru tonul superior , n-as vrea sa credeti ca sunt vreo somitate in materie de educatie .

  Doamne , ajuta-ne !

 13. Fane, e adevarat ce spui legat de temele ptr scoala si internetul. Noi am scos tv-ul si bine am facut, insa nu avem cum sa scoatem internetul ptr ca, copiii au de facut multe teme.

  Inteleg ce spune si Hrisanti mai devreme. Si eu am tot 3 copii cu varste apropiate de ale ei. Pot spune ca zilnic am de indreptat ceva din cele invatate la scoala, prin discutii, studiu din carti etc. Slava Domnului ca avem atatea inregistrari, carti duhovnicesti, biserica si duhovnicul, caci altfel ar fi aproape imposibil sa facem fata singuri la atacurile massmediei.

  Totusi, chiar daca traim o viata ortodoxa, exista anumite influente ale societatii pe care nu le putem evita din cauza ca am fi marginalizati cu duritate. Ca exemplu as da pantalonii stramti si cu talia joasa si telefoanele mobile (sunt multe altele). Nu ascultam muzica in casa, insa copiii sunt la zi cu muzica actuala, caci altfel ar fi marginalizati. In mediul in care traim, chiar daca avem religia ortodoxa predata in scoala, nu putem vorbi DELOC despre credinta in Dumnezeu.

  Ca parinte nu vad nici o alta posibilitate de a creste si educa un copil, decat cu ajutorul credintei ortodoxe.

 14. @Fane
  Imi insusesc observatiile…La varsta copiilor nu m-am gandit.Uite asa judecam cateodata numai prin vizorul nostru.
  Cat despre mormoni. ma asteptam sa ma judece numai vecinii care considera ca baiatul mai mare(7 ani)tine post deci e “marginalizat”.

 15. Cristi, foarte bine ca ti-ai invatat copilul sa tina post. Multi spun ca trebuie sa invatam copii sa posteasca si sa mearga la spovedit abia dupa 7 ani. Asta era ptr acei copii simpli, naivi de dinainte de atacul massmediei. Astazi copii nostri au nevoie de ajutorul bisericii mult mai devreme de 7 ani. Cred ca de pe la 5 ani.

 16. @ Ina:

  Nici asta nu ar trebui generalizat. Depinde enorm de familie!

 17. @Ina: pana la 7 ani au nevoie de biserica cea mica dinlauntru, familia.
  Acolo trebuie deprinsi cu spoveditul in fata parintilor, cu marturisirea dar mai ales cu duhul crestin.
  Caci daca parintii traiesc cu adevarat in duhul crestin apai si copii il vor deprinde, il vor simti si asimila fintial. Neavand inca discernamantul necesar pentru a deosebi graul de neghina, vor avea in schimb baza, simtirea de le evita “instinctiv”. Si, mai ales, vor avea legatura directa cu “satelitul” Doamne. 🙂

 18. admin

  Da, se pare ca am generalizat. Am scris insa gandindu-ma la copiii pe care-i cunosc si la ideea parintilor si a bunicilor ca pana la 7 ani nu trebuie spovediti.

  Alin, ce frumos spui tu. Sa dea Domnul sa fie asa si sa folosim “satelitul” Doamne. Ai copilasi?:)

 19. @ Ina:

  Slava Domnului, mai exista inca si copii inca puri si nepervertiti, care nu trebuie spovediti inainte de 7 ani, iar a grabi in cazul lor prima marturisire poate sa le fie vatamator si traumatizant. De aceea nu trebuie, nici in acest caz, nici in altele, sa trasam reguli general valabile.

 20. @ Costel:

  Din articol:

  Este de-a dreptul alarmant faptul că tot mai multe copile ajung mămici cu mult înainte de a fi pregătite din punct de vedere psihic și fizic. La Centrul Maternal din Bârlad sunt internate la ora actuală trei minore, cu vârste între 15-17 ani, care au devenit mămici. Acestea nu au parte de sprijinul familiei și, neavând cu ce să se întrețină nici măcar pe ele, cu atât mai puțin pe copilașii pe care i-au adus pe lume, primesc sprijin de specialitate în cadrul programelor de protecție socială asigurate de stat.

  Este de-a dreptul alarmanta manipularea pro-avort a pseudo-ziaristilor nostri… E mare pacat curvia, dar mult mai mare ar fi sa se adauge si si uciderea, asa cum vor prea-luminatii si emancipatii jurnalisti si sexologi care brodeaza minciuni dupa minciuni, doar ca sa sperie familiile si sa trezeasca oprobriul public.

 21. @admin :
  Bine spus pseudo-ziaristi.Cam astia sunt formatorii de opinie.

 22. Cea mai mare minciuna e cu nepregatirea fizica si psihica pentru sarcina si nastere! Mai ales la adolescentele de azi, oricum ultra-precoce, maturizate fortat si pregatite de mass-media pentru sex de la cele mai fragede varste… Ca sa nu mai zicem de cultura si traditia tiganeasca, multiseculara, dar vezi Doamne, incorecta politic. Ca dovada ca fizic totul e pregatit, sta insasi capacitatea lor de a ramane gravide, chiar si de la 11-12 ani si de a duce sarcina normal, nascand si copii sanatosi. Despre maturitatea mintii ar trebui vorbind, precum si despre puritatea inimii. Dar acolo cine a lucrat vartos la ingroparea lor? Nu aceeasi mass-media fatarnica si ucigasa?

 23. @cristi_g

  Nici eu nu am televizor, ca si aparat. Cand spun insa televizor ma refer generic, la acest mediu audi-vizual de care efectiv un copil nu poate fi ferit. De internet, cu atat mai putin.

  Eu cel putin nu vad cum ar putea fi ferit.

  Sa zicem ca atunci cand este mic reusesti oarecum acest lucru, cu consecintele de rigoare. Dar ce faci cand “cel mic” ajunge adolescent ? Ce faci cand ajunge la facutalte si vrea si el sa-si aleaga o meserie ? Ce meserii mai exista acum (sau vor mai exista in viitorul apropiat) pe care sa le poti practica fara sa stii sa operezi BINE cu un calculator, cu un e-mail, cu o unealata de electronica de cautare si documentare f. pretioasa pt. un profesionist in orice domeniu (cum este internetul), samd ?

  Dupa parerea mea, atunci cand un copil aude in clasa discutii despre, sa zicem, desenele cu Scoobie Doo, nu trebuie sa nu stie ce sunt alea. Trebuie sa stie ce sunt alea si sa stie de ce sunt gresite, pt. a-si putea confrunta corespunzator colegii.

  Identic si mai incolo in viata. Sigur, cu anumite limite. Ceea ce am spus mai sus NU inseamna ca trebuie sa-ti lasi copilul sa se uite la filme porno numai pt. a invata ce-s alea. Evident, trebuie transate anumite limite iar din aceasta trasare sa i se cultive discernamantul sanatos si solid de care va avea nevoie si mai incolo in viata.

 24. @ Ina:

  exista anumite influente ale societatii pe care nu le putem evita din cauza ca am fi marginalizati cu duritate. Ca exemplu as da pantalonii stramti si cu talia joasa

  🙁 🙁 Gandul imi spune ca e un compromis extrem de primejdios si ca trebuie sa infruntam cu mai mult curaj riscul marginalizarii si sa incepem sa-i educam si pe copii in sensul acesta, altfel riscam mult ca ei, mai ales, sa ramana doar pe o cale inca destul de larga… E de ajuns o fisura suficient de mare ca apoi sa poata urma si altele… Iertati-ma, va rog! (tot ca parinte ma exprim si eu acum)

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/05/25/cuv-seraphim-rose-este-mai-tarziu-decat-credem-va-mai-supravietui-credinta-noastra/
  sau, integral, la: http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/perspectiva_ortodoxa.htm

 25. Daca o fata are menstruatie, din acel moment este apta sa devina mama. Scurt pe doi, indiferent de elucubratiile pseudo-stiintifice si minciunile fatise ale factorilor de influenta. Dumnezeu stie mai bine decat orice aiurit care declara ca adolescentele nu sunt pregatite sa creasca prunci iar natura ii contrazice fara drept la replica.

 26. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “EGALIA”, EXPERIMENT DE PERVERTIRE SATANICA A COPIILOR, IN SUEDIA. Indoctrinare programatica pentru homosexualitate a copiilor mici
 27. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CAT DE BUNE SUNT DESENELE ANIMATE “LA MODA” PENTRU COPII?
 28. Pingback: PERVERTIREA COPIILOR IN CULTURA DESFRAULUI: Fetita de 10 ani pusa sa pozeze aproape erotic drept FEMEIE FATALA, pe coperta revistei frantuzesti VOGUE
 29. Pingback: PASTORALA REMARCABILA A SFANTULUI SINOD DESPRE CRIZA FAMILIEI DE AZI. Chemare la fapte in sprijinul copiilor si parintilor aflati in dificultate
 30. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII? - N. E. Pestov (I). "Cine este nepasator fata de copiii sai, desi in celelalte este ravnitor, va fi pedepsit aspru pentru acest pacat"
 31. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII - N. E. Pestov (II). Ferirea copiilor de ispitele lumii
 32. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII? (IV) Dragostea, discernamantul, pocainta si rugaciunea intensa a parintilor - cele mai sigure "metode" de educatie
 33. Pingback: Dispută între părinţi: transformarea fetiţelor în bombe-sexy poate începe prematur, cu ajutorul magazinelor de jucării? | Roman in Germania
 34. Pingback: MANCAREA CU HORMONI SI EFECTELE EI DEZASTRUOASE: pubertate precoce, obezitate, cancere… – reportaj “Romania te iubesc”? [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 35. Pingback: Familia Ortodoxa: CUM IUBESTE TANARUL "GENERATIEI GOOGLE"? De la Fat Frumos si Ileana Cosanzeana la moda „emo". ADOLESCENTII SI DEGENERAREA IUBIRII SI FRUMOSULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 36. Pingback: BBC "distruge inocenta copilariei" cu un CD PORNOGRAFIC destinat COPIIILOR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 37. Pingback: IMPOTRIVA PERVERTIRII COPIILOR prin EDUCATIE SEXUALA. MEMORIU adresat ministrului Educatiei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 38. Pingback: "JURNALUL UNUI PUSTI" - bestseller-ul contra-educatiei sau cum ne pervertim singuri copiii, de dragul "emanciparii" si patimii de "a fi in randul lumii" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare