“BUCURA-TE, TAMADUIREA TRUPULUI MEU!” – Predica Mitropolitului Neofit de Morfou despre MAICA DOMNULUI la Denia Acatistului Buneivestiri: “Iata cum Maica Domnului are grija de oamenii ei”

3-05-2019 Sublinieri

Bucura-te, tamaduirea trupului meu!

Predica Mitropolitului Neofit de Morfou la Denia Acatistului Bunei Vestiri, care a avut loc în orașul Kyprianos, municipalitatea Menikou din mitropolia Morfou (12.04.2019).

 “Frati si surori!

Ne invredniceste Maica Domnului, Stapana noastra si a lumii, aici, in casa marilor martiri Ciprian si Iustina, sa ne inchinam si sa-i cantam Acatistul Bunei Vestiri in fata icoanei sale facatoare de minuni, „Panaghia copiilor”. Sunt episcopul vostru de 20 de ani prin Harul Domnului. Este prima oara cand vad ochii Maicii  Domnului, Panaghia copiilor. Este o Imparateasa cu ochi de copil – ceea ce ar trebui sa fie un scop in viata noastra. Adica, cum sa devenim imparati asupra patimilor noastre si, incet-incet, sa ne curatam inima si sa devina curat ochiul sufletului nostru – care este inima si nu creierul, asa cum invata azi psihologii si psihiatrii din Europa Occidentala atee. Atunci cand se curateste mintea omului, atunci aceasta sta ca o imparateasa in inima omului. Si atunci omul ajunge sa aiba acesti ochi ingeresti, de copil, pe care ii are Panaghia – mama copiilor. Si nu este intamplator ca pictorul popular a pictat astfel de ochi Maicii Domnului, caci stim cum ea este maica tuturor copiilor. Sa nu va ganditi ca ea este maica copiilor nostri doar pana cand acestia implinesc 12 ani sau doar pana la 30 de ani – asa cum cred multe mame din Cipru, care isi vad copiii ca fiind mici pana la 30 de ani – si astfel avem atatea divorturi, fiindca acestia nu ajung niciodata sa se maturizeze.

Acesti ochi ai Maicii Domnului – Panaghia copiilor – sunt pentru noi toti, sunt ceea ce vrea Hristos sa ajungem cu totii, si o spune clar si in Sfanta Evanghelie: „de nu veti fii precum pruncii, nu veti intra in Imparatia lui Dumnezeu”.

De aceea si pictorul a zugravit-o pe Maica Domnului ca Imparateasa, dar cu ochii de copil. Si noi trebuie sa avem aceste doua tinte in viata: sa devenim stapani (imparati) peste patimile noastre, peste rautatile noastre si sa devenim precum pruncii.

Ieri dimineata eram aici, in vizita la scoala generala din comunitatea dumneavoastra, cu destul de multi copii. M-a surprins cum s-a desfasurat convorbirea mea cu acesti copii. Le-am vorbit despre Buna Vestire si despre Sfantul Nichifor Leprosul. Am intentionat sa vorbesc doar 10 minute despre Buna Vestire – sa le spun cum un Inger Intaistatator din Ceruri a mers la o fecioara din Nazaret si i-a spus: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine!”. Si cum, in Fecioara Maria S-a unit Dumnezeu-Duhul Sfant cu omul si, din aceasta unire, S-a nascut A  Doua Persoana a Sfintei Treimi ca Dumnezeu-Om, Iisus Hristos, fiind atat Dumnezeu desavarsit cat si Om desavarsit. Si am inceput sa explic copiilor ce inseamna ca a Doua Persoana a Sfintei Treimi a devenit Om si Dumnezeu, si nu doar atunci, ci la fiecare Sfanta Liturghie, cand ne impartasim cu Acest Dumnezeu, Iisus Hristos, Care ingaduie sa devina atat de mic cat sa incapa intr-o lingurita, ca sa putem sa ne impartasim cu El. Si Acest Dumnezeu se micsoreaza si se smereste atat de mult, ca sa devenim noi, ce? Sa devenim partasi la Dumnezeire, adica sa devenim sfinti. Sa devenim asa cum s-a intamplat cu Sfantul Ciprian si Sfanta Iustina acum 1700 de ani, si cum a devenit Sfantul Nichifor in 1964. Deci, sfintenia este scopul omului nu doar pentru perioada in care au trait sfintii Ciprian si Iustina, ci si pentru secolul XX, si pentru secolul XXI.

Acum se pregateste sa se ridice la cer un foarte mare sfant. Si stiti de unde este acest mare sfant? Din America. In America. Nu e nevoie sa ii spun numele, multi inteleg, cei care sunt aproape de Biserica [Cuviosul Efrem Filotheitul – n.n.]. Este un mare ascet al secolului XX, care, cand a trecut de 70 de ani, a plecat in America sa se vindece de niste boli, si acolo lumea a inteles sfintenia acestui smerit calugar ieromonah si l-au rugat sa ramana cu ei. I-au spus ca si America are nevoie de experienta lui ascetica si la inceput s-a gandit sa ramana un an. Si in acel an a facut o manastire. Dupa aceea, si-a zis: dar ce nevoie mare are poporul de aici de Ortodoxie! Si in al doilea an a mai facut o manastire, si in al treilea an la fel, nu doar cu greci – cum credem noi ca Dumnezeu este doar al grecilor – cu crestini americani, cu evrei care s-au botezat, chinezi, negrii care s-au increstinat. Si a pus acest om al lui Dumnezeu o conditie la manastirile pe care le-a ridicat: ca toate Liturghiile sa se faca in greaca veche (…) Sa nu se traduca. Al doilea lucru pe care l-a zis a fost ca toate ierurgiile sa se faca dupa tipicul si muzica bizantina deoarece aceasta este muzica ingerilor. (…)

Vedeti? Un om ca acest ieromonah despre care v-am povestit, cand o iubeste pe Maica Domnului, cand isi curata inima, cand se aseaza mintea ca o imparateasa a inimii si nu alearga bezmetica de colo-colo la ganduri trupesti, de slava desarta sau la bogatiile acestei lumi care toate sunt trecatoare si stricacioase, asadar, cand mintea stapaneste peste inima, se intampla minuni; si cand spun minuni nu ma gandesc ca se vindeca picioarele mele neputincioase, ci minune este sa se vindece mintea mea cea nebuna si sa se curete inima mea cea patimasa. Toate acestea sunt intrupate in rugaciunile Buneivestiri. De aceea, va rog sa nu ezitati, sa nu va rusinati sa va marturisiti lui Dumnezeu. Dar ca sa ajungeti la Dumnezeul Treimic, va trebui mai intai sa ajungem la Hristos Cel Intrupat. Prin Hristos, Il cunoastem si pe Tatal si pe Duhul Sfant. Si ca sa ajungem la Domnul nostru, Iisus Hristos, trebuie sa ne conduca Maica Domnului (Panagia Odighitria – “Indrumatoarea“). Deci, pe scara pe care urcam spre curatirea inimii si a mintii, prima treapta este iubirea catre Maica Domnului. Si rugaciunile Buneivestiri, daca putem sa le spunem in fiecare zi, sau cand putem, sunt prima treapta spre a ajunge la cunoastrea Sfintei Treimi. Mai intai, deci, o iubim pe Maica Domnului. Si avem o relatie cu ea in fiecare zi. Citirea Acatistului Buneivestiri este o buna cale de a ne apropia de ea. Si astfel, Maica Domnului ne va conduce la Hristos, iar Hristos ne va arata noua pe Tatal si pe Duhul Sfant. Asa cum Il veti auzi in Joia Mare ca spune Hristos : „Cel ce M-a vazut pe Mine, a vazut pe Tatal”.

Mi-a spus ieri o profesoara: „Aceste lucruri sunt atat de greu de inteles chiar si pentru noi…cum le-am putea spune copiilor?“. I-am raspuns: „Doar copiii au mintea atat de curata ca sa poata intelege dogma Sfintei Treimi, chiar si dogma Intruparii. Cum Dumnezeu a devenit Dumnezeu-Om”. De aceea si spune Hristos in Evanghelie: „Lasaţi copiii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci a unora ca acestia este Imparatia lui Dumnezeu”.  Si in alta parte zice: „Daca nu veti deveni asemenea pruncilor, nu veti intra in Imparatia Cerurilor”. Sunt uimit sa vad ca, de cate ori teologhisesc copiilor din scoala primara, acestia inteleg tot ce le zic, raspund la toate intrebarile mele. Daca merg la scoala gimnaziala incep sa se complice lucrurile, incepe mintea sa umble de colo-colo. Daca merg la liceu, acolo toate sunt… intunecate. Acolo ai nevoie de Lumina ca sa poti ajunge la sufletul lor. Si pe cat cresc oamenii azi, pe atat de mult se degenereaza. Au asteptari de la Dumnezeu. Nu sunt multi care sa aiba dispozitia sa Il cunoasca pe Dumnezeu azi. Noi, cei mai in varsta, care am luptat in viata noastra, am avut ca scop sa Il cunoastem pe Iisus Hristos cu ajutorul Maicii Domnului. Pe Cel ce S-a rastignit, si S-a ingropat, a inviat si S-a inaltat la Ceruri.

Aceste zile ce vin sunt cele mai importante zile din calendarul Sarbatorilor Bisericii. Valorificati-le! Nu doar ca sa va emotionati la o Denie. Acesta este un mod sentimentalist si bolnav de a trai sarbatorile. Ci ca sa Il cunoasteti mai bine pe Hristos, pe Maica Domnului. Si aceasta familiaritate, aceasta cunoastere care se face, repet, nu cu creierul, ci cu mintea (nous) ne va conduce la minuni mari.

Sa va spun si o intamplare din viata unui om al lui Dumnezeu care mi-a exemplificat acest verset din Acatistul Buneivestiri: „Bucura-te, tamaduirea trupului meu!

Stiti cu totii ca am avut binecuvantarea de la Milostivul de a avea prietenie si de a cunoaste multi dintre oamenii sfinti ai epocii moderne; cea mai importanta legatura a fost cea cu Sfantul Iacov din Evia, caruia i se mai spunea si Parintele „Ma iertati”.

Ascultati acum cum Maica Domnului ii iubeste pe oamenii ei in care are incredere si cum le vindeca pana si trupul. Parintele Iacov Tsalikis din Evia, deja batran si bolnav, suferind de o multime de boli, cu probleme la inima, la glande, la picioare mai ales, care erau pline de inflamatii si rani. Si, cu toate acestea, era mereu in picioare la slujbe sau ingenuncheat acolo unde trebuia, mai ales cand nu liturghisea el. De multe ori canta ca psalt, si canta ingenuncheat, el fiind un om  care ar fi trebuit sa aiba cel putin un suport de care sa se poata sprijini. Nici macar aceasta nu isi ingaduia in asceza pe care o practica. Si era mereu ingenuncheat. Seara facea cel putin 1000 de metanii rugandu-se pentru toti oamenii pe care ii cunoscuse, cu o lumanare aprinsa. Totusi, flebita de care suferea, de multe ori se deschidea si in chilia sa  se intampla adesea sa ii curga sange si puroi din rani.

Si intr-o seara, s-a rugat catre Maica Domnului cu acest verset din Acatist: Bucura-te, tamaduirea trupului meu!” „Am nevoie de tine, Maica Domnului, ajuta-ma si alina suferinta mea!” – nu a rugat-o sa il vindece, ci a cerut doar alinarea durerii. Si mi-a povestit: Cum eram intins pe patul meu si imi curgea sangele, s-a deschis usa chiliei dupa ce s-a auzit o voce ingereasca care psalmodia. Si primul care a intrat pe usa a fost Evanghelistul si prietenul Domnului, Ioan Teologul, acela pe care il vedem in icoana rastignirii mereu langa Cruce.” Al doilea stiti cine a intrat? Ca sa intelegeti cine sunt prietenii Maicii Domnului in Cer… Sfantul Serafim de Sarov. Si dupa acestia era Doamna lumii si Imparateasa Cerului cu un omofor [maforion n.n.] rosu pe cap si cu cele 3 stele care sunt simbolul fecioriei sale. Si cum au intrat, mai intai Sfantul Ioan Teologul, apoi Sfantul Serafim si mai apoi Nascatoarea de Dumnezeu, Maicuta s-a intors si le-a spus celor doi insotitori ai sai:

Acesta este Parintele Iacov, este un prieten adevarat al Fiului meu si prieten adevarat al meu.Cele spre vindecare pe care le-am adus din Cer sa le puneti pe picioarele sale mult patimitoare ca sa se aline durerea sa.

Si Apostolul Ioan a atins unul din picioarele mele si de celalalt s-a atins Sfantul Serafim de Sarov. Dupa care i-am multumit Doamnei noastre, Nascatoarea de Dumnezeu si au disparut cu totii din fata mea lasand in chilia mea o mireasma care nu poate fi descrisa.”

Si zic eu, iata cum Maica Domnului are grija de oamenii ei si cum ii numeste! Adevarat prieten al Fiului meu si al meu. Si mi-a spus un om sfant al zilelor noastre care traieste nestiut de lume: dintre toti sfintii contemporani, cel mai sus dintre ei, este Parintele Iacov. Si m-am minunat de aceasta, deoarece mai cunoscut este marele Sfant Paisie si celalalt mare dascal, Porfirie. Si totusi, sus in Ceruri de o mai mare impartasire din Slava Sfintei Treimi se bucura acesta, smeritul Iacov, cel putin cunoscator de carte, refugiatul din Asia Mica, parintele „Ma iertati”. Si am vrut sa inteleg de ce Dumnezeu i-a dat atata slava, ce a facut Iacov in mod deosebit. Si i-a descoperit Duhul Sfant acestui om sfant ca ceea ce a facut special Parintele Iacov este ca a iubit-o mai mult decat toti ceilalti sfinti contemporani pe Maica Domnului. De aceea si Maica Domnului, cand a vazut ca se termina zilele lui Iacov si ca s-a emis „pasaportul” ca sa urce sfantul lui suflet la Cer si sfintitul sau trup sa coboare in pamant, L-a rugat pe Domnul Iisus Hristos sa il aduca de sarbatoarea ei si sa il puna pe cea mai inalta treapta. Si asa s-a intamplat: Iacov a urcat la Domnul in ziua Adormirii Maicii Domnului. Acesta este un exemplu al unei mari iubiri fata de Nascatoarea de Dumnezeu. (…)

De aceea, vreti sa puneti un termometru sa vedeti unde se gaseste sufletul vostru? Vreti sa vedeti care dintre oamenii pe care ii cunoasteti este mai aproape de sfintenie? Incercati sa vedeti cat de apropiat este si cata evlavie are la Maica Domnului, cat o iubeste pe Maica Domnului. Si iubirea fata de Maica Domnului este termometru, este masura a sfinteniei noastre si a oamenilor din jurul nostru.

Sa va binecuvinteze Maica Domnului! Paste binecuvantat!”

(traducere de E.P. exclusiv pentru “Cuvantul ortodox“)

Legaturi:

 

PUTEREA MINUNATA A MAICII DOMNULUI in razboiul cu patimile, in lupta pentru feciorie si in izbavirea din mari primejdii si nenorociri. CUM DESCOPERIM CARE ESTE VOIA LUI DUMNEZEU IN VIATA NOASTRA si cum sa dobandim DISCERNAMANTUL, atunci cand minciuna este amestecata cu adevarul? PROTOS. TEOFAN POPESCU – conferința de la Iași: “Cum se poate apropia un tânăr de Taina Maicii Domnului?” (VIDEO, TEXT)

OMILIA LA INTAMPINAREA DOMNULUI (2018) a Mitropolitului Neofit de Morfou (audio, traducere). MAICA DOMNULUI, MIJLOCITOAREA SI INDRUMATOAREA NOASTRA: “Va rog sa aveti si voi o relatie cu Maica Domnului, nu o relatie de interes, ci una spre izbavire”. CUM A AJUNS IN RANDUL SFINTELOR FECIOARE O MAMA CU 4 COPII – BUNICA MITROPOLITULUI?

MAICA DOMNULUI – IZVORUL TAMADUIRII SUFLETELOR INTRISTATE, OMUL CARE INTELEGE CEL MAI BINE SUFERINTA INIMILOR SFASIATE. Cuvant al Parintelui Ciprian Negreanu: “În durerile noastre, în despărțirile noastre, în așteptările noastre neîmplinite, în dorurile noastre, să chemăm pe Maica lui Dumnezeu” (AUDIO, TEXT)

MAICA DOMNULUI si MAMA NOASTRA – IZVORUL cel viu al nadejdii, al mangaierii si al Invierii noastre in aceste vremuri tulburi. PREDICI (si audio) SENSIBILE SI INTARITOARE la sarbatoarea IZVORULUI TAMADUIRII

IZVORUL TAMADUIRII. Maicuta Domnului – cea care ne scapa de cursele vrajmasilor, pune pe fuga duhurile rele si ne ajuta grabnic in nenorociri si situatii fara iesire: “Ea pune la inima fiecare lacrima si fiecare suspin”

RUGACIUNE CATRE MAICA DOMNULUI a celui coplesit de intristare si bantuit de ispite: “Sufletul meu se simte sfarsit; totul imi este greu, chiar si rugaciunea…”/ PREDICI AUDIO la Izvorul Tamaduirii (Ierom. Teofan, pr. Ciprian)

SA NE SLUJIM UNII PE ALTII! “Maica Domnului ne invata sa fim in toata vremea in slujire… Hristos ne imprumuta mainile Sale milostive si slujitoare ca noi insine sa fim milostivi si slujitori, asemenea Lui”. PREDICA PS MACARIE la Manastirea Sihastria Putnei, de IZVORUL TAMADUIRII (audio+text)

“Pleaca, Mama, zarile, Tinde-ti indurarile, Du-te, strange-Mi cioburile. Cioburile, cioturile…” – MAICA DOMNULUI, IZVORUL TAMADUIRII SUFLETELOR

RUGACIUNI CATRE MAICA DOMNULUI, IZVORUL TAMADUIRII la vreme de necaz obstesc si de prigoana a Bisericii

IZVORUL TAMADUIRII. Predica Parintelui Sofian si cantarile sarbatorii

Maicuta Domnului – Izvorul Tamaduirilor si Casa inimilor noastre

SA NE RUGAM MAICII DOMNULUI, imbratisarea celor nemangaiati si izbavirea celor din primejdii

“Tot mai aproape de Dumnezeu”: POVESTIRE DIN SEARA DE DUPA DENIA ACATISTULUI BUNEIVESTIRI

SLUJBA PREALUMINATA A DENIEI ACATISTULUI BUNEIVESTIRI (VIDEO)

https://www.dervent.ro/rugaciuni.php?cID=cat-rugaciuni-acatiste&rID=00003-Acatistul_Buneivestiri

Parintele Petroniu despre ACATISTUL BUNEI VESTIRI si DUMINICA MARIEI EGIPTEANCA: “Otrava pacatului nu se poate taia cu apa de flori, trebuie leacuri puternice; nu cu jumatati de masura, ci cu lupta pe viata si pe moarte”

SFINTII PAISIE, PORFIRIE, IACOV, harisma profetiei si APRINDEREA OPAITULUI pentru oamenii contemporani – extras tradus din conferinta Mitropolitului NEOFIT DE MORFOU despre marii duhovnici greci canonizati ai secolului XX (si VIDEO)

Mitropolitul Neofit de Morfou: INVATAND SMERENIA LUI HRISTOS prin TACERE, SLUJIREA CELOR SUFERINZI, RABDAREA BOLII si RUGACIUNEA CU DURERE


Categorii

Bunavestire, Izvorul Tamaduirii, Maica Domnului, Mitropolitul Neofit de Morfou, Saptamana Mare

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la ““BUCURA-TE, TAMADUIREA TRUPULUI MEU!” – Predica Mitropolitului Neofit de Morfou despre MAICA DOMNULUI la Denia Acatistului Buneivestiri: “Iata cum Maica Domnului are grija de oamenii ei”

  1. Pingback: SĂ NU SECĂM IZVORUL TĂMĂDUIRILOR MAICII DOMNULUI! Cuvântul PS MACARIE DRĂGOI: “Nu putem pretinde mila şi ajutorul Maicii Domnului şi, totodată, să ne fie indiferent dacă trăim într‑o ȚARĂ ÎN CARE CĂSĂTORIA E BATJOCORITĂ şi VIA
  2. Pingback: “SINGURA SOLUTIE este SA NE TOPIM IN RUGACIUNE catre Dumnezeu si catre Maica Domnului. Orice altceva este insuficient! ACUM SE VOR CERNE LUCRURILE…” – Predica PREASFINTITULUI DAMASCHIN DORNEANUL de praznicul Buneivestiri, in vreme
  3. Pingback: PS MACARIE: “ATUNCI INTERVINE AJUTORUL CERESC, când nu mai există speranță în soluții omenești, atunci apare salvarea CÂND TOTUL PARE PIERDUT… Ce i-a salvat pe creștinii Constantinopolului? Nu forța militară și planurile omenești,
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate