OPORTUNISTI sau RECUNOSCATORI?

21-01-2020 Sublinieri

Extras din predica Părintelui Vasile Ioana în Duminica vindecării celor zece leproși, în Parohia Ortodoxă Română “Sfântul Gheorghe” din Londra (19.01.2020):

“[…] Iubitilor, noi suntem leprosii. Noi suntem cei care ieri am fost bolnavi de egoism, de mandrie, de rautate, de invidie, de dorinta de imbogatire, de slujirea banului murdar. Am fost bolnavi toti ieri. Si astazi ne gasim aici vindecati de Trupul si Sangele lui Iisus Domnul nostru. Toti am fost la un moment dat nevrednici de a intra macar intr-o biserica, d’apai sa ne mai impartasim. Toti ne-am simtit cel putin o data murdari de pacate, unii mai mult am pacatuit altii mai putin. Dar toti am fost la un moment dat leprosi si toti ne-am intalnit cu Iisus. Pentru ca suntem aici, suntem in prezenta lui Iisus si am venit la Iisus si am spus: Doamne, fie-Ti mila de mine! Si am venit cu smerenie si ne-am aplecat in genunchi sub epitrahilul preotului si am primit iertarea pacatelor. N-ai putut tu sa gresesti cat a putut Dumnezeu sa ierte. Ti-a iertat Dumnezeu tot gunoiul din tine, toata mizeria din mintea ta, toata mizeria pacatelor tale ti le-a iertat Domnul o data, cand preotul a zis: te iert si te dezleg in numele Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, amin! Te-a iertat Dumnezeu, dar dupa aceea ai devenit oportunist, asa cum cei noua au fost oportunisti. Si anume, au primit vindecarea si au fugit, au plecat, nu i-a mai interesat. Va aduceti aminte de cei care primesc beneficii si la un moment dat uita de cine a oferit. Sunteti multi dintre voi parinti. Uneori copilul te cauta cand are nevoie de bani si dupa aia nu te mai suna si te doare sufletul si zici: mai, dar nu ma suna si pe mine copilul meu sa ma intrebe daca sunt sanatos, ma cauta numai cand are nevoie de bani? Sau ma cauta prietena mea numai cand trebuie sa o imprumut cu 100 lire, dar asa, sa ma intrebe de sanatate nu ma suna?

E plina lumea, dragilor, de oportunisti. Acesti noua leprosi au fost oportunisti. Unul din ei a fost nobil. Haideti sa ne intrebam, fiecare dintre noi: primim atatea daruri de la Dumnezeu, darul sfant al vietii, lumina, darul sanatatii, sunteti toti aici in fata lui Dumnezeu. Ii multumiti voi lui Dumnezeu in fiecare zi?

Si va indemn, dragilor, in mod practic, sa va asezati in randul leprosului vindecat si nu a celorlalti vindecati care au uitat de Dumnezeu. Si cum sa facem noi sa fim leprosul acela vindecat care s-a intors?

Am trei sfaturi. Primul sfat este ca dimineata, cand va treziti, primul gand pe care sa il aveti e bine sa fie cel catre Dumnezeu. Eu cand ma ridic din pat, nu ma ridic dintr-o data si ma duc la cafea. Ma ridic in fund la marginea patului si nu ma ridic inca in picioare, stau cu mainile pe genunchi si fac trei cruci si spun: Slava Tie, Doamne, Slava Tie!  Slava Tie, Doamne, Slava Tie!  Slava Tie, Doamne, Slava Tie!  Ii dau slava lui Dumnezeu pentru ca prin harul Lui m-am trezit. Si vorbesc cu Dumnezeu, apoi ma duc sa ma spal apoi imi fac rugaciunile de dimineata. Rugaciunile de dimineata sa nu va lipseasca, dragii mei! Sau poate daca nu aveti timp in drumul spre birou, faceti o rugaciune de dimineata. Nu treceti peste ele, nu sariti peste ele!

Apoi, multumesc lui Dumnezeu si multumesc celor care ma ajuta sa merg prin viata. Ati multumit parintilor vostri ca v-au nascut si v-au crescut? Ne purtam asa de frumos cu colegii de serviciu, cu oamenii in societate si ne purtam asa urat cu parintii nostri, cu ai nostri apropiati! Te suna mama: “ce faci tu, mama draga”? “Lasa-ma in pace, ca sunt la Londra, am treaba, sunt ocupata, lasa-ma in pace”! Ai tipat la mama ta care te-a crescut si te-a nascut. N-ai lasat-o pe mama sa se bucure de prezenta ta. Nu vrea sa te vada la ochi, esti departe, dar ar vrea sa te auda, mama ta. Sunati-i astazi, daca nu i-ati sunat de mult, pe parintii vostri care v-au dat viata. Sunteti in viata datorita unor oameni care astazi sunt batrani si neputinciosi, sunt bolnavi poate. N-au nevoie de banii vostri, au nevoie de dragostea voastra: “Ce faci tu, mamica draga? Mi-e dor de tine, mama scumpa!” Cand ai spus tu asta ultima data? Asta inseamna sa multumesti, sa ai dragoste in inima ta si cat ai fi de inalt in mintea ta, sa stii ca tu nu esti autonom pe lumea asta, n-ai venit singur pe pamantul asta, cineva te-a purtat in brate, cineva a plans pentru tine, cineva a avut emotii pentru tine, mama ta care te-a nascut si te-a crescut si tatal tau. Acesti oameni care poate ca astazi nu sunt cei mai importanti oameni din viata ta, poate ca seful tau e important pentru tine, dar nu uita de unde a venit lumina din viata ta. Ca tu sa fii ceea ce esti astazi, cineva nu a dormit noaptea.

De aceea, asezati-va in randul celui care a strigat cu glas mare: Multumescu-Ti Doamne, si s-a asezat cu picioarele la pamant in fata lui Dumnezeu!

Haideti sa multumim lui Dumnezeu pentru lumina credintei pe care o avem, pentru ca, atentie: voi nu sunteti aicea pentru ca voi sunteti minunati (poate ca sunteti). Ci pentru ca Dumnezeu v-a chemat si pentru ca voi ati raspuns glasului lui Dumnezeu din voi. Voi ati raspuns chemarii lui Dumnezeu. Credinta e un dar pe care Dumnezeu il ofera tuturor. In constiinta noastra vine gandul sa mergem spre Dumnezeu, dar unii refuza gandul si altii accepta gandul. Voi sunteti cei care ati acceptat chemarea lui Dumnezeu. Dar ramaneti, dragilor, in smerenie. De ce este atat de important sa multumesti? Pentru ca multumirea te duce in cea mai mare virtute, smerenia. Daca multumesti, recunosti ca nu tu esti cauza binelui si altcineva ti-a oferit binele si, multumind, asumi cu smerenie pozitia ta. De aceea trebuie sa multumim parintilor nostri, trebuie sa multumim bunului Dumnezeu pentru toate darurile pe care El ni le-a revarsat in sufletele noastre. Sa multumim profesorilor care ne-au invatat carte. Ai sunat-o pe diriginta ta? Ai mai cautat pe invatatorul tau? Daca nu, fa-o! Avem astazi atat de multe instrumente sa comunicam. Dar comunicam doar nevoile voastre.

Si inchei cuvantul meu prin urmatorul lucru. Faceti-va un test, fiecare dintre voi. Uitati-va la ultimele zece apeluri din telefoanele voastre. Cate din cele 10 apeluri sunt ca sa ajutati pe cineva, ca sa multumiti, ca sa aduceti lumina in viata cuiva, si cate din aceste apeluri sunt ca aveti voi nevoie de ceva? Al doilea test: uitati-va la ultimele zece cautari de pe google pe care voi le aveti. Cate din aceste cautari sunt ca sa ajutati pe cineva, cate sunt ca sa faceti bucurie cuiva, cate sunt ca voi aveti nevoie de ceva? Si ne vom descoperi fiecare dintre noi oportunisti sau multumitori.

Dragii mei, iubitilor, smerenia este cel mai mare dar. Nu conteaza cati bani ai in banca sau pe card, nu plec cu banii pe lumea cealalta, ci cu ce ai iubit si cu ce ai daruit. De aceea, va indemn: smeriti-va si asumati ca ceea ce sunteti voi astazi sunteti datorita unor oameni care v-au ajutat sa fiti ceea ce sunteti. Si, in felul asta, vine smerenia la voi. Smerenia o iubeste Dumnezeu.

Multumiti pentru darul vietii, multumiti apoi tuturor celor care v-au format si tuturor celor care va ajuta sa fiti ceea ce sunteti astazi. Esti un barbat minunat astazi pentru ca nevasta ta te-a ajutat sa fii  asa. Du-te acasa, uita-te in ochii ei si spune-i: iti multumesc frumos pentru ceea ce esti si pentru ceea ce sunt eu astazi! Cand ai multumit ultima oara sotiei tale? Gandeste-te la asta. Preaiubite sotii, multumiti-le barbatilor vostri ca sunt langa voi si ca sunteti impreuna in duh. Daca nu le-ati multumit pentru asta, creati un moment frumos. Scoateti-le, ca vad ca aveti aici o groaza de restaurante, scoateti-le, fratilor, la un restaurant frumos si spuneti, aprinde acolo lumanarea pe masa si spune: nevasta, te-am scos in oras sa iti multumesc pentru ceea ce esti! Daca nu ai facut-o pana acuma fa-o, pentru ca multumirea aduce lumina de Sus. Ea nu este altceva decat smerenie.

Cat de greu ii este omului mandru sa spuna “iarta-ma” si sa spuna “te iubesc”… Daca esti mandru si nu spui “te iubesc” si “iarta-ma”, pune aceste cuvinte in gura ta si harul Domnului va cobori in familia ta, intre prietenii tai. Chiar copilul daca ti-a gresit… Eu am trei baieti. Si cel mic, de 11 ani, ieri, m-am rastit la el. (…) Si copilul meu s-a intristat. Si mi-am dat seama ca am fost un nesimtit. Si i-am spus: “Matei, te rog frumos sa ma ierti, am vorbit putin rastit, iarta-ma, te rog”! Si m-a luat in brate. De cate ori nu ne descoperim nesimtiti si tacem din gura? Suntem oameni, fratilor, toti gresim. Daca ai gresit, spune frate, “iarta-ma”, si vine cerul in inima ta. Copilul meu m-a luat in brate si totul a fost bine de acolo incolo. Spune iarta-ma cand gresesti, cere iertare, pentru ca Dumnezeu lucreaza in inima ta. V-am dat un exemplu din viata mea.

Multumiti lui Dumnezeu, iubiti-va unul pe altul, spune iarta-ma cand gresesti, tine-i pe toti aproape de tine si, astfel, Domnul va face o lucrare prin tine, vei fi o lumina, vei fi fericit si tu si cei de langa tine si, astfel, Raiul va incepe inca de aici de unde traim noi. Sa stiti ca raiul si iadul aici incep. Daca vei fi in rai aici vei fi in rai si dincolo. Raiul este starea pe care tu o creezi in casa. N-ai nevoie de dreptate. Parintele Arsenie Papacioc ne spunea: de patru ori iubire si o data dreptate. Si parintele Galeriu care m-a crescut ca preot imi spunea: “Vasile, daca ai dreptate intr-o cearta cu nevasta-ta si ea se supara pe tine, ce ai rezolvat ca ai dreptate?Dreptatea se impleteste cu iubirea. Daca tu ai dreptate, spune-i cuvantul intr-o forma pe care persoana sa o poata primi si apoi spui ca ai facut ceva bun. Dar daca tu ai dreptate si domini cu dreptatea ta, ai pierdut un suflet si… degeaba […]”.

Legaturi:

RECUNOSTINTA – REASEZAREA IN FIREA SI IN IUBIREA LUI DUMNEZEU. Iubirea cere inapoi (doar) iubire. Cuvantul PARINTELUI HRISOSTOM DE LA PUTNA la vindecarea celor zece leprosi (2016, AUDIO, TEXT)

TAINA MULȚUMIRII. “Din ce ai, poti sa-ti faci rai”

Sfantul Luca al Crimeei: CUM PUTEM PURTA POVARA DURERILOR VIETII? CARTIREA INMULTESTE NECAZURILE. “Multumiti, multumiti totdeauna lui Dumnezeu! Pentru toate trebuie sa-I multumim”

“Ce teribil lucru sa-L ratezi pe Dumnezeu chiar si cand Il intalnesti faţă catre faţă!”. IUBIREA DE LUME – “LEPRA” CARE NE STINGE “FOCUL” DIN INIMA, NE SCOATE DE LA PICIOARELE LUI IISUS si DE PE DRUMUL CATRE IMPARATIA CERURILOR

Duminica a 29-a dupa Rusalii: BINECUVANTAREA NEPUTINTEI. “Să alegem dorirea Adevărului sau compromisul prin mijlocirea căruia vom petrece bine şi vom fi aranjaţi?” RISCUL DUHOVNICESC AL “OSIFICARII”, al “inchiderii asfixiante” in propriul sistem si al RATARII INTALNIRII CU DUMNEZEU

DUMINICA VINDECARII CELOR ZECE LEPROSI – Intre marinimia fara margini a Domnului si micimea noastra de suflet

Cuvinte de folos la DUMINICA VINDECARII CELOR ZECE LEPROSI ale Parintelui staret al Manastirii Putna: INDREPTATIREA si INCHIPUIREA DE SINE stau in calea smereniei multumitoare (si AUDIO)

VINDECAREA LEPROSILOR. Predici (si audio) ale IPS Bartolomeu Anania, PS Sebastian Pascanu, Pr. Ciprian Negreanu. FLOAREA RARA A RECUNOSTINTEI

VINDECAREA CELOR 10 LEPROSI. Despre recunostinta si indreptatire

Duminica vindecarii celor zece leprosi. LEPRA NEMULTUMIRII SI A OBRAZNICIEI. “Nerecunoscatorul este mai prejos si decat animalele”

“… dar ceilalti noua, unde sunt?”

“Ce voi rasplati Domnului pentru toate cate mi-a dat mie?”

Predica audio a parintelui Ioanichie Balan la DUMINICA CELOR 10 LEPROSI si pentru SF. MACARIE EGIPTEANUL. Cum ne vindecam de lepra pacatului?

PREDICA Sfantului Luca al Crimeei la DUMINICA SLABANOGULUI: “De ce oamenii raspund atat de des cu nerecunostinta si ii defaimeaza pe binefacatorii lor?”

MEDITATIE DESPRE RECUNOSTINTA

INTOARCEREA LA LUCRAREA DINLAUNTRU/ Unde sa te duci ca sa nu mai pacatuiesti?

FIȚI MULȚUMITORI! Arhimandritul Zaharia Zaharou, pentru conferința de la Deva (nov. 2019, VIDEO + TEXT)

 

***

SLAVA LUI DUMNEZEU!

NERECUNOSTINTA SI OPORTUNISM. Cat iubim si cat ne amagim cu inchipuiri si surogate? PANA CAND NE VA MAI RABDA DUMNEZEU?

Inmultirea painilor. ENTUZIASM SFANT SAU INTERES?

PARINTELE SARBU: PUR SI SIMPLU, UN SFANT (III). Sfaturi duhovnicesti. Milostivire desavarsita. MOARTEA MUCENICEASCA, LA ORDINUL SECURITATII

PUTINA VREME MAI SUNT CU VOI… Cuvinte rascolitoare ca niste Denii ale Parintelui Mucenic Constantin Sarbu. Si o meditatie la Evanghelia primei Denii (smochinul neroditor, lucratorii cei rai, darul care se va lua de la noi)

Eșecul unui neam, simptom al apostaziei sale în fapte. ROMÂNII ÎNAINTEA POSTULUI MARE – ÎNTRE DUHUL MUCENICILOR și DUHUL LUI IUDA. “Vai ţie, neam păcătos, popor împovărat de nedreptate! Cum a ajuns ca o desfrânată cetatea cea credincioasă?”

OMUL LAUNTRIC SI VALOAREA LACRIMILOR. Cuvant pentru suflet de la ARHIM. ZAHARIA ZAHAROU – calauza pe calea Postului. CUM SA NE REDESCOPERIM SI SA NE CURATIM INIMA, facand-o locul unde “Dumnezeu Se revarsa ca o ploaie”?

CAUTATI MAI INTAI… RUGACIUNEA – Parintele Cleopa despre GANDUL LA HRISTOS, MUNCA si “dracul inaintemergator, generalul iadului” (VIDEO)

PROGRAMUL DUHOVNICESC pentru omul zilelor noastre. PARINTELE RAZVAN IONESCU: “Un singur lucru trebuie: sa fim vii”. CUM SA NE INCEPEM SI SA NE SFARSIM ZIUA, cum sa ne rugam si sa traim crestineste si la serviciu, cum ne raportam la telefonul mobil? (VIDEO + TEXT)


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Preot Vasile Ioana, VIDEO, Vindecarea celor zece leprosi

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “OPORTUNISTI sau RECUNOSCATORI?

 1. De ceva timp am înțeles că Bunul Dumnezeu a făcut omul astfel încât să poată avea urmași, pentru ca omul să poată vedea și înțelege, că ceea ce așteaptă Bunul Dumnezeu de la el, este cam același lucru pe care îl așteaptă un părinte de la copiii lui, adică ei (copiii) să fie mulțumitori și recunoscători față de părinții lor. Evident, păstrând proporțiile, pentru că față de Dumnezeu trebuie să fim mulțumitori și recunoscători cu toții, părinți și copii deopotrivă. Se pare că înțelegem acest lucru abia atunci când avem și noi copii la rândul nostru. Iar Lui Dumnezeu trebuie să Îi dăm Slavă pentru toate !!!
  Din păcate trebuie să recunoaștem, că vina pentru situația în care am ajuns astăzi ca neam și ca țară, se datorează în mare parte nouă părinților, care n-am înțeles marea răspundere pe care o avem ca părinți înaintea Lui Dumnezeu ! Adică nu i-am învățat, nu i-am pregătit pentru Veșnicie și dobândirea Duhului Sfânt, ci (doar) pentru vremelnicie și conform duhului lumesc (Mamona) : casă, haine bune, mâncare bună, mașină, televizor, telefon, laptop, facilități, confort etc., ca să nu “mai sufere ei ce-am suferit noi” sub comunism. Dacă nu le-am putut asigura toate acestea, am căutat oportunități de a le putea asigura, fie plecând afară, fie făcând compromisuri în țară. Vezi și părerea domnului Virgiliu Gheorghe despre “idolatria străinătății” la români:

  http://www.familiaortodoxa.ro/2020/01/13/numai-fiind-una-putem-dobandi-pacea/

  Despre “Revoluția pocăinței”, adică despre cum ne mai putem repara greșelile, găsiți părerea domnului Virgiliu Gheorghe pe acest blog, în data de 23 decembrie 2019.
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 2. deocamdata doar trailerul
  “The film is unique in that the entire life of the ascetic monk is dramatised with great precision and detail by the 5 time EMMY award winning Jonathan Jackson”:
  https://www.youtube.com/watch?v=NKL0nnFldq8

  Jonathan Jackson :
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/jonathan-jackson-emmy-cruce/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate