Scurta omilie recenta a avvei Moise Aghioritul. CHEMARE LA TREZVIE SI ECHILIBRU
Traim in vremurile de pe urma?
“In vremurile noastre grele si tulburi exista o mica, dar puternica grupare de oameni cu anumite cautari metafizice. Unii il gasesc pe Dumnezeu la nevoie, ca pe o consolare, ca pe o scapare. De obicei, omul gaseste ceea ce cauta si ceea ce ii convine. Nu vrea sa se osteneasca si sa asude prea mult. Se multumeste cu solutii exterioare si usoare. Astfel, uneori isi rezuma religiozitatea (credinta) la indeplinirea unor obligatii formale, fara nici o valoare [prin ele insele]. Alteori este pacalit de invatatori vicleni care ii exploateaza aspiratia dupa Dumnezeu oferindu-i ceva eliberator, placut, relaxant, care nu implica nici un efort.
In aceasta cautare se dezvolta o demonologie, o antihristologie si o eshatologie, care se cladesc pe baze eronate. Exagerari, stabilirea unor date pentru sfarsitul lumii, relatari despre nasterea antihristului, si alte asemenea, produc teama in sufletele crestinilor, lucru ce nu este nici potrivit, nici folositor. Unii vorbesc mai mult de antihrist decat de Hristos. Preocuparea lor de baza este talcuirea vremurilor. Destui intelepti se nelinistesc de marea neliniste a credinciosilor. Cercetarea lor curenta este gasirea stirilor care sa le certifice parerile proprii. Consideram nefireasca aceasta reactie exagerata.
Oamenii au lasat lupta impotriva patimilor potrivnice si sadirea virtutilor ravnite si se preocupa patimas toata ziua cu fantezii, frici, superstitii, cu asa-zisele vraji care li se fac, cu numere malefice, si altele. Au uitat de cercetarea [duhovniceasca], de rugaciune, de lucrarea cea buna, de pocainta, de viata legata de Sfintele Taine ale Bisericii, si se chinuiesc cu interpretari subiective si cu false teorii straine.Acestea toate ii indeparteaza de esenta, de fundamentul vietii duhovnicesti autentice, si-i conduc pe oameni intr-un labirint demonic, intunecat.
Spunand acestea nu vrem sa zicem ca nu se petrece nimic. Nu propunem o stare de complacere nesanatoasa, o atitudine de indiferenta, de usuratate si ignoranta. Este nevoie desigur de trezvie, de atitudine, de barbatie, de impotrivire la orice nedreptate sau neadevar. Libertatea persoanei umane este ceva foarte important si va trebui sa fie aparata in orice chip, intotdeauna si pretutindeni. Toata atentia noastra ar trebui sa fie indreptata spre ceea ce este esential, folositor si adevarat, numai catre acestea. Din pacate, multi oameni se tem sa-si oglindeasca in adevar propria goliciune interioara. Si astfel vor sa se preocupe de orice nu implica un efort personal.
Azi oamenii se ingrijoreaza ca vor ajunge cumva sa nu aiba ce manca. Strang alimente pentru zilele grele ce vin. Dar acestea nu au o data de expirare? Sau cu ce bucurie vor manca vazandu-i pe fratii lor murind de foame? Hristos nu ne-a invatat Tatal nostru? Nu spune acolo: da-ne-o noua astazi? Adica si crestinii se preocupa doar de bani si mancare? Este foarte important sa vedem bine unde se scurge osteneala (lupta) crestinilor nostri. Sa nu dam pricina de ras celor care, fara frica de Dumnezeu, ne ironizeaza, care s-au si inmultit in ultima vreme.
Suntem judecati dupa alegerile noastre. Avem raspunderea optiunilor noastre. Este neaparat nevoie de studiu, de cunoastere, de experienta, de sfat si de luminare. O spun din nou. Este nevoie de pocainta sincera a tuturor, de o intoarcere sanatoasa, de schimbarea mintii (cugetului), a felului de viata, de o noua mentalitate, de un alt tel (alta perspectiva), de alta tinta, de un scop inalt, de o viata plina de sens. Cinstea, dreptatea, sinceritatea se pot intoarce in aceste vremuri grele.
Daca mult discutatul card al cetateanului ne lipseste de libertatile noastre, va trebui, fireste, sa nu-l luam (sa-l refuzam), ascultand de hotararea Bisericii. Dar nu trebuie sa traim continuu in suspiciune, in imaginatii, exagerari, fanatism, extremisme si lupte partizane. Frica, groaza, panica si revolta impotriva tuturor nu sunt moduri drepte de viata duhovniceasca.
Traim vremurile de pe urma? Se implinesc semnele vremurilor? Isi va pune antihrist pecetea sa? A venit sfarsitul lumii? Tot voia lui Dumnezeu se va face. Batranul sfant Siluan spunea: Si cerul cu pamantul de s-ar uni, nu ma tem. Hristos daruieste celor credinciosi lipsa fricii, netulburarea, nadejdea, optimismul si bucuria. Descurajarea, deprimarea, pesimismul si tulburarea (agitatia), nu apartin niciodata crestinilor.
Fie ca Sfintii Trei Ierarhi praznuiti (azi), sa ne lumineze calea discernamantului!”
30 ianuarie 2011
Traducere dupa originalul grecesc, folosind si traducerea de la: Are We Living In The End Times?
Legaturi si completari cu:
***
- CUM NE PREGATIM PENTRU CE VA URMA? POCAINTA, ASTAZI – INTRE “MUCENICIA VIRTUALA” SI INVATATURILE SFINTILOR
- “Sa nu ne ingaduim naivitatea, sa nu dormim in opinci”. CLARIFICARI SI AVERTISMENTE NECESARE PRIVIND PROFETIILE SI FALSELE PROFETII APOCALIPTICE
- Ce am retinut din talcuirile si avertismentele CUVIOSULUI DANIEL GOUVALIS privitoare la Apocalipsa. Cum sa ne ferim de exegetii improvizati si de speculantii financiari ai profetiilor eshatologice? CUM TALCUIESC SFINTII PARINTI LEGATURA DINTRE LEPADARE SI ANTIHRIST
- Cuv. Serafim Rose: Ce sa facem pentru a discerne si a rezista ispitelor acestor vremuri?
- “VEDEŢI SĂ NU FIŢI AMĂGIŢI!” – Parintele Seraphim Rose ne arata de ce e nevoie sa cercetam semnele vremurilor
- SA INCEPEM SA NE PREGATIM… CUM SI PENTRU CE?
- PREGATITI-VA, DRAGII BUNELULUI, PREGATITI-VA!
- Iara si iara… PERFUZII VITALE PENTRU INCERCARILE VREMURILOR
- Duminica tanarului bogat: CUM FUGIM DE HRISTOS?
- Ce avem noi de facut astazi pentru a ne mantui si pentru a ne pregati de incercarile ce vor veni?
- Sa ne reamintim duhul adevaratei marturisiri si care trebuie sa ne fie cautarea primordiala – PARINTELE ARSENIE MUSCALU (VIDEO)
*
- ATITUDINE PE TEMA ACTELOR CU CIP IN BISERICA GRECIEI: RESPINGEREA NOILOR ACTE, FARA EXTREMISME SI ZELOTISME, PE MOTIVUL PRIMEJDIILOR INDOSARIERII ELECTRONICE
- SOLUTIA “DELTA FORCE”? Vremurile de restriste – intre tehnici de supravietuire si metode de despatimire
- AU CUVANTUL PARINTII (3) – PR. TUDOR CIOCAN despre “sistem” si lupta adevarata si nespectaculoasa ceruta de Evanghelie
- AU CUVANTUL CITITORII (2) – ALEXEI: Antrenamentul harului
- AU CUVANTUL CITITORII (1): ALIN-7: Un pelerinaj virtual prin blogosfera ortodoxă, în 10 paşi
- Au cuvantul cititorii (3): CARE ESTE SCOPUL ACESTUI JOC DE-A LEPADAREA? CE TREBUIE SA FACA CEL CARE VREA SA REZISTE IN FATA PRIGOANEI ANTIHRISTICE?
- UN PUNCT DE VEDERE LA CARE SUBSCRIEM: Ierom. Teofan Popescu (Man. Putna) despre problema cipurilor, intre pericolul controlului total si cel al atitudinilor dezechilibrate si agresive
- Parintele Metodie de la Optina despre actele cu cip si lucrarea “tainei faradelegii”: “ORICINE TRAIESTE IN PACAT ARE DEJA SEMNUL LUI ANTIHRIST PE FRUNTE SI PE MANA DREAPTA, CHIAR DACA REFUZA DOCUMENTELE DE IDENTITATE”
*
- PARINTELE DIONISIE IGNAT – VREMURILE DIN URMA – SEMNE SAU EXAGERARI? (I)
- Cuv. Seraphim Rose: ESTE MAI TARZIU DECAT CREDEM. VA MAI SUPRAVIETUI CREDINTA NOASTRA?
- UN PETEC DIN CERUL INIMII AVVEI SELAFIIL SIBERIANUL: “Avem nevoie de cat mai multa rugaciune!”
- Cuv. Paisie Aghioritul: “Arme” pentru razboiul nevazut al acestor vremi
- CUV. PAISIE: “E STARE DE ALARMA. ESTE TREBUINTA DE MULTA RUGACIUNE CU DURERE”E vremea sa ne trezim din somn!
- “DOMNUL NU-I LASA PE AI SAI” – Viata si harismele unui proroc al veacului XX: SFANTUL CUVIOS KUKSA DE ODESSA
- DIN PROFETIILE CUVIOSULUI AMBROZIE LAZARIS: “Vor veni ani grei, dar nu va temeti!”
- CE TRAIM ASTAZI? CE (NU) SE MAI POATE FACE?
Doamne ajuta.
Cu adevarat acest parinte are un cuvant la care e bine sa luam aminte!
Lucrati cu intelepciune.
SINAXA
http://www.sinaxa.net
Asa este. Sfantul Vasile ne invata ca cea mai mare virtute este masura. Trebuie sa judecam toate cu masura.
Citeam la andreea “întrebarea care vo pun la toti este:poate fi o lepadare de 10% una de 20% s1 alta de 50% ????? e lepadare sau nu ???????”
Dincolo de răspunsul pe care ni-l şi propune prin repetarea copilărească a semnului întrebării este un răspuns care poate va mai linişti sufletele noastre. Lepădarea (mai ales în ceea ce-L priveşte pe Mântuitorul) este lepădare indiferent de procent. Ceea ce-i scapă andreei este faptul că până la alegerea finală, calea e lungă. Şi pe această cale poţi avea 10%, 20%, 30% …etc. de predispoziţie la lepădare (la fel cum avem păcate mai puţine sau mai multe, mai uşoare ori mai grele). Procentele pe care fiecare dintre noi le are, nu dau şi măsura în care vom fi mai aproape de cădere ci doar mărimea luptei pe care va trebui să o dăm cu sufletul nostru pentru a ne mărturisi ai Lui Hristos şi de a ne dezice de satana la momentul potrivit. Căci atunci unul care are 90% păcate, de se va întoarce cu căinţă şi smerenie, se va asemăna femeii canaanence pe care Hristos nu a alungat-o ci a iertat-o. De aceea fericiţi cei care, încă de pe acum, se grijesc să nu adune multe puncte diavoleşti căci, în vremea alegerii se vor afla pregătiţi şi întăriţi să facă alegerea cea bună. Însă nici cei cu 90% prelepădare nu sunt îndepărtaţi de Bunul Dumnezeu. Dacă în cele 10% de frică de Bunul Dumnezeu vor fi sinceri s-ar putea să fie cu mult înaintea celor cu puţină prelepădare dar cu multă mândrie şi judecată pe aproapele. De aceea, pentru examenul final trebuie să cultivăm Evanghelia în inimile noastre ca la gestul fizic al acceptării peceţii care ni se va cere să putem spune, cu duhul, nu. Şi în legătură cu actele ce conţin seminţele peceţii, fericiţi cei care vor putea să nu le primească, căci se vor asemăna cu cei care nici cu gândul nu s-au învoit a păcătui.