PROPOVADUIREA EREZIEI ECUMENISTE DE PE TRONUL PATRIARHAL sau: Cine surpa via lui Hristos in numele “unitatii”?

26-01-2010 2 minute Sublinieri

Extras din importanta ceremonie ecumenista desfasurata la Catedrala Patriarhala luni, 25 ianuarie 2010 (tocmai de praznicul Sf. Grigorie Teologul, luptatorul impotriva ereticilor), de inmanare a unor parti din sfintele moaste ale Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, monseniorului Ioan Robu (“seful” cultului romano-catolic de Bucuresti) recunoscut catre patriarhul BOR ca “Inaltpreasfintit Mitropolit”!


Pentru ce ai dărâmat gardul ei şi o culeg pe ea toţi cei ce trec pe cale?

A stricat-o pe ea mistreţul din pădure şi porcul sălbatic a păscut-o pe ea.

Dumnezeul puterilor, întoarce-Te dar, caută din cer şi vezi şi cercetează via aceasta,

Şi o desăvârşeşte pe ea, pe care a sădit-o dreapta Ta, şi pe fiul omului pe care l-ai întărit ţie.

Arsă a fost în foc şi smulsă, dar de cercetarea feţei Tale ei vor pieri. (Ps. 79, 13-17)

Fara o credinta dreapta in Hristos, nu poate exista unitatea Duhului; fara pazirea nestirbita a unicului Adevar nu poate exista unitate de credinta. Pentru ca unitate poate fi si intre talhari, unitate poate fi intre rataciti, intre rau-credinciosi. Unitate a fost intre fariseii care l-au ucis pe Hristos si, apoi, pe apostolii Sai. Unitate a fost intre Arie si urmatorii lui. Unitate a fost intre latin-cugetatorii Papi si cei care i-au sprijinit politic si ecleziastic, spre ratacirea intregului Apus. Unitatea in minciuna, de fapt, cardasia in minciuna si inselare, este schimonosirea de catre diavol a unitatii de credinta.

Asa cum au existat, astfel, pastori buni care au marturisit unitatea in adevar a Bisericii, fie si cand ea este redusa la o turma mica, asa au fost mereu pastori naimiti, vicleni si straini, care au “promovat” o unitate mincinoasa surpand gardul viei plamadita de Dumnezeu pentru Mostenitor si lasand sa fie devastata de porcii salbatici aducatori de inovatii si rataciri pierzatoare. Ba chiar le-au dat acestora si margaritarele sfinte, odoarele scumpe si de taina ale Bisericii. Surpand tarcul oilor, au deschis larg usa pentru lupi. Tradand cetatea si deschizand bresa in zidurile de aparare au invitat inauntru pe talharii pusi pe jaf.

Cu toata “strictetea” afisata de ochii lumii in care s-a organizat anul acesta saptamana de rugaciune “ecumenica”, insusi P.F. Daniel a tinut, la sfarsitul acestei perioade de propaganda a pan-ereziei, o mostra de discurs manipulator pe tema pretinsei unitati tainice, de esenta, nevazute dintre Biserica Ortodoxa (numita Rasariteana) si cea Catolica (Apuseana sau Latina).

Patriarhul nostru este mult prea inteligent si prea bine pregatit teologic, ca sa nu stie ca ceea ce a afirmat de la inaltimea altarului Catedralei este, pur si simplu, o minciuna, ca sa nu zicem ca e de-a dreptul o erezie. Ca intreg discursul acesta pur si simplu nu este adevarat teologic. Ca este impotriva invataturii Sfintilor Parinti pe care i-a evocat, de altfel, atat de frumos.

Patriarhul nostru a facut teoria Bisericii Crestine Universale (o teorie cu radacici protestante, dupa cum a aratat-o inca de la inceputul sec. XX Sfantul Ilarion Troitki) care beneficiaza de o unitate “invizibila” in cer, unde, chipurile, sfintii ortodocsi si cei “catolici” s-ar afla impreuna in rugaciune, pentru a ne uni pe noi, cei de pe pamant. Dar care sfinti catolici?

Patriarhul a enumerat cativa sfinti papi din calendarul ortodox, ca fiind, chipurile, drept sfinti apuseni, latini (cum ar veni, catolici). Dar orice copil ar trebui sa stie ca acesti sfinti NU sunt apuseni decat geografic si latini doar din punct de vedere lingvistic. Ei sunt sfintii nostri, adica sunt sfinti ortodocsi. Sunt episcopii sfinti ai Romei din perioada de dinainte de schisma, in care in apus nu exista “biserica” romano- catolica, iar a fi “papa” nu inseamna catusi de putin ceea ce inseamna astazi in catolicism, ci insemna exclusiv a fi primatul scaunului din cetatea Romei, fara nicio pretentie de infailibilitate sau de superioritate, asa cum se intampla astazi. Sfantul “Papa” Silvestru sau Martin, sau Leon sau Ipolit etc. marturiseau Crezul de la Niceea nemodificat, batut in cuie pe usa catedralei de la Roma, fara erezia trinitara Filioque, fara ereziile mariologice de mai tarziu si fara atatea ale si alte inovatii. Acesti sfinti erau (si sunt in vesnicie) ortodocsi! Oare nu stie Patriarhul nostru acest elementar adevar? (teologic, istoric, eclezial). Nu se poate sa nu stie…

Acum apusenii, in frunte cu Papa sunt eretici si sunt in afara Bisericii pentru credinta stramba pe care o marturisesc si pentru toate abaterile grave fata de Traditie din practica lor de cult. Prin ereziile adoptate, s-au lepadat de dreapta credinta, s-au lepadat de teologia Sfintilor Parinti, a marilor Sfinti Ierarhi marturisitori. Realitatea este tocmai invers decat cea propovaduita de patriarh: ruptura facuta de sefii ereziei papistase a rupt haina Bisericii pana la cer si inapoi. Erezia te desparte de Dumnezeu si de plinatatea harului si a vietii adevarate. Daca vrei unitate cu ereticii, fara ca aceasta sa insemne o intoarcere a lor la Biserica, la Ortodoxie, atunci inseamna ca vrei sa faci partasa intreaga ta turma la caderea acelora.

Cat despre mitul unitatii, acesta este cel mai exploatat mit din timpurile noastre. Tema masonica de prim rang. Daramarea zidurilor dintre noi este o expresie deja faimoasa, folosita inclusiv de ofilitul “mesia”  american Obama. Si veti gasi aceasta tema a unitatii si a daramarii zidurilor dintre noi in orice conferinta, discurs, simpozion si alta “jertfelnicie” masonica pentru realizarea sperantei de unitate intru minciuna, unitate pentru Antihrist. In realitate, nu se darama ziduri, ci numai se surpa gardul viei lui Hristos.

Si inca ceva… De cate ori l-ati vazut pe patriarhul Daniel atat de incantat si satisfacut…?

bscap0022

Legaturi:


Categorii

Ecumenism, Opinii, analize, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

60 Commentarii la “PROPOVADUIREA EREZIEI ECUMENISTE DE PE TRONUL PATRIARHAL sau: Cine surpa via lui Hristos in numele “unitatii”?

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Dragilor, iata aici un comentariu pe care l-am postat pe un site:
  “…linia ecumenica a BOR mi se pare foarte clara. Nu am vazut pe nimeni pomenind de cariera PF Daniel in anii comunismului 1980-1988 cand a fost lector la Institutul Ecumenic Bossey (http://www.patriarhia.ro/ro/patriarhul/biografia.html). Aici este si linkul catre institut http://www.oikoumene.org/en/activities/bossey.html).
  …Nu vreau sa vorbesc si sa gandesc cu pacat, dar cred ca e bine sa stim de ce anume sa ne ferim.”
  Comentariul l-am postat la un articol ce denunta atacurile la adresa parintelui Bartolomeu Anania: http://victor-roncea.blogspot.com/2010/01/bartolomeu-anania-executat-public-in.html

 2. @ Adrian:

  Ecumenista
  , nu ecumenica. Da, e binecunoscut traseul formarii patriarhului…

  Si apropo de perioada Bossey, timp in care a fost si calugar: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2009/05/29/patriarhul-cool-si-furtunile-mari-care-ameninta-corabia-bisericii-noutati-28-29-mai-2009/

 3. va recomand sa cititi parabola samarineanului milostiv si sa ne punem cateva intrebari cu privire la comportamentul nostru vis-a-vis de acest fapt si de porunca Domnului Hristos “iubiti-va unii pe altii”.sa incercam sa nu punem in pielea unuia dintre personaje: care ar fi si de ce?
  Doamne ajuta!

 4. rectific: sa ne punem in situatia unuia dintre personaje.
  multumesc!

 5. Ciudat cum s-a terminat saptamana de rugaciune s-a terminat si gerul napraznic in Bucuresti.
  Eu nu caut pricina de dezbinare intre BC si BO dar cum arata si IPS Ierotheos principala deosebire acum intre BC si BO este teoria pe care duhurile rele au inselat pe Anselm de Canterbury sa o zica.
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Anselm_de_Canterbury
  “Prin cartea aceasta, Anselm e primul care a consacrat o lucrare de teologie dedicată mântuirii: astfel creează un nou domeniu în teologie: soteriologia. În acelaşi timp, dezvoltă dogma ispăşirii.

  După Anselm, păcatul e o ofensă grea împotriva lui Dumnezeu, care îi dă dreptate acestuia din urmă de a se mânia împotriva omului. Prin păcat, omul răpeşte cinstea lui Dumnezeu. Or dacă Dumnezeu se lasă călcat în picioare de către propria creatură, atunci nu face diferenţă între păcătos şi drept, deci nu poate fi Dumnezeu. Să ierte doar din milostivire nu se poate; să împlinească dreptatea fără milostivire, nici aceasta nu se poate. Dumnezeu trebuie să fie deopotrivă drept şi milostiv. Drept aceea, urmează că păcatul va trebui pedepsit ori reparat printr-o despăgubire (satisfactio), pe care omul trebuie să o dea lui Dumnezeu. Aici Anselm răspunde: nu o pedeapsă, ci o despăgubire. Pe această despăgubire, fie că Dumnezeu şi-o ia singur, fie că omul o dă lui Dumnezeu. Cum?

  * Despăgubirea se va face faţă de Dumnezeu, şi nicidecum faţă de diavol.
  * Omul îi va da lui Dumnezeu un lucru care să nu i se cuvină pur şi simplu prin relaţia creator-creatură.
  * Omul fiind stricat, nu e în stare să-l despăgubească pe Dumnezeu; chiar dacă omul ar vrea să-şi dea viaţa pentru Dumnezeu, aceasta e prea puţin, căci chiar dacă n-ar fi păcătuit, omul i-ar fi datorat oricum lui Dumnezeu viaţa.
  * Iisus l-a despăgubit pe Dumnezeu în numele omenirii, căci i-a dat nu numai ascultarea, pe care i o datora Tatălui, ci şi-a dat şi viaţa, ceea ce nu i o datora; întru totul sfânt, Christos nu avea nevoie să moară pentru păcatele sale, dar fiind sfânt a murit pentru a despăgubi păcatele tuturor celor ce cred în el.

  Si parintele Staniloae spunea de aceasta teorie ca e o erezie grava.
  Poftiti ce inseamna dreptatea lui Dumnezeu referitoare la intruparea lui Dumnezeu Cuvantul din Maica Domnului si de la Duhul Sfant de la Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul:
  “Şi pentru că duşmanul(adica Satana) amăgeşte pe om cu nădejdea Dumnezeirii, acum este amăgit, căci Domnul s-a îmbrăcat cu haina trupului şi arată în acelaşi timp bunătatea, înţelepciunea,dreptatea si puterea lui Dumnezeu. Bunătatea, pentru că n-a trecut cu vederea slăbiciunea făpturii Lui, ci s-a îndurat de cel căzut şi i-a întins mâna.
  Dreptatea, pentru că omul fiind biruit, nu îngăduie ca altcineva decât omul să învingă pe tiran şi nici nu răpeşte cu forţa pe om de la moarte, ci pe acela pe care altă dată moartea îl subjugase prin păcat, pe acesta cel bun şi cel drept l-a făcut iarăşi biruitor şi a mântuit pe cel asemenea prin unul asemenea, lucru ce părea cu neputinţă.
  Inţelepciunea, pentru că a găsit dezlegarea cea mai potrivită a acestui lucru imposibil. Căci prin bunăvoinţa lui Dumnezeu si a Tatălui, Fiul Unul-Născut si Cuvântul lui Dumnezeu, cel care este în sânul lui Dumnezeu şi al Tatălui, cel deofiinţă cu Tatăl si cu Sfântul Duh, cel mai înainte de veci, cel fără de început, cel care era dintru început si era cu Dumnezeu si cu Tatăl si era Dumnezeu si există în chipul lui Dumnezeu, se pogoară aplecând cerurile, adică smerind fără să smerească înălţimea Lui cea nesmerită, se pogoară spre robii Lui printr-o pogorâre inexprimabilă si incomprehensibilă. Căci aceasta înseamnă pogorârea. Şi fiind Dumnezeu desăvârşit, se face om desavârsit si savârseste cea mai mare noutate din toate noutăţile, singurul nou sub soare, prin care se arată puterea infinită a lui Dumnezeu. Căci ce poate fi mai mare decât ca Dumnezeu să se facă om? Şi Cuvântul s-a făcut fără schimbare trup din Duhul cel Sfânt şi din Maria Sfânta Pururea Fecioară Născătoarea de Dumnezeu. Şi singurul iubitor de oameni se face mijlocitor între om si Dumnezeu, fiind zămislit în preacuratul pântece al Fecioarei, nu din voinţă sau din poftă sau din legătură bărbăteasca sau din naştere voluptuoasă, ci de la Duhul Sfânt şi în chipul celei dintâi faceri a lui Adam.
  Şi se face supus Tatălui, prin luarea firii noastre, vindecând neascultarea
  noastră şi făcându-ni-se pildă de ascultare, în afară de care nu este cu
  putinţă să dobândim mântuire.”
  Dreptatea lui Dumnezeu aci inseamna ca preabunul Dumnezeu a luat apararea oamenilor care prin inselarea raului pizmas Satana fusesera inselati si aruncati intr-o existenta nefericita.
  Preabunul si atotputernicul Dumnezeu a luat apararea celor sarmani (oamenii) care erau prigoniti si tiranizati de cei tari si rai adica dracii prin pacate care duceau la lipsirea oamenilor de Dumnezeu,razboaie,viata nefericita si altele ca acestea.

 6. @ Kerygma:

  Sa avem iertare, dar tema e de mult rasuflata. Am tot scris si ras-scris despre asta. Iubirea nu are nimic de-a face cu ecumenismul, dar este vesnicul pretext pios al unei ideologii care nu are intr-insa nimic duhovnicesc, nimic al Traditiei, nimic fundamentat pe Sfintii Parinti. Dar da bine sa puna inainte cuvinte mari fiindca niciodata raul nu se infatiseaza ca rau, ci mereu ia chipul unui parut bine. Altfel n-ar insela pe nimeni.

  Iubirea nu face casa buna cu tradarea adevarului, fiindca “nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar”. Nu tradezi adevarul pentru care sfintii si-au dat sangele, fiindca Il tradezi pe Hristos. Iar atunci iubirea ta nu mai face doi bani, este doar ceva gaunos si amagitor. Ii dai mana celui cazut, il iubesti pe eretic, dar nu ii aprobi si nu ii legitimezi pacatul si ratacirea sa. Daca imi este CU ADEVARAT mila de cel ranit, bolnav, cazut intre talhari, il scot de acolo, il iau pe umerii pe mei si il aduc la hanul Adevarului vindecator, nu il droghez si ma droghez cu minciuna ca este foarte bine asa cum este, ba chiar ca starea aceea jalnica, aproape de moarte este de fapt sanatate curata…. Cum procedau Sfintii Parinti cu ereticii? Sau aceia nu aveau iubire?!

  – Cuviosul Seraphim Rose (”Scrisori“):

  “Cu multi ani în urma, o fata de confesiune catolica care a fost primita în Biserica noastra mi-a spus ca una dintre primele ei nedumeriri a fost cea referitoare la presupusul mare contrast dintre înfricosatoarele afirmatii la adresa ereticilor, apostatilor, etc. si abordarea întelegatoare si iubitoare pe care a intalnit-o adesea în convorbirile cu preotii sau credinciosii nostri. Eu nu vad aici nici un conflict. Pentru a pazi adevarul trebuie sa vorbim la modul cel direct despre cei ce se departeaza de el pentru a pazi astfel turma si, daca e posibil, a-i calauzi pe cei rataciti. Dar Biserica îsi deschide comorile pentru fiecare suflet – cu conditia ca el sa asculte de adevar si sa primeasca învataturile ei – iar aceste comori nu pot veni decit de la Sfintul Duh si nu din “reinterpretarea” unora sau altora. (…)

  Dar, în toate legaturile pe care le am cu sustinatorii fermi ai Ortodoxiei din Biserica noastra, pot spune cu mina pe inima ca nu am întilnit nici unul dintre ei care sa nu manifeste o iubire crestineasca pentru cei rataciti; daca Patriarhul Athenagora s-ar fi pocait de ratacirea sa si s-ar fi întors la Ortodoxie, cred ca ar fi fost primii care l-ar fi îmbratisat. Cred ca impresia contrara vine în special din partea criticii acelora a caror idee despre Biserica este foarte vaga si care acuza rivnitorii nostri de “lipsa de iubire“, pe cind ei, de fapt, se împotrivesc cu toata dreptatea apostaziei”.

 7. @ MihailT:

  E si asta o deosebire esentiala, dar nu asta e sursa principala de ruptura, ci ereziile legate de Filioque si de primatul si infailibilitatea papale.

 8. Da , patriarhul nostru este “mult prea inteligent si prea bine pregatit teologic” , dar n-a luat aminte :”Sa nu aruncati margaritarele voastre inaintea porcilor” , n-a luat aminte , sau a rasturnat “mult prea inteligent” sensul Cuvantului lui Dumnezeu cel Viu , pentru “Unitatea spirituala
  a lumii” acesteia , condusa de mamona , de mortii care umbla
  in lume , inchipuindu-si ca sunt vii :”Lasati mortii sa-si
  ingroape mortii lor” … “atat de incantat si satisfacut” este
  sanctitatea sa [ cu litere mici] Daniel , fiindca stie ca urmeaza primul pas : unirea cu papistasii , apoi cu toti ceilalti
  rataciti – pana la unitatea totala , masonica , antihristica , spre care se merge din ce in ce mai repede…”unitatea in diversitate” , mai implica si un alt aspect – in afara de cele bine stiute – unul care doare si striga disperat : ma refer , de exemplu , la fiicele mele: casatorite civil – una , in Franta , si are si un bebelus de 3 luni – cealalta , in Anglia , cu un evreu … nici unul din ei , de fapt , nu-si practica religia …ei pot fi buni sau mai putin buni , dar atat …habar n-au de cele sfinte, desi , totusi , fac binele , dar daca nu-l fac cu
  Dumnezeu …ei spun ca : Ba cred in Dumnezeu !” , dar n-au calcat in bisericile lor , decat rar , la anumite ocazii …
  in 2001 , ginerele meu francez era gata-gata sa treaca la
  Ortodoxie , dar , a amanat … si acum nici nu-si mai aminteste… in vara , trebuie sa ne mutam la fiica noastra cea mare , langa Paris , ca sa ne crestem nepotelul ORTODOX , macar atat putem face si macar atat accepta si fiica noastra …ba chiar a programat , in martie , botezul ortodox , desi nu stiu daca nu cumva ar trebui dupa Sfintele Pasti …
  ma gandesc la toti ortodocsii raspanditi peste tot in lume …vor fi fiind si ei tema de discutie in “unitate in diversitate?” sau sunt ignorati , sau imbibati de “Mitul unitatii”: daramarea zidurilor dintre noi” , ca sa distrugem mai repede “GARDUL VIEI LUI HRISTOS” ??? asa-zisa “unitate spirituala a lumii” are scopul foarte clar definit : NOUA
  ORDINE MONDIALA …s t i u , s t i u , s t i u ca nu chiar
  toti ortodocsii raspanditi in lume se vor lepada de singura credinta ADEVARATA , ba chiar multi se voe intoarce la ORTODOXIE si se vor opune globalizarii , se vor opune obiectivului masonic si antihristic al Noii Ordini
  Mondiale … romanii ortodocsi din strainatate inca lancezesc ,
  dar se vor trezi , totusi , multi si se vor adauga celorlalti romani ortodocsi care sunt mai crescuti duhovniceste …

  Propovaduirea ereziei ecumeniste chiar de pe tronul patriarhal
  – n-ar trebui sa mai mire pe nimeni- ecumenismul si Noua
  Ordine Mondiala sunt preocuparile spre care se concentreaza “exagerat de fericitul Daniel” …cum altfel sa intelegem cazurile Corneanu , Drincec , altele asemanatoare , unde s-a facut impreuna slujire al diferite “conferinte , congrese , festivitati…si nu mai stiu cum …? ba chiar patriarhul de la Constantinopol in vizita lui in America , nu trebuie uitat la tema asta …

  “Ma prefac in piatra , dar durerea ramane” , zicea un scriitor nordic [ Knut Hamsun ]… cam asta zic si eu , netrebnica si pacatoasa , pentru ca s-au aruncat margaritare
  inaintea porcilor in Patriarhia Romana [ inca romana ] si pentru multe care sunt cuprinse aici …
  [ m-am ferit de cuvinte tari , deocamdata Razboi intru Cuvant
  rezista , ajutat de Bunul Dumnezeu ]
  Doamne , Iisuse Hristoase , nu ne lasa pe noi , cei care
  nadajduim intru TINE !!!

 9. ORICAT AR INCERCA UNII SA RUPA BISERICA LUI IISUS NU VOR REUSII CACI NICI PORTILE IADULUI NU O VOR DOBORA
  TOT CE SE INTAMPLA IN LUME IN TARA SI IN BISERICA ORTODOXA SUNT DOAR INCERCARI SAU MAI BINE SPUS LUPTE ALE DIAVOLULUI IMPOTRIVA NOASTRA
  FICARE DINTRE NOI TREBUIE SA SE ROAGE CAT MAI MULT NICIODATA SA NU ZICA CA S-A RUGAT SUFICIENT

 10. Doamne Ajuta. Ceea ce prezentati in filmuletele de mai sus e ceva infiorator pentru noi care ne uitam la asa ceva, ma refer la mesejul foarte amabil imbrobodit de Patriarhul Daniel si de luarea cuvantului a unui preot/pastor a bisericii catolice. Franturile video prezentate am putut sa le vad in direct si sa fiu ochi si urechi la ce se vorbeste si am vazut ca se incearca o apropiere de biserica catolica cu pasi marunti dar cu o profunzime mare pe la spate. La noi vad ca se incepe a pune bazele unei fratii ortodocsi /catolici. Nu sunt teolog nu sunt nici profesor dar eu asa vad ca vom ajunge foarte aproape ca inr-o buna zi unii ierarhi sa slujeasca cu catolicii. Nu ne va lasa Dumnezeu si o sa ne ducem crucea pana cand o sa vrea El. Vremurile sunt tulburi speram ca , cu ajutorul Lui Dumnezeu sa nu ajungem acolo. Ganduri bune si iertatima daca am scris ceva rau, cred ca intelegeti ce vreu sa spun.

 11. Nu trebuia sa instraineze sfintele moaste, Patriarhul a gresit parerea mea si cred ca toti cei de fata care au tacut si noi daca vom tacea participam la greseala.
  Pe de alta parte stiu ca sunt sfinte moaste primite sau returnate de catolici si nu stiu daca am acceptat gestul lor cum ar putea fi considerat acesta.

 12. daca mi-ar fi spus cineva cu putin timp in urma ca ii vom vedea impreuna in catedrala noastra ortodoxa pe preotul catolic si pe patrhiarhul ortodox as fi crezut ca e imposibil sa fie asa pe fata, in vazul tuturor….e groaznic

 13. Ereticul se afunda din ce in ce mai mult in pactul hulirii de Dumnezeu. Insa sa nu uitam ca avem conducatorii pe care ii meritam. Dumnezeu nu se va milostivi de noi, ci ne va lasa pe mana ereticilor, chiar si patriarhi sa fie, pana nu ne vom pocai de pacetele noastre.
  E sarmana Romanie inecata in sangele copiilor avortati, e plina tara mucenicilor si marturisitorilor romani de injuraturi la adresa lui Dumnezeu. De aceea nu e de mirare ca Dumnezeu ne paraseste. Noi nu cautam voia Lui.
  Ar fi greu pentru Dumnezeu sa salveze o tara si un neam daca ar fi cativa drepti in el ? Sa ne rugam ca sa nu cadem din adevar
  E nevoie de multa smerenie, de pocainta si de mult calm in apararea Adevarului. Nu noi Il aparam pe El, ci Adevarul-Hristos ne apara pe noi. Cu calm sa spunem ereziei pe nume, sa ne indepartam de cei care Il batjocoresc pe Hristos, dar sa ramanem in Biserica cea una, in Ortodoxie.

 14. Ma intreb si eu de ce s-o fi grabit Patriarhul Daniel sa dea aceste moaste sfinte catolicilor? Cred ca daca mai cauta putin poate gasea moaste ale sfintilor transilvaneni ucisi de catolici…poate pe acestea era mai nimerit sa i le arate lui Ioan Robu…..

 15. Vedeti poate ce s-a ales de Catedrala Mantuirii Neamului si mai cu seama de locul in care s-a sfintit(?) de catre papa impreuna cu patriarhul de atunci, Teoctist.
  Ati vazut ce s-a ales de cei care daramau bisericile in anii 80. Au demolat Sfanta Vineri si au murit in zi de vineri, au fost ingropati ca niste caini iar mormantul lor nu este scris pentru a nu fi vreodata pomeniti crestineste.
  Dumnezeu ii paraseste pe cei ce se leapada de El.
  Sa ma ierte Dumnezeu, dar pentru Daniel ca patriarh (…drept invatand adevarul…), la Sfanta Liturghie eu nu ma mai pot ruga. Poate voi reusi sa o fac pentru el ca om, sa-i ierte Dumnezeu pacatele de la care nu se mai opreste. Dar am un sentiment ca glezna a fost doar o mica atentionare.

 16. Avem conducatorii pe care ii meritam, nu? Deci…

  Nu il cunosc personal pe Prea Fericitul Parinte Patriarh, insa am avut bucuria de a-l intalni de cateva ori la mitropolia din Iasi… Va pot spune parerea mea: este o persoana foarte fina si vorbeste fiecaruia pe limba sa… Sa nu uitam acest aspect. Este foarte, foarte important! Sa nu mire pe nimeni ca in relatia cu anumite persoane este mai distant, mai autoritar… Simte foarte bine omul.

  M-a binecuvantat la finalul unei Sfinte Liturghii. Efectiv mi-a ramas urma atingerii Prea Fericirii Sale pe cap… A fost un moment absolut impresionant. Emotionant.

  Sunt cativa parinti in anturajul apropiat Prea Fericii Sale, pe care ii cunosc foarte bine, din vremea slujirii acestor preoti la Iasi. Sunt efectiv oameni buni. Oameni pe care se poate conta. Oameni cu o reala delicatete interioara.

  Si… Daca este atat de contestat acest Patriarh, noi cei care il analizam, de ce nu facem ceva concret? Sa postim. 40 de zile, 80 de zile, 120 de zile… doar paine si apa. Pentru Patriarhul nostru. De ce nu citim Psaltirea? Fara oprire?

  A spus ceva minunat in timpul cuvantarii… Fidelitatea in casatorie. Importanta fidelitatii… Deci… are notiunea de fidelitate. Cunoaste sentimentul.

  Eu nu inteleg de ce scandalizeaza atitudinea generala a Patriarhului. Lumea ortodoxa este plina de falsi, de ipocriti… De oameni care nu isi cunosc locul in societate, in univers… Si mireni si calugari.

  Femeile ortodoxe sunt emancipate. Studiaza, au cariere… Iata un subiect care ar putea interesa. Saracul barbat ortodox abia mai are loc. Sunt soti, tati care nu au unde lucra… Nu isi pot intretine familia… Nu pot fi ceea ce li se cere sa fie. Stalpul casei, stalpul societatii… De ce? Pentru ca femeia ortodoxa nu il ajuta. Nu il sustine. Nu ii este liman. Iata… Femeia ortodoxa ia locul barbatului ortodox…

  Si multe altele…

  Despre Regele Mihai de ce nu spune nimeni nimic? Intr-un context spiritual… Cati din Biserica Ortodoxa isi amintesc ca au totusi un rege? Romania savarseste un regicid constant prin sfidarea Majestatii Sale…

  Patriarhul nu este bun, Regele nu este bun…

  Afara ploua fara rost,
  Am iubirea adapost…

 17. @ TitusL Deci nu sunt singura care marturiseste ca , in timpul Sfintei Liturghii , la “…patriarhul…” , am un fior de
  frig si abia cand se trece mai departe , imi revin si traiesc slujba in continuare …

 18. m-am grabit , mai voiam sa-i zic lui C.O. ca bine a spus
  si Pr. Ioan ca sunt absolut de acord cu dansul…

  Doamne , apara si intareste , mereu , Doamne , Iisuse Hristoase , si binecuvinteaza Razboi intru Cuvant !

 19. Si eu as fi vrut sa replic doua vorbe referitor la “sanctitatea lui”, Daniel.
  Insa cand am mai comentat am patit necazuri, cred ca datorita caracterului de clevetire a ceea ce am exprimat.
  Apoi a trebuit sa-mi asum acest lucru ca pacat la spovedanie.

  El isi urmeaza drumul ce si l-a ales. Noi nu stiu ce putem schimba. Parghiile sunt toate in mainile lui.
  Iar Dumnezeu nu coboara foc din cer peste pacatosi, indiferent cat de grea e apostazia si hula.
  Acum e vremea chinuirii totale. Ca sa se plineasca starea de spurcare ce nu mai poate fi anulata decat prin A Doua Venire a Judecatorului, de data aceea.
  Cititi grozaviile vag conturate de Ioan Ianolide, efectuate pe viu atunci, in anii ’50, si doar mimate in spectacole de hula ale alineimungiu.
  Niciunul n-a fost omorat pe loc (iar alinamungiu traieste bine-mersi), lucrurile s-au intamplat pana la capat. Capatul vizibil aici.

  Dumnezeu actioneaza nu dupa asteptarile noastre.

  Daniel e bucuros, are de ce. Are multa funie rulata pana la par. Stie ce face si-i merge. E vremea lui si a celor ca el.

  NOI nu stiu daca vom ajunge teferi la final.

  Bine-ar fi sa ne rugam pentru el. Asta pentru a nu lua si noi pacatul lui, ca nedoritori ai mantuirii lui.
  Dumnezeu poate face orice, dar nu va forta pe nimeni. Chiar si sa bage un pacatos ca mine in Rai; dar pacatosul de mine nu va putea suferi binele de acolo.

 20. @ Anca-Maria:

  Sancta simplicitas 🙂

  Dar, apropo de barbatul ortodox, mai e o vorba a lui Leon Bloy, citata de Steinhardt: “Iubesc naivitatea, dar nu la barbosi”. 🙂 Pai de ce-o mai fi zis Mantuitorul nostru, cuvant cu putere multa: “Fiti intelepti ca serpii si blanzi ca porumbeii?” Sau toate avertismentele repetate in prooroci si in Noul Testament referitoare la trezvia pe care trebuie sa o avem fata de numerosii “lupi in piele de oaie” si fata de “pastori naimiti” care cauta sa bage lupul in staul. Sa citesti, te rugam: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/04/28/meditatie-despre-intelepciune-si-nevinovatie/ ca sa intelegi mai bine, poate, ceea ce dorim sa transmitem. Sentimentalismul ne poate insela foarte mult.

  Regele Mihai? Nu are legatura cu subiectul, dar dupa ce a trimis mesaj de felicitare masonilor din Romania, nu prea mai vrem sa stim nici de mitul asta. Da, monarhia ca principiu e altceva. Dar mortul de la groapa nu se mai intoarce, din pacate.

 21. Acestea, si mai mari decit acestea veti vedea!
  Calea deschisa prin nepedepsirea ereticilor Corneanu si Drincec este lunga si duce la unitatea mult visata de antihristi. Si tocmai pentru ca este lunga, pasii facuti de Daniel sunt mari, mult prea mari.
  Jignirea adusa Sf. Mucenici Epitect si Astion prin predarea sfintelor lor moaste catre eretici este de nedescris.
  Semantica gestului este de recunoastere totala a caracterului de biserica a catolicismului. Ori cum exista numai o singura Biserica, inseamna ca noi suntem una cu acestia. Cardinalul Romaniei Daniel ar trebui depus din scaun pentru ca scaunul nu este catolic, ci ortodox. Nici un sinod nu a acceptat, inca, unirea, astfel ca recunoasterea de facto a unirii de catre acesta, prin predarea acestor comori nationale catre dusman, il situeaza impotriva si in afara Ortodoxiei.
  Desigur, discutia este la nivel de principiu. Pentru inlaturare trebuie masuri juridice, iar juridic nu se mai poate face nimic: Sinodul este in mina dusmanilor Bisericii.
  In afara de marturisire si rugaciune prea putine se pot face. Apatia a cuprins de mult Romania.
  Intentionat…

 22. @ Agnes :<>

  Da, ortodocsii raspanditi peste tot in lume au si ei rolul lor in toata povestea asta. Pe de o parte, asa cum spuneti si dumneavoastra sunt cupluri mixte (ortodocso-catolice de exp.) si pe de alta parte acesti ortodocsi au si ei nevoie de un loc pentru a-si tine slujbele. Pentru aceasta o solutie ar fi sa ceara catolicilor o capela, o cripta sau o biserica, care la ei in general sunt goale, nu toate, dar sunt destule pe care nici nu mai pot sa le intretina. Altfel, cu mult mai greu o mana de ortodocsi care mai vin la biserica, pot sa gaseasca un loc pentru slujbe. E undeva o solutie de compromis. Lucrurile nu sunt nici pe departe simple in aceasta privinta.
  Aminteam si de cuplurile mixte. Este adevarat ca o parte din cei care s-au casatorit cu un heterodox viseaza ca intr-o zi sa nu mai existe bariere de religie intre ei, dar mai sunt si altii care nadajduiesc ca celalalt sa vina la ortodoxie, si pentru aceasta inmultesc rugaciunea, vin la slujbele ortodoxe, tin posturile….

  <>

  Nu este chiar asa, nu putem sa-i “bagam pe toti intr-o oala”. Stiu ca multi din tara ii privesc pe cei plecati, ca pe niste lasi, ca au cautat un loc mult mai prosper, si ca nu au ramas in tara pentru binele ei. Nu stiu insa daca se vora gandi unii, ca cei plecati, poate au si ei rolul de a duce ortodoxia pe aceste taramuri straine. Multi din cei plecati se zbat pentru a putea trai in duhul ortodoxiei si putem sa-i asemanam oarecum cu primii crestini, si nu vad cum ar lancezi din moment ce unii fac chiar peste 2 ore de mers cu masina pentru a ajunge la o liturghie. Se intampla asa in tara? Oare in tara se gandeste crestinul nostru ce sa faca pentru viata parohiei lui, sau considera ca preotul este cel care trebuie sa se ocupe de toate?

  Si ca sa inchei as adresa un mesaj acestor romani care duc ortodoxia mai departe, si anume sa nu accepte nici un compromis, chiar daca in aparenta este pentru binele lor, caci aceasta este doar aparent. Nici un compromis de la ortodoxie, chiar daca este greu!

 23. @ Agnes
  Intre parantezele era scris citatul: “ma gandesc la toti ortodocsii raspanditi peste tot in lume …vor fi fiind si ei tema de discutie in “unitate in diversitate?” sau sunt ignorati , sau imbibati de “Mitul unitatii”: daramarea zidurilor dintre noi” , ca sa distrugem mai repede “GARDUL VIEI LUI HRISTOS” ???”

  si respectiv: “romanii ortodocsi din strainatate inca lancezesc”

 24. Da , da , Corina …asa am gandit , dar nu m-am exprimat
  corect , si din cauza ca , in aceasta problema sunt implicate si fiicele mele – si din cauza ca-mi persista in fata problematica legata de aruncarea “margaritarelor la picioarele porcilor” …s-au suprapus si m-am grabit …ai dreptate , Corina , multi ortodocsi raspanditi in lume seamana cu primii
  crestini… “Nici un compromis de la Ortodoxie” …iarta-ma ,
  Corina , am scris cu graba , cu egoism [ gandimdu-ma la fiicele mele , si nu numai …] , si inca nu pot sa trec de
  “Propovaduirea ereziei ecumeniste …” …
  Doamne , miluieste !

 25. Dragi frati,

  Multi romani lucreaza la Microsoft in State si o mare parte din ei sunt credinciosi si au reusit sa aduca in biserica pe romanii necredinciosi precum si alte natii care au fost atrasi de credinta noastra ortodoxa.

  Am avut colegi si inca am care nu stiu de Biserica Ortodoxa…stiu de cea catolica..unii facand parte din ea, altii fiind baptisti sau protestanti…ca de, astia au venit cu bani prin China, Corea. Le-am vorbit de ortodoxie, au mai intrebat si ei, le-am dat sa citeasca materiale in engleza, si uite asa au aflat de existenta ortodoxiei. Au venit la mine si mi-au spus ca au descoperit ca Biserica Ortodoxa este cea mai veche si ca ea este neschimbata asa cum a lasat-o Mantuitorul(!!!!)…..
  Vedeti voi….acum ei stiu asta…dar pasul nu-l fac…e greu…dar cu ajutorul Domnului nimic nu e imposibil…rugati-va pentru ei si pentru Patriarhi, Mitropoliti, Episcopi, Arhiepiscopi, preoti, diaconi…etc nu va lasati….

  @Agnes inteleg fiorul rece de pe sira spinarii la pomenirea Patriarhului, roaga-te la Bunul Dumnezeu sa te ajute sa nu-l mai ai…trebuie rugaciune fierbinte, nu cu indoiala.
  Gandeste-te de pilda cat e de strans legat in lanturi ori de frica de oameni (se teme de masoni) ori de frica sa nu-si piarda tronul si marirea, ori poate asa crede ca e bine, (inselarea cea mai mare) e un personaj demn de mila.

 26. majoritatea dintre noi suntem dezorientati
  nu mai avem oameni duhovnicesti sau mai bine spus nu-i mai cautam sa ne spuna ce sa facem si chia daca i-am gasi si ne-ar spune anumite lucruri i-am crede nebuni
  acest lucru este din cauza noastra, am devenit prea rai si nu mai vrem sa ascultam de duhovnici
  incet incet incepem sa aruncam cu pietre in cel de langa noi, am uitat sa uram pacatul si sa-l iubim pe om
  chiar daca cineva vatama Biserica avem datoria sa ne rugam pentru el

 27. Mitul:

  Da, asa este, numai sa au ajungem, dintr-o falsa iubire, sa ne fie mila mai mult de cel care face raul (nu de alta, dar in mila asta la unii e si frica de autoritate, e si mult interes si oportunism) decat de victimele sale si sa ajungem sa-i aparam pe cei care smintesc si sa “dam cu piatra” in cei care cauta sa spuna ca 1+1 fac 2. Poate ne sminteste ca, in situatii EXCEPTIONALE, Sfantul Vasile s-a rugat pentru moartea lui Iulian Apostatul, iar Sfantul Alexandru pentru cea a lui Arie, daca intoarcerea lor nu mai era cu putinta. Nu fiindca le voiau raul, NU CA RAZBUNARE, ci fiindca vedeau ca nu e alta cale de salvare a Bisericii. Sigur, noi nu suntem la masura lor si nu indemnam la asa ceva, dar e bine de stiut ca sa nu avem o imagine deformata.

 28. totusi mai inainte de toate (traditie si parinti) trebuie sa credem in sfanta evanghelie a Domnului nostru Iisus Hristos care a venit sa-i mantuiasca pe cei rataciti adica pe toti oamenii,”nu cei sanatosi au nevoie de medic” asa ca porunca cea mai importanta este totusi iubirea (de Dumnezeu si de aproapele), iar samarinenii nu erau cumva considerati ereticii momentului? ortodoxia trebuie inteleasa in mod vertical adica asa cum este ca pastratoare a adevarului Evangheliei. in ceea ce-l priveste pe preafericitul Daniel cred urmatorul lucru: “o imparatie invrajbita merge la ruina”. chiar daca fiecare om are limitele lui (si trebuie sa o recunoastem altfel pacatuim de mandrie) trebuie sa recunoastem planul lui Dumnezeu pt biserica sa si sa avem rabdare.sunt putin critic poate la ideologia acestui site, dar lucrurile trebuie cateodata privite cu ochiul mintii si al credintei asemenea lui Hristos reprezentat ca pantochrat.
  doamne-ajuta!
  cu respect

 29. eu am calatorit prin occident si am observat un lucru interesant si am vazut ca cineva a postat ceva legat de acest lucru; multe biserici mai ales in italia au “imprumutat” biserici pt desfasurarea sf liturghii ortodoxe. ma intreb daca noi ne-am confrunta cu un val de emigranti occidentali am fi in stare sa facem la fel? si lucrul acesta mi l-a mai confirmat si un parinte ortodox care a fost la fel de surprins.
  Doamne-ajuta!

 30. @kerygma – sunt si alte moduri de a fi ospitalier fata de straini decat sa le dai altarul care nici macar nu iti apartine, ci apartine lui Dumnezeu. Asadar, cand suntem ospitalieri, sa fim cu cele omenesti, si sa nu facem negot cu cele dumnezeiesti. Altfel, in Biserica Ortodoxa exista canoane si ele spun foarte clar ca nu e ingaduita instrainarea bisericii ereticilor.

 31. @kerygma – Traditia si Parintii sunt in acelasi duh cu Evanghelia. De altfel, Evanghelia (ca scriptura, cuvant scris) provine din Traditie si nu invers. Mantuitorul a mai spus ca cine nu ii va primi pe Apostoli (deci si pe urmasii acestora, Sfintii Parinti), pe El nu il primeste. Si tot Mantuitorul a spus ca nu a venit sa dea la o parte legea, ci sa o implineasca, si cine nu va respecta una din poruncile legii, mic se va numi in Imparatia Cerului. Cine vrea sa opuna Evanghelia Traditiei Il opune pe Hristos lui Hristos, ceea ce e imposibil. In Hristos nu e contradictie.
  Tocmai pentru ca Hristos a venit pentru cei bolnavi, a venit sa ii INSANATOSEASCA (ceea ce inseamna ca starea lor era mortala), sa le schimbe viata si credinta, pentru a trai viata cea adevarata si credinta cea adevarata. Hristos a avut contact direct cu samarinenii, iar samarinenii care au crezut cuvintelor Sale au crezut Lui si au parasit vechea si gresita lor credinta. In plus, femeii samarinence ii spune limpede, la fantana lui Iacob, ca “nu stiti la ce va inchinati”.
  Ideologia ecumenista lasa omul in boala sa si spune tuturor ca ne inchinam la acelasi Dumnezeu, desi acest lucru nu este adevarat. Din acest motiv, ecumenismul este un pacat si un exemplu de maniera ipocrita de a trece, ca preotul si levitul, pe langa cel cazut intre talhari.

  PS: Noi nu avem nicio ideologie, doar o credinta ferma, ortodoxa. Atat.

 32. “aproapele nostru care face parte din alta biserica”?EREZIE.Oare PF Daniel ce parere are despre aceasta afirmatie?Cum marturisim in Crez “Si-ntr-UNA,
  SFANTA,SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA BISERICA”,deci UNA este BISERICA,nu exista biserici diferite.De acord sa-ti iubesti aproapele,sa-l ajuti chiar daca nu are aceeasi credinta cu tine,dar sa nu ne facem partasi la erezia lor!Altfel batjocorim pe sfintii care si-au dat viata ca noi sa avem invatatura nealterata lasata de Mantuitorul Sfintilor Apostoli.
  Bine spunea un parinte:RUGATI-VA PT IERARHI!DACA EI VOR CADEA,VOM CADEA SI NOI IMPREUNA CU EI!Doamne cauta din cer si vezi si cerceteaza via aceasta pe care a sadit-o dreapta Ta si o desavarseste pe ea.

 33. MA intreb: oare PS Daniel isi da seama ca prin acest gest a aprins chibritul si ca mai ramine doar sa-l apropie de fitil, ca sa declanseze o mare ruptura in sinul BOR? Oare el chiar nu stie de opozitia crescinda in sinul atit al mirenilor dar si al preotilor de mir si al calugarilor, adica al celor de pe treptele inferioare ale ierarhiei bisericesti, dar in fruntea carora se afla figuri charismatice gen par. Justin Parvu?? Si asa moartea dubioasa a lui Teoctist, “istoria” la fel de dubioasa a lui Daniel de dinainte de inscaunare insotita de nemultumirile calugarilor din Moldova au declansat tot felul de “profetii” sumbre cu privire la drumul pe care-l va alege acesta pentru BOR.

  Nu stiu cind va veni Antihristul dar sint aproape sigur ca in curind BOR va fi scuturata de o mare criza.

 34. E STRIGATOR LA CER CEEA CE S-A SAVARSIT…

 35. @ John:

  Nu stim daca gestul asta aprinde vreun chibrit si nici nu credem ca este vreun risc de ruptura sau de criza in acest moment. Nu avem deloc aceeasi perceptie si nu credem ca se va intampla nimic in viitorul apropiat. S-a testat destul “reactia” prin actiunea lui Corneanu si s-a vazut care e maximum pana unde se poate ajunge. Iar de atunci unitatea “rezistentei” ortodoxe s-a facut praf si pulbere! Si apoi, sincer, ne temem ca, de fapt, unii doresc ruptura din motive care nu au legatura cu dreapta credinta, ci cu diversiunile, cu dezbinarea. E de rabdat si patimit, de protestat prin marturisire, iar nu de provocat schisme…

 36. Anul asta am fost in Ierusalim in perioada Bobotezei. In ziua cand s-a oficiat slujba de sfintire a apei pe malul Iordanului…Patriarhul Ierusalimului a ajuns la ora 14 pe malul apei..deoarece ininte sa savarseasca Sfanta Slujba, a participat la acele rugaciuni ecumeniste. Faptul ca Iordanul nu s-a mai intors…nu mai supara pe nimeni..si totusi..pentru cei care stiu mai multe..si stiu cine e Sfantul Ioan Iacob Roamanul sau Hozevitul cum i se mai spune le spun ca un grup de romani care au fost la 2 zile dupa Boboteaza la manastirea din pustiul Hozevei au avut marea bucurie de a vedea o mare minune…si anume ca papucii sfantului erau uzi si murdari de noroi. Mentionez ca in ajunul Bobotezei am fost prezent pe malul Iordanului si marturisesc ca plouase toata noaptea si pe jos se formase o clisa consistenta. Asadar…asa cum stim ca atunci cad un preot nu este vrednic a savarsi Sfanta Liturghie Ingerul Domnului coboara in altar si savarseste in locul lui sfintele taine tot asa anul acesta poate ca in locul Patriarhului dumnezeu l-a trimis pe sfantul Ioan Iacob sa sfinteasca apa Iordanului. Sfanul Ioan era cunoscut pentru faptul ca nu slujea impreuna cu nimeni pentru ca nu cumva din neglijenta sa faca Sfanta Liturghie cu cineva care la randul lui slujise cu ereticii.Si pentru asta era urat de multi. Cei care stiu mai multe vor intelege mai multe. Eu sunt mic la inceput de drum insa stiu si m-a ajutat Dumnezeu sa ma intaresc in credinta ca in tara noastra mai exista o Biserica care inca nu a pierdut succesiunea apostolica.
  Asa cum au spuso si cei care au scris inaintea mea…rugaciunea e singura si cea mai puternica arma a omului impotriva vrasmasului. Asadar sa ne rugam mult in inimile noastre si pentru luminarea ierarhilor cazuti..si pentru luminarea mintii noastre.
  p.s.: am luat act de dorinta celor care intretin acest website de a ramane in anonimat din motivele lor bine stiute, respect aceasta decizie insa ma deranjeaza faptul ca nu ni se acorda si noua celor care scriem comentarii pe acest portal acelasi drept de a fi discreti. Nu pot posta comentarii daca nu imi comunic adresa de e-mail.Consider ca oarecum injust.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare