CUM POATE FI IZGONIT DUHOVNICESTE “ACEST NEAM DE… MOLIMA”? – Cuvantul IPS TEOFAN in Duminica a patra din Postul cel Mare si prima fara credinciosi, fara “garda de suflet si de inima” a păstorilor. ARME DE REZISTENTA IN VREMURI DE RESTRISTE (video, text)

30-03-2020 Sublinieri

IPS Teofan: „Această molimă nu poate fi alungată decât printr-un post îndelungat și printr-o rugăciune intensă și continuă” (29 martie 2020)

Predica Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Duminica a IV-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul):

“… Este a doua mare sarbatoare in care in bisericile de parohie si in cele de manastire se savarseste Dumnezeiasca Liturghie in lipsa credinciosilor, date fiind conditiile in care se afla tara, Biserica si lumea. Este foarte greu pentru preot, pentru ca nu mai simte „spatele acoperit” de garda de suflet si de inima aflata in jurul sau. Este greu si pentru credinciosi, pentru ca nu-l mai au pe păstorul lor, nu-l mai văd cu ochii fizici. Chiar unii credinciosi, in sarbatorile trecute, aveau ochii plini de lacrimi, parca intuiau clipele ce urmau sa vina, cand vor fi lipsiti de participarea fizica la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. Intrebarea cea mare care se pune este: cum putem acoperi aceasta lipsa, cum putem micsora distanta intre preot si credincios, intre Altar si casele in care locuiesc oamenii, cum putem sa ne asezam impreuna in Duh si in Adevar? Necesare intrebare, grele raspunsuri…

In cuvintele din dumnezeiasca Scriptura auzite astazi, precum si in cuvintele Sfintilor Parinti, ale Sfantului Ioan Scararul, praznuit astazi, incercam a gasi franturi din raspunsurile de care avem atata nevoie in aceste vremuri.

„Acest neam de demoni nu poate fi izgonit decat prin rugaciune si post”, spune Domnul. Acest neam de molima, aceasta situatie in mod special nu poate fi indepartata decat printr-un post indelungat si adevarat si printr-o rugaciune intensa si continua.

Tatal copilului vindecat de Domnul Hristos, despre care aminteste dumnezeiasca Evanghelie, la un anumit moment, rosteste  urmatoarele minunate si adanci cuvinte: „Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!”, definind prin aceasta starea multor inimi, a multor cugete. Iar Sfantul Apostol Pavel, in Scrisoarea catre Evrei, citita de asemenea, astazi, spune ca este de mare trebuinta sa avem nadejdea sufletului ca o ancora neclintita si tare.

Sfantul Ioan Scararul, praznuit astazi, care ne-a lasat aceasta minunata lucrare, Scara, pe care au folosit-o indeosebi crestinii din manastiri, dar si crestinii din lume, pentru a urca de pe pamant la cer, dobandind Imparatia cerurilor, marturisea intr-unul din cuvintele sale, zicand: Abaterea de la rau este inceputul pocaintei. Inceputul pocaintei este inceputul mantuirii. Iar inceputul mantuirii este buna randuiala si buna asezare a omului in lupta sa pentru a bineplacea lui Dumnezeu.

Incercam a gasi in aceste cuvinte din Scriptura si din dumnezeiestii Parinti ceva mangaiere sufleteasca in situatia in care ne aflam.

In cel de-al doilea rand, data fiind sarbatoarea de astazi, Duminica Sfantului Ioan Scararul, referindu-ne la Scara Sfantului Ioan, putem nadajdui in faptul ca locuintele credinciosilor sunt chemate a deveni scari catre Imparatia Cerurilor. Da, intr-adevar, in mod real si deplin, Biserica este Scara catre cer, dar, in aceste momente, suntem chemati sa zidim alte Scari catre cer in casele noastre, mai bine zis preotii si credinciosii sa prelungeasca Scara din Biserica pana in incinta unde vietuiesc in aceste zile, in aceste saptamani, nadajduim nu prea multe, credinciosii nostri.

Cum sa zidim scara catre Cer in casele noastre? Indraznesc a spune, prin trei lucruri: Dumnezeiasca Psaltire, Rugaciunea lui Iisus si lectura duhovniceasca.

Psaltirea este mangaierea omului in orice loc si in orice clipa s-ar afla. Marturisesc faptul ca foarte multi crestini din manastiri si din parohii in aceste zile rostesc, in genunchi fiind, Psalmii lui David, ore in sir. Manastirile noastre din Moldova, dar socot ca nu numai ale noastre, au introdus in randuiala liturgica citirea Psaltirii neincetat, 24 de ore din 24. In manastiri precum Agapia sau Varatec cu multe maici in aceeasi incinta, sunt zeci de maici care in orice clipa din timpul unei zile in afara slujbelor Bisericii, se afla in genunchi citind la Psaltire. De asemenea, am marturie din multe parohii, si nadajduim sa fie tot mai multe, cand si unde, la chemarea preotului, credinciosii s-au randuit in asa fel incat orice clipa din trecerea unei zile sa a unei nopti sa fie acoperita de Dumnezeiasca Scriptura in parohia respectiva. Asadar, Psaltirea este o modalitate de a construi scara catre cer in locuintele noastre.

Cea de-a doua modalitate este rugaciunea lui Iisus. Aceasta rugaciune pe care o poate retine si rosti oricine si oricand si in orice loc, a fost rugaciunea care a mangaiat inima calugarilor din pustie sau din manastire, a multor credinciosi din lume in ceasuri si zile si ani de cumpana, rugaciunea lui Iisus a fost cea care a salvat foarte multe vieti si minti si suflete si trupuri, in inchisorile din anii 50-60. Foarte multi marturisitori din inchisori au afirmat cu tarie ca daca nu ar fi avut rugaciunea lui Iisus in inima si in mintea lor, nu ar fi supravietuit conditiilor grele pe care le-au trait in inchisoare.

A treia modalitate de a construi in casele noastre scari catre Imparatia Cerurilor: Dumnezeiasca Scriptura, Sfintii Parinti constituie in aceste zile hrana, indraznim a spune material duhovnicesc prin care omul isi construieste drum, cale si scara catre Dumnezeu, catre Maica Domnului, catre Sfintii Ingeri, catre toti sfintii. Dumnezeiestile Evanghelii, proorociile sfintilor Isaia si Eremia indeosebi, marturisesc adevarul din vremea aceea, adevarul din vremea noastra. Adancindu-ne in aceste dumnezeiesti scrieri, texte sfinte, cuvinte dumnezeiesti, intelegem si cate ceva, dupa putinta noastra, din rostul a ceea ce se intampla cu viata noastra, cu viata lumii, cu viata Bisericii.

Acum cateva zile mi-au cazut ochii asupra unei istorioare care circula acum pe caile moderne de comunicare, aratand o intamplare din veacul al XI-lea, parca, din Egipt. Conducatorul musulman al acelei tari a dat porunca ca toate bisericile crestine din cetate sa se inchida, si s-au inchis toate bisericile. Si mergand pe strazile orasului in fapt de zi si in fapt de seara, prin cartierele unde locuiau crestinii, si-a dat seama califul respectiv ca in casele lor crestinii savarseau sfintele slujbe. Si atunci a poruncit subalternilor sai sa deschida de indata bisericile, pentru ca, iata, crestinii aveau doar o biserica ici colo, si si-au transformat casele lor in biserici, asa ca sunt prea multe astfel de biserici in casele crestinilor, a spus califul respectiv.

De aceea, acum, noi fiind in Sfanta Biserica si bucurandu-ne de dumnezeiasca Liturghie si sperand ca, in Duh si in adevar, si credinciosii sunt cu preotii lor din parohii si manastiri in acest ceas de dumnezeiasca Liturghie, marturisind ca in cele dintai si in cele din urma raman acestea trei: sa ne transformam propriile noastre case in scara catre cer, sa avem nadejdea in Dumnezeu ca ancora tare si neclintita a sufletului si sa marturisim adevarul ca viata noastra este in mana lui Dumnezeu. De vom trai sau de vom muri, ai Domnului suntem. Amin!”

Legaturi:

IPS TEOFAN, la Bunavestire savarsita “in conditii speciale”: “Doar aceasta este NORMALITATEA: PREOTII IMPREUNA CU POPORUL in jurul Sfantului Potir, căci asa se implineste pe deplin Biserica lui Hristos. NU NE RAMANE DECAT INCREDEREA IN DUMNEZEU” (video, text)

Chemare la pocăință a IPS TEOFAN: „RETRAGE-TE, POPORUL TĂU, ÎN CĂMĂRILE TALE, ascunde-te pentru puține clipe, până când mânia va fi trecut! ESTE VREME DE CĂINȚĂ pentru prea multele și prea grelele noastre păcate…”

“Nu te teme, Domnul este cu tine! CU NOI ESTE DUMNEZEU…” – Preasfintitul BENEDICT: Cuvinte de intarire catre “Biserica de acasa” despre VREMEA TREZVIEI, VREMEA ALEGERII, MANGAIEREA IMBRATISARII LUI DUMNEZEU si AJUTORUL IN SUFERINTA AL MAICII DOMNULUI: „Singurul loc unde nu te cuprinde frica este în brațele lui Hristos. Depărtându-ne de El, fricile nasc pui și se transformă în panici. Să nu uităm asta!”

“SINGURA SOLUTIE este SA NE TOPIM IN RUGACIUNE catre Dumnezeu si catre Maica Domnului. Orice altceva este insuficient! ACUM SE VOR CERNE LUCRURILE…” – Predica PREASFINTITULUI DAMASCHIN DORNEANUL de praznicul Buneivestiri, in vreme de certare aspra ingaduita de Dumnezeu. VOM PRETUI MAI MULT BISERICA, SLUJBELE SI TAINELE DE ACUM? (video, text)

MESAJ PUTERNIC AL PARINTELUI EPISCOP MACARIE, de Bunavestirea indoliata, “in zilele cand vestile rele ne coplesesc”: “BISERICA A DEVENIT UN CONVENABIL TAP ISPASITOR IN ACESTE VREMURI DE CERNERE. Credem cu tarie ca IMPARTASANIA din acelasi potir NU TRANSMITE INFECTIE! Portile iadului de vor lovi Biserica nu o vor putea prabusi!” (VIDEO, TEXT)/ RUGACIUNE FIERBINTE LA VREME DE MOLIMA

MESAJ CRUCIAL AL PREASFINȚITULUI MACARIE PENTRU TRECEREA ”EXAMENULUI” PANDEMIEI DE CORONAVIRUS: “Atunci când va înceta Liturghia, va înceta și istoria acestei lumi și va veni sfârșitul. LITURGHIA ȚINE ROMÂNIA! Liturghia ține Scandinavia! LITURGHIA ȚINE ÎNTREAGA LUME!”. SĂ ÎNMULȚIM RUGĂCIUNEA! Recomandări de rugăciuni pentru izbăvirea de boală și pentru aceste vremuri de încercare (VIDEO, TEXT, AUDIO)

IPS NEOFIT, mitropolitul cipriot de Morfou – despre CORONAVIRUS: Care sunt CAUZELE REALE ALE EPIDEMIEI si ale altor CATASTROFE care vor veni si CE PUTEM FACE NOI, ORTODOCSII, pentru a diminua raul? POCAINTA SI RUGACIUNE INTENSA! “In urmatoarele luni, episcopii care nu vor putea sa stea in fata lumii, nu vor fi de trebuinta Bisericii. SPUNE-LE SA FACA PARACLISUL SFANTULUI HARALAMBIE!”

MITROPOLITUL NEOFIT: “Vreti sa va spun un Sfant care se va arata ca mare aparator impotriva acestei molime? SFANTUL NICHIFOR LEPROSUL”/ Avva Anania Koustenis: “SA LE TRANSMITI OAMENILOR SA NU SE TEAMA DE CORONAVIRUS!” (video)

PARINTELE IRINEU DE LA PONOR: “Nu vă răzbunați, lăsaţi-i, că ACUM ESTE VREMEA LOR. O să vedeţi că Dumnezeu nu întârzie să-Şi apere creştinii… IMPORTANTĂ ESTE RĂBDAREA CREȘTINILOR ÎN ACESTE MOMENTE. Se închide o vreme biserica, apoi se va deschide. ĂSTA E DOAR ÎNCEPUTUL. O să vină Postul Crăciunului şi atunci alt val, mai mare ca acesta, are să vină” (VIDEO, TEXT)

SFATURILE SI RUGACIUNEA PARINTELUI PATRIARH DANIEL pentru vremea de pandemie si de izolare impusa: “Daca nu stam acasă in mod folositor, STATUL ACASA ne poate imbolnavi, chiar daca nu luam virusul”. CE SA FACEM IN FIECARE ZI SI CUM/CUI SA NE RUGAM PENTRU A NE PASTRA SANATATEA PSIHICA SI SUFLETEASCA? (video, text)

RUGACIUNI SPECIALE PENTRU VREMEA DE EPIDEMIE! Cele mai puternice si mai… adevarate in continut RUGACIUNI DE POCAINTA pentru izbavirea de plaga CORONAVIRUSULUI: “Opreste bataia cea pe dreptate adusa asupra noastra…”

AVEM NEVOIE DE IMPREUNA-RUGACIUNE, AVEM NEVOIE DE PSALTIRE! Candela Rugul Aprins in Postul cel Mare

***


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Duminica Sfantului Ioan Scararul, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, IPS Teofan, Pandemia Covid-19, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “CUM POATE FI IZGONIT DUHOVNICESTE “ACEST NEAM DE… MOLIMA”? – Cuvantul IPS TEOFAN in Duminica a patra din Postul cel Mare si prima fara credinciosi, fara “garda de suflet si de inima” a păstorilor. ARME DE REZISTENTA IN VREMURI DE RESTRISTE (video, text)

  1. Pingback: PS IUSTIN HODEA: “Ce s-a dorit din partea Bisericii lui Hristos? SA TACA. SA NU VADA. SA NU AUDA. SI SA NU VORBEASCA. Satana a dorit SA O INCHIDA INTRE ZIDURI, SA-I INCHIDA GURA, sa nu mai transmita mesajul lui Dumnezeu” (VIDEO, TEXT) | Cuvân
  2. Pingback: PROTECȚIE, IZOLARE ȘI DEZINFECTANT. Scurt cuvânt al Episcopului Slatinei și Romanaților, PS SEBASTIAN, la vreme de criză si disperare: “Doamne, scapă-ne, că pierim!… Fă o minune și oprește boala aceasta care seceră viețile oamenilor c
  3. Pingback: ÎNTREBĂRI GRAVE și MEDITAȚII TRISTE în ZILELE BISERICILOR GOALE și a perspectivei trăirii Paștilor... fără Înviere. "De ce ar mai veni? De ce ne-ar mai crede? Îl luăm în derâdere de sute de ani. L-am scos din case și din școli. L-am
  4. Pingback: ÎNTREBĂRI GRAVE și MEDITAȚII TRISTE în ZILELE BISERICILOR GOALE și a perspectivei trăirii Paștilor... fără Înviere. "De ce ar mai veni? De ce ne-ar mai crede? Îl luăm în derâdere. Ne folosim de El doar când ne e greu. Îi batjocorim p
  5. Pingback: SFINTELE MOASTE ALE CUVIOSILOR DIMITRIE CEL NOU de la Bucuresti si PARASCHEVA de la Iasi au fost scoase in PROCESIUNI ISTORICE, pentru IZBAVIREA DE MOLIMA/ Declaratia ferma a IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei: "BISERICA ESTE SPITAL! Această boală n
  6. Pingback: "Sfânta a privit spre poporul dreptmăritor și a plâns prin ochii Mitropolitului...". MANGAIEREA SFINTEI CUVIOASE PARASCHEVA si MINUNILE TAINICE de pe traseul "PROCESIUNII INIMILOR" - Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: MITROPOLITUL TEOFAN, la hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava – SFATURI ȘI ATENȚIONĂRI IMPORTANTE PENTRU ZILELE NOASTRE: “Nu se știe ce vremuri vor veni. Nu se știe ce alte valuri, într-o formă sau alta, se vor revărsa asupra no
  8. Pingback: IPS TEOFAN si PS IGNATIE la Praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel de la Huși (VIDEO și TEXT): “Cel mai mare dar al lui Dumnezeu este LIBERTATEA, pe care omul o dobândeşte MĂRTURISIND ADEVĂRUL”/ “Vremurile pe care le trăim
  9. Pingback: IPS TEOFAN si PS IGNATIE la Praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, la Huși (VIDEO și TEXT): “Cel mai mare dar al lui Dumnezeu este LIBERTATEA, pe care omul o dobândeşte MĂRTURISIND ADEVĂRUL”/ “Vremurile pe care le trăim su
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate