Pe marginea alegerilor prezidentiale. RASISMUL ANTI-ROMÂNESC/ Ce se intampla cu România ortodoxa?/ MIZA GEOPOLITICA: “Defectul” real al PSD si motivul pentru care NU TREBUIA sa castige Ponta/ MASONERIA – ENTUZIASMATA de alegerea lui Iohannis: CE FEL DE “REVOLUTIE A TRANSFORMARII” NE ASTEAPTA?

18-11-2014 26 minute Sublinieri

iohannis-piata-universitatiifoto: adevarul.ro

“Iată de ce, dacă nu vor surveni evenimente-surpriză, este de așteptat ca PSD-ul să fie în continuare demontat treptat. Odată redus la insignifianță, nu va mai exista în România nici o forță politică cu veleități (măcar marginale) de autonomie națională. Tonul politicii va fi dat de mass media, de ONG-uri „apolitice” (gen GDS) și think tank-uri „academice” a căror finanțare vine de unde vine și a căror poziție poate fi perfect controlată de unde trebuie; iar în fruntea politicii românești, Johannis, adică nimeni: un om fără personalitate, fără partid solid care să îl susțină, fără autonomie și fără alte idei decât aceea că… trebuie să fim aliații cei mai fideli ai SUA, NATO și UE. Un asemenea lider nu creează nici un risc de autonomizare față de directivele occidentale; el va fi totdeauna cel mai disciplinat executant al acestor directive…”

***

Campania pentru funcţia de preşedinte al României s-a desfăşurat în mare parte în jurul identităţii etnice româneşti. Până la urmă era inevitabil acest lucru de vreme ce unul dintre foştii candidaţi nu este etnic român – au mai existat candidaţi la preşedinţia României care nu erau etnici români, însă nici unul nu a ajuns în turul al doilea cu şanse de victorie.

Am rămas nelămurit după această campanie electorală. Atribuţiile preşedintelui României sunt destul de clar prevăzute în Constituţie – există bineînţeles o amplă dezbatere asupra rolului acestei funcţii, există ambiguităţi şi nelămuriri funcţionale, însă de principiu ştim cam cu ce se ocupă sau ar trebui să se ocupe preşedintele. Însă campania electorală nu s-a prea referit la aceste chestiuni, nici măcar la problemele reprezentate de ambiguităţile mai sus menţionate. Dezbaterea a avut două subiecte principale: identitatea etnică şi votul românilor stabiliţi în străinătate. Nu există nici o îndoială că orice cetăţean român major are dreptul să voteze, iar statul român este obligat să creeze condiţiile optime pentru ca acest lucru să se întâmple. În mod normal nu ar trebui să existe o discuţie asupra dreptului de vot, cu atât mai mult o dezbatere – iar faptul că dreptul de vot şi organizarea procesului electoral este o temă centrală de dezbatere ţine de domeniul absurdului din punctul meu de vedere.

În plus, apare şi o discuţie la fel de absurdă: „Cutărescu” este preşedintele românilor din afara ţării, sau este preşedintele „judeţelor roşii”, apar hărţi în care România este sfârtecată cu o furie separatistă, apar exprimări încărcate de ură la adresa unor categorii sociale defavorizate. Senzaţia generală este de sfâşiere fără nici un fel de şansă de reconciliere, de bătălie finală care aruncă totul în aer. Însă nici lipsa dezbaterii reale, nici deturnarea atenţiei către votul din străinătate nu mi se par atât de îngrijorătoare pe cât mă sperie de-a dreptul violenţa unui rasism anti-românesc ce transpare în toate discuţiile care au dominat această campanie electorală. Totul a pornit de la implicarea factorului etnic şi religios într-o dezbatere politică. Unii prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române s-au implicat în această campanie electorală şi ar trebui sancţionaţi de forurile bisericeşti pentru asta.

În acelaşi timp nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva şi reprezentanţii altor culte au avut opinii politice pe care le-au transmis credincioşilor lor. Tratarea acestei chestiuni poate ar fi asigurat un minim de echilibru în dezlănţuirea mediatică împotriva Bisericii Ortodoxe Române.

Tonul general al mesajelor transmise a fost unul de damnare veşnică a etniei române. Pur şi simplu românii sunt incapabili de modernizare, românii nu fac parte din lumea occidentală, tot ce este românesc (dar există ceva cu adevărat românesc?!?!) are o importanţă marginală. Românii sunt destinaţi periferiei şi mocirlei. Creştinismul de rit ortodox poartă o mare vină pentru această înapoiere culturală a românilor, pentru lipsa modernizării. Revenind: lipsa modernizării este scuzabilă la alte popoare (care după eforturi susţinute se mai mişcă oarecum), dar românii pur şi simplu nu pot fi modernizaţi. Nu că nu ar vrea, mulţi dintre români îşi doresc „o ţară ca afară”, dar nu sunt capabili de aşa ceva.

Farul călăuzitor vine de la românii emigraţi în Occident, care s-au modernizat şi îi privesc dispreţuitor pe „asistaţii social” din satele lipsite de curent electric, lipsite de canalizare, lipsite de orice. Cu superioritatea şi convingerea neofiţilor, unii dintre aceşti români buni din Occident se mândresc cu faptul că au depăşit stadiul de larvă şi acum s-au transformat în fluturi. Sfaturile curg şiroaie, sfaturi bune, care dacă ar fi urmate ar îndepărta influenţa Bisericii Ortodoxe Române – fără îndoială, principala instituţie vinovată pentru lipsa canalizării şi a curentului electric de la sate.

Toată această linie de argumentare este una profunda rasistă. Nu poţi băga în aceeaşi oală milioane de oameni şi să îi treci în clasa unor fiinţe inferioare doar din cauza etniei sau a religiei. Problema principală este reprezentată de faptul că acest gen de discurs doar şi-a atins apogeul în decursul campaniei electorale, însă el exista mai dinainte şi va continua să persiste în spaţiul public indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale. Iar cel mai grav lucru este că mulţi români chiar au început să creadă că a aparţine acestui popor reprezintă un dezavantaj, îţi impune o stare de inferioritate fără de scăpare. Românii au reuşit cumva să scape de delirurile propagandei comuniste, însă această formă de rasism a început să fie însuşită de un număr din ce în ce mai mare de oameni, care chiar încep să se simtă scârbiţi de ghinionul de a se fi născut români.

Alegerile prezidențiale din România au multe aspecte relevante, dar cheia principală a problemei este una geopolitică. Cine și-a imaginat că ele erau de la bun început deschise oricărui rezultat (că ar fi putut câștiga oricare dintre candidații principali) s-a înșelat – și s-a înșelat tocmai pentru că a ignorat miza geopolitică a acestor alegeri.

Care este această miză? România are (iar) nenorocul istoric de a fi plasată geografic la linia de confruntare între Rusia și marile puteri occidentale. Aceasta îi conferă o importanță strategică deosebită,  în total contrast cu lipsa ei de importanță economică și militară. În contextul conflictului cu Rusia, cine anume conduce România și cât de disciplinată va fi România în executarea unor directive americane, ale NATO sau ale UE devin lucruri vitale pentru marile puteri. Cu cât țara are o mai mare autonomie, cu atât ea se poate disocia de unele strategii concepute la Washington sau la Bruxelles (fie în centrul Bruxelles fie la Evere…) Or, o politică autonomă (axată pe interese naționale, și nu pe prioritățile NATO) este ultimul lucru pe care și-l dorește Occidentul, care are deja mari probleme, în acest sens, cu state ca Turcia și Ungaria. Un lider relativ independent, cum e Viktor Orbán la Budapesta sau Erdogan la Ankara, care cenzurează directivele occidentale funcție de interesele naționale pe care le reprezintă, este o mare sursă de probleme pentru puterile ce vor să controleze lumea. Ar fi fost un coșmar pentru marile puteri să aibă și la București un lider politic relativ autonom sau cu un grad apreciabil de independență. De asemenea, ar fi fost foarte neplăcut ca în România conducerea să manifeste ezitări în intransigența față de Rusia, așa cum manifestă, de exemplu, Sofia.

Tocmai din acest motiv, nici SUA nici NATO nu puteau fi dispuse să accepte orice rezultat al alegerilor prezidențiale. Întrebarea care se pune este însă: de ce nu putea fi Victor Ponta omul potrivit pentru a coordona aplicarea politicii occidentale de către România? Pentru că e un om corupt, sau un impostor (din punct de vedere academic) sau un prieten al Rusiei? Nimic din toate acestea. Prea puțin contează, din punct de vedere geostrategic, plagiatul lui Ponta sau corupția PSD-istă. Defectul capital al lui Ponta, din unghiul de vedere geopolitic, este pur și simplu prea marea putere a PSD. De ce nu iubește Vestul PSD-ul? Pentru că e corupt, sau dictatorial, sau pentru că e „de stânga”(?) ori chiar „neocomunist”? Nici vorbă – toate acestea sunt simple sloganuri electorale. Corupția există în toate partidele și instituțiile românești, iar dacă Vestul ar opta să colaboreze doar cu politicieni nepătați el ar fi silit să se adreseze exclusiv sfinților și mucenicilor din Calendarul Ortodox… De fapt, SUA au colaborat perfect cu numeroase regimuri corupte (vezi nenumărate exemple din America latină și centrală), cu dictaturi nemiloase (vezi chiar Arabia Saudită, marele aliat arab al Vestului), și chiar cu regimuri de stânga (dacă acestea erau ascultătoare…). De ce, atunci, SUA și NATO refuză să facă din PSD aliatul lor principal în România? Oare nu s-a dovedit PSD-ul destul de docil? Ba bine că nu… el și-a dovedit de multe ori disponibilitatea de a executa fără murmur directivele. Și atunci?

image-2014-11-16-18579294-0-afis-victor-pontaMarele defect al PSD este forța sa politică, mult prea mare pentru a fi pe placul oricui vrea să dirijeze lucrurile în România. PSD-ul are un electorat constant, de multe milioane de votanți, putere organizatorică, rădăcini solide în teritoriu, numeroși susținători cu bani (indiferent că sunt numiți „baroni” sau „oligarhi”), și deci o anumită autonomie. Ne place sau nu, PSD este (încă) singurul partid solid, cu bază de masă, din România (nu va mai fi multa vreme… DNA, instituția prezidențială și alte forțe mai puțin vizibile îl vor demonta treptat). Or, un atare partid constituie un risc major pentru politicile construite peste granițe, el putându-se lesne replia în strategii naționale/naționaliste neconvenabile pentru marii actori strategici. Din nou, Ungaria, Turcia și chiar Bulgaria atestă clar că mișcări politice solide pe plan intern constituie obstacole pentru aplicarea lină a directivelor SUA, NATO sau UE. De ce e Vestul așa de supărat pe Viktor Orbán? Pentru radicalismul său de dreapta? Nicidecum, acesta ar fi chiar pe placul republicanilor neoconservatori din SUA și al multor altor forțe de dreapta occidentale. Inacceptabil la liderul maghiar este faptul că el pune interesele maghiare mai presus decât prioritățile marilor puteri. Acest lucru nu îi va fi iertat. Cea mai bună dovadă a intransigenței occidentale față de regimurile „autonomiste” (care manifestă independență națională în raport cu marii actori strategici) este, așa cum indică analiștii, subminarea sistematică de către SUA a regimurilor arabe modernizatoare din Africa de Nord și Orientul Apropiat. Toate aceste regimuri erau nu doar orientate spre modernizare, ci și naționaliste, adică susceptibile de a iniția politici autonome. Este exact ceea ce nu li s-a iertat, și ceea ce a dus la subminarea lor, chiar cu prețul (constatabil azi) al exploziei radicalismului islamic al grupărilor ce s-au impus în locul lor în aceste regiuni.

Pe scurt, marile puteri occidentale nu au nevoie de regimuri politice relativ autonome, care să își poată negocia („precupeți”) colaborarea cu Vestul; ele au nevoie de regimuri politice complet docile, care să execute disciplinat directivele de peste graniță. PSD-ul este încă prea puternic pentru a se putea conta pe completa sa docilitate; evenimentele din vara anului 2012 au dovedit că PSD, și forțele aliate cu el, pot provoca surprize Se poate spune că încă de atunci partidul lui Ponta și aliatele sale și-au pecetluit soarta. Nici la Washington, nici la Bruxelles nu se tolerează veleitățile de autonomie politică, și era clar că ele sunt cu atât mai puțin tolerabile cu cât se proiectează un război cu Rusia. Orice promisiuni ar fi făcut Ponta americanilor, el nu prezenta încredere; acțiuni imprevizibile, ca acelea din 2012, s-ar putea repeta și singura garanție contra lor este nu cuvântul de onoare psd-ist, ci pur și simplu neputința PSD-ului de a le relua.

Iată de ce, dacă nu vor surveni evenimente-surpriză, este de așteptat ca PSD-ul să fie în continuare demontat treptat. Odată redus la insignifianță, nu va mai exista în România nici o forță politică cu veleități (măcar marginale) de autonomie națională. Tonul politicii va fi dat de mass media, de ONG-uri „apolitice” (gen GDS) și think tank-uri „academice” a căror finanțare vine de unde vine și a căror poziție poate fi perfect controlată de unde trebuie; iar în fruntea politicii românești, Johannis, adică nimeni: un om fără personalitate, fără partid solid care să îl susțină, fără autonomie și fără alte idei decât aceea că… trebuie să fim aliații cei mai fideli ai SUA, NATO și UE. Un asemenea lider nu creează nici un risc de autonomizare față de directivele occidentale; el va fi totdeauna cel mai disciplinat executant al acestor directive. (Să nu-l confundăm pe Johannis cu Ferdinand I de Hohenzollern, după cum nici Ponta sau Băsescu nu pot fi confundați cu Ionel Brătianu…).

Bineînțeles, rezultatele alegerilor nu se explică pur și simplu printr-o conspirație a străinilor îndreptată contra poporului român.  Mulți votanți (disperați, ca totdeauna, de ineficacitatea instituțiilor românești, de corupție și sărăcie) au investit speranțe într-un nou președinte (așa cum au făcut-o și în 2004… istoria se repetă). Românii disperați au contribuit și ei, masiv la aceste rezultate. După cum au contribuit toți cei care, supuși manipulării, credeau că aici se confruntau două persoane, cu meritele și lipsurile lor – când de fapt a fost o competiție între inițiativa autohtonă și decizia marilor puteri. Soluția Johannis” nu este o soluție de origine românească: fără organizarea marilor actori strategici, ea n-ar fi avut nici o șansă. Johannis este prea lipsit de personalitate, prea lipsit de conexiuni politice de partid, și prea puțin cunoscut de masa electoratului pentru a dobândi așa repede un succes răsunător.Totuși, să nu uităm că el a prezis în mod genial și a anunțat explicit (cu o surprinzătoare aroganță, pentru un om până mai ieri necunoscut milioanelor de alegători români) sfârșitul carierei lui Ponta… cum s-o explica asta? O fi Johannis vreun clarvăzător, a primit el mesajul decisiv din lumea  spiritelor? Da, el a primit un mesaj. Dar nu din lumea spiritelor, ci de acolo de unde se iau deciziile. După modelul doamnei Nuland, cineva i-o fi transmis poate lui Johannis: „F… the voters! Ponta is finished, you are the new President!”

Cea mai clară dovadă a faptului că Ponta și PSD-ul nu aveau nici o șansă să câștige alegerile prezidențiale o reprezintă pregătirea minuțioasă a unor tulburări de stradă modelate după modelul celor din timpul „Primăverii arabe” și ale celor de pe Maidan-ul din Kiev. Aceeași mobilizare a ONG-urilor și mass mediei „pro-occidentale”; aceeași „schimbare la față” bruscă a unor lideri de opinie (până mai ieri anti-Băsiști, iar în timpul campaniei brusc aliați ai lui Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu și ai tuturor celorlalți servanți ai „Președintelui Jucător”); aceeași convocare insistentă pe rețelele de socializare, aceeași isterie pe Facebook: „suntem la marginea prăpastiei!”, „acum ori niciodată!”, „înfruntarea decisivă dintre Bine și Rău!” etc. (Că PSD-ul a colaborat perfect cu SUA și cu NATO, girând acceptarea României în alianța euro-atlantică, nu mai conta; el a devenit deodată „Răul” – și va continua să fie asta câtă vreme va fi mai puternic decât se dorește la Washington și la Bruxelles – Evere!) Aceleași grupuri de „protestatari” dispuși să provoace dezordini de stradă, pentru a dovedi că nu votul alegătorilor contează, ci cauza „Binelui” (definit de cine trebuie și unde trebuie… nu de către alegători); aceleași amenințări cu „Revoluția” (amenințări care îl lasă pe cetățeanul român interzis… el credea că e pur și simplu vorba de alegeri prezidențiale, nu de răsturnări ale regimului) etc.

Dacă, în ciuda tuturor presiunilor, Ponta ar fi obținut mai multe voturi decât Johannis, ar fi urmat scenariul clasic: contestarea alegerilor, acuzații de fraude masive, ocuparea Pieței Universității, provocări și violențe etc. Până când? Până când diplomații occidentali le-ar fi spus clar PSD-iștilor că „nemulțumirea populară” îi obligă să se retragă. Așa că cei care sperau că Ponta și PSD-ul ar putea câștiga alegerile se înșelau – datorită necunoașterii intereselor geopolitice implicate.

[…]

Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, de la promovarea insistentă a “segregării” teritoriale pe criterii de vot, până la incitarea deschisă la violenţă şi reprimarea oponenţilor politici, mă duce cu gândul la evenimentele din decembrie 1989.

De ce spun asta?

În primul rând, evenimentele din 1989 nu au apărut aşa, din senin. Ele au fost precedate de o campanie intensivă dusă în presa din străinătate – atunci nu exista altă modalitate – de demonizare a lui Nicolae Ceauşescu. De la afirmaţii fantasmagorice care i se puneau în gură, până la acuzaţii fanteziste de genul România va fabrica bomba atomică şi va ataca Ungaria, totul trebuia folosit pentru a se justifica ceea ce s-a întâmplat ulterior.

Nu este foarte complicat să observăm cine au fost “actorii” evenimentelor de atunci, ceva mai greu a fost până istoricii şi-au dat seama de regizorii evenimentelor. Alex Mihai Stoenescu afirmă: “Evenimentele din decembrie 1989 au fost trăite de români după un scenariu decis în afara ţării. Au existat totuşi câteva persoane de la noi care, instruite din timp (cu luni înainte ) au îndeplinit cu precizie actele care au determinat căderea lui Ceauşescu (A.M.Stoenescu – De la regimul comunist la regimul Iliescu, Virgil Măgureanu în dialog cu A.M.Stoenescu, Editura Rao, 2008).

Cine a scris “scenariul”: serviciile secrete din URSS, Ungaria, SUA, Occident, cu ajutorul lui George Soros. De altfel, miliardarul a şi recunoscut, recent, pentru CNN, că a finanţat “multe din activităţile disidente” din Europa de Est. Cum pomul se cunoaşte după fructe, a fost lesne de observat, după evenimente, cu cine s-a întreţinut şi pe cine a legitimat George Soros, la prima vizită în România. Iar ţinta lui numărul 1 a fost Grupul de Dialog Social. Primul ONG românesc, înfiinţat pe 31 decembrie 1989. Ca referinţă de timp, trebuie să reţinem că pe 30 decembrie mureau ultimii români, victime colaterale ale “evenimentelor”.

soros 1989 Se repetă SCENARIUL din decembrie 1989? Coincidenţe EVIDENTE cu evenimentele de acum 25 de ani FOTO & VIDEO

 

De altfel, scenariul de-atunci le-a rezervat românilor rolul de victime şi de idioţi utili, mai ales din şi cu ajutorul singurului canal mass-media al vremii, Televiziunea Română.

brucan soros Se repetă SCENARIUL din decembrie 1989? Coincidenţe EVIDENTE cu evenimentele de acum 25 de ani FOTO & VIDEO

Similitudini cu noiembrie 2014

Ceea ce bate la ochi a fost campania de demonizare totală a lui Victor Ponta. Nu discutăm aici despre cât bine sau rău a făcut punctual candidatul PSD, ci maniera în care acestea au fost prezentate, mizându-se nu pe factorul raţional, ci pe STÂRNIREA EMOŢIILOR. Evenimentul declanşator a fost îngreunarea votului pentru românii din diaspora, faţă de care protestele sunt legitime, dar nu mai mult. De fapt, tot acesta va fi şi evenimentul, pretextul, pentru care se va ieşi în stradă, imediat după vot.

Azi, rolul TVR-ului din 1989 a fost luat de alţii: Gândul, Adevărul, Hotnews, România Liberă, Mediafax, B1 TV, PRO TV. Iar când acestea au fost secondate cu brio de reţelele de socializare. Dacă în mass-media nu s-a incitat pe faţă, la crimă, nu au existat astfel de reţineri pe facebook, după cum arăta Patrick Andre de Hillerin, AICI.

Totul a fost sesizat foarte clar de către experţii în comunicare, întreaga operaţiune având un singur scop: TEAMA, FRICA de a exprima îndoieli sau măcar nedumeriri de către cei care nu erau încă convinşi de mesajul revoluţionar.

Asimilarea lui Ponta cu Nicolae Ceauşescu a fost dusă la paroxism de unul din actorii de care spuneam, e vorba de trustul Pro-Mediafax-Gândul, al lui Adrian Sârbu, “întâmplător”, şi el actor la evenimentele de acum 25 de ani (foto STANGA). Pe canalele media ale acestui post s-au difuzat mesaje patetice, în care evenimentele din 16-17 decembrie 1989 erau evocate, sugerându-se ideea că flăcara protestelor din acest an, trebuie preluată, ca şi atunci de întreaga ţară, cu îndemnul “Fiţi eroi în turul doi”.

Sarbu pro tv la Revolutie Se repetă SCENARIUL din decembrie 1989? Coincidenţe EVIDENTE cu evenimentele de acum 25 de ani FOTO & VIDEO

Mai mult, declanşatorul acelor evenimente din Timişoara, pastorul reformat Laszlo Tokeş, s-a implicat şi el în campanie, recitând mesajul anti-Ceauşescu, pardon! anti-Ponta de rigoare. Nici George Soros, prin GDS nu a făcut excepţie: Pleşu, Liiceanu, Şora, Tismăneanu, Macovei, etc, s-au raliat “cauzei”. Soros este prezent în stradă şi pe reţelele de socializare, prin mişcarea “Uniţi, salvăm”, cea care a organizat protestele, în special în oraşele din Vestul ţării. Alături de aceştia, găsim întreaga “societate civilă” sorosistă: de la Miliţia Spirituală la revista 22. Până şi Brucan este prezent, prin Lucian Mândruţă, pupilul său.

Un element extrem de important al evenimentelor din 1989, pe lângă demonizarea lui Ceauşescu, a fost întărâtarea populaţiei revoluţionare împotriva celor consideraţi a fi susţinătorii regimului, dar şi duşmanii noilor lideri. Atunci, rolul a fost atribuit Securităţii, care de la terorişti la otrăvirea apei la Timişoara şi…Sibiu, a fost acuzată de toate relele posibile. Coincidenţă?

Apropo de Sibiu, este bine de ştiut că oraşul lui Klaus Iohannis a dat, în decembrie 1989, 99 de morţi, fiind depăşit la acest capitol doar de Bucureşti. Pe locul trei în acest clasament macabru este Timişoara.

Revenind la zilele noastre, rolul Securităţii din decembrie 1989 este atribuit Bisericii Ortodoxe Române. Plecând de la două cazuri din Nordul ţării şi de la decorarea unui “acolit” al regimului Ponta/Ceauşescu, maşina de propagandă a ajuns să pună în gura preoţimii orice aberaţie, la fel cum se întâmpla în decembrie 1989 cu DSS.

Orice “anonimă” care loveşte în preoţi este considerată literă de adevăr, în timp ce reacţiile Patriarhiei sunt ignorate, dacă nu sunt trecute la categoria “şi altele”. Nu întâmplător, zilele acestea a venit şi lovitura de graţie din partea Curţii Constituţionale: majoritatea religioasă a acestei ţări a fost pusă la completat formulare pentru a-şi exercita un drept consfinţit de legea supremă a ţării.

Finalul a fost sesizat deja de o parte a clerului, care acuză că a început o adevărată Prigoană anti-ortodoxă. 

Pe lângă BOR, sunt distruşi mediatic toţi cei care îşi exprimă o opţiune politică, care nu coincide cu cea exprimată la fel de democratic de Pleşu sau Liiceanu. Aici intră Tudor Gheorghe, Radu Beligan, Gabriela Szabo, Dorel Vişan, Raed Arafat,etc. Nu mai contează vârsta, competenţa, rezultatele, totul trebuie maculat.

Peste toate însă, atârnă ameninţarea făţişă cu dezmembrarea ţării, în cazul în care rezultatele “evenimentelor” nu coincid cu cele dorite de “scenarişti”. Nu mai devreme de vineri, steagurile Transilvaniei şi Moldovei, ca entităţi independente, fluturau falnic în primele rânduri ale manifestaţiei de la…Timişoara. Alături de acestea era, ca prin coincidenţă şi  tricolorul românesc, găurit! Dacă în 1989 acesta avea un sens, acum ce logică poate avea acest drapel găurit? (FOTO, de la stânga la dreapta- captură din video JOS).

Acestea nu sunt evenimente izolate, fapt demonstrat de declaraţia lui Cristian Tudor Popescu, acest Teodor Brateş al Gândului, care afirma pe 5 noiembrie: ”Privind însă harta alegerilor, se vede că secera a rămas, o seceră roşie a vechiului Regat, Moldova şi Muntenia, care împresoară Transilvania albastră şi galbenă de 25 de ani încoace.Şi care într-o zi ar putea s-o taie”. 

A urmat protestul de la Cluj, în care am văzut defilându-se cu un banner în care regiunea de vest şi centru a ţării era “viitoarea diasporă” şi de care nu s-a lepădat nimeni. Nici de susţinerea autonomiştilor Zsolt Szilagyi şi Sabin Gherman nu s-a dezis nimeni. Ba dimpotrivă, a fost folosită din plin, mai ales pe reţelele de socializare.

Nu am spus nimic despre implicarea din exterior, pentru că este clar că SUA şi Germania susţin “revoluţia”. Am arătat acest lucru aici şi aici.

De altfel, doamna Merkel nu s-a putut abţine şi a lăsat şi un indiciu mai mult decât arogant: în scrisoarea de susţinere către Iohannis, aceasta a folosit sintagma Siebenburgen, referindu-se la Transilvania, adică vechea denumirea a provinciei. Doamna Merkel putea folosi cu uşurinţă cuvântul “Transsilvanien”, dacă nu chiar Rumanien,  dar a preferat denumirea care se regăseşte pe vechea stemă a defunctului principat, una în care românii nu erau reprezentaţi. O altă coincidenţă?

Pentru succesul evenimentelor din 1989, esenţială a fost trecerea Armatei de partea “revoluţiei”, prin actul de la 22 decembrie, atunci când Generalul Victor Athanasie Stănculescu l-a evacuat pe Nicolae Ceauşescu din clădirea Comitetului Central, deposedându-l de puterea de a comanda Forţelor Armate. Stănculescu a cerut atunci, revocarea ultimului ordin al lui Ceausescu, acela de a trimite soldaţii în stradă, întorcându-i în cazărmi.

Ce atitudine va avea Armata? Dar serviciile de informaţii? Mandatul lui Traian Băsescu expiră pe 21 decembrie.

Diferenţa principală dintre televiziune şi facebook e că prin televiziuni încearcă unii să ne manipuleze, prin facebook ducem manipularea  la capăt singuri. În aceste alegeri, după cum ştiţi, mi-am declarat de la bun început completa neutralitate. Pur şi simplu nu m-a interesat un show cu floricele şi scenete civice după 4-5 ani de austeritate.

Un lucru mi-e însă destul de clar. Am pus ieri pe pagina mea „Antena 3 a luat bătaie de la Facebook”. Unii au tendinţa de a privi drept o singură tabără drept negativă. Ambele au avut un rol nociv, au transmis mesaje murdare către spaţiul public. Prezentarea lui Iohannis drept victoria civilizaţiei face uitată o campanie în care foarte mulţi susţinători de dreapta au sărit grav calul.

Antena3, Romania TV şi echipa candidatului Ponta au lucrat la unison după nişte reţete absolut reprobabile. Minciunile cu tăiatul pensiilor au fost doar de încălzire. Vîndutul de copii, frişca tabloidală. Sfătuitori precum Bogdan Teodorescu şi alţii au o problemă: ei dispreţuiesc electoratul PSD aproape şi mai mult decît îl dispreţuiesc cei din nucleul dur de dreapta. Altfel nu se poate explica insistenţa pe naţionalism prăfuit, ortodoxism, ameninţarea maghiară şi alte teme ridicole faţă de prezent [nu, nu sunt nicidecum ridicole, si nici lipsite de relevanta politica; au fost instrumentate oportunist, insa asta e altceva – nota noastra].

Televiziunea funcţionează cam aşa: închide oameni într-un acvariu, toţi cred că sînt mari manipulatori pentru că fac audienţă. Însă parte din audienţă le-a fost ostilă. De altfel, de-a lungul celor 10 ani Antena 3 a reuşit să antagonizeze la maximum telespectatori şi să activeze şi oameni altfel indiferenţi la jocul politic. Audienţă nu înseamnă vot.

Fanii lui Iohannis, mulţi alcătuind un bloc comun pe reţelele de socializare. Spre deosebire de televiziuni, facebook-ul nu a creat un curent critic, deşi au folosit şi ei arme dintre cele mai jegoase. În spatele reclamelor luminoase cu anticorupţie, au circulat fluvii de jeg mult mai viu, mai nociv, decît oboselile pontiste. La asta au contribuit şi cei din presa de dreapta care au încurajat un soi de sentiment cenzitar al fiinţei. Babe ştirbe, ţărani proşti care vînd votul, sărăcanii pesedişti, asistaţii social [si BOR – aflata si ea pe lista neagra, cu tot cu credinciosii sai, insa ea este ignorata consecvent de autorii de stanga, desi e centrala in discursul urii practicat de “dreapta” – nota cuvantul-ortodox.ro], toate locurile comune pe care s-a sprijinit retoric programul de austeritate au revenit violent în faţă.  Am ataşat un afiş de o prostie violentă care totuşi exprimă o realitate pe care preferăm să o ascundem după papioane, eleganţă şi mirajul vestic. Iohannis ar trebui să înţeleagă că aceste motoare trebuie rapid dezactivate:

În acelaşi timp, partea online PSD crede că funcţionează cumpărarea likeului la kil şi tratează publicul de pe reţelele de socializare tot ca o masă de manevră. E o masă de manevră comercială. Nu e aşa uşor să construieşti grupuri de influenţă politice. Pentru că alea politice funcţionează cu motoare care de obicei stau offline. E totuşi comic că fanii Iohannis asasinează publicul cu civlizarea lor şi spiritul democratic în timp ce practic au cerut dreptul la vot, dar doar la votul „cum trebuie”.

Să discutăm puţin dreapta şi ACL-ul. Ajutorul venit din zona civică – cu ocazia asta s-a distrus orice urmă de speranţă de la mişcări civice active în 2012-2013 – nu e nou. Şi PDL şi PNL au stat mult la putere în tot acest deceniu. Iar sărbătorirea în stradă a încă 5 ani pentru dreapta la preşedinţie, ca şi cum am fi reuşit să schimbăm lumea, mi se pare de un ridicol total. Vorba lui Ciprian Şiulea: rezultatele au fost 55% Caragiale, 45% Urmuz.

După  toate tîmpeniile comise de dreapta, după cădere dramatică în sondaje, au reuşit să-şi încapsulelze forţele în DNA şi societatea civilă. Ca de obicei, mare parte din societatea civilă şi-a oferit imediat serviciile pentru occidentalizare şi civilizare la dreapta. Trupa şchioapă a lui Băsescu s-a adăpostat sub aripi de oengişti şi intelectuali care abia ce ieşiseră din programe de stipendiere. Vor reveni curînd probabil.

Şi Ponta a curtat dreapta cît a putut. Le-a oferit bani angajatorilor, a încercat aburirea unor grupuri vulnerabile. Însă el a crezut că se cumpără totul la bucată şi a neglijat un imens potenţial în electoratul de stînga. Unul care a fost complet nereprezentat în acest an. Unii bagatelizează ideologicul. Niciodată hegemonia dreptei n-a fost mai evidentă şi nicodată circul de legitimare „civică” şi civilizare ritualică.

[…] Importantă (pentru mine, ca preot ortodox) este semnificaţia religioasă, civică şi morală, precum şi consecinţele asupra pentru relaţiei Bisericii Ortodoxe cu Statul Român ale acestui rezultat paradoxal: un Preşedinte germanic şi luteran conducător al naţiunii latine române şi ortodoxe.

Înainte de toate, sunt dator să recunosc creştineşte: da, m-am înşelat când am afirmat că apartenenţa la credinţa creştină ortodoxă va conta în alegerile prezidenţiale 2014. Românii au reacţionat după un tipar pe care nici măcar preoţii ca mine (îndrăznesc să spun că eu cred că mă regăsesc în rândul acelor preoţi care nu s-au enclavizat într-un confort căldicel al bunăstării lumeşti obţinute prin negustorie de Hristos şi nici în peştera vreunui fundamentalism naţionalist-ortodox stupid!) nu au avut capacitatea să-l intuiască. Implicarea elementelor de natură ortodoxă nu l-au ajutat pe Victor Ponta, dimpotrivă au provocat o iritare imensă în rândul a zeci de mii de români, mai ales tineri, cei mai mulţi dintre ei fiind (paradoxal!) creştini ortodocşi, măcar prin Sf. Botez, dacă nu şi prin practică.

Apare aici un prim element, cu semnificaţie religioasă şi morală, care trebuie analizat – dorinţa insistentă a tot mai multor români ca Biserica să practice o severă şi enclavizantă neutralitate faţă de viaţa politică. Se cere Bisericii să nu facă politică, cuvântul de ordine fiind o nouă lozincă scandată pe străzi, în aceste zile, de susţinătorii clujeni ai Preşedintelui ales Klaus Iohannis: „În Biserică nu facem politică!”

Care ar fi, în contextul unei republici laice şi în curs de secularizare, aplicarea curată dogmatic şi corectă din perspectivă civică a poruncii Daţi cele ce sunt ale Cezarului, Cezarului şi cele ce sunt ale lui Dumnezeu, lui Dumnezeu” (Luca XX, 25)?

Au respectat sau au încălcat această poruncă Martirii Închisorilor Comuniste, dintre care cei mai mulţi preoţi şi mireni creştini ortodocşi, atunci când au decis că Partidul Comunist şi regimul democraţiei populare (forme de viaţă politică) sunt atât de nocive pentru Naţiunea Română încât trebuie renunţat la „simfonia bizantină” şi reacţionat direct, prin predică şi faptă? În vremurile noastre de relativă libertate şi democraţie, respectăm sau încălcăm această poruncă dacă păstrăm tăcerea, ca Biserică, şi nu reacţionăm atunci când conducătorii cetăţii (clasa politică) aruncă poporul (pe cetăţeni) în sărăcie, boală, desfrânare, apostazie etc.?

De fapt, ce este „a face politică”? O definiţie găsită pe Internet ne spune că Politica este „ştiinţa şi arta de a guverna un stat; formă de organizare şi conducere a comunităţilor umane, prin care se menţine ordinea internă şi se garantează securitatea externă a comunităţilor respective”, iar A face politică înseamnă „a lua parte în mod activ la discutarea şi rezolvarea treburilor statului.”

Relaţionarea Bisericii noastre cu viaţa politică post-decembristă s-a întemeiat pe teza „simfoniei bizantine”. Aceasta ne-a ajutat, în anii 90, să recuperăm o parte din drepturile pe care dictatura comunistă le răpise Bisericii. Procesul de aderare la Uniunea Europeană şi apoi, după 2007, procesul de integrare în această structură suprastatală, au adus însă un element nou în viaţa cetăţii româneşti, anume acela al exigenţei ca Statul Român să devină absolut laic, societatea să accepte secularizarea, iar Biserica naţională să fie treptat separată de stat şi exilată din agoră, în sfera vieţii private. Ierarhia Bisericii noastre a avut naivitatea să creadă că va reuşi să perpetueze la nesfârşit „simfonia bizantină”, că va evita acest deznodământ, acceptând ritmul impus de politicieni, care au solicitat tot mai mult şi mai insistent asumarea unor felurite compromisuri în schimbul unor drepturi legitime pe care le-au recunoscut Bisericii, după 1989 până în prezent.

Această interpretare naivă, însoţită uneori de aplicarea arogantă a „simfoniei bizantine” în relaţia Bisericii cu clasa politică, ne-a îndepărtat treptat de o parte din popor şi am ajuns la momentul 16 noiembrie 2014, când un val periculos de agitat al antipatiei faţă de Biserica naţională a cuprins un număr mult prea mare de români creştini ortodocşi, încât să fie ignorat ori considerat a fi o întâmplare. Trebuie ca ierarhia Bisericii să renunţe la această aproape fariseică atitudine că „noi, slujtorii Bisericii nu facem politică”!

Biserica trebuie să facă politică, în sensul definiţiei de „a lua parte în mod activ la discutarea şi rezolvarea treburilor statului”, ale comunităţii! O „politică a lui Hristos”!

Altfel spus, să ne regăsim curajul de a promova, în temeiul valorilor moralei creştine ortodoxe, o relaţie vie, activă, duhovnicească, dinamică, blândă ori severă cu clasa politică, în funcţie de conţinutul şi efectul faptelor acesteia asupra Naţiunii noastre, indiferent de orientarea ideologică ori de bunăvoinţa/reaua-voinţă a vremelnicilor conducători ai statului, ţelul suprem fiind slujirea lui Hristos şi păstorirea Naţiunii Române pe care ne-a încredinţat-o Dumnezeu. O atare reaşezare a relaţiei noastre cu clasa politică este cu atât mai necesară, cu cât laicizarea Statului Român şi secularizarea societăţii româneşti reprezintă (rezultatul alegerilor din 16 noiembrie sunt o dovadă în acest sens) un proces ireversibil.

Un al doilea element dezvăluit atât de reacţiile controversate ale unora dintre reprezentanţii Bisericii, cât şi de criticile vehemente aduse la adresa Bisericii în legătură cu susţinerea mai mult sau mai puţin făţişă a candidatului creştin ortodox Victor Ponta, cu ocazia acestor alegeri prezidenţiale, este precaritatea agendei publice a Bisericii noastre.

Dacă ierarhia Bisericii Ortodoxe îşi asuma deschis, public, o serie de principii şi criterii clare cu privire la viaţa politică (nu doar interdicţia, folositoare de altfel, ca preoţii să facă politică de partid), la modul în care aşteaptă de la politicieni, în temeiul poruncilor lui Hristos, să conducă Statul Român şi comunităţile noastre, dacă mărturiseam permanent (chiar cu riscul de a-i deranja pe activiştii lui „political correctness”) că pentru noi este important ca liderii politici să exprime, proporţional, atât opţiunile politice ale cetăţenilor români, dar şi adeziunea la credinţa creştină-ortodoxă, majoritară în România, dacă aveam tăria de a atenţiona cu fermitate că dăm Cezarului cele ale Cezarului câtă vreme Cezarul nu se atinge de cele ale lui Dumnezeu, altfel spus, dacă aveam îndrăzneala duhovnicească de a refuza invitaţia la masa Cezarului atunci când acesta mănâncă „de dulce-n Post”, la alegerile prezidenţiale 2014 am fi fost liberi să ne exprimăm dorinţa (încă la începutul campaniei electorale, când erau mai mulţi candidaţi!) ca poporul să aleagă un candidat care fie posesorul, alături de calităţile umane, civice, europene etc., şi al calităţii de membru al Bisericii Ortodoxe Române.

Agenda publică a Bisericii noastre este însă formată doar din activitatea filantropică (tot mai substanţială în ultimii ani, datorită atragerii de fonduri europene, dar cu prea puţină ştiinţă a PR-ului prezentată şi ca atare, cu atât mai puţin crezută de marele public!), din activitatea de ctitorire de biserici (iarăşi, precar prezentată şi argumentată, provocând reacţii adverse în diferite medii ale societăţii româneşti) şi din mărturisirea lui Hristos făcută prin predici, studii teologice etc. atemporale, cu prea puţină legătură cu realităţile societăţii româneşti, o pastoraţie în care se amestecă cuvinte de învăţătură în forme venite parcă din vremuri medievale şi coborând spre o Românie mioritică şi rurală, bucolică şi tradiţionalistă – de fapt, o Românie care nu mai există de peste o jumătate de secol – cu atitudini moderniste atât de lumeşti în conţinuturi şi manifestare încât criticii Bisericii noastre le suspectează a fi expresia unui mercantilism mamonic.

Maica-Domnului-cu-sfintii-de-la-AiudÎn Biserică pot fi aflate numeroase exemple de mărturisire vie, deopotrivă idealistă şi pragmatică, a lui Hristos. Avem ierarhi şi preoţi (am bucuria să cunosc astfel de oameni în Arhiepiscopia Craiovei) care ştiu să se folosească de cele ale lumii pentru a dărui Bisericii şi credincioşilor cele ale credinţei, schimbând faţa lumii după chipul lui Hristos. Bunele lor practici trebuie studiate şi concluziile astfel obţinute pot modela agenda publică a Bisericii.

Ceea ce lipseşte cel mai mult acestei agende publice bisericeşti este însă o atitudine clară şi o reacţie imediată, ambele întemeiate pe Dogmele şi Canoanele Bisericii noastre, la marile probleme actuale ale Statului Român şi societăţii româneşti.

Un mecanism administrativ, birocratizat şi anchilozat, afectat de un fel de autosuficienţă a „pântecului sătul”, iar în unele cazuri o lipsă de eficienţă a comunicării între membri ierarhiei Bisericii, nu ne permit să reacţionăm la situaţiile de criză cu care se confruntă creştinii ortodocşi români în vieţuirea lor în Statul Român sau în cuprinsul lumii. Credincioşii noştri au început să uite că Biserica le poate oferi sfat şi îndrumare, ajutor şi susţinere în situaţiile dificile în care Statul ori alte forţe lumeşti îi ispitesc ori le fac viaţa amară.

Totuşi, chiar dacă agenda publică a Bisericii noastre se va modela treptat în conformitate cu exigenţa de a rezona mult mai bine cu credincioşii noştri, atât de greu ispitiţi şi încercaţi în aceste vremuri încurcate, rămân de rezolvat slăbiciunile unui al treilea element din componenţa a ceea ce ar fi mecanismul de interacţiune a Bisericii cu lumea: clerul ortodox.

Alegerea germanicului luteran Klaus Iohannis ca Preşedinte al Republicii şi recenta decizie a Curţii Constituţionale a României îndreptată împotriva orei de religie din şcolile româneşti sunt două semne care ne spun că a sosit vremea ca noi, preoţii creştini ortodocşi să ne trezim din autosuficienţă, să ieşim din enclavizare şi să ne scuturăm de ispita traiului tihnit.

Preotul care nu priveşte nici măcar peste gardul bisericii unde slujeşte, spre viaţa parohiei sale, aşteptând doar ca „lumea să vină la biserică, pentru Liturghie, acatist şi pomelnic, botez, nuntă, înmormântare şi pomană, că aşa e tradiţia noastră din moşi-strămoşi”, nu-şi merită locul. Valul de antipatie îndreptat împotriva Bisericii în aceste zile nu a fost provocat doar de cele câteva gesturi de susţinere publică a candidaturii creştinului ortodox Victor Ponta făcute de unii ierarhi sau preoţi. Există în rândul multora dintre credincioşii noştri o tensiune acumulată împotriva noastră în curgerea anilor în care preoţia a fost transformată treptat, de către mulţi dintre noi, slujitorii altarelor, din vocaţie aducătoare de mântuire, în meserie generatoare de profit.

Nu vom reuşi să-L mărturisim pe Hristos şi să schimbăm lumea, dacă nu ne asumăm şi nu îndreptăm căderile noastre. Preotul creştin-ortodox nu este un funcţionar care oficiază un serviciu, nu este un teolog cu simbrie care tipăreşte cărţi cu învăţături pe care puţin le înţelege şi aproape deloc le urmează. Preotul creştin-ortodox este mărturisitorul lui Hristos, noi, preoţii „împreună-lucrători cu Dumnezeu suntem,” iar credincioşii noştri, parohia, eparhia „sunt ogorul lui Dumnezeu, zidirea lui Dumnezeu.” (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel III, 9)

România ortodoxă s-a transformat, deocamdată, în România protest(antă), căci românii au protestat împotriva vechilor rânduieli politice şi au ales să creadă că vor fi salvaţi de protestantul neamţ Klaus Iohannis. O lecţie pe care Biserica noastră trebuie să o înveţe bine.

Creştineşte este să încheiem rugând pe Dumnezeu să-l lumineze pe Preşedintele ales Klaus Iohannis şi să-i dăruiască puterea de a rămâne loial promisiunilor făcute Naţiunii Române. Dumnezeu să ne ajute!

Nota noastra:

Ar mai trebui adaugat faptul ca interesul evident al partenerilor strategici in alegerea lui Klaus Iohannis a reiesit si din modul in care a fost prezentata victoria acestuia in presa internationala. Sablonul a fost urmatorul: iata ca in Europa de Est, apropiata de Rusia lui Putin, inconjurata de Ungaria lui Orban, nu prea departe de Turcia lui Erdogan si de Serbia care se inflameaza de la drone cu steagul Albaniei Mari, exista o tara care a votat cu un minoritar. Romania este exemplul democratic care a spus un NU hotarat nationalismului (fie el soft, de parada, asa cum il reciclase Ponta). Nemtii au o naratiune de colonizatori fara perdea: pentru presa germana, Iohannis e, nici mai mult, nici mai putin, neamtul care incearca sa scoata Romania din mocirla… 

Se spusese si inainte, de catre americani, ca Romania trebuie sa fie un exemplu in regiune, chiar unul capabil sa exporte democratie in jur. Asta inseamna sa fie un model, si asistam, in prezent, la constructia acestui model. Presedintia detinuta de un minoritar atat etnic, cat si religios, prin urmare, CONTEAZA, e chiar decisiva, insa nu atat pentru romanii care au votat, cat pentru stapanii care au ales. Conteaza in sens invers: adica e bine sa fie vizibila identitatea sa de minoritar, tocmai aici este tot “skepsisul”.

In acest sens, faptul ca Ponta a ales sa-si faca o campanie electorala pe teme nationale si religioase (nu conteaza cat de superficial a preluat temele, ci ca este perceput si identificat astfel) a fost un mare rau, deoarece acum naratiunea este ca Romania a respins in mod hotarat atat nationalismul, cat si aderenta la religia majoritara. Si acesta va fi modelul, care, transpus in practica, va consta in continuarea procesului inceput cu religia din scoli (decizia CCR), va continua cu punerea la punct a BOR (inclusiv prin DNA) si prin drepturi acordate minoritatilor homosexuale. Romania nu va fi un model de republica civica, in sens clasic, unde etnia si religia conteaza mai putin, ci va fi un model cultural neoliberal, unde acestea conteaza si modeleaza identitatile sociale si politice, insa doar pentru a destructura pe cele majoritare si a le impune pe cele minoritare.

Sau, cum s-a exprimat Masoneria in mesajul catre Iohannis, ne asteapta revolutia “transformarii” Romaniei:

“Mai mult ca niciodată, aşteptăm cu încredere ca Preşedintele Klaus Iohannis să călăuzească, în al 26-lea an după Revoluţie, această nouă Revoluţie paşnică, a modernizării şi transformării României”, a încheiat Săvoiu.

Si reactia majoritatii, totusi, care e sensibila atat la nationalism, cat si la religie, nu va mai conta, caci prin mecanismele puse in functiune pe 16 noiembrie 2014 am asistat la un vot covarsitor, care legitimeaza fara discutie orientarea Romaniei in urmatorii ani. Ce legitimitate si in numele cui va mai putea pretinde, de pilda, BOR, mentinerea religiei in scoli, sau mentinerea definitiei familiei traditionale, cand o vasta majoritate a cetatenilor, cea mai mare din 1996 incoace, a ales un curs al “modernizarii”, un curs de “liberalizare” si “occidentalizare”? Cand exista chiar ortodocsi care au cautionat, aplaudat si sustinut entuziast aceasta alegere? Aceasta revolutie culturala ne asteapta, cel mai probabil, si nu cea a “normalitatii” si a “bunului simt”.

Redam, mai jos, si cateva comentarii ale cititorilor nostri:

Petra:

Am ramas interzisa cind am vazut coada imensa de la Londra. majoritatea zdrobitoare a celor de la coada erau tineri si foarte tineri. IN 2012 cind a fost referendumul de demitere al lui Basescu, in Atena unde erau inca citeva mii de romani, era o mare liniste la sectia de votare a consulatului si atunci eu chiar m=am dus sa votez pentru stiam ca votul ar fi fost important. Si nu cred ca a fost foarte diferit in alte capitale.

Deci sa inteleg ca tineretul a fost mobilizat prin folosirea internetului si i s-a bagat in cap, asa, pe scurt, ca PSD-ul e un marele pericol iar Iohanis un mare izbavitor?! Si totusi cum ramine cu Antena 3 si audienta sa masiva? Cum ramine cu lipsa de popularitate a lui Johanis pina acum 2 luni, numai? Cum ramine cu cele 7 milioane care in 2012 au votat pentru pleacarea lui Basescu si implicit a tot ce simbolizeaza el: DNA, Macovei si alti monstrii? Oamenii astia unde sint?? Mai ales ca ATUNCI cind tabara euro-atlantico-basista nu dorea iesirea la vot, romanii care au iesit totusi in numar mare au fost relaxati, fara “sareli” revolutionare, fara scandal, fara cozi in diaspora (cum spuneam).

Ceea ce este cu adevarat inspaimantator este abilitatea extraordinara cu care au reusit sa faca “din rahat bici”. Adica dintr-o atmosfera oarecum linistita, in care nimic important nu se intimplase, sa devina o atmosfera incinsa la maxim, cu spirite incinse la maxim….din nimic. Chiar nimic!!!!! revolutia din 1989 a fost pe jumatate sincera. Oamenii au iesit in strada pentru ceva totusi important (chiar daca a fost o crunta iluzie). Acum insa astia pot sa manipuleze masele sa iasa peste noapte din casa si sa faca revolutie….din nimic si pentru nimic. Ca ce? ca n-au votat suficient de rapid?! Ei da, ce sa zic! Si eu care credeam ca lipsa locurilor de munca si lipsa de orice perspectiva pentru tineri in Romania ar fi fost adevaratul motiv. Sau, asa cum se intimpla la greci, proteste impotriva FMI si BCE si a Comisiei Europene sau proteste impotriva nenorocirii sistemului de sanatate.

Au reusit sa transforme o situatie relativ linistita, pina acum 2-3 saptamini, cu un final previzibil, intr-o situatie incendiara si un final neasteptat. ASTA este infiorator.

Cit despre ce va urma, generic spus, anihilarea ultimilor bastioane, institutii, grupuri si grupuscule care au o orientare cit de cti nationala, chiar daca este vorba si de afaceristi corupti, dar totusi legati de contextul national. […]

Cit despre BOR….problema lor cu BOR este capitalul spiritual pe care, asa cu hiatusuri, problematic, etc il detine totusi asupra unui numar destul de mare de oameni. Ori asta este ultimul mare bastion in calea lor si nu intimplator isi doresc macinarea lui din exterior si din interior. Nu poti sa ai control TOTAL asupra unui om care este practicant sau in a carui constiinta identitatea ortodoxa este ceva inca…chiar si nominal. Dar asta o stiti si voi foarte bine.

Intr-adevar cu lovitura asta de teatru s-a dovedit ca se poate declansa orice, si mai ales o adevarata vanatoare de vrajitoare….de data asta ortodoxe. Adica se poate orice! iar violenta stradala din Romania observata de multa vreme poate sa fie canalizata metodic, sistematic si cu tinte precise.

Asa ca o sa repet un truism: rugaciunea si spovedania, cit mai avem unde sa ne spovedim in urmatorii ani.

daniela:

Teribil! Vazand toata isteria care se desfasoara nu pot decat sa spun ca cel mai mare dusman al omului este prostia. Si eu care credeam ca dupa 25 de ani de batjocura si manipulare romanii au dobandit o intelepciune si un realism care ii vor face mult mai greu de manipulat si ca sunt mult mai informati si mai avizati. M-am inselat groaznic! Dragii mei, nu credeam sa ajung sa traiesc o asemeanea deceptie! Oamenii astia VOR sa alerge dupa cai verzi pe pereti! Atat sunt de rupti de realitate! Votantii efervescenti de la aceste alegeri ma fac sa ma gandesc fara sa vreau la intelighentia rusa de dinaintea revolutiei bolsevice. Atat de trist si rau prevestitor!
Te uiti la ei si intelegi ca nu Dumnezeu si poporul roman sunt valorile lor supreme ci “civilizatia”, “bunastarea”, “europenismul”. Vai! Raoul Weiss are dreptate.

marian:

Da, nebunia e mare si are cateva coordonate ce se vad clar, dupa cateva minute de decantare.

Intai, reeducarea asta la care suntem indemnati si pe aici de musafiri preocupati de binele nostru. Adicatelea situatia e atat de serioasa, incat am face bine sa ne interiorizam criticile, asa cum remarcau si admin, enkidu s.a. Pai asta inseamna sa te bagi singur in gura lupului, alegem singuri sa jucam pe terenul adversarului. Pentru ce, pentru vizibilitate? Fortati? Deja au facut destul rau deziceri din randul preotilor care, suparati fiind pe “caderile” altor preoti sau a ierarhilor, dau in Biserica, disculpandu-se ei insisi (indirect, dar detaliu ce nu trebuie sa scape neobservat, nu poti sa nu te intrebi a cui slava e cautata). Interiorizeaza o discutie… in public. Declaratiile unora ca acel parinte Siluan sau http://ioanflorin.wordpress.com/ , de distantare, au lasat sau au intarit impresia ca e, intr-adevar, o problema cu BOR. Si toti cei care nu merg la Biserica si aud aceste luari de pozitie se simt intariti in pozitia lor – iata, daca pana si un preot critica Biserica, atunci si ei au dreptate sa nu mearga la slujbe, sa nu asculte preotii, sa nu se spovedeasca s.c. (clasica “e relatia mea cu Dumnezeu”). Ba chiar devine acceptabil si chiar de dorit sa fii critic dur al Bisericii. E evident ca e o diferenta mare intre a critica Biserica din interior (asumandu-ti Biserica) si a o face din exterior. Dar aceasta diferenta devine insesisazibla cand e vorba de “salvarea” Romaniei.

Teama mea e ca a fost deja foarte eficienta campania (paralela cu cea electorala) de discreditare a Bisericii, acum Biserica e vazuta de majoritatea votantilor anti-Ponta ca retrograda si PSDista. Rasturnand perspectiva, daca se va reusi intoarcerea votului negativ intr-o constructie politica (si cam asta e ideea cu miscarea din jurul lui Macovei), banuiesc ca nu s-ar constitui intr-un fan-club BOR. Deci eu vad stingandu-se posibilitatea ca adevarata Romanie sa fie reprezentata in vreun fel, dinamitandu-se cu grija si PR componentele “fundamentaliste” crestine, alaturi de “prostia” taranilor si bunicilor. Si mi-e ca tinerii nostri se vad un fel de pasoptisti.

Daca ne uitam de sus la miscarea de PR anti-Biserica (ar fi amuzant daca nu e trist cum se face acum diferenta intre Biserica si BOR), nu mi se pare departe de ce a facut papa cu sinodul de anul asta, cand a fortat discutarea problemei casatoriilor gay pentru a-i provoca pe conservatori sa iasa in fata, doar pentru a fi linsati apoi.

Dan:

Mi se pare incredibil cum acum Iohannis a devenit salvatorul de raul care l-a propulsat. Ne bucuram de parca l-am fi ales pe parintele Cleopa presedinte si noi nu mai trebuie sa facem nimic decat sa-l dam jos pe Ponta. Romania e pe marginea prapastiei, are datorie directa peste 200 de miliarde intr-o moneda pe care nu o controleaza, suntem la granitele razboaielor si noi sarbatorim victoria. Trezirea va fi mult mai crunta de data asta. Am cam ajuns la fundul sacilor de tot felul.

harta

*


Categorii

Alegeri in Romania, Articolele saptamanii, Cuvantul cititorului, Facebook, George Damian, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Opinii, analize, Preot Marcel Radut Seliste, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

224 Commentarii la “Pe marginea alegerilor prezidentiale. RASISMUL ANTI-ROMÂNESC/ Ce se intampla cu România ortodoxa?/ MIZA GEOPOLITICA: “Defectul” real al PSD si motivul pentru care NU TREBUIA sa castige Ponta/ MASONERIA – ENTUZIASMATA de alegerea lui Iohannis: CE FEL DE “REVOLUTIE A TRANSFORMARII” NE ASTEAPTA?

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 4 / 6 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. @ admin

  Foarte buna paralela cu Alberto Fujimori pe care ati evidentiat-o! De altfel, sunt singurele doua exemple din lume in care un minoritar etnic devine presedinte al unui stat, daca facem abstractie de Africa de Sud si – mai recent – SUA, ambele cu contexte social-politice diferite ce nu permt efecuarea de comparatii.
  In alta ordine de idei, acest site este printre putinele exemple de pe internet (din ceea ce cunosc eu) in care nu stii ce sa apreciezi in primul rand: calitatea articolelor sau pe cea a comentariilor.
  Doamne ajuta!

 2. @ doroteea:

  Si aceasta este, in mare masura, o pista falsa, pentru ca vede lucrurile fie din perspectiva propagandei celeilalte tabere (infrante acum), pesedist-anteniste (cu discursul deja uzat: mafia PDL, “basistii” sunt mafioti, Iohannis e creat si sustinut de Basescu etc.), fie pur si simplu ramane tributar unei paradigme depasite, care nu intelege adevaratul nivel la care se joaca astazi Puterea si la care se va guverna, foarte probabil, in “regimul” Iohannis. Stapanii lui Iohannis nu sunt, asa cum se crede (si cum ar dori aceia) oamenii influenti din partidele lui (PNL si PDL – acum contopite intr-un fals mare PNL, la ordinul expres si ultimativ al SUA, care a impus destramarea urgenta a USL si apoi i-a eliminat pe ambii autori ai ei, pedepsindu-i la pachet pentru ceea ce au incercat in 2012), ci structurile adevaratei puteri din umbra, care i-au asigurat victoria neasteptata, pe ultima suta de metri. Lor le datoreaza presedintia si agenda lor trebuie sa o indeplineasca fara cea mai mica abatere sau tentativa de autonomie personala ori partinica, punct cu punct. Cum a si inceput sa o faca, din prima zi. Nu mai e vremea partidelor si a luptelor politicianiste intre doua (trei) gasti de mafioti locali, ci e vremea mega-partidului DNA/”stat de drept”, care isi revendica deja victoria de duminica, prin cateva trambite de vaza:

  http://www.capital.ro/moise-guran-adevaratul-castigator-al-alegerilor-este-dna-ul.html

  http://www.stiripesurse.ro/cristian-tudor-popescu-justitia-este-singurul-candidat-in-aceasta-campanie-electorala_936582.html

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/vantul-fermecat-13588137

  Dupa cum umbla vorba, e foarte probabil ca si PNL(ACL)-ul va trece curand, gratie adevaratei Puteri, prin acelasi (sau poate doar putin mai bland, in prima faza, pana vor lua ei si guvernarea, nu stim) proces de destructurare, de “reforma”, de “epurare” politica, pentru a aduce in prima linie exclusiv o noua “garnitura” de lideri, desprinsi de orice agende si interese locale/nationale si total afliati si incolonati Puterii celei noi, extrapartinice si supranationale: http://www.stiripesurse.ro/cristoiu-dosarul-eads-va-lovi-in-noul-pnl_939620.html Ceea ce se va intampla si in PSD, cu certitudine. S-a intrat in alta etapa, in alta era, nu doar in plan politic, si trebuie sa incepem macar sa intelegem ce ni se petrece si de unde ni se trage:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/10/08/care-este-sensul-mega-scandalurilor-microsoft-si-eads-prin-anticoruptie-la-antidemocratie-sau-cum-dispare-politicul-din-romania-cine-nu-e-de-acord-cu-directivele-obligatorii-n-are-decat-sa-devina-ex/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/04/12/america-victoria-nuland-laura-kovesi-dna-amabasada-sua-mark-gitenstein-alegeri-independenta-justitiei-stat-drept-romania-infricosata/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/08/09/puscaria-salveaza-romania-cazul-voiculescu-semnificatie-implicatii/

 3. @ soram:

  Am mai spus-o: e o imensa prostie si nebunie, care va da numai apa la moara antiortodoxistilor turbati. Cum sa ceri printr-o petitie trecerea cuiva la credinta ta?!

 4. @admin:

  wow. Tr sa citesc cu atentie, e f complicat.

  S-a mai intamplat asta in vreun stat european pana acum?

 5. @ doroteea:

  Pai cam asta explica si A.P.Iliescu aici: http://www.argumentesifapte.ro/2014/11/17/cheia-geopolitica-a-alegerilor-prezidentiale-din-romania/

  Pana cand iti va putea raspunde fratele care stapaneste mai bine problematica, incerc eu un raspuns sumar, atat cat am reusit si eu sa pricep. Este ceva general, nu ne implica doar pe noi, insa, in anumite privinte, inteleg ca suntem meniti a fi o avangarda, o tara-pilot, niste pionieri ai noii (pseudo-)”democratii”, un model experimental care ar trebui ‘exportat’, cum aratam si in nota noastra de la postarea de fata.

  Vezi si nota de la: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/10/12/spre-o-economie-de-razboi-statul-capturat-riscul-dictaturii-si-o-ipoteza-de-lucru-pentru-cazurile-microsoft-si-eads-ilie-serbanescu-despre-coalitia-impotriva-dezvoltarii-romaniei/

  E drept ca, dupa cate se pare, cazurile Microsoft si EADS sunt parte a unui proces care nu se reduce la tara noastra, insa care conflict intre state si corporatii, cand, de fapt, ele conlucreaza perfect, dupa cum se poate vedea si din agenda Parteneriatului Transatlantic, ce Justitie anti-corporatie cand aceasta devine, tot mai mult, un instrument puternic tocmai pentru favorizarea acestora impotriva statelor?

  E posibil, insa, ca aceste procese sa fie explicabile prin alta ipoteza, mai credibila si aplicabila inclusiv in cazul autohton al LUKOIL. Anume, sa asistam la o “geopolitizare” crescanda a economiei, in sensul in care economia trebuie dirijata tot mai mult in functie de interesele complexului militar, iar corporatiile sa fie coordonate mai strict in functie de obiectivele geopolitice. Cu alte cuvinte, este posibil sa asistam la punerea bazelor unei economii de razboi, in care statul va avea o putere crescuta asupra corporatiilor, insa una selectiva, nicidecum principiala.

 6. @admin:

  Mi-ati dat hrana de rumegat pt creier cat sa-mi ajunga o zi-doua! 🙂

  Trebuie sa diger si apoi vin cu o lista de intrebari pertinente.Ce imi scapa acum este functionarea sistemului, logica lui. Chiar si scopul e doar partial clar. Ingradirea Rusiei, stat clientelar, tind sa adaug ‘pregatirea razboiului’, si inca ceva. Mi-e teama sa nu devenim un popor experimental.

  Incredibil. Incredibil cat de febril se pregateste totul! Si cat de aproape era de fapt monstrul. Am imaginea unui monstru legendar, in care nimeni nu mai crede si daca da doar cu titlul de legenda; si deodata, in timpul unei banale plimbari cu barca, spinarea lui uriasa se iteste dintre valuri la doar o aruncatura de bat de vasla ta.

 7. @admin2:

  am avut o banuiala (comentariul meu anterior l-am scris fara sa fi apucat sa il vad pe al tau).

  Da, e ceva in plus, am impresia, ceva care depaseste logica stricta a razboiului, o excede. La tehnologia pe care o au si la rolul preponderent al Microsoft nu poti sa nu te gandesti si la asta. In plus, prezentam caracteristicile perfecte: ortodocsi, fara simt politic, fara instinct de solidaritate, flamanzi, cu potential mental ridicat dara fara slefuire (de asta se ocupa altii)… pare ideal. Democratie-pilot si poate si mai mult??

  Trebuie sa imi fac timp sa citesc atent, altfel risc sa bat campii.

  Revin cu intrebari.

 8. Chiar ca e nevoie de rugaciune!

  In plus, poporul asta a impresia ca a invatat cate ceva.

  Ma uit in jur – in viata REALA, nu virtuala: oamenii CHIAR INTELEG CE SE INTAMPLA. Chiar si cei care au votat Iohannis. Chiar si cei simpli, fara veleitati de mari intelectuali.

  Grupul exaltat e, in fond, mic. Dar, ca la orice Revolutie, cozile de topor si mana care le agita sunt cele mai vocale.

  Cu toate astea, bisericile sunt tot mai pline.

  Chiar ca trebuie sa devenim cat mai buni. E singura noastra sansa.

 9. @ doroteea:

  Ma uit in jur – in viata REALA, nu virtuala: oamenii CHIAR INTELEG CE SE INTAMPLA. Chiar si cei care au votat Iohannis. Chiar si cei simpli, fara veleitati de mari intelectuali.

  Esti o fericita 🙂 Depinde si pe unde esti. In cazul nostru, si al majoritatii cu care am vorbit sau care au scris aici nu e nicio diferenta intre real si virtual. Ba nu, este chiar mai grozav in realitate. Nu, nu sunt putini. Efectul a fost chiar devastator si e de durata, nu trece repede. Chiar si in cazul celor simpli si fara veleitati. S-a ajuns influenta chiar pana la copiii de scoala primara, care au ajuns sa faca politica, in acelasi stil agresiv si prozelitist, chiar daca la nivel lor redus, in scoala! Asa ceva nu am mai intalnit vreodata. Nu mai vorbim ca si in destule biserici s-a otravit atmosfera. E jale.

 10. admin
  Pentru Carol-I- cum s-a putut realiza convertirea?
  Este o traditie!

 11. @ soram:

  1. Carol I a fost catolic, la fel si Ferdinand. Prin Constitutie si prin presiunea publica li s-a cerut doar sa-si boteze copiii in religia ortodoxa, ceea ce este altceva.

  2. Asa ceva nu se poate impune astazi nimanui.

  3. Iohannis este presedinte, nu rege, suntem intr-o republica, si inca intr-una care se doreste (si mai) profund secularista, inclusiv prin agenda care l-a propulsat la conducere pe KJ.

  4. Comparatia cu Carol si Ferdinand, am mai spus-o, din punctul nostru de vedere, e deplasata. E doar “mitologie”, “naratiune” de legitimare. Si din punct de vedere al vremurilor si din punct de vedere al omului e o distanta de la cer la pamant. Lasam faptele sa o si arate…

  5. Acuma chestiunea asta pare si o forma de “a drege busuiocul” din partea unor ortodocsi care l-au sustinut, ca sa nu para ca isi tradeaza pana la capat Biserica, dar fac mult mai mult rau asa, alimentand mai departe tot ceea ce s-a spus impotriva noastra. Mai bine s-ar preocupa sa-i ceara noului presedinte, si nu prin petitii online, sa respecte Biserica ortodoxa, oamenii si valorile ei. Asta e cu adevarat important!

 12. admin
  atunci avem conducatorii pe care ii meritam,dupa pacatele noastre.
  Cardurile de sanatate ne-au fost distribuite de un crestin…care le-a mai folosit si cu scop electoral…
  “Cei ce nu cunosc pe”Tatal”Facatorul lor ,la fel
  Ca pe “fii”ai Sai,in Ceruri,nu-i va socoti nici El…
  Cei ce mila n-au in suflet de orfanii nimanui
  Sau de vaduva sarman,nu vor sta sub mila Lui!
  Cei ce nu vor merge-n Legea lui Hristos pe-a vietii cai,
  Fiul Cel intins pe Cruce,nu-i va sti ca “frati”ai Sai!”

 13. http://www.prosport.ro/sport-life/special/iohannis-primul-politician-europa-ajuns-milion-fani-facebook-duminica-pana-luni-presedintele-romaniei-avut-crestere-mare-paginile-barcelonei-cea-real-madrid-13575419

  Ne aminteste, pe langa fenomenul Obama, doar de fenomenul Francisc, noul Papa. Extrem de semnificativ pentru cine doreste sa vada lucrurile ortodox.

 14. http://www.youtube.com/watch?v=dYYnn8KwnYg

  minutul 33:08, Savatie Bastovoi:
  Sa fereasca Dumnezeu pe acesti oameni [politicienii lui Ponta] care asupresc (pe vaduvele si sarmanii care sunt ai lui Dumnzeu) de mania lui Dumnezeu…
  „..Ca din mana lui Dumnezeu nu-i va scoate nimeni!”
  „Si, sa stiti, ca VREMEA ACEASTA ESTE APROAPE!” – IULIE 2013

  Cu oricata durere am recunoaste, este voia Lui.
  Sa ne rugam.

 15. @ Paisia:

  Doar politicienii lui Ponta asupresc vaduvele si sarmanii? Hai, ca e buna asta… Pai sa intrebam totusi si pe vaduve si pe sarmani, nu ar fi mai bine? Deci ca preotii sa faca politica pro-Ponta e rau, dar sa vorbeasca anti-PSD si pro-Iohannis e in regula? 🙂 Ar fi simpatic. Indraznesc sa sper ca nu asta a vrut sa zica parintele Savatie (neputand sa vad la ora asta nimic video, deci luandu-ma doar dupa ceea ce ati scris).

  Toate sunt INGADUITE, pentru pacatele noastre. Nu inseamna ca este propriu-zis VOIA (cea buna) a lui Dumnezeu, ci ingaduinta Sa proniatoare.

 16. era vorba de toti politicienii care asupresc romanii cu lacomie si aroganta, de atatia ani
  in iulie 2013 era la putere Ponta

  toti vor plati acum

  si noi cu ei.

 17. @admin
  Daca de SUA si UE va temeti, eu cred ca nu exista scapare de aici. In plus nici Rusia nu e mai buna, asta ne invata istoria. Autonomie nu poate exista pentru Romania in zona in care ne aflam. Deci daca e vorba de a gandi in context, asa cum ma indemnati, eu cred ca acest context este oricum anticrestin. Contextul a fost intotdeauna anticrestin, chiar si in Imperiul Bizantin. Daca vreti o imagine de ansamblu atunci cuvintele Ecclesiastului raman adevarate: “Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, şi ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare.”(Eccl. 1, 9) “Nu spune niciodată: “Cum se face că zilele cele de altădată au fost mai bune decât acestea?” Căci nu din înţelepciune întrebi una ca aceasta.” (Eccl. 7, 10).
  Cred ca tocmai dorinta de autonomie va duce la revolutie si asta se vede deja in Ungaria. Americanii nu ne vor lasa din mana. Daca iesea PSD in alegeri era posibil ca toata miscarea asta de la noi sa se transforme in revolutie. Asa lucrurile s-au dezamorsat rapid. PSD s-a aratat la fel de slugarnic fata de agenda anticrestina. Agenda corectitudinii politice vine oricum peste noi. Daca nu, vine imperialismul rusesc. Nu ar fi mai bine sa luam ce este bun din Vest – cinstea, lupta impotriva coruptiei – si sa combatem corectitudinea politica, homosexualitatea, ateismul si alte prostii? De exemplu, Polonia reuseste, noi de ce nu am reusi? Cand contextul general e oricum rau, tot ce ne ramane de facut e sa judecam faptele concrete dupa constiinta, dupa dreptate. Si asta s-a intamplat duminica.
  Mai scriu acest ultim mesaj, cu durere, pentru ca vad ca incepeti sa mergeti pe o cale care se incadreaza perfect in scenariile dusmanilor Bisericii pentru noi – diabolizarea in corpore a occidentului, nostalgia dupa coruptii nostri doar pentru ca sunt ai nostri. Daca e sa fim corecti si sa discutam la nivel global atunci trebuie sa spunem ca ori PSD, ori PNL tot aia e. Tot niste arendasi ai unor interese straine sunt. Proprietarii sunt altii. Dar noi putem schimba arendasii intre ei, daca unul exagereaza. PSD a exagerat la aceste alegeri. Asta e parerea mea. Multumesc ca ati publicat aceste mesaje, chiar daca poate nu sunteti de acord.
  Pana la urma important e sa ramanem noi, ortodocsii, uniti in chestiunile esentiale, de credinta si de viata liturgica. Vad ca politica mai mult ne dezbina, asa ca o sa incetez cu aceste comentarii. Iertare daca v-am suparat!

 18. ceea am vrut sa remarc, dar cred ca nu m-am exprimat bine, este ca se vorbea de un timp care se termina

  si vedem ca s-a terminat.
  ingaduinta lui Dumnezeu s-a terminat
  fiindca strigatele celor multi si striviti au ajuns la Cer

  nu e vorba de Ponta sau PSD, ci de toti din ultimii 25 de ani.

 19. @ Paisia:

  Am inteles acum. Dar nu cred ca e o gandire intrutotul corecta, adica nici foarte crestineasca, nici foarte corespunzatoare realitatii. Pentru ca strigatele celor asupriti nu credem ca cer o razbunare care sa duca la o asuprire si mai mare tot a lor (a noastra), in primul rand. Sau, daca e asa, ca sa glumim amar, inseamna ca n-au strigat chiar impotriva cui trebuia :), fiindca o sa ni se faca “dor” de acesti asupritori “ai nostri”, acum cand vom intra sub robia celor de mai de sus decat ei. In plus, nu ar trebui sa ne bucuram de nimeni care va suferi, cu atat mai mult cu cat, cu siguranta, cum deja s-a mai intamplat, pe langa cei vinovati ajung sa fie victime colaterale si destui nevinovati. Eu unul nu ma bucur de absolut nimeni care este arestat (cu atat mai mult cand se si abuzeaza de arestari preventive, inainte de orice dovedire a vinovatiei) sau incarcerat si nu-mi doresc sa faca inchisoare nici Basescu, nici Udrea, nici altii ca ei, chiar daca au facut un rau enorm. Imi doresc sa iasa din politica, sa nu-i mai vedem si mai departe… Dumnezeu sa judece, nu alti oameni nedrepti, care la randul lor, peste un timp vor putea cadea sub ghilotina altor “justitiari”, intr-o spirala dementa a “dreptatii” revolutionare, ca la revolutia franceza sau ca in cascada de lichidari din interiorul partidului comunist. E o mare amagire si chiar o mare cadere sa te bucuri de “justitia” omeneasca nedreapta, crezand ca ea poate deveni in aceste zile pre-antihristice un fel de instrument al Justitiei dumnezeiesti. Gandirea noastra trebuie sa fie in termenii milei si ai pocaintei, asa cum sugerau si pr. Radut-Seliste in articolul sau, si comentatoarea Maria N. “Anticoruptia” este o momeala foarte perversa, intrucat este privita ca o satisfactie data victimelor saraciei si nedreptatilor fata de niste tapi ispasitori, fara ca problemele respectivelor victime sa fie cumva rezolvate, dimpotriva, ci adancite. Nu intamplator, asa cum au aratat cativa jurnalisti, programul Monicai Macovei (pe care l-a predat mai departe lui Iohannis) continea, pe langa agenda anticoruptie in varianta maximala, “talibana”, “terorista”, si un program ultra-neo-liberal, anti-social, deci indreptat agresiv impotriva saracilor in toate domeniile, ducand mai departe (cel mai departe) ceea ce Dl. Basescu incepuse in 2010-2011, pana a fost oprit de proteste:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/10/18/razboiul-lumilor-bolnave-alegerile-prezidentiale-intre-cearta-politrucilor-tradarea-interesului-national-si-pogromul-impotriva-saracilor/

 20. @ cetateanul turmentat:

  Cine va tine cu pistolul la tampla pe paginile noastre? Aveti atatea oferte pe ditamai internetul. Iar noi nu dam de baut aici, doar… de gandit! 🙂 Numai cui vrea si cui ii place. Mergeti cu sanatate!

 21. @admin2:

  Da, te cred. Apropo de copii, chiar ma gandeam: oare ce fac acum copiii lui Ponta pe la scolile/gradinitele lor? Nu cred ca le e usor.

  @Dumitru:

  apropo de ‘americanii nu ne vor lasa’ – afla chiar parerea lor despre asta. Este pe aici pe site pe undeva (si nu numai, a fost publicat si de alte ziare/site-uri) un text de George Friedman, analist reputat al lor, presedintele unui dintre cele mai respectate think-tank-uri, Stratfor. Citestem si discutam dupa.

  A gandi in paradigma ‘comunism vs americani’ denota o neintelegere a faptului ca istoria evolueaza, permanent, iar in ultimii 100 de ani intr-un ritm neegalat itr-o istorie a omenirii de 7000 de ani. Ecuatia geo-politica s-a schimbat fundamental. Si, oricum, nimeni nu pune pe aici problema protectoratului rusesc, ca sa ne intelegem. Ca unii dintre noi il admira pe Putin (adica eu si inca 2-3) ca lider politic, asta nu inseamna ca ni-l dorim drept protector. Exista alternative. Cum f bine ai punctat, POlonia, de ex, joaca o carte pe cat posibil independenta. Pe cat posibil.

  Asa e. Politicienii nostri artrebui s negocieze agenda asta anti-crestina. Afirmarea vadita a sustinerii ortodoxe de catre unul dintre candidati (oricar ar fi fost acela) deja denota, in spiritul vremurilor, un act de latenta rebeliune.

  Cu toate astea, eu sunt dispusa sa pun pariu cu tine (pe o bere 🙂 am mai pus pariuri de-astea pe-aici si s-au cam dat la fund unii :))) ) ca actuala conducere va accepta aceasta agenda FARA SA CLIPEASCA. IN BLOC.

  Poate macar atunci o sa fii mai permeabil la argument in loc de intuitie :). Mi-as dori sa nu se intample si viata sa iti dea dreptate!! As da nu doar o bere, ci 1000, tie si tuturor de aici! :))

  Tare ma tem insa ca nu va fi cazul…

 22. @admin:

  tocmai am oferit eu de baut.:) E oferta personala, precizez!

  Si, evident, era o gluma…

 23. @Dumitru:

  ‘Pana la urma important e sa ramanem noi, ortodocsii, uniti in chestiunile esentiale, de credinta si de viata liturgica. ‘

  ASA E! Rezonez perfect!!

  ‘Vad ca politica ne dezbina.’

  Nu ne dezbina deloc. Aici e un spatiu al DEZBATERII, nu al dezbinarii. Dezbaterea intotdeuna presupune conflict. De argumente, nu afectiv.

  Noi, ca si credinciosi, suntem Biserica lui Hristos, trupul ei. Nu avem voie sa fi dezbinati si nu trebuie sa ne las dezbinati. Trebuie doar sa nu permitem abuzul, indiferent de unde ar veni el, de la ‘Ponta’ sau de la ‘Iohannis’. Sa fim vigilenti si sa il denuntam deindata.

  Suntem in acelasi spirit.

 24. @menumorut (137):

  f interesant interviul!

 25. @ Paisia:

  Am vazut acum finalul. Da, din pacate, il tragea “Nasul” inspre politicianismele lui profund partizane. Totusi parintele Savatie nu face politica, ar fi fost prea de tot, ci ia apararea sincer celor obiditi. Si spune despre ceasul in care “Dumnezeu Insusi Se va pogori si va face ordine”. Deci Dumnezeu, nu… americanii, nu Monica Macovei. Inca nu a venit acel ceas, care, cand va fi sa vina, va veni mai intai pentru toti, nu doar pentru cei mai mici. Iar ziaristii care gireaza pe unii sau pe altii, cu fariseism, ma tem ca nu isi dau seama ca risca sa isi ia si ei o cota-parte din blestem, mai ales daca il invoca… Of 🙁

 26. +++ DOAMNE AJUTA!

  Iertati-ma va rog, dar faptul ca, unii de pe acest site au pareri diferite, ei bine, asta NU inseamna ca acestea ar trebui sa fie ori sa devina neaparat “distructive, dezbinatorii, ratacitoare, etc”, dimpotriva, gandesc eu, ca si facand parte din Turma aceluiasi Pastor Hristos in Ortodoxie, este bine sa NE INTALNIM UNII CU CEILALTI UNDEVA PE LA JUMATATEA DRUMULUI deocamdata cu parerile…

  BUNE TOATE, CONSTIINTA, INGADUINTA, RABDARE SI VOINTA SI MULTA RUGACIUNE.., ca de restul, va avea Domnul grija!!!

  Personal, pot spune ca am invatat de la ambele tabere pentru-ca, eu sunt venita de f. curand in tara.., si marturisesc, nu cunoasc toate “dedesupturile” fragmentului politica…Dar, cum se spune: DAI VOINTA, IEI PUTERE!

  Faptul ca ne putem intalni aici, unii cu ceilalti, schimband pareri personale.., este inca, UN MARE DAR DE LA DUMNEZEU…si iarasi, faptul ca, unii sunt mai mult sau mai putin luminati la minte de Dumnezeu.., iarasi, este un dar la fel de pretuit.., sa-I dam asadar, intaietate Domnului pentru toate, si in timpuri buna dar mai cu seama, in timpuri de pribegie si suferinta…

  Si iertati-ma ca ma repet, RUGACIUNEA FACE MINUNEA!!! Dumnezeu ne vrea la rugaciune nu atat cat mare osteneala pentru El (desi aceasta osteneala este de fapt marturia IUBIRII noastre pentru EL), CAT, CUNOASTE EL BINE CA NUMAI RUGACIUNEA poate BIRUI ferecand vrajmasul “cu trup si far’ de trup”..

  “Judecatile Mele nu sunt ca ale voastre”…Asadar?!………..

  Si mai socot, ar trebui SA IESIM IN STRADA PENTRU DREAPTA CREDINTA, LA NEVOIE, SA O MARTURISIM CU PROPRIILE TRUPURI, SA O MARTURISIM PRECUM TOTI SFINTII MUCENICI si mai putin sa iesim in strada pentru unul ca Iohannis sau Ponta sau mai stiu eu care…

  DREAPTA CREDINTA FRATILOR, PE ACEASTA MAI INAINTE DE TOATE SA O DISCUTAM SI APARAM! si, colateral, presedentia actuala ca deh, si aceasta este “produsul nu stiu cui”..

  DECI…
  “Cautati mai intai IMPARATIA CERURILOR si toate celelalte vi se vor adauga voua”…

  Cu dragoste in HRISTOS,+++

 27. +++ DOAMNE AJUTA!

  MULTUMESC admin@ !

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/11/05/batran-arestat-hranit-oamenii-strazii/ – cautam sa postez si eu aceasta petitie pe care ar trebui sa o semnam cu totii!

  Multumesc si d-nei maria.n@ de asemeni pentru-ca, a venit cu un punct de vedere ce mie personal, imi era necunoscut…si, am invatat despre…NEANCHIPUIT DE DUREROS ceea ce s-a intamplat relativ la “amanipulare”..

  Dar, sa NU LASAM FRICA cu tot cortegiul ei sumbru si intunecat sa prinda radacini in sufletele noastre, pentru-ca stim de unde vine aceasta si astfel,cu deznadejdea noastra, iL mahnim mult pe MANTUITORUL HRISTOS A CARUIA ESTE SLAVA, SI PUTEREA SI INCHINACIUNEA, SI MAREA IZBANDA, AMIN! +++

  Cu dragoste in HRISTOS +++

 28. @Doroteea
  Cand am zis ca americanii nu ne vor lasa din mana ma refeream la faptul ca nu ne vor lasa sa facem ce vrem, nu ca ne vor apara. Cum nu cred ca ii vor lasa nici pe unguri. Deja au inceput cu organizarea protestelor.
  Eu nu gandesc in paradigma “comunism vs americani” ci in paradigma “regatelor combatante”. Noi suntem prinsi la mijloc, ca de obicei, de aceea suntem ori cu unii, ori cu ceilalti. Nu prea se poate neutralitate. Dar cred ca se poate sa nu acceptam chiar tot ce ne cer, si aici ar fi vorba de agenda anticrestina.
  Din nefericire nu voi bea bere 🙁 pentru ca ORICINE ar veni la conducere ar accepta aceasta agenda, pentru a se legitima in fata stapanilor. PSD cu atat mai mult cu cat porneste cu un dezavantaj de imagine. Singura sansa este sa se teama de reactia electoratului, adica romanii sa nu accepte aceasta agenda, cum nu o accepta polonezii.
  Eu cred ca decizia CCR referitoare la religie este o razbunare a lui Basescu prin CCR pentru politica dusa de ierarhii Bisericii noastre in aceasta campanie. Cum s-ar zice, daca taceau filozofi ramaneau. Daca nu sustineau PSD-ul nu venea aceasta decizie. Au intrat intr-un joc periculos si murdar pe care l-au pierdut.
  Cred ca singura sansa, omeneste vorbind, este ca Biserica sa atraga de partea ei poporul printr-o atitudine demna, frumoasa, marturisitoare. Nu prin jocuri politice. Sa starneasca simpatia romanilor, dragostea. Dar, din pacate, in ultimul timp s-a mers in sens opus.
  Pana la urma singura noastra nadejde, indiferent de cine vine la conducere, e la Dumnezeu. Fiindca la nivel global, contextual, meta-politic, fie ca vine PSD, fie ca vine PNL, tot aceeasi stapani conduc.
  @admin
  Cat despre “dorul” pentru coruptii bastinasi de care vorbiti, sa fiu iertat, dar nu o sa ne fie dor. Mama lucreaza la o firma patronata de astfel de corupti, cu adanci radacini prin PSD, care se tem de DNA mai mult ca de orice altceva. Ii exploateaza pe anagajati mai mult decat orice corporatie straina (lucreaza si duminica de multe ori) si ii platesc mai putin decat orice corporatie. Am si rude “corporatiste” foarte multumite. Nu mai spun de cum sunt tratati medicii rezidenti in sistemul nostru de sanatate corupt, controlat de tot felul de “profesori”, si cum sunt tratati in occidentul acesta, care dincolo de decaderea lui spirituala, a pastrat totusi o civilizatie a corectitudinii (nu ma refer la cea politica). Vad ca aveti mare mila de coruptii autohtoni, saracutii, si ii vreti in libertate, dar de cei nedreptatiti nu va e mila? Eu cred ca in libertate fiind, acesti corupti isi fac mai multe pacate decat in puscarie, e mai bine chiar si pentru sufletele lor sa fie acolo. Nu suntem tolstoisti, nu vrem sa desfiintam justitia asta omeneasca, asa cum e ea, dar nici nu o confundam cu cea divina. Vreau ca toti sa se mantuiasca, dar nu vreau ca toti sa faca rau nestingheriti prin tara asta.

 29. Si sa nu ganditi ca FRATII NOSTRI MAI MARI, SFINTIII ROMANI, GRECI, RUSI, SARBI, SIRIENI, EGIPTENI, etc, SFINTIII DE TOATE NEAMURILE DE LA INCEPUTUL VEACURILOR SI PANA ACUM…, DORM…, NU, EI NU DORM, DIMPOTRIVA, SUNT GRABNIC LUCRATORI SI AJUTATORI IN TOT FELUL SI IN TOT CEASUL pentru noi!

  Si dau aici, un exemplu foarte scump si APROPIAT mie.., SFANTUL EFREM CEL NOU!!!

  Personal, NU am stiut nimic despre acest Mare Sfant (MARE CA TOTI SFINTII DE ALTFEL!), pana cand, a venit El insusi, SFANTUL, in casa noastra!!!…Si, astfel, nemerituoasa si slaba in credinta cum sunt la tot pasul.., acest SFANT MI-A DARUIT SA-I VAD DISTINCT, PE PERETELE CAMEREI FACLIA (CE O TINE IN MANA LUI STANGA) ARZAND DOMOL SI CALD SI IUBITOR SI MARTURISITOR….efectiv, REAL, credeti-ma!!!

  Si nu intamplator dragii mei frati in Hristos.., NU INTAMPLATOR cred eu, s-a intamplat acest lucru.., va rog, inca o data, dati crezare a ceea ce va scriu aici…

  IAR MINUNILE ACESTUI MARE SFANT, (pentru mine, personal…), NU S-AU OPRIT DOAR AICI!!!….
  DOVADA ca, SMERENIA, MILA SI IUBIREA LUI HRISTOS LUCREAZA PRIN SFINTII LUI pentru noi, tocmai cei slabi si neputinciosi…; dar, fiecare cu misiunea lui spirituala, oriunde s-ar afla..; asisderea si cu neamul nostru romanesc..
  De aceea, eu personal, NU DEZNADAJDUIESC!

  GANDITI-VA CU TOTII LA ACESTE MINUNI PE CARE DOMNUL NI LE DARUIESTE CU UN SCOP, gandesc eu, in micimea mea, CU UN MARE SCOP….

  Si poate ca, nu intamplator de asemeni, ma aflu aici pe acest site ORTODOX…

  ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU! AMIN! +++

 30. Ca sa sintetizez, cred ca cu Ponta ne alegeam si cu agenda anticrestina si cu coruptii in libertate, cu Iohannis o sa ne alegem cu agenda anticrestina si cu mai putini corupti in libertate. Depinde de noi, de romani, sa respingem la un mod total, visceral, aceasta agenda. Sa ne fie sila de ea. Adica de pacat in general, dar nu de pacatosi.

 31. @Dumitru:

  In parte suntem de acord cu cele afirmate despre SUA, Rusia si toate celelalte. Totusi, o autonomie ar fi posibila, daca s-ar vrea, avand la dispozitie nu doar exemplul Poloniei ci, intr-o oarecare masura, si pe cel al Greciei, care ne intereseaza mai mult. Grecii au niste interese nationale foarte clare pe care si le urmaresc cu perseverenta, cu toate ca au si ei cazuri celebre, ca prigonirea pr. Efrem, sau ca sunt si acolo cozi de topor cu asupra de masura. Totusi, in momentul in care te gandesti la zona noastra, a Balcanilor, cand spui “greci” ai in minte o imagine destul de clara despre ce vor ei. Stie toata lumea ca Macedonia nu poate sa intre in structurile euro-atlantice ca are Grecia ceva cu… numele acestei tari, ca sa dau doar un exemplu.

  Altminteri, noi efectiv nu (mai?) avem aceasta cultura a interesului national. Povestea Hurezeanu despre o intalnire recenta ce a avut loc intre reprezentantii statelor est-europene si un emisar american. Toti aveau ceva de spus, reprezentativ pentru tarile lor. Doar romanul nostru reproducea fidel, copy-paste, punctul de vedere american.

  Tocmai pentru acest lucru nu era si nu e cazul sa ne facem iluzii cu privire la “modelul Iohannis” care va fi instaurat in Romania. E drept ca la ce am vazut, daca iesea Ponta se lasa cu “maidan”. Insa alegerea lui Iohannis a fost regizata in asemenea mod incat nu e un eufemism sa spui ca a indus o unda de soc. Tot ce fusese pe buna dreptate criticat in modelul “basescian” (nu basist!), mai ales “modernizarea” cu forta, s-a relegitimat. Tot ceea ce inseamna nationalism si religie in spatiu public a fost delegitimat. Nu vorbim aici de actorii implicati, ci de naratiuni. O naratiune care valoriza, fie si de forma, nationalismul si ortodoxia a fost anulata. Modelul Iohannis va insemna “mai multa toleranta”, cum afirma un cotidian occidental, si putem deja fi siguri ca se vor legaliza parteneriatele homosexuale, ca se vor separa financiar statul de biserica, religia de scoala s.a.m.d. Daca se va produce dintr-o data sau mai treptat, vom vedea. Modelul Iohannis va insemna si o presiune constanta pentru statul minimal si pentru desavarsirea acelor reforme pe care Basescu ar fi trebuit sa le aplice (sanatate, spre exemplu).

  Asta e riscul cand nu ai niciun fel de autonomie in fata unor interesele geopolitice (modelul Iohannis e explicabil strict prin prisma intereselor SUA in regiune).

  In ceea ce priveste coruptii, nu vedem cu ce e rea mila, daca nu e prosteasca si directionata doar catre unii, si faptul ca ne spui ca nu ne intereseaza mila fata de nedreptatiti este ceva ce nu-ti face cinste. Am incercat mereu sa aducem in atentie soarta semenilor nostri mai vulnerabili, fara isterie revansarda, iar la cei mai negri in cerul gurii intransigenti nu am vazut absolut niciodata nici cea mai mica preocupare fata de cei saraci. Nu pentru corectarea nedreptatilor vor ei sa ii pedepseasca pe corupti, ci din ura si pentru a le lua locul in fruntea bucatelor, chit ca s-ar infrupta din ele “europeneste”, cu furculita si cutitul. Corupti sunt multi, de fapt sunt toti. Nici Iohannis nu se simte mai bine din acest punct de vedere. Nu e nimic castigat pe plan social daca unii corupti ii baga la inchisoare pe alti corupti. Asa face si mafia, se lichideaza reciproc, insa nu e castig in asta, caci mafia in sine se perpetueaza, se reinventeaza, chiar si atunci cand unele figuri reprezentante dispar.

  Ai dreptate cu ce spui despre aroganta si sfidarea coruptilor din PSD, stim si intelegem asta, precum intelegem, cumva, si faptul ca se platesc niste pacate (considerand, totodata, ca resentimentul anticorupt din societate e o plaga in sine). Ar fi insa o mare greseala sa reducem ticalosia si coruptia la PSD. Se va vedea in curand, asa cum s-a vazut acum cativa ani doar, ca e nu doar trans-partinica, ci trans-etnica, trans-institutionala etc. Si cei mai corupti vor fi si sunt cei care au cea mai mare putere. Programul anticoruptie poate fi si o ocazie de instaurare a unei forme de abuz nelimitat. “Modelul” odios al lui Saakashvili, de care s-a apropiat destul de mult ce s-a intamplat in “domnia” lui Basescu, ne este inca foarte aproape! (poate vom reveni cu detalii despre acest caz pilduitor).

  Un rezumat al celor spuse ar fi urmatorul: ar fi spre binele tuturor sa existe un spirit critic si o prudenta fata de ce se va instaura in Romania prin modelul Iohannis. Cei care participa la delegitimarea oricarui scepticism fata de acest model, fata de avantul justitiar si modernizator tocmai sta vor, dezarmarea completa a tuturor celor care ar putea spune ceva impotriva sau ar arata cum stau lucrurile in fapt. Ok, SUA vrea model Iohannis, dar asta nu inseamna sa spunem ca e “bine”. Se va instaura agenda anticrestina. Asta nu inseamna sa incrucisam bratele si sa zicem, merge, ca intra coruptii la puscarie (si copilul tau va avea parte de educatie sexuala in loc de ora de religie); asta nu inseamna sa participam si noi la spiritul revansard si “justitiar” care se va transforma si intr-unul de intoleranta fata de toti cei care sunt de opinie contrara (vezi ultimul punct al “proclamatiei” de la Cluj).

 32. +++ DOAMNE AJUTA!

  pentru dumitru@

  “Cel care dintre voi este fara de pacat sa arunce primul cu piatra in ea”

  Si fireste, nimeni nu a mai indraznit sa arunce cu piatra…

  “Mila voiesc si nu jertfa”… Nu stiu deci, cine ar fi mai in masura DECAT DREPTUL JUDECATOR sa osandeasca spre pedeapsa (inchisoare sau mai stiu eu pe unde se mai puncteaza…) pe fratii nostri, indiferent cum sunt ei…

  Cu dragoste in HRISTOS +++

 33. +++ DOAMNE AJUTA!

  Multumesc admin@, inca, mai invat despre…

  Adevarat…,”modelul American” precum ca si completare, New York-ul Gomora.., Los Angeles Sodoma….; o groaza de groaza inchinatori la idoli.., Babilonul in general si nu numai…DE ACEEA, si legea “Jail” pentru cei ce intind o farfurie cu mancare sarmanilor…OH DOAMNE!

  SLAVA TIE DUMNEZEULE, SLAVA TIE!+++

 34. @admin
  Sunt de acord cu rezumatul vostru. Voi sunteti printre putinii care mai arata acest spirit critic. Aratati si mila. Intrebarea mea era retorica, dar ce-i drept cam aiurea. Iertare!
  Totusi as vrea sa vad ca justitia functioneaza si la noi ca in statele vestice, unde chiar este mai putina coruptie. Nu cred ca e vorba doar de un soi de vendetta, pentru ca in ultimii ani au fost arestati oameni din toate partidele, chiar si din partidul lui Basescu, inclusiv fratele. E si ura, dar e si un inceput de justitie independenta, normala. A se vedea si deciziile de ieri si azi din parlament.
  Dar cel mai important lucru este combaterea agendei anticrestine. Eu cred ca si Ponta venea cu ea (a se vedea pozitia privitoare la homosexuali, votul Dacianei din PE, discutia despre legalizarea prostitutiei s.a.). Voi ziceti ca el era mai bun decat Iohannis, din cate inteleg. In orice caz, prin ce faceti, voi chiar combateti aceasta agenda. Si asta va face mare cinste. Doamne, ajuta!

 35. Cateva observatii:
  1. Alberto Fujimori a fost impins de la zero spre victorie de japonezi, care vedeau in Peru o vaca buna de muls, insa in cele din urma, dupa ce a facut multe rautati a fost condamnat de catre un tribunal din Peru la multi ani de inchisoare.
  Klaus Werner I. a fost impins de la zero spre victorie de americani (generic vorbind), Romania ne fiind numai o vaca buna de muls, ci si un dusman periculos pentru ortodoxia care este (inca) religia majoritara, insa nici pe KWI, nici pe TB si nici pe alti pioni importanti nu-i vor lasa „americanii” sa pateasca nimic. Si de fapt cine sa-i judece?
  2. Si apropo de judecata, dupa cum se prefigureaza statul de drepti va conduce de acum inainte prin institutiile de forta ca DNA, ANI, CCR, Parchet, Inalta Curte de CJ, etc., prin servicii si alte institutii cu atributii specifice, pregatite unele dintre ele din timp chiar de Nastase (ce ironie!), si populate de Basescu cu cine trebuie. Cine misca in front si nu e corect politic vine duba si-l umfla exact ca in anii 40-50, si-l condamna (si) fara probe, dupa o judecata sumara. Mai indrazneste cineva sa faca opozitie?
  3. La acest vot romanii au avut discernamant zero. In alegerea invingatorului (un ilustru anonim acum cateva luni) s-a ignorat total trecutul acestuia: dosare penale de retrocedari ilegale de case, cumpararea de 6-7 case din bani de bugetar, adoptii internationale neclare, sprijinul primit din partea unui partid care a distrus tara in ultimii ani, si a unui presedinte care a fost mai presus de lege. KWI mosteneste o tara in dezastru economic, social si moral, si un fotoliu cald de presedinte cu imunitate absoluta care-i deschide drumul la a face orice.

 36. @Dumitru:

  Ma rog, nu stiu cat aratam si cat e cazul sa vorbim in astfel de termeni. Era vorba de atitudini, nu de a afisa ceva.

  Nu inteleg de ce trebuie sa functioneze justitia ca in statele vestice. Justitia e un concept si o practica cvasi-universala. Suntem si noi in stare sa facem sa functioneze dreptatea, caci despre asta e vorba, nu trebuie sa aspiram mereu spre modele externe. Altfel, vom importa, ca intotdeauna, forme fara fond.

  Nu am zis nicaieri ca Ponta e sau era mai bun, ci doar ca modelul Iohannis e un calapod gandit pe “revolutionarea culturala” a Romaniei. Nu era vorba de actorii politici in sine, ci de modele.

 37. @dumitru
  E destul de complicat totul, dar încerc să sintetizez. Din câte pricep eu, votul a fost, de fapt, să vină străinii să ne facă ordine în casă. Asta implică ordinea lor. Deci: bagatelizarea intereselor naţionale, a Bisericii şi a rolului nostru în istorie.
  Chiar şi Ponta ar fi făcut, în contextul internaţional dat, concesii; destul de grave. Dar nu din ideologie, ci din conjunctură, pt că programul lui nu ar fi fost declarat anti-Biserică şi pro atlantico-european, ca acuma. Adică, din acest punct de vedere, aş prefera să fiu înfrânt decât să mă scurt-circuitez singur.
  Pe de altă parte, Ponta reprezintă corupţia internă şi nu trebuie girat. Aşa e. Totuşi e preferabilă corupţia internă decât spre exterior cu capitularea la pachet.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare