VEACUL ANTIHRISTIC AL MINCIUNII. “Sa nu credem tot ce auzim!” Cand si cum ne mintim singuri? CLEVETIREA PE NEDREPT POATE DISTRUGE O FAMILIE SAU O VIATA, IAR CELOR CARE FAC ACEASTA RUGACIUNEA LI SE PREFACE IN PACAT

8-08-2012 Sublinieri

Despre minciuna       

Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau” (cf. Iesirea 20, 16), este una dintre cele zece porunci date de catre Dumnezeu poporului ales. Singura iertare, pe care poate sa o aiba minciuna, este atunci cand dorim sa evitam producerea unui rau, cand mintim de exemplu un criminal, un hot, sau alta persoana care doreste sa faca vreun rau. Este si cazul magilor, care nu s-au mai intors pe la Irod, dupa cum fagaduisera, ci pe alta cale au plecat in tara lor.

Dupa cum am mai spus, minciuna este precum nisipul cel miscator, pe care nu poti sa zidesti nimic ca sa dainuiasca. Tatal minciunii, dupa cum spune Insusi Hristos, este diavolul (cf. Ioan 8,44). Acesta inca de la inceput a mintit pe primii oameni si i-a scos din Rai, iar pana astazi, acest vrajmas al mantuirii oamenilor cauta sa minta pe oameni, si sa-i departeze de Adevar. Lucrul acesta il face prin tot felul de inselaciuni, luand intotdeauna chipul binelui, pentru a-i convinge mai usor pe oameni.

Sfantul Serafim Rose spunea ca diavolul face „minuni”, provoaca fenomenele cele mai spectaculoase, aduce oameni la biserica, face tot ce dorim atata timp cat reuseste sa ne insele. Ca sa ne dam seama cat de grava poate fi minciuna in unele cazuri, in Noul Testament avem un exemplu de pedeapsa capitala pentru crestini, sot si sotie, pe numele lor Anania si Safira, care au mintit pe Petru. Acesta le-a spus: „n-ati mintit oamenilor, ci lui Dumnezeu (cf. Fapte 5, 3-10), si amandoi au murit unul cate unul. Luand invatatura din acest exemplu, ar trebui sa fim foarte atenti la spovedanie, ca nu cumva sa mintim lui Dumnezeu, caci consecintele pot fi foarte grave.

De multe ori ne lovim de situatii de nesinceritate in familie, in relatiile dintre sot – sotie, sau in relatiile dintre copii si parinti. Atunci cand sotii se mint, de vina poate fi si cel care a fost mintit, deoarece celalalt poate a mintit de frica sa nu se intample ceva mai rau. Astfel, cand descoperim un neadevar din partea celuilalt, sa ne gandim ca poate noi suntem cei vinovati, iar nu cel ce nu a fost sincer. De asemenea, trebuie sa incurajam copiii sa fie sinceri cu noi, iertandu-i atunci cand isi recunosc fapta. Astfel, cand vor mai gresi, vom afla mai usor de la ei, nu le va fi frica sa spuna daca-i iertam, iar aceasta deschidere poate face mult bine intre relatiile dintre copii si parinti.

O alta situatie de minciuna, este atunci cand clevetim pe cineva pe nedrept. Acesta este un mare pacat, si dupa cum spunea Sfantul Ioan Gura de Aur, clevetirea pe nedrept poate distruge o familie sau o viata, iar celor ce fac un asemenea pacat nu le sunt primite darurile inaintea lui Dumnezeu, lumanarile lor se sting, iar rugaciunea lor se preface in pacat.

De asemenea, mai avem oameni printre noi, care exagereaza in ceea ce spun. Fac din tantar armasar, si adauga in plus la tot ceea ce povestesc. Este si aceasta o forma de minciuna, iar cei care ii cunosc pe acestia de mult timp, nu ii mai cred in ceea ce spun, nici daca ar spune adevarul.

Sigur ca sunt multe de spus despre minciuna, insa am mai vorbit despre inselarile acestui veac. Sa nu credem tot ce auzim! Spunea cineva, ca daca nu asculti stirile nu esti informat, iar daca le asculti esti dezinformat. Cam aceasta este realitatea intr-un veac [in care] minciuna tinde sa devina oficiala, si cand oamenii cu putere vor sa duca omenirea intr-o directie dorita de ei, cu ajutorul mass-media.

Imperiul lui antihrist va fi unul al minciunii, si cu cat oamenii se vor departa mai mult de adevar, cu atat mai repede acesta se va instala. Iar Adevarul nu il gasim la stiri, ci intr-o viata curata. Atunci vom avea discernamantul de a deosebi binele de rau si adevarul de minciuna.

Atunci cand ne mintim singuri

Ne mintim singuri atunci cand ne inselam in ceea ce credem, atunci cand credem prea usor ceea ce auzim si, in general, ne mintim singuri atunci cand nu traim cu Dumnezeu, ci doar spunem toata ziua: „Doamne, Doamne!”, fara insa a face voia lui Dumnezeu. Ne mai mintim singuri atunci cand nu traim prezentul, ci ravnim dupa amintiri din trecut, sau dupa visuri din viitor, si ne mintim singuri atunci cand nu multumim pentru ceea ce avem, si cand intotdeauna ni se pare mai bun ceea ce nu avem.

Ne mintim singuri, atunci cand vorbim de rau pe cineva, si nu amintim si de partile lui bune, si cand ne facem o singura parere despre cineva, buna sau rea, desi nu cunoastem indeajuns acea persoana, sau nu ne gandim ca un om se poate schimba in orice zi. Ne mintim singuri, atunci cand ne gandim doar la noi, si nu ne gandim la ce ar vrea Dumnezeu de la noi sau cum ar fi mai bine pentru aproapele nostru (iar aproapele nostru este, dupa cum se spun Evanghelia „Samarineanului Milostivcel care a facut mila cu noi), sau atunci cand dam la o parte pe cineva din viata noastra, pentru ca am gasit ceva mai bun.

Ne mintim singuri atunci cand ne credem mai buni decat altii, deoarece aparentele insala si nu ne putem pune in locul lui Dumnezeu, si sa-l asezam noi pe celalalt mai jos. Se poate ca inaintea lui Dumnezeu persoana respectiva sa fie mai curata si mai nevinovata decat noi. Ne mintim singuri, atunci cand nu cautam pacea, si sub nebuneasca parere ca noi avem dreptate ne razboim cu cel de langa noi.

Ne mintim singuri atunci cand nu folosim timpul cum trebuie, si dam la o parte datoriile catre suflet, inlocuindu-le sau cu grijile lumesti, sau cu poftele trupului, si sigur ca lista ar putea continua, insa ceea ce trebuie sa stim este ca atunci cand nu abordam corect viata noastra si problemele care apar, ne afundam tot mai adanc in mlastina pacatelor, deoarece daca nu traim in adevar, atunci suntem in minciuna, iar fiind in minciuna traim in pacat. Sigur, ca multi traind in intuneric, nici nu-si dau seama ca pacatuiesc, ci spun „Doamne, Doamne” si continua sa faca zile fripte celorlalti“.

(Din: Singhel Ioan Buliga, Provocarile crestinului ortodox in zilele de astazi, Editura Egumenita, 2012)

Legaturi:

***

***

***

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ce este pacatul?, Despre inselare, Ieromonah Ioan Buliga, Razboiul nevazut, Viata de familie

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

29 Commentarii la “VEACUL ANTIHRISTIC AL MINCIUNII. “Sa nu credem tot ce auzim!” Cand si cum ne mintim singuri? CLEVETIREA PE NEDREPT POATE DISTRUGE O FAMILIE SAU O VIATA, IAR CELOR CARE FAC ACEASTA RUGACIUNEA LI SE PREFACE IN PACAT

  1. Ne mintim singuri atunci cand dam la o parte pe cineva din viata noastra, pentru ca am gasit ceva mai bun.

    Partea dureroasa este si atunci cand nu mai primim pe nimeni in viata noastra si ramanem prizonierii marginirii a ceea ce avem, nestiind sa ne improspatam viata, sa fim atenti la ceea ce Dumnezeu ne ofera in iubirea Sa de oameni. Daca stim sa fim atenti la fiecare om pe care Dumnezeu ni-l trimite si sa incercam sa-l bucuram in vre-un fel, atunci si Dumnezeu se va bucura de noi. Daca suntem nepasatori fata de cei pe care Dumnezeu ii pune langa noi atunci oare nu-L vom auzi pe Hristos spunandu-ne: “Ceea ce ati facut unuia dintre acestia mai mici, Mie mi-ati facut”?!

    Oamenii nu trebuie sa fie vazuti precum niste obiecte, care la inceput cuceresc prin noutatea cu care vin, prin ceea ce au mai bun, dupa care expirand relatia sunt inlaturati fara niciun regret sau nicio sinchisire, urmand sa fie inlocuiti de un altul care vine la rand. Cel ce face asa nu va putea niciodata sa-si largeasca inima si nu va putea sa se arate statornic in dragoste. Prin urmare, odata ce putem spune ca cineva face parte din viata noastra, trebuie si sa intretinem acea relatie intr-un firesc in care reciprocitatea sa fie prezenta, altfel lucrurile vor degenera si fiecare va saraci.

  2. “Atunci cand sotii se mint, de vina poate fi si cel care a fost mintit, deoarece celalalt poate a mintit de frica sa nu se intample ceva mai rau. Astfel, cand descoperim un neadevar din partea celuilalt, sa ne gandim ca poate noi suntem cei vinovati, iar nu cel ce nu a fost sincer.”
    Pentru binele nostru sufletesc, si pentru linistea familiei, este corect sa procedam asa.
    Dar cel care minte, ramane totusi cu acest pacat. Daca suntem sinceri cu noi, stim ca in momentul in care am mintit, a fost si pentru ca nu am avut atat de multa dragoste incat sa renuntam la ceea ce stiam ca pe celalalt il face sa sufere.

  3. @Ioana
    Am un obicei “prost”:spun adevarul cu orice pret.Si ca sa vezi ce minuni poate face ADEVARUL tin sa-ti marturisesc ca nevasta-mea a aflat de ispita de care am mai povestit.A fost mult prea mult pentru ea si m-am cait gandind ca am gresit.La spovedanie am aflat ca procedasem corect.Ajutorul ei era singura mea sansa de salvare.

  4. Cristi,
    as vrea sa va spun ca nu la dvs m-am referit in comentariul de mai sus, ci CHIAR la mine.
    Acum, referitor la dvs: cred ca ati procedat bine. Sa va tina Dumnezeu obiceiul acesta de a spune adevarul. Ma bucur sa aflu ca ati avut curajul sa luati taurul/diavolul de coarne.
    Si pentru Elena ma bucur ca are un sot sincer, chiar daca se mai impiedica si el uneori de cate o ispita 🙂

    Si fiti sigur ca Maica Domnului va ajuta in continuare, pentru rugaciunile mele! 😉

  5. Pingback: PREDICI AUDIO pline de seva si putere duhovniceasca la DUMINICA TANARULUI BOGAT: “Toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam!” -
  6. Pingback: SFANTUL NECTARIE DIN EGHINA SI PATIMILE NOASTRE (II): despre oamenii mincinosi, calomniatori, clevetitori, vicleni, judecatori necrutatori -
  7. Pingback: BOTEZUL SI POCAINTA: “Drepte faceti cararile Lui!” -
  8. Pingback: ODINIOARA SI ASTAZI… “Singurul duh care domneste astazi este acela al unei vitrine impodobite, dar false, artificiale” -
  9. Pingback: DESPRE CADEREA BABILONULUI SI FALSELE MINUNI ALE LUI ANTIHRIST. Cum sa ne ferim de inselare? -
  10. Pingback: Episcopul IGNATIE MURESANUL la Petru-Voda: "In lume purtam foarte multe masti, suntem ipocriti, dar la Judecata PE DUMNEZEU NU-L VOM PUTEA MINTI IN NICIUN FEL!" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: SFANTUL NECTARIE DIN EGHINA SI PATIMILE NOASTRE (III): vanitatea, ambitia, viclenia, flecareala, vorbirea multa, desarta si obscena, desfatarea… -
  12. Pingback: Inaintea Inaltarii Sfintei Cruci: CE INSEAMNA A IUBI, CU ADEVARAT, in vremurile abuzului, viclesugului si minciunii generalizate? CUM PUTEM MARTURISI CRUCEA IN VIATA NOASTRA si CE FERICIRE PUTEM GASI IN IADUL LUMII? (predici audio) -
  13. Pingback: VIATA CA O MINCIUNA -
  14. Pingback: FEMEIA GARBOVA ASTAZI: Un popor garbovit de ploconiri, linguseli, LIPSA DE VERTICALITATE; o omenire tip “Prikoke”, COCOSATA DE PACATE si MANIPULATA sa se simta “LIBERA” cand este mai ROBITA si sa fie fericita SCORMONIND IN GUNOAIEL
  15. Pingback: “POCAINTA este si o IESIRE DIN IDOLATRIA MODERNA. Noi am intrat in imperiul asta al „BUNASTARII”, al vietii „mai bune”, pentru ca DIAVOLUL STIE CA FACE MAI MULTA ROADA CU „BUNASTAREA” DECAT CU PRIGOANA – Predica audio in Duminica S
  16. Pingback: FATARNICIA – cel mai urat pacat in ochii lui Dumnezeu. “SA NU JUDECAM CU DOUA MASURI”, acuzand cu asprime neputintele altora, iar pentru ale noastre gasind indreptatiri! “DEPENDENTA DE A JUDECA” si PATIMA PLACERII DE A LOVI I
  17. Pingback: Inaintea Inaltarii Sfintei Cruci: CE INSEAMNA A IUBI, CU ADEVARAT, in vremurile abuzului, viclesugului si minciunii generalizate? CUM PUTEM MARTURISI CRUCEA IN VIATA NOASTRA si CE FERICIRE PUTEM GASI IN IADUL LUMII? (predici audio) | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: PARINTELE ADRIAN (inedit, audio) despre MARILE STRAMTORARI ALE VREMURILOR DIN URMA si caracteristica timpului antihristic: “EPOCA HAOSULUI SI A DEZNADEJDII, CAND NU MAI POTI DESLUSI ADEVARUL DE DEZINFORMARE” | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: CARE SUNT MIJLOACELE INSTAURARII DUHULUI LUI ANTIHRIST? Arhimandritul georgian LAZAR ABASIDZE despre formarea unei NOI ORDINI MONDIALE prin NIVELARE, UNIFORMIZARE SI… EDUCATIE SEXUALA: ” Nu este o intamplare ca ei incearca sa ii hraneasca pe c
  20. Pingback: CARE SUNT MIJLOACELE INSTAURARII DUHULUI LUI ANTIHRIST? Arhimandritul georgian LAZAR ABASIDZE despre formarea unei NOI ORDINI MONDIALE prin NIVELARE, UNIFORMIZARE SI… EDUCATIE SEXUALA: “Nu este o intamplare ca ei incearca sa ii hraneasca pe ce
  21. Pingback: FATARNICIA – cel mai urat pacat in ochii lui Dumnezeu. “SA NU JUDECAM CU DOUA MASURI”, acuzand cu asprime neputintele altora, iar pentru ale noastre gasind indreptatiri!. “DEPENDENTA DE A JUDECA” si PATIMA PLACERII DE A LOVI
  22. Pingback: Parintele Octavian Moşin (Chişinău): CRESTINUL IN FATA PROVOCARILOR LUMII DE AZI, intre REVOLTA care inraieste si RUGACIUNEA facatoare de pace: “Este un veritabil act eroic să trăiești cu adevărat creștinește…” | Cuvântul Ortod
  23. Pingback: PRECIZARI NECESARE in urma raspandirii unui articol DENIGRATOR si MINCINOS in legatura cu MARTURIA MITROPOLITULUI IEROTHEOS publicata de “Cuvantul ortodox”. PENTRU ADEVAR si IMPOTRIVA MANIPULARILOR “TALHARESTI”. Ce legatura avem cu
  24. Pingback: CEL CE FACE NEDREPTATE ISI VA LUA PLATA NEDREPTATII… | Cuvântul Ortodox
  25. Pingback: “Devii ceea ce iubeşti”. Predici audio la vindecarea femeii garbove. GARBOVIREA SI FATARNICIA LUMII CARE IL REFUZA PE HRISTOS, DORIND INCRANCENAT LANTURILE SATANEI vs. FERICIREA CEREASCA ASCUNSA IN SUFERINTA ASUMATA | Cuvântul Ortodox
  26. Pingback: PS IGNATIE – chemare esentiala la “revizie sufleteasca” in Postul Mare, punand degetul pe rana: NE MINTIM PE NOI INSINE, FUGIM DE NOI INSINE, DEVENIM FORMALISTI SI RITUALISTI, ALERGAM DUPA MINUNI SI SPECTACOL, TRANSFORMAM CREDINTA DUPA C
  27. Pingback: PS MACARIE, in conferinta de la Cluj, “Lacrimile pocaintei si sinceritatea inimii” (VIDEO): “Deseori NE AMAGIM SINGURI, refuzam sa primim harul lui Dumnezeu si NE DROGAM CU SUROGATE, iar toate aceste FALSE MANGAIERI atrofiaza in om nevoi
  28. Pingback: CUM SA MAI RESPIRAM SI SA REZISTAM PRINTRE MUNTII DE GUNOAIE ALE MINCIUNII SI TICALOSIEI SUFOCANTE? - Cuvântul Ortodox
  29. Pingback: Anticamera antihristului: LUMEA MINCIUNII SI A INSELATORIEI generalizate si organizate, LUMEA CRIMELOR SOCIALE PERFECTE. “De aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amagire, ca ei sa creada minciuni” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate