OMILIA LA INTAMPINAREA DOMNULUI (2018) a Mitropolitului Neofit de Morfou (audio, traducere). MAICA DOMNULUI, MIJLOCITOAREA SI INDRUMATOAREA NOASTRA: “Va rog sa aveti si voi o relatie cu Maica Domnului, nu o relatie de interes, ci una spre izbavire”. CUM A AJUNS IN RANDUL SFINTELOR FECIOARE O MAMA CU 4 COPII – BUNICA MITROPOLITULUI?

2-02-2018 Sublinieri

Maica, indruma-ma catre Fiul tau!

Omilia Mitropolitului Neofit la vecernia sarbatorii Intampinarea Domnului,

biserica Panaghia Skouriotissa, eparhia Morfou (01.02.2018)

Parinti si Frati,

Ne invredniceste Maica Domnului, stapana cerului si a pamantului, in acest mic altar ridicat spre slava Panaghiei Skouriotissa, sa sarbatorim acest eveniment care s-a intamplat dupa 40 de zile de la nasterea Domnului, cand Imparatul lumii, imbratisat de mama sa si insotit de dreptul Iosif, a ajuns la Templul Legii, in Ierusalim. Si, acolo, a fost dat de Panaghia, conform legii iudaice, care spunea ca orice copil de gen masculin este sfant si trebuie inchinat lui Dumnezeu, deoarece este un posibil candidat sa fie Sfantul lui Israel, adica Mantuitorul lui Israel. Totusi, evreii aveau propria lor intelegere a acestei profetii in acele vremuri grele pe care le traiau si cand se aflau sub ocupatia romana. Ei asteptau un eliberator, nu al sufletelor, ci al trupurilor; un conducator national, un erou. Asa cum si noi asteptam sa vina cineva si sa elibereze tinuturile noastre aflate sub ocupatie sau alte locuri ale elenismului sau ale ortodoxiei aflate sub ocupatie.

Asadar, cu totii suntem sub ocupatia pacatului, ale rautatii si ale patimilor noastre. Si cu toate ca Mantuitorul nostru a venit deja, Il ignoram. Unii dintre noi nici nu Il cunoastem. Si unii dintre noi care Il cunoastem, Il cunoastem putin deoarece Il iubim putin. Asadar, trebuie sa stiti ca eliberatorul sufletelor noastre si in acelasi timp al trupurilor si al locurilor noastre este Domnul Iisus Hristos. Asadar, pacatul evreilor este si pacatul nostru; nestiinta evreilor este si a noastra.

Si, cand a venit Preasfanta la Templul lui Solomon a intampinat-o acolo un preot batran al Vechiului Testament, dreptul Simeon, care mai este numit si primitorul-de-Dumnezeu, deoarece l-a tinut in bratele sale pe Pruncul Iisus, stapanul Vietii si al Mortii. Era profet Simeon, om drept si intelept si fusese instiintat de catre Duhul Sfant ca nu va muri pana cand se va intalni si va primi in imbratisarea sa pe Acela Care va fi eliberatorul sufletelor si trupurilor noastre, pe Domnul nostru Iisus Hristos.

Si a asteptat Simeon, si treceau zecile de ani si nu murea. Si se framanta (se lupta cu gandul) daca nu cumva ceea ce stia de la Inger si Duhul Sfant este inselare, este greseala: De ce nu pleaca sufletul meu de la trupul meu imbatranit? Pana cand Nascatoarea de Dumnezeu a urcat scarile templului din Ierusalim impreuna cu dreptul Iosif. Si, cand a primit in bratele sale pe Insusi Dumnezeu Pruncul, imediat Duhul Sfant l-a instiintat in inima sa ca Acesta pe care Il imbratiseaza acum este Creatorul universului, este Domnul Vietii si al Mortii, Care pentru mine, si pentru fiecare dintre noi, a devenit Prunc mic ca sa poata fi cuprins de un batran preot, precum dreptul Simeon. Si, cum Il imbratiseaza si Il recunoaste, Simeon spune acest cuvant pe care l-am citit mai devreme si il citim la fiecare vecernie: “Acum libereaza, Doamne, pe robul Tau, dupa cuvantul Tau, Stapane, ca vazura ochii mei Mantuirea Ta”. Adica, acum, Doamne, poti sa imi dai dreptul sa se desparta sufletul meu de trup, sa ma eliberezi de porunca Ta deoarece m-ai invrednicit sa-L vad pe Mantuitorul lumii si Izbavitor.

Si la toate acestea era prezenta Maica Domnului. Cine i-L da pe Hristos lui Simeon? Cine il conduce pe Simeon spre izbavirea sufletului sau si la aceste cuvinte? Maica Domnului ii da aceasta sansa. Maica Domnului i-L da pe Pruncul ei. O vedem in aceasta icoana la care ne-am inchinat, si care este in fata noastra, si care este facatoare de minuni: Panaghia Skouriotissa (…)

De-aceea suntem cu totii aici, nu doar din datorie, dar si din bucurie, pentru a aduce multumire Maicii Domnului pentru nenumaratele ei faceri de bine in vietile noastre. Pentru ca ea i-a dat prilejul lui Simeon sa devina drept, sa devine profet, sa devina sfant si sa Il cunoasca pe Izbavitorul sufletelor si trupurilor noastre. (…)

Si aceasta icoana este din cele numite Panaghia Odighitria. In aceasta icoana, Hristos nu o imbratiseaza pe Maica Sa si nici nu o saruta, nici Maica pe Hristos ca in cazul Glikofilousei. (…) In aceasta icoana, Hristos are o postura imparateasca, de mare tinuta, in care Hristos binecuvinteaza asa cum binecuvinteaza ierarhii ca sa se vada ca acest copil este Cel Care binecuvinteaza intreg Universul si pe toti oamenii. Iar Maica Domnului este cea care Il poarta si este prima care primeste binecuvantarea, deoarece ea este prima care L-a cunoscut atunci cand L-a purtat in pantecele sau. Si pantecele ei a devenit tronul lui Dumnezeu (…) Si in fiecare Liturghie Fiul Fecioarei devine si al nostru. Trupul ei a devenit Trupul Sau si Trupul Sau devine si al nostru, prin Sfanta Impartasanie. (…)

Totusi, daca vrem sa ajungem la adevarata libertate la care a ajuns dreptul Simeon in Intampinarea Domnului, trebuie sa o cerem in rugaciune Maicii Domnului. Vedeti cum este una din mainile sale? Cu una Il tine pe Iisus si cu cealalta arata cu palma deschisa catre Dumnezeu.

Imi zicea odata un om al lui Dumnezeu care se roaga necontenit pentru eliberarea sufletului sau de rautati si de patimi, si care nu crede ca este refugiat din cauza turcilor, ci este refugiat din cauza patimilor, imi zicea: “eu, uitandu-ma la Odighitria [Maica Domnului Indrumatoarea], o rog sa ma conduca la Fiul ei”. Cat de important este acest lucru! Vrem sa Il cunoastem si sa Il iubim pe Hristos? Sa ii spunem: “Doamne, vino in viata mea sa Te cunosc. Ajuta-ma sa Te cunosc si sa Te iubesc!

Dar e nevoie si de mijlocire, de mijlocitor. Si una este mijlocitoarea ca sa Il cunoastem pe Hristos, si sa Il iubim din toata inima noastra, din tot sufletul nostru: Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Si de aceea, nu o iubim pe Maica Domnului doar ca sa ne ajute in problemele noastre zilnice, probleme de sanatate, economice sau nationale, si altele. (…) Omul va cere mai intai ajutor de la Maica Domnului pemtru astfel de lucruri. Dar, in primul rand, sa avem in vedere viata noastra din vesnicie. Va veni ora cand nu vom lua de aici nici banii, nici proprietatile, nici pe copiii nostri, ci vom lua in fata Domnului doar un suflet si atunci se va vedea cat de mult am avut-o pe Maica Domnului ca indrumator spre libertatea sufletului. De aceea, va rog, sa stati in fata icoanei Maicii Domnului si sa va ganditi: cat de mult tin legatura cu ea pentru viata vesnica? Trupul moare, sufletul traieste mereu (…) Sufletul nemuritor va avea nevoie in fata lui Dumnezeu de lumina si de o Mama. Si Mama noastra este Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu.

Imi amintesc cand isi dadea sufletul mama mamei mele –avea 97 de ani – si eram langa ea si se uita in sus si intr-un moment vede ca Iisus ii dadea daruri si ea spunea mereu: “Atat de multe, Doamne? Nu sunt vrednica Doamne, nu am facut nimic, nu sunt vrednica, Hristoase! Nu sunt vrednica, Maica Domnului! Si au trecut anii si am aflat de la niste oameni sfinti ca, deoarece bunica a ramas vaduva de la 34 de ani si si-a pastrat mintea curata si nu a pacatuit, cand a ajuns in fata lui Iisus, a ajutat-o Panaghia, si Hristos a spus:”Mirofora sa mearga cu Fecioarele!”, desi avea 4 copii.

Sora bunicii, Martha – aceasta inca traieste, are 102 ani – i-a spus: “Dar ce? Tu erai fecioara? Ai nascut 4 copii!”. Si ce i-a raspuns bunica din viata de dincolo unde traieste si se bucura: “Stii? fecioria nu e ceea ce credeti. Fecioria este sa iti pazesti mintea. Si eu dupa ce a murit barbatul meu mi-am pazit mintea si deoarece nu am pacatuit si am iubit-o mult pe Preacurata, m-a ajutat Maica Domnului si m-a pus Hristos sa fiu impreuna cu Sfintele fecioare. Ati auzit? Impreuna cu Sfanta Paraschevi!

De aceea, va rog sa aveti si voi o relatie cu Maica Domnului, nu o relatie de interes, ci una spre izbavire. Sa ne ajute sa ne eliberam de greseli, de patimi, de temporalitatea noastra, sa ne daruiasca viziunea vesniciei, dorinta ca sufletul nostru sa traiasca in vesnicie. De aceea S-a facut Hristos om, de aceea S-a nascut in pestera din Bethleem, de aceea la 40 de zile a fost intampinat de Simeon, de aceea S-a botezat in Iordan si S-a Rastignit pe Golgota: ca sa ne daruiasca noua viata vesnica. Si Maica Domnului este aceea care ajuta si mijloceste pentru noi sa avem aceasta libertate si vesnicie.

Ma rog pentru voi sa o dobanditi, rugati-va si voi pentru noi!

VEDETI SI:

***

Omilia MITROPOLITULUI CIPRIOT NEOFIT DE MORFOU la Inaltarea Sfintei Cruci: “Cand ne rastignim prin pocainta trupul si sufletul, vom avea dreptul la Inviere si ca persoane, si ca popor”. CEA MAI MARE PROBLEMA – NU CEA POLITICA, CI LIPSA SMERENIEI SI A LUCRARII DE CURATIRE A INIMII (si audio – gr.)

MITROPOLITUL NEOFIT (Cipru) despre SEMNELE VREMURILOR, apropierea Razboiului Mondial si a MARILOR CUTREMURE. Care sunt motivele pentru care ingaduie Dumnezeu nenorocirile si CE AVEM DE FACUT: “Nu Dumnezeu provoaca aceste probleme, ci pacatele oamenilor. IN ACESTI ANI, 2017 si 2018, INMULTITI RUGACIUNEA! Este foarte important sa fim gasiti in pocainta”

“HRISTOASE AL MEU, DA-MI RABDAREA SI CREDINTA SFINTILOR!” – Predici noi ale MITROPOLITULUI cipriot NEOFIT DE MORFOU (audio, text): “Trebuie sa stiti ca EXAMENELE INCEP! Trebuie cu totii sa fim gata de mari evenimente neasteptate”

“HRISTOASE AL MEU, DA-MI RABDAREA SI CREDINTA SFINTILOR!” – Predici noi ale MITROPOLITULUI cipriot NEOFIT DE MORFOU (audio, text): “Trebuie sa stiti ca EXAMENELE INCEP! Trebuie cu totii sa fim gata de mari evenimente neasteptate”

MITROPOLITUL NEOFIT de Morfou primește sfat de la o maică sfântă să ne îndemne la RUGĂCIUNI COMUNE LA ORELE NOPȚII, pentru a putea lupta cu duhurile de DISPERARE ȘI FRICĂ și pentru că… “țara noastră este în pericol și țările tuturor ortodocșilor sunt în pericol”

O noua predica a MITROPOLITULUI NEOFIT (Cipru): “2018 – UN AN CRITIC. RECUNOASTEREA IERUSALIMULUI DREPT CAPITALA A ISRAELULUI – PUNCTUL DE INCEPERE A CELUI DE-AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL”. “Martiriul este o realitate contemporana cu noi. Se poate sa vina ceasul cel greu si deodata va trebui sa marturisim”. SA CULTIVAM POCAINTA, SA CEREM CREDINTA SI RABDARE!


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Intampinarea Domnului, Maica Domnului, Mitropolitul Neofit de Morfou

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “OMILIA LA INTAMPINAREA DOMNULUI (2018) a Mitropolitului Neofit de Morfou (audio, traducere). MAICA DOMNULUI, MIJLOCITOAREA SI INDRUMATOAREA NOASTRA: “Va rog sa aveti si voi o relatie cu Maica Domnului, nu o relatie de interes, ci una spre izbavire”. CUM A AJUNS IN RANDUL SFINTELOR FECIOARE O MAMA CU 4 COPII – BUNICA MITROPOLITULUI?

  1. Pingback: NOUL MATERIC. “Omul nu se mântuiește decât prin smerenie adevărată”. PUTEREA POCĂINȚEI de preschimba DESFRÂNAREA în SFINȚENIE și MUCENICIA PĂZIRII FECIORIEI. “Cel Ce m-ai zidit, miluiește-mă!” | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: “SA INTELEGEM ORTODOX EVENIMENTELE care se intampla. SA VA RUGATI NU DOAR PENTRU GRECIA, ci pentru toate tarile despre care veti auzi ca vor trece prin propriile lor incercari in urmatoarele saptamani si luni – si vor fi multe acestea”.
  3. Pingback: SFINTII PAISIE, PORFIRIE, IACOV, harisma profetiei si APRINDEREA OPAITULUI pentru oamenii contemporani – extras tradus din conferinta Mitropolitului NEOFIT DE MORFOU despre marii duhovnici greci canonizati ai secolului XX (si VIDEO) | Cuvântul Orto
  4. Pingback: Predica MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU cheama la CURATIREA INIMILOR PRIN POCAINTA: “Problema nu sunt ceilalti, problema suntem NOI, pentru ca ne-a slabit credinta, dragostea dintre noi si catre Hristos… TOTI VOM FI SMERITI, si laicii si cleri
  5. Pingback: “BUCURA-TE, TAMADUIREA TRUPULUI MEU!” – Predica Mitropolitului Neofit de Morfou despre MAICA DOMNULUI la Denia Acatistului Buneivestiri: “Iata cum Maica Domnului are grija de oamenii ei” | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: SĂ NU SECĂM IZVORUL TĂMĂDUIRILOR MAICII DOMNULUI! Cuvântul PS MACARIE DRĂGOI: “Nu putem pretinde mila şi ajutorul Maicii Domnului şi, totodată, să ne fie indiferent dacă trăim într‑o ȚARĂ ÎN CARE CĂSĂTORIA E BATJOCORITĂ şi VIA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate