UPDATE: SUA, Franța și Marea Britanie AU DECLANSAT ATACUL ASUPRA SIRIEI. “Este un avertisment pentru Rusia. În funcție de reacția Rusiei, vom ști dacă am intrat într-o perioadă foarte fierbinte, poate de confruntare militară între mari puteri”/ RUSIA ACUZA OFICIAL MAREA BRITANIE DE INSCENAREA ATACULUI CHIMIC DIN SIRIA/ Seful Pentagonului admite ca situatia poate scapa de sub control/ Presa rusa face materiale despre cum te poti pregati de un RAZBOI NUCLEAR

13-04-2018 18 minute Sublinieri

VIDEO. Primele imagini cu țintele lovite de aliați

Statele Unite şi aliaţii lor – Marea Britanie şi Franţa – au bombardat noaptea trecută mai multe obiective militare ale regimului Bashar Al Assad. Între timp, au apărut şi primele imagini cu ţintele lovite de rachetele aliate în Siria. Centrul de cercetare ştiinţifică din Damasc a fost complet distrus.

Liderii occidentali vorbesc despre un „bombardament chirurgical” asupra unor ţinte precise – depozite de arme chimice şi laboratoare de cercetare pentru a descuraja regimul sirian să folosească arsenalul chimic împotriva propriului popor.

De partea cealaltă, sirienii susţin că au interceptat o bună parte din rachetele occidentalilor, dar este imposibil de verificat câte proiectile au fost doborâte. Şi aliaţii Siriei au reacţionat. Rusia şi Iranul au acuzat Occidentul că a acţionat fără a avea dovezi şi au avertizat că vor exista consecinţe.


UPDATE:

[…] Peste 100 de rachete au fost lansate în „atacul precis” asupra Siriei care, potrivit Pentagonului a vizat un complex militar de cercetare din Damasc, unde erau produse arme chimice şi biologice, un depozit de armament şi un comandament militar din Homs. James Mattis, secretarul american al Apărării, a confirmat că SUA au folosit mai mult decât dublul rachetelor în atacul din 2017 când au fost lansate 59 de rachete Tomahawk. Dacă acelaşi tip de armanent s-a folosit, atacul de vineri noapte a avut un cost de aproape 165 de milioane de dolari. „A fost un bombardament de amploare, credem că am transmis un mesaj puternic. Statele Unite şi aliaţii au bombardat infrastructura chimică militară a Siriei mai puternic decât în 2017″, a spus Mattis.  

Un oficial din cadrul alianţei de grupări militante regionale care sprijină regimul de la Damasc a susţinut că obiectivele militare din Siria atacate de SUA, Franţa şi Marea Britanie fuseseră evacuate în urmă cu câteva zile ca urmare a informaţiilor primite din partea Rusiei. 

De asemenea, printr-un comunicat transmis de televiziunea publică, Armata siriană a precizat că majoritatea rachetelor au fost interceptate de sistemele de apărare antiaeriană. ”Astfel de atacuri nu vor descuraja forţele noastre armate şi nici pe aliaţii noştri în lupta de a zdrobi ce a mai rămas din grupările teroriste”, a anunţat Armata siriană.

Urmează noi atacuri? 

Secretarul american al Apărării spune că nu sunt planificate, fără însă a exclude posibilitatea unor noi operaţiuni punctuale dacă situaţia va impune acest lucru.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că Guvernul de la Londra are ca obiectiv distrugerea arsenalului chimic al regimului condus de Bashar al-Assad. ”Ştim că regimul sirian are o întreagă istorie în ceea ce priveşte folosirea armelor chimice împotriva propriului popor. Niciun alt grup nu putea comite atacul. Stat Islamic nici măcar nu mai este prezent în Duma. Am transmis un mesaj clar tuturor celor care cred că au imunitate după ce folosesc arme chimice”, a spus May.

Consiliul Alianţei Nord-Atlantice se reuneşte sâmbătă la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta despre atacul de vinei noaptea. La întrunire vor participa ambasadorii statelor membre NATO, dar şi Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei.

”Va fi o întâlnire a Consiliului Nord-Atlantic în această după-amiază. Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite vor informa aliaţii despre acţiunile luate în Siria”, a precizat un oficial NATO.

Ce va face Rusia? 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a susţinut că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a anunţat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. 

Liderul de la Kremlin  a afirmat că Statele Unite s-au folosit de atacul chimic ”înscenat” din oraşul Duma pentru a avea un motiv de a ataca Siria. ”Încă o dată, la fel ca anul trecut când SUA au atacat baza aeriană Shayrat din Siria, o înscenare a unui atac chimic asupra civililor a fost folosită drept pretext. De această dată a avut loc în Duma, o suburbie a Damascului”, a spus el.

”Rusia condamnă în cel mai serios mod atacul din Siria, unde personalul rus ajută guvernul legitim în lupta sa împotriva terorismului”, a adăugat Putin, anticipând că escaladarea conflictului din Siria va produce efecte devastatoare asupra întregului sistem al relaţiilor internaţionale.

Pe de altă parte, generalul rus Serghei Rudskoi, a anunţat că Moscova poate lua în calcul furnizarea de sisteme antiaeriene S-300 către Siria, ca urmare a atacurilor lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa împotriva regimului condus de Bashar al-Assad.

”În urma cu câţiva ani, ţinând cont de cererile unor parteneri din Occident, am renunţat la furnizarea de sisteme S-300 către Siria. Însă, ţinând cont de ultimele evoluţii, este posibil să reanalizăm această situaţie”, a declarat generalul rus.

De asemenea, Rudskoi a precizat că sistemele antiaeriene siriene au reuşit să intercepteze 71 din cele 103 rachete de croazieră lansate asupra unor obiective militare ale regimului de la Damasc.

“Acest lucru demonstrează eficienţa ridicată a acestor sisteme şi excelenta instruire a personalului militar sirian format de specialiştii noştri”, a adăugat Rudskoi.

Iran: ​Atacarea Siriei este o crimă

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, sâmbătă, că atacul Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei împotriva Siriei este o crimă şi nu va aduce niciun câştig liderilor acestor state.

”Statele Unite şi aliaţii săi nu vor câştiga nimic de pe urma crimelor comise în Siria. Atacarea Siriei este o crimă. Preşedintele SUA, prim-ministrul Marii Britanii şi preşedintele Franţei sunt criminali”, a declarat Khamenei.

Şi Beijingul consideră că atacul desfăşurat împotriva Siriei reprezintă o încălcare a normelor de drept internaţional şi îndeamnă toate părţile implicate să iniţieze un dialog, a transmis Ministerul de Externe al Chinei […]

  • Hotnews:

VIDEO Sirienii au iesit pe străzi la Damasc: condamnă bombardamentul și scandează sloganuri pro-guvernamentale

Sirienii au ieșit pe străzile din Damasc, sâmbătă dimineață, cu steaguri ale țării lor și scandând sloganuri pro-guvernamentale. Ei condamnă loviturile aeriene efectuate noaptea trecută de forțele americane, franceze și britanice, relatează Reuters.

“Nu am dormit noaptea trecută, am ieșit în stradă pentru a susține armata siriană împotriva loviturilor aeriene. Ei atacă și conspiră împotriva Siriei de 8 ani, dar Siria este puternică”, a spune protestatar citat de Reuters.

Guvernul sirian a transmis că a “absorbit” atacul condus de SUA, iar toate locaţiile vizate au fost evacuate în urmă cu câteva zile, graţie unui avertisment primit din partea Rusiei

Peste 100 de rachete au fost lansate în Siria în timpul operațiunii de noaptea trecută, un numar important fiind interceptate, a declarat sâmbătă dimineață ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

BREAKING NEWS LIVE TEXT SUA, Franţa şi Marea Britanie au bombardat poziţii din Siria / Donald Trump a anunțat că a ordonat “lovituri de precizie” / Sirienii spun că au fost avertizaţi din vreme de Rusia

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că a ordonat o operaţiune militară împotriva Siriei, împreună cu Franţa şi Marea Britanie, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad, pe care îl acuză de un atac chimic in Douma, care a ucis cel puţin 60 de persoane, scrie AFP.

Operaţiunea militară efectuată de SUA, Franţa şi Marea Britanie vizează ţinte multiple cu diverse tipuri de muniţii, printre care și rachete de croazieră Tomoawahk.

Oficialii americani au precizat ca atacurile au țintit în special unități de producție a armelor chimice: O unitate de cercetare științifică din Damasc, care se presupune că ar produce arme chimice și biologice; O unitate de stocare a armelor chimice, situată la vest de Homs; Un depozit de echipamente chimice și un post de comandă, situate lângă Homs.

Foto: Captură Reuters.

Chiar în momentul în care preşedintele american făcea declaraţii la Casa Albă, în Damasc se auzeau explozii, marcând un nou capitol în această ţară devastată de un război sângeros care durează de şapte ani.

—————————

Desfăşurarea LIVETEXT a atacurilor din Siria:

10:43:
Forțele britanice desfăşoare atacuri de precizie cu rachete de croazieră lansate din aer asupra Siriei pentru a diminua capacitatea Damascului de a produce arme chimice, iar Marea Britanie nu avea altă alternativă decât această acțiune militară – premierul britanic Theresa May.

10:25 Peste 100 de rachete au fost lansate în Siria în timpul operațiunii de noaptea trecută, un numar important fiind interceptate – ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

9:55 Operaţiunea militară din Siria este ”legitimă”, ”proporţionată” şi ”ţintită” – ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian. (AFP)

9:27 Primele imagini cu loviturile aeriene de noaptea trecută ale Statelor Unite, Franței și Marii Britanii împotriva unor poziții din Siria au fost publicate pe site-ul BBC.

9:06 Atacurile aeriene reprezintă o încălcare a legislaţiei internaţionale şi par să aibă drept scop să împiedice inspectorii autorităţii privind armele chimice să îşi îndeplinească misiunea în Siria“, afirmă preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera superioară a Parlamentul rus. (Reuters)

8:37 Iranul, principalul aliat regional al regimului de la Damasc, vorbește despre “consecințele atacului” asupra regiunii și a condamnat ferm atacul. (AFP)

8:16 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel către toate statele membre să se abțină de la orice act care ar putea conduce la o escaladare a loviturilor occidentale în Siria. (AFP)

07:45 Guvernul sirian a “absorbit” atacul condus de SUA iar toate locaţiile vizate au fost evacuate în urmă cu câteva zile graţie unui avertisment primit din partea Rusiei, a declarat un oficial de rang înalt dintr-o alianţă regională aliată cu Damascul, citat de Reuters.

“Am absorbit loviturile. Am avut un avertisment timpuriu din partea ruşilor legat de atacuri şi toate bazele militare au fost evacuate acum câteva zile”, a suusţinut el.

07:38 Atacurile au vizat şi o bază aeriană aflată la vest de Damasc, în apropiere de graniţa libaneză, a declarat un comandant militar regional aliat cu regimul, scrie Reuters.

Este vorba de baza aeriană al-Shirai din al-Dimas. Atacurile au mai vizat un sit militar din Masyaf, la circa 170 km nord de Damasc, depozite ale armatei din estul regiunii Qalamoun, zona Kisweh, la sud de Damasc şi o altă poziţie militară de pe înălţimile Qasyoun.

07:24 Nicio lovitură nu a avut loc în apropiere de bazele ruseşti, anunţă ministerul al Apărării, citat de AFP

07:08 NATO susţine loviturile SUA, Franţei şi Marii Britanii împotiva Siriei, a afirmat Jens Stoltenberg, citat de AFP.

18:38 Siria a fost lovită când avea o şansă la un viitor paşnic, a scris pe Facebook purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de AFP

06:31 Un oficial sirian pro-Assad afirmă că aproximativ 30 de rachete au fost trase în atacul SUA, Marii Britanii şi Franţei, susţinând că o treime au fost interceptate

06:24 Publicaţia americana Daily Caller a realizat o lungă listă cu tweet-uri ale lui Donald Trump atunci când acesta cerea Statelor Unite să nu se implice în războiul din Siria

06:12 Imagini cu o rachetă a apărării antiaeriene care ar fi fost lansată din Damasc au fost publicate pe Twitter

***

  • Digi24:

Ce urmări poate avea în Europa atacul din Siria. Expert în securitate: Multe state vor adopta această poziție

La ce răspuns ar trebui să ne așteptăm?

Iulian Fota, expert pe probleme de securitate: „E întrebarea de un milion de puncte: ce vor face Rusia și Iranul. În funcție de reacția lor, vom ști dacă în continuare suntem într-o relație de pace sau brusc am intrat într-o perioadă foarte fierbinte, poate de confruntare militară între mari puteri.

Situația este extrem de delicată, de complicată. Suntem într-un punct de referință al relațiilor internaționale din ultimii ani. În relațiile internaționale, scenariul cel mai delicat e cel al folosirii de forțe militare. Sunt consecințe multiple pe plan politic, economic și umanitar. E clar că aceste operațiuni militare internaționale vor avea consecințe. Unele le putem bănui de pe acum. Alte consecințe, de ordin politic, strategic le vom ști mai bine în funcție de reacția Rusiei. Este un avertisment pentru Rusia, dar e un atac doar la adresa Siriei.

Apar doar obiective legate de programul chimic al Siriei. N-am văzut informații care să arate că s-ar fi lovit aeroporturi sau baze militare siriene. Asta îmi spune că americanii au vrut un atac mai amplu decât acum un an, dar limitat și au vrut să dea un mesaj strategic doar Siriei. Rusiei i s-a dat un mesaj politic clar.

Aliații sunt foarte iritați de tot ce a făcut Rusia în relațiile internaționale în ultimii ani. Această bucată importantă din Occident pune piciorul în prag în relațiile cu Moscova.

Citiți și:  MAE rus: SUA au atacat Siria tocmai când avea o șansă la pace

De la 11 septembrie, Occidentul a fost preocupat nu doar de problematica terorismului, dar și de vulnerabilitatea sa în fața unui atac cu arme de distrugere în masă. Occidentul e foarte atent la orice utilizare a unei astfel de arme. Această intervenție în comun a celor trei state e cu dublu scop. Să spună întregii lumi: Nu tolerăm utilizarea armei chimice. Celălalt mesaj important e către Moscova: că e momentul ca Rusia să își revizuiască atitudinea sau va avea de înfruntat un Occident mult mai ostil și hotărât să se opună Rusiei.

Citiți și: Primele imagini cu președintele Bashar al-Assad, după atacul Statelor Unite

Americanii, britanicii și francezii au încercat o soluție diplomatică. Rușii nu au vrut-o. În Uniunea Europeană, foarte multe țări nu vor participa, dar vor sprijini aceste acțiuni. De exemplu, Italia, țara cu relații foarte bune cu Rusia, a anunțat că sprijină logistic operațiunile militare ale celor trei state.

Multe state europene vor adopta această poziție. Aici interesul e comun.”, a declarat Iulian Fota.

Siria „condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea SUA, Franţei şi Marii Britanii”

Oficiali francezi: „Am decis ca Rusia să fie prevenită”

Mesaj clar al lui Vladimir Putin: Atacul din Siria va avea „un efect devastator asupra relaţiilor internaţionale”

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat atacul asupra Siriei lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa drept „o agresiune şi a cerut o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU în timp ce liderul suprem al Iranului. Ayatollah Ali Khamenei, i-a numit criminali pe conducătorii celor trei ţări, scrie The Guardian, citat de News.ro.

Putin a declarat că Rusia va cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre „acţiunile agresive ale SUA şi aliaţilor săi”. El a adăugat că Rusia „condamnă ferm atacul asupra Siriei, acolo unde soldaţii ruşi ajută guvernul legitim în lupta sa cu terorismul”.

Rusia a avertizat că vor exista „consecințe” la atacul petrecut azi noapte, în timp ce un înalt oficial rus l-a comparat pe președintele american Donald Trump cu Adolf Hitler.

Prima reacție a Moscovei după lansarea atacului occidental țintit asupra Siriei a venit din partea ambasadorului rus în Statele Unite, Anatoli Antonov. Ambasadorul Rusiei în SUA a catalogat atacul drept „o amenințare directă la adresa Moscovei și o insultă inacceptabilă și inadmisibilă la adresa lui Vladimir Putin”.

Preşedintele rus a afirmat în cadrul unui comunicat emis de Kremlin că atacurile coaliţiei condusă de SUA „vor înrăutăţi dezastrul umanitar din Siria”.

Putin a adăugat că atacul „va aduce suferinţă populaţiei şi îi va ajuta pe teroriştii care au torturat cetăţenii sirieni în ultimii şapte ani şi vor provoca un noul val de refugiaţi”.

Atacul are „un efect devastator asupra întregului sistem de relaţii internaţionale”, a susţinut Putin.

Citiți și:  Primele reacții în SUA, după atacul ordonat de Trump

El a a subliniat din nou că nu au existat dovezi privind atacul cu arme chimice. „Experţii militari ruşi aflaţi la faţa locului nu au găsit niciun semn că ar fi fost folosit clor sau alte substanţe toxice. Niciun locuitor nu a confirmat un atac chimic”, a precizat Putin.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, un aliat fidel al regimului lui Bashar al-Assad, a condamnat raidurile aeriene ale coaliţiei conduse de SUA, referindu-se la liderii celor trei ţări ca fiind „criminali”.

„Declar că preşedintele american, preşedintele francez şi prim-ministrul britanic sunt criminali şi au comis o crimă”, a declarat el conform agenţiilor de stat.

„Nu încape îndoială că SUA şi aliaţii săi, care sunt implicaţi într-o intervenţie militară în Siria fără să aibă vreun document valabil şi înaintea unui raport final al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, se consideră poliţia şi judecătorii globali. Ei sunt responsabili pentru consecinţele acestei intervenţii şi ar trebui traşi la răspundere”, a adăugat Ali Khamenei.

Citiți și:  FOTO. Rachetele Tomahawk, dificil de detectat și foarte precise

Ministerul de Externe al Iranului a afirmat într-un comunicat că „agresiunea reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Siriei”.

„Având în vedere reguli religioase, legale şi etice, Iranul se opune folosirii armelor chimice, dar în acelaşi timp, respinge ferm şi condamnă crearea de scuze pentru a invada o ţară independentă”, se arată în comunicatul ministerului.

MAE rus: SUA au atacat Siria tocmai când avea o șansă la pace

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a scris pe Facebook, reacționând la atacul occidental din Siria, că SUA au lovit această țară tocmai când în sfârșit avea o șansă de a face pace.

„Trebuie să fii cu adevărat aparte ca să lovești capitala Siriei tocmai când țara în sfârșit avea o șansă la un viitor pașnic”, a scris pe Facebook Maria Zaharova.  Ea acuză Casa Albă că s-a bazat pe relatări de presă atunci când a luat decizia de a lovi Siria.

„Casa Albă spune că este încredințată că Damascul se află în spatele atacului chimic bazându-se pe presă, relatări despre simptome, filmulețe, precum și informații credibile. Acum 15 ani, înainte de invadarea Irakului, Casa Albă a folosit un eșantion și și-a folosit Departamentul de Stat, acum Washingtonul a folosit presa”, a scris purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

O primă reacție la atacul occidental din Siria a venit de la ambasadorul Rusiei la Washington, Antaoli Antonov, care a avertizat că vor exista „consecințe”.

Prima reacție a Rusiei la atacul occidental asupra Siriei

Prima reacție a Moscovei după lansarea atacului occidental țintit asupra Siriei a venit din partea ambasadorului rus în Statele Unite, Antaoli Antonov.

El a postat pe Facebook un comunicat în care acuză Vestul de aplicarea unui „scenariu pregătit dinainte” și avertizează că vor fi „consecințe”, iar responsabilitatea pentru aceste consecințe vor reveni exclusiv Washingtonului, Londrei și Parisului.

„Insultarea președintelui Rusiei este inacceptabilă și inadmisibilă”, a scris Antonov. „SUA nu au niciun drept moral de a învinovăți alte țări” din moment ce Washingtonul dispune, la rândul său, de un amplu arsenal de arme chimice, a afirmat ambasadorul.

Gandul/ Lelia Munteanu: Siria: a fost sau n-a fost?

O “înscenare a serviciilor speciale ale unui stat rusofob”?!

Fostul ambasador britanic în Uzbekistan, Craig Murray posta astăzi pe contul său de Twitter: “Trăim vremuri ciudate, când te trezeşti dimineaţa şi primul impuls e să verifici dacă nu a început Al Treilea Război Mondial fără tine”.

Murray, în acord cu un alt fost ambasador britanic, în Bahrain şi Siria, bun cunoscător de arabă, Peter William Ford, şi-a declarat zilele acestea îndoiala cu privire la faptul că, cel puţin de data aceasta, atacul chimic de la Duma ar fi opera lui Bashar al-Assad.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în urmă cu câteva ore că atacul chimic din 7 aprilie a fost o “înscenare a serviciilor speciale ale unui stat rusofob”, invocând “dovezi incontestabile”. A subliniat că o eventuală replică armată împotriva Siriei ar urma scenariile libian şi irakian – “valuri de emigranţi spre Europa şi alte evoluţii de care nici noi, nici partenerii noştri europeni nu avem nevoie (…), însă care îi pot bucura pe cei protejaţi de Ocean”. Deşi nu a numit statul rusobof care ar fi instrumentat scenariul de la Duma, ultimele precizări pot duce şi înspre Statele Unite. În urmă cu două zile, purtătorul de cuvânt al armatei ruse acuzase “Căştile albe siriene” şi “Syrian American Medical Society”, cu care acestea colaborează în zonele ocupate de jihadiştii anti-Assad, că ar fi înscenat filmul cu gazarea civililor cu concursul direct al britanicilor. Ambasadoarea Marii Britanii la ONU a calificat imediat afirmaţia drept “minciună neruşinată”.

Adevărul e că nici un expert n-a validat respectivele imagini care circulă în toată lumea, provocând emoţie şi indignare. Despre acest film, Peter William Ford a declarat BBC Scoţia: “Trebuie să ne păzim creierul ca şi afectele să nu fie strivite de acele video-uri, care sunt descrise ca neverificate, dar care, repetate iarăşi şi iarăşi, ajung să dobândească o falsă credibilitate. Trebuie să ne întrebăm care sunt sursele ce ne mână spre război”. 

Straniu e că nici francezii sau britanicii, care au declarat că au probe clare ale vinovăţiei regimului de la Damasc, nici sirienii şi ruşii, care consideră atacul chimic de la Duma o înscenare, nu se grăbesc să prezinte probe. Al-Assad şi Putin ar fi fost primii care ar fi trebuit s-o facă, fiindcă ei controlează zona unde s-ar fi petrecut tragedia. Alegaţiile iscusitului ministru Lavrov sună bizar, în lipsa dovezilor.

Dacă secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut în ultimele zeci de ore un tur de forţă diplomatic încercând să tempereze războiul vorbelor, Sultan Erdoğan, care de la bun început s-a erijat ca mediator între ruşi şi americani, a liniştit opinia publică mondială asigurând că “atmosfera tensionată pare să se reducă”.

În fine, faţă cu calmul rusesc, agitaţia psiho-motorie de zilele trecute a preşedintelui celei mai mari puteri din lume n-a făcut decât să alimenteze scenarii aiuritoare. Iar faptul că aseară presa americană a răspândit consideraţiile despre Donald J. Trump ale fostului director al FBI, James Comey, dintr-o carte care urmează a fi lansată, aşterne dubii în plus în legătură cu lipsa de… conectare la realitate a omului în mâinile căruia stă  destinul planetei: mincinos inveterat, cu atitudini de şef mafiot.

***

Postarea inițială:

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a catalogat vineri presupusul atac chimic din Siria de săptămâna trecută drept o ”înscenare” la care au participat ”serviciile speciale ale unui stat”, pe care nu l-a numit, dar pe care l-a desemnat ca ”rusofob”, relatează AFP, citat de News.ro.

”Dispunem de probe irefutabile potrivit cărora este vorba despre o nouă înscenare şi că serviciile speciale ale unui stat aflat în prezent în prima linie a unei campanii rusofobe au participat la această înscenare”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă.

Potrivit Căştilor Albe siriene – salvatori în zone rebele, şi ONG-ului medical Syrian American Medical Society, zeci de persoane au fost ucise pe 7 aprilie, la Douma, într-un atac cu ”gaze toxice”, imputat de către Occident regimului lui Bashar al-Assad, care dezminte orice responsabilitate.

Armata rusă a acuzat miercuri Căştile Albe de faptul că au ”înscenat în faţa camerelor de luat imagini un atac chimic contra unor civili”.

Donald Trump şi mai mulţi dintre aliaţii săi occidentali au declarat că iau în calcul să procedeze la atacuri cu scopul de a pedepsi Damascul.

Serghei Lavrov a îndemnat vineri Washingtonul să folosească, cu Moscova, ”metode diplomatice care nu includ ultimatumuri şi ameninţări”.

Avertizând împotriva oricărei intervanţii militare şi unui scenariu asemănător celor din Libia şi Irak, el a dat asigurări că ”chiar şi excese insignifiante vor provoca noi valuri de migranţi în Europa şi alte evoluţii de care nici noi şi nici partenerii noştri europeni nu avem nevoie”.

Vizând Statele Unite, el a dat asigurări că acest val migratoriu ar putea ”să-i bucure pe cei care sunt protejaţi de un ocean şi mizează pe acest proces pentru a continua să sfâşie această regiune în vederea proiectelor lor geopolitice”.

Administraţia Vladimir Putin are dovezi că Marea Britanie este implicată direct în comiterea atacului chimic din Siria, pentru a-l atribui Administraţiei Bashar al-Assad, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de site-ul agenţiei Tass.

“Astăzi, Ministerul Apărării a primit noi dovezi despre implicarea directă a Marii Britanii în organizarea acestei provocări în suburbia Ghuta de Est”, a declarat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Potrivit oficialului rus, organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe a fost supusă presiunilor Londrei în perioada 3-6 aprilie pentru lansarea rapidă a acestei provocări.

Atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare, a acuzat Statul Major al armatei Rusiei. “Pe 7 aprilie, probabil a fost făcută ultima tentativă de înscenare a unui atac cu arme chimice în zona Ghuta de Est. Cunoscutul grup Căştile Albe, care acţionează în cadrul organizaţiilor teroriste, a înscenat şi a filmat un atac cu arme chimice asupra civililor în suburbia Duma”, afirmă generalul Viktor Poznihir, adjunct al şefului Statului Major al armatei ruse. “În cursul operaţiunilor umanitare, grupuri militare ilegale din Ghuta de Est au încercat în mod repetat să organizeze provocări prin utilizarea de arme chimice pentru a atribui atacurile forţelor guvernamentale siriene”, a precizat generalul rus.

Grupul umanitar insurgent Căştile Albe se numără printre organizaţiile nonguvernamentale care au semnalat presupusul atac chimic, atribuindu-l, alături de Statele Unite, Administraţiei Bashar al-Assad.

Utilizarea armelor chimice în Siria este „pur şi simplu impardonabilă”, a declarat joi ministrul american al apărării, James Mattis, reamintind de loviturile aeriene lansate drept represalii împotriva regimului sirian în urmă cu un an, relatează AFP, citat de AgerpresMattis a avertizat că principala grijă a SUA în cazul în care va decide să răspundă în forță atacului guvernului sirian este legat de faptul că „tensiunile ar putea escalada dincolo de orice control”.

„Unele lucruri sunt pur şi simplu impardonabile, inadmisibile, şi ele sunt nu numai împotriva Convenţiei internaţionale privind armele chimice, ci şi împotriva întregii umanităţi”, a afirmat Mattis, audiat în Congres cu privire la poziţia Statelor Unite privind recentul atac chimic din Siria.

Şeful Pentagonului a recunoscut că nu are nicio „dovadă” a folosirii armelor chimice pe 7 aprilie în oraşul sirian Douma, de lângă Damasc, în care cel puţin 40 de persoane au fost ucise, „deşi există numeroase semne în mass-media şi pe reţelele sociale că ar fi fost folosit clor sau gaz sarin”.

El a refuzat să ofere detalii despre „o eventuală decizie a comandantului-şef (preşedintele Donald Trump) legată de ultimul atac (cu arme chimice din Siria), care este pur şi simplu de neiertat”.

„Nu vreau să discut despre situaţia actuală deoarece am datoria confidenţialităţii faţă de aliaţii noştri din cauza naturii sensibile a operaţiunilor militare şi a obligaţiei de a le păstra secrete”, a adăugat Jim Mattis.

Preşedintele american Donald Trump a scris joi pe Twitter că va lansa un atac „foarte curând sau deloc foarte curând” în Siria ca răspuns la presupusul atac chimic din Ghouta Orientală.

În condițiile tensionării situației din Siria, publicațiile rusești au început să vorbească despre un posibil război între SUA și Rusia, mergând până la a recomanda cetățenilor alimentele pe care ar trebui să le ia cu ei în adăposturile antiaeriene, scrie meduza.io.

Postul TV Rossia 24 a combătut ”isteria” privitoare la Al Treilea Război Mondial, dar a oferit și sfaturi privind celor care ”au cedat și s-au panicat”: când faceți provizii pentru adăpostul antiaerian evitați dulciurile, pentru că provoacă sete, și stocați cât mai multă apă, este cea mai valoroasă resursă.

Tabloidul Life a publicat joi o serie de sfaturi pentru supraviețuirea în caz de atac nuclear. Publicația rusească scrie și ea că ”a crescut brusc gradul de paranoia”, dar recomandă cetățenilor să se adăpostească în stațiile de metrou într-o asemenea eventualitate, dând și numele celor care dintre se află la cea mai mare adâncime în Moscova și Sankt Petersburg.

Site-urile 47news.ru și Fontanka.ru au scris un articol realizat după ce jurnaliștii au vizitat un adăpost pentru 1.200 de persoane, descriind care sunt condițiile acolo.

Moskovsky Komsomolets a făcut un material despre costurile unui adăpost privat, citând un specialist care a apreciat că prețul ar fi de circa 81.000 de dolari.

De asemenea, site-ul Moika78 a publicat un articol despre adăposturi, analizând diferite opțiuni. Acestea variază între un subsol închiriat pentru 5.800 de dolari lunar și un adăpost antiaerian scos la vânzare pentru echivalentul a 2 milioane de dolari.

Donald Trump a anunțat pe Twitter începutul unei posibile confruntări ruso-americane. „Rusia spune că va doborî orice rachetă lansată spre Siria. Pregătește-te, Rusia, pentru că ele vor veni, noi, frumoase și «inteligente»! Nu ar trebui să fiți parteneri cu Animalul care își omoară poporul cu gaze și se bucură făcând asta.“  „Relaţiile noastre cu Rusia sunt în acest moment în situaţia cea mai rea de până acum, inclusiv comparativ cu Războiul Rece. Nu există motive pentru această situaţie. Rusia are nevoie să o ajutăm economic, un lucru pe care l-am face uşor, şi avem nevoie să coopereze toate naţiunile. Să oprim cursa înarmării?.“ Trump și-a anulat un turneu în America Latina, iar șeful Pentagonului, James Mattis, și-a anulat o deplasare în California – semnale că lovitura militară se apropie.

Armele chimice par să „repare“ greșelile comise de diplomațiile occidentale ce au permis reafirmarea puterii ruse. Un atentat cu gaz toxic pe teritoriu britanic și unul în Siria, puse pe seama Rusiei, respectiv a complicității Rusiei, răstoarnă paradigma relației Vest-Est instalată după venirea la putere a lui Donald Trump. Președintele SUA nu mai poate decide decât amploarea atacului – daca va renunța, riscă să pară un bufon.

Rusia: navele SUA vor fi atacate

Trump a reacționat la o declarație a ambasadorului rus în Liban. „Dacă va veni o lovitură din partea americanilor… rachetele vor fi doborâte și vor fi doborâte și platformele de pe care au fost lansate“, a declarat ambasadorul Alexander Zasypkin pentru televiziunea libaneză al-Manar, patronată de organizația proiraniană Hezbollah. Diplomatul rus a arătat că perspectiva unei confruntări „trebuie înlăturată și de aceea avem nevoie de negocieri.“ Ulterior, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a adăugat: „În Siria se află un număr mare de ruși, iar Rusia va face totul pentru a-și proteja oamenii din Siria“.

USS Truman, în drum spre Siria

Cum varianta unui atac militar este foarte probabilă, Eurocontrol, agenția UE pentru controlul traficului aerian, a emis o notificare de 72 de ore privind potențiale perturbări ale comunicațiilor radio în estul Mediteranei, din cauza lansării unor rachete asupra Siriei. Situația din apropierea coastelor Siriei este deja extrem de tensionată. Rusia a acuzat că SUA au adus aici distrugătorul USS Donald Cook, echipat cu rachete Tomahawk, fără să notifice partea rusă. Mai mult, SUA au trimis spre estul Mediteranei grupul de luptă al portavionului USS Harry Truman. Analiștii arată că portavionul, aflat acum pe coasta estică a SUA, va avea nevoie de cel puțin zece zile pentru a ajunge la destinație, iar o lovitură puternica asupra Siriei nu va putea avea loc decât după 22 aprilie.

Paralizie la ONU

Declarația ambasadorului rus și reacția președintelui Trump au venit la scurt timp după ce Rusia s-a opus în Consiliul de Securitate ONU lansării unei anchete privind presupusul atac chimic din Siria ce a avut loc sâmbătă, 7 aprilie. China s-a abținut la votul din CS ONU. Organizația Mondială a Sănătății arată că 500 de oameni sunt internați în urma presupusului atac chimic de la periferia estică a Damascului. Moscova susține că Statele Unite vor să folosească acest presupus atac drept pretext pentru acțiuni împotriva regimului lui Bahar al-Assad. „Vrem să sperăm că toate părțile se vor feri să facă un asemenea pas, care în primul rând nu ar fi provocat de ceva real și, în al doilea rând, ar destabiliza și așa fragila situație din regiune“, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, cu referire la posibila intervenție militară a SUA și a aliaților.

Începutul războiului cu Iranul

Statele Unite se consultă cu aliații în vederea unui posibil răspuns militar împotriva regimului Assad, transmit agențiile internaționale de presă. „Căutăm un răspuns coordonat, oricare ar fi acesta“, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite vor anunţa în următoarele zile strategia de răspuns. Aflat la Paris, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat că țara sa „este gata să coopereze cu aliații, dacă va fi necesar un răspuns militar în Siria.“ O poziție similară pare să aibă și Israelul; un înalt oficial guvernamental a declarat că premierul Benjamin Netanyahu consideră că SUA vor lovi Siria. Sunt reacții ce arată limpede că războiul început în 2011 în Siria nu are a face doar cu jihadismul din regiune, ci mai ales cu împiedicarea formării unei axe șiite Teheran-Bagdad-Damasc-Beirut, prin îndepărtarea regimului Assad, limitarea expansiunii ruse și crearea unui „NATO sunnit“ dominat de Arabia Saudita, în colaborare cu Israelul și coordonat cu Washingtonul.

Adevărata bătălie se duce la Washington

Răsturnările de plan de la Washington arată că în Statele Unite se duce un război mai crâncen decât cel din Siria, cu desfășurări de forțe mai spectaculoase decât cele ale portavioanelor din Mediterana.

Pe 29 martie, președintele Trump anunța: „Vreau să ne retragem. Vreau să aducem acasă trupele din Siria“. Și-a surprins atunci chiar și cei mai apropiați colaboratori, pentru a nu mai vorbi de cercurile radicale din Pentagon și Departamentul de Stat. Ulterior, pe 3 aprilie, Trump a lăsat să se întrevadă tactica sa: „Arabia Saudită este interesată de decizia asta, iar eu am spus: «Dacă vreți să stăm, poate ar trebui să plătiți»“. Pe 9 aprilie, John Bolton preia funcția de consilier pentru Securitate al președintelui, urmând ca în curând Mike Pompeo, fost șef CIA, să devină secretar de stat; este cea mai războinică echipă de la Washington din epoca modernă, scrie presa americană. Întâmplător sau nu, cu două zile înainte de sosirea lui Bolton la Casa Albă se produce presupusul atac cu arme chimice din Siria, într-o zonă în care rebelii anti-Assad ajunseseră deja la un acord de retragere cu Damascul. Ca și în cazul spionului rus otrăvit în Marea Britanie, probele sunt vagi. Brusc, președintele Trump renunță la retragere și avertizează că va urma chiar un conflict cu Rusia. Imediat ce adoptă acest discurs, Trump devine mult mai curajos cu Robert Mueller, procurorul FBI care paralizează administrația SUA prin anchetarea implicării Rusiei în alegerile din 2016. Odată ce a devenit agresiv cu Rusia și a considerat că nu mai poate fi constrâns de FBI, Trump declară, pe 10 aprilie, că are autoritatea de a-l demite pe Mueller.

Dați războiului o șansă

Presa americană de main stream exultă. SUA au trimis militari în Siria pentru a ajuta la înfrângerea grupării jihadiste Stat Islamic, nu pentru a îndepărta regimul Assad, însa presa americană insistă acum doar pe atrocitățile comise de regim, chiar și în lipsa probelor concludente, pentru a justifica o intervenție în virtutea „dreptului de a proteja“ civilii. La fel exultă și senatorii John McCain și Lindsey Graham, cei care au speculat imediat presupusul atac chimic pentru a spune că Trump l-a „încurajat“ pe Assad cu anunțul retragerii și că întreaga aviație siriană trebuie distrusă. Partida neoconservatoare Bolton-McCain-Graham este câștigătoare de etapă. Trump obține în schimb o relaxare a lațului strâns de FBI în jurul administrației sale. Președintele SUA a moștenit un război, iar noua sa echipă, impusă de circumstanțele create de procurori, l-a convins să dea moștenirii o șansă, să înceapă îngrădirea Iranului și a acțiunilor ruse în Orientul Mijlociu.

 


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, America, Rusia, Siria, SUA versus Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

71 Commentarii la “UPDATE: SUA, Franța și Marea Britanie AU DECLANSAT ATACUL ASUPRA SIRIEI. “Este un avertisment pentru Rusia. În funcție de reacția Rusiei, vom ști dacă am intrat într-o perioadă foarte fierbinte, poate de confruntare militară între mari puteri”/ RUSIA ACUZA OFICIAL MAREA BRITANIE DE INSCENAREA ATACULUI CHIMIC DIN SIRIA/ Seful Pentagonului admite ca situatia poate scapa de sub control/ Presa rusa face materiale despre cum te poti pregati de un RAZBOI NUCLEAR

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. @Titus L.
    Nu inteleg ce-ti place la Trump inconsistenta declaratiilor, ipocrizia, faptul ca s-a indepartat toti fostii colaboratori sau aroganta si incopmetenta?
    De fapt Mattis a fost cel care i-a temperat elanul lui Trump vizavi de Siria pentru a nu declansa al treilea razboi mondial, iar acum situatia este in coada de peste.

    Mattis Tries to Put Brakes on Possible Syria Strike, to ‘Keep This From Escalating’
    https://www.nytimes.com/2018/04/12/us/politics/trump-syria-attack.html

    When push came to shove over Syria last week, it was Mattis – not the state department or Congress – who stood up to a Donald Trump baying for blood.
    Mattis told Trump, in effect, that the third world war was not going to start on his watch.
    Mattis’s success at reining in Trump came despite the loss of key allies in what had half-jokingly become known in Washington as “the committee to save the country” – HR McMaster, John Bolton’s more pragmatic predecessor as national security adviser, and Rex Tillerson, the moderate secretary of state, who were both recently fired by Trump.
    https://www.theguardian.com/world/2018/apr/15/trump-bluster-about-syria-james-mattis-calling-shots

  2. Titus: nu imi face nicio placere sa admit asta, dar sunt de acord cu Elena Udrea (@@) cand spune ca in acest moment in lume se confrunta 2 forte, iar aceste forte nu tr confundate, desigur, cu actorii statali. In aceasta idee, nu cred nici ca Trump este singur si izolat. Insasi venirea lui la Casa Alba nu putea fi rezultatul unei simple initiative individuale, oricata forta financiara si de caracter ar avea titularul.
    Inconsecventele si ametitoarele infoieli in pene (v. episodul Coreea de Nord, alta bomba fasaita care altfel i a bagat pe multi in sperieti) ale ocupantului actual al Casei Albe nu trebuie citite, cred eu, catusi de putin in cheia ticnelii, cum multi tind sa o faca inselati fiind de caracterul vadit excentric al personajului dar si de imensa publicitate negativa care i a fost facuta, ci in cheia unui joc dublu (aparenta vs. realitate) la care il obliga, cum observai si tu, forta opusa aceleia al carei exponent este el de fapt, forta care inca detine marile parghii de putere
    Eu una nu cred si nu am crezut niciodata in prostia, ignoranta si nebunia lui Trump. Daca ar fi sa il particularizeze ceva, dupa mine e inovativitatea, capacitatea de a vedea lucrurile dintr o alta perspectiva, neasteptata, si de a veni, in consecinta, cu solutii neasteptate. Si, da, ca il amuza spectacolul. Sau, cel putin, nu fuge de el. Dar stupid nu e. Nu vreau sa intru in analize psihologice, dar o privire atenta a vietii si activitatii lui acolo duce.

  3. @Doroteea: sunt si eu convins ca exista cel putin o forta care excede actorii statali dar care se foloseste de logistica si legitimitatea pe care o poate fura de la acestia. Inconseventele lui Trump sunt aparente, ele tin de oportunitatile momentului, dar planul si-l urmareste neabatut. Infoielile fac parte din stilul sau, si dupa cum spui, se simte bine in pielea lui.

    @nimeni: ce-mi place la Trump…
    Imi place ca a reusit sa pedepseasca aroganta si suficienta unor alde Obama, Clinton sau John McCain castigand cu stil. Li s-a cerut electorilor republicani sa isi intoarca votul. Rezultatul a fost ca doi electori democrati si l-au intors pe al lor. A fost acuzat ca a furat la vot, dar la prima sectie unde au democratii au renumarat voturile au iesit mai multe voturi pentru Trump decat la numararea oficiala. A fost acuzat ca fost sustinut de propaganda ruseasca si astazi – culmea! – tocmai facebook-ul are probleme mari (e oare pedepsit pentru esec?, este un experiment mondial? nu conteaza, daca nu castiga Trump, nu i se intampa nimic). Si imi place ca nu umbla cu manusi. Poate ca uneori e mincinos, dar nu e ipocrit. Mare lucru sa nu fii ipocrit.

  4. https://www.chiazna.ro/17635/distrugerea-fabricilor-de-armament-chimic-nu-constituie-atac-chimic?

    Este un portret îngrijorător dar veridic al lui Trump.
    Este inegal cu el însuși , si de multe ori da dovada de o impulsivitate care ar putea fi fatala omenirii.

  5. AnaR

    Pomul se cunoaste dupa roade. Sa asteptam finalul mandatelor lui Trump. Deocamdata au bifat multe distrugeri si multi morti altii inaintea lui. Noi spunem Trump, dar de fapt vorbim despre o echipa, de la care asteptam o politica pro-viata si in ceea ce priveste viata neamericanilor, iar pana acum nu s-a ajuns la paradoxul afisat de republicanii de moda veche: nu omoram copiii americani in pantec, dar la nivel mondial macelarim direct sau indirect pe alocuri copii mai mari si adulti ca sa nu e pierdem superioritatea. Desigur, industria de armament impinge si ea de la spate probabail ca sa-si vanda produsele, ca sa mentina locurile de munca, insa se pot lua si decizii de simpla casare si cumparare a unor arme de generatie mai noua, ca sa fie si maharii astia multumiti si sa fie la zi si dotarea armatei, cum poate e firesc. Adica pana la urma nu trebuie sparte in capul omenirii chiar toate porcariile.

  6. Ideea e că miza tam-tamului sirian (trump sa nu retragă operatorii militari) nu fost la nivelul “exigențelor” unui casus belli demn de al treilea război mondial.
    Eu mă aștept de acum la negocieri.
    La fel și cei 2 polițiști (good cop/ bad cop) aka. Franța si Germania:
    “Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat, duminică seară, că loviturile occidentale împotriva regimului de la Damasc au fost un succes militar, dar ele nu reprezintă o declaraţie de război la adresa Siriei, de unde, a spus el, l-a convins pe Donald Trump să nu retragă trupele americane, relatează AFP.
    Şeful statului francez a lăsat să se înţeleagă că nu doreşte, în viitorul apropiat, plecarea lui Bashar Al-Assad. ‘Finalitatea este de a construi ceea ce numim o soluţie politică incluzivă’, a spus el, scoţând în evidenţă activismul diplomatic francez pentru ‘a vorbi cu toată lumea’, în special cu susţinătorii lui Bashar Al-Assad şi cu actorii regionali ca Turcia. Pentru a se ajunge la ‘această soluţie durabilă’, ‘trebuie să vorbim cu Iranul, Rusia şi Turcia’, a declarat Emmanuel Macron care şi-a expus viziunea sa de a face să se mişte liniile de fractură diplomatică dintre occidentalii blocaţi în negocieri purtate în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, şi ceilalţi actori ai crizei, printre care aceste trei ţări ce desfăşoară un proces diplomatic paralel, cel de la Astana.”

    https://www.dcnews.ro/mobile/siria-macron-strategie-sa-vina-in-jurul-mesei-de-negocieri_588108.html
    Germania va face uz de bunele relații diplomatice cu Rasha:
    https://www.dcnews.ro/mobile/germania-mediator-intre-trump-i-putin_588071.html
    Am pus eu un link mai sus in care se vb. despre strategia imaginată de semioculta-atlantisto-globalista pentru Rusia, strategie in care Rusia trebuia pusă, încet-incet, in fața a două opțiuni: o derivă solitară care sfârșește prin inghenunchierea in fața Chinei sau o integrare ca putere de rang al doilea in sistemul euro-atlantic.
    Si eu dupa mintea mea cred că cam asta este jocul: demantelarea sistemului defensiv ex-sovietic, creșterea apetitului energofag al chinezului concomitent cu blocarea petrolului din Orientul Mijlociu și împingerea Rusiei si Chinei pe un traseu de coliziune.
    Adică le asmut pe una împotriva celeilalte si le dau de înțeles in același timp că măsurile reasiguratorii si garanțiile de securitate se pot accesa doar de la binomul NATO-UE (împărăția lui Antihrist in-nuce).

    Lumea așteaptă vremea spanacului. Dar parintele spunea ca întâi trebuie să ajungă 200 de mil. de ceainiz pipăl la Eufrat. Deci pana nu ajunge One Belt – One Road primul la Eufrat, încă nu se poate vorbi despre vremea spanacului. Părerea mea.
    (drumul cu roșu ne intereseaza):
    https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/china-a-lansat-noul-drum-al-matasii

  7. Macron il face pe Napoleon sa se invarta in mormant.
    Dupa ce s-a laudat ca l-a convins pe Trump sa atace Siria, Macron cade din nou in ridicol: Franţa a iniţiat procedura disciplinară de retragere a Legiunii de Onoare atribuite preşedintelui sirian Bashar al-Assad
    https://blacknews.ro/franta-initiat-procedura-disciplinara-retragere-legiunii-onoare-atribuite-presedintelui-sirian-bashar-assad/

  8. Jim Mattis a participat la cele doua razboaie din Golf si la razboiul din Afganistan, este expert in istorie si are peste 7.000 de carti in biblioteca. Trump s-a dat bolnav de cinci ori cand a fost chemat la razboiul din Vietnam si are carti de joc in biblioteca.
    Trump și ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, au presat pentru un bombardament mai serios în Siria. Donald Trump a luat în considerare lansarea unui atac de trei ori mai amplu în Siria, care să includă și bombardarea sistemelor rusești de apărare antiaeriană, dar a fost convins de secretarul Apărării, James Mattis să nu o facă
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-22397776-wsj-trump-luat-considerare-lovirea-tinte-rusesti-iraniene-din-siria.htm

    Jim Mattis is noted for his interest in the study of military history and world history, with a personal library that once included over 7,000 volumes.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Mattis#Military_career

  9. Mattis should protect world from Trump, Pentagon Papers whistleblower says
    “The situation is closer to the possible use of nuclear weapons since any time I would say in 50 years.” “We are depending on Maddog Mattis to protect us from a president.”
    https://www.timesofisrael.com/mattis-should-protect-world-from-trump-pentagon-papers-whistleblower-says/

  10. @nimeni (#31)

    nu vreau catusi de putin sa dezvolt subiectul, dar acum am vz comentariul si daca tot discutam in registru psihologic… Cred ca il subestimezi muult pe Macron numindu l ‘musca’. Mi se pare de departe cel mai sinistru personaj dintre toti actorii vizibili ai scenei politice internationale. Iar interesul incrancenat si imediat pe care il arata pt. Romania, direct si prin ambasador si ministrul de externe, ma infioara de a dreptul. Pt cei interesati de politica, cred ca urmarirea firului actiunilor lui Macron ar putea prezenta mult interes.

  11. @Doroteea
    Macron este un fel de Basescu francofon, un loser la fel de penibil ca si Trump. Anul trecut spunea despre Trump și Putin: ”Sunt o amenințare!”
    https://www.antena3.ro/externe/macron-acuzatii-grave-la-adresa-lui-trump-si-putin-sunt-o-amenintare-442350.html
    Macron’s approval ratings hit record low
    Only 40 percent of the French population said they have a favorable opinion of Macron
    https://www.politico.eu/article/emmanuel-macron-france-approval-ratings-hit-record-low-poll/

  12. Liviu Pleșoianu: “Sunt pur și simplu scârbit de politicienii #IPOCRIȚI care se înghesuie să intre, plini de sine și de nimic, în poza cu bombe!
    Dincolo de extraordinarele şi “complexele” analize militare şi de politică externă, lucrurile sunt teribil de simple: doar în Siria, din 2011 și până acum, au murit 500.000 de oameni. 500.000! În plus, 2 milioane de oameni au fost răniţi! Speranţa de viaţă a scăzut dramatic, de la 70 de ani, în 2010, la 55 de ani, în 2018!”
    https://www.dcnews.ro/liviu-ple-oianu-mesaj-in-miez-de-noapte-sunt-pur-i-simplu-scarbit_588037.html

  13. Temutul Macron a numit o ministresa de razboi, parasutata de la Air France la caile ferate franceze, pe care le-a bagat in faliment, ca sa termine si aviatia militara si sa-l bage in sperieti pe Putin.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Florence_Parly

    Une ancienne militaire laisse éclater sa colère sur France 2 en évoquant Florence Parly, la ministre des armées: “Elle dit beaucoup de choses!”
    http://www.jeanmarcmorandini.com/article-379980-une-ancienne-militaire-laisse-eclater-sa-colere-sur-france-2-en-evoquant-florence-parly-la-ministre-des-armees-elle-dit-beaucoup-de-choses-video.html

    L’armée française souffre d’un grave déficit d’équipements: certains de nos avions ravitailleurs sont obsolètes, quant à nos hélicoptères, d’aucuns ne peuvent plus voler par manque de pièces.
    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2018/04/04/20002-20180404ARTFIG00008-budget-de-l-armee-pourquoi-macron-a-encore-tout-a-prouver.php

  14. @enkidu
    Deci pana nu ajunge One Belt – One Road primul la Eufrat, încă nu se poate vorbi despre vremea spanacului.

    Eu ma gândesc ca trebuie neaparat sa fie un drum ? Ca sa aduci 200 mil de ceainiz pipal i aduci pe drum ? Prin aer nu merge ?
    Is mai sărac cu duhul , da ma gândesc ca drumurile pot fi distruse de bombardament si atunci ?

  15. Ministresele apararii din Franta si Germania ii dau fiori lui Putin: pun la cale un avion de generatia a sasea, fara sa fi facut vreunul de generatia a cincea!
    https://www.defensenews.com/2018/04/06/germany-france-to-move-ahead-on-sixth-generation-combat-aircraft/

  16. @nimeni

    dap. cam asa. pt ca distrugerea Frantei face parte din agenda temutului Macron. Si pt ca asa e in politica, una e presul si praful de pe el, ala pe care il inghite plebea, alta ce se ascunde sub pres: unii fac pe nebunii si sunt intelepti, altii viceversa.

  17. @Doroteea
    Macron spune plebei ca sunt somnambuli si ca parada militara, la care l-a invitat si pe Trump, nu este legata de fascinaţia lui pentru regimurile autoritare
    Macron în Parlamentul European: ‘Nu vreau să fac parte dintr-o generaţie de somnambuli’
    “Nu voi ceda niciunei fascinaţii pentru regimurile autoritare”,
    https://www.stiripesurse.ro/macron-discurs-istoric-in-parlamentul-european-nu-vreau-sa-fac-parte-dintr-o-generatie-de-somnambuli_1260346.html

    Trump vrea paradă militară în SUA, asemănătoarea cu cea din Franța
    https://www.dcnews.ro/trump-vrea-parada-militara-in-sua-asemanatoarea-cu-cea-din-fran-a_558663.html

    Nici Trump nu are vreo fascinaţie pentru regimurile autoritare?

  18. http://www.gandul.info/puterea-gandului/la-duma-siria-n-a-fost-nici-un-atac-chimic-17133879

    “Aceasta este povestea unui oraş numit Duma…”. Aşa îşi începe relatarea de la faţa locului unul dintre foarte puţinii corespondenţi de război în a cărui onestitate am o încredere deplină – Robert Fisk. Excepţional cunoscător al Orientului Mijlociu, stabilit la Beirut, Fisk e pentru mine una dintre cele mai credibile surse. După atacul americano-franco-britanic din noaptea de vineri spre sâmbătă, s-a deplasat acolo ca să vadă cu ochii lui.

    Prima concluzie, după ce Fisk a făcut ceea ce trebuiau să facă aliaţii înainte de a lansa atacul (a cercetat clinica unde a fost realizat filmuleţul care a îngrozit şi revoltat lumea, a cerctat împrejurimile, a vorbnit cu martori): la Duma n-a fost nici un atac chimic!

    Prima informaţie a primit-o de la unul dintre medicii spitalului subteran (în Duma, pe toată perioada când oraşul a fost sub ocupaţia aşa-numiţilor rebeli, viaţa s-a desfăşurat în pestilenţiale adăposturi subterane): filmul distribuit de propaganda occidentală e autentic! Dar pacienţii pe care îi vedem în imagini, declară dr. Assim Rahaibani, “au fost afectaţi nu de gaz, ci de lipsa oxigenului din tunelurile pline de gunoaie şi din subsolurile în care au trăit, într-o noapte în care care vântul a stârnit o furtună de praf”.

    Mărturia unui localnic (dintre cei care nu au plecat cu gruparea jihadistă): “Eram cu familia în subsolul casei mele, la trei sute de metri de aici (clinica subterană, cunoscut ca Punctul 200, n.m.), în noaptea aceeea (…). Aeronave au zburat mereu deasupra Dumei pe timp de noapte, dar în noaptea aceea existau nori uriaşi de praf purtaţi de vânt, care începuseră să intre în subsolurile şi pivniţele unde locuiau oameni. Şi ei au început să vină aici (în clinică, n.m.) – sufereau de hipoxie, lipsă de oxigen. Apoi, cineva care stătea în dreptul uşii, o , a strigat: şi s-a declanşat panica. Oamenii au început să arunce unii peste alţii cu apă. Da, viceoclipul a fost filmat aici, e adevărat, dar ceea ce vedeţi sunt oameni care suferă de hipoxie, nu de intoxicare cu gaz”.

    Căştile Albe sunt volntarii unei organizaţii de salvatori sirieni anti-Assad, care acţionează în zonele ocupate de aşa-numiţii rebeli, organizaţie stipendiată mai ales din Marea Britanie şi Statele Unite. Cei care au acţionat în Duma (inclusiv în noaptea presupusului atac cu gaz) au şi plecat spre fieful jihadist din Idlib, în autobuze escortate de ruşi, motiv pentru care Robert Fisk nu i-a mai găsit în oraş. Şi Jaish el-Islam (“Armata Islamului”), finanţată de saudiţi, s-a retras din Duma, după lungi pertractări cu ruşii (în noaptea presupusului atac cu gaz, erau pe picior de plecare).

    Cât despre cei 40 sau 70 de morţi care ar fi rezultat în urma presupusei gazări ordonate de Bashar al-Assad, oamenii care au rămas în Duma nu ştiu nimic. E greu de presupus că într-un loc în care oamenii doresc să afle unii despre ceilalţi ca să se asigure că mai sunt în viaţă, 40 sau 70 să fi dispărut fără urmă, într-o noapte, sau să fi existat tot timpul acolo, anonimi, cu atât mai mult cu cât propaganda occidentală a raportat că printre ei s-ar fi aflat şi copii.

    Îl cred pe Robert Fisk. Aştept ca preşedintele Macron să aducă dovezile irefutabile ale atacului chimic, dovezi pe care le clama zilele trecute. De la premierul May şi preşedintele Trump nu mă aştept la nimic.

    https://www.independent.co.uk/voices/syria-chemical-attack-gas-douma-robert-fisk-ghouta-damascus-a8307726.html

    The search for truth in the rubble of Douma – and one doctor’s doubts over the chemical attack
    Exclusive: Robert Fisk visits the Syria clinic at the centre of a global crisis

  19. @petru
    sa muti 1 milion pe calea aerului in timp util pentru un conflict e imposibil.
    nu mai bine ii muti dinainte de-a lungul Drumului, in diverse baze de mentenanta sub pretextul apararii Drumului Matasii si a participarii la diverse exercitii militare anti-tero cu armata tarii gazda?
    si asa ii ai la indemana in cazul unui potential conflict.
    Chestia asta deja au implementat-o pe ruta maritima din proiectul “one belt – one road”, chestie careia ii spun “siragul de perle”:
    http://www.ziaruldegarda.ro/china-construiste-noi-siraguri-de-perle-si-platforme-amfibii-mobile/
    http://risap.ro/canalul-kra-si-drumul-resurselor-catre-china/

    Last autumn, a Namibian newspaper leaked a story that sent ripples across the world. In a November article, the Namibian Times presented an unofficial Chinese report outlining steps for the building of 18 military naval bases (including one in Namibia, at Walvis Bay). In addition, Chinese ambitions extended to Pakistan, Sri Lanka and Myanmar in the northern Indian Ocean; Djibouti, Yemen, Oman, Kenya, Tanzania and Mozambique in the western Indian Ocean; and Seychelles and Madagascar in the central South Indian Ocean. These bases together would frame China’s three strategic lines for “maintaining the safety of international maritime routes” and, ultimately “world stability.”

    https://thediplomat.com/2015/05/chinas-naval-plans-for-djibouti-a-road-a-belt-or-a-string-of-pearls/
    cum poti strecura operatorii militari acolo unde ai tu chef:

    Inițial, exercițiile militare organizate în cadrul OCS au avut un caracter bilateral. Astfel, în 2002 au avut loc primele exerciții comune dintre China și Kârgâzstan. În august 2003 au avut loc primele exerciții militare multilaterale în Kazahstanul de Est și în Xinjiang, cu participarea a mii de militari chinezi, ruși, kazahi, kârgâzi și tadjici. Tot în 2003 a fost semnat un „Memorandum pentru organizarea de exerciții antiteroriste comune de către forțele armate ale statelor membre OSC”. De la semnarea acestuia, statele membre au organizat exerciții militare comune aproape în fiecare an.

    În 2006 s-au desfășurat exerciții antiteroriste atât în Uzbekistan, cu implicarea tuturor serviciile de securitate, cât și în Tadjikistan, între trupele militare chineze și tadjice. În 2007 au fost organizate două exerciții militare, în Kârgâzstan și Rusia, cu participarea trupelor militare și a agențiilor de securitate din toate statele OCS. În 2010 au avut loc exerciții în poligonul Matybulak din regiunea Semirechie din Kazahstan, la care au participat 5.000 de militari din statele membre OCS.

    De asemenea, China a găzduit “Misiunea de Pace” între 24 și 29 august 2014. Conform agenției de presă Xinhua, aceste exerciții au fost fără precedent în ceea ce privește amploarea operațiunilor și armamentul utilizat. Exercițiul a implicat diferite ramuri militare, inclusiv forțele terestre și aeriene, precum și unitățile dedicate operațiunilor speciale, contramăsurilor electronice și recunoașterii. Astfel, 7.000 de militari din cele cince state membre OCS s-au aflat în China, ca parte a acestor exerciții militare. În 2016, exercițiul Misiunii de Pace a OCS a fost organizat în Kârgâzstan, la centrul de instruire Edelweiss de lângă Lacul Issyk-Kul, și s-a concentrat pe operațiuni antiteroriste. Exercițiile comune din 2016 au reunit 2.000 de militari din statele membre OCS.

    “O altă rețea de organizații are în centru China, care a depășit în 2013 Rusia ca principalul partener comercial al celor cinci state din Asia Centrală menționate anterior. Prin Asia Centrală trece ruta terestră a marelui plan al Chinei de realizare a unui Nou Drum al Mătăsii, un vast proiect de investiții în infrastructură și nu numai, care ar conecta Asia de Est cu Europa. Un alt proiect chinez notabil este Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructură, inițiativă lansată în 2014, care are în prezent 37 de membri și susține investiții masive în Asia Centrală (patru state dintre cele cinci menționate mai sus, în afară de Turkmenistan, participă). Cea mai importantă platformă pentru armonizarea intereselor rusești și chineze în regiune este Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), o organizație interguvernamentală fondată în 2001, cu șase membri cu drepturi depline în prezent (China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan). India și Pakistan se vor alătura în 2016. OCS promovează cooperarea în domenii cheie, printre care cele mai importante sunt combaterea terorismului, separatismului și extremismului („cele trei rele”), dar și cooperarea economică.”
    https://ccirom-tkm.ro/2017/09/27/organizatia-de-cooperare-de-la-shanghai-si-cooperarea-militara-china-asia-centrala/
    http://risap.ro/asia-centrala-rendez-vous-al-marilor-puteri/
    si ceva in engleza:

    Last but not least, the fourth area of cooperation pertains to the protection of Chinese energy assets in Central Asia. This domain is probably the one expected to grow most rapidly and with the least political resistance, since the objective is clearly economic. The inauguration of the gas pipeline between China and Central Asia in December 2009 gave China a new argument in favor of such a line of cooperation, which strengthens already existing concerns about the safety of the Sino-Kazakh pipeline. The December 2009 meeting between Vice President of the Central Military Commission Guo Boxiong and Kazakh Minister of Defense Adilbek Dzhaksybekov confirms that discussions on this subject were conducted in high places. Unlike Western countries, China has not yet developed strategies to protect its interests (pipelines and companies) and expatriates overseas. The Central Asian authorities do not wish to let the Chinese military secure Chinese interests on their territories, for obvious reasons of national sovereignty [12]. Everything thus leads toward the establishment of mixed brigades for monitoring and protection, probably for the pipelines first of all and then Chinese companies in a more distant future.

    https://jamestown.org/program/military-cooperation-between-china-and-central-asia-breakthrough-limits-and-prospects/

  20. Enkidu, foarte interesanta treaba asta. Multumim.

  21. Pingback: LA DUMA NU A FOST NICIUN ATAC CHIMIC! Comentarii si analize pe marginea inscenarii grotesti pe baza careia a fost atacata SIRIA
  22. Putin a inaugurat Podului Crimeei la volanul unui camion portocaliu.
    ”Construcţia podului de către Rusia aminteşte voinţa insistentă a Rusiei de a încălca dreptul internaţional” s-a lamentat departamentul de stat SUA. ”o nouă încălcare a suveranităţii” Kievului, a deplâns marţi UE.
    https://www.stiripesurse.ro/vladimir-putin-a-starnit-furia-sua-ue-i-ucraina-rusia-o-va-plati-foarte-scump_1265341.html

    O fi auzit Putin corul bocitoarelor din “marile puteri” vestice?

  23. Putin se pregateste sa rupa relatiile diplomatice cu SUA, Marea Britanie si alte tari ”neprietenoase”

    Vladimir Putin a promulgat luni o lege care prevede contramăsuri ca răspuns la sancţiunile impuse Rusiei în aprilie de Statele Unite ale Americii.
    Legea îi asigură între altele preşedintelui rus puterea de a rupe relaţiile cu ţări considerate neprietenoase şi de a interzice comerţul cu bunuri cu aceste ţări.
    https://www.stiripesurse.ro/rusia-raspunde-dur-la-sanc-iunile-impuse-de-sua-vladimir-putin-a-promulgat-o-lege-agresiva-impotr_1268838.html

  24. „Percepţia generală a oamenilor de la Kremlin – Putin a spus-o de câteva ori – este că orice revoltă publică dintr-o ţară nu poate avea loc fără implicarea unor forţe străine.”
    „Nu există niciun dubiu că domnul Putin va fi reales pentru totdeauna. Nu vor fi alegeri, ci va fi alegerea domnului Putin”
    „Acest regim autocratic din Rusia nu va dispărea. Prin urmare, sarcina pozitivă principală este de a supravieţui în această situaţie” „ar trebui să ne gândim nu cum să readucem Rusia la cooperare, pentru că aceşti ani au trecut, ci la supravieţuirea reciprocă”.
    https://blacknews.ro/analist-militar-rus-verdict-sumbru-referitor-la-relatiile-dintre-moscova-si-occident-avem-un-nou-razboi-rece-mai-periculos-decat-precedentul/

  25. Rusia se pregateste pentru ”cea mai mare pregătire de acțiune a forțelor armate ruse”, cum nu a mai fost din 1981.
    Armata rusă a anunțat startul unei inspecții inopinate, de 5 zile, prin care este testată pregătirea de luptă a trupelor înaintea unuor exerciții masive derulate în Centrul și Estul Rusiei.
    Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu a numit exercițiile ”cea mai mare pregătire de acțiune a forțelor armate ruse de la Zapad-81” referindu-se la exercițiile de război conduse de Uniunea Sovietică în 1981.
    https://stirileprotv.ro/stiri/international/exercitii-de-razboi-masive-in-rusia-ordinul-dat-de-vladimir-putin.html

  26. 9/11 in versiune ruseasca: 300.000 de militari, 36.000 de vehicule militare, peste 1.000 de avioane!
    Exerciţiile Vostok-2018 (Est-2018) se vor desfăşura între 11 şi 15 septembrie în Siberia orientală şi în Extremul Orient, cu participarea armatelor chineză şi mongolă.
    Manevrele vor implica ‘peste 1.000 de avioane şi în jur de 300.000 de militari, practic toate forţele districtelor militare Centru şi Vest’.
    ‘Imaginaţi-vă 36.000 de vehicule militare deplasându-se în acelaşi timp: tancuri, blindate de transport de trupe, vehicule de luptă de infanterie.’
    https://blacknews.ro/ordin-de-la-putin-rusia-pune-in-scena-cel-mai-mare-exercitiu-militar-din-ultimii-40-de-ani/

  27. Rusia a testat cu succes un scut anti-rachetă care ”îl depăşeşte cu mult” pe cel de la Deveselu
    Capacităţile operaţionale ale rachetei – raza de acţiune, precizia şi fiabilitatea – „le depăşesc cu mult pe cele ale sistemelor similare care sunt utilizate în clipa de faţă”.
    https://stirileprotv.ro/stiri/international/rusia-testeaza-un-scut-anti-racheta-care-il-depaseste-cu-mult-pe-cel-de-la-deveselu.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare