OMILIA LA INTAMPINAREA DOMNULUI (2018) a Mitropolitului Neofit de Morfou (audio, traducere). MAICA DOMNULUI, MIJLOCITOAREA SI INDRUMATOAREA NOASTRA: “Va rog sa aveti si voi o relatie cu Maica Domnului, nu o relatie de interes, ci una spre izbavire”. CUM A AJUNS IN RANDUL SFINTELOR FECIOARE O MAMA CU 4 COPII – BUNICA MITROPOLITULUI?
Maica, indruma-ma catre Fiul tau!
Omilia Mitropolitului Neofit la vecernia sarbatorii Intampinarea Domnului,
biserica Panaghia Skouriotissa, eparhia Morfou (01.02.2018)
Parinti si Frati,
Ne invredniceste Maica Domnului, stapana cerului si a pamantului, in acest mic altar ridicat spre slava Panaghiei Skouriotissa, sa sarbatorim acest eveniment care s-a intamplat dupa 40 de zile de la nasterea Domnului, cand Imparatul lumii, imbratisat de mama sa si insotit de dreptul Iosif, a ajuns la Templul Legii, in Ierusalim. Si, acolo, a fost dat de Panaghia, conform legii iudaice, care spunea ca orice copil de gen masculin este sfant si trebuie inchinat lui Dumnezeu, deoarece este un posibil candidat sa fie Sfantul lui Israel, adica Mantuitorul lui Israel. Totusi, evreii aveau propria lor intelegere a acestei profetii in acele vremuri grele pe care le traiau si cand se aflau sub ocupatia romana. Ei asteptau un eliberator, nu al sufletelor, ci al trupurilor; un conducator national, un erou. Asa cum si noi asteptam sa vina cineva si sa elibereze tinuturile noastre aflate sub ocupatie sau alte locuri ale elenismului sau ale ortodoxiei aflate sub ocupatie.
Asadar, cu totii suntem sub ocupatia pacatului, ale rautatii si ale patimilor noastre. Si cu toate ca Mantuitorul nostru a venit deja, Il ignoram. Unii dintre noi nici nu Il cunoastem. Si unii dintre noi care Il cunoastem, Il cunoastem putin deoarece Il iubim putin. Asadar, trebuie sa stiti ca eliberatorul sufletelor noastre si in acelasi timp al trupurilor si al locurilor noastre este Domnul Iisus Hristos. Asadar, pacatul evreilor este si pacatul nostru; nestiinta evreilor este si a noastra.
Si, cand a venit Preasfanta la Templul lui Solomon a intampinat-o acolo un preot batran al Vechiului Testament, dreptul Simeon, care mai este numit si primitorul-de-Dumnezeu, deoarece l-a tinut in bratele sale pe Pruncul Iisus, stapanul Vietii si al Mortii. Era profet Simeon, om drept si intelept si fusese instiintat de catre Duhul Sfant ca nu va muri pana cand se va intalni si va primi in imbratisarea sa pe Acela Care va fi eliberatorul sufletelor si trupurilor noastre, pe Domnul nostru Iisus Hristos.
Si a asteptat Simeon, si treceau zecile de ani si nu murea. Si se framanta (se lupta cu gandul) daca nu cumva ceea ce stia de la Inger si Duhul Sfant este inselare, este greseala: De ce nu pleaca sufletul meu de la trupul meu imbatranit? Pana cand Nascatoarea de Dumnezeu a urcat scarile templului din Ierusalim impreuna cu dreptul Iosif. Si, cand a primit in bratele sale pe Insusi Dumnezeu Pruncul, imediat Duhul Sfant l-a instiintat in inima sa ca Acesta pe care Il imbratiseaza acum este Creatorul universului, este Domnul Vietii si al Mortii, Care pentru mine, si pentru fiecare dintre noi, a devenit Prunc mic ca sa poata fi cuprins de un batran preot, precum dreptul Simeon. Si, cum Il imbratiseaza si Il recunoaste, Simeon spune acest cuvant pe care l-am citit mai devreme si il citim la fiecare vecernie: “Acum libereaza, Doamne, pe robul Tau, dupa cuvantul Tau, Stapane, ca vazura ochii mei Mantuirea Ta”. Adica, acum, Doamne, poti sa imi dai dreptul sa se desparta sufletul meu de trup, sa ma eliberezi de porunca Ta deoarece m-ai invrednicit sa-L vad pe Mantuitorul lumii si Izbavitor.
Si la toate acestea era prezenta Maica Domnului. Cine i-L da pe Hristos lui Simeon? Cine il conduce pe Simeon spre izbavirea sufletului sau si la aceste cuvinte? Maica Domnului ii da aceasta sansa. Maica Domnului i-L da pe Pruncul ei. O vedem in aceasta icoana la care ne-am inchinat, si care este in fata noastra, si care este facatoare de minuni: Panaghia Skouriotissa (…)
De-aceea suntem cu totii aici, nu doar din datorie, dar si din bucurie, pentru a aduce multumire Maicii Domnului pentru nenumaratele ei faceri de bine in vietile noastre. Pentru ca ea i-a dat prilejul lui Simeon sa devina drept, sa devine profet, sa devina sfant si sa Il cunoasca pe Izbavitorul sufletelor si trupurilor noastre. (…)
Si aceasta icoana este din cele numite Panaghia Odighitria. In aceasta icoana, Hristos nu o imbratiseaza pe Maica Sa si nici nu o saruta, nici Maica pe Hristos ca in cazul Glikofilousei. (…) In aceasta icoana, Hristos are o postura imparateasca, de mare tinuta, in care Hristos binecuvinteaza asa cum binecuvinteaza ierarhii ca sa se vada ca acest copil este Cel Care binecuvinteaza intreg Universul si pe toti oamenii. Iar Maica Domnului este cea care Il poarta si este prima care primeste binecuvantarea, deoarece ea este prima care L-a cunoscut atunci cand L-a purtat in pantecele sau. Si pantecele ei a devenit tronul lui Dumnezeu (…) Si in fiecare Liturghie Fiul Fecioarei devine si al nostru. Trupul ei a devenit Trupul Sau si Trupul Sau devine si al nostru, prin Sfanta Impartasanie. (…)
Totusi, daca vrem sa ajungem la adevarata libertate la care a ajuns dreptul Simeon in Intampinarea Domnului, trebuie sa o cerem in rugaciune Maicii Domnului. Vedeti cum este una din mainile sale? Cu una Il tine pe Iisus si cu cealalta arata cu palma deschisa catre Dumnezeu.
Imi zicea odata un om al lui Dumnezeu care se roaga necontenit pentru eliberarea sufletului sau de rautati si de patimi, si care nu crede ca este refugiat din cauza turcilor, ci este refugiat din cauza patimilor, imi zicea: “eu, uitandu-ma la Odighitria [Maica Domnului Indrumatoarea], o rog sa ma conduca la Fiul ei”. Cat de important este acest lucru! Vrem sa Il cunoastem si sa Il iubim pe Hristos? Sa ii spunem: “Doamne, vino in viata mea sa Te cunosc. Ajuta-ma sa Te cunosc si sa Te iubesc!”
Dar e nevoie si de mijlocire, de mijlocitor. Si una este mijlocitoarea ca sa Il cunoastem pe Hristos, si sa Il iubim din toata inima noastra, din tot sufletul nostru: Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Si de aceea, nu o iubim pe Maica Domnului doar ca sa ne ajute in problemele noastre zilnice, probleme de sanatate, economice sau nationale, si altele. (…) Omul va cere mai intai ajutor de la Maica Domnului pemtru astfel de lucruri. Dar, in primul rand, sa avem in vedere viata noastra din vesnicie. Va veni ora cand nu vom lua de aici nici banii, nici proprietatile, nici pe copiii nostri, ci vom lua in fata Domnului doar un suflet si atunci se va vedea cat de mult am avut-o pe Maica Domnului ca indrumator spre libertatea sufletului. De aceea, va rog, sa stati in fata icoanei Maicii Domnului si sa va ganditi: cat de mult tin legatura cu ea pentru viata vesnica? Trupul moare, sufletul traieste mereu (…) Sufletul nemuritor va avea nevoie in fata lui Dumnezeu de lumina si de o Mama. Si Mama noastra este Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu.
Imi amintesc cand isi dadea sufletul mama mamei mele –avea 97 de ani – si eram langa ea si se uita in sus si intr-un moment vede ca Iisus ii dadea daruri si ea spunea mereu: “Atat de multe, Doamne? Nu sunt vrednica Doamne, nu am facut nimic, nu sunt vrednica, Hristoase! Nu sunt vrednica, Maica Domnului!” Si au trecut anii si am aflat de la niste oameni sfinti ca, deoarece bunica a ramas vaduva de la 34 de ani si si-a pastrat mintea curata si nu a pacatuit, cand a ajuns in fata lui Iisus, a ajutat-o Panaghia, si Hristos a spus:”Mirofora sa mearga cu Fecioarele!”, desi avea 4 copii.
Sora bunicii, Martha – aceasta inca traieste, are 102 ani – i-a spus: “Dar ce? Tu erai fecioara? Ai nascut 4 copii!”. Si ce i-a raspuns bunica din viata de dincolo unde traieste si se bucura: “Stii? fecioria nu e ceea ce credeti. Fecioria este sa iti pazesti mintea. Si eu dupa ce a murit barbatul meu mi-am pazit mintea si deoarece nu am pacatuit si am iubit-o mult pe Preacurata, m-a ajutat Maica Domnului si m-a pus Hristos sa fiu impreuna cu Sfintele fecioare“. Ati auzit? Impreuna cu Sfanta Paraschevi!
De aceea, va rog sa aveti si voi o relatie cu Maica Domnului, nu o relatie de interes, ci una spre izbavire. Sa ne ajute sa ne eliberam de greseli, de patimi, de temporalitatea noastra, sa ne daruiasca viziunea vesniciei, dorinta ca sufletul nostru sa traiasca in vesnicie. De aceea S-a facut Hristos om, de aceea S-a nascut in pestera din Bethleem, de aceea la 40 de zile a fost intampinat de Simeon, de aceea S-a botezat in Iordan si S-a Rastignit pe Golgota: ca sa ne daruiasca noua viata vesnica. Si Maica Domnului este aceea care ajuta si mijloceste pentru noi sa avem aceasta libertate si vesnicie.
Ma rog pentru voi sa o dobanditi, rugati-va si voi pentru noi!
VEDETI SI:
- PREDICA VIDEO LA INTAMPINAREA DOMNULUI: “Dumnezeul cerului Se coboara in bratele noastre si ni Se daruieste, El ne tine pe noi ca sa-L putem tine in brate. CAND OMUL VINE SA-L INTAMPINE PE HRISTOS, HRISTOS IL IA DE MANA SI IL RIDICA IN CELE MAI DE SUS… Dar acum bagati de seama: toti Il vom intampina o data!“
- INTAMPINAREA DOMNULUI. Cum ne apropiem si ne intalnim cu Dumnezeu? “Cel ce a venit o data la toata lumea vine de multe ori la fiecare om, indemnandu-l sa Il intampine”
- Maica Teodosia (Zorica) Lațcu: POEZIE LA ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI
- “Că văzură ochii mei mântuirea Ta…”: PAZIND IN INIMA, INTRU NADEJDE, MANGAIEREA HARULUI, IN ASTEPTAREA ZILEI CELEI MARI. Predica Arhim. Zaharia de la Essex despre legatura intre INTAMPINAREA DOMNULUI si A DOUA VENIRE. “Nu putem avea o atitudine neutră faţă de Hristos”
- Meditatie trezitoare la Paremia Vecerniei Intampinarii Domnului despre OAMENII RELIGIOSI CARE… NU ASCULTA(M) ADEVARUL LUI DUMNEZEU
- “Iata, Mirele vine! Iesiti intru INTAMPINAREA Lui!”. Sfantul Teofan Zavoratul ne invata CUM SA GUSTAM SI NOI DIN FERICIREA DREPTULUI SIMEON
- INTAMPINAREA DOMNULUI – “o sarbatoare a omului traitor in Hristos”. Predica teologica a IPS Hieroteos Vlachos
- INTAMPINAREA DOMNULUI: “Sa cunoastem de Cine ne apropiem si pe Cine primim”
- Cum Il intampinam pe Hristos? – PARINTELE NICOLAE STEINHARDT. “Unde este Dumnezeu? Acolo unde este lasat sa intre”
- PREDICA IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei, la INTAMPINAREA DOMNULUI (2011 – video)
- “De-ajuns este mie!” – Primirea lui Hristos si dorul slobozirii de veacul acesta – PARINTELE SERAPHIM ROSE: “NOAPTE BUNA, LUME!”
- Predici audio la INTAMPINAREA DOMNULUI
- DREPTUL SIMEON, aparatorul copiilor mici
***
6 Commentarii la “OMILIA LA INTAMPINAREA DOMNULUI (2018) a Mitropolitului Neofit de Morfou (audio, traducere). MAICA DOMNULUI, MIJLOCITOAREA SI INDRUMATOAREA NOASTRA: “Va rog sa aveti si voi o relatie cu Maica Domnului, nu o relatie de interes, ci una spre izbavire”. CUM A AJUNS IN RANDUL SFINTELOR FECIOARE O MAMA CU 4 COPII – BUNICA MITROPOLITULUI?”