Presa din TURCIA despre anexarea NORDULUI GRECIEI, CIPRULUI si zonelor din SIRIA si IRAK. HARTA TURCIEI MARI sau NOUL IMPERIU OTOMAN

3-04-2013 2 minute Sublinieri

turcia mare

Presa turcă a publicat recent o hartă a “noii Turcii”, care include, în plus faţă de teritoriile turce de astăzi, insula Cipru, nordul Greciei (până la oraşul Salonic), zone de nord ale Siriei şi partea de nord a Irakului.

Ziarul Millyiet, în care apare această hartă a “noii Turcii”, aduce în discuţie revitalizarea planurilor privind refacerea “Turciei Mari” pe teritoriile fostului Imperiu Otoman.Potrivit ziariştilor de la Milliyet, realizarea acestor planuri ar fi posibilă după neaşteptatul apel al liderului rebelilor kurzi, Abdullah Ocalan, către susţinătorii săi, de a pune capăt conflictului kurdo-turc, care durează de 30 de ani.

Eveniment istoric

La 21 martie, Ocalan a declarat în mod surprinzător o încetare unilaterală a focului între formaţiunea condusă de el, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi Turcia, ceea ce analiştii au numit un eveniment istoric. Apelul lui Ocalan, care ispăşeşte o detenţie pe viaţă începând din 1999 în închisoarea de pe insula Imrali, a fost difuzat atât în kurdă, cât şi în turcă.

”A venit timpul ca armele să fie reduse la tăcere, să oprim vărsarea de sânge a popoarelor turc şi kurd. Predaţi armele. Vom face trecerea de la lupta armată la lupta democratică”, a declarat Ocalan în discursul său adresat rebelilor kurzi.

Unitate între kurzi şi turci 

Milliyet consideră că gestul lui Ocalan reprezintă un prim pas spre restabilirea unităţii dintre kurzi şi turci. Încă din vremea lui Kemal Atatürk, fondatorul şi primul preşedinte al Republicii Turcia, ei se opuneau împreună grecilor şi altor creştini din regiunea Asiei Mici.

Restabilirea bunelor relaţii cu Israel (prin scuzele formulate de statul evreu, la 22 martie, pentru omorârea a nouă militanţi turci de către un comando israelian în mai 2010), prăbuşirea economiei Ciprului şi armistiţiul cu rebelii kurzi au generat entuziasm în presa turcă. Mulţi analişti turci cred că Grecia şi Cipru nu pot să-şi realizeze planurile lor în privinţa exploatării zăcămintelor de petrol şi gaze din Marea Egee şi, prin urmare, aceste ţări sunt în pragul unui colaps total. 

Milă pentru greci

În articolul său “Turcia Mare”, ziarul Hurriyet scria recent că grecii au fost învinşi pe toate fronturile şi că nu au nici o perspectivă istorică.‘Singurul lucru care le-a rămas (grecilor) este să spere milă din partea Turciei, căreia este posibil să i se facă milă şi să fie de acord să le dea o bucată din bogăţiile energetice ale Mării Mediterane”, scria sarcastic Hürriyet.

Potrivit presei turce, planurile expansioniste ale Turciei sunt susţinute de Germania, care este interesată de o exploatare comună a resurselor naturale din Marea Egee, dar şi de ”partenerii istorici ai Turciei”, SUA şi Israel.

*

*

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Irak, Israel, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Siria, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

70 Commentarii la “Presa din TURCIA despre anexarea NORDULUI GRECIEI, CIPRULUI si zonelor din SIRIA si IRAK. HARTA TURCIEI MARI sau NOUL IMPERIU OTOMAN

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. @Gigel:

    Pai da, problema e “pe ce baza discutam”, ca daca nu avem baza, degeaba ne mai batem capul. Sincer, nu am vazut nimic relevant din cei ai scris pe tema Cipru. Singurul lucru concret in chestiunea cipriota este precedentul agresiunii realizat de Turcia in 1974 si faptul ca, de curand, relatiile au cunoscut un nou nivel de tensiune (la un moment dat chiar isteric). De asemenea, relevant e si statutul si rolul Turciei in acest moment in Orientul Apropiat. NATO de astazi, de asemenea, nu e NATO din 1974, dar chiar nu are sens sa repetam ce am mai scris odata.

    Cum adica te bucuri ca nu dam termene? Pai trebuia deja sa-ti fie clar, ca doar scrisesem asta de prima oara… Probabil insa citesti f atent de ti-a scapat.

    In ceea ce priveste can-canul, vezi corectura de mai sus. E vorba de Hurriyet, nu Milliyet. Oricum, nu asta e cel mai important lucru. Si chiar nu intelegem de unde vine indarjirea asta la acest articol. L-am dat neutru si sec, nu am comentat nimic la el, si totusi te tot chinui sa demolezi ceva dar nu e clar ce.

  2. Clar ca nu intelegeti mirarea mea ca bateti toba pe subiectul asta, ma mir si mai mult ca nu acceptati un dialog si doar contraziceti orice tentativa de dialog pe argumente cu teze de la catedra. Fac un rezumat a ceea cea am vrut sa spun, ca sa termin din punctul meu de vedere:

    – tema “Razboi Turcia-Grecia” s-a cam fumat; nu vad de ce “vanati” orice stire, dar e dreptul vostru; https://www.google.ro/search?q=razboi+turcia+site%3Arazbointrucuvant.ro&aq=f&oq=razboi+turcia+site%3Arazbointrucuvant.ro&aqs=chrome.0.57.6290j0&sourceid=chrome&ie=UTF-8#hl=en&sclient=psy-ab&q=%2Brazboi+%2Bturcia+%2Bgrecia+site:razbointrucuvant.ro&oq=%2Brazboi+%2Bturcia+%2Bgrecia+site:razbointrucuvant.ro&gs_l=serp.3…3886.9237.0.9556.14.13.1.0.0.2.165.1005.10j3.13.0…0.0…1c.1.8.psy-ab.Gaz9NsDb71g&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.44770516,d.ZG4&fp=94aab36a3e6c7776&biw=1920&bih=961

    – pe tema Cipru: am argumentat de ce tratatele si aliantele conteaza totusi; argumentul venea sa sprijine rejectarea de catre voi a primului meu comentariu (“e hilar sa invoci NATO”); mi se pare si mie hilar ca nu intelegeti argumentul desi am exagerat cu explicarile;

    – legat de termen: nici americanii nu dau termen pentru razboiul impotriva terorismului pentru ca le convine; si voua va convine s-o lasati moarta, ca poate-poate cine stie cand se intampla totusi si chiar daca nu, e un subiect popular, ca toata lumea a auzit de profetiile Cuv. Paisie; nu aveam niciodata impresia ca dati termen, nu asta a fost acuza mea ci faptul ca tot mentineti topicul “razboiul profetit” la infinit; dar nu-i bai asta, o puteti face in continuare, aduce public;

    – eu nu am demolat articolul, am adus o opinie; voi ati demolat opinia mea fara argumente, si nu acceptati un dialog, veniti cu formule si stampile, de asta s-a tot lungit ca eu ca prostul in log sa va ignor, m-am chinuit sa argumentez logic, pe lucruri reale; tzeapa mea …

    – nimic nu e neutru si sec, mai ales avand in vedere istoricul articolelor pe aceeasi tema;

  3. @Gigel:

    Da, ai o atitudine de demolare pentru ca ai capatat sindromul “aruncat copilul odata cu apa din copaie”. E sindromul tuturor celor care combat o exagerare trecand in extrema cealalta, exagerand ei insisi si obturand realitatea. In speta, ai vrut sa combati exagerarile care se fac pe tema profetiilor si razboiului ajungand sa negi orice profetie si orice posibilitate de razboi. Or, cand ajungi la o astfel de atitudine, devii foarte selectiv. Dovada este faptul ca impresia ta puternica a fost ca noi nu am adus argumente sau ca ai ramas cu raspunsurile in aer. Nu, nu ai ramas, insa pentru ca esti setat pe “denial” pur si simplu nu le accepti, nu le intelegi, le negi validitatea (desi sunt truisme, crede-ma, in analizele de gen).

    Astfel:

    Tu zici:

    – pe tema Cipru: am argumentat de ce tratatele si aliantele conteaza totusi; argumentul venea sa sprijine rejectarea de catre voi a primului meu comentariu (“e hilar sa invoci NATO”); mi se pare si mie hilar ca nu intelegeti argumentul desi am exagerat cu explicarile;

    Dar noi am zis:

    Si cam ce consecinte ar avea, ce impact ar avea o agresiune similara in CONTEXTUL DE ASTAZI? In acest moment realitatile geopolitice sunt mult mai fluide, nu mai exista gigantul sovietic care sa constranga NATO si ceilalti la unitate de asemenea maniera, Turcia este din ce in ce mai curtata pentru rolul ce ar putea sa-l joace, o vreme, in Orientul Mijlociu…

    Asadar, pe ce ne bazam cand spunem ca razboiul e inevitabil? Tocmai pe aceasta etapa de trecere dintr-o era mondiala in alta, aceasta etapa de prefacere in care mizele si realitatile geopolitice se re-aranjeaza, in Orientul Mijlociu insemnand pur si simplu o perioada de haos, revolutii si risc de conflicte. In aceasta perioada, puterile cauta ce au cautat intotdeauna: the upper hand. Acesta este sensul tuturor provocarilor si conflictelor din zona, iar comportamentul Turciei – dar asta nu mai e o stire deja de ani de zile! – este tot mai agresiv, independent si incontrolabil la maniera in care era in trecut de catre aliatii sai.

    Si intr-un comentariu mai recent:

    NATO de astazi, de asemenea, nu e NATO din 1974, dar chiar nu are sens sa repetam ce am mai scris odata.

    Truismul, asadar, este ca traim intr-o noua perioada de rearanjament al sferelor de influenta al marilor imperii, precedentul moment fiind caderea URSS.

    – legat de termen: nici americanii nu dau termen pentru razboiul impotriva terorismului pentru ca le convine; si voua va convine s-o lasati moarta, ca poate-poate cine stie cand se intampla totusi si chiar daca nu, e un subiect popular, ca toata lumea a auzit de profetiile Cuv. Paisie; nu aveam niciodata impresia ca dati termen, nu asta a fost acuza mea ci faptul ca tot mentineti topicul “razboiul profetit” la infinit; dar nu-i bai asta, o puteti face in continuare, aduce public;

    In experienta noastra legata de stiintele sociale am intalnit multe predictii, dar niciodata termene. Spre exemplu, pentru Vulcanescu era limpede din 1935 ca o sa fie razboi, insa nu a avansat date si termene. E o chestiune de bun simt, pe care tu o tratezi intr-o maniera lipsita de respect si asociindu-ne cu tot felul de rele si entitati rauvoitoare. Daca asa te simti tu bine in Postul Mare, ce putem spune, da-i inainte.

    – tema “Razboi Turcia-Grecia” s-a cam fumat; nu vad de ce “vanati” orice stire,

    Deci acum nu mai avem voie sa dam nimic, doar pentru ca cineva a decretat ca “s-a fumat” o tema oarecare. 🙂 Bine domnule, dar daca pe noi chiar ne-a mirat stirea respectiva (precum si faptul ca a fost reluata de media romaneasca, cel mai probabil nu pentru ca citeste Hurriyet, ci pentru ca o agentie de stiri internationala a preluat-o) chiar nu avem voie sa o preluam si noi? Nu mai exista spontaneitate, dreptul la mirare, la intrebare, la gandit, pana la urma, trebuie sa fim muti si surzi ca sa nu suparam sau sa nu stricam socotelile tale? Daca noi am ales sa dam stirea asta, e treaba noastra, pana la urma si cui nu ii place e liber sa nu ne citeasca. Si daca noi socotim ca tema nu e fumata, e iarasi treaba noastra (pe baza argumentelor). Nu doar ca nu s-a fumat, insa abia acum incepe sa fie actuala si fierbinte! Acum, cand Cipru e varza, cand Grecia e in pioneze, cand Turcia e puternica si Siria e pe duca.

    – eu nu am demolat articolul, am adus o opinie; voi ati demolat opinia mea fara argumente, si nu acceptati un dialog, veniti cu formule si stampile, de asta s-a tot lungit ca eu ca prostul in log sa va ignor, m-am chinuit sa argumentez logic, pe lucruri reale; tzeapa mea …

    Argumente am adus, insa nu incap in calapodul tau. Si noi a trebuit sa-ti suportam ironiile (mai vechi sau mai noi) si sa avem rabdare cu cineva care in mod evident intervine in discutie nu pentru ca are ceva de spus, ci pentru ca vrea numaidecat sa spuna ceva impotriva, intr-un mod agresiv, pentru ca, dupa niste ani in care el insusi posta profetiile sfarsitului lumii si cuvintele Cuv. Paisie, subit s-a sucit si nu s-a multumit sa reevalueze totul, dar a devenit chiar un vanator si persecutor aprig al fratilor sai, cu o rautate nedemna de un ortodox si, pentru noi, absolut de neinteles.

    – nimic nu e neutru si sec, mai ales avand in vedere istoricul articolelor pe aceeasi tema;

    Bine, atunci trebuia sa fi titrat “TURCIA MARE SAU CUM DEVIN PROFETIILE CUVIOSULUI PAISIE REALE”. Crede-ma, am fi avut trafic triplu la un titlu de acest gen. Genul asta de insinuari insultatoare chiar nu-ti fac cinste si le respingem categoric. Daca aveai o astfel de parere proasta despre noi, chiar nu intelegem de ce ti-ai dorit sa colaboram si de ce ne promovai inca de acum cativa ani, cand aveam absolut aceeasi linie, acelasi gen de postari, ba chiar mult mai multe cu teme dintre acestea eshatologice, la care, mai nou, faci o bizara alergie.

    Am vrea sa incheiem acest dialog al surzilor aici. Iarta-ne daca te-am mahnit cu ceva si post binecuvantat!

  4. lasa ca are taticu grija de ei:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Grapsas

    ii deranjeaza enorm ca a raspuns cu aceeasi moneda, avioane de vanatoare, la cele cateva provocari turcesit de pana acum
    pana acolo incat turcii au cerut la negocieri ca grecii sa il demita din functia de misitru al apararii, si, momentan au reusi

    lu cine vrea sa il piarda, ii ia Dumnezeu mintile

  5. Cipru, o istorie zbuciumata:

    http://www.imperatortravel.ro/2010/10/ultima-capitala-impartita-din-lume-episodul-3-linia-verde.html

    “Primul presedinte al Ciprului a fost arhiepiscopul Makarios care in ciuda vestmantului preotesc avea vederi de stanga. SUA si Marea Britanie suspectau aparitia unei Cube in Mediterana, deci arhiepiscopul nu era unul din favoritii Occidentului… In ciuda acestui lucru, Makarios continua sa militeze pentru enosis, unire ceea ce il facea popular printre greci, dar crea neliniste printre turci… In 1967, o lovitura de stat militara de extrema dreapta a abolit monarhia in Grecia si a aliniat tara regimurilor de dreapta dictatoriale din Sudul Europei – Portugalia lui Salazar si Spania lui Franco. Ciprul socialistului ortodox Makarios a devenit din frate, dusman.

    In iulie 1974, Grecia coloneilor si CIA au pus la cale o lovitura de stat care sa duca la indepartarea lui Makarios si unirea insulei cu Grecia. Lovitura de stat n-a fost foarte bine executata – arhiepiscopul Makarios a scapat cu viata, iar liderul de dreapta Nikos Sampson s-a proclamat presedintele Ciprului… Cinci zile mai tarziu, in urma unor violente anti-turcesti, trupele Turciei au debarcat la Kyrenia… In cateva zile, 37% din teritoriul Ciprului a fost ocupat de trupele turcesti, mii de ciprioti greci au fost ucisi sau au fugit in sud, lasandu-si toate bunurile in nord. O saptamana mai tarziu, in fata exploziei populare determinata de lamentabilul esec din Cipru, regimul coloneilor se prabusea la Atena. In decembrie, arhiepiscopul Makarios revenea presedinte… Dar presedinte al unui Cipru de Sud… La nord de linia verde, se constituise guvernul lui Rauf Denktas si sub protectia Turciei se crea Republica Turca a Ciprului de Nord.”

  6. “Sub titlul „ Diplomaţie: O nouă doctrină a germană” (Diplomatie : la nouvelle doctrine allemande) ziarul de centru-stanga Le Monde, care apare la Paris, a publicat un articol semnat de Frédéric Lemaître, un articol interesant despre noile tendinte diplomatice aparute si promovate de guvernul condus de dna Angela Merkel. Am hotarat sa continui seria de articole in care incerc sa atentionez legaturile multiple dintre provocarile Europei si pericolele la care este expusa lumea in care traim si ne dorim sa apartinem.”
    sursa: http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/diplomatie-o-noua-doctrina-a-germana/9639/

    http://www.zf.ro/business-international/ministru-cipriot-refuz-sa-vorbesc-de-solidaritate-ue-ne-a-adus-inapoi-in-1974-anul-invaziei-turcesti-10698138/

    http://www.zf.ro/business-international/turcia-ameninta-companiile-care-colaboreaza-cu-ciprul-in-proiecte-de-gaze-naturale-10698143

  7. @carmen:

    Interesante linkuri. Citez din ultimul:

    Potrivit lui Yuri Zhukov, de la centrul Weatherhead pentru Afaceri internaționale al Universității Harvard din SUA, cu toate că un conflict naval deschis în Mediterana de est este puțin probabil, ”o escaladare accidentală, datorată unor incidente maritime, este cel mai probabil scenariu în momentul de față”. În condițiile intensificării fără precedent a activității tuturor flotelor de care dispun țările din zonă, chiar și un accident minor – fără a mai vorbi despre o provocare – ar putea fi confundat cu un act de agresiune. Și, din păcate, ocaziile nu lipsesc. Manevrele riscante care să ”interfereze” în alte formațiuni navale, o deviere bruscă de la un curs internațional prestabilit, înscrierea pe așa-numitele direcții de intimidare, ”zumzetul” agresiv al unor zboruri la joasă înălțime și alte acțiuni similare sunt ușor de anticipat a deveni frecvente. Într-un climat regional marcat de suspiciuni și neîncredere, grevat în plus de resentimente și o comunicare deficitară între protagoniști, astfel de provocări, chiar și accidentale, pot duce oricând la represalii.

    Probabil se studiaza si la Harvard profetiile Cuviosului Paisie?… Sigur ca analistul american pune in fata rationalitatea si nu crede ca se va merge mai departe de o “escaladare”, insa, asa cum spuneam si mai sus, climatul e indeajuns de incins ca “escaladarea” sa aiba toate sansele sa intre intr-un cerc vicios si sa produca o conflagratie de amploare.

    Dar si restul prezentarii este o buna sinteza la zi a situatiei din zona.

  8. Si eu am avut aceeasi reactie cand am ajuns la alineatul respectiv, mi-am amintit de cuvinte parintelui Paisie despre prelungirea granitelor maritime ca mod de provocare a grecilor.

    “… dupa provocarea turcilor, rusii vor cobori in stramtori, dar nu ca sa ne ajute pe noi. Ei vor avea alte interese. Insa, fara sa vrea, ne vor ajuta pe noi. Atunci turcii, ca se apere stramtorile, care au importanta strategica, vor concentra acolo si alte forte. Pentru aceasta vor retrage trupele din teritoriile ocupate. Atunci celelalte tari ale Europei, Anglia, Franta, Italia si inca cinci-sase state ale Uniunii Europene vor vedea ca Rusia va ocupa teritorii si isi vor spune: “Nu mergem si noi acolo ca sa luam niste teritorii?” Toti insa vor dori “partea leului”. Si astfel vor intra si europenii in razboi.”

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/10/07/profetiile-cuviosului-paisie-aghioritul-despre-turcia-grecia-cipru-si-cum-incepe-razboiul-mondial/

  9. Este si o profetie a parintelui facuta catre cineva care il intreba pe parintele daca turcii vor intra pe teritoriul grec. Atunci parintele ii spune sa nu-si faca probleme ca este vorba de dispute pentru granitele marine si ca turcii vor ocupa doar cateva insule grecesti.

    Ultimul articol, cel al lui Stefan Ciochinaru, face o analiza foarte clara a situatiei din zona. Concluziile sale sunt insa ale ideologului de serviciu. Incet, incet ajunge sa spuna ca trebuie o forta EXTERNA care sa rezolve problemele in zona pentru ca sunt prea multe interese si cei implicati nu-si pot rezolva problemele. Dupa ce-i analizeaza pe rusi, europeni si nemti ajunge la americani. Cat de frumos se arata ca in final doar americanii sunt cei care au capacitatea de a veni in ajutorul europenilor care defapt acestia ar trebui sa rezolve situatia in zona dar nu o fac din cauza ca inca n-au reusit sa se uneasca destul. Deci bietii americani, nu au nici un interes in zona, ei doar trebuie sa vina si sa rezolve ceea ce nu pot face altii! Extraordinar!

  10. Profetia era tot la link-ul dat de Carmen:

    “Gheronda, suntem din Alexandropolis. Oare ne va prinde si pe noi furtuna?

    – Asculta! Turcii nu vor intra in Alexandropolis. Vor face Greciei numai o provocare, depasind granitele maritime. Noi insa vom suferi de foame. Aceasta furtuna va dura cateva luni de zile.

    – Gheronda, cum imi voi da seama ca razboiul se apropie?

    – Cand vei auzi la televizor de mutarea granitelor maritime, atunci va veni si razboiul.”

    Daca ne uitam pe hartile date in Jurnal se vede suprapunerea pretentiilor turcesti peste cele grecesti in privinta granitelor. Grecii vor spatiul de langa insulele lor iar turcii vor spatiul de langa coastele maritime ce le apartin.

    La acelasi link apare si:

    “Mihail

    Sunt serdar in Sfântul Munte. În iarna anului 1992 mă aflam la Coliba Stareţului Paisie împreună cu un ofiţer al Aviaţiei de Război. La un moment dat, l-am auzit pe Stareţ spunând:

    – Eu nu o să mai fiu ca să mă bucur văzându-te înaintând cu armata greceasca spre Constantinopol.”

    Sa fie vorba despre generalul din link-ul @45.raducu?

  11. Ca sa fie mai clar cum am facut conexiunile.

    Plecand de la link-ul lui raducu am ajuns la:

    http://www.geetha.mil.gr/index.asp?a_id=3458

  12. un lucru destul de strident pe care l-am observat în ultimul an, este reluarea în majoritatea studiilor pe care le-am citit pe această temă, a teoriei lebedei negre (http://en.wikipedia.org/wiki/Black_swan_theory). Chiar mi s-a părut agasant de la un moment dat şi mi se pare că e invocată ca o incantaţie care să unească punctele trasate de astfel de analize (connecting the dots). Poate mai e cineva care a observat acest lucru.

  13. @ Sânziana
    Se pare ca asta e modul lor de lucru – indirect, aparent dezinteresati, contribuie doar la generarea si intetirea conflictelor. (In mod similar au procedat in Iran. Destul de recent, Obama a recunoscut implicarea CIA in lovitura de stat din 1953.)

  14. @utzu:

    Interesanta teorie. Spicuim:

    The theory was developed by Nassim Nicholas Taleb to explain:
    The disproportionate role of high-profile, hard-to-predict, and rare events that are beyond the realm of normal expectations in history, science, finance, and technology
    The non-computability of the probability of the consequential rare events using scientific methods (owing to the very nature of small probabilities)
    The psychological biases that make people individually and collectively blind to uncertainty and unaware of the massive role of the rare event in historical affairs

    (…)

    Black swan events were introduced by Nassim Nicholas Taleb in his 2004 book Fooled By Randomness, which concerned financial events. His 2007 book (revised and completed in 2010) The Black Swan extended the metaphor to events outside of financial markets. Taleb regards almost all major scientific discoveries, historical events, and artistic accomplishments as “black swans”—undirected and unpredicted. He gives the rise of the Internet, the personal computer, World War I, Dissolution of the Soviet Union, and the September 11 attacks as examples of black swan events.[2]

    (…)

    Identifying a black swan event

    Based on the author’s criteria:
    The event is a surprise (to the observer).
    The event has a major effect.
    After the first recorded instance of the event, it is rationalized by hindsight, as if it could have been expected; that is, the relevant data were available but unaccounted for in risk mitigation programs. The same is true for the personal perception by individuals.

  15. Ceea ce este interesant in link-ul 54.Raducu, si nu stiam din cartile cu profetiile cuv. Paisie:

    “TOATE tarile care vor participa la acest razboi, nebinecuvantat, vor fi pierdute.”

  16. (…)

    Deci, este posibil ca si aceasta profetie a cuviosului Paisie, despre razboiul Turcia – Grecia, sa fie pe cale de a se implini.

    Sa nu uitam insa, ca Dumnezeu poate amana sau anula desfasurarea unor evenimente profetite, in functie de propria Sa iconomie.

  17. Pe limba mea, teoria suna astfel: buturuga mica rastoarna carul mare. Un eveniment banal, aparent previzibil schimba cursul istoriei.

    Cred insa ca totul deriva din nevoia de control a omului. Drept pentru care facem ordine, stabilim reguli, diminuam sau dizolvam cu totul unele probleme pe care nu le putem explica si deci nu cadreaza cu tiparul regulilor pe care noi ni le-am impus.

    Sfarsim insa prin a ceda in fata banalului care ne surprinde dar pe care l-am ignorat cu buna stiinta.

    Sau, altfel spus: “Cu urechile veti auzi, dar nu veti intelege si cu ochii va veti uita, dar nu veti vedea…”

  18. Imi cer scuze ca nu ma opresc dar m-am uitat mai atent spre link-ul dat de 45.Raducu si acolo era vorba de generalul demis. Dar comandantul apararii este generalul Mihail, despre care se poate vedea ca are si studii de aviatie. Deci el este (Mihail) cel caruia cuv. Paisie i-a proorocit ca va intra cu trupele grecesti in Constantinopol. Suntem deci foarte aproape….

  19. @Sanziana: Totusi aceste speculatii nu-si au rostul.

  20. Pingback: PARINTELE ELPIDIE despre formele CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, RELIGIA UNICA si PREGATIREA DUHOVNICEASCA (Omilia din 27.03.2013 - video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Sa fie acesta inceputul?

  22. @ Sanziana:

    Astfel de provocari se fac foarte des din partea Turciei. E drept, acum e un context intern atat de incins, incat nu ar fi exclus recursul la solutia deblocarii crizei interne prin identificarea unui dusman extern care sa solidarizeze. E de urmarit, dar… s-ar putea sa mai trebuiasca sa se adune niste conditii.

  23. @admin
    Am vazut ca si cei care comentau pe acolo spuneau ca turcii fac destul de des asa ceva. Interesant este ca sunt aproape de Rhodos.
    Daca va incepe atunci chiar o sa zic ca parintele Rafail nu a iesit intamplator. Si la viteza cu care se misca totul nici nu m-as mira sa inceapa.
    Defapt cand am auzit ca iese parintele mi-am zis: Sigur va spune ceva despre ceea ce ne asteapta. Dar nu a facut-o la modul in care am crezut eu si inteleg ca si voi. Cu siguranta stie dar nu vrea sa ne inspaimante ci sa ne intareasca.
    Ei, stam la panda in continuare.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare