IPS TEOFAN, la Bunavestire savarsita “in conditii speciale”: “Doar aceasta este NORMALITATEA: PREOTII IMPREUNA CU POPORUL in jurul Sfantului Potir, căci asa se implineste pe deplin Biserica lui Hristos. NU NE RAMANE DECAT INCREDEREA IN DUMNEZEU” (video, text)

28-03-2020 Sublinieri

“Iubiti frati preoti, iubiti tineri de la strana, iubiti credinciosi care poate, pe alte cai decat cele obisnuite sunteti impreuna cu noi, participand de departe la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, dam slava lui Dumnezeu ca ne-a invrednicit, chiar daca in conditii speciale si cu participarea doar a slujitorilor Bisericii, la sfanta si dumnezeiasca Liturghie savarsita astazi, de sarbatoarea Bunei Vestiri.

Savarsim, asadar, dumnezeiasca Liturghie in conditii speciale, cu care nu ne-am intalnit, cel putin de-a lungul vietii noastre, niciodata. Lipsa credinciosilor in biserica lasa un gol launtric, simti ca parca lucrurile nu sunt implinite intocmai dupa randuiala, precum si este. Sunt conditii speciale si ne intrebam de ce oare se intampla tot ceea ce se intampla? Poate sunt dezechilibre ecologice, sau economice sau sociale? Cu certitudine ca sunt si acestea. Mai ales insa, luam parte si asistam la foarte multe dezechilibre launtrice, dezechilibre sufletesti, dezechilibre trupesti, adica prea multe pacate trupesti, dezechilibre in componenta familiei, dezechilibre bioetice, morale. Dezechilibre, asadar, peste tot si in foarte multe suflete omenesti.

Situatia este asa cum este, adica grea. Putem asemana situatia in care ne gasim cu situatia in care se afla omenirea la sarbatoarea Buneivestiri: sclavie, nedreptati, idolatrie, in poporul ales foarte mult formalism, multa rutina, foarte multa forma fara continut. In acea vreme, plinindu-se vremea, dupa cuvantul Sf Apostol Pavel, Dumnezeu a coborat pe pamant. Caci aceasta este sarbatoarea Bunei Vestiri, intruparea Fiului lui Dumnezeu in Sfanta Fecioara Maria, coborarea lui Dumnezeu pe pamant. Pentru ce s-a implinit aceasta mare taina? Pentru ca omul sa fie luat de mana lui si ridicat din mocirla in care se afla, pentru ca totul omul sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina. Acest fapt, aceasta taina, totul s-a intamplat cu foarte multa vreme in urma. Acum, in vremea noastra, ce asteptam? Asteptam, iubiti credinciosi, sa se implineasca tainic acelasi lucru.

Dumnezeiescul marturisitor, Sf Maxim, spune intr-una din scrierile sale ca Dumnezeu voieste sa se implineasca taina Intruparii Sale in toti si in toate. Si tot el rosteste si un alt cuvant de aur si anume: sufletul omului este chemat sa devina fecioara, sufletul omului este chemat sa devina maica. Ce inseamna acest lucru? Ca taina Intruparii Domnului Hristos se prelungeste si in viata omului. Exista aceasta mare posibilitate de taina, ca in duh si in adevar, Dumnezeu sa coboare pe pamant, sa-l ia din nou pe om de mana, sa-l ridice din mocirla in care se afla pentru ca zorii izbavirii, ai mantuirii, sa apara din nou.

Sufletul-fecioara este sufletul neprihanit, curat, in care coboara si Se naste Dumnezeu. Aceasta intrupare a lui Dumnezeu in sufletul-fecioara se implineste prin taina smereniei, prin taina iubirii, prin rugaciune de toata vremea. Odata nascut Domnul in sufletul-fecioara, omul este chemat in sufletul sau sa devina maica, adica sa-L nasca pe Hristos si in viata celor de langa sine si in viata lumii. Si omul Il naste pe Dumnezeu in inima si in viata altora prin rugaciune in primul rand, prin multa milostenie si prin propovaduirea cuvantului lui Dumnezeu. Dar atat sufletul-fecioara, cat si sufletul-maica nu se pot implini decat fundamentandu-se pe taina Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii. Pe de o parte Filocalia, adica sufletul sa devina fecioara si maica, pe de alta parte fundamentarea acestei taine pe dumnezeiasca Liturghie. Filocalie si Liturghie, sunt cele doua aripi cu care omul poate sa zboare autentic in mersul sau pe acest pamant, destinatia sa fiind Imparatia Cerurilor.

In aceste zile, preotii sunt chemati sa insiste mai mult decat alta data pe Taina Sfintei si dumnezeiestii Liturghii, savarsind-o cat mai des, savarsind-o cat mai adanc. Iar credinciosii in casele lor sunt chemati sa traiasca mai adanc taina filocaliei, pana cand Dumnezeu va binevoi ca si Liturghia, si Filocalia sa fie traite, experimentate adanc in fiinta omului, atat de catre slujitorii sfintelor altare, cat si de poporul lui Dumnezeu. Ca doar aceasta este normalitatea: preotii impreuna cu poporul in jurul Sfantului Potir, căci asa se implineste pe deplin Biserica lui Hristos. Iar credinciosii acasa pot implini aceasta taina a filocaliei prin trei lucruri: linistea din chilia proprie, Psaltirea si citirea cuvantului lui Dumnezeu. Prin aceasta, credinciosii se unesc cu preotii lor in fata lui Dumnezeu, iar preotii, savarsind Dumnezeiasca Liturghie se unesc cu credinciosii in casele lor, intru asteptarea revenirii in normalitate a vietii noastre liturgice.

Si acum nu ne ramane, si unora si altora, decat increderea in Dumnezeu. Increderea in Dumnezeu despre care un sfant al bisericii din vremea noastra [parintele Cleopa Ilie] ne relateaza spunand ca pe o mare involburata o corabie era amenintata de valuri. Toti cei care osteneau, marinarii la carmuirea corabiei, erau inspaimantati vazand multimea valurilor, vantul, ploaia, traznetele, fulgerele, toate abatute asupra lor si asupra corabiei. Dar in mijlocul corabiei un copil sedea linistit. Se juca, nu era inspaimantat de nimic. Marinarii l-au vazut si l-au intrebat: Tu nu vezi ce se intampla? Nu vezi ca aproape ne scufundam? Cum esti asa de linistit? Si copilul a raspuns: sunt linistit, caci tatal meu conduce corabia. Daca ne-ar darui Dumnezeu aceasta putere sa intelegem ca Tatal nostru cel din ceruri conduce corabia in care ne gasim, alta intensitate de lumina ar fi atat in viata noastra, a arhiereiror, a preotilor, cat si in inima, in sufletul, in cugetul si in viata crestinilor mireni.

Sa ne daruiasca Dumnezeu aceasta taina a increderii in El si vom trece cu bine toate!

 

Legaturi:

GLASUL CELUI LITURGHISESTE IN BISERICA PUSTIE… Parintele Tudor Ciocan despre experienta sfasietoare a slujirii de Bunavestire fara credinciosi si talcul duhovnicesc al ROBIEI IN CARE AM CAZUT, dupa 30 de ani: “NE-AM BATUT JOC DE LIBERTATE, dar dumnezeiesc, si ne-am vandut-o precum Edom pentru un blid de linte”

Chemare la pocăință a IPS TEOFAN: „RETRAGE-TE, POPORUL TĂU, ÎN CĂMĂRILE TALE, ascunde-te pentru puține clipe, până când mânia va fi trecut! ESTE VREME DE CĂINȚĂ pentru prea multele și prea grelele noastre păcate…”

“ESTE O VREME A CERNERII. Aceasta este tragedia, că ne este mult mai frică de moarte decât de Dumnezeu”. NOI MESAJE ARHIEREȘTI ÎN CONTEXTUL AGRAVĂRII MĂSURILOR RESTRICTIVE IMPUSE BISERICII în urma declarării stării de urgență pentru EPIDEMIA DE CORONAVIRUS

“NU LOVIȚI BISERICA LUI HRISTOS!” – Reacție-avertisment MĂRTURISITOARE a PS IUSTIN, episcopul Maramureșului și Sătmarului: „Revino-ți popor român! Întoarce-te la Dumnezeu! Cinstește Sfânta Biserică și rânduielile ei!”/ Răspunsul ferm al ARHIEPISCOPIEI TOMISULUI dat agresiunii DSP Constanța/ CLOPOTELE BAT ȘI CHEAMĂ LA RUGĂCIUNE COMUNĂ ÎN ÎNTREAGA ȚARĂ, LA 12:00

MESAJ PUTERNIC AL PARINTELUI EPISCOP MACARIE, de Bunavestirea indoliata, “in zilele cand vestile rele ne coplesesc”: “BISERICA A DEVENIT UN CONVENABIL TAP ISPASITOR IN ACESTE VREMURI DE CERNERE. Credem cu tarie ca IMPARTASANIA din acelasi potir NU TRANSMITE INFECTIE! Portile iadului de vor lovi Biserica nu o vor putea prabusi!” (VIDEO, TEXT)/ RUGACIUNE FIERBINTE LA VREME DE MOLIMA

Cuvant important al PS MACARIE catre PREOTII din Episcopia Europei de Nord, in mijlocul CRIZEI PANDEMIEI de coronavirus: “SUB NICIO FORMĂ NU VA ÎNCETA SĂVÂRȘIREA DUMNEZEIEȘTII LITURGHII. De la această slujire nu trebuie să ne dea înapoi nimeni și nimic. Sub nicio formă nu putem să închidem ușa Bisericii sau poarta inimii noastre semenului suferind”

MESAJ CRUCIAL AL PREASFINȚITULUI MACARIE PENTRU TRECEREA ”EXAMENULUI” PANDEMIEI DE CORONAVIRUS: “Atunci când va înceta Liturghia, va înceta și istoria acestei lumi și va veni sfârșitul. LITURGHIA ȚINE ROMÂNIA! Liturghia ține Scandinavia! LITURGHIA ȚINE ÎNTREAGA LUME!”. SĂ ÎNMULȚIM RUGĂCIUNEA! Recomandări de rugăciuni pentru izbăvirea de boală și pentru aceste vremuri de încercare (VIDEO, TEXT, AUDIO)

PREASFINTITUL MACARIE despre reactia duhovniceasca la CRIZA CORONAVIRUSULUI – MESAJ IMPORTANT DE INCURAJARE SI INTARIRE in credinta si dragoste in ZILE DE CERNERE: “In vremuri de incercare trebuie SA STRANGEM RANDURILE. Orice s-ar intampla, noi, păstorii va suntem alaturi, va slujim si nu va abandonam!”

“SINGURA SOLUTIE este SA NE TOPIM IN RUGACIUNE catre Dumnezeu si catre Maica Domnului. Orice altceva este insuficient! ACUM SE VOR CERNE LUCRURILE…” – Predica PREASFINTITULUI DAMASCHIN DORNEANUL de praznicul Buneivestiri, in vreme de certare aspra ingaduita de Dumnezeu. VOM PRETUI MAI MULT BISERICA, SLUJBELE SI TAINELE DE ACUM? (video, text)

PARINTELE MILEA DE LA BUZAU – Cuvant cu putere in Duminica Sfintei Cruci, la ultima Liturghie cu credinciosi din perioada PANDEMIEI: “CÂND VA ÎNCETA LITURGHIA VA ÎNCETA ROMÂNIA! Dragii mei, sunt vremurile din urmă. NE CEARTĂ DUMNEZEU” (VIDEO, TEXT)

PARINTELE IRINEU DE LA PONOR: “Nu vă răzbunați, lăsaţi-i, că ACUM ESTE VREMEA LOR. O să vedeţi că Dumnezeu nu întârzie să-Şi apere creştinii… IMPORTANTĂ ESTE RĂBDAREA CREȘTINILOR ÎN ACESTE MOMENTE. Se închide o vreme biserica, apoi se va deschide. ĂSTA E DOAR ÎNCEPUTUL. O să vină Postul Crăciunului şi atunci alt val, mai mare ca acesta, are să vină” (VIDEO, TEXT)

SFATURILE SI RUGACIUNEA PARINTELUI PATRIARH DANIEL pentru vremea de pandemie si de izolare impusa: “Daca nu stam acasă in mod folositor, STATUL ACASA ne poate imbolnavi, chiar daca nu luam virusul”. CE SA FACEM IN FIECARE ZI SI CUM/CUI SA NE RUGAM PENTRU A NE PASTRA SANATATEA PSIHICA SI SUFLETEASCA? (video, text)

RUGACIUNI SPECIALE PENTRU VREMEA DE EPIDEMIE! Cele mai puternice si mai… adevarate in continut RUGACIUNI DE POCAINTA pentru izbavirea de plaga CORONAVIRUSULUI: “Opreste bataia cea pe dreptate adusa asupra noastra…”


Categorii

Bunavestire, IPS Teofan, Pandemia Covid-19, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “IPS TEOFAN, la Bunavestire savarsita “in conditii speciale”: “Doar aceasta este NORMALITATEA: PREOTII IMPREUNA CU POPORUL in jurul Sfantului Potir, căci asa se implineste pe deplin Biserica lui Hristos. NU NE RAMANE DECAT INCREDEREA IN DUMNEZEU” (video, text)

  1. Pingback: “Vremurile acestea ne arata ca venirea Domnului este aproape. Fiti purtatori de Hristos, fiti crestini adevarati!”. CUVANTUL INLACRIMAT AL PARINTELUI DINU POMPILIU la vremea inceputului de mare stramtorare (VIDEO, TEXT) | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: CUM POATE FI IZGONIT DUHOVNICESTE “ACEST NEAM DE… MOLIMA”? – Cuvantul IPS TEOFAN in Duminica a patra din Postul cel Mare si prima fara credinciosi, fara “garda de suflet si de inima” a păstorilor. ARME DE REZISTENTA IN
  3. Pingback: “Nu te teme, Domnul este cu tine! CU NOI ESTE DUMNEZEU…” – Preasfintitul BENEDICT: Cuvinte de intarire catre “Biserica de acasa” despre VREMEA TREZVIEI, VREMEA ALEGERII, MANGAIEREA IMBRATISARII LUI DUMNEZEU si AJUTORUL
  4. Pingback: "Sfânta a privit spre poporul dreptmăritor și a plâns prin ochii Mitropolitului...". MANGAIEREA SFINTEI CUVIOASE PARASCHEVA si MINUNILE TAINICE de pe traseul "PROCESIUNII INIMILOR" - Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: ÎPS TEOFAN (video + text): “MARE ESTE NERĂBDAREA NOASTRĂ SĂ NE REVEDEM, participând la Sfânta Liturghie, împartășindu-ne cu Trupul și Sângele Domnului – NU DUPĂ ALTE MODALITĂȚI PE CARE NI LE INSPIRĂ UNII ȘI ALȚII, ci după râ
  6. Pingback: Predicile PS IGNATIE al Hușilor la POGORÂREA DUHULUI SFÂNT: “BISERICA este poporul lui Dumnezeu adunat în rugăciune, ca să se împărtăşească şi să trăiască credinţa. FIDELITATEA FAȚĂ DE TRADIȚIE, DE RĂDĂCINI şi obârşie este ce
  7. Pingback: MITROPOLITUL TEOFAN, la hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava – SFATURI ȘI ATENȚIONĂRI IMPORTANTE PENTRU ZILELE NOASTRE: “Nu se știe ce vremuri vor veni. Nu se știe ce alte valuri, într-o formă sau alta, se vor revărsa asupra no
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate