“Ce fac de Paste? Stau acasa, ies in prag si plang impreuna cu vecinii mei! Pentru ca ASA E PIESA, ASA E SCENARIUL!” – Voci lucide si curajoase de ACTORI IN VREMEA PANDEMIEI GROAZEI. Carmen Tanase: “VOM RAMANE CU TRAUME MARI SI FARA BANI. Frica este mult mai periculoasa decat orice boala”/ FLORIN ZAMFIRESCU: “Odata anumite libertati pierdute si lumea invatata cu asta, lucrurile ar putea ramane asa”
Actrița Carmen Tănase: Vom rămâne cu traume mari după acestă perioadă
Actorul Florin Zamfirescu: Aveți răbdare și încredere în Dumnezeu
DCNews:
Carmen Tănase: Isteria a băgat frica în oameni! Când am văzut-o pe mama…
Marea actriță Carmen Tănase a povestit cât de dificilă este perioada prin care trece lumea în contextul restricțiilor impuse pentru combaterea coronavirusului.
Actrița Carmen Tănase s-a întrebat dacă noul coronavirus este „o sperietoare” atât de mare „încât să distrugem economia globului” și consideră că isteria de la nivel mondial a făcut mult rău.
„S-a greșit cu isteria. Această isterie a băgat frica în oameni. Părerea mea e că frica este mult mai periculoasă decât orice boală de pe lume pentru că ea produce boala”, spune actriția într-un interviu acordat Mirelei Voicu la Antena 3.
Aceasta a povestit și un episod cu mama ei, peroană în vârstă, mărturisind că se teme pentru ea iar primul lucru după ce va trece criza va fi să o strângă în brațe.
„Am văzut-o pe mama acum trei zile. A fost ceva ușor traumatizant. Ea are 88 de ani, dar e o femeie sănătoasa, zdravănă la minte, înțelege ce i se întâmplă, e mobilă. I-am spus, că pentru ea îmi e teamă, să nu mai iasă din casă. Ea ieșea doar pe băncuța din fața blocului, stătea acolo o oră, două, la aer. Pentru ea conta foarte mult. Contează pentru orice om, mai ales pentru un om bătrân – aerul, soarele. Nu mai poate sa faca asta!
M-am dus la ea cu cumpărături, am urcat în bloc, am pus cumpărăturile pe preșul cu clor, și am sunat. A deschis doamna care stă cu mama. Eu am stat foarte în spate, aproape lipită de ușa vecină. Mama a ieșit în pragul camerei ei. Așa am văzut-o… Mi-a venit să plâng și am plecat. Eu fac tot ce pot să o protejez”, a mărturisit marea actriță Carmen Tănase.
*
„Totusi as vrea sa semnalez faptul ca si noi [actorii] existam si suntem destul de multi. Si daca situatia se prelungeste la nesfarsit si vom ramane intr-o nesiguranta vesnica, noi vom cam…. șșș… stii ce zic?
Parerea mea este ca spitalele nu ar fi fost asa de inghesuite in terapie intensiva, daca [masurile] ar fi fost luate si tratate din timp, [de la primele simptome].”
“Un om caruia ii e frica si sa iasa din casa, si sa respire aer, un om pe care nu-l vede soarele, care nu are contact social cu nimeni este un om predispus la ORICE fel de imbolnavire!“.
“Sunt la granita varstei si este posibil sa fac ceva [o boala], de exemplu o criza cardiaca sau, sa zicem, o enterocolita agresiva… eu nu ma mai pot duce nicaieri, pentru ca ma simt si prost, ca ingreunez sistemul sanitar, care si-asa este panicat in ultimul hal si nici nu cred ca ma mai primeste cineva pentru asemenea boli. Totusi, intreb si eu: pe lumea asta exista foarte multi oameni care sufera de multe alte boli si care in clipa asta sunt pusi in stand-by, pentru ca toata lumea se ocupa de coronavirus. Si intreb: TOTUSI NU AR TREBUI SA NE OCUPAM SI DE CEILALTI OAMENI?
Este o panica dusa la extrem, ingrozitor de tare de toate tarile afectate, eu nu vorbesc de Romania acum, noi ne aliniem…
Eu vad ca se golesc spitalele, oamenii isi dau demisia, pentru ca sunt super-speriati, pentru ca nu au echipamente, nu au protectie… Nu eu trebuia sa ma pregatesc, nu populatia trebuia sa se pregateasca, ci cine trebuia sa stie [autoritatile]. Eu nu vad asta!
Fara job suntem – sau in somaj tehnic. Nu cred ca intereseaza pe nimeni ce se intampla cu artistii, suntem ultima lor grija, ne-am obisnuit deja. Dar si cand vom fi in somaj tehnic – 75% din salariul mediu – nu se prea poate trai. Sunt oameni care sunt intretinatorii unei familii…
Noi acum, oamenii, in general, se tem acum sa se mai ia in brate, sa-si mai intinda o mana, se tem sa mai stea aproape unul de altul. Dupa parerea mea, este un fenomen foarte periculos, care va avea repercusiuni mari in societate, daca lucrurile astea mai dureaza mult! Ramanem cu o trauma, iar trauma va continua, ea nu se va sfarsi in clipa in care cineva va spune ca a plecat coronavirusul. Ramai cu teama si cu anumite obiceiuri. Apoi, multi vor ramane fara bani, nu vor mai avea unde sa se angajeze. Oamenii vor fi isterizati de lucrul asta, vor fi speriati. Eu, de exemplu, ma simt foarte frustrata, pentru ca ma simt in putere, pentru ca pana acum o luna de zile am muncit pe rupte, am batut tara in lung si-n lat si, dintr-o data, dintr-un om normal care munceste si care isi face datoria fata de stat, plateste taxe, m-am trezit in prag de a fi o boschetara, foarte curand… Si nu inteleg ce mi se intampla, jur! Ok, este un virus, pandemie a fost si la A1H1, dar nu a fost asemenea isterie.
– Ce faci de Paste, Carmen Tanase?
– Bine, extraordinar, ce sa fac? Stau acasa, ce sa fac? Ies in prag si plang impreuna cu vecinii mei! Pentru ca ASA E PIESA, ASA E SCENARIUL!”
***
***
ActiveNews:
Actorul Florin Zamfirescu: „Dumnezeu a dat acum vremea să încasăm. S-ar putea ca ceea ce e prigonit să se întărească. Și fiți siguri că o să vină altele, pentru că nu există pace sub măslini”
„Vreau să vă transmit tuturor ceea ce îmi transmit și mie: aveți încredere în Dumnezeu și aveți răbdare”. Este mesajul pe care actorul Florin Zamfirescu l-a trasmis românilor în aceste vremuri de mare încercare pentru întreaga omenire. Într-un intrviu acordat, duminică, Mirelei Voicu, la Antena 3, Florin Zamfirescu a vorbit cu scepticism despre această perioadă dificilă, despre cum putem trece peste ea. Și ce va fi după. „Se va termina, dar o să fim schimbați. Ce a fost nu va mai fi. O să fim cu alte concepții, cu alte gânduri. S-ar putea ca ceea ce e prigonit să se întărească”, spune marele actor, care crede că nimeni nu va putea distruge credința oamenilor.
„Situația încă e bună. Închipuiți-vă că interdicția și starea de urgență ar dura mai mult, așa încât industria noastră, câtă mai e, se va duce naibii. Nu sunt optimist, prevăd timpuri și mai grele. Am impresia că se focalizează ceva către bătrîni. De unde acum o lună, Christine Lagarde spunea că bătrînii trăiesc prea mult și „trebuie făcut ceva”. Și imediat se face. Îi ținem în case, îi protejăm… Grija nu e așa cum se anunță. E ceva care ne scapă”, a spus marele actor.
În opinia sa, „odată anumite libertăți pierdute și lumea învățată cu asta, lucrurile ar putea rămâne așa”. ”Guvernul nostru acum se joacă cum se joacă copiii de-a mama și de-a tata. Ei se joacă de-a statul. Își dau demisia, pleacă. E o năuceală generală”, aduagă Florin Zamfirescu.
Cei care vor să distrugă credința
[…]
„Nu vor putea distruge credința oamenilor. Totdeauna m-am întrebat ce rău le face credința asta? Cu ce tupeu se răscoală împotriva unor legi, să nu minți, să nu furi, să nu preacurevești, care sunt cele mai minunate legi pentru civilizarea omului? Se răscoală unii care nu vor să crezi în ”Să nu ucizi!”.
Ce va fi după
„Se va termina, dar o să fim schimbați. Ce a fost nu va mai fi. O să fim cu alte concepții, cu alte gânduri. S-ar putea ca ceea ce e prigonit să se întărească. (…) Vreau să vă transmit tuturor ceea ce îmi transmit și mie: aveți încredere în Dumnezeu și aveți răbdare. Să vă protejați, pentru că este normal. S-a aruncat cu ‘otravă’ de sus și suntem pasibili de a o inhala, dar o să treacă. Și fiți siguri că o să vină altele, pentru că nu există pace sub măslini. Lupta între rău și bine duce la un veșnic echilibru fragil. Și trebuie să fim atenți și să avem încredere”, consideră artistul.
Legaturi:
Ce o sa fac de Paste? O sa ies in prag, ba mai bine in balcon, si o sa cant “Hristos a Inviat!”. De ce sa plang daca in adancul sufletului stiu ca Hristos a Inviat?
Sa ne amintim de Pastele pe care l-au sarbatorit la Baia Sprie, in adancul pamanrului, cu ceva ani in urma martirii inchisorilor comuniste.
Nu, nu mor caii cand vor cainii.
Stramosii nosti au murit ca noi sa avem dreptul la Inviere!
Vai de noi si de ce a mai ramas din noi!
Astazi cineva comenta pe strada: “Daca am sti ce este cu noi am iesi toti in noaptea de Inviere, da, toti, cu lumanari in maini, sa cantam “Hristos a Inviat!”, Ce-ar putea sa ne faca la mii de oameni? Ne vom punem trei masti una peste alta, vom sta afara si vom canta cum nu am cantat in viata noastra „Hristos a inviat”!!
Cam asa gandeste intelepciunea oamenilor simpli si normali din popor. Oameni pentru care Hristos este mai presus de coronavirus, de paganatatea din fruntea tarii, de frica, de lasitate, de necredinta, de MOARTE. Oameni pentru care relatia cu Hristos invinge pandemia, isteria si manipularea, si striga precum Petru pe mare “porunceste sa vin la Tine” si apoi asteapta chemarea Celui viu: “Vino!”. Trebuie doar sa strigam la Hristos sa ne cheme, nu sa ne predam, ca toti resemnatii de pe planeta din acest moment, care au abdicat de frica de la toate drepturile si libertatile.
Ma uit cu durere in zare spre pastorii nostri de la care ar trebui sa auzim asa : “Avem canon, ne pocaim, dar pana la Inviere. Stramosii nosti au murit ca noi sa avem dreptul la Inviere! Au aparat credinta ortodoxa! Invierea lui Hristos este sensul credintei noastre si nu putem sa concepem viata fara Hristos si fara Inviere.”
Probabil ca unii dintre ei, putini, vor fi intariti si vor sta cu turma alaturi de Hristos, in noaptea de Pasti, asa cum putini au fost si cei care candva au ramas sub Crucea lui Hristos. Este vremea cernerii dar si vreme de pocainta. INCA!
Cui vom duce lacrimile noastre, in care vom impleti durerea pentru noi, cu durerea pentru patimile Tale, Iisuse? Cum vom sta in Saptamana Patimilor, departe de Hristos, stiind ca Domnul si Stapanul vietii noastre trece singur si parasit de toti, ca acum 2000 de ani, prin jertfa mortii, pentru ca noi sa inviem si sa avem Viata vesnica? Cui veti spune iubitii nostri parinti:” veniti de luati lumina” si cine va raspunde la “HRISTOS A INVIAT”,cu “ADEVARAT A INVIAT !” in bisericile noastre?
Framantand cu durere aceasta stare de neputinta incremenita, Dumnezeu mi-a pus in fata un pasaj din Sfanta Scriptura, Ieremia, capitolul 8, (4…22), care pare ca vorbeste poporului nostru asa:
„Așa zice Domnul: Oare cei ce cad nu se mai scoală, și cei ce rătăcesc drumul nu se mai întorc?
De ce dar poporul acesta, Ierusalime, stăruie în rătăcire? De ce ține tare la minciună și nu vrea să se întoarcă?
Privit-am și am ascultat, și iată-i nu spun adevărul, nu se căiesc de necredința lor și nimeni nu zice: “Vai, ce am făcut?” Fiecare se întoarce la calea sa, ca un cal ce se aruncă în bătălie.
Până și barza își știe vremea sa hotărâtă sub cer; și turturica și rândunica și cocorul iau aminte la timpul când trebuie să vină;
Iar poporul Meu nu cunoaște hotărârea Domnului. Cum puteți voi să ziceți: “Suntem înțelepți și avem legea Domnului?” Căci iată, pana cea mincinoasă a cărturarilor a prefăcut-o în minciună.
S-au făcut de ocară înțelepții, au turbat și s-au prins în curse; iată, au lepădat cuvântul Domnului și atunci unde este înțelepciunea lor?
De aceea, pe femeile lor le voi da altora și ogoarele lor le voi trece altor stăpânitori, pentru că ei cu toții, de la mic până la mare, se dedau la jaf, și de la prooroc până la preot, toți înșală,
Și leagă rana fiicei poporului Meu cu nepăsare, zicând: “Pace, pace!” și pace nu este.
Se rușinează ei, oare, când fac ticăloșii? Nu se rușinează deloc, nici nu roșesc. De aceea vor cădea printre cei ce cad și se vor prăbuși când îi voi pedepsi, zice Domnul.
Îi voi culege cu totul, zice Domnul, și nu va rămâne nici o bobiță pe viță și nici o smochină în smochin, și va cădea și frunza și, ceea ce le-am dat Eu, se va duce de la ei”.
“Căci iată voi trimite asupra voastră șerpi și scorpii, împotriva cărora nu este descântec, și vă vor mușca, zice Domnul.
Când Mă voi mângâia Eu de scârba Mea? Mi s-a amărât inima în Mine.
Iată, aud plânsul fiicei poporului Meu din țară depărtată, zicând: “Oare nu mai este Domnul în Sion? Oare acesta nu mai are asupra sa pe regele său?” – “De ce M-au împins ei oare la mânie cu idolii lor cei străini și de nimic?” – zice Domnul.
Secerișul a trecut, vara este pe sfârșite și noi tot nu suntem izbăviți:
De durerea fiicei poporului meu sunt îndurerat, umblu posomorât și groaza m-a cuprins.
Au doară nu mai este balsam în Galaad? Au doară nu mai este acolo doctor? De ce dar nu se vindecă fiica poporului Meu?”
Vai de noi si de ce a mai ramas din noi!
Poporul acesta, atat de viteaz candva, a ajuns astazi dureros de las. Daca am avea putina credinta, putina demnitate, ne-am pocai trei zile cu lacrimi si post, si poate Domnul, care le plineste pe toate, ne-ar spune si noua celor ajunsi atat de slabi: “iertate-ti sunt pacatele tale”.
Mai avem timp sa-l imploram pe Dumnezeu, dar daca suntem lasi atunci v-om primi ceea ce meritam sa primim.
Sa ne rugam.
Doamne, nu ne lasa!
Doamne iarta pacatele noastre!
Doamne, ajuta necredintei noastre!
Doamne, intelepteste-i pe pastorii nostri!
Doamne, intoarce la adevarata credinta poporul roman de pretutindeni!
Doamne, opreste-i pe cei care vor sa ne distruga credinta!
De cativa ani circula pe net o inregistrare cu crestinii copti din Egipt. Adunati in numar urias, circa 70000, canta in noaptea de Pasti riscand oricand sa fie ucisi.
Va indemn sa priviti aceste imagini gandinduva ca ei fac asta intr-o tara de religie majoritar musulmana si ca la aceste adunari sunt ucisi cu sutele. Am fi noi in stare de asa ceva ?
Putem noi sa mergem la biserica si sa stim ca acolo, putem fi ucisi oricand? Marturisim noi credinta cu pretul vietii? Va rog sa priviti aceste imagini, sa va incarcati de bucuria lor sfanta si sa va raspundeti singuri, pastori si pastoriti cum sarbatorim noi Sfanta Inviere in acest an si care este masura credintei noastre?
Hristos a inviat!
Va rog sa ma iertati pe mine pacatoasa, inca mai cred in Hristos, in Sfanta Inviere si in dragostea care ne uneste.
https://youtu.be/XLDxnO-LVCg Biserica Copta din Egipt