“Nu te teme, Domnul este cu tine! CU NOI ESTE DUMNEZEU…” – Preasfintitul BENEDICT: Cuvinte de intarire catre “Biserica de acasa” despre VREMEA TREZVIEI, VREMEA ALEGERII, MANGAIEREA IMBRATISARII LUI DUMNEZEU si AJUTORUL IN SUFERINTA AL MAICII DOMNULUI: „Singurul loc unde nu te cuprinde frica este în brațele lui Hristos. Depărtându-ne de El, fricile nasc pui și se transformă în panici. Să nu uităm asta!”

29-03-2020 Sublinieri

PS Benedict Bistrițeanul: „Maica Domnului – Mama întregii lumi” | Buna Vestire, 25 martie 2020

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, rostit la Praznicul Bunei Vestiri, în Capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, miercuri, 25 martie 2020:

„Sfintiti parinti, iubiti frati si surori!

Ne adresam in aceste momente intr-o situatie mai speciala, mai inedita as zice. Ne adresam bisericii de dinauntru, a slujitorilor care astazi am savarsit Sfanta Liturghie, dar mai ales ne adresam Bisericii de dinafara, Bisericii de acasa. Bisericile si catedralele noastre s-au transformat in Biserica cea mare a creatiei lui Dumnezeu si s-au smerit in casele dumneavoastra transformand fiecare locuinta intr-o biserica domestica, intr-o biserica pe care noi o numim de acasa, Biserica in mic. Si intr-o forma sau alta, dumneavoastra ati savarsit astazi Sfanta Liturghie impreuna cu noi in bisericile de la casele dumneavoastra, in coltisorul acela de rugaciune pe care vi l-ati pregatit in mod special ca sa intrati in comuniune cu slujitorii, cu noi, preotii, care stam inaintea Sfantului Altar impreuna cu dumneavoastra si aducem jertfa cea fara de sange pentru noi si pentru intreg poporul lui Dumnezeu, de aici si de pretutindeni.

Atmosfera pe care o resimtim este una apasatoare si cuvintele care sunt folosite exprima o tonalitate grava. Totul se intampla parca intr-un cenusiu care uneori este peste puterile noastre si care ne sperie, ba mai mult decat atat, ne aduce un soi de panica, un soi de frica. Insa socotesc ca aceste momente le-a randuit Dumnezeu mai ales pentru a pune in lucrare o virtute foarte insemnata in viata duhovniceasca, si pe care din nefericire, pe parcursul timpului sau mai ales in ultima perioada, am uitat-o. Si anume trezvia, vigilenta. As traduce la modul cel mai simpu acest lucru prin urmatoarea exprimare: a fi aici si acum.

Dumnezeu ne cere in aceste momente sa avem intuitia prilejului, sa simtim momentul de har, sa simtim acest moment pe care eu l-as descrie ca subtire, intre timpul nostru omenesc, timpul nostru orizontal si vesnicia lui Dumnezeu. Pentru ca acum parca ritmul vietii noastre este altul. Ne odihnim, ne oprim, mai mult decat inainte si in felul acesta putem sa ascultam vesnicia lui Dumnezeu si, in felul acesta, timpul se intersecteaza cu vesnicia lui Dumnezeu. Dumnezeu este aproape de noi, granita dintre noi si El este mult mai subtire ca alta data.

Si daca unii vorbesc despre aceste timpuri drept ‘vremuri de criza‘, as zice ca din punct de vedere duhovnicesc, acest termen si acest concept este unul absolut folositor. Criza pentru noi inseamna moment de decizie, inseamna analiza lucida, inseamna a ne opri in fata unei intersectii si a lua decizii serioase in ceea ce priveste viata mea, mai intai, dar si in ceea ce priveste viata noastra. Alegerile sunt atat personale, cat si colective, numai ca mai inainte de orice eu sunt chemat sa fac o alegere, alegere in fata ofertei lui Dumnezeu care este fara termen de comparatie fata de oferta lumii, sau, pana la urma, putem sa alegem sa traim mai mult si mai mult in aceasta orizontalitate pe care ne-o ofera lumea si pe care, asa cum o vedem, este miscatoare, schimbatoare.

Este vremea in care cel care face bine e nevoie sa faca si mai mult bine, cel care n-a facut bine e nevoie sa faca bine. Dar se poate intampla din nefericire, ceea ce spune si Sfantul Ioan Evanghelistul in ultima cartea a Sfintei Scripturi, in Apocalipsa, in cap 22, versetul 11. Se poate intampla, din nefericire si zic lucrul acesta ca un fel de atentionare. Zice el asa:cine este nedrept sa nedreptateasca inainte” – vedeti, este o chestiune de alegere, daca ai facut nedreptatea poti sa faci nedreptate inainte si din nefericire se si intampla – „cine este spurcat sa se mai spurce inca”. Dar acum vine partea incurajatoare: „cine este drept sa faca dreptate mai departe iar cine este sfant sa se sfinteasca si mai mult”. Este vremea in care sa ne intoarcem de la rau spre bine, sa sfintim inca si mai mult decat acum.

In aceasta atmosfera, aceasta sarbatoare a Buneivestiri vine, as zice mai mult ca alta data, ca un trasnet de sus si il patrunde pe om in adancul lui, are nevoie de aceasta lucrare a lui Dumnezeu. Ziceam ca este o zi speciala si este zi de buna vestire in aceasta atmosfera sumbra, asa cum am descris-o pana acum, sau cum din nefericire o simtim si noi la casele noastre, deschizand televizorul sau navigand pe Internet sau pe toate retelele celelalte de comunicare. Atmosfera care se propaga este una trista si aproape deznadajduitoare. Ei, in aceasta atmosfera vine acest trasnet al istoriei, Buna Vestire, un eveniment istoric, pe de o parte dar in acelasi timp este ceva nou, pentru mine. Buna vestire mi se face mie, astazi, fiecaruia in parte, neamului meu si lumii intregi. Si care este aceasta buna vestire? Faptul ca Dumnezeu este cu noi. Dumnezeu vine pe pamant. “Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu fiu Fecioarei se face“. Asa am cantat in troparul zilei de astazi. Astazi este inceputul mantuirii mele, astazi este inceputul mantuirii noastre, al neamului meu si al lumii intregi. Si aceasta este Vestea cea buna care ne reconforteaza, care ne da directie, care ne pune din nou in matca credintei: ca Dumnezeu este cu noi. Fecioara Maria a fost in stare sa-L aduca pe pamant si sa-L faca unul dintre noi. De acum incolo numele Lui este Emanuel, Cu noi este Dumnezeu. Asa cum cantam de atat de multe ori pe perioada Postului Mare si as zice ca acest imn, Cu noi este Dumnezeu, ar trebui sa devina un soi de cantare de biruinta in casele nostre de acasa, in biserica de acasa si in biserica dintre ziduri.Cu noi este Dumnezeu, intelegeti neamuri si va plecati, caci cu noi este Dumnezeu“.

Maica Domnului a fost in stare sa-L aduca pe Dumnezeu jos pentru ca a iubit. Ea se afla in culmea piramidei dragostei si Sfantul Siluan Athonitul, intr-unul din capitolele sale, vorbeste despre modul in care Maica Domnului iubeste si mai ales modul in care Maica Domnului sufera. Si el spune asa, ca suferinta este direct proportionala cu dragostea. Cu cat iubesti mai mult cu atat suferi mai mult. Si adauga: Maica Domnului a iubit cel mai mult in aceasta lume si, in consecinta, a suferit cel mai mult in aceasta lume. Faptul ca a rezistat langa cruce, continua el, se datoreaza harului lui Dumnezeu care a insotit-o si i-a dat putere in asa fel incat sa vada si bucuria Invierii. Nu uitam: prin Cruce vine bucuria la toata lumea, asa cantam in fiecare duminica. Dar Crucea, nici Ea si nici noi nu o putem purta decat atunci cand Dumnezeu este cu noi, cand harul Duhului Sfant ne invaluie. Altminteri suferinta nu are nici un sens, ne poate duce doar la o stare de deznadejde. Insa faptul ca avem aceasta certitudine, ca Dumnezeu este cu noi, si o avem pe Maica Domnului, mama a intregii lumi, ne da curaj in acest sens.

Nu uitam ca la poalele crucii Domnul Hristos, incredintandu-l pe Ioan Fecioarei Mariei, a incredintat prin el intreaga lume Mamei sale si din acel moment ea a devenit Maicuta intregii lumi. Nu putine sunt cantarile pioase in care spunem acest lucru ca Ea este Maica cerului, nadejdea poporului, Maicuta sfanta care ne ocroteste si pe noi. Si in mod deosebit spun: o avem foarte aproape si prin icoana facatoare de minuni de la Nicula care ocroteste manastirea, dar ocroteste intreaga eparhie a noastra, intreaga tara si, de ce nu, intreaga lume a lui Dumnezeu. Maica Domnului s-a imbracat dintru inceput cu camasa Vinerii celei mari, de aceea orice rugaciune pe care o adresam Ei este puternica, pentru ca stie ce inseamna suferinta. In momentul in care a ajuns la Templu cu Pruncul Iisus, Dreptul Simeon i-a facut aceasta proorocie: prin sufletul tau va trece sabie. Suferinta Maicii Domnului a fost mare, cea mai mare in aceasta lume si de aceea ea stie ce inseamna suferinta si stie sa imbratiseze. Si mai adaug acest lucru: sunt foarte multe icoane ale Maicii Domnului, din vechime, peste tot dar mai ales la noi aici, in Transilvania. Si imi aduc aminte si am la mare evlavie icoana Maicii indurerate, specifica acestei zone, in care apare reprezentata Maica Domnului alaturi de Crucea Domnului Hristos, pentru ca poporul roman si in special poporul din Transilvania a trait aceasta suferinta si intelegand ca Maica Domnului este cea care ne ocroteste in suferinta, si-au luat-o drept ocrotitoare, mangaietoare, acoperitoare. Maica Domnului, Maica Cerului, nadejdea poporului.

In aceasta zi deosebita, de praznic, va adresam trei incurajari, zic eu esentiale, pe care le regasim in Evanghelia pe care am lecturat-o astazi la Sfanta Liturghie. Cand Ingerul Gavriil, cel care a primit acest dar deosebit, de a se face mesagerul bucuriei, a venit la Fecioara Maria, i-a spus un cuvant foarte deosebit: Domnul este cu tine! Este un cuvant puternic in aceste momente in care noi ne simtim singuri, ne simtim izolati in casele noastre si nu putine sunt mesajele de tristete, de dor dupa ceea ce se intampla in bisericile noastre, dupa Sfanta Liturghie care inseamna prin excelenta a sta impreuna inaintea lui Dumnezeu. Comuniune, lucrare comuna, liturghia inseamna lucrare comuna. Asadar, in aceste momente in care ne simtim singuri, primul cuvant puternic pe care ni-l ofera Arhanghelul Gavriil, ca si Maicii Domnului, este: Domnul este cu tine. In ungherul tau cheama-L pe Domnul acolo si El vine pentru ca El Insusi ne spune ca cel mai intens, cel mai rapid, cel mai sigur mod prin care putem sa-L aducem pe Dumnezeu pe pamant este rugaciunea. Program de dimineata, la amiaza, seara si in orice moment pentru ca acum este mult mai mult timp la indemana noastra. In loc sa fim tot timpul conectati la ceea ce se spune in mass media, este foarte important ca o parte insemnata din acest timp sa I-l daruim lui Dumnezeu in rugaciune, si singuratatea noastra se va umple cu prezenta lui Dumnezeu, Care astazi vine pe pamant, Care astazi face inceputul mantuirii. Asadar nu te teme, Domnul este cu tine!

Si de aici al doilea cuvant pe care tocmai l-am evocat. Intr-o lume in care se vorbeste foarte mult despre frica avem motive sa ne incurajam pentru ca Arhanghelul Gavriil ii spune Fecioarei Maria si ne spune si noua: nu te teme, ca ai aflat har de la Dumnezeu!

Starea de rugaciune, Liturghia pe care noi o savarsim pentru dumneavoastra si pentru lumea intreaga, Liturghia si rugaciunile pe care noi le rostim, pe care dumneavoastra le rostiti, sunt aducatoare de harul lui Dumnezeu. Iar cand este harul lui Dumnezeu nu mai este frica, este incredere mult mai mare in ceea ce Dumnezeu lucreaza in aceste vremuri cu noi. Nu uitati, tot ceea ce ingaduie Dumnezeu este spre folosul omului, chiar daca acum nu intelegem. Acum noi vedem doar fata catre fata si realitatea este crunta, insa candva Dumnezeu ne va ajuta ca sa intelegem realitatea de deasupra. Si cand vezi realitatea panoramic, lucrurile se vad altfel si evenimentele capata noi si mai profunde intelesuri. Hristos este siguranta noastra. Omeneste vorbind, e foarte important sa tinem cont de tot ceea ce ni se spune pentru a ne protejam insa nu uitati, dincolo de orice protectie, Hristos este siguranta noastra, de aceea avem motive sa nu ne temem.

Si cel de-al treilea cuvant de incurajare pe care doresc sa vi-l adresez astazi, din Sfanta Evanghelie, este: Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri. Fecioara Maria a primit mangaierea Duhului Sfant si a primit imbratisarea Tatalui in aceasta lucrare a mantuirii, in acest inceput al mantuirii. Si noi in aceste momente avem nevoie de mangaierea Duhului care, la inceputul creatiei, se plimba deasupra apelor, imbratisa creatia si o imbratiseaza de atunci pana acum. Duhul este cel care mangaie, dar mai avem nevoie si de imbratisarea Tatalui, imbratisarea Parintelui. Cand eram mititei, cele mai multe lucruri se rezolvau foarte repede in bratele parintelui nostru, pentru ca ne aruncam in bratele lui si printr-o mica mangaiere, printr-o strangere la piept, problemele si suferintele noastre ajungeau la liman si capatam repede mangaiere, solutii si mergeam inainte.

As mai adauga acum, dupa aceste trei incurajari pe care poate e bine sa le si reiau. Prima: Domnul este cu tine! A doua: Nu te teme, ca ai aflat har de la Dumnezeu. Iar a treia: Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri. Dupa aceste trei incurajari as mai adauga o concluzie si mai incurajatoare. Evanghelia se termina cu acest cuvant: La Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. Chiar daca calculele omenesti, chiar daca previziunile sunt sumbre, nu uitati ca Dumnezeu este peste toate si ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. Daca avem aceasta constiinta, daca avem aceasta nadejde, viata noastra incepe sa se desfasoare mult mai normal. Sa-L asezam pe Dumnezeu din nou in centrul vietii noastre, in varful ierarhiei valorilor noastre si, in felul acesta, credinta noastra se transforma intr-o incredere a copilului fata de parintele sau, avand aceasta constiinta ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta si ca Dumnezeu poate sa ne scape daca noi ne intoarcem si cerem ajutorul. Intoarceti-va la Mine, Domnul ne adreseaza astazi acest cuvant, intoarceti-va la Mine si primiti mantuirea. “Daca cineva este impovarat si obosit sa vina la Mine, ca jugul Meu este usor si povara Mea este usoara”.

Astazi, iubiti frati si surori, este si sarbatoarea Mitropoliei noastre. Se implinesc 9 ani de cand a fost asezat ca Mitropolit parintele nostru Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul nostru, si sarbatorim aceasta zi in tacere, intr-o atmosfera solemna si intr-o atmosfera de pocainta. Dar nu intr-o tacere nelucratoare, ci intr-o tacere care ne ajuta sa ne reconfiguram launtric, sa ne reconstruim launtric in asa fel incat sa ne pregatim pentru viata cea noua pe care ne-o ofera Dumnezeu in aceste momente. Si ne gandim cu mangaiere si cu incredere la toata aceasta perioada in care parintele nostru Mitropolit a lucrat cu timp si fata timp pentru pastoratia credinciosilor din eparhia noastra. Si imi vine sa zic in aceste momente ca el este parintele nostru care vegheaza treaz si rugator, care ingenuncheaza smerit si in durere si care nadajduieste intru rabdare si incredere pentru copiii sai. L-am auzit in Apostolul de astazi pe Sfantul Pavel citandu-l pe Isaia ca asa este un parinte, el vegheaza, ingenuncheaza si nadajduieste pentru el si mai ales pentru copiii sai.Iata, eu si pruncii pe care mi i-a dat Dumnezeu”. Asa este si parintele Mitropolit al nostru.

De aici, din biserica de dinauntru, va uram si dumneavoastra celor de dinafara, celor care acum traiti realitatea bisericii in casele dumneavoastra, va uram mangaiere si pace de la Domnul Hristos care astazi vine in lume si imbratisare de la Maica Domnului care este Maicuta noastra, a tuturor. Amin!

Nota: Cuvantul vorbit nu este intrutotul intocmai celui scris, publicat ulterior sub semnatura parintelui episcop Benedict:

***

PS Benedict Bistrițeanul | Bună Vestire în șapte cuvinte către „Biserica de acasă”:

Atmosfera pe care o resimțim în aceste zile este una în note grave, care solicită o participare întru totul vigilentă și deplină. Se impune actualizată acea lucrare ascetică esențială în viața creștinului – trezvia, pe care aș traduce-o simplu cu străduința maximă de „a fi  aici și acum”, de a intui prilejul. Timpul dintr-o dată capătă alte valențe, iar desfășurarea vieții se întâmplă pe coordonate diverse față de cele de acum câteva săptămâni. În cuvintele Sfântului Pavel, această stare este descrisă succint și responsabil:

fiindcă știți în ce timp ne găsim, este chiar ceasul să vă treziți din somn; acum mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am crezut. Noaptea e pe sfârșite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului și să ne îmbrăcăm cu armele luminii” (Romani 13, 11-12).

Timpul se apropie mai mult de veșnicie în sensul intensității cu care viața este trăită și al rapidității succesiunii evenimentelor. Fapte banale par să resusciteze vieți, gesturi neînsemnate devin născătoare de mari bucurii, iar unele cuvinte simple reușesc să însoțească singurătăți.

Acesta este timpul mântuirii ca judecată personală, dar și colectivă. Este momentul de decizie, de alegere a unei căi, a „mea”, dar și a „noastră”. Cuvintele Sfântului Apostol Ioan ne descriu convingător acest timp de criză, vreme de har, moment de cotitură:

Cine e nedrept, să nedreptățească înainte. Cine e spurcat, să spurce încă. Cine este drept, să facă dreptate mai departe. Cine este sfânt, să se sfințească mai mult” (Apocalipsa 22, 11).

Binele poate să crească, dar același lucru se poate întâmpla și cu răul. Viitorul nostru ține de alegere.

În această stare, Domnul este aproape: Iată, vin curând… Eu sunt Alfa și Omega, Cel dintâi și Cel de pe urmă. Începutul și sfârșitul (Apocalipsa 21, 12-13). Coborând Hristos aievea în viața noastră, dintr-o dată realitatea s-ar vedea altfel, cerul s-ar lumina, soarele ar încălzi lumea, iar orizontul nostru s-ar deschide nesperat de mult.

În mijlocul neliniștii și al fricii, al împrăștierii și al singurătății, al tristeții și al durerii, al învrăjbirii și al luptelor mediatice, se pogoară suav această bună vestire de demult, dar la fel de nouă și acum, și cu destinatari concreți, noi:

Astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac, Fiul lui Dumnezeu Fiu Fecioarei Se face” (troparul sărbătorii). Acum, aici, este începutul mântuirii. Astăzi ni se binevestește că „Dumnezeu este cu noi”. Numele Celui care vine în lume ni se face cunoscut – Emanuel, „cu noi este Dumnezeu”, așa cum cântăm atât de des în perioada Postului Mare.

Maica Domnului, Mama desăvârșită, chip al Bisericii, a fost singura capabilă să Îl aducă pe Domnul jos. De aceea, bucuria zilei este mare, în mijlocul atmosferei apăsătoare. Despre ea știm că, dintru început, a îmbrăcat de bună voie „Cămașa Vinerii celei Mari” – „prin sufletul tău va trece sabie” (Luca 2, 35) și că suferința lumii este suferința ei. Ea știe să sufere. În fața Crucii, a primit „mandat divin” de a fi Maica întregii lumi – Iată, mama ta… iată, fiul (fiii) tău” (Ioan 19, 26-27). Acest lucru s-a întâmplat pentru că a fost capabilă să iubească, precum a fost în stare și să sufere. Sfântul Siluan ne spune că cineva, cu cât iubește mai mult, cu atât suferă mai mult. Iar pe Maica Domnului o așează în vârful piramidei dragostei:

Când stătea lângă cruce, atunci întristarea ei a fost nemăsurată ca oceanul, şi chinurile sufletului ei au fost neasemănat mai mari decât chinurile lui Adam la izgonirea din rai, pentru că şi iubirea ei era neasemănat mai mare decât iubirea Lui Adam în rai. Şi dacă a rămas în viaţă, e numai pentru că a întărit-o puterea Domnului, fiindcă Domnul a vrut ca ea să vadă învierea Lui şi, după înălţarea Lui, să rămână pe pământ spre mângâiere şi bucurie apostolilor şi noului popor creştin. Noi nu ajungem la deplinătatea iubirii Maicii Domnului şi de aceea nu putem înţelege pe deplin întristarea ei. Iubirea ei era desăvârşită. Ea iubea nemăsurat de mult pe Dumnezeul şi Fiul ei, dar iubea cu o mare iubire şi norodul… Aşa cum iubirea Maicii Domnului e nemăsurată şi neînţeleasă, aşa şi întristarea ei e nemăsurată şi neînţeleasă pentru noi”.

În această zi primim și noi bună vestire. Și avem mare nevoie. Plecând de la textul evanghelic o să punctez șapte însoțiri pe cale, mângâieri suave, îmbrățișări discrete, pentru „Biserica de acasă”, de la Maica Domnului. Toate, ca un popas odihnitor, reconfortant, purtător de încredere și aducător de nădejde.

În întâlnirea cu Fecioara Maria, Arhanghelul Gavriil, care a avut șansa să fie mesagerul bucuriei, ne oferă primul cuvânt de mângâiere. Acesta ne încredințează că Domnul este aproape, este cu noi: „Bucură-te, Domnul este cu tine!” (Luca 1, 28) Avem foarte multă nevoie de acest cuvânt în fața unei singurătăți care se simte profund și care crește. Nu te lăsa pradă fricii și deznădejdii, nu ești singur, Domnul, prietenul tău adevărat, este cu tine! Chiar dacă unii vor să Îl declare învins, fugar și nenecesar în aceste vremuri, El rămâne cu noi, numele Său este Emanuel. Avem nevoie să simțim că nu suntem singuri. Într-o lume în care aproapele poate deveni sursă de suferință, Hristos ni se (re)propune în prietenia declarată odată pentru totdeauna. El devine sursa bucuriei și a sensului vieții noastre, mai ales acum.

În continuare, în același verset, primim al doilea cuvânt. Același mesager ne asigură de faptul că, urmând lui Hristos, ne arătăm binecuvântați în mijlocul neamurilor, care aleg altceva – „Binecuvântată ești tu între femei”. „Binecuvântat ești tu între ceilalți, pentru că osebirea de ei o trăiești ca viețuire curată”:Ieșiți din mijlocul lor și vă osebiți, zice Domnul și de ce este necurat să nu vă atingeți și eu vă voi primi pe voi (2 Corinteni, 6, 17). Nu este ușor în aceste momente să trăiești frumos, să nu reacționezi, să îi primești pe toți cu inimă bună și întru răbdare, dar, mai ales, cu durere. Reacțiile sunt diverse. Însă tocmai într-o atitudine echilibrată rezidă bucuria alegerii tale și binecuvântarea pecetluirii lucrării tale.

Având conștiința că Domnul este cu noi și încrederea că merită să trăim frumos, primim cel de-al treilea cuvânt de încurajare: Nu te teme…, căci ai aflat har la Dumnezeu!” (Luca 1, 30). În condițiile date, multe încurajări similare se aud rostite, cu mai mult sau mai puțină siguranță, cu  acoperire sau din simplul motiv de a gestiona situația. Noi ne putem încuraja puțin, însă Cel care a suferit crucea, ba chiar și moartea, are puterea deplină să o facă bine și să fie convingător. El este singurul nemincinos și sigur pe ceea ce spune:Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh și sunt viață” (Ioan 6, 63). Singurul loc unde nu te cuprinde frica este în brațele lui Hristos. Depărtându-ne de El, fricile nasc pui și se transformă în panici. Să nu uităm asta.

Această bună vestire de azi se concretizează în dorința lui Dumnezeu de a se odihni în noi, în inimile noastre, acolo de unde nimeni nu Îl poate scoate afară: „Vei lua în pântece” pe Iisus (Luca 1, 31), Mântuitorul lumii. Acesta este al patrulea cuvânt al zilei. Potrivit tradiției duhovnicești, într-o exprimarea simbolică, o inimă curată, udată de lucrarea bună a virtuții și însoțită de credință, se transformă în pântece fecioresc unde „se zămislește Hristos”, sensul vieții noastre. În felul acesta ne asemănăm Fecioarei Maria și ne facem părtași bucuriei pe care ea a primit-o acum, la Buna Vestire. Devenim noi înșine protagoniști ai evenimentului.

Și acest lucru se va întâmpla prin adumbrirea Duhului și prin protecția lui Dumnezeu Tatăl: „Duhul Sfânt se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri” (Luca 1, 35). Această încredințare este al cincilea cuvânt de bună vestire în acest ceas. Avem nevoie de mângâierea Duhului și de protecția Părintelui. Atât cât omenește este posibil, ne protejăm respectând indicațiile primite, însă, simțim nevoia de mai mult. De Cineva care să ne spună: „Șezi de-a dreapta Mea până ce voi pune pe vrăjmașii tăi așternut picioarelor tale” (Psalmul 109, 1; Evrei 1, 13) cu tărie și convingere. Avem nevoie de o mână părintească care să ne ia pe după cap și să ne spună că va fi bine.

O a șasea „asigurare” se referă la caracterul veșnic al Împărăției lui Dumnezeu, pe care o nădăjduim, în așa fel încât „investiția” noastră să fie „justificată”: „Împărăția Lui nu va avea sfârșit (Luca 1, 33). Împărăția Lui nu e doar ceea ce se vede, ci, mai ales, ceea ce nu se vede, ceea ce vine, ceea ce ne așteaptă. Astfel ne încredințează din nou „îngerul bucuriei”. Într-o lume în care Hristos nu își mai găsește locul cu ușurință, unde Evanghelia Sa este primită cu suspiciune, iar discipolii Săi sunt priviți cu neliniște, este mare nevoie de a proclama încă o dată primatul „ofertei” lui Dumnezeu pentru veșnicie, în fața  frivolelor, deși agresive, oferte ale veacului. Instaurarea confortabilă în lumea aceasta este o minciună, demascată de Hristos și Evanghelia Lui. Iubim lumea cu ale sale lucruri bune, însă doar în perspectiva vieții veșnice, pe care Hristos singur ne-o promite.

La final, al șaptelea cuvânt este cel mai puțin omenesc și, prin caracterul său specific, atinge și distruge previziunile și prospectivele „calculate” și „definitive” ale lumii de jos, circumscrise rânduielii omenești. Situația este grea, iar viitorul incert, însă un lucru să nu uităm: „La Dumnezeu nimic nu este cu neputință (Luca 1, 37). El este salvarea noastră. Acesta este ultimul cuvânt al mesagerului bucuriei.

Și acum răspunsul și rugăciunea omului: „Iată, robul/ roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău (Luca 1, 38). Te rog, Doamne, să mă faci părtaș acestei bunei vestiri, de care am atâta nevoie, eu și neamul meu”.

[…]

BENEDICT Bistrițeanul

Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

Legaturi:

“ESTE CEASUL SA VA TREZITI DIN SOMN! Nu mai pierdeti timpul!” – MESAJUL ESHATOLOGIC AL POSTULUI CELUI MARE, inteles ca DOR DUPA MIRELE CERESC si dupa INTRAREA IN IMPARATIA SA (Predica PS BENEDICT BISTRITEANUL in prima zi a Postului Mare si inceputul Canonului celui Mare – VIDEO, TEXT)

“EXPERIENTA LUI DUMNEZEU iti da curajul de a trai, dar si CURAJUL DE A MURI. Ortodoxia se invata in Biserica si IN GENUNCHI”. Cuvinte puternice si de actualitate, in VREMEA SPAIMELOR MORTII, ale PREASFINTITULUI BENEDICT VESA, la Duminica Ortodoxiei si la pomenirea martirilor anticomunisti (VIDEO, TEXT): “Mantuirea este DE DIMINEATA PANA SEARA”

 

***

SFANTA SOFIA, “NEVOITOAREA PANAGHIEI” de la Klisura (†6 mai): “MAICA DOMNULUI PLANGE PENTRU NOI. Genunchii ei sangereaza de la cat se roaga pentru noi… Fiti milostivi. Pocaiti-va, copiii mei… Urgia lui Dumnezeu se apropie”

“Ii place Maicii Domnului ceea ce facem noi?” – MAICA DOMNULUI MEREU INDURERATA SI INLACRIMATA sau icoana desavarsita a “iubirii cu cruce”: “NU INTRAM IN RAI SINGURI, FARA CEILALTI! Dragostea nu inseamna confort, bunastare, inseamna suferinta, spirit de jertfa” – PREDICI SENSIBILE SI PUTERNICE la MANASTIREA NICULA (video, text)

MAICUTA NOASTRA DUPA DUH, MAICA VIETII – cuvinte alese inchinate celei mai sfinte dintre sfinti de SFANTUL SILUAN ATHONITUL

IATA MAMA TA! “In viata noastra vin ceasuri in care sabia durerii despica maruntaiele noastre… Stai langă noi, fiindca esti Mama, iar mamele nu pleaca!”/ CRUCEA NEVAZUTA A MAICII LUI DUMNEZEU (poezii duhovnicesti)

IATA, MAMA NOASTRA! – IPS Iustinian Chira despre MAICA DOMNULUI

MAICA DOMNULUI ESTE AICI, NU SUNTEM SINGURI… “De atunci până astăzi şi pentru totdeauna, cine poate spune că nu are Mamă care să plângă pentru el?”

UNDE ESTE MAICA DOMNULUI? “Maica Domnului este printre fiii ei; ȘTERGE LACRIMILE, ALINĂ DURERILE, CULEGE RUGĂCIUNILE şi apoi le înalţă la Fiul ei”. “Aşa cum L-a purtat pe Fiul său, NE POARTĂ PE FIECARE ÎN PARTE” – Cuvinte audio miscatoare ale Preasfintitului Macarie despre SFANTA NOASTRA MAICUTA

NASTEREA MAICII DOMNULUI, MAMA NOASTRA PREASFANTA: “Îi datorăm lacrimile noastre spre a-i şterge lacrimile care nu se usucă pe obrajii ei din pricina răutăţilor cu care Îl răstignim pe Hristos”. FIII LACRIMILOR TALE…

MAICA DOMNULUI – IZVORUL TAMADUIRII SUFLETELOR INTRISTATE, OMUL CARE INTELEGE CEL MAI BINE SUFERINTA INIMILOR SFASIATE. Cuvant al Parintelui Ciprian Negreanu: “În durerile noastre, în despărțirile noastre, în așteptările noastre neîmplinite, în dorurile noastre, să chemăm pe Maica lui Dumnezeu” (AUDIO, TEXT)

“Îmbrăţişează icoana Preasfintei, ca şi cum ai îmbrăţişa-o pe însăşi mămica ta, şi strig-o ca un micuţ copilaş pe maica noastră: „MĂICUȚA MEA, AJUTĂ-MĂ, DĂ-MI CEEA CE ESTE DE FOLOS SUFLETULUI, PRECUM ȘTII!”

 

***

CU NOI ESTE DUMNEZEU!

Parintele Rafail Noica despre “PARTEA CEA BUNA” A CELOR CE PAZESC CUVANTUL intr-o “epoca in care partea cea buna se tot smulge de la noi”

Parintele Rafail Noica despre PREGATIREA PENTRU “LUCRURI CUMPLITE” insotita de NADEJDEA si INCREDINTAREA IN PRONIA LUI DUMNEZEU (audio + text)

Parintele Rafail Noica (si audio): TRAIM IN PERIOADA ESHATOLOGICA, A SFARSITULUI. Cu Primul Razboi Mondial a inceput o alta lume, iar azi “toate valorile crestine se desfiinteaza, toate uraciunile cele mai cumplite sunt moneda curenta”. DAR NU DA DRUMUL LA “BARA” NADEJDII!

***

“SINGURA SOLUTIE este SA NE TOPIM IN RUGACIUNE catre Dumnezeu si catre Maica Domnului. Orice altceva este insuficient! ACUM SE VOR CERNE LUCRURILE…” – Predica PREASFINTITULUI DAMASCHIN DORNEANUL de praznicul Buneivestiri, in vreme de certare aspra ingaduita de Dumnezeu. VOM PRETUI MAI MULT BISERICA, SLUJBELE SI TAINELE DE ACUM? (video, text)

IPS TEOFAN, la Bunavestire savarsita “in conditii speciale”: “Doar aceasta este NORMALITATEA: PREOTII IMPREUNA CU POPORUL in jurul Sfantului Potir, căci asa se implineste pe deplin Biserica lui Hristos. NU NE RAMANE DECAT INCREDEREA IN DUMNEZEU” (video, text)

PREASFINTITUL MACARIE despre reactia duhovniceasca la CRIZA CORONAVIRUSULUI – MESAJ IMPORTANT DE INCURAJARE SI INTARIRE in credinta si dragoste in ZILE DE CERNERE: “In vremuri de incercare trebuie SA STRANGEM RANDURILE. Orice s-ar intampla, noi, păstorii va suntem alaturi, va slujim si nu va abandonam!”

MESAJ PUTERNIC AL PARINTELUI EPISCOP MACARIE, de Bunavestirea indoliata, “in zilele cand vestile rele ne coplesesc”: “BISERICA A DEVENIT UN CONVENABIL TAP ISPASITOR IN ACESTE VREMURI DE CERNERE. Credem cu tarie ca IMPARTASANIA din acelasi potir NU TRANSMITE INFECTIE! Portile iadului de vor lovi Biserica nu o vor putea prabusi!” (VIDEO, TEXT)/ RUGACIUNE FIERBINTE LA VREME DE MOLIMA

MESAJ CRUCIAL AL PREASFINȚITULUI MACARIE PENTRU TRECEREA ”EXAMENULUI” PANDEMIEI DE CORONAVIRUS: “Atunci când va înceta Liturghia, va înceta și istoria acestei lumi și va veni sfârșitul. LITURGHIA ȚINE ROMÂNIA! Liturghia ține Scandinavia! LITURGHIA ȚINE ÎNTREAGA LUME!”. SĂ ÎNMULȚIM RUGĂCIUNEA! Recomandări de rugăciuni pentru izbăvirea de boală și pentru aceste vremuri de încercare (VIDEO, TEXT, AUDIO)

Cuvant important al PS MACARIE catre PREOTII din Episcopia Europei de Nord, in mijlocul CRIZEI PANDEMIEI de coronavirus: “SUB NICIO FORMĂ NU VA ÎNCETA SĂVÂRȘIREA DUMNEZEIEȘTII LITURGHII. De la această slujire nu trebuie să ne dea înapoi nimeni și nimic. Sub nicio formă nu putem să închidem ușa Bisericii sau poarta inimii noastre semenului suferind”

“ESTE O VREME A CERNERII. Aceasta este tragedia, că ne este mult mai frică de moarte decât de Dumnezeu”. NOI MESAJE ARHIEREȘTI ÎN CONTEXTUL AGRAVĂRII MĂSURILOR RESTRICTIVE IMPUSE BISERICII în urma declarării stării de urgență pentru EPIDEMIA DE CORONAVIRUS

“Vremurile acestea ne arata ca venirea Domnului este aproape. Fiti purtatori de Hristos, fiti crestini adevarati!”. CUVANTUL INLACRIMAT AL PARINTELUI DINU POMPILIU la vremea inceputului de mare stramtorare (VIDEO, TEXT)

PARINTELE MILEA DE LA BUZAU – Cuvant cu putere in Duminica Sfintei Cruci, la ultima Liturghie cu credinciosi din perioada PANDEMIEI: “CÂND VA ÎNCETA LITURGHIA VA ÎNCETA ROMÂNIA! Dragii mei, sunt vremurile din urmă. NE CEARTĂ DUMNEZEU” (VIDEO, TEXT)

PARINTELE IRINEU DE LA PONOR: “Nu vă răzbunați, lăsaţi-i, că ACUM ESTE VREMEA LOR. O să vedeţi că Dumnezeu nu întârzie să-Şi apere creştinii… IMPORTANTĂ ESTE RĂBDAREA CREȘTINILOR ÎN ACESTE MOMENTE. Se închide o vreme biserica, apoi se va deschide. ĂSTA E DOAR ÎNCEPUTUL. O să vină Postul Crăciunului şi atunci alt val, mai mare ca acesta, are să vină” (VIDEO, TEXT)

“O luptă titanică are loc în fața ochilor noștri! Apocalipsa, Marea Revelație, se desfășoară în fața ochilor noștri. Necurata fiara atacă cu disperare lumea, răcnește căutând pe cine și cum să înghită”. PĂRINTELE ELIE RAGOT ne dă o posibilă CHEIE ESHATOLOGICĂ de înțelegere a PANDEMIEI CORONAVIRUSULUI


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Bunavestire, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Maica Domnului, Pandemia Covid-19, PS Benedict Bistriteanul, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la ““Nu te teme, Domnul este cu tine! CU NOI ESTE DUMNEZEU…” – Preasfintitul BENEDICT: Cuvinte de intarire catre “Biserica de acasa” despre VREMEA TREZVIEI, VREMEA ALEGERII, MANGAIEREA IMBRATISARII LUI DUMNEZEU si AJUTORUL IN SUFERINTA AL MAICII DOMNULUI: „Singurul loc unde nu te cuprinde frica este în brațele lui Hristos. Depărtându-ne de El, fricile nasc pui și se transformă în panici. Să nu uităm asta!”

  1. Pingback: CUM POATE FI IZGONIT DUHOVNICESTE “ACEST NEAM DE… MOLIMA”? – Cuvantul IPS TEOFAN in Duminica a patra din Postul cel Mare si prima fara credinciosi, fara “garda de suflet si de inima” a păstorilor. ARME DE REZISTENTA IN
  2. Pingback: PS BENEDICT VESA: “Vreme este sa Il lasam pe Hristos sa lucreze in noi, El sa fie inceputul si sfarsitul vietii noastre. SA NE RECUNOASTEM VULNERABILITATILE si SA II CEREM LUI HRISTOS SA VINA inlauntrul nostru” (VIDEO, TEXT) | Cuvântul Ortodo
  3. Pingback: PROTECȚIE, IZOLARE ȘI DEZINFECTANT. Scurt cuvânt al Episcopului Slatinei și Romanaților, PS SEBASTIAN, la vreme de criză si disperare: “Doamne, scapă-ne, că pierim!… Fă o minune și oprește boala aceasta care seceră viețile oamenilor c
  4. Pingback: "AM PRIMIT CANON DE LA DUMNEZEU! Greu canon! Insa trebuie sa il luam ca o cruce a mantuirii"/ "SA RIDICAM ACEST CANON intr-un duh de pocainta adanca, CA PE UN MEDICAMENT AMAR, DAR CURATITOR" - IPS TEOFAN, PREASFINTITUL MACARIE, teologu
  5. Pingback: VREME DE RABDARE, VREME DE MANTUIRE. Parintele Cezar Axinte: “MAI CU SEAMA NU VA TEMETI! Cu nici un chip SA NU LASATI FRICA SA VA COPLESEASCA! Acuma trebuie SA RABDAM necazul, pentru ca sa putem SA INDURAM necazul atunci cand va veni. Caci negresit
  6. Pingback: PS MACARIE: “ATUNCI INTERVINE AJUTORUL CERESC, când nu mai există speranță în soluții omenești, atunci apare salvarea CÂND TOTUL PARE PIERDUT… Ce i-a salvat pe creștinii Constantinopolului? Nu forța militară și planurile omenești,
  7. Pingback: “DUREREA VOASTRA ESTE SI DUREREA NOASTRA pentru ca acum bisericile noastre sunt goale, dar e mare nevoie sa traim aceste vremuri cu DOR dupa Domnul Hristos”. PS BENEDICT BISTRITEANUL (si video): “Rugaciunea pentru lume DOARE. E mare criz
  8. Pingback: “DUREREA VOASTRA ESTE SI DUREREA NOASTRA pentru ca acum bisericile noastre sunt goale, dar e mare nevoie sa traim aceste vremuri cu DOR dupa Domnul Hristos”. PS BENEDICT BISTRITEANUL (si video): “Rugaciunea pentru lume DOARE. E mare criz
  9. Pingback: PĂRINTELE EPISCOP MACARIE - MÂNGAIERE ȘI ÎNTĂRIRE pentru cei care se simt claustrați, singuri, zdrobiți, înfricoșați: "Chiar dacă ți-e greu, chiar dacă te simți zdrobit, nu ești singur, frate drag, nu ești singură, surioară scumpă.
  10. Pingback: “Domnul meu si Dumnezeul meu!”. PS BENEDICT – cuvânt sensibil și profund despre NEVOIA DE TRĂIRE A ÎNVIERII ca EXPERIENȚĂ A ÎNTÂLNIRII PERSONALE CU HRISTOS, nevoie vitală, “ca a unui pământ însetoșat” (VIDEO, TEX
  11. Pingback: EPISCOPUL IUSTIN al Maramuresului despre FORTA COMUNIUNII IN BISERICA si CUMPLITA incercare a SINGURATATII prin IZOLARE si solutiile duhovnicesti ale REZISTENTEI marturisitorilor din INCHISORILE COMUNISTE: “Cei care vin acum, progresistii si neomarx
  12. Pingback: Părintele Episcop MACARIE – CUVÂNT DE MÂNGÂIERE în zile grele de SINGURĂTATE: “Iubite frate, iubită soră, tu ești important pentru Dumnezeu! Tu ești iubit de Dumnezeu! Nu deznădăjdui! NU EȘTI SINGUR! CHIAR DACĂ TE-AU ABANDONAT CE
  13. Pingback: Parintele Tudor Ciocan despre BISERICA ÎN VREMEA NEFIRESCULUI. Între ÎNFRICOȘAREA indusă extrem de MASS-MEDIA, ascultarea de Biserică și FRICA DE DUMNEZEU. “Să nu vă gândiți că ne apropiem de sfârșitul încercărilor. De-abia a începu
  14. Pingback: Părintele Tudor Ciocan despre BISERICA ÎN VREMEA NEFIRESCULUI. Între ÎNFRICOȘAREA indusă extrem de MASS-MEDIA, ascultarea de Biserică și FRICA DE DUMNEZEU. “Să nu vă gândiți că ne apropiem de sfârșitul încercărilor. De-abia a încep
  15. Pingback: Părintele Vasile Păvăleanu despre ATACURILE ASUPRA BISERICII cu pretextul PANDEMIEI. Sfintele Taine VS. “sfântul televizor”? “Am devenit protestanți peste noapte? ESTE O VREME A CERNERII, ESTE UN EXAMEN PE CARE ÎL DĂM TOȚI, de la
  16. Pingback: PS BENEDICT Bistriteanul, la Pogorarea Duhului Sfant, despre NEVOIA MAI MARE CA ORICAND, in aceste vremuri, DE MANGAIETORUL, Care “sa ne vindece de orice frica” si NEVOIA DE DUHUL ADEVARULUI, “Care sa desparta apele, Care sa clarifice lu
  17. Pingback: PARINTELE ELPIDIE: “FRICA este cea mai mare putere în mâinile Satanei, ca să-i subjuge pe oameni. Prin intermediul fricii VOR FACE PE OAMENI SĂ SE FEREASCĂ de izvoarele fericirii și mântuirii, care sunt SFINTELE TAINE, BISERICA” (video,
  18. Pingback: PĂRINTELE GHEORGHE HOLBEA, cuvânt mărturisitor la Cincizecime în contextul NOILOR INGINERII SOCIALE cu aspect de “MASCARADĂ”: “De ce ne este FRICĂ mai mult de rău decât de a fi părăsiți de Dumnezeu? NU VĂ TEMEȚI, IUBIȚII ME
  19. Pingback: CULTUL FRICII SI AL MORTII duce la RENUNTAREA LA LIBERTATE si la LEPADAREA DE HRISTOS. Semnul “botnitei” vs. semnul crestinilor – SFANTA LITURGHIE SI IMPARTASIREA. Parintele Cezar Axinte si profesorul Mihail Chircor despre “BATALIA
  20. Pingback: “Ce iubeste omul mai mult in aceasta lume devine dumnezeul lui” – PS BENEDICT BISTRITEANUL (predica video si text): “IUBIREA EXISTA ODATA CU CRUCEA. Exista putina iubire in lume tocmai pentru ca fugim de suferinta. Cand iubesti, nu
  21. Pingback: PR. STELIAN COSTEA in dialog cu Pr. Valentin Berechet despre MAICA DOMNULUI si INCERCARILE VREMURILOR “PANDEM(ON)ICE”. “Prefer să fiu înjurat, calomniat, insultat în această societate, dar să ştiu că e un bonus acolo în dobândir
  22. Pingback: PS BENEDICT: Să dăm mai multă încredere lui Dumnezeu și mai puțină nouă înșine și lumii! OBSESIA CONTROLULUI VIEȚII versus LEPĂDAREA DE SINE și ALEGEREA CĂII LUI HRISTOS (video, text) | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: PS MACARIE DRĂGOI: “Maica Domnului ne acoperă pe noi, turma cea mică, rănită și hărțuită de LUPII ÎNGROZITORI în aceste vremuri de restriște. Spunem cu glas tare tuturor: NU VĂ TEMEȚI! MAICA DOMNULUI ESTE CU NOI!” (video, text) |
  24. Pingback: De la SPERANTELE OMENESTI catre NADEJDE, TREZVIE SI ADEVARATA CREDINTA, prin “RESETARE LAUNTRICA”, LA INCEPUT DE NOU AN. Parintele Iustin Taban de la Putna la Trinitas TV: “Sa intram inauntru, unde nimic nu s-a schimbat si unde dragostea
  25. Pingback: DE CE A INGADUIT DUMNEZEU PANDEMIA unui virus fabricat si care este solutia “care ne poate tine cu mintea intreaga inaintea acestui asalt”. Cuvant duhovnicesc despre IDEOLOGIA NEOMARXISTA, APARAREA FAMILIEI, BOALA, FRICA SI VACCIN (video, text
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate