Semnificatiile exploziilor “revolutionare” din tarile arabe. Cum “ajuta” foametea si Google la forjarea unei conflagratii mondiale? ROLUL-CHEIE AL EGIPTULUI IN DESTABILIZAREA DECISIVA A ORIENTULUI MIJLOCIU. DE CE NI SE VORBESTE TOT MAI DES DESPRE “VIITORUL RAZBOI”? (Stiri 30 ianuarie- 2 februarie 2011)

2-02-2011 24 minute Sublinieri

  • UPDATE:

Ciocniri violente în Egipt: Simpatizaţii lui Mubarak se bat cu protestatarii – IMAGINI LIVE

LIVE VIDEO Lupte de strada in Egipt intre protestari si sustinatorii lui Hosni Mubarak – cel putin 500 de raniti. ElBaradei avertizeaza: “Mi-e teama de o baie de singe”

Benjamin Netanyahu: Revolta din Egipt ar putea duce la instabilitate in regiune pentru multi ani

Fost ambasador american: Daca Mubarak va cadea, Israelul trebuie sa bombardeze Iranul

Prabusirea regimului lui Hosni Mubarak va accelera calendarul prevazut pentru un atac impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului, a declarat un fost ambasador al SUA la Natiunile Unite, preluat de RawStory. John Bolton a spus ca oficialii israelieni vor actiona rapid pentru a ataca Iranul, deoarece Mohamed ElBaradei, fostul director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (IAEA) si actualul lider al opozitiei de la Cairo, a ascuns ani de zile dovezi despre programul nuclear al Iranului. (…)

Analiza noastra:

Asistam de o buna bucata de timp la extinderea exponentiala a revoltelor in lumea araba. Manifestate puternic, au avut un deznodamant relativ rapid in Tunisia, unde tiranul local (mangaiat pe crestet pana deunazi de puterile occidentale si de FMI) a fost alungat si unde, in prezent, exista un guvern provizoriu instabil, perpetuu contestat. Am analizat aceasta revolta tunisiana gasind drept caracteristic, printre altele, rolul urias (mai mare decat in revoltele din Rep. Moldova) jucat de internet – anume, de instigare, perpetuare, mobilizare si chiar directionare a “maselor revolutionare”. Evident, conteaza decisiv si starea sociala saracia si chiar foametea. Este un paradox – de retinut! – faptul ca pot coexista asemenea lucruri, ca internetul/noile tehnologii si saracia extrema, in aceeasi tara. Asadar, e important sa intelegem ca o criza devastatoare, inclusiv alimentara, nu va duce si la o criza a internetului si nu va afecta comunicarea/existenta virtuala. Si, daca ne uitam si in tara noastra, prima la internetul de mare viteza din Europa dar si prima la risc de foamete, parca ne dam seama ca acest amestec nu-i de bine…

Dar internetul nu-i singura miza in joc. Tunisia era o tara prea modesta ca asezare ca revoltele de acolo, pentru a putea sa aiba si majore implicatii geopolitice (ce antreneaza dupa ele si alte consecinte economice ce pot agrava criza). Tunisia nu a functionat decat ca o prima piesa de domino din siragul de tari arabe ce au in comun urmatoarele:

  • sunt dictaturi sustinute de puterile occidentale, de FMI et co.,
  • sunt puternic militarizate in interior (dar nu atat de puternic incat sa devina puteri militare in sine),
  • sunt extrem de polarizate (o patura a elitelor bogate vs saracimea),
  • sunt extrem de osificate, rigide (liderii acestor tari sunt batrani spre foarte batrani, existand o acuta problema a succesiunii).

In acest sens, al pieselor de domino care se prabusesc, situatia aduce, intr-adevar, cu revolutiile din lagarul socialist din ’89. Insa doar la suprafata, doar in acest aspect, de fenomen revolutionar care se extinde contagios. Si, putin, in faptul ca in ambele cazuri este vorba de regimuri osificate, rigide, care in mod evident isi consumasera resursele interne de rezistenta. Insa pe atunci era clar de ce se urmareste prabusirea mega-sandramalei comuniste – iar procesul de “tranzitie”, “reforme”, “terapii de soc”, prin care au fost modelate tarile fost socialiste a arata scopul. Diferentele sunt enorme, insa, privind la mizele geopolitice si la situatia interna a acestor tari. Pe scurt,  in cazul tarilor fost-socialiste, nu existau riscurile aproape letale generate de climatul de instabilitate specific unor revolutii, asa cum e cazul acum cu tarile arabe. Populatia acestor tari era secatuita de comunismul searbad si avida de consumismul occidental; era indeajuns de uniformizata si ne-religioasa pentru a nu avea emotii cu privire la traseul ei – iar istoria recenta arata ca, intr-adevar, tarile foste “revolutionare” s-au aliniat cuminti la “Inalta Poarta” Bruxelleza, asteptand cu caciula in mana pomana stapanilor (exceptie notabila – Polonia).

Este clar ca in tarile arabe asa ceva nu doar ca nu se intampla, dar nici nu ar avea cum sa se intample. Nu exista niciun scenariu de “tranzitie”, niciun organism supra-national tutelar, nu exista niciun fel de spatiu in care ele sa fie integrate, modelate social. Revolutiile din tarile arabe duc catre marele nimic – adica duc catre marele haos. Sa nu fi fost in stare, oare, toata liota de experti ai SUA, Israel, UE, FMI etc., sa prevada asa ceva? Greu de crezut. Si aici atingem ceea ce consideram ca ar fi caracteristica acestor revolutii: ele sunt revolutiile haosului si ale instabilitatii. Este predictibil, credem noi, ca in orice tara araba in care revolutiile vor continua, se va instaura un climat de instabilitate si de perpetua criza politica. Nu va exista o singura autoritate recunoscuta, vor prolifera gruparile inarmate, poate razboaie civile… Daca SUA et comp. aveau de gand sa nu “scape din maini” situatia, atunci nu ar fi asistat cu atata detasare la o asemenea situatie. In conditiile in care suprematia SUA este concurata de Rusia si China, in conditiile in care Turcia si Iranul (care sunt si principalele puteri islamice din zona si care deja au mirosit “oportunitatea”- a se vedea mai jos reactiile oficialilor) incearca sa isi extinda o influenta locala, sa dai drumul la revolutii ale schimbarii in tarile arabe pare a fi o strategie sinucigasa pentru complexul de puteri americano-israelian. Optiunile nu par a fi numeroase: ori regimuri marioneta, dar puternic instabile, fragile, focare de conflict zonale, ca Irakul, ori tari in perpetua criza (cum aratam mai sus), ori, mai probabil,… tari in care fortele islamiste extremiste castiga teren decisiv. Asadar, instabilitate vs. regimuri islamiste. Haos vs. razboi, iar haosul duce si el, in cele din urma, tot la razboi.

Egiptul pare ca este tip-idealul acestor tari arabe, punctul de suspensie dincolo de care lucrurile vor intra, intr-adevar, intr-o “noua era” a haosului local. Tara situata strategic la Canalul Suez (canal care a mai generat un razboi), vecina cu Israelul (alt motiv de razboi), uriasa ca intindere, framantata in interior. Practic, este cel mai nevralgic loc al zonei. Celelalte mai pot astepta – nici nu e nevoie ca aceste revolutii sa inlature chiar totul din cale – ajunge sa se clatine Egiptul si piramida “araba” s-a daramat. Instabilitatea se va extinde, efectele economice si geopolitice se vor face simtite in toata lumea.

Poate ca nu era de ajuns un singur Iran provocator pentru a izbucni un al treilea razboi mondial. Si, daca ne uitam la reactia Israelului si a liderilor islamisti din Egipt, poate ca vedem miza acestor framantari. Israelul comunica clar faptul ca se simtea in siguranta in “vechea ordine” – a dictaturilor sustinute de americani. Or asta inseamna ca, in subtext, poate ca Israelul nu se va mai simti atat de obligat sa se franeze in continuare de la a recurge la “scenariul” maximal al razboiului, ca strategie de a-si garanta securitatea (pentru a folosi limbajul lor). Daca SUA si-au “tradat”  – 😉 – aliatul strategic, ele fiind garantul pacii intre Egipt si Israel, atunci nici Israelul nu se va mai simti “dator” (la nivel de opinie publica) sa mai astepte consensul SUA-UE pentru a riposta sau chiar declansa vreun atac armat asupra unui potential dusman islamist. In plus, prin afundarea unei intregi regiuni in haos si revolte, in instabilitate, izbucnirea unui razboi local, in aceste conditii, nu are cum sa ramana doar locala… Ar mai fi existat “sanse” ca un razboi cu Iranul sa ramana, cel putin o vreme, local, daca problema era doar acest regim. Cu situatia de acum, insa, e imposibil. Rusia si China nu pot asista indiferente la un razboi in care intreaga situatie geopolitica si intregul aranjament al Orientului Mijlociu este dat peste cap intr-un mod fara precedent.

Situatia generata de aceste revolte poate reactiva si o falsa, ideologica impartire a lumii in zone culturale ireductibile – dupa model huntingtonian. Asistam deja, chiar si la nivelul institutiilor europene, de o instrumentalizare a identitatii crestine evocata strict pentru a infiera pericolul islamist. De altfel, pentru cei care cunosc contextul politic occidental, fortele de “dreapta” (neoconservatorii) sunt, chipurile, mai atasate de identitatea traditionala, anti-political-corectness, pro-Israel si anti-islamisti. De asemenea, aceste ideologii sustin si impunerea programelor de supraveghere biometrica, sustinand un stat tare si autoritar.

O alta ideologie ce va fi forjata va fi, in schimb, cea revolutionar-anti-sistemica...

Mai trebuie atins si un aspect: cat de posibil este sa asistam la astfel de revolte si la noi? E foarte posibil ca revoltele din tarile arabe, pe langa mizele geopolitice descrise mai sus, sa mai aiba una – inaugurarea unor etape revolutionare tot mai contagioase si raspandite in lume. Unii (si de pe la noi, inclusiv din zona “nationalist-ortodoxista”) le cheama, le asteapta cu “dor” si vad in revolutiile arabe inceputul marii revolutii mondiale impotriva elitelor bogate ale lumii, impotriva dictaturii SUA&Israel, o revolutie a poporului, desigur, care este produsa de “trezirea” oamenilor prin internet. Aici se vadeste inca odata rolul puternic de cal troian detinut de o mare parte din “activismul” virtual anti-sistem si de ideologia corespunzatoare.Contagiunea si directionarea revoltelor vor fi, in mod clar, realizate anume prin intermediul internetului. Caci ce altceva poate inseamna “trezirea globala” si subita constiinta civica a marelui sef de la Google, Big Brotherul global prin excelenta, care acum, culmea prostirii in fata!, se prezinta ca mare aparator ai drepturilor libertatii de exprimare…

Deci, si in zona noastra. Initial studiate in desfasurarea lor “limitrofa”, la granitele lumii “civilizate” (observam predilectia pentru astfel de zone in aplicarea unor mari experimente sociale ne amintim cum in India se aplica un model avansat de identificare biometrica), revolutiile pot foarte bine sa se extinda si in zone mai “centrale”.

Sigur, aceste revolte vor avea intotdeauna conotatii si consecinte diferite – desi acest lucru nu incalzeste pe nimeni cand se afla intr-un astfel de context. In orice caz, asa cum am atras atentia de mai multe ori, atitudinea autoritatilor noastre orbite “ajuta” mult la inflamarea spiritelor; daca peste aceasta inflamare se suprapune si o criza sociala grava, foamete, atunci...

Atunci si mai ales ACUM trebuie sa veghem duhovniceste mai mult si sa nu ne lasam tarati in niciun fel de diversiune revolutionara sau de duh revolutionar. Exprimate explicit sau mascat… Ci sa ne amintim, o data in plus, ca Cineva asteapta de la noi, de mult o cu totul alta “revolutie”, pe care multi o tot amanam… Pocainta, “metanoia”, “revolutia” schimbarii noastre totale, launtrice si exterioare, dupa voia si poruncile lui Hristos, Cel pe Care, de multe ori ajungem sa-L “aparam”, sa vorbim despre El, fara insa a-L si trai, a-L avea cu adevarat in noi…


  • Hotnews:

VIDEO UPDATE Cel putin un milion de oameni protesteaza pasnic in Egipt. Al Arabiya: Hosni Mubarak urmeaza sa anunte ca nu va mai candida pentru un nou mandat

Ultima ora ​LIVE TEXT Hosni Mubarak: Nu voi mai candida. In urmatoarele luni voi ramane la conducerea Egiptului

  • Realitatea.net:

Assange: Documentele WikiLeaks pe care le deţinem pot schimba guverne VIDEO

Forumul de la Davos: Viitorul război ar putea porni de la foamete

Spectrul izbucnirii unei noi crize alimentare internaţionale, la doi ani după ce precedenta a fost marcată de importante convulsii sociale, a generat vii dezbateri în cadrul Forumului de la Davos (Elveţia), unde liderii internaţionali au luat în serios ameninţarea amplificării şi recurenţei acestor crize pe fondul creşterii populaţiei planetei.

În faţa unei audienţe formate din lideri politici şi mari oameni de afaceri şi industriaşi, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a repetat joi că securitatea alimentară constituie prioritatea esenţială a preşedinţiei franceze a G20.

În timp ce preţurile materiilor prime au atins niveluri comparabile cu cele din 2008, în momentul producerii unor valuri de “tulburări sociale provocate de foame”, această decizie a preşedintelui francez de prioritizare a securităţii alimentare a fost susţinută de omologul său indonezian Susilo Bambang Yudhoyono.

“Viitorul război sau conflict economic ar putea izbucni din cauza penuriei de resurse, în cazul în care nu vom colabora pentru rezolvarea acestei probleme”, a avertizat el atrăgând atenţia asupra pericolului unor “explozii sociale”.

Ameninţarea este considerată drept reală în cazul în care preţul produselor alimentare continuă să crească sub efectul conjugat al creşterii cererii din partea ţărilor în curs de dezvoltare, al problemelor climatice care au compromis anumite recolte dar şi sub efectul speculanţilor bursieri.

Conform unui raport dat publicităţii în urmă cu câteva săptămâni, acţiunea conjugată a impactului creşterii temperaturilor asupra producţiei agricole şi creşterea populaţiei planetei, care va atinge conform estimărilor 7,8 miliarde de indivizi până în 2020 (cu peste 900 de milioane mai mulţi ca în prezent), poate avea ca rezultat penurii agricole în cazul a trei din cele patru culturi agricole de bază.

Economia mondială riscă anul acesta un “şoc al preţurilor” la produsele alimentare care ar putea duce, ulterior, la o criză a alimentelor, a relatat The Financial Times, comentând informaţii de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Avertismentul intervine în contextul în care indicele FAO la produsele agricole a crescut în luna decembrie la un nivel record, depăşind nivelul din 2007-2008, când s-a înregistrat o criză alimentară pe plan mondial. Revolte ale celor care suferă de foame au avut loc în peste 30 de ţări în acea perioadă, notează Agerpres.

Un raport al Băncii Central Europene plasează România pe locul 1 în Europa şi pe locul 12 în lume într-un top al ţărilor cu cel mai mare grad de risc de înfometare. Românii ar muri de foame nu pentru că nu ar mai exista grâu, porumb sau zahăr, ci pentru că acestea ar ajunge la nişte preţuri foarte mari, pe care nu ni le am putea permite.

“România e imposibil să nu aibă grâu şi porumb. Şi dacă nu l-am semăna ar răsări”, a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.

Secretarul de Stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a declarat însă că, deşi România are capacitatea de a hrăni 80 de milioane de oameni, acest lucru nu este uşor de realizat. “Aparent toată lumea crede că grâul e o cultura simplă, nici pe departe. Suntem o ţară în care dacă grâul îţi cade din caruţă, rasare. Dar dacă răsare nu înseamnă că face şi producţie.  O cultură reuşită, e o cultură libera de buruieni, care nu are agenţi patogeni şi care e liberă de dăunători şi insecte. Teoretic România are capacitatea de a hrăni 80 milioane de oameni, practic nu ştiu cum vom putea realiza”.

Economia mondiala este ameninţata de probleme grave, precum somajul si cresterea preţurilor, care ar putea conduce la protecţionism economic si chiar la razboaie interne in unele ţari, a declarat marţi in Singapore directorul executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Cresterea preturilor la alimente si carburanţi are deja efecte severe in unele ţari si se numara printre factorii din spatele protestelor masive impotriva puterii politice din Egipt si Tunisia.

“Pe masura ce tensiunile dintre ţari cresc, am putea vedea protecţionism comercial si financiar. Iar pe masura ce tensiunile din interiorul ţarilor devin tot mai incordate, ne-am putea confrunta cu instabilitate sociala si politica, chiar cu razboaie interne”, avertizeaza seful FMI.

El a identificat doua “dezechilibre periculoase” care ar putea conduce la urmatoarea criza globala.

Primul dintre acestea este relansarea economica neuniforma de la o ţara la alta: economiile emergente cresc mult mai abrupt decat cele dezvoltate si s-ar putea supraincalzi.

Cel de-al doilea factor este reprezentat de tensiunile sociale din unele ţari, cauzate de somajul ridicat si de diferenţele tot mai mari de venituri intre caste.

In urmatorul deceniu, 400 milioane de tineri se vor alatura forţei globale de munca, creand o provocare grea pentru guverne, a adaugat Strauss-Kahn.

“Ne confruntam cu posibilitatea unei generaţii pierdute de tineri, care ar putea fi condamnaţi sa sufere toata viaţa din cauza somajului si condiţiilor sociale. Crearea de locuri de munca trebuie sa fie o prioritate nu numai in ţarile dezvoltate, ci si in cele sarace”, a afirmat seful FMI.

Strauss-Kahn a vorbit si despre dezechilibrele comerciale care au contribuit la declansarea crizei economice mondiale.

“Tiparul anterior crizei al dezechilibrelor globale reapare. Cresterea din economiile cu deficite externe mari, precum Statele Unite, este in continuare alimentata in principal de cererea interna. In acelasi timp, cresterea din economiile cu excedente comerciale ridicate, precum China si Germania, este inca generata de exporturi”, a aratat el.

Directorul FMI a spus ca instituţia de la Washington estimeaza o crestere economica de 2,5% pentru economiile avansate in acest an, trasa in jos de somaj si datoriile ridicate ale populaţiei, care afecteaza cererea interna.

Pe de alta parte, pieţele emergente vor creste cu 6,5%, iar economiile in dezvoltare din Asia, practic intregul continent cu excepţia Japoniei, se vor extinde cu 8,5%.

Strauss-Kahn a adaugat ca “diferenţele globale de crestere” fac presiuni asupra relansarii economice si in alte moduri, respectiv majorarea rapida a preţurilor energiei, care reflecta cererea tot mai mare din ţarile emergente.

“Si preţurile alimentelor cresc, cu efecte devastatoare asupra ţarilor sarace, desi aici principalul motiv il reprezinta socurile de oferta. Combinate, aceste cresteri de preţuri incep sa se faca simţite in inflaţie“, a avertizat oficialul.

Naţiunile Unite au anunţat in luna ianuarie ca preţurile la alimente au atins in decembrie noi maxime record, depasind nivelurile din 2008, an marcat de revolte in ţari precum Egipt, Camerun sau Haiti.

Strauss-Kahn a mai declarat ca ajustarea ratelor de schimb valutar are un rol important de jucat in soluţionarea dezechilibrelor economice globale, iar guvernele ar trebui sa reziste impulsului de a lua astfel de masuri.

“Daca o ţara de abţine de la astfel de ajustari, masurile de acest gen vor deveni mai greu de luat si mai scumpe pentru alte state”, a afirmat el.

Guvernul chinez se indreapta intr-o direcţie buna cu eforturile de a creste cererea interna, noteaza Strauss-Kahn. Statele Unite si multe state occidentale fac presiuni asupra Beijingului pentru a determina autoritaţiel chineze sa permita o apreciere mai rapida a yuanului pe pieţele valutare. China, in schimb, incearca sa menţina yuanul cat mai jos pentru a ajuta exporturile.

  • Gandul:

[Bogdan Munteanu]: În aşteptarea potopului de după „Faraonul” Mubarak

Pentru că “nu este un dictator” – a “confirmat” vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, joi, înainte de escaladarea violenţelor din Egipt – “Faraonul” de 82 de ani de la Cairo, Hosni Mubarak, speră că nu va sfârşi ciuruit de gloanţe, ca Nicolae Ceauşescu, nici cu ultima rugăciune retezată de ştreang, ca Saddam Hussein. Încă are răgaz să-şi organizeze o ieşire din scenă după modelul liderului tunisian Zine El Abidine Ben Ali. În minţile celor îmbătaţi de ideologia drepturilor omului din lumea largă, care visează la o “democratizare a Egiptului”, nu există altă variantă de ieşire din criză a ţării. Plecarea lui Mubarak este văzută de unii drept o sursă neîndoielnică de “mai bine”, mai întâi pentru zecile de milioane de egipteni aflaţi sub pragul sărăciei. “Democraţia” – sau, de fapt, ce va înţelege din acest concept o naţiune cu 79 milioane de locuitori, dintre care 26% erau încă analfabeţi în 2009 – ar urma să aducă şi “mai binele” economic: investiţii străine, creştere economică, reducerea şomajului, mai puţină corupţie. Numai că basme din acestea prindeau la începutul anilor `90, nu astăzi, când de-abia trec prin vremuri de criză mari puteri economice ca SUA şi UE. Ulterior, speranţa legată de un “Egipt democratic” ar urma să dea roade inclusiv pe plan geopolitic. Israelul, SUA, statele UE s-au înţeles bine cu “faraon”, reales de cinci ori. (…) O primă temere, aceea de instalare a unui regim teocratic, precum cel adus tot de o “revoluţie” în Iran (1979), nu pare foarte plauzibilă momentan. Mai întâi, modelul şiit de la Teheran nu se potriveşte sunniţilor de la Cairo. În al doilea rând, regimul secular al lui Mubarak a găsit un modus vivendi cu islamul. “Faraonul” şi “Spânzuratul” Saddam Hussein nu au combătut valorile islamice. Ei au intrat în conflict cu imamii strict din dorinţa de a-şi consolida puterea, pe când ultimul şah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, încercase o secularizare în forţă, asemenea lui Kemal Attaturk, ceea ce nici clericii şiiţi, nici naţiunea nu au suportat. A doua temere şi cea mai probabilă este aceea de o democraţie complet nefuncţională, precum cea din Irakul post-Saddam. De la Abdel Gamal Nasser, Egiptul nu a funcţionat decât sub un regim autoritar pe care Mubarak l-a rafinat răbdător. Poate într-o măsură şi mai mare decât în Tunisia, în Egipt nu există Opoziţie şi numai în imaginaţia mass-media occidentale Mohamed ElBaradei este “lider” al acesteia. Fără lideri ai Opoziţiei, dar cu gloate care jefuiesc tot ce prind şi care decapitează mumii pe care muzeele din lume ar plăti zeci de mii de dolari, orice deznodământ al “revoluţiei” este încă posibil. Chiar şi “stingerea” ei de la sine. Probabil că Mubarak are un avion pregătit, dar nu are de ce să se grăbească, căci Biden l-a reconfirmat “aliat” al SUA.

[Lelia Munteanu]: Cine pândeşte în spatele revoltei din Egipt

(…) Deşi Poliţia a fost retrasă de pe străzi şi apoi trimisă din nou în luptă, cheia problemei stă în mâinile Armatei. Care probabil că nu-şi va asuma răspunderea de a-l mai ţine la putere pe Moubarak. Îngrijorarea majoră a observatorilor – recunoscută sau nu – e aceea că, fără preşedintele Hosni Moubarak – democraţia născândă egipteană s-ar putea să aducă la putere, în viitoarele alegeri, o coaliţie fundamentalistă. Ceea ce (plauzibil şi destul de probabil) va aprinde fitilul în întreg Orientul Mijlociu.

Israelul exercită presiuni asupra SUA şi Europei pentru a-l susţine pe Hosni Mubarak

Israelul a transmis un mesaj confidenţial Statelor Unite şi unor ţări europene, cerându-le să susţină stabilitatea regimului egiptean al lui Hosni Mubarak, care se confruntă cu un val de contestare, a anunţat luni cotidianul israelian Haaretz. În acest mesaj, oficialii israelieni subliniază că este “în interesul Occidentului” şi “întregului Orient Mijlociu să se menţină stabilitatea regimului din Egipt”, a adăugat cotidianul. “Trebuie, în consecinţă, frânate criticile adresate în mod public preşedintelui Hosni Mubarak“, a subliniat acest mesaj, trimis la sfârşitul săptămânii, potrivit cotidianului. Postul israelian militar de radio, care a preluat această informaţie, a apreciat că această iniţiativă constituie o critică la adresa Statelor Unite şi ţărilor europene, care nu mai susţin regimul preşedintelui Mubarak. Un purtător de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste informaţii, în timp ce purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe nu a putut fi contactat. Haaretz, citând oficiali israelieni, a anunţat, de asemenea, că Ministerul Afacerilor Externe a emis directive destinate unui număr de aproximativ zece “ambasade-cheie”, în Statele Unite, Canada, China, Rusia şi mai multe ţări europene. Aceste directive cer ambasadorilor să sublinieze, în cadrul unor discuţii cu interlocutorii lor, “importanţa stabilităţii Egiptului” şi să transmită acest mesaj cât mai rapid posibil. Până în prezent, liderii israelieni au adoptat o atitudine discretă faţă de valul de manifestaţii din Egipt. Netanyahu a ordonat miniştrilor săi să se abţină să facă declaraţii.

Fara indoiala ca singura opozitie organizata in Egipt a fost si a ramas organizatia numita “Fratii Musulmani” (al-ikhwān al-muslimūn) sau formal Societatea Fratilor Musulmani. Desi supusi unor presiuni politice extraordinare de la inceputurile socialiste ale lui Gamal Abdel Nasser, primul presedinte Egiptean dupa detronarea regelui Farouk, deseori sustinatori ai pan-islamismului naserist, de obicei aflati in opozitie si asupriti cu toata forta aparatului represiv care a stat la dispozitia regimurilor respective, in special pe timpul ultimilor doi presdinti egipteni (Anwar El Sadat si Hosni Mubarak), au reusit sa-si pastreze structurile, desi au actionat mai tot timpul in conditii de semi-ilegalitate….)

(…) Orientul Mijlociu a intrat in “zilele sacalilor”, cand aceste animale de prada vor incerca sa inhate teritoriul lasat dupa disparita leilor. Din nefericire, masele de antilope vor fi degustate astazi sau mai tarziu. Mult prea tarziu de inteles pentru administratia Obama.

  • Hotnews:

VIDEO UPDATE Sute de mii de egipteni protesteaza pasnic in Cairo. Lider marcant al islamistilor cere razboi cu Israelul

Premierul Turciei, Tayyip Erdogan, i-a cerut lui Hosni Mubarak “sa asculte cererile poporului”.

Conducator al Fratiei Musulmane: Egiptenii ar trebui sa se pregateasca de razboi cu Israelul

Unul dintre liderii organizatiei islamiste Fratia Musulmana a declarat ca isi doreste sa-i vada pe egipteni pregatindu-se de razboi cu Israelul. Muhammad Ghannem a mai declarat ca isi doreste inchiderea Canalului Suez (calea de tranzit pentru o cantitate importanta de petrol dinspre Orientul Mijlociu spre Occident – n.red.). Liderul Fratiei Musulmane a mai declarat pentru portalul iranian Al-Alam, citat de Jerusalem Post, ca Egiptul ar trebui sa opreasca exporturile de gaze naturale catre Israel. Fratia Musulmana este o organizatie tinuta in semi-legalitate de regimul Mubarak. In anii ’50, Fratia Musulmana a anuntat oficial ca renunta la lupta armata.

Benjamin Netanyahu: Israelul se teme ca ceea ce s-a intamplat cu Iranul se poate intampla si in Egipt

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni ca urmareste “cu atentie si ingrijorare” evenimentele care au loc in prezent in Egipt, adaugand ca se teme de instalarea unui regim islamist radical la Cairo, similar cu cel din Iran, transmite Reuters. Netanyahu a precizat ca spera ca tratatul de pace cu Egiptul va supravietui oricarei schimbari care are loc in tara araba. Duminica, premierul de la Ierusalim a declarat ca obiectivul Israelului este mentinerea pacii cu Egiptul: “Pacea cu Egiptul dureaza de peste trei decenii si obiectivul nostru este ca ea sa continue. Eforturile noastre urmaresc mentinerea stabilitatii si securitatii in regiune”. “Urmarim cu o mare atentie ceea ce se intampla in Egipt si am discutat ieri cu presedintele Barack Obama si cu secretarul de Stat Hillary Clinton”, a precizat Netanyahu. Egiptul este prima tara araba care a incheiat, in 1979, un acord de pace cu Israelul in schimbul retragerii (realizata in 1982) armatei israeliene din toate teritoriile egiptene, cucerite in perioada razboiului din iunie 1967. Netanyahu a reafirmat consemnul dat ministrilor sai sa se abtina de la orice comentarii publice din cauza necesitatii ca “Israelul sa dea dovada de retinere, de responsabilitate si de cantarire a cuvintelor”.

Revolta din Egipt. Un pas spre Orientul Mijlociu islamic, crede Iranul. Israelul este socat de tradarea lui Obama

Revolta din Egipt ajuta la crearea unui “Orient Mijlociu islamic”, a declarat luni seful diplomatiei iraniene, Ali Akbar Salehi, in timp ce israelienii se declara socati de modul in care presedintele Barack Obama l-a tradat pe Hosni Mubarack. “Tinand cont de ceea ce stiu despre marele popor revolutionar din Egipt, care este in curs de a scrie istoria, sunt sigur ca vor juca un rol in crearea unui Orient Mijlociu islamic pentru toti cei care cauta libertatea, justitia si independenta”, a declarat Salehi, pe site-ul televiziunii iraniene de stat, citat de AFP.

Revolta din Egipt “arata nevoia de schimbare in regiune si sfarsitul regimurilor nepopulare. Din nefericire, observam ingerinta directa (…) a catorva oficiali americani”, a sustinut acesta. “Vom marsalui alaturi de cei aflati in cautarea libertatii in intreaga lume si sustinem ridicarea marii natiuni a Egiptului”, a adaugat ministrul de externe.

Legaturile dintre Teheran si Cairo sunt tensionate de la momentul Revolutiei islamice din Iran si de la recunoasterea de catre Egipt a statului Israel. Declaratiile acestuia vin dupa ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a agitat luni spectrul unui regim similar celui iranian in Egipt:Islamul extremist nu se afla la originea instabilitatii (…) dar intr-o situatie de haos o miscarea islamista organizata poate prelua controlul asupra statului. S-a intamplat in Iran si in alte tari”.

“Un glont in spate de la Unchiul Sam”

Comentatorii politici din Israel se declara insa socati de modul in care Statele Unite, dar si principalii aliati europeni par sa fi aruncat la gunoi un partener strategic de treizeci de ani, doar pentru a se conforma actualului curent ideologic de “political correctness”, comenteaza Reuters. Daca pozitia primului ministru Benjamin Netanyahu a fost temperata, cerand ministrilor sa se abtina de la comentarii, pentru a nu inflama situatia, presedintele Shimon Peres a afirmat ca “intotdeauna am avut si inca avem un mare respect pentru presedintele Mubarak”. “Nu spun ca tot ce a facut a fost bun, dar a facut un lucru pentru care ii suntem recunoscatori cu totii: a pastrat pacea in Orientul Mijlociu”.

Comentatorii si editorialistii sunt mult mai fermi.

Un editorial semnat de Aviad Pohoryles in cotidianul Maariv, intitulat “Un glont in spate de la Unchiul Sam”, ii acuza pe presedintele Obama si pe secretarul de Stat Hillary Clinton de continuarea unei diplomatii naive si inguste. Cine ii sfatuieste, se intreaba el, “sa alimenteze multimile furioase de pe strazile Egiptului si sa ceara capul persoanei care in urma cu cinci minute era aliatul curajos al presedintelui si aproape singura voce sanatoasa din Orientul Mijlociu”? Obama a cerut duminica o “tranzitie ordonata” spre democratie in Egipt, semnaland astfel ca zilele lui Mubarak sunt numarate. “Iordania si Arabia Saudita vad reactia Occidentului, modul in care toata lumea il abandoneaza pe Mubarak si acest lucru are implicatii foarte serioase”, scrie cotidianul Haaretz, care citeaza un oficial israelian. Egiptul a fost prima tara araba care a semnat un tratat de pace cu statul evreu, in 1979. Presedintele egiptean Anwar Sadat, care a semnat tratatul, a fost asasinat doi ani mai tarziu de un egiptean fanatic. Au trecut inca 13 ani pana cand regele Hussein al Iordaniei a semnat si el tratatul de pace cu Israelul. Tratatul a fost semnat de premierul Yitzhak Rabin, care a fost si el asasinat, un an mai tarziu, de un fanatic evreu.

“America a scapat fraiele”

“Problema este daca poti avea sau nu incredere in Obama”, a spus un oficial israelian, sub protectia anonimatului. “Acum nu pare de incredere. Este o intrebare cu rezonante in intreaga regiune, nu doar in Israel”, a comentat el. Ari Shavit scrie in Haaretz ca Obama a tradat “un presedinte egiptean moderat care a ramas loial Statelor Unite, promovand stabilitatea si incurajand moderatie”. Pentru a castiga opinia publica araba, Obama risca statutul Americii de superputere si de aliat de incredere. “In Asia, Africa si America de Sud liderii se uita acum la ce se intampla intre Washington si Cairo. Toata lumea intelege urmatorul mesaj: Cuvantul Americii nu valoreaza nimic … America a scapat fraiele, incheie el.

  • Gandul:

REVOLUŢIE ÎN EGIPT. Al Jazeera: două milioane de oameni s-au adunat în piaţa Tahrir din Cairo. DIN NOU, ARMATA BLOCHEAZĂ INTRĂRILE ÎN ORAŞ

REVOLUŢIE ÎN EGIPT. Mohamed ElBaradei se alătură demonstranţilor din centrul capitalei egiptene

Mohamed ElBaradei: Egiptul se află la începutul unei noi ere

Egiptul se află “la începutul unei noi ere”, a declarat, duminică seară, Mohamed ElBaradei, reprezentant al opoziţiei egiptene, care s-a alăturat pentru prima dată manifestanţilor adunaţi în piaţa Tahrir din centrul capitalei Cairo, relatează AFP. “Vă cer să aveţi răbdare, schimbarea va veni”, a spus el, adresându-se manifestanţilor cu ajutorul unei portavoci. “Suntem pe calea cea bună (…), iar forţa noastră stă în numărul nostru“, a adăugat ElBaradei. La intrarea în piaţă, ElBaradei a fost înconjurat de susţinători, alăturându-se celor câteva mii de manifestanţi care scandează în continuare “poporul vrea ca preşedintele să plece” sau “ne sacrificăm sufletul şi sângele pentru patrie”.

(…) Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a îndemnat Egiptul să iniţieze o tranziţie “ordonată” spre democraţie, sugerând că preşedintele Hosni Mubarak nu a făcut suficiente eforturi în acest sens, informează postul de televiziune CNN. Hillary Clinton a subliniat că situaţia din Egipt este “instabilă şi complexă”, pe fondul protestelor violente care au loc la Cairo şi în alte oraşe. Clinton a precizat că nu doreşte ca noul guvern numit de Mubarak să continue oprimarea protestatarilor. Anterior, Departamentul de Stat le-a recomandat cetăţenilor americani să evite deplasările în Egipt, din cauza violenţelor produse în ultimele zile, soldate, conform unor surse, cu cel puţin 111 morţi. Ambasada americană din Cairo a anunţat că Statele Unite se pregătesc să evacueze, luni, cetăţenii americani din Egipt, din cauza violentelor manifestaţii antiguvernamentale. (…)

VIDEO UPDATE Sute de mii de egipteni protesteaza in Cairo. ElBaradei: Mubarak trebuie sa plece pana vineri. Manifestantii ii alunga din piata pe posesorii de arme

Egipt: Google a facut posibila comunicarea de pe telefonul mobil pe Twitter, fara conexiune la Internet

Grupul american de internet Google a anuntat luni ca a cooperat cu Twitter ca sa creeze un sistem care sa permita egiptenilor sa trimita mesaje pe site-ul de microblogging prin telefon, sfidand astfel blocarea Internetului, scrie AFP.

“Sistemul functioneaza deja si toata lumea poate comunica, lasand un simplu mesaj telefonic la urmatoarele numere internationale: +1 650 419 4196     +39 06 62 20  + 97316199855
Serviciul va afisa instant mesajul pe Twitter, folosind cuvantul cheie “Egipt”, au declarat reprezentantii grupului Google pe blogul oficial.

“Nu este necesara nicio conexiune la internet. Oamenii pot asculta mesajele prin apelarea telefonica a acelorasi numere sau prin accesarea site-ului twitter.com/speak2tweet”, au adaugat acestia. “Speram ca acest lucru ii va ajuta pe oamenii din Egipt sa ramana conectati in aceasta perioada foarte dificila. Noi ne gandim la toata lumea de acolo”, adauga acestia.

Google, al carui motto este “nu face rau”, este un aparator declarat al libertatii de exprimare pe internet (ce ironie… probabil de aceea a ajutat autoritatile comuniste chineze sa cenzureze siteurile indezirabile – n.n.). Autoritatile din Egipt au intrerupt accesul la internet in toata tara inca din 28 ianuarie in incercarea de a reduce protestele impotriva regimului lui Hosni Mubarak, cele mai ample de la venirea sa la putere in 1981.

URMAREA “REVOLUŢIEI” DIN EGIPT Tiranii” arabi promit taxe mai mici, subvenţii, bonuri de masă şi reforme pentru a evita noi revolte

În Iordania, Siria, Yemen şi Kuweit, liderii promit taxe mai mici, preţuri scăzute, subvenţii la orez şi reforme, pentru a evita proteste violente precum cele de la Cairo, unde se aşteaptă “manifestaţia de un milion de oameni” Temerile în legătură cu “revoluţia” din Egipt nu au cuprins doar bursele din ţările Golfului Persic, ci şi pe “tiranii” de la conducerea altor state arabe, unde sunt aşteptate revolte similare. Promisiunile de preţuri ţinute sub control, de alimente subvenţionate, benzină ieftină şi de bonuri de masă merg în paralel cu cele de “reforme” politice şi economice. De la regimuri monarhice precum Iordania şi Kuweit până la “republici dinastice” ca Siria sau la state ca Yemenul, condus de trei decenii de acelaşi preşedinte, liderii încearcă să “mituiască” păturile cele mai sărace ale unor societăţi marcate de disproporţia dintre bogaţi şi săraci. Înainte de “dialog” cu Opoziţia, alinarea sărăciei pare să fi devenit o prioritate.

În paralel cu protestele din Tunisia şi Egipt, în cea mai săracă ţară din Peninsula Arabia, Yemen, au avut loc revolte despre care se credea că vor degenera într-o “revoluţie”. Prăbuşirea în haos a acestei ţări prezintă un risc maxim pentru SUA, după ce serviciile secrete americane au arătat, în ultimii ani, că cele mai multe posibile atentate islamiste vor pleca de la “baze teroriste” din Yemen.

Momentan, preşedintele Ali Abdullah Saleh a renunţat, sub presiunea străzii, la un plan de reforme economice. Saleh a redus cu 50% impozitele pe venit şi a ordonat controlarea preţurilor la alimente şi bunuri de larg consum. Cu proteste similare se confruntă şi Iordania. (…)

Marocul dezminte că „urmează”

Zvonurile privind mobilizarea armatei în vederea reprimării unor revolte precum cele din Egipt a fost dezminţit categoric de Guvernul marocan, care s-a plâns ambasadorului Spaniei la Maroc de “informaţiile false propagate” în presa din ţara sa. Mass-media spaniole, inclusiv postul TV public Canal 24, susţin că autorităţile marocane se aşteaptă la proteste de stradă. În acest sens, ar fi fost aduse aproape de marile oraşe trupe din Sahara Occidentală, fostă colonie spaniolă ocupată de Maroc. Rabatul cere Madridului să evite “perpeturarea acestor derapaje mediatice repetate” în mass-media publice.

Cuvântul „Egipt”, cenzurat în China

“Egiptul este o ţară-prietenă a Chinei şi sperăm că stabilitatea socială şi ordinea publică vor fi restaurate imediat ce este posibil în Egipt”, a transmis MAE de la Beijing, luni. Declaraţia oficială survine în contextul în care, de câteva zile, cuvântul “Egipt” a devenit “interzis” pe internetul din în China. De teama unui “efect de contagiune”, cei 450 milioane de internauţi nu sunt lăsaţi să schimbe liber informaţii despre ce se petrece în Egipt, notează agenţia France Presse. Anterior, China anunţase sistarea călătoriilor organizate pentru grupuri de turişti, fără comentarii de ordin politic.

CUM POATE ARUNCA REVOLUŢIA DIN EGIPT ÎN AER ECONOMIA MONDIALĂ

Şase zile de proteste au suprimat practic 5% din PIB-ul egiptean, cât aduce turismul acestei ţări, bursele din ţările Golfului Persic sunt în scădere, iar preţul petrolului a crescut cu 4% pe plan mondial – ajungând la nivelul maxim al ultimelor 28 de luni

Cei circa 150 de morţi şi 4.000 de răniţi, la cât se estimează a fi ajuns bilanţul victimelor după şase zile de “revoluţie” în Egipt, nu sunt numai drama acestei ţări, ci un semnal de alarmă pentru întreaga lume. Cu fiecare zi de violenţe în plus, economia mondială riscă să fie aruncată în aer, iar efectele nu vor ocoli România, după ce una dintre “victimele” violenţelor din această ţară arabă a devenit şi preţul petrolului. Ultimele zile de confruntări, în care Egiptul a căzut pradă haosului, au fost suficiente să aducă preţul barilului de ţiţei la un nivel apropiat neatins de acum 28 de luni, respectiv de la 26 septembrie 2008. La acea dată, banca americană Lehman Brothers intra, oficial, în faliment, iar criza de pe Wall Street era la apogeu. (…)

Următoarea criză financiară va veni din lumea arabă

Pierderile de zeci de milioane de euro pe care le înregistrează economia Egiptului în aceste zile ar putea reprezenta doar “bulgărele” de la care să pornească o avalanşă de pagube pentru economia mondială. Conform unor analişti citaţi de televiziunea de ştiri economice CNBC din SUA, următoarea criză financiară globală se pregăteşte deja să izbucnească din ţările arabe. Până acum, aşa-numita “revoluţie a iasomiei” din Tunisia (ţară cu 10,4 milioane locuitori şi un PIB total de 86 miliarde USD în 2009) nu a avut vreun impact semnificativ asupra pieţelor financiare internaţionale. Însă violenţele din Egipt (79 milioane de locuitori şi un PIB estimat la 496 miliarde USD în 2010) au stârnit temerile investitorilor.

Peste 20% din populatia Egiptului traieste cu mai putin de 2 $ pe zi Potrivit datelor oficiale, rata somajului oscileaza in jurul valorii de 9%, dar presa din regiune afirma ca, in realitate, acest indice ajunge la 24% Egiptul numara peste 20 mil. internauti si 40 mil. utilizatori de telefoane mobile

In urma cu doua saptamani, cand Tunisia era cuprinsa de febra „Revolu­tiei de jasmin”, iar zecile de mii de mani­festanti scandau „Azi in Tunisia, maine in Egipt”, scenariul unei propa­gari a protestelor si in alte tari din regiune se contura tot mai pregnant. Intrarea Egiptului in aceasta spirala contestatara i-a facut pe analisti, locali si occidentali, sa vorbeasca despre „o era a schimbarilor” in lumea araba. Lasand fara raspuns intrebarea „de ce acum si nu in plina criza globala”, cand pretul la petrol a coborat in numai cateva luni de la 147 $/baril la aproape 40 $/baril (a doua jumatate a anului 2008), analistii nu exclud revolte similare in Algeria sau Maroc. Si unde se va ajunge? Totul depinde, in ultima instanta, de finalul evenimentelor din Egipt, stat care con­troleaza Canalul de Suez, reprezen­tand o legatura strategica intre Marea Rosie si Mediterana si care a asigurat, pana acum, un echilibru in relatiile dintre lumea araba si Israel. Presedintele Hosni Moubarak, aflat la carma tarii de aproa­pe 30 de ani, este unul dintre principalii aliati ai SUA in regiune.

Acasa insa acesta este perceput drept un „executant supus al indicatiilor de la Casa Alba, de la Fondul Monetar Interna­tional si de la Banca Mondiala”. Cine l-ar putea inlocui pe Moubarak? Fostul director al AIEA, agentia ONU pentru energie, ElBaradei? Catalogat drept un „politician moderat”, el a avut, in trecut, destule divergente cu SUA pe tema dosarului nuclear iranian. Un lucru este cert, sustin la unison expertii: marele salt declansat de mani­fes­tatiile din Tunisia si Egipt este irever­sibil.El va deschide o noua era, care, mai devreme sau mai tarziu, va acapara intreg Orien­tul Mijlociu.

O realitate ascunsa de cifre macroeconomice

„Paine, libertate, demnitate!”, au stri­gat tunisienii. „Paine, libertate, dem­nitate!”, au raspuns, ca niste eroi, egip­­-tenii. Revolta egiptenilor este reactie nu numai la 30 de ani de stare de urgenta, dar si la somaj, saracie, inega­litati si servicii publice dintr-un alt secol. Privind cifrele macroeconomice, eono­mia egip­teana arata precum o zi de sarba­toare dupa reformele liberale (privatizare, reforma vamala si a siste­mului fiscal) lansate in 2004 sub influ­enta lui Gamel Moubarak, fiul presedintelui. Egiptul a avut de toate pentru a-i seduce pe investitori si firmele multinationale: o crestere medie de 7%, printre cele mai bune din lume; statutul de piata emer­genta alaturi de Africa de Sud, Turcia sau Indonezia; o datorie publica limitata; un deficit si o inflatie tinute sub control; un sector bancar debarasat de creante dubioase; o crestere a incasarilor fiscale. Atrase de o mana de lucru de patru ori mai ieftina decat in Turcia, marile companii din domeniul textil sau echipamente au profitat de aceste avan­taje. Potrivit Centrului egiptean pentru promovarea investitiilor (Gafi), fluxul investitiilor straine a crescut de 10 ori in ultimul deceniu, pentru a atinge 10 mld. $ in 2010. La Cairo, cartierul Smart Village regrupeaza cele mai mari nume mon­diale din industria noilor tehnologii. Microsoft, Oracle, Vodafone sau IBM numa­ra 22.000 de angajati egipteni. Anul trecut, Egiptul a exportat tehno­logie avan­sata in valoare de peste un mld. $.

94,5% din teritoriul tarii este desert

Dar nu este paravanul care ascunde o alta realitate a Egiptului. Peste 20% din populatia tarii traieste cu mai putin de 2 $ pe zi. In Tunisia acest procent este de 13%, iar in Maroc de 14%, potrivit datelor Bancii Mondiale. Culminand cu 5,5% in 2010, cresterea Produsului Intern Brut este robusta, impulsionata de constructii si de dezvoltarea telecomunicatiilor. Dar cei 700.000 de noi intrati pe piata fortei de munca in fiecare an nu pot reduce rata somajului. Prin urmare, un sfert dintre tineri nu-si gasesc un loc de munca, potrivit estimarilor BNP Paribas. De fapt, somajul reprezinta o problema pentru intreaga regiune unde, potrivit Natiunilor Unite, „rata somajului printre tineri este cea mai ridicata din lume”. Spre exemplu, in Egipt acest indice trece de 15%, in Maroc a ajuns la 17,6%, in Algeria la 21,5%, iar in Tunisia la aproape 30%. Cu cei 80 de milioane de locuitori ai sai, Egiptul este cea mai populata tara a regiunii, cu o crestere demografica de 2,03% pe an. Altfel spus, cate 1,6 milioane de oameni in plus in fiecare an.

Jumatate din populatie are mai putin de 24 de ani. Aceasta explozie demografica are consecinte grele pentru economia tarii. 94,5% din teritoriu este acoperit de desert, ceea ce face ca populatia sa se concentreze in valea Nilului, unde den­si­tatea medie este de 1.500 de locuitori pe km2. 30% din bogatiile statu­lui sunt controlate de cei mai instariti ceta­teni ai tarii, care reprezinta 10% din total.

Surse de finantare

Egiptul, a carui suprafata agricola este redusa, importa 50% din necesarul sau de cereale. In plus, populatia sufera de lipsa de infrastructura. Transportul este depasit de timp, in pofida catorva proiecte recente, precum metroul din Cairo sau portul Nuweiba, la Marea Rosie. Sanatatea este subfinantata, in timp ce sistemul de educatie nu reuseste sa stinga analfabetismul din mediul rural, potrivit Bancii Mondiale. In ceea ce priveste sursele interne de venit, Canalul de Suez, nationalizat in 1956, asigura anual 2 mld. $ la bugetul de stat. Petrolul si gazele naturale din Marea Rosie furnizeaza o finantare deloc de neglijat, dar supusa fluctuatiilor pietei. Turismul reprezinta, la randul sau, 11% din PIB si 17% din totalul locurilor de munca. Egiptul se bucura, de asemenea, de un ajutor pentru dezvoltare in valoa­re de 3 mld. $ pe an, din care 2 mld. $ sunt acordate de SUA.

Efectul FMI

Tunisia

* Primele „violente pentru paine” dateaza in Tunisia din 1984. Miscarea de protest din luna ianuarie a acelui an a fost cauzata de o crestere de 100% a pretului la paine. Scumpire recomandata de Fondul Monetar International (FMI) in cadrul Programului de ajustare structurala.

* Eliminarea subventiilor alimentare a fost alta conditie de facto a acordului cu FMI.

* Rolul fostului lider tunisian, Ben Ali, a fost, potrivit presei regionale, de a aplica „medicina economica mortala a FMI” care, de-a lungul a peste 20 de ani, a servit la destabilizarea economiei nationale si la saracirea populatiei tarii.

* Acordul cu FMI incheiat de Tunisia in septembrie 2010 recomanda anularea subventiilor restante drept mijloc de intarire a echilibrului fiscal si inasprirea politicii de austeritate bugetara. Un indemn care, cronologic vorbind, a coincis cu o noua crestere a preturilor la alimentele de baza la bursele din Londra, New York si Chicago.

Egipt

* Demonstratiile de protest de la Cairo, din 1977, au fost reactie la solicitarea FMI de majorare a preturilor la produsele de baza.

* In ultimele luni, FMI a exercitat presiuni asupra conducerii egiptene pentru anularea subventiilor la benzina si la unele dintre produsele alimentare.

* Preturile alimentelor au scapat de sub control: un kilogram de rosii, produs de baza in bucataria egipteana, a atins aproximativ 2 $, fata de 35 de centi in urma cu cateva luni, in conditiile in care salariul mediu saptamanal atinge 31 de euro, potrivit datelor Biroului International al Muncii.

Bursele din Golf, in picaj

Majoritatea burselor din Golf s-au prabusit duminica. La deschiderea Bursei din Dubai, indicele DFM a afisat un recul de 6,7%. Gigantul imobiliar Emmar Pro­perties, vedeta acestei piete, a pierdut in prima ora 10%, limita maxim autorizata. Compania care a construit cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa, numara mai multe proiecte in Egipt. La randul sau, firma aeriana Air Arabia de Charjah, unul dintre cei sapte membri ai federatiei Emiratelor Arabe Unite, a „plonjat“ cu aproape 10%. Acest transpor­tator low cost detine un hub in Egipt. Bursa din Abu Dhabi a pierdut 4,74%. Titlul gigantului din telecomunicatii, Etisalat, care opereaza in Egipt prin intermediul Etisalat Misr, a cedat 3,35%. Bursa din Kuweit, a doua piata araba dupa Arabia Saudita, a pierdut, de asemenea, 2,14%, iar Bursa din Qatar a deschis in cadere cu peste 5%.

Dreptul la fericire

Potrivit studiului World Database of Happiness, elaborat de Erasmus University Rotterdam, din totalul de 144 de tari analizate Tunisia ocupa locul 68 in clasamentul fericirii, cu 5,9 puncte din 10 posibile. Ea este prima din Africa de Nord, inaintea Mauritaniei (5,7), Algeriei si Marocului (5,2) si a Egiptului (5,1). Pe plan arab, Tunisia este situata pe treapta a 5-a, dupa Emiratele Arabe Unite (7,1), Arabia Saudita (7), Kuweit (6,7) si Iordania. In ceea ce priveste speranta de viata, raportul ONU al dezvoltarii umane situeaza Tunisia pe pozitia 51 dintr-un total de 144 de state, cu 73,5 ani. Ea este prima pe continentul african, inaintea Algeriei (71,1 ani), Egiptului (70,7 ani), a Marocului (70 de ani) si Mauritaniei (63,6 ani). Pe lista „Happy Life Years”, care vizeaza numarul „anilor de viata fericita” ai unui individ, Tunisia se regaseste pe treapa 60 (din 144), cu 43,4 ani, inaintea Algeriei (37,2 ani), a Marocului (36,4 ani), Mauritaniei (36,2 ani) si Egiptului (35,8 ani). Din punctul de vedere al calitatii vietii, expertii cabinetului irlandez International Living au creditat Egiptul si Siria cu 50 de puncte (din 100), Bahreinul a primit 51 de puncte, Maroc 55 de puncte, iar Tunisia 56 de puncte.

Bancile mondiale: expunere de 49,3 mld. $

De-a lungul timpului, Egiptul a obtinut imprumuturi de la bancile internationale in valoare totala de 49,3 mld. $. Potrivit Bancii Reglementelor Internationale (BIS), cele mai expuse sunt institutiile franceze, cu 17,6 mld. $: Societe Generale, spre exemplu, a acordat credite de 4,1 mld. euro si are depozite de 6,2 mld. euro. Actiunile SocGen au pierdut ieri, la Paris, 3,4%, iar cele ale BNP Paribas 2,6%. Creditorii din Marea Britanie au o expunere de 10,7 mld. $, cei italieni de 6,3 mld. $. In total, institutiile europene au eliberat Egiptului imprumuturi de 40,3 mld. $. Potrivit datelor BIS, bancile americane au creditat Egiptul cu 5,35 mld. $, cele germane cu 2,47 mld. $, iar cele elvetiene cu 1,14 mld. $.

Canalul de Suez

Egiptul produce putin petrol, dar ocupa o pozitie strategica pe „traseul aurului negru” intre peninsula arabica si tarile occidentale. El controleaza Canalul de Suez si oleoductul Suez-Marea Medite­rana (Sumed). Potrivit analistilor bancii Societe Generale, cele doua variante tranziteaza aproximativ 3 miliarde de barili. Desi un atac paramilitar este considerat de experti prea putin probabil, o posibila greva ar putea antrena altera­rea circulatiei petrolierelor. „Inchide­rea canalului ar prelungi cu 10 zile calatoria tankerelor in directia Ameri­cii de Nord si cu 18 zile in cea a Europei”, au calculat specialistii JP Morgan. Tarile dezvoltate detin rezerve suficiente pentru a face fata acestor intarzieri de apro­vizionare. Dar inevitabil se va ajunge la o crestere a cursului petrolului. Expertii JP Morgan se tem ca, pe termen lung, „violentele vor acapara aproape intreg Orientul Mijlociu si tarile producatoare din Africa de Nord, cu grave consecinte pentru pietele bursiere si pentru increde­re”, noteaza analistii americani.

  • Hotnews:

Harta revoltelor populare din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Actorii principali si interesele lor geopolitice

Decembrie 2010 a consemnat primele revolte populare in Tunisia. Fuga presedintelui tunisian, sub presiunea populara, a declansat o unda de soc in Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Zeci de mii de oameni au iesit in strada in Egipt, Yemen, Sudan sau Algeria pentru a protesta impotriva regimurilor corupte aflate la putere. In subsidiar, miscari fundamentaliste islamice au inceput sa-si sporeasca presiunile asupra regimurilor seculariste. Principiul dominoului ameninta acum lideri aflati de zeci de ani la putere si ameninta sa schimbe radical echilibrul politic fragil al zonei si, prin contaminare, al lumii intregi.

 

 

Guvernele din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au început să achiziţioneze mari cantităţi de alimente de pe pieţele libere. Guvernele autoritare ale diferitelor state au început o politică agresivă de creare a unor rezerve de alimente. Măsura intenţionează să protejeze populaţia împotriva costurilor în creştere ce ar putea provoca valuri de nemulţumire în rândul populaţiei, conform publicaţiei britanice The Telegraph, preluată de Agerpres. Panica acestor guverne a apărut în contextul îndepărtarii de la putere în Tunisia a preşedintelui Zine al-Abidine Ben Ali pe fondul nemulţumirilor legate, printre altele, de penuria de alimente şi de creşterea preţurilor la produsele de bază. Guvernele din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa de nord au început să achiziţioneze mari cantităţi de alimente de pe pieţele libere. Algeria şi Arabia Saudită şi-au făcut provizii de grâu pentru circa 12 luni. Egiptul are aceiaşi intenţie, conform specialiştilor care notează triplarea importurilor de orez în Bangladesh şi stocurile din acelaşi produs făcute de Indonezia. Specialiştii avertizează că acesta este doar începutul achiziţiilor de panică care vor duce la creşterea artificială a preţurilor.

Ce se va intampla de aici inainte, nu stie nimeni, nici macar Stratfor. Varianta cea mai plazuibila e o tranzitie a la Huntington (cel cu Razboiul Civilizatiilor), in care toti actorii importanti ai scenei geopolitice, de la SUA si Israel la UE, China si Rusia, vor incerca sa se asigure ca schimbarea de regim se va produce cat mai duios cu putinta, eventual prin esaloanele doi si trei din armata (cam ca la noi cu Iliescu). (ElBaradei ar fi varianta de vis! – dar tot sub controlul armatei). In aceasta tranzitie incerta, cu multe necunoscute, fiecare actor va incerca sa traga spuza pe turta proprie, in vreme ce lumea araba va spune precum sarbii cand au doborat avionul american: “Iertati-ne, n-am stiut ca era invizibil!”


Categorii

Al treilea razboi mondial, Egipt, Facebook, Inscenari, facaturi, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Iran, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Revolte populare, revolutii, Tunisia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

55 Commentarii la “Semnificatiile exploziilor “revolutionare” din tarile arabe. Cum “ajuta” foametea si Google la forjarea unei conflagratii mondiale? ROLUL-CHEIE AL EGIPTULUI IN DESTABILIZAREA DECISIVA A ORIENTULUI MIJLOCIU. DE CE NI SE VORBESTE TOT MAI DES DESPRE “VIITORUL RAZBOI”? (Stiri 30 ianuarie- 2 februarie 2011)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Toate statele africane, inclusiv Egipt si Tunisia sunt membre ale Uniunii Africane – un fel de UE al Africii – in devenire-, creat in Africa de Sud in epoca Nelson Mandela.

    Model de haos care sa dureze 20 de ani exista: Somalia anilor 1990, dupa alungarea ‘dictatorului’ Mohamed Siad Barre (sustinut in anii 70 de URSS). In urma vidului de putere a rezultat o tribalizare a statului, care a dus printre altele la aparitia celebrilor ‘pirati somalezi’.
    Este exemplul clasic al unui stat practic monoetnic si monoreligios, care in urma primei ‘debarcari televizate din istorie’ pe vremea presedintelui Clinton, a fost lipsit de o conducere centralizata autentica.
    Probabil ca intre timp lucrurile s-au mai schimbat – la stirile TV nu aflam decat despre ‘piratii somalezi’ care nu pot fi starpiti de nimeni.

    Prin urmare un experiment de 20 de ani pe o populatie musulmana s-a facut. Ceea ce vedem azi reprezinta decizii luate pe baza acelui experiment.

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_African%C4%83 :

    “Uniunea Africană este organizaţia care succedă Organizaţia Unităţii Africane (OUA). Fondată în iulie 2002, l-a avut ca prim preşedinte pe sud-africanul Thabo Mbeki, fost preşedinte al OUA. Creată după modelul Uniunii Europene, scopurile sale sunt promovarea democraţiei, drepturile omului şi dezvoltarea pe continentul african, în special pentru mărirea nivelului investiţiilor străine prin intermediul programului Noul Parteneriat pentru Dezvoltarea Africii (NEPAD).

    Obiectivele Uniunii Africane cuprind şi crearea unei bănci centrale de dezvoltare.

    Ales în martie 2004, Parlamentul Panafrican s-a deschis în martie 2004 initial avand sedil la Addis Abeba in Etiopia. Acum are sediul la Midrand în Africa de Sud. Actualmente, acesta are doar un rol consultativ, urmand ca la sfarsitul primilor 5 ani sa aiba putere legislativa. Are 265 deputaţi, membri ai parlamentelor naţionale ale celor 53 de state membre.

  2. @Romeo:

    Stiam de existenta Uniunii Africane – insa este, in prezent, o pura figuratie, nu incape termen de comparatie cu UE. Sigur, si Africa va fi organizata la nivel continental la un moment dat, insa ce spuneam mai sus este ca nu acesta va fi traseul in prezent. In plus, argumentul era altul: nu atat sa experimentezi cum o fi o tara araba instabila – ci sa ai o intreaga regiune a Orientului Mijlociu, cu Egiptul in frunte, in astfel de situatie.

  3. Vă mulţumesc pentru efortul depus în cadrul acestui site, de care am devenit cvasidependent de vreo 2 ani. În ultimul timp însă, secţiunea de ştiri a devenit principalul meu instrument de informare, un model pe care, într-o altă lume/ţară, mi l-aş fi dorit să fie adoptat de presa de mainstream.

    Vă împărtăşesc în totalitate părerile despre cele ce se petrec în jurul nostru, iar în privinţa subiectului în cauză, aş dori să fac o scurtă precizare adiacentă. Se bate excesiv monedă pe comunicarea rapidă realizată pe internet, twitter, facebook etc. considerat factorul mobilizator, prezentat ca elementul dinamic ce a făcut posibilă coerenţa acţiunilor manifestanţilor.

    Cred însă că este evident, că niciodată un număr aşa de mare de oameni nu ar putea să fie coerenţi în acţiune dacă nu ar fi direcţionaţi. Prin mijloacele electronice întradevăr, dar totuşi direcţionaţi după aceleaşi clasice resorturi ce însoţesc loviturile de stat bazate pe anomie/haos.

    Cred că este important de subliniat faptul că NICIODATĂ revoltele nu se propagă în mod spontan, indiferent de condiţiile şi factorii presupuşi a fi declanşatori. Ca peste tot în lume, astfel de evenimente sunt încurajate din umbră. Singurul aspect ce poate fi spontan, în realizarea unei astfel de revolte/revoluţii este comunicarea individuală. Întradevăr, individul, egipteanul de rând alege dacă să intre pe internet, dacă sună o cunoştinţă, dacă iese în stradă. Pentru a-l determina să se informeze, să iasă în stradă, să moară pentru o cauză determinată, sunt aplicate aceleaşi principii clasice ale loviturii de stat.

    Aşadar, spontană este doar comunicarea individuală, însă iniţiativa şi coerenţa acţiunilor manifestanţilor nu sunt NICIODATĂ spontane. Ele sunt atent planificate, aruncate difuz urmând reguli sociologice stricte, legitimând într-o proporţie convenabilă fie o opoziţie marionetă, fie o ideologie.

    Nu ţin să argumentez evidenţa. Pentru cei ce au timp, sau sunt pasionaţi de subiect şi care nu vor face rabat de la citirea Psaltirei, recomand smerit răsfoirea unor titluri care ne ajută să înţelegem modul în care este pregătit terenul, şi la noi, pentru evenimente similare. Este înspăimântătoare competenţa şi rigoarea ştiinţifică a celor ce pun în aplicare astfel de modele de reacţie publică la anumiţi stimuli determinaţi:

    http://www.librarie.net/carti/22778/Psihologia-multimilor-Gustave-Le-Bon

    http://www.librarie.net/carti/153842/Despre-LOVITURA-STAT-apararea-impotriva-Victor-Strimbeanu

    http://www.librarie.net/carti/77322/Tehnica-Loviturii-De-Stat-Curzio-Malaparte-Mihaela-Gliga

    http://www.librarie.net/carti/11119/Psihologie-politica-Stiinta-guvernarii-Gustave-Le-Bon

    http://www.librarie.net/carti/59173/Principele-modern-Carnes-Lord

    Le-am enumerat, ca idee de informare, iar nu spre studiu exhaustiv, întrucât aşa cum spuen şi adminul, avem şi noi revoluţia noastră, de pe care nu trebuie să ne ridicăm ochii.
    Doamne ajută.

  4. Eu cred ca Uniunea Africana a depasit de mult stadiul de ‘pura figuratie’. Cu ceva timp in urma, ‘dictatorul’ libian Mohamed el Gadafi, care poarta responsabilitatea doborarii unui avion civil in Scotia prin anii 80, a fost primit in masonerie si a avut un rol conducator in Uniunea Africana.
    A platit 2 miliarde dolari despagubiri, si azi e baiat bun, care s-a dus ‘cu cortul’ in Germania parca, fiind primit de liderii acestei tari cu toate onorurile acordate unui sef de stat; cu vreo 25 de ani in urma sustinea ‘teroristii’ OEP.

    In mod suspect, Libia nu pare a figura pe harta noilor revolutii.

    Mai mult ca sigur, dupa ce vor fi controlate autoritar conducerile politice ale statelor africane, se vor face ‘pasi hotarati’ pe calea ‘unificarii’.

    Primejdia cea mare acum este un haos prelungit si necontrolat in Egipt concomitent cu inchierea canalului Suez – un razboi civil intre ‘fratii musulmani’ si ‘societatea civila’ a lui Baradei dublata de o scindare a armatei. Cresterea pretului petrolului ar duce la dificultati economice de proportii pt UE.

  5. Doua fotografii cu fostul ‘terorist’ Gaddafi, primit de fratii Tony Blair si Nicolas Szarcozy- in partea de jos a paginii. A se remarca cum isi dau mainile.

    http://www.boards.ie/vbulletin/showthread.php?p=58923986

    Un om care pune bazele Uniunii Africane, nu poate sa aiba probleme cu propriul popor, cu toate ca nu ar trebui sa fie mari diferente intre nivelul de trai al egiptenilor, tunisienilor sau libienilor.

    Presupun ca pe termen mediu in Libia nu se va intampla ce se intampla in Egipt sau Tunisia.

  6. Revin cu o observaţie privind celălalt factor al revoltei tunisiene/egiptene, foamea. Este un factor care se propagă iniţial doar în rândul celor aflaţi cel mai aproape de limita de sărăcie extremă, cei care au trăit mereu sub ameninţarea foamei, cei care au avut un venit constant minim care i-a ţinut la suprafaţa, fără însă a avea siguranţa zilei de mâine. Pentru a fi eficientă ca element declanşator al unei revolte de tipul celei de mai sus, nesiguranţa zilei de mâine trebuie să se refere atât la indivizi luaţi în parte, apoi la clase profesionale şi nu în ultimul rând, la comunităţi. Foamea trebuie deci resimţită ca ameninţare, atât de om (Gheorghe, Ion), de clase profesionale (cu scopul de a naşte conflicte, profesori vs medici, medici vs militari, etc) dar totodată de comunitatea din care facem parte (zone sărace, defavorizate).
    De asememnea, este importantă şi densitatea populaţiei în acele zone care întrunesc elementele constitutive ale unei revolte.

    Revenind la noi acasă, dintre categoriile care cred că ar constitui masă de manevră (mă refer la masa critică iniţială), pe prima poziţie ar fi minerii, pe a doua ar fi muncitorii din industrie (sic) şi nu în ultimul rând studenţii (în mod tradiţional).

    Minerii întrunesc toate condiţiile necesare (aşa cum istoria ne-a tot arătat), sunt individual adeseori la limita sărăciei, categorie profesională omogenă şi numeroasă, slab pregătită/informată, constituită exclusiv din bărbaţi, care trăieşte într-o zonă care nu oferă marii majorităţi nici o altă posibilă ocupaţie. Persoanl tind să cred că tot pe mineri se va miza şi în viitorul apropiat pentru a se crea haos. Am văzut de asemenea că se preconizează închiderea a 3 zone miniere, însemnând concedierea a vreo 50 000 de suflete.

    Despre muncitorii din industrie, sunt puţini, disparaţi cred eu, fără greutate. Am urmărit şi reacţiile după protestul de la Mioveni, pe care îl consider un experiment sociologic pe faţă. Oare chiar credeau acei oameni că Boc o să-şi dea demisia? Dintre toate motivele pragmatice de protest, asta să fie prima lor doleanţă? Nu e exclus un protest combinat, mineri + muncitori..

    Despre studenţi, folosiţi în mod tradiţional, consider că ar putea fi utilizaţi doar în intervalul septembrie – ianuarie, din raţiuni ce ţin de structura anului universitar şi sesiunile de examene. Nu cred într-un protest combinat studenţi + mineri.

    Profesorii nu vor protesta niciodată violent, deşi s-a tot încercat în ultimii 2 ani de a fi aduşi în această situaţie, întrucât minerii, nu au capacitate de a mobiliza ideologic, mai ales pe bucureşteni. Ori viitoarele proteste trebuie să aibă, în mod necesar, o importantă componentă ideologică, şi deşi foamea ar fi numitorul comun pentru toate categoriile enumerate, nu cred că ar reprezenta un liant destul de puternic pentru ceea ce se doreşte.

    Sunt pure speculaţii, dar nu cred că ar fi rău ca Biserica să aibă în vedere astfel de păreri, mai cu seamă pentru zonele sensibile şi să-şi intensifice cumva activitatea misionară. Poate prin aducerea unor sfinte moaşte în zonele miniere, sau orice altceva..
    iertaţi-mi vorbirea în deşert!
    doamne ajută!

  7. Din păcate, Polonia s-a aliniat la aceeași Înaltă Poartă la scurt timp după ce a fost decapitată. Irlanda a fost și ea la fel de dârză, însă nu a fost luată în seamă și a fost obligată să voteze până a fost păcălită să spună DA. Cehia a fost prima țară care s-a opus pe față mUE-ei și care nu a plătit tribut de sânge. Probabil că, până la urmă, banul sau frica de moarte l-a făcut pe președintele statului său să renunțe la poziția fățișă de împotrivire.

    Utzu: foarte bune observațiile. Într-adevăr, se vor folosi, ca întotdeauna, așa cum vedem și în prezent în lumea arabă, elementele cele mai slab informate, care sunt cel mai ușor de manipulat. Singura problemă, în cazul nostru, este găsirea liantului dintre clasele aflate la limita sărăciei, deoarece așa cum bine ai observat, acestea nu sunt deloc asemănătoare.

    Așa cum am prezentat și pe blogul meu, al treilea război mondial a început imediat ce s-a încheiat al doilea. Fazele care au urmat nu au făcut decât să strângă lațul și mai tare și să îndobitocească populația din ce în ce mai mult.

    Războiul al treilea nu va avea loc între tabere beligerante, după tiparul vechi al războaielor. Nu mai are sens și nici logică. Metoda de purtare a războiului s-a perfecționat. Pentru că războiul este de fapt o diminuare a numărului de cetățeni dintr-o anumită zonă. Așadar, războiul al treilea mondial este deja în ultimile faze, în care guvernele pun în aplicare directivele trasate de declanșare a revoltelor prin metodele prezentate peste tot (foametea jucând rolul decisiv). Revoltele vor fi tolerate până ce acestea vor fi cuprins o suprafață mare, moment în care se va instaura Conducerea globală. Toți/toate cei/cele care se vor mai revolta vor fi duși în lagăre de concentrare unde vor fi transformați în cobai. Și, din nou, nu va muri suflet cazar, deoarece aceștia sunt cei care trag puternic acum de sfori pentru ca lumea să creadă din nou, ca la propagarea bolșevismului (pretins comunism), că este în stare să facă ceva împotriva asupritorilor. (se pot vedea, mai ales la noi, jocurile de declarații contradictorii ale FMI-ului și suratelor ei și cum populația înghite tot, uitând rapid ce s-a declarat cu o zi înainte)

    La noi se încearcă marea cu degeetul prin tot soiul de legi, vezi directiva contra plantelor medicinale, legile cu privire la înmormântare, la sacrificarea animalelor, cu interzicerea de a culege fructe sau legume de prin păduri, etc.
    La americani și canadieni se încearcă (și reușește) cu interzicerea cultivării de legume și fructe în gospodării, cu interzicerea consumului și a comercializării de lapte proaspăt, nepasteurizat, cu interzicerea colectării de apă de ploaie, etc.

  8. Am intrat in a doua luna a anului 2011 si cite evenimente au avut loc.Revolutii pe banda care nu par ca se opresc si e de banuit ca vor apare si pe alte continente.Criza alimentara isi arata si ea colti.Urmatoarele la care se va umbla este apa si resursele energetice.Daca va fi si seceta va fi dramatic mai ales in tariile arabe.Nu o sa lipseasca nici calamitatile naturale dar si cele provocate de tehnologia de control al climei in scop distructiv.Cred ca in aceste revolutii pentru atitarea oamenilor sunt foloste arme psihotronice. ele nu sunt vizibile dar actioneaza constant.Oameni care pina la un moment dat erau linistiti brusc devin foarte activi si agresivi.Si foarte multe sinucideri a unor oameni care erau fara probleme ba chiar foarte optimisti.Greu an si doar abia a inceput.

  9. @Romeo:

    Uniunea Africana exista deoarece in cele din urma tot globul va fi impartit in cateva Uniuni mari subordonate unui singur conducator. Insa in acest moment, pe termen scurt-mediu, principala consecinta e destabilizarea si haosul in zona cea mai fierbinte a pamantului.

  10. @gerard:

    Nu armele psihotronice (ce e aia, mai exact?) sunt problema noastra. Doar spune clar Apostolul Pavel de care razboi avem parte noi, crestinii. Este contrar credintei noastre sa credem ca mintea si vointa umana pot fi alterate substantial de ”arme psihotronice” si de ”programari” prin intermediul undelor electromagnetice, sa zicem. Daca ar fi asa, atunci oamenii nu ar mai fi responsabili pentru deciziile lor si Dumnezeu ar fi un tiran crud care isi lasa creatura sa devina un zombi controlat de altii si o mai si pedepseste cu plagi si cu pecetea lui antihrist. Sa parasim astfel de ganduri, nu sunt ale credintei noastre. Suntem responsabili de lumea in care traim si ne razboim cu duhurile din vazduh, cu mentalitatile, ideologiile, gandurile si incepatoriile rautatii. Si daca alegem rautatea, ceea ce sa nu fie la nimeni, o facem din propria vointa si alegere.

  11. Revolutiile astea imi amintesc de niste teste de acum vreo 5-10 ani cand prin Brazilia se experimentau efectele posibile asupra masselor prin manipularea cu telefoanele mobile. Li s-a transmis unui numar de oameni un sms cu un text de genul: “Esti asteptat maine la ora x pe strada y unde va avea loc o bataie cu perne de puf.” Apoi ii numarau cati s-au dus si ce-au produs …

    Iar amenintarea cu foamea si resursele prea putine prind exact la niste consumatori lenesi ce am ajuns cu totii de cand cu tehnologia care inlocuieste cu un click atata munca fizica menita sa tina in frau si trupul dar si gandurile. Asa ca lupta e apriga si nu avem decat o nadejde, la Dumnezeu sa putem trece prin toate.

  12. @utzu:

    La un moment dat toti pot deveni masa de manevra (in mod potential – nu ca toti vor si merge in aceasta directie). Intr-adevar, intotdeauna studentii si muncitorii au fost categorii cheie ale revolutiilor. Desi acum nu ne mai aflam, inclusiv la noi in tara, in astfel de situatii clasice. Foarte pertinente si observatiile anterioare legate de directionarea revolutiilor prin mijloacele de comunicare. De altfel, ca o prefigurare, in revolutia bolsevica unele din primele tinte strategice au fost telegraful si serviciile de comunicare ale vremii, daca imi aduc bine aminte.

  13. Armele psihotronice sunt dipozitive portabile care pot emite unde electromagnetice de joasa frecventa si induc. anumite stari mentale.Nu au efect pentru cei ce cerceteaza gindurile si se intreaba de unde vin.Ca pot veni si de la demoni ca sa zicem ca sunt ale noastre.Sunt multe arme.Asa cum au creat bombe atomice.chimice.neutronice au si arme care induc stari de depresie.frica..violenta.Focalizate pe multimi sau medii populate obtin rezultatele care vor.Un sunet prea puternic poate disruge timpanul.O unda electromagnetica de joasa frecventa poate da o stare de depresie care pe ubi ii impinge sa se sinucida sau sa faca o crima.

  14. Spunea un sfint parinte ca oameni vor ajunge sa-si controleze gindurile si gesturile sprea nu fii cititi de aparatura si tehnologia de control care se va dezvolta spre inrobirea oamenilor.Si muti vor avea rugaciune inimi ca protectie asupra duhurilor rele din vremea lui antihrist

  15. excelenta analiza voastra apropo de revolutiile din Orientul Mijlociu! N-am timp de alte comentarii acum, dar poate o sa mai discutam..

  16. @gerard:

    1. Care sfant parinte?

    2. Este gresita si opinia ca armele psihotronice influenteaza in asa masura oamenii necredinciosi. E acelasi lucru: deci acestia nu sunt responsabili de actele lor, si atunci sfarsitul lumii este o mare nedreptate. Nu, Apocalipsa nu scrie despre nicio arma psihotronica – si toate relele sunt urmarea gandurilor de la diavol, de la trup si de la lume (lumea patimilor). Aceasta este invatatura ortodoxa, adica acesta este adevarul, restul sunt speculatii care, credeti-ne, sunt falsuri, hoaxuri, intoxicari.

  17. Sunteti copii? La noi nu cred ca o sa mai iasa nimeni in strada, cel putin nu la nivel de mase.

  18. @antuza:

    Exact asa se spunea si despre egipteni.

  19. ASTA AM GASIT ASA CA IDEE
    ——————————————————————————–
    RAZBOIUL NEVAZUT

    In mod intentional am rezervat ultimele pagini spre a vedea impreuna stadiul de josnicie la care a putut ajunge omul dupa caderea din rai, numai si numai prin viclenia diavolului ce-l pizmuieste pentru posibilitatea fiintei umane de a se ridica din pacat, indumnezeindu-se si reintorcandu-se in vesnicie.

    Pentru a-l putea avea pe om “tovaras” de chinuri, osandit impreuna cu el, diavolul a folosit de-a lungul miilor de ani ai existentei umane indeosebi atractiile patimilor. Odata stimulata placerea pentru pacat, omul se afla in “cadere libera”, ne mai fiind nevoie de alte ispite, afundandu-se singur in mocirla faradelegii, diavolul avand doar grija de a-i sterge din memorie orice amintire a virtutii si a pocaintei.

    Iata insa ca, odata cu aparitia crestinismului, si indeosebi dupa primele veacuri de experienta monahala a Parintilor Pustiei – experienta care a pus bazele practice ale “stiintei” mantuirii, credinciosii au invatat, prin luarea aminte asupra propriilor ganduri, tainele razboiului nevazut. Incetul cu incetul, cu asistenta Sfantului Duh, primii monahi au scris volume intregi de strategie si “tactica militara” duhovniceasca 120 toata aceasta lupta purtand numele caracteristic de razboi nevazut sau razboi al gandurilor. Toata strategia se bazeaza pe respingerea atacului sau a momelii gandului de pacat – inoculat in minte de catre diavol – prin smerenie si pocainta, intrebuintand ca arma de foc rugaciunea inimii: “Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ma”. Astfel gandurile straine sunt spulberate, iar mintea, descatusata din lanturile patimilor, se uneste cu inima, omul dobandind astfel harul si urcand spre indumnezeire.

    Pentru un cititor de rand toate acestea par lucruri abstracte de neatins. Monahii insa, si crestinii care sunt cat de cat preocupati de mantuire si curatirea de patimi, cunosc foarte bine multe aspecte ale acestui razboi “psihologic”, avand experienta luptei cu gandurile infiltrate de duhurile nevazute.

    Am facut aceasta lunga introducere pentru a va putea pune in tema cu subiectul care urmeaza. Vom vedea ca josnicia a atins limitele inumanului, fiind deja caracterizata de aspecte pur satanice. Aceasta arata cat de aproape ne aflam de zilele domniei lui antihrist despre care toate proorociile ortodoxe spun ca vaavea drept slujitori insisi diavolii.

    Imperiul lui antihrist, pentru eficienta maxima, trebuie sa realizeze o comuniune om-diavol, o comunicare directa si o similitudine spirituala desavarsita. Astfel, oamenii, avand intentii si mod de gandire satanic, vor folosi metodele “tovarasilor” lor netrupesti pentru controlul uman, metode folosite cu succes de catre demoni in razboiul nevazut de-a lungul miilor de ani ai umanitatii.

    Ei bine, initiatorii planului de pregatire a venirii lui antihrist – proiectul L.U.C.I.D. sunt astazi stapani pe tehnici si metode de inspiratie luciferica, desprinse direct din arsenalul nevazut al demonilor.

    Spuneam undeva la inceputul cartii ca Agentia Nationala de Securitate (NSA) detine tehnologii ce ar parea de domeniul S.F.. Vom prezenta in continuare, foarte pe scurt, cateva din aceste tehnici NSA de control si supraveghere umana care au fost date la iveala – prin purtarea de grija a lui Dumnezeu – cu totul proniator, datorita unei neintelegeri aparute intre membrii echipei speciale Kinnecome, care isi desfasoara activitatea la sediul NSA de la Fort Meade.

    Astfel in anul 1991, John St. Claire Akwei, membru Kinnecome dadea in judecata NSA pentru faptul ca a folosit tehnici secrete psihoelectronice spre influentarea propriilor angajati 121 . Procesul a fost recent publicat integral in numarul di naprilie – mai 1996 al magazinului Nexus. In lucrarea sa despre L.U.C.I.D, Texe Marrs face o analiza a dezvaluirilor, extragand si explicand metodele psihoelectronice ale NSA, adaugand in plus o bogata bibliografie pe aceasta tema 121 . Noi, facand o scurta trecere in revista, suntem in masura sa va prezentam urmatoarele aspecte:

    Retelele informationale ale NSA

    Pentru a detine controlul absolut asupra oricarei activitati umane, NSA utilizeaza mai multe retele de informatii initiate inca din anii 50. De altfel in deceniul anilor 60, NSA era prima posesoare a celui mai gigantic computer din lume.

    Dintre retelele informationale ale NSA amintim:

    reteaua Sigint care realizeaza un control total asupra oricaror semnale electromagnetice;
    reteaua Domint pentru control civil cu o subramura ce cuprinde reteaua agentilor secreti NSA. Acesti agenti au, legal, deplina libertate de actiune, totul la un cost extrem de redus datorita tehnologiilor de varf pe care se sprijina NSA;
    Noi ne vom ocupa indeosebi de reteaua Sigint.

    Tehnici de supraveghere discreta

    Reteaua Sigint a aparut inca de la infiintarea NSA sub impulsul uluitoarelor tehnici secrete de control asupra interferentei campurilor electrice si magnetice 123 .

    Aceasta retea se bazeaza pe echipamente digitale cu structura celulara care depasesc cu cel putin 15 ani cercetarile “laice” in domeniul electronicii si care permit controlul absolut al intregii game de unde electromagnetice (EMF).

    Ne vom ocupa de doua din aplicatiile Sigint ambele create cu scopul obtinerii ilicite de informatii.

    a) Prima aplicatie Sigint pe care o vom aminti se refera la capacitatea Agentiei Nationale de a supraveghea absolut orice computer de pe teritoriul USA, fie el conectat sau nu la o retea interactiva gen Internet. Echipamentul electromagnetic secret al NSA poate decela emisiile de radio-frecventa care provin de la circuitele electronice ale calculatoarelor personale. Aceste emisii sunt filtrate cu dispositive speciale, eliminand influenta cauzata de monitoarele PC sau de celelalte anexe ale computerului. Totalul semnalelor obtinute in urma filtrarii reprezinta starea exacta a circuitului electronic al PC, respectiv al memoriei acestuia. Decodificand apoi aceste semnale dupa un algoritm special se obtine copia exacta a memoriei computerului, cu absolut toate datele continute, Astfel NSA este in masura de a detine un control riguros al tuturor informatiilor digitale stocate in computerele SUA.

    In plus echipamentul special de la Fort Meade poate genera unde RF codificate care provoaca rezonanta circuitelor computerului vizat, distrugandu-i toate datele. Cu alte cuvinte, NSA se poate conecta cu orice computer SUA, in scopul extragerii datelor si a interventiilor de tip razboi computerizat.

    b) Ne vom ocupa acum de ce-a de-a doua aplicatie Sigint, cea pentru care am facut de fapt lunga noastra introducere despre razboiul nevazut.

    John St. Claire Akwei a dezvaluit ca prin intermediul tehnicilor de modelare a campurilor electromagnetice, NSA detine astazi capacitatea de control inclusiv asupra campului bio-electroinagnetic uman. Acest camp detectat de la distanta, creaza posibilitatea supravegherii non-stop a oricarui om oriunde s-ar afla. Captatoarele de emisii electromagnetice sunt indreptate indeosebi asupra energiilor eliberate de activitatea neuronala a creierului. Echipamentele speciale NSA pot astazi codifica-decodifica aceste emisii de energie encefalica citind de la distanta activitatea electrica a creierului 124 .

    Tehnicile de control si supraveghere a emisiilor electromagnetice encefalice sunt denumite RNM (Remote Neural Monitoring) – monitorizarea neuronala de la distanta si EBL (ElectronicBrain Link) – contact encefalic electronic. Aceste tehnici erau inplina evolutie in anii 50 pe vremea programului MKULTRA si cuprind investigarea si controlul neurologic al radiatiilor electromagnetice generate de encefal. Oficial denumirea folosita de NSA pentru aceste cercetari este de: “tehnici de investigare a Informatiei Radiative”. Aceasta Informatie Radiativa este definita discret drept: “informatie provenind de la surse de emisie spontana a undelor EM din mediu, altele decat radioenergia si exploziile nucleare”.

    Aceste tehnici se bazeaza pe cartografierea precisa a regiunilor encefalice cu activitate de interes vital: centrul de miscare, centrul vorbirii, al gandirii, si regiunile scoartei responsabile cu sensibilitatea optico-acustica si tactila. Astfel, din motive de securitate nationala, NSA detine deja o bogata arhiva cu hartile electro-encefalografice a mii de americani.

    Care este scopul acestei cartografii ? Tehnica de investigare encefalica se bazeaza pe detectarea energiilor encefalice stimulate ale scoartei, energii emise cu o frecven(a continua cuprinsaintre 3-50 Hz, la o putere de 5mW. Orice gand, orice comanda de miscare, orice imagine acustico-optica creeaza o activitate neurala specifica generand varfuri de emisie specifice. Cu ajutorul unui algoritm de decodificare ale acestor reprezentari specifice se obtin pe computer toate informatiile generate de scoarta cerebrala traduse mai apoi prin decodoare speciale in ganduri vorbite si imagini audio-video vizualizate pe un monitor TV. Cu alte cuvinte se foloseste acelasi principiu ca pentru sustragerea de informatii din computer.

    Totodata tehnicile RNM si EBL au posibilitatea de trimitere, prin intermediul unor emisii de unde electromagnetice codificate, a semnalelor audio-vizuale sau a comenzilor de miscare direct pe centrii de pe scoarta evitand organele de simt si nervii optico-acustici. Aceste imagini se pot codifica transmitandu-se sub forma unui scenariu, indeosebi in timpul somnului de tip REM al subiectului, influentandu-i intregul comportament. Astfel, cele doua tehnici formeaza impreuna un sistem perfect de supraveghere/influentare a vietii umane, subiectii devenind simpli “zombi telecomandati” 125 .

    Etape de lucru:

    1) Prin intermediul RNM sunt monitorizate frecventele specifice scoartei cerebrale a subiectului. De regula frecventele uzuale sunt: Regiunea encefalica Frecvente bioelectrice
    – centrul de miscare – 10 Hz
    – regiunea acustica – 15 Hz
    – regiunea optica – 25 Hz
    – regiunea tactila – 9 Hz
    – centrul gandirii – 20 Hz

    Odata obtinuta aceasta cartografie se poate detine controlul asupra persoanei respective. Trebuie mentionat ca totalul deintrare/iesire al frecventei bio-electrice a unei persoane este unic. Nu se poate transmite un semnal in creierul uman decat prin folosirea frecventei specifice acelei persoane.

    2) Apoi cu ajutorul tehnicii EBL se realizeaza contactul de la distanta intre echipamentui NSA si creierul uman, putandu-se citi ganduri vorbite si inregistra toata activitatea acustico-optica a individului.

    Totodata i se pot transmite in creier comenzi de miscare sau imagini audio-video. In plus, Electronic Brain Link poate realiza contactul bidirectional nu numai computer-creier, ci si contact inter-cerebral. Aceasta metoda este folosita indeosebi de agentii Humint pentru a fi in legatura permanenta unul cu altul ori pentru tinerea sub control a persoanelor investigate.

    Trebuie sa mentionam ca tehnica EBL este folosita si de Pentagon in cercetarile militare secrete privind aplicatiile contactului encefal – computer pe avioanele de lupta ale US Air Force.

    Inregistrarea procesului John St. Claire Akwei, contra NSA contine si mentionari asupra altor tipuri de tehnici pentru influentarea psihicului uman, ca de pilda substante chimice cu efect psihologic, ori echipamente speciale de razboi psiho-electronic.

    Vedem asadar ca traim vremurile sfarsitului libertatii umane. Demonii au incredintat armele slujitorilor lor fideli, siguri pe josnicia umana care face ca oamenii sa-si distruga semenii cu sange rece. Omul, cununa creatiei, este redus la stadiul de numar, un “articol” 126 oarecare dintr-o gramada de obiecte. Cu adevarat, dragostea multora s-a racit, vestind vremurile Apocalipsei.

    Sa nu uitam insa ca pentru noi, crestinii, nu viata aceasta este cea dorita. Noi suntem nu din lumea aceasta, ci suntem fii ai Celui care a facut cerul si pamantul. Toate aceste marturii pe care le-am adus pana acum nu trebuie sa ne sperie, ci sa ne dea aripi spre a dori mai fierbinte mantuirea, dezlipindu-ne cu totul de toate desertaciunile lumii acesteia. De altfel, vremea eliberarii noastre se apropie. Stapanul ne-a spus inca de acum 2000 de ani:

    “Iata, vin curand si plata Mea este cu Mine ca sa dau fiecaruia dupa cum este fapta lui. Si Duhul si mireasa zic: Vino, si cel ce aude sa zica: Vino si cel insetat sa vina, cel ce voieste sa ia in dar apa vietii. Cel ce marturiseste aceseta zice: Da, vin curand”.

    Amin! Vino, Doamne Iisuse!

    ——————————————————————————–
    NOTE:

    120 – Vezi Filocalia, Patericul, Everghetinosul, Lavsaiconul, precum si tratatele amanuntite despre strategia razboiului gandurilor la Sfintii Parinti. Este un indemn ca cititorii sa se osteneasca a cerceta aceste carti nepretuite ce nu trebuie sa lipseasca din panoplia unui crestin cat de cat dornic de mantuire

    121 – Proces civil nr. 92 – 0449: John St. Clair Akwei contra NSA, Fort George G. Meade, Maryland MD, USA.

    122 – Texe Marrs, “The Electronic I.D. of the New World Order – L.U.C.I.D. Projet”, 1997, anexal.

    123 – Ne amintim cu totii una dintre aplicatii: misteriosul experiment Philadelphia.

    124 – Cea mai simpla metoda de citire a acestor energii este bine cunoscuta encefalograma (EEG).

    125 – Ca aceste metode fac parte din arsenalul demonic al “razboiului nevazut”, ne-o demonstreaza scrierile Sfintilor Parinti ai Bisericii. Iata un singur exemplu: “Socotesc ca dracul, atingandu-se de creier, schimba lumina mintii precum voieste (…). Diavolul (…) se foloseste de multa patrundere si, prin creier, schimba lumina impreunata cu el si ii da, precum am spus, forma pe care o doreste.” Evagrie Ponticul, “Cuvant despre rugaciune impartit in 153 de capete”, cap. 73, in “Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii”, trad. de Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae, ed.Harisma, editia a II-a, pg. 101, Bucuresti 1992.

  20. @ Gerard:

    Folosirea citatului din Filocalie este mai mult decat fortata. Vrajmasului nu ii este ingaduita de catre Dumnezeu sa aiba vreo putere decat daca NOI INSINE ii dam drepturi prin viata noastra, prin dezlipirea noastra de El. Orice alta teorie este, sa ne iertati, eretica, pentru ca ar insemna ca omul poate fi teleghidat sufleteste catre rau si damnat fara sa aiba vreo vina. Din pacate, se amesteca multa literatura conspirationista de proasta calitate si cu origini necrestine, spre inselarea noastra 🙁

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/01/31/cand-secretul-e-doar-discret-agenda-de-modelare-sociala-si-centralizare-globala-este-acum-la-vedere/

  21. ”Iar cand veti auzi de razboaie si de razmarite,sa nu va inspaimantati ; caci acestea trebuie sa fie intai ,dar sfarsitul nu va fi curand .”
    Luc. 21.9
    Iar jos avem trimitere la ISAIA 19,2
    ”Voi intarata pe Egipteni unii impotriva altora si se vor razboi frate cu frate si prieten cu prieten, cetate cu cetate,imparatie cu imparatie .”

  22. De exceptie, si foarte profunda si REALISTA analiza voastra cu privire la situatia revoltelor din lumea araba. Va multumesc si un sincer ” Domnul fie cu voi! ” ,sa va sprijine in munca voastra de trezire a Sufletelor noastre.

  23. @ kosmotrekker:

    Sarumana 🙂 AMIN!

  24. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Degradarea relatiilor umane sau Experimentul Pitesti generalizat/ VINE FOAMEA?/ Agenda FMI: privatizari, cresterea pretului la gaze si energie, disponibilizari masive/ EXODUL MEDICILOR SI DESFIINTAREA SPITALELOR/ Comisia Euro
  25. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “MAREA INSCENARE” DIN EGIPT: BETIA REVOLUTIEI SI SEMINTELE MESIANISMULUI ANTIHRISTIC
  26. Pingback: Război întru Cuvânt » DUHUL NIHILIST SI “MISTICA” REVOLUTIEI – marile ispite ale crestinului de azi
  27. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PROVOCARI INGRIJORATOARE INTRE IRAN SI ISRAEL/ Haosul revolutiilor se extinde in intreaga lume araba: Iran, Bahrain, Libia, Yemen… Din “intamplare”, fostii dictatori egiptean si tunisian sunt in coma/ RUSIA
  28. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Google manipuleaza energiile umane. Oficial rus despre revolutia din Egipt
  29. Toate revoltele sunt finanţate şi dirijate conform planului masonic condus de grupul dela Bidelberg pentru instaurarea Noii ordini mondiale şi a guvernului mondial.Revolta din Egipt a fost finanţată de evreul mason SOROŞ.
    Toate aceste revolte se duc sub umbrela scopului de luptă împotriva dictaturilor guvernamentale, care generează instabilitate şi sărăcire urmând scumpirea alimentelor, foametea şi apoi vine salvatorul dela BIDELBERG cu eliminarea înfometării prin globalizare şi o nouă ordine mondială.
    Asta va fi scena istoriei actuale şi în Europa şi în întreaga ASIE. Citiţi PROTOCOALELE înţelepţilor Sionului şi veţi vedea cum se aplică la scară mondială.
    Lumea ar trebui să se unească şi să înfrunte răul mondial al mmasoneriei. Să se definţeze toate organizaţiile masonice din toate ţările.

  30. @Ionescu Vasile:

    Toate revoltele sunt finanţate şi dirijate conform planului masonic condus de grupul dela Bidelberg pentru instaurarea Noii ordini mondiale şi a guvernului mondial.Revolta din Egipt a fost finanţată de evreul mason SOROŞ.
    Toate aceste revolte se duc sub umbrela scopului de luptă împotriva dictaturilor guvernamentale, care generează instabilitate şi sărăcire urmând scumpirea alimentelor, foametea şi apoi vine salvatorul dela BIDELBERG cu eliminarea înfometării prin globalizare şi o nouă ordine mondială.

    Partial de acord. Insa revoltele sunt alimentate tocmai ca sa para ca va fi inlaturata de la putere elita actuala de bilderbergi si altii ca ei.

    Asta va fi scena istoriei actuale şi în Europa şi în întreaga ASIE. Citiţi PROTOCOALELE înţelepţilor Sionului şi veţi vedea cum se aplică la scară mondială.

    Nu, va rugam, fara surse care decredibilizeaza. Efectiv nu avem nevoie de Protocoale ca sa intelegem mersul istoriei. Cititi aici despre asta, in partea a doua a materialului: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/09/13/reeducarea-azi-duhul-bolsevismului-la-lucru-printre-crestini-si-inselarea-ideologizarii-sistemice/

    Lumea ar trebui să se unească şi să înfrunte răul mondial al mmasoneriei. Să se definţeze toate organizaţiile masonice din toate ţările.

    Lumea se va uni, insa doar ca sa il primeasca pe antihrist. Iar acesta va fi asa de revolutionar incat va da impresia ca schimba din temelii lumea, instaurand dreptatea si pacea universale. Deci, pe undeva, va da senzatia (va amagi) ca ii desfiinteaza si pe acesti masoni. Asa ca sa fim cu grija in ceea ce priveste ce ne dorim si ce asteptam, sa nu care cumva sa se implineasca… de cine NU trebuie si cum NU trebuie!

  31. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ARTICOLELE SAPTAMANII (3): Filiere revolutionare sau cum au fost scoliti bloggerii lideri ai miscarii egiptente si pe banii cui?
  32. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Patologia sangeroasa a tiranului din Libia, ipocrizia marilor puteri si criza petrolului. Internationalizarea revoltelor isi continua marsul programat
  33. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CHEMARE LA REVOLTE SI IN ARABIA SAUDITA, PRODUCATORUL-CHEIE DE PETROL IN ACEST MOMENT. In Libia, Gaddafi pare ca recupereaza teren
  34. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SURPRIZE ANTI-SUPRAVEGHERE DE UNDE TE ASTEPTI MAI PUTIN: UE va impune “dreptul de a fi uitat online”/ Assange, “eroul” Wikileaks califica Internetul si, in special, reteaua Facebook, ca masinarie de sp
  35. Pingback: Razboi întru Cuvânt » 8 ani de la ultimul razboi si un alt “casus belli” scos din joben. Victima: Libia/ Se creeaza un precedent periculos pentru atac la suveranitatea oricarui stat / UPDATE: Ultimele evolutii ale situatiei din zona
  36. Pingback: Razboi întru Cuvânt » La Marseillaise, imnul revolutiei franceze, suierat in urechile tarilor arabe. Se prefigureaza
  37. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Tentativa de revolutie facebook si in Siria. Represiuni violente ale protestatarilor. CE SE MAI INTAMPLA CU LIBIA
  38. Pingback: Razboi întru Cuvânt » EL BARADEI VREA SA CASTIGE ALEGERILE IN EGIPT: Daca Israelul va ataca Gaza, Egiptul va declara razboi regimului sionist
  39. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Un atasat militar al Israelului, expulzat din Rusia/ SUA A IMPUS SANCTIUNI SIRIEI/ Isi vor declara palestinienii independenta in mod unilateral fata de Israel? (Stiri si evolutii internationale)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare