IPS Neofit de Morfou despre TRANSFORMAREA ANXIETATII SI A GRIJII IN RUGACIUNE PRIN INCREDINTARE TOTALA IN VOIA LUI DUMNEZEU: “Este necesar sa avem mai multa comunicare cu Tatal ceresc ca sa scada stresul” (VIDEO, traducere)

12-02-2020 Sublinieri

Extras din „Aprinzand opaitul sfintilor” – A VII-a conferinta duhovniceasca a Mitropolitului Neofit de Morfou, 28.01.2020

(traducerea unui fragment, de E.P., pentru „Cuvantul ortodox”):

Intrebare:

Anxietatea este cea mai intalnita boala in ziua de astazi. Sfantul Paisie spunea ca anxietatea se vindeca prin predarea noastra totala in voia lui Dumnezeu. Atunci cand intampinam zi de zi probleme in viata noastra: somaj, probleme in cuplu, boli, probleme la serviciu – si, astfel, stresul ne copleseste -, cum putem in mod practic sa lasam deoparte grijile noastre si sa ne incredintam voii Lui Dumnezeu?

Raspuns:

Raspunsul la aceasta intrebare o da un mare sfant al zilelor noastre – a fost deja mentionat in cadrul intrebarii. Sfantul Paisie spune ca stresul (anxietatea) se vindeca prin incredintarea totala in voia lui Dumnezeu. Cuvintele cheie sunt incredintarea totala”. Cand vedem ca ne cuprinde anxietatea, stresul referitor la orice lucru din cotidianul nostru sau referitor la viitor, sa stim ca incredintarea noastra in voia Domnului nu este totala. Voia lui Dumnezeu este de o esentiala importanta in viata crestinilor. Si intelegem cat de esentiala este din raspunsul pe care l-au primit Apostolii cand I-au cerut Domnului sa ii invete cum sa se roage. Hristos le-a spus atunci Tatal nostru. Cum incepe aceasta rugaciune? “Tatal nostru Care esti in ceruri, sfinteasca-se Numele Tau, vie Imparatia Ta, faca-se voia Ta precum in cer si pe pamant”. Eu sunt pamant, Neofit este pamant, Ioan este pamant, Iacov este pamant. Pamant suntem cu totii, materia din care am fost facuti este pamantul. Si ne intoarcem in pamant. Deci, cu cat mai mult creste incredintarea noastra in voia Domnului, cu atat mai mult creste si sentimentul ca avem un Tata in ceruri.

La intrebarile despre stres si despre momentele in care suntem stresati – si toti trecem prin astfel de clipe mai mult sau mai putin -, va spun ca sunt acele clipe in care s-a imputinat legatura noastra cu Tatal ceresc. Cand suntem pe lungimile de unda ale Tatalui ceresc, nu avem stres. Deoarece stim ca are grija Tatal nostru de toate ale noastre. Ganditi-va cum este un student, are el vreo grija cand stie ca tatal sau ii va trimite bani oricand va avea nevoie? Nu se gandeste cum va trece luna, stie ca ii vine cec-ul de la tatal sau. Asadar, cand am un tata, atunci nu ma gandesc cu grija la ziua de maine, pentru ca stiu ca tatal meu se va ingriji de mine. Si mai ales azi, cand avem telefoane mobile este si mai usoara comunicarea cu parintii. (…) Stiti cum se traduce asta in limba noastra duhovniceasca? Ca este necesar sa avem mai multa comunicare cu Tatal ceresc ca sa scada stresul. Si comunicare avem in masura in care avem “mobil”, adica comunicare in rugaciune cu Tatal nostru ceresc. Este foarte important acest lucru: daca vrem sa scapam de stres, sa avem rugaciune zilnica.

Din mica mea experienta si marea mea neputinta in viata duhovniceasca, am invatat acest lucru foarte clar. Cu cat mai mult incredintez orice situatie care apare in Mitropolia mea, Dumnezeului Treimic, sau Maicii noastre din ceruri, Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, sau unor sfinti care au ajuns mai aproape de inima mea in acesti 60 de ani de viata, cu atat mai mult am aceasta lungime de unda deschisa in rugaciune cu cerul, cu atat se micsoreaza stresul si grijile pe care le am. Oamenii care au viata bisericeasca, dar au totusi anxietate crescuta, inseamna ca viata lor in Biserica este problematica. Parintele Sofronie din Essex, care de curand a fost canonizat, cand a mers calugar in manastirea rusa din Sfantul Munte, a primit 8 ascultari. Si astfel era ingrijorat ca nu va face fata. Astfel a mers la egumenul manastirii si i-a zis: “Parinte, am primit 8 ascultari. Chiar daca sunt tanar, educat si sanatos, dar sunt doar unul. Si mi-ati dat 8 responsabilitati!” Si i-a zis egumenul: “Parinte Sofronie, cand indeplinesti o ascultare, faci o treaba, 2, 3 sau 8 ?“, “Nu, i-a raspuns, fac una singura odata. Si dupa ce o termin pe prima, o incep pe a doua”. “Asadar, Parinte, acolo unde este mintea ta, acolo este si ascultarea ta. Si orice faci, sa te dedici total si sa nu te gandesti la urmatoarea indatorire pe care o ai de facut. Nici pe cea pe care ai facut-o deja. Omul care isi pazeste mintea, are o singura indatorire.

Daca tot am vorbit despre paza mintii, daca vrem sa ne vindecam de anxietate, trebuie sa stim ca aceasta este o patima a partii rationale a sufletului. Sufletul are trei puteri, dupa Sfintii Parinti, cea rationala, simtirea (dorinta) si vointa (mania). Anxietatea tine de partea rationala a sufletului. Daca omul, atunci cand ii vine in minte un gand care se transforma in stres, incepe sa il incredinteze lui Dumnezeu, sau Maicii Sale, sau unui sfant, sau ingerilor – ingerul pazitor sau Arhanghelului Mihail, spre exemplu -, atunci se micsoreaza grija noastra. Asta vi-o spun din experienta mea.

Eu am un credit pe care l-am luat pentru mitropolia Morfou, si am grija sa platesc repede acest credit. (…) Si ca mine e multa lume si in Cipru si in Grecia. Stiti ce am facut? Am incredintat grija mea Sfantului Filumen. O sa ma intrebati de ce chiar lui? Iata de ce, fiindca citindu-i viata, cand am fost in Ierusalim, imi ziceau Parintii de acolo: “Mare sfant Filumen, era smerit, scotea diavolii, dar era putin zgarcit“. Si pe mine m-a mirat foarte acest lucru, ca un om care s-a invrednicit sa ia cununa martiriului sa aiba aceasta problema cu banii, pentru ca stiam de la duhovnicii pe care i-am cunoscut ca cine nu si-a rezolvat aceasta problema are mare dificultati in viata duhovnicesca. Asa mi-a spus si Sfantul Paisie: daca iti plac banii, nu vei avea spor in rugaciune. (…) Deci nu e ceva ce poate fi spus cu usurinta despre un om sfant. Si asa ca am fost si am vorbit cu cei care l-au cunoscut in viata sa, mai ales la sfarsitul vietii. Si acestia mi-au spus ca sfantul nu voia sa aiba griji, voia sa se incredinteze cu totul rugaciunii si, astfel, putinii bani pe care ii primea de la Patriarhie si ceva bani primiti de la inchinatori, ii dadea pe toti egumenului manastirii, Parintelui Imeneu, care era si duhovnicul sau, ca sa nu aiba nici o grija. Si, astfel, dupa martiriul sau, Parintele Imeneu a ramas cu o cutie plina cu bani, pe care era scris “ai Parintelui Filumen”, si pe care Sfantul ii lasase ca sa fie cumparate terenuri, pe care sa se cultive maslini, si pe care a dorit sa le lase Patriarhiei Ierusalimului, pentru ca in viitor, zicea, vor avea nevoie de ulei. Asadar, toti cei care il acuzau ca e zgarcit, nu intelesesera ca Sfantul nu pastra nimic pentru el, daruise totul Patriarhiei, ca sa cumpere terenuri pentru nevoi viitoare. De aceea l-am facut si eu responsabil pe Sfantul Filumen de plata datoriilor Mitropoliei. I-am zis: Sfinte, tu ai fost iconom, asadar ajuta-ma cu creditul! Cum am nevoie de bani, fara sa ma gandesc, zic “Sfinte Filumene, te rog, ingrijeste sa am bani pentru Sfantul Nichifor, ajuta-ma sa am bani pentru Sfantul Eftimie!” Acum ne-am apucat sa construim un Paraclis si pentru Sfantul Eftimie si ganditi-va ce fac: il rog pe Sfantul Filumen, pentru Sfantul Eftimie! Si cu adevarat, Sfantul a devenit slujitorul nostru.

Asadar, un mod practic ca sa scapam de griji este ca, daca nu am reusit sa facem acest lucru in cadrul Sfintei Liturghii, atunci cand se canta la Heruvic “toata grija cea lumeasca sa o lepadam”, macar sa reusim cerand ajutorul Maicii Domnului, al unui sfant, sau al Sfantului Inger pazitor. Daca avem o problema legata de sanatate, ii avem pe Sfintii Doctori fara de arginti (Cosma si Damian), il avem pe Sfantul Nichifor, pe Sfantul Luca din Crimeea. Cand avem probleme in iubire, sa alergam la Hristos – “Eu sunt Iubirea” –, cand avem ispite trupesti, sa cerem ajutorul Maicii Domnului, Fecioara desavarsita si Maica a lui Dumnezeu, cand avem probleme in familie, divorturi, sa alergam la Sfintii Andronic si Atanasia: “Asa cum v-ati iubit voi, ajutati-ne si pe noi”. Orice probleme ati avea, trebuie sa fiti pe frecventa Cerului prin rugaciune, daca vreti sa biruiti anxietatea.

Acum, grija pentru treburile zilnice, este altceva, nu este anxietate. Grija este indatorirea pe care o avem sa ne ingrijim de cele ale vietii noastre pamantesti si de viitor. Dar, daca in momentul rugaciunii vedeti ca va vin in minte diferite griji – si cu siguranta se va intampla acest lucru -, fie veti intensifica rugaciunea in acel moment, o veti zice intr-un ritm mai alert, pana cand inima voastra “va inghiti” Numele lui Iisus si va uita de cele ale lumii, fie, daca este foarte vie amintirea grijilor lumesti, atunci va veti opri din rugaciune si Ii veti spune lui Hristos:Iarta-ma, Doamne, ca in loc sa ma gandesc la Tine, ma gandesc la examenul de diploma, ma gandesc la copiii mei si nu am o buna comuniune cu Tine. Voi face o metanie pentru pocainta, si apoi imi voi continua rugaciunea.” (…) Din acest raspuns pe care vi l-am dat, sa stiti ca grijile noastre pot deveni cauza prin care sa invatam sa ne incredintam lui Dumnezeu, sa avem nadejde in iubirea Lui, deoarece increderea este parte din iubire. (…) Increderea este iubire. (…)

De aceea grijile nu sunt atat de negative pe cat credem, daca ele devin motiv de rugaciune. Vin unii oameni si imi spun: “am grija pentru fiul meu, pentru fiica mea, vad ca nu e bine”. Eu, ca duhovnic, trebuie sa il pun in legatura fie cu Hristos, fie cu Maica Domnului, fie cu vreun sfant. Daca reusesc acest lucru, apoi poate sa revina grija si pentru urmatorul copil, sau pentru nepoti, dar, daca grija pentru copii o transformi in rugaciune, in 30 de ani poti sa devii isihast 😊. Aceasta este viata noastra de zi cu zi.

Ca sa sintetizez ce am zis pana acum, este important sa reusim sa transformam grija noastra pentru viata cotidiana in rugaciune.

Din aceeasi conferinta, mai cititi:

***

 

Legaturi:

“Sa vorbesti cu Hristos asa cum vorbeste un prieten cu alt prieten. Sa Ii spui: Hristoase, merg la munca, vino cu mine! Hristoase, invata-ma ce sa zic si ce sa fac!” (IPS NEOFIT despre ENTUZIASM si RUGACIUNEA de la locul de munca)

ÎPS NEOFIT DE MORFOU și CRUCEA CALOMNIEI. Lumina opaițului mărturisirii adevărului despre acele “fapte care ard sufletul si trupul”. CUM A TRAVERSAT MITROPOLITUL PRIGOANA DECLANȘATĂ ÎMPOTRIVA SA: “Vă rog, frații mei, să faceți și voi așa! Și eu am făcut asta în aceste 40 de zile. I-am spus: HRISTOASE, SINGUR NU POT să ridic această încercare, cu Tine însă pot!”

“Ceea ce a inceput din Siria, acum continua cu Libia, maine va ajunge la stramtorile Bosforului si vedem pe mai departe, cu razboiul mondial…”. Omilia MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU la praznicul SFANTULUI STEFAN, INTAIUL-MARTIR, despre caile de dobandire/activare a DUHULUI SFANT, “SUFLETUL SUFLETULUI”. “Asa sa vorbim sfintilor, cu simplitate si cu smerenie”

O noua predica a MITROPOLITULUI NEOFIT (Cipru): “RECUNOASTEREA IERUSALIMULUI DREPT CAPITALA A ISRAELULUI – PUNCTUL DE INCEPERE A CELUI DE-AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL”. “Martiriul este o realitate contemporana cu noi. Se poate sa vina ceasul cel greu si deodata va trebui sa marturisim”. SA CULTIVAM POCAINTA, SA CEREM CREDINTA SI RABDARE!

VIATA SI MUCENICIA SFANTULUI NOU MARTIR FILUMEN CIPRIOTUL, torturat, ucis si despicat in forma de Cruce in 1979 la Fantana lui Iacob de militanti iudei fanatici

***

 

DUMNEZEU NU DOARME, DUMNEZEU NU INTARZIE SA LUCREZE! Prima parte a conferintei IPS Serafim de la Cluj (2018) cu invataturi de mare folos despre ROSTUL NECAZURILOR, lucrarea tainica a lui Dumnezeu in vremea inmultirii pacatului, SUFERINTA PENTRU PACATELE ALTORA si lasarea in mainile lui Dumnezeu, asumand toate cele ingaduite de El (VIDEO + TEXT)

“Când ne predăm lui Hristos…” – SFÂNTUL PORFIRIE KAVSOKALIVITUL despre ÎNCREDINȚAREA ÎN MÂINILE LUI DUMNEZEU ÎN BOLI ȘI SUFERINȚĂ: “Doamne, fie orice va vrea iubirea Ta…”

“ABANDONATI-VA IN MAINILE LUI DUMNEZEU!”

Sfantul Ioan Carpatiul – cuvinte de intarire in lupta nevazuta (4): “TOATA GRIJA ARUNCATI-O DOMNULUI, EL ARE GRIJA DE VOI”

“CAUTATI MAI INTAI IMPARATIA LUI DUMNEZEU!” – Cuviosul Paisie despre PURTAREA DE GRIJA A LUI DUMNEZEU fata de om

“AJUNGE ZILEI RAUTATEA EI…”

“TAINA MANTUIRII”: PREDAREA IN MANA LUI DUMNEZEU. “Sistemul” din care trebuie sa iesim daca vrem sa ne mantuim. Sa daramam idolul din noi!

MANA LUI DUMNEZEU – parintele Gheorghe Calciu

Sf. Ioan Gura de Aur: SA NU NE CHINUIM IN ZADAR CU GRIJILE LUMESTI!

Omilia Mitropolitului Augustin despre ADORAREA MAMONEI SI INCREDINTAREA IN MANA LUI DUMNEZEU

Sf. Nicolae Velimirovici despre biciul intreit al NECUNOASTERII, al GRIJII si al DEZNADEJDII

Crestinul contemporan intre MAMONA GRIJILOR PRISOSITOARE, A VOCILOR AMAGITOARE DE SIRENA si LINISTEA DE A NE INCREDINTA SUFLETUL LUI DUMNEZEU. “Drogurile” patimilor lumesti care ne tin despartiti de Dumnezeu

Parintele Teofil Roman: MAREA NOASTRA CADERE – INCREDEREA IN SINE SI VIATA TRAITA “PE CONT PROPRIU”, IN AFARA VOII LUI DUMNEZEU. Cum putem ajunge a dobandi pacea lui Hristos si a lepada “grija cea lumeasca” la Liturghie?

“Dumnezeu stie de noi!” – VOI AI CUI SUNTETI, CUI SLUJITI? VOI CHIAR CREDETI IN MINE? Grijile lumesti si placerile NE INGREUIAZA, NE ADORM SI NE AMETESC SUFLETELE, INCAT SA FIE NEPREGATITE DE INTALNIREA CU HRISTOS (Predici la Duminica a 3-a dupa Rusalii)

VIE IMPARATIA TA, FACA-SE VOIA TA… Cugetari duhovnicesti pentru Duminica a III-a dupa Rusalii – “Exista o singura ordine fireasca: DUMNEZEU PE PRIMUL LOC! Domnul nu primeste JUMATATILE DE INIMA”

URMAREA CHEMARII LUI DUMNEZEU SI INCREDINTAREA IN PURTAREA SA DE GRIJA IUBITOARE. Predica audio a Parintelui Ciprian Negreanu: “Dumnezeu nu bate obrazul omului care se intoarce”. CE FEL DE COPII NE VREA TATAL?

CATA INCREDERE AVEM IN DUMNEZEU? Predici audio in Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci, de folos EXCEPTIONAL tuturor celor preocupati de viata duhovniceasca: UN INTELES NEASTEPTAT AL LUARII CRUCII “IN FIECARE ZI”

“Oferta” duhovniceasca esentiala pentru a trai un POST MARE cu real folos: INFRANAREA ca LUCRARE LAUNTRICA DE LINISTIRE, DE PAZA A SIMTURILOR si ca exercitiu de REZISTENTA si RETRAGERE fata de TENTATIILE SOCIETATII DE CONSUM. Diaconul Sorin Mihalache: “Defectiunea vietii noastre este ca avem tendinta sa ne adaptam perfect lumii in care traim, unei patologii. Pentru a ne zidi interior trebuie sa ne decupam intr-un fel din ea” (VIDEO, TEXT)

DUMNEZEU NE CERCETEAZA ATUNCI CAND MURIM NADEJDII IN NOI INSINE. De ce ne este SUFERINTA necesara mantuirii? “Cu cat omul este mai pierdut, cu atat are nadejdi mai mari, este de ajuns sa nu se izoleze in sine insusi, ci sa alerge la Dumnezeu spunand: SUNT UN ESEC DEPLIN, FA CU MINE TOT CE VOIESTI!”

PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, despre ECHILIBRUL PSIHOLOGIC vs. AȘEZAREA LĂUNTRICĂ venită în urma tensiunilor și luptelor duhovnicești. “Fiţi sinceri cu Dumnezeu când staţi de vorbă cu El, nu fiţi politicoşi”. NECESITATEA UNEI RELAȚII PERSONALE CU DUMNEZEU și FOLOSUL DUHOVNICESC AL STĂRILOR-LIMITĂ sau al DEZNĂDEJDILOR celor bune (VIDEO +TEXT)

Noi RASPUNSURI (II) din conferinta Protos. ARSENIE DE LA CORNU de la Bucuresti (martie 2018): “Ceea ce atinge Dumnezeu se transfigurează”. HARUL DIN INCERCARE, FOLOSUL DIN CADERE, BINECUVANTAREA DIN STARILE DE EPUIZARE, DEZ-AMAGIREA CEA BUNA DIN ESEC, MANGAIEREA DIN DEZNADEJDE (video, text)

ATINTIREA MINTII SPRE CELE DE SUS si PRIMIREA SMERITA A MUSTRARILOR. Raspunsuri duhovnicesti de la Arhim. Zaharia Zaharou: “Nu ar trebui să ne trăim stările sufleteşti singuri, ci ar trebui să le împărtăşim cu Dumnezeu”

PREFACEREA RANILOR SUFLETESTI si a durerilor omenesti mistuitoare IN MANGAIETORUL PLANS DUHOVNICESC. Parintele Zaharia Zaharou despre lucrarea neincetata a pocaintei (II). CUM SA REACTIONAM LA AMARACIUNI CA SA LE FACEM FOLOSITOARE? “Punându-L pe Hristos la încercare…”

CUM SA NE CONVERTIM TRAIRILE PSIHOLOGICE IN SIMTIRI DUHOVNICESTI?

CUGETARI si SFATURI DUHOVNICESTI ale PARINTELUI IACHINT: “Doamne, al Tau sunt, sa nu ma parasesti!”


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Mitropolitul Neofit de Morfou, Razboiul nevazut, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “IPS Neofit de Morfou despre TRANSFORMAREA ANXIETATII SI A GRIJII IN RUGACIUNE PRIN INCREDINTARE TOTALA IN VOIA LUI DUMNEZEU: “Este necesar sa avem mai multa comunicare cu Tatal ceresc ca sa scada stresul” (VIDEO, traducere)

  1. Bogdaproste frați admini, bogdaproste E.P., bogdaproste IPS Neofit !!! Doamne ajută tuturor !!!

  2. Frumos spus de IPS Neofit si foarte folositor.
    Multumiri admins.

  3. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU (CIPRU) a fost nevoit sa accepte INCHIDEREA BISERICILOR pentru popor in urma unui ordin prezidential. SFATURI PENTRU CREDINCIOSI IN VREME DE IZOLARE."Daca nu ne folosim si de acest prilej pentru a ne intari duhovniceste,
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate