PS BENEDICT VESA – pledoarie și chemare la ÎNVIORAREA RÂVNEI și la MĂRTURISIREA CREDINȚEI CELEI UNA, ORTODOXE: “Există un Domn, o credință și un botez. Nu există mai multe variante. CREDINȚA NOASTRĂ ESTE VIAȚA NOASTRĂ. Credința este singura care te face să stai drept în fața vieții și a morții”

26-10-2020 Sublinieri

„Mărturisitori și mărturie pentru înviorarea credinței”

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, rostit miercuri, 21 octombrie 2020, în ziua prăznuirii Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, în Parohia Sântejude, Protopopiatul Gherla, județul Cluj:

Transcriere parțială

„[…] Atunci oamenii, nădăjduim ca și astăzi mai mult, aveau credința ca un bun pentru care ar merita să mori oricând. A pierde credința ortodoxă, pentru ei însemna a pierde totul. Ne este consemnat acest dialog dintre țăranul credincios ortodox și crăiasă, în care i se adresează crăiesei și-i spune (crăiasa fiind Împărăteasa Maria-Tereza): „Cojocul pe care-l am pe mine, poți să-l iei. Hainele pe care le am pe mine, poți să le iei. Casa pe care o am eu, bunurile mele, poți să le iei. Dar credința, niciodată nu mi-o vei putea lua!Așa stăteau înaintea stăpânirilor vremii. La altele puteau să renunțe foarte ușor, dar nu la credința lor. Pentru că credința lor era viața lor. Credința noastră este viața noastră.

Vedeți că vremurile și atunci și acum erau și sunt atât de mișcătoare, de schimbabile, și oricum, viața noastră este atât de scurtă, chiar de-am trăi o sută de ani. Ce ne face puternici? Ce ne face să stăm drepți în fața vieții, a suferinței și a morții altceva decât credința?

Și în Troparul pe care l-am auzit astăzi de mai multe ori cântat, socotesc că se actualizează acest timp istoric în viața noastră. În viața noastră și-n contextul în care noi ne desfășurăm existența. I-am fericit în felul următor:

Luptătorilor pentru ortodoxie, ca niște îngerești trâmbițe ați înviorat în suflete îndrăznirea mărturisirii dreptei-credințe. Și ca niște înțelepți propovăduitori, pe popor l-ați hrănit cu dreaptă și luminată învățătură. Mari au fost ostenelile lucrării voastre, mare și osârdia propovăduirii, mare a fost și rodul luptei voastre drepte, pururea pomeniților ostași ai lui Hristos!

Sunt două lucruri subliniate aici în misiunea pe care ei au făcut-o atunci, în sec. al XVIII-lea, în apărarea credinței ortodoxe, și aceste două lucrări socotesc că sunt absolut actuale și pentru zilele noastre. Am zis așa, că ei sau voi, ați înviorat în suflete îndrăznirea mărturisirii dreptei-credințe. Atât de puternic socotesc că este acest verb, acest cuvânt „ați înviorat”, încât e lesne de înțeles și pentru noi ce avem de făcut. Ei sunt modele. Sunt mijlocitori pentru a ne înviora. Ce înseamnă să ne înviorăm? Înseamnă că înainte de a ne înviora, trăim o stare de somnolență. Luptăm pentru multe în această viață, dar se vede că pentru credință, foarte puțin. Și credința este singura dimensiune a vieții care ne dă consistență, și ziceam că ne poate face să stăm drepți în fața morții. Altminteri, toate pozițiile noastre sociale, toată averea noastră, toate prieteniile noastre lumești, toate cad. Credința este singura care te face să stai drept în fața vieții și în fața morții. Avem nevoie de această înviorare. Nu vi se pare uneori că deși trăim, suntem ca și morți?

Credința ortodoxă nu este o ideologie, nu este ceva pentru Duminica și sărbători. Este ceva pentru întreaga viață. Este ceva din 24 de ore din 24. Suntem creștini ortodocși și ziua, și dimineața, și noaptea, oricând. Și comportamentul nostru se cere să fie în consecință. Ne declarăm un număr mare din țara aceasta creștini, și la fel de mare creștini ortodocși, peste 80%. Câți dintre noi trăim credința ortodoxă deodată cu viața noastră? Încă o dată zic, ne permitem să negociem și ne permitem să luptăm pentru multe. Dar când vine vorba de credință, parcă e ceva pentru care nu ar merita să facem prea mare lucru. Sfinții mărturisitori sunt cei care ne ajută, ne întăresc, dar ne înviorează în această bună îndrăznire, așa cum o numim în Tropar: „bună îndrăznire a mărturisirii dreptei-credințe”.

Nu e nevoie să ieșim pe dealuri și să strigăm credința. E nevoie să mărturisim prin viața noastră. Și dacă este cazul, și cu cuvântul. Să nu ne mai fie rușine de credința noastră. Când mergem la serviciu, dacă noi postim, recunoaștem că postim. Să nu ne fie rușine să ne închinăm când trecem pe lângă o biserică. Să nu ne fie rușine să ne manifestăm opinia în sensul unei vieți frumoase, bisericești, în sensul credinței noastre dintotdeauna. Pentru că încă o dată zic, dacă le câștigăm pe toate celelalte, dar ne pierdem credința, nu-i mare lucru. Și mă argumentez cu cuvântul Domnului, Evanghelia după Marcu, cap. 8, versetul 36: Ce-i va folosi omului dacă va câștiga lumea întreagă și-și va pierde sufletul său? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său?

Credința noastră este deodată cu viața. Și așa au simțit-o cei dinaintea noastră. Ne apărăm credința și Biserica Ortodoxă, ne apărăm viața, pentru că românii așa au fost dintotdeauna. Și dacă existăm, încă o dată zic, astăzi, în varianta în care suntem, se datorează celor care au propovăduit credința și celor care i-au ținut pe înaintașii noștri în credința noastră ortodoxă.

Unii mai și spun că „noi vrem să ne întoarcem la credința noastră catolică, că așa au fost părinții noștri”. Părinții noștri au fost câteva generații în varianta aceasta pentru că și-au schimbat ei înșiși credința din credința ortodoxă. Mai înainte de ei au fost toți ortodocși. Și ziceam că prin confuzie  și prin promisiuni deșarte, din nefericire, unii și-au părăsit matca în care au crescut toți de la începutul creștinismului pe meleagurile noastre.

Și a doua lucrare care este subliniată în tropar, zice așa: Și ca niște înțelepți propovăduitori, pe popor l-ați hrănit cu dreaptă și luminată învățătură. Propovăduirea dreptei-credințe este cea de a doua lucrare. Și de ce zic că și această lucrare este foarte importantă în zilele noastre? Pentru că nu de puține ori aud și această expresie: „tot un Dumnezeu e, și la ortodocși, și la catolici, și la protestanți” sau mai știu eu pe unde. Însă Sfântul Apostol Pavel ne spune limpede: există un Domn, o credință și un botez. Nu există mai multe variante. Nu ai doi tați, ai unul singur. Și Biserica noastră Ortodoxă ți-L prezintă pe Tata de aproape, prin Iisus Hristos, credința neschimbată. Și veți zice, „de unde această pretenție?” Vă dau un exemplu foarte simplu, și nu mergem în detalii: Crezul pe care noi îl zicem la biserică în fiecare Duminică. Cred într-unul Dumnezeu… În Tatăl, în Fiul și în Duhul Sfânt, în Biserică și în Învierea morților. Singur Crezul ortodox este cel care respectă credința neschimbată. Toți ceilalți creștini în altă variantă, au adăugat în decursul timpului la această învățătură câte ceva, învățătură stabilită în primele veacuri de părinții noștri, de Părinții Bisericii la primul și la al doilea Sinod Ecumenic, adunarea episcopilor din întregul Imperiu roman, cum era atunci. Singuri ortodocșii n-au schimbat nimic la această învățătură. Și dacă cineva vă va întreba „De ce ortodocși?”, și măcar pentru asta, ca să nu mai mergem în alte detalii, suntem ortodocși pentru că noi n-am schimbat învățătura pe care ne-au lăsat-o Părinții dinainte: un Domn, o credință și-un botez.

E nevoie și de o conștiință dogmatică. Dacă există un singur Părinte al nostru, Acela este. Există o singură Biserică a noastră, și aceea este Biserica noastră ortodoxă. Îi respectăm pe toți ceilalți, bineînțeles, și ne comportăm frumos, dar nu ne dăm credința noastră. Credința noastră, conștiința noastră dogmatică este mai presus de orice. E nevoie de o conștiință dogmatică clară  în vremuri confuze – pentru că astea sunt vremurile noastre – [care] ne învață că se poate oricum. Și după ce-ți spune că de fapt și acolo, și acolo este un singur Dumnezeu, te conduce la concluzia că de fapt nici nu prea mai  are importanță Dumnezeu în această lume, pentru că oricum, omul e foarte puternic și el pare să aibă stăpânire peste întreaga situație și peste mersul lumii până la urmă. E nevoie de o conștiință dogmatică clară că noi suntem ortodocși așa cum au fost părinții noștri, strămoșii noștri, așa cum  ne-a învățat Sfântul Apostol Andrei dintru început.

În partea finală a Troparului arată cum au lucrat ei și-i fericim ca pe cei care au fost mari pentru ostenelile lucrării lor. Adică e nevoie de osteneală în viața bisericească. Nu-l putem cunoaște pe Dumnezeu, nu putem deveni creștini ortodocși fără de osteneală. Iar la osteneală mai adaugă Troparul osârdia propovăduirii, adică râvnă. Asta vreau să vă spun, că e nevoie de râvnă! Parcă trăim, dar suntem morți. Și asta zic la noi, preoții, la dumneavoastră și la toată lumea până la urmă. Nu zic doar de ceilalți, zic și de noi, de preoți și de episcopi. Parcă nu mai avem râvna necesară de a propovădui credința noastră ortodoxă. Osteneală, râvnă și apoi, zice sfârșitul Troparului, că rodul luptei lor drepte a fost mare și-i numim ostași ai lui Hristos.

Așadar, iubiți frați și surori, învățăm de la ei mărturisirea credinței cu putere. E nevoie să ne înviorăm  într-ale credinței, într-ale neamului nostru și într-ale vieții în general. Iar în al doilea rând, mai învățăm de la ei că credința dreaptă se suprapune peste viața noastră. Și mai știm un lucru, că viața veșnică aceasta este, „să Te cunoască pe Tine, singur Dumnezeu adevărat și pe Iisus Hristos pe care El L-a trimis”.

Am venit în biserica dumneavoastră ca să-i pomenim pe acești sfinți mărturisitori curajoși ai credinței noastre ortodoxe. AMIN!”

Legaturi:

“Voi sunteti martorii Mei” – CUVINTE VII de la PS BENEDICT BISTRITEANUL si PARINTELE CLAUDIU MELEAN la marele praznic al INALTARII DOMNULUI si al cinstirii EROILOR NEAMULUI: “Noi suntem crestini adevarati nu doar daca invatam sa traim, ci daca invatam sa si murim” (VIDEO, TEXT)

Predica PS BENEDICT BISTRITEANUL despre nevoia de a castiga ajutorul si PRIETENIA SFINTILOR si lectiile desprinse din VIATA SFANTULUI IOAN RUSUL, MARTURISITORUL: “Credinta ortodoxa este realitatea care nu se poate negocia niciodata. Si nu se sta la discutie in jurul ei” (VIDEO, TEXT)

PS BENEDICT BISTRITEANUL: “CREDINTA NOASTRA este viata noastra, de aceea NU SE NEGOCIAZA!”/ “Vrei sa te faci sanatos? VINO IN BISERICA! Nu fugi de Biserica! Biserica este aceasta SANSA A INTOARCERII – personala, dar si comunitara, ca neam”

CUVANTUL LUI DUMNEZEU in lumea noastra – VIATA, ODIHNA, HRANA SI MARTURISIRE FARA RUSINE. PS Benedict Bistriteanul: “E nevoie de marturisirea cuvantului pe care il traim in viata noastra. Si atunci cand va fi nevoie, in conditii si mai aspre, cu atat mai mult sa fim pregatiti pentru a-l marturisi” (VIDEO, TEXT)

 

***

IPS BARTOLOMEU ANANIA: Adevarul lui Hristos se numeste Ortodoxia!

SFINTII MARTURISITORI ARDELENI, pilda de rezistenta ortodoxa in fata tavalugului antihristic si indemn spre o constiinta dogmatica, la vreme de confuzie, de sminteala si tiranie a minciunii “Noului Veac”

Marturisitorii romani in fata silniciei “uniate” – pilde vii ce pot deveni oricand actuale

SFINTII MARTURISITORI ARDELENI: VISARION, SOFRONIE, OPREA, IOAN SI MOISE MACINIC. Parintele Mihai-Andrei Aldea despre greco-catolicism in Transilvania (VIDEO)

PILDA MARTURISIRILOR ARDELENI IN VREMURI DE VICLENIE IEZUITA. Sfantul Paisie de la Neamt ne arata CE ESTE UNIATIA: lup rapitor de suflete in blana de oaie

Parintele exarh DUMITRU COBZARU (Cluj) – predica marturisitoare la SFINTII ARDELENI despre PERICOLUL OCUPARII TRANSILVANIEI prin retrocedari, ROSIA MONTANA, REDUCEREA LA TACERE A BISERICII si pacatele impotriva Duhului Sfant: “Nu mai suntem sub ocupatie austro-ungara, ci sub ocupatia U.E.”

Cuvânt al Părintelui Tudor Ciocan despre VIZITA PAPEI FRANCISC ÎN ROMÂNIA ca manifestare grandioasă de PR si “ILUZIONISM” AL IMAGINII, prin intermediul mass-media. TĂCEREA VINOVATĂ ASUPRA DISCRIMINĂRII ȘI PERSECUȚIEI ISTORICE A ORTODOCȘILOR (audio, text)

RUGĂCIUNEA EPISCOPULUI MACARIE DRĂGOI către SFINȚII MARTIRI NĂSĂUDENI pentru împreună-mărturisire în vremuri de încercare a credinței (VIDEO, TEXT). CUVÂNT MĂRTURISITOR AL ACELUIAȘI PĂRINTE ARHIEREU: “Dacă acceptăm să tăcem şi dacă renunţăm la drepturile noastre suverane, această stare se va transforma în persecuţie, cum a fost în Ardeal acum câteva veacuri”

Cuvant marturisitor al PS MACARIE la hramul Manastirii DOBRIC (audio + text): “VREMURILE SUNT FOARTE GRELE şi devin din ce în ce mai grele, însă în aceste vremuri trebuie să mărturisim. BISERICA ESTE UNA, NU POT FI MAI MULTE! În Biserica Ortodoxă să rămânem până la sfârșit, FĂRĂ SĂ-I DISPREȚUIM PE CEILALȚI”. Impotriva prozelitismului NEOPROTESTANT

“CU MANTUIREA NU NE PUTEM JUCA! Nu putem arde tamaie si la idoli, si la sfinti”. PS MACARIE DRAGOI – adevaruri dureroase despre ORTODOXIA IN LUMEA IDOLATRA DE ASTAZI: “Nu am ajuns noi să trăim în vremuri în care rațiunea şi bunul simț sunt sfidate în modul cel mai strident? Cum altfel să înțelegi legile care desființează familia, care desființează diferența dintre femeie şi bărbat?”

 

***

Crestinul “a-toate-impaciuitor” din era post-Adevar, GROAZA DE ADEVARUL INCONFORTABIL si SITUAREA COMODA IN FATA RAULUI DEGHIZAT. “Suntem mai buni chiar si decat Dumnezeu” – nebunia otravitoare a noilor teologii “progresiste”, “New Age”. ZEUL TOLERANTEI si ipocrizia inchinatorilor sai… “fundamentalisti”

Parintele Porfirie despre CREDINTA ADEVARATA, PAPALITATEA ERETICA, teoria “toate religiile sunt adevarate” si MINUNILE MINCINOASE ALE DIAVOLULUI

Arhimandritul GHEORGHE KAPSANIS († 8 iunie 2014) – NOBLETEA IUBIRII NEPREFACUTE si CONSTIINTA DOGMATICA PLINA DE DISCERNAMANT A SFANTULUI MUNTE: “Ortodoxia nu trebuie târâtă în creuzetul sincretist, ca să nu piară singura nădejde a întregii lumi”

ATITUDINEA SFANTULUI NECTARIE FATA DE ERETICI sau “mersul pe sfoara” al Ortodoxiei, intre iubirea pentru cei aflati in ratacire si ravna dogmatica. CAUZELE SCHISMEI SI DE CE NU SE POATE FACE UNIREA CU CATOLICII

Interviu cu Pr. Prof. Theodoros Zisis in “Lumea credintei” despre IUBIREA FALSA A ECUMENISMULUI si CONSECINTELE MINIMALISMULUI DOGMATIC: “Fara adevar, iubirea este minci­noasa. Aceasta perioada este cea mai grea dintre toate. Nu stiu daca poate fi ceva mai grav decat ceea ce traim acum“

BISERICA ORTODOXĂ ESTE SINGURA ADEVARATĂ BISERICĂ! Biserica Ortodoxă nu acceptă nici teoria ramurilor, nici pe cea a bisericii invizibile. Ce fel de UNITATE este posibilă cu CELELALTE CONFESIUNI CREȘTINE RUPTE DE BISERICA UNA? Jean-Claude Larchet: “ÎNSTRĂINAREA BISERICII ROMANO-CATOLICE de la credința dintru început, păstrată de Tradiţia ortodoxă, a făcut-o STRĂINĂ DE BISERICA ÎNSĂȘI şi a lipsit-o de plinătatea harului”

PARINTELE EFREM LA ALBA-IULIA, 2000 (II): Biserica este Una! Nu exista alta Biseri­ca! Botezul se face numai prin afundare, nu prin stropire!

IMPORTANTA DREPTEI CREDINTE si a “UNITATII DUHULUI INTRU LEGATURA PACII”: Sa ramanem uniti in dragostea lui Dumnezeu ca sa ne imbracam cu putere de Sus! – Cuvinte de invatatura la DUMINICA SFINTILOR DE LA SINODUL I ECUMENIC

INTREAGA LUME E UN NOU COLOSSEUM. Predica puternica a Parintelui GHERASIM de la Putna despre PERSECUTIE, MARTURISIRE si CRUCE – CONDITIA CRESTINULUI AUTENTIC dintotdeauna VS. PACEA SI DRAGOSTEA MINCINOASE ALE FALSILOR INVATATORI, “care raman in afara arenei”, nesuferind prigoana (VIDEO, TEXT)

Ce avem noi de facut astazi pentru a ne mantui si PENTRU A NE PREGATI DE INCERCARILE CARE VOR VENI?


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Marturisirea Bisericii, PS Benedict Bistriteanul, Sfintii Marturisitori Ardeleni, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “PS BENEDICT VESA – pledoarie și chemare la ÎNVIORAREA RÂVNEI și la MĂRTURISIREA CREDINȚEI CELEI UNA, ORTODOXE: “Există un Domn, o credință și un botez. Nu există mai multe variante. CREDINȚA NOASTRĂ ESTE VIAȚA NOASTRĂ. Credința este singura care te face să stai drept în fața vieții și a morții”

  1. Pingback: Pr Tudor Ciocan – Cuvânt la pomenirea SFINȚILOR MARTIRI TRANSILVĂNENI. Ambițiile papismului, însemnătatea dreptei învățături, RESTRÂNGEREA LIBERTĂȚII RELIGIOASE și SLĂBIREA CREDINȚEI în numele salvării sănătății: “Să des
  2. Pingback: PS BENEDICT la Sfantul Mare Mc. Dimitrie: “E NEVOIE SI DE GLAS PROFETIC la un moment dat si sa se spuna: ASA NU, ASA NU SE MAI POATE. Daca noi respectam pe ceilalti, si ei sunt chemati sa ne respecte pe noi! E MOMENTUL SA ALEGEM, SA NU MAI FIM CALDI
  3. Pingback: “PÂNĂ AICI!” – Părintele Episcop MACARIE: “Dacă cineva ne atacă credința, dacă cineva ne atacă Biserica și libertatea noastră de a ne închina, atunci, frate și soră, SĂ MARTURISIM!” | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: “Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte…” – Predica IEROM. HRISTOFOR (Huși) la Privegherea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil: SĂ ASCULTĂM DE DUMNEZEU SAU DE OAMENI ATUNCI CÂND LEGILE LOR INTRĂ ÎN CONFLIC
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate