“Sa vorbesti cu Hristos asa cum vorbeste un prieten cu alt prieten. Sa Ii spui: Hristoase, merg la munca, vino cu mine! Hristoase, invata-ma ce sa zic si ce sa fac!” (IPS NEOFIT despre ENTUZIASM si RUGACIUNEA de la locul de munca)

27-01-2020 Sublinieri

Extras din partea a II-a (Raspunsuri la intrebari) din conferinta “Aprinzand opaitul sfintilor” – dialog duhovnicesc cu Mitropolitul Neofit de Morfou, partea a VI-a, 26 noiembrie 2019:

– traducere de E.P. in exclusivitate pentru Cuvantul Ortodox

Intrebare: Sfantul Porfirie vorbea de multe ori de importanta entuziasmului in credinta noastra. Si dadea in mod special importanta starii/aplecarii (disponibilitatii) noastre sufletesti cu care facem toate lucrarile din viata noastra, de la cele mai simple si de rutina, pana la cele mai complexe si mai rationale. Cum putem sa pastram aceste calitati ale trezviei, harniciei, vioiciunii, a bucuriei de a trai si a entuziasmului in viata noastra de zi cu zi si in viata noastra duhovniceasca?

Raspuns: Aceasta este o intrebare foarte buna. Cu adevarat acest cuvant, Sfantul Porfirie il spunea foarte des: entuziasm. Daca le lipseste ceva oamenilor de azi, fie celor casatoriti sau celibatari, fie celor tineri sau celor in varsta, acesta este entuziasmul. Parintele face etimologia acestui cuvant; eu prima oara am auzit la Sfantul Porfire aceasta etimologie. Ce inseamna entuziast, inseamna acela care este “entheos” (en Theos = intru Dumnezeu). Cel care Il are in el pe Dumnezeu, este entuziast. (…)

Toate trebuie sa se faca cu entuziasm, cu dispozitie buna. In zilele noastre au aparut multe ocupatii “intelectuale”, cum spune si ascultatorul nostru, acestea par sa fie complexe. Cineva intreaba: ce faci, fiule? Lucrez in IT. Dar stii cat de mult trebuie sa stai jos in aceasta munca? Va zic eu pentru ca am devenit olog de atata stat jos. Cand eram calugar am rasadit vreo 500 de maslini, dar nu am apucat sa ma ocup de ei pentru ca am devenit episcop. Si de atunci, stai jos, intalniri peste intalniri, vorbeste, vorbeste, ce credeti ca am patit? Probleme cu spatele… Va vorbesc din patimile mele, din experienta mea negativa. Asadar, se pare ca entuziasmul in viata duhovniceasca este legata si de muncile fizice, manuale. In viata Bisericii acestea se transpun in metanii. (…)

Fiecare trebuie sa incerce sa iubeasca ceea ce face, sa isi faca cu “chef” munca sa, cu bucurie. Aceasta ajuta la entuziasm. Adica daca vedem in sinea noastra ca facem ceva cu greu, cu ganduri de impotrivire si cu lenevie, sa cerem de la Dumnezeu, asa cum am spus mai devreme ca L-am rugat pe Hristos sa imi inlature amaraciunea si a facut-o. Asa sa facem si cu lenea.

Spre exemplu, daca sunt dascal si merg la clasa, sa-I cer: da-mi bucurie, lumineaza-ma! Eu am o rugaciune pe care am invatat-o de la Sfantul Nicodim Aghioritul. Mai deunazi am fost dascal pentru 40 de elevi de gimnaziu in Astromeriti. Inainte sa intru in scoala mi-am inchinat fruntea – la modul cel mai practic – apoi am zis in sinea mea:Hristoase, invata-ma ce sa fac si ce sa zic!”. Adica, desi merg sa ii invat pe copii si le voi fi dascal, devin in acelasi timp ucenic al lui Hristos. In acest fel, te si smeresti. Mi-ar zice cineva: bine, bine Preasfintite, ai citit atatea carti, ai spus atatea predici si te gandesti ce vei spune unor copii din Astromeriti? Desigur! Mi s-a intamplat odata, cand nu am facut aceasta rugaciune, sa merg sa vorbesc unor copii de scoala, sa mi se puna o intrebare, sa ma enervez si nu a iesit bine. Auziti? Si du-te apoi in urmatorul an sa le vorbesti copiilor, ce le-au zis acesti copii parintilor lor? A venit episcopul sa ne vorbeasca si ne-a ranit. Asadar, niciodata sa nu ai siguranta ca esti dascal desavarsit, ca le stii pe toate. Fa loc in inima ta lui Hristos: Hristoase, invata-ma ce sa zic si ce sa fac! Devino ucenic al lui Hristos! Nu din cei 12, dintre cei 70, cei mai de pe urma. Stiti ca Hristos a avut 12 apostoli care ii erau foarte apropiati, 70 de ucenici apropiati si 500 de ucenici mai putin apropiati. Eu vreau sa fiu macar dintre acestia 500, dar sa fiu ucenic al Lui, sa imi dea inspiratie, lumina. Asta inseamna “invata-ma”. Altfel, daca nu facem asta, se vor activa patimile noastre. Asta este foarte periculos, orice munca ai face. Fie ca esti in IT, (…) fie in duhovnicie, trebuie sa cerem “Vino, putere a lui Dumnezeu!” (…) Si sa ne inchinam. Pentru ca nu suntem doar purtatori de Dumnezeu, suntem si purtatori ai unor duhuri cazute, sa nu uitam acest lucru.

Unei invatatoare, Sfantul Porfirie ii zicea: Cum intri in clasa, dupa ce iti faci cruce si ceri putere si intelepciune de la Hristos, cu ochii sa inchini spatiul clasei. Vedeti ce importanta dadea Sfantul Porfirie inchinaciunii? Oare mamele si bunicile noastre nu stiau ce faceau? Pana si faina pe care o framantau si cuptorul in care coceau le inchinau. Noi credeam ca e un obicei. Dar femeile mai tinere nu mai faceti asa.

Asadar, Sfantul Porfirie recomanda inchinarea spatiului de clasa si nu doar pentru dascali. Pentru ca nu stii ce duce fiecare inauntrul sau, ce energii negative, ce a facut in timpul noptii, ce a gandit dimineata. Inchina locul in care te gasesti. Iisus Hristos Nika! Fara a face niste gesturi de o falsa cucernicie, fatarnice. Nu, nu! Credinta noastra nu trebuie sa il provoace pe cel de langa noi. Sfantul Porfirie zicea ca toate trebuie sa se faca in ascuns. Si mai zicea ceva important. Nici tu, cel care faci aceste gesturi nu trebuie sa te gandesti ca faci ceva deosebit, ceva duhovnicesc. Sa nu stie stanga ce face dreapta, deoarece este foarte usor sa alunecam in fariseism, in pietism. Sa vrem sa ne vada si sa ne admire oamenii. Bine, astazi este asa de mare “bulyling-ul” din partea duhului lumesc impotriva gesturilor de credinta, ca pe noi chiar ne avantajeaza pentru ca nu ne permite sa exageram cu acest pietism. Dar mai demult exista aceasta ispita, sa pari mai credincios decat altii. Sa fii tu singur cu Dumnezeu, cu Hristos!

(…) Sa vorbesti cu Hristos asa cum vorbeste un prieten cu alt prieten. Si sa Ii spui: Hristoase, merg la munca, vino cu mine!

Acum ca am venit aici, in masina I-am spus: Hristoase, incepem astazi intalnirile din noul an bisericesc, vino cu mine, lumineaza-ma, binecuvinteaza aceasta sinaxa! Nimic altceva nu trebuie. Nu trebuie multe cuvinte in rugaciunea aceasta de moment. Alta este rugaciunea care se face pentru curatirea inimii. Si sa nu uitam, entuziasmul provine de la a fi “in Dumnezeu”, sa nu uitam ca in inima fiecarui crestin ortodox botezat exista Sfantul Duh, indiferent daca crede putin sau mult, daca este un mare pacatos sau mai putin pacatos. Exista Sfantul Duh pe care l-am primit in momentul Mirungerii noastre, imediat dupa Botez. Noi doar trebuie sa Il activam. Deci, oricum suntem “en Theos”, din momentul Botezului. Avem un generator electric inauntrul nostru si il tinem inchis, nu il lucram. Trebuie sa il lucram.

Toti oamenii lui Dumnezeu pe care i-am cunoscut mi-au zis sa Ii vorbesc lui Hristos mereu in cuvinte simple, putine, asa cum ii vorbesti prietenului tau cel mai apropiat. Hristoase, Iti multumesc! Te rog sa ma ajuti cu asta sau cu asta! Doua cuvinte. Merg [acolo], Hristoase al meu, vino cu mine! Trimite Duhul Tau cel Sfant! Vedeti? Asa Ii vorbesc eu. Poate voi aveti alt fel de a vorbi cu Hristos. Fiecare sa se gandeasca “in ce fel vorbesc cu cel mai apropiat om al meu?” Al meu! Eu daca nu Ii spun: Hristoase al meu, miluieste-am pe mine!, nu se linisteste inima mea. Mai demult ma rugam: “Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ma!” Pana cand am auzit in inima mea: Sa Imi zici si “AL MEU”. Vedeti? Cum vine entuziasmul? “Sa Iti zic si al meu?”Da! De ce celuilalt ii zici mereuDimitri, dragul meu?” Mie de ce nu Imi zici “al meu”? Ati vazut, Hristos? Care este intaia porunca? “Iubeste pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau și cu toata puterea ta”.

[VA URMA]

Legaturi:

ÎPS NEOFIT DE MORFOU și CRUCEA CALOMNIEI. Lumina opaițului mărturisirii adevărului despre acele “fapte care ard sufletul si trupul”. CUM A TRAVERSAT MITROPOLITUL PRIGOANA DECLANȘATĂ ÎMPOTRIVA SA: “Vă rog, frații mei, să faceți și voi așa! Și eu am făcut asta în aceste 40 de zile. I-am spus: HRISTOASE, SINGUR NU POT să ridic această încercare, cu Tine însă pot!”

RASPUNSURILE MITROPOLITULUI NEOFIT din Morfou (Cipru) despre RECUNOASTEREA BISERICII SCHISMATICE UCRAINENE si ce sa faca credinciosii din Bisericile care au legitimat pe EPIFANIE al KIEVULUI. “Ce v-a spus Efrem, aceasta sa faceti! SA ASTEPTATI, SA NU VA GRABITI! Nu au planuri doar oamenii, are si Dumnezeu planurile Lui pentru Trupul Sau!” (VIDEO, TRADUCERE)

“Ceea ce a inceput din Siria, acum continua cu Libia, maine va ajunge la stramtorile Bosforului si vedem pe mai departe, cu razboiul mondial…”. Omilia MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU la praznicul SFANTULUI STEFAN, INTAIUL-MARTIR, despre caile de dobandire/activare a DUHULUI SFANT, “SUFLETUL SUFLETULUI”. “Asa sa vorbim sfintilor, cu simplitate si cu smerenie”

 

***

“Cum sa ma rog? Nu stiu cum sa ma rog…” – ne raspunde PARINTELE RAFAIL NOICA

Raspunsurile Parintelui Teofil Roman despre RUGACIUNEA LIBERA, POSTUL ECHILIBRAT si LUPTA CU OBOSEALA SI IMPIETRIREA INIMII: “Dumnezeu nu asteapta de la noi poezii, ci asteapta inima noastra asa cum este” (si AUDIO)

Sfantul Ioan de Kronstadt NE INVATA SA TRAIM SI SA NE RUGAM IN DUH

PROGRAMUL DUHOVNICESC pentru omul zilelor noastre. PARINTELE RAZVAN IONESCU: “Un singur lucru trebuie: sa fim vii”. CUM SA NE INCEPEM SI SA NE SFARSIM ZIUA, cum sa ne rugam si sa traim crestineste si la serviciu, cum ne raportam la telefonul mobil? (VIDEO + TEXT)

PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, despre ECHILIBRUL PSIHOLOGIC vs. AȘEZAREA LĂUNTRICĂ venită în urma tensiunilor și luptelor duhovnicești. “Fiţi sinceri cu Dumnezeu când staţi de vorbă cu El, nu fiţi politicoşi”. NECESITATEA UNEI RELAȚII PERSONALE CU DUMNEZEU și FOLOSUL DUHOVNICESC AL STĂRILOR-LIMITĂ sau al DEZNĂDEJDILOR celor bune (VIDEO +TEXT)

“Fereste-te de rau si fa binele!” – Pr. CIPRIAN NEGREANU “demasca” VICLENIA NOASTRA DUHOVNICEASCA SUBTILA prin care nu evitam PRILEJURILE PACATULUI si IL ISPITIM PE DUMNEZEU: “Noi nu avem sinceritate in lupta. Suntem foarte vicleni si lenesi”. CUM LUPTAM CU GANDURILE si cu atacurile diavolului, la masura noastra realista? (VIDEO, TEXT)

SFANTUL NECTARIE AL OPTINEI, ultimul staret al legendarei “dinastii” duhovnicesti. HARISME, MINUNI si INVATATURI de mare insemnatate despre CUM SA NE RUGAM LA DIFERITE NEVOI si CUM SA NE MARTURISIM: “Puterea rugaciunii nu sta in multele ei cuvinte, ci in sinceritatea suspinului rugaciunii… Generatia de astazi a incetat sa multumeasca Domnului si se vede saracie in toate”

Arhim. Paisie de la Hilandar: “ROAGĂ-TE ȘI NU ÎNCETA SĂ TE ROGI! INGRĂDEȘTE-TE CU RUGĂCIUNEA! Dacă omul nu face din rugăciune ritmul vieţii sale, sunt mici şansele să iasă biruitor din luptele duhovniceşti”

CUVIOSUL PARINTE SOFIAN – inedit: CONFERINTA VIDEO emotionanta despre RUGACIUNE si PRACTICA RUGACIUNII LUI IISUS (1996)

Cu parintele Rafail despre FORME, FORMALISM, FORMARE in RUGACIUNE sau despre cum putem striga ca Orbul din Evanghelie in toata vremea

Parintele Rafail Noica (audio si text): TOATE SE LEAGA SI SE DEZLEAGA IN DUH SI IN NEVAZUT

PARINTELE RAFAIL NOICA, in a doua zi a Colocviului de la Iasi, PENTRU PARINTI si pentru cei care vor sa transmita altora adevarul: Cautati sa lucrati cu Dumnezeu ca sa deschideti inimile celorlalti spre a primi cuvantul! (VIDEO)

Cuviosul Sofronie: “IN LOCUL REGULEI SCRISE TREBUIE CA INIMA NOASTRA SA SE LARGEASCA…”

CUM SA NE RUGAM? Ne invata ca nimeni altul… PARINTELE ARSENIE PAPACIOC: “Avem nevoie de o prezenta continua a inimii, asta este esenta rugaciunii…” (si VIDEO)

RUGACIUNI FACATOARE DE MINUNI? CARE SUNT ACELEA?


Categorii

Crestinul in lume, Cum munceste crestinul?, Mitropolitul Neofit de Morfou, Sfantul Porfirie, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la ““Sa vorbesti cu Hristos asa cum vorbeste un prieten cu alt prieten. Sa Ii spui: Hristoase, merg la munca, vino cu mine! Hristoase, invata-ma ce sa zic si ce sa fac!” (IPS NEOFIT despre ENTUZIASM si RUGACIUNEA de la locul de munca)

  1. Bogdaproste ÎPS Neofit !!! Bogdaproste fraților !!! Bogdaproste E.P. !!! Bunul Dumnezeu să vă răsplătească dragostea și jertfa ! Să vă întărească Domnul, ca să mai puteți face asemenea milostenii care ne (re)activează “Sfântul Duh pe l-am primit în momentul Mirungerii noastre, imediat după Botez.” ! Auziți, “avem un generator electric pe care îl ținem închis, nu îl lucrăm.”… Am mai simțit un asemenea entuziasm atunci când l-am auzit pe minunatul nostru Părinte Cleopa Ilie, veșnică fie-i pomenirea, că toți cei care au (am) fost botezați sunt(em) sfinți de la Botez !!! Doar că, după Botez, trăind în această ,,lume (în care) necazuri veți avea”, putem cădea… Și iată că vine, purtat de Duhul Sfânt și de dragostea sfinției sale pentru semeni, IPS Neofit și ne arată din ce cauză putem cădea : pentru că ,,ținem închis generatorul”. De fapt, la vârsta copilăriei cei mai mulți dintre noi nici nu știam că îl avem… Ba chiar și mulți dintre părinții noștri nu știau aceste lucruri, pentru că erau vremuri grele… Și dacă ai (primit) un dar, deseori nu știi să-l prețuiești… Slavă Domnului că ne-a dăruit zile ca să putem înțelege minunatele Sale Daruri !!! Și să le prețuim așa cum se cuvine !!!
    Ce tâlcuire minunată a cuvântului entuziasm ! Și desigur, posibilitatea de a înțelege de ce îl pierdem așa ușor : pentru că nu suntem ,,en theos”, în (împreună cu) Dumnezeu în permanență, nu-i cerem ajutorul și/sau dacă-l cerem, nu-I mulțumim pentru ajutor… Ehei, dar se pare că m-am (prea) întins la vorbă…
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  2. O permanenta bucurie sa-l citesti pe Ips Neofit, bogdaproste frati admini si E.P.

  3. “În fiecare dimineață mergea în portul Pireu ca să își câștige pâinea. Trecea insa in fiecare dimineata pe la Biserica Sf Spiridon, intra in ea, se oprea în fața catapetesmei și spunea:
    – Buna dimineata, Hristoase AL MEU! Sunt Simeon. Ajuta-ma sa-mi castig painea!
    Seara, cand termina lucrul, trecea din nou pe la biserică, mergea in fata catapetesmei și spunea:
    – Bună seara, Hristoase AL MEU! Sunt Simeon. Îți multumesc ca m-ai ajutat si astazi! (…)
    Cand Simeon a îmbătrânit, s-a îmbolnăvit. A stat în spital aproape o lună. Odată sora-sefa l-a întrebat:
    – Bunicutule, de atâtea zile esti aici și nu a venit nimeni sa te vada. Nu ai pe nimeni în lumea asta?
    – Copila mea, Hristos vine in fiecare dimineata și seara si ma mângâie.
    – Și ce îți spune?
    – “Bună dimineața, Simeoane! Sunt Hristos. Fă răbdare!”. “Bună seara, Simeoane! Sunt Hristos. Fă răbdare!”.
    (…) La aceleasi ore, dimineața și seara, cand Simeon mergea și-L saluta pe Hristos, venea acum si Hristos și-l saluta pe Simeon. Duhovnicul l-a întrebat:
    – Nu cumva asta e o închipuire de-a ta?
    – Nu, parinte, nu am închipuiri. Este Hristos Însuși.
    – A venit și astazi?
    – A venit.
    – Și ce ți-a spus?
    – Bună dimineața Simeon! Sunt Hristos. Fă răbdare, și peste trei zile, dimineața devreme, te voi lua lângă Mine.
    Duhovnicul mergea in fiecare zi la spital și discuta cu el. Și-a dat seama că e un om binecuvântat. După trei zile, dimineața devreme, s-a dus din nou sa-l vada pe Simeon și să se convingă că proorocia că avea să moară era adevărată sau nu. Și intr-adevar, în timp ce discutau, deodată Simeon a strigat:
    – A venit Hristos!
    Și îndată a fost cuprins de somnul Dreptilor.”
    (ASCETI IN LUME -vol. I, pg. 326-328)

  4. Vorbeam zilele trecute cu o prietena si m-a intrebat cum mă descurc cu bebelusul fiului meu. I-am raspuns ca atunci cand mă roagă nora mea sa o ajut (cam de doua ori pe zi si in fiecare noapte, deși nu locuim împreună) eu ma inchin înaintea icoanei Mântuitorului si zic:
    – Doamne, Te rog, hai si Tu cu mine!
    Raspunsul ei a fost deosebit de frumos:
    – Eu, zic mereu: Sarut mana, Doamne!

  5. @cititor
    Mulțumim și bogdaproste !!! Cred cu toată tăria că Bunul Dumnezeu nici nu vrea mai mult de la noi, decât inima noastră, în care să se poată odihni în voie… Și pentru asta trebuie să ne străduim după putere să ne păstrăm inima curată și sinceră. Însă nu putem să facem (singuri) acest lucru și tot pe El, pe Măicuța Domnului și pe toți Sfinții Săi trebuie să-i rugăm să ne ajute și, după ce primim ajutorul, să fim recunoscători și să mulțumim cum se cuvine !!! Cât de simplu este…
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  6. Romil,
    Sa ne dea Domnul si noua, tuturor sa fim asemeni “Binecuvantatului Simeon” simpli, sinceri, saraci cu duhul.

  7. @cititor
    Amin !!! Și Doamne ajută tuturor !!!

  8. Pingback: IPS Neofit de Morfou despre TRANSFORMAREA ANXIETATII SI A GRIJII IN RUGACIUNE PRIN INCREDINTARE TOTALA IN VOIA LUI DUMNEZEU: “Este necesar sa avem mai multa comunicare cu Tatal ceresc ca sa scada stresul” (VIDEO, traducere) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate